ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό, διηγήσεις και γεγονότα απο τις επισκέψεις μας σε αυτά...

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Unread postby nikolar » Fri Nov 01, 2013 11:38 pm

1ο ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

http://www.youtube.com/watch?v=ge10-GMTAp0#t=25

2ο ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

http://www.youtube.com/watch?v=Fw3kvOOdeOM

Image

Μια μοναδική γωνιά της Ελληνικής γης στο Δυτικό ΠΗΛΙΟ, αγναντεύοντας τον Παγασητικό πάνω από ένα θεαματικό φυσικό εξώστη με πανοραμική θέα, όπου βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ο φακός αποτυπώνει τις εξευγενισμένες και οικείες μορφές των φορητών εικόνων στο Παρεκκλήσι Εισοδίων της Θεοτόκου, έργα των μοναχών της Μονής, αλλά και τις αξιόλογες αγιογραφίες της. Στον περίβολο της νέας Μονής βρίσκεται η Εκκλησία των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, κλασσική μονόκλιτη βασιλική, ονομαστός για το ξυλόγλυπτο τέμπλο της με διακοσμητικές εικόνες αισθητικής τελειότητας, και τοιχογραφίες με έντονες ασκητικές μορφές, υπόδειγμα αγιογραφιών της Αγιορείτικης Μακεδονικής Σχολής. Ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της Μονής υπήρξε η εθνική της δράση κατά την Τουρκοκρατία, η πνευματική και υλική της συμβολή στην εθνογερσία. Η Ηγουμένη της Μονής ΝΙΚΟΔΗΜΗΣ ΚΙΣΣΑΣ δίνει πληροφορίες για τις βαθύτερες ρίζες, που χάνονται αιώνες πριν, στα μέσα Βυζαντινά χρόνια, εποχή κατά την οποία το ΠΗΛΙΟ, γνωστό τότε ως «βουνό των Κελλίων» αποτελούσε μια ονομαστή μοναστική κυψέλη της Ορθοδόξου Ανατολής, και αναφέρεται στις παλαιότερες κτιριακές ανακαινίσεις, επισκευές και αναστηλώσεις μέχρι την τελική του μορφή. Η Ηγουμένη αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη μακραίωνη ασκητική παράδοση της Μονής με την Αδελφότητα, που ασχολείται με τα παραδοσιακά μοναστηριακά διακονήματα, τη ραπτική, την αγιογραφία, το εκκλησιαστικό κέντημα, την καλλιέργεια κτημάτων και τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού της Σταθμού «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ», που αποτελεί μια ταπεινή παρέμβαση στο χώρο της Ορθοδόξου ιεραποστολής. Το οδοιπορικό στη Μονή ολοκληρώνεται με την αποτύπωση της ασημοσκέπαστης εικόνας του ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

http://www.impt.gr/index.html
nikolar
 
Posts: 1253
Joined: Sun Nov 20, 2011 11:51 am

Re: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Unread postby zenjt » Sat Nov 16, 2013 3:48 pm

Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ανάμεσα σε δυό γραφικά χωριά του πανέμορφου Πηλίου, τον Άγιο Βλάσιο και τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, υψώνεται η Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Σε απόσταση μισής ώρας από τον Βόλο και σε υψόμετρο 650 περίπου μέτρων, αγναντεύει τον Παγασητικό πάνω από ένα θεαματικό φυσικό εξώστη με πανοραμική θέα. Το τοπίο που την περιβάλλει, πλούσιο σε πράσινο και σε κρυστάλλινα νερά, είναι μοναδικό σε χάρη, ηρεμία και γαλήνη, κομμάτι χωρίς υπερβολή του Παραδείσου, ιδανικό για την εγκαταβίωση ψυχών αφιερωμένων στη δοξολογία του Αγίου Θεού. Η Μονή υπάγεται διοικητικώς στον Δήμο Μηλεών, ενώ εκκλησιαστικώς εξαρτάται από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού. Στις μέρες μας φιλοξενεί μια 25μελή μοναστική Αδελφότητα, που αγωνίζεται να συνεχίση την μακραίωνη ιστορική της πορεία, προς δόξαν του Θεού και κλέος της Αγίας Εκκλησίας μας. ImageΊδρυση και πορεία στον χρόνο.Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών ρίχνει τα πρώτα θεμέλιά της ως ανδρώα τον 12ο αι., στην νότια πλαγιά του Πηλίου, σε μια εποχή κατά την οποία ήκμαζε η μοναστική και ασκητική ζωή στην περιοχή, σε βαθμό μάλιστα ώστε το όρος να αποκαλείται «Βουνό των Κελλίων».Μετά την πυρπόληση και την ολοσχερή καταστροφή της το 1310 μ.Χ., πιθανόν από Καταλανούς πειρατές, η Μονή επανιδρύεται στη σημερινή της θέση, υψηλότερη της πρώτης, αναζητώντας προστασία όχι μόνο από τα εχθρικά στοιχεία που λυμαίνονταν τον τόπο, αλλά και από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η ανασύστασή της αποδίδεται σε Αγιορείτες μοναχούς καταγόμενους από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, οι οποίοι έφυγαν από τον Άθωνα, ίσως εξαιτίας των Ησυχαστικών ερίδων του 14ου αι., και ήλθαν στην πατρίδα τους όπου έκτισαν το σημερινό μοναστήρι, δίδοντάς του την μορφή του γνωστού αθωνικού τετραγώνου με τον Ναό στη μέση, κατά το πρότυπο των αγιορείτικων μονών.Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος και οι ποικίλες αντίξοες ιστορικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την διάσωση γραπτών πηγών, που θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για την πορεία της Μονής κατά το διάστημα μεταξύ 14ου και 18ου αι. Γνωρίζουμε μόνον ότι επί Τουρκοκρατίας η Μονή, ως μέτοχος κι αυτή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, υπέστη τα αντίποινα των Τούρκων κατακτητών, πληρώνοντας το τίμημα της συνεισφοράς της στην επανάσταση με την καταστροφή της.Image
Οι παλαιότερες γνωστές κτηριακές ανακαινίσεις της τοποθετούνται στον 18ο και στον 19ο αι. Το κατανυκτικό Καθολικό της ιστορείται με σπάνιες τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης, ενώ το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει εξαιρετικές φορητές εικόνες του 1772. Μεταξύ αυτών, η παλαιότερη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (12ος αι.), γίνεται ονομαστή ανά τους αιώνες για το πλήθος των θαυματουργικών θεραπειών που επιτελεί.Στο αποκορύφωμα της αίγλης της φθάνει η Μονή κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνος, επί ηγουμενίας του Ιερομονάχου Γαβριήλ Ιωάσαφ, Αη-γιωργίτου στην καταγωγή, πνευματικού, όμως, βλαστού του ασκητικού Άθωνα. Εκείνος με την οσιακή του φυσιογνωμία την αναδεικνύει μεγάλο πανθεσσαλικό προσκύνημα, που διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην πνευματική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή όλης της Θεσσαλικής περιφέρειας, πλουτίζοντάς την παράλληλα με μετόχια, κειμήλια και αφιερώματα.
Image
Μετά την οσιακή του κοίμηση, το 1911, η ιστορική Μονή ερημώνει από μοναχούς, απογυμνώνεται από την μεγάλη περιουσία της και εγκαταλείπεται μέχρι ερειπώσεως, ενώ η θαυματουργός εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ συλείται από αρχαιοκαπήλους. Η χάρις, όμως, των Ασωμάτων Δυνάμεων, Προστατών της Μονής, και οι ευχές των παλαιών πατέρων της, των οποίων τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα αναπαύονται σήμερα στο οστεοφυλάκιό της, δεν παύουν να εργάζονται για την αναγέννησή της. Πράγματι, το 1976 η Μονή αρχίζει να επαναλειτουργή ως Γυναικεία [Προεδρικό Διάταγμα 605/80 (Φ.Ε.Κ. 161/Α )], με την ευλογία του από Δημητριάδος και Αλμυρού αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου, και με πρώτη Ηγουμένη, την Γερόντισσα Θεοδούλη, σημερινή Ηγουμένη της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βροχιάς Βόλου.
Image
Κάτω από την προστασία του αοιδίμου τότε Μητροπολίτου αρχίζει το 1988 να συγκροτείται η σημερινή Αδελφότητα υπό την ηγουμενία της Γερόντισσας Νικοδήμης, η οποία ενθρονίζεται επίσημα από την σεπτή δεξιά του σημερινού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου, τον Μάιο του 1999. Κάτω από την μητρική της καθοδήγηση, με την παράλληλη ακάματη συμπαράσταση του Γέροντός της, αιδεσιμολογιωτάτου π. Αντωνίου, και την φιλομόναχη συνδρομή του Επισκόπου της, η Αδελφότητα αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη μακραίωνη ασκητική παράδοση της Μονής, προς δόξα του Θεού και της Εκκλησίας Του.
Orthodoxathemata.blogspot.com
User avatar
zenjt
 
Posts: 49454
Joined: Wed Nov 16, 2011 7:16 pm
Location: ΚΕΡΚΥΡΑ


Return to ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest