Προσευχές πλάι στη λίμνη 01
Ποιος είν’ αυτός που με κοιτάζει επίμονα, μέσα απ’ όλα τ’ αστέρια του ουρανού και όλα τα πλάσματα της γης;
Καλύψτε τα μάτια σας αστέρια κι εσείς πλάσματα της γης° μη δείτε τη γύμνια μου. Η ντροπή με βασανίζει αρκετά μέσα από τα δικά μου μάτια.
Και τι να δείτε; Ένα δέντρο ζωής που ζάρωσε κι απόμεινε ένα αγκάθι πάνω στο δρόμο, που τρυπάει τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους;
Τι άλλο να δείτε, παρά μια ουράνια φλόγα βυθισμένη στη λάσπη, μια φλόγα που ούτε φως δίνει μα ούτε και σβήνει;
Ζευγολάτες, δεν είναι το όργωμά σας που έχει σημασία, αλλά ο Κύριος που παρατηρεί.
Τραγουδιστές, δεν είναι το τραγούδι σας που έχει σημασία, αλλά ο Κύριος που ακούει.
Καθεύδοντες, δεν είναι ο ύπνος σας που έχει σημασία, αλλά ο Κύριος που αφυπνίζει.
Δεν είναι οι λίμνες του νερού στα βράχια γύρω από τη λίμνη που έχουν σημασία, αλλά η ίδια η λίμνη.
Όλος ο ανθρώπινος χρόνος, τι άλλο είναι παρά ένα κύμα που υγραίνει την καυτή άμμο στην ακτή και ύστερα λυπάται που άφησε τη λίμνη, διότι στέγνωσε;
Ω, αστέρια και σεις πλάσματα, μην κοιτάζετε εμένα με τα μάτια σας, αλλά τον Κύριο. Εκείνος μόνον βλέπει. Κοιτάξτε Εκείνον και θα δείτε τους εαυτούς σας, θα βρείτε την πατρίδα σας. Στ’ αλήθεια, τι βλέπετε όταν κοιτάζετε εμένα; Μια εικόνα της δικής σας εξορίας; Έναν καθρέφτη της εφήμερης παρουσίας σας;
Ω Κύριε, πανέμορφο Εσύ πέπλο μου στολισμένο με χρυσά σεραφείμ, κάλυψε το πρόσωπό μου σαν το πέπλο στο πρόσωπο μιας χήρας, μάζεψε τα δάκρυά μου, στα οποία ξεχειλίζει η λύπη όλων των πλασμάτων Σου.
Ω Κύριε, ομορφιά μου, έλα να με επισκεφθείς, για να μην ντραπώ για τη γύμνια μου – για να μην γυρίσουν πίσω διψασμένα τα πολλά διψασμένα βλέμματα που πέφτουν επάνω μου.