Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία»

...για κάθε θέμα γενικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες...

Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία»

Unread postby Αντίθετος1972 » Fri Dec 14, 2018 7:19 pm

Αγαπητοί φίλοι.
Όπως έχω γράψει σε παλαιότερα posts, είμαι καρκινοπαθής. Έχω κάνει δύο φορές εγχείρηση για αφαίρεση όγκων από το παχύ έντερο, έχω υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες και υφίσταμαι, ακόμη και σήμερα, διαφόρων ειδών παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες στις οποίες έχω υποβληθεί.
Η εμπειρία μου με τον καρκίνο τον δικό μου αλλά και των γονέων μου (και οι δύο "έφυγαν" από αυτή την ασθένεια) είχε ως αποτέλεσμα να εκτιμήσω ιδιαιτέρως το θεάρεστο έργο που γίνεται στη Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Δεν μένω στην περιοχή της μητροπόλεως αυτής, για να μπορώ να απολαμβάνω άμεσα τη φροντίδα της μονάδας (άλλωστε δεν ειμαι ασθενής "τελικού σταδίου" για να την εχω ανάγκη) ωστόσο είχα την ευλογία να γνωρίσω δύο ιατρούς της Γαλιλαίας. Μέσω αυτών, γνώρισα πόσο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλειά γίνεται στη Γαλιλαία. Μάλιστα, ακολουθώντας τις οδηγίες τους, η μητέρα μου είχε ανώδυνη έξοδο απο τη ζωή αυτή, ενώ κάποιοι μεγαλογιατροί της είχαν δώσει λάθος φαρμακευτική αγωγή (την οποία "είδε" θαυματουργικά μια ευλογημένη ψυχή, και με είχε προειδοποιήσει - εχω ξαναγράψει γι' αυτο το περιστατικό στο forum).
Κι εγώ ο ίδιος, υφισταμενος αυτή την περίοδο τις συνέπειες των ακτινοβολιών στο ορθο (οξύ διαρροϊκο σύνδρομο και φλεγμονή στο παχύ έντερο) κατέφυγα στη γνωστή μου ιατρό της Γαλιλαίας, επειδή η αγωγή των ιατρών που με παρακολουθούν επί ενάμιση μήνα παρενεργειών, έχει αποτύχει. Ήδη ειμαι καλύτερα κι αυτό οφείλεται στην εξαιρετική πείρα των γιατρών της Γαλιλαίας στην ανακούφιση από τους πόνους, αυτό που λέμε "ανακουφιστική φροντίδα". Πετυχαίνουν αυτο που "μεγαλογιατροί" και νοσοκομεία δεν γνωρίζουν πως να το κάνουν, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον γεμάτο Χριστο.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να δημοσιευσω μερικές πληροφορίες για τη "Γαλιλαία", σκεπτόμενος οτι μπορεί κάποιοι εξ υμων να ζείτε εντός των ορίων της μητροπόλεως Μεσογαιας. Ο καρκίνος ειναι τόσο τραγικά διαδεδομένη ασθένεια, που μπορεί πολύ εύκολα να χτυπήσει την πορτα του σπιτιού μας ή της οικογενειας μας. Η Γαλιλαία μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε τα τέλη ενός καρκινοπαθούς να ειναι κατά το δυνατόν "ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά".

Υ.Γ. Και που να γνωρίσετε τον πνευματικό ιερέα του ιδρύματος της "Γαλιλαίας"... Πατήρ Μάρκος: Ένας εξαιρετικός πνευματικός και γιατρός μαζί!
Καλή αντάμωση στην επουράνια Ιερουσαλήμ
User avatar
Αντίθετος1972
 
Posts: 583
Joined: Tue Mar 26, 2013 10:54 pm
Location: Κάπου στην Αττική...

Re: Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία»

Unread postby Αντίθετος1972 » Fri Dec 14, 2018 7:24 pm

Μονάδα «Γαλιλαία»: Ένας «αποχαιρετισμός» χωρίς πόνο


ΕΛΛΑΔΑ

Από Politis Online Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018

https://politisonline.com/ellada/570873 ... 5l7mNlD7OY

Πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα δωμάτια του 1ου ορόφου του ξενώνα «Γαλιλαία» έγινε ένα μικρό πάρτι. Η Μαρία είχε γύρω της τους φίλους και τους συγγενείς της, όσους την αγαπούσαν. Ακουσαν μουσική, τραγούδησαν, αντάλλαξαν όλα τα λόγια που έμενε να ειπωθούν. Στο τέλος, αφού αποχαιρέτησε όλον τον κόσμο, είπε «και τώρα δεν αντέχω άλλο, θέλω να κοιμηθώ». Λίγο αφότου το ηρεμιστικό φάρμακο πέρασε στον οργανισμό της, η Μαρία μπήκε στην τελική καταστολή. Περίπου μία εβδομάδα μετά, κατέληξε ήσυχα στον ύπνο της.

«Αυτό δεν είναι ευθανασία, αυτό δεν είναι υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Αυτό είναι ανακούφιση», θα πει στην «Καθημερινή» και στην ρεπόρτερ Λίνα Γιάνναρου η Αλίκη Τσερκέζογλου, γυναικολόγος-ογκολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Γαλιλαία», η οποία πριν από έναν χρόνο άνοιξε και λειτουργεί το πρώτο και μοναδικό ελληνικό hospice, για τη δωρεάν φιλοξενία ασθενών τελικού σταδίου ή όσων αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα από την ασθένεια ή τη χημειοθεραπεία.

Ήπια αναισθησία

«Εχουμε ασθενείς για παράδειγμα με εγκεφαλικές μεταστάσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν πολύ έντονες διεγέρσεις, πολύ δύσκολους πόνους που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Σου λένε “θέλω να κοιμηθώ, να μην το νιώθω”. Η λεγόμενη τελική καταστολή είναι σαν μια ήπια αναισθησία, από την οποία μπορεί να βγει ο ασθενής εάν σταματήσουμε τη χορήγηση του ηρεμιστικού (σ.σ. αντίθετα με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στην οποία η χορήγηση της δόσης του φαρμάκου δεν είναι αναστρέψιμη). Μπορεί κάποιος να μπει σε αυτή προσωρινά, για την αντιμετώπιση κάποιας κρίσης, ή στο τέλος της ζωής του. Αυτό γίνεται πάντα με τη συναίνεση του ασθενούς και της οικογένειάς του κατόπιν εξαντλητικής συζήτησης, μιας μακράς διαδικασίας».

Τρεις «επιλογές»

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Washin-gton Post δημοσίευσε άρθρο του συνταξιούχου γαστρεντερολόγου και συγγραφέα Σάμιουελ Χάριγκτον με τίτλο «Επιλέγοντας την έξοδό σου», στο οποίο ανέπτυσσε την άποψη ότι για κάποιους ασθενείς τελικού σταδίου είναι καθησυχαστικό να έχουν ενός είδους έλεγχο στον χρόνο του θανάτου τους. Οι τρόποι επιτάχυνσης μιας ήδη προδιαγεγραμμένης πορείας –έγραφε– είναι τρεις: η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής, η άρνηση σίτισης και η χορήγηση μιας θανατηφόρου δόσης φαρμάκου. Στην Ελλάδα, το τελευταίο παραμένει παράνομο, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών στη χώρα μας δεν έχει ούτε τις άλλες δύο επιλογές. Ελλείψει δομών ανακουφιστικής φροντίδας, όπως η «Γαλιλαία», οι περισσότεροι ασθενείς περνούν το τελευταίο στάδιο της ζωής τους στο νοσοκομείο. Ακόμα και όταν το τέλος είναι πολύ κοντά, σιτίζονται και ενυδατώνονται υποχρεωτικά, με ορό, κάνουν καθημερινά εξετάσεις σύμφωνα με το πρωτόκολλο, και συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή, ακόμα κι αν αυτή απλώς παρατείνει τη ζωή τους χωρίς να τη βελτιώνει. Κυρίως, περνούν τις τελευταίες τους ώρες μακριά από το σπίτι τους και τους οικείους τους.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

«Εχω δει πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά από το τέλος της ζωής τους να επιθυμούν τη διακοπή της θεραπείας τους. Αλλά μερικές φορές είναι σαν να θέλουμε να ξοδεύουμε φάρμακα εταιρειών. “Τρέχουν” οι οροί μέχρι που βγαίνει η ψυχή», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) Ζωή Γραμματόγλου. «Πολλοί παρακαλούν τους γιατρούς να τους δώσουν κάτι να φύγουν, δεν αντέχουν. Δεν είμαι υπέρ της ευθανασίας, αυτό που χρειάζεται είναι η ανακουφιστική φροντίδα. Οταν είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση, προέχει η ανακούφιση του ασθενούς, να μην πονάει και όχι να εξαντλείται από τα θεραπευτικά φάρμακα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν δομές στα νοσοκομεία, hospices ή προγράμματα ανακουφιστικής φροντίδας κατ’ οίκον ώστε οι άνθρωποι να “φεύγουν” στο σπίτι τους». Το κενό μεταξύ νοσοκομείου και σπιτιού καλύπτουν, σε έναν βαθμό, άτυπα, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Εχουμε αρκετούς φιλοξενούμενους τελικού σταδίου», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης ΜΦΗ, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είναι περιστατικά που το νοσοκομείο έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά αλλά ούτε μπορεί να τα αναλάβει η οικογένεια. Αυτό που βλέπουμε όμως να συμβαίνει είναι σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, να γίνονται θεραπείες για την επιμήκυνση της ζωής τους έστω για δύο μήνες. Τα παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν απογαλακτιστεί, ακόμα και όταν ο γονιός δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, δεν έχει κίνηση, παλεύουν να τον κρατήσουν στη ζωή».Η ταλαιπωρία

Με 26 ολόκληρα χρόνια «θητείας» στον «Αγιο Σάββα», η κ. Τσερκέζογλου γνωρίζει καλά ότι πολύ συχνά οι ασθενείς κάνουν θεραπεία «επειδή πολύ απλά αυτό ξέρει να κάνει το νοσοκομείο». «Ασθενείς έχουν πάρει την πρώτη γραμμή χημειοθεραπείας, έχουν κάνει υποτροπή, έχουν πάρει δεύτερη, τρίτη, τέταρτη γραμμή. Από ένα σημείο και μετά, όμως, η θεραπεία σε αρρωσταίνει πιο πολύ από ό,τι σου κάνει καλό. Το σταμάτημα μιας μάταιας θεραπείας δεν είναι ευθανασία», λέει. «Στην ανακουφιστική φροντίδα δεν επιταχύνουμε τον θάνατο, ούτε όμως τον παρατείνουμε, ώστε να βασανίζονται οι άνθρωποι».

Για τα παιδιά τους

Στον ξενώνα «Γαλιλαία», ομάδα γιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών βρίσκονται κοντά στον ασθενή τελικού σταδίου, τον ενημερώνουν και τον αφουγκράζονται. Μπορεί η ίαση να μην είναι –πια– ο στόχος, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να αλλάξουν σε αυτό το στάδιο. «Συχνότατα ακούμε ασθενείς να λένε “ξέρω ότι θα πεθάνω, αλλά πώς;”. Εχουν ανάγκη να κουβεντιάσουν γι’ αυτά που θα αφήσουν πίσω, πώς θα βιώσει η οικογένειά τους την απώλεια. Πάντα ξέρει ο ασθενής την κατάστασή του, το νιώθει πως επιβαρύνεται. Απλά δεν αντέχει να το συζητήσει με την οικογένειά του γιατί ούτε αυτή το αντέχει. Εκεί έρχεται η ομάδα μας και διευκολύνει αυτή την επικοινωνία, να πουν οι άνθρωποι αυτά που θέλουν. Χρησιμοποιούμε αυτό τον χρόνο για να τους βοηθήσουμε να δουν τι θα ήθελαν από το υπόλοιπο της ζωής τους, τι εκκρεμότητες μπορεί να έχουν να λύσουν, τι επιθυμίες έχουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Πολύ συχνά έχουμε μανάδες που σου λένε “κουράστηκα, θέλω να φύγω”, αλλά τα παιδιά θέλουν να τις κρατήσουν εδώ. Συνήθως τους κάνουν το χατίρι, κάνουν θεραπείες για τα παιδιά μέχρι να δοθεί ο χρόνος σε όλους να συνειδητοποιήσουν τι γίνεται». Στο τέλος, όποτε αυτό έρθει, είναι «εκεί», κρατώντας το χέρι των δικών τους. «Η ακοή φεύγει τελευταία, τους λέμε. Μιλήστε τους, σας ακούν».

Σε οικείο περιβάλλον

Οι στατιστικές θέλουν τις περισσότερες νοσηλείες στη ζωή ενός ασθενούς να γίνονται τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, επιβαρύνοντας τον ίδιο, τους φροντιστές του, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του. Το 70% των ασθενών που βρίσκονται στον Ξενώνα «Γαλιλαία» «φεύγουν» στο σπίτι τους, σε οικείο περιβάλλον, κοντά στους δικούς τους. Το 50% δεν κάνει καμία εισαγωγή στο νοσοκομείο στο τελευταίο στάδιο

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία ανάπτυξης της μονάδας ανήκει στον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο.
Καλή αντάμωση στην επουράνια Ιερουσαλήμ
User avatar
Αντίθετος1972
 
Posts: 583
Joined: Tue Mar 26, 2013 10:54 pm
Location: Κάπου στην Αττική...

Re: Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία»

Unread postby Αντίθετος1972 » Fri Dec 14, 2018 7:25 pm

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα και τις οικογένειες τους, εξασφαλίζοντάς τους την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πόσο περισσότερη ζωή μπορεί να υπάρχει σε κάθε στιγμή της.

Στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, αν όλοι οι ασθενείς με απειλητική για τη ζωή τους νόσο μπορούσαν να ζήσουν το περισσότερο από την κάθε μέρα που έχουν μαζί με τους ανθρώπους που αγαπούν.

Για να πετύχουμε το στόχο μας προσφέρουμε Ανακουφιστική Φροντίδα δωρεάν σε ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα :

•στο Σπίτι των ασθενών από το 2010, για ασθενείς που διαμένουν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής


•στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας & Απασχόλησης από το 2011, ομοίως για ασθενείς που διαμένουν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και


•στον Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospice στην Ελλάδα, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018, για ασθενείς που διαμένουν είτε στους οκτώ δήμους που περιλαμβάνονται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής είτε στο Λεκανοπέδιο Αττικής.


Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Εφαρμόζεται έγκαιρα, από την αρχή της νόσου, σε συνδυασμό με θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία και συμπεριλαμβάνει τη διερεύνηση και διαχείριση ενοχλητικών συμπτωμάτων και επιπλοκών. Στοχεύει μέσα από την ολιστική προσέγγιση να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών και να δίνει αξία σε κάθε στιγμή της.

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή, ιερέα και υποστηρίζεται από Διοικητική Ομάδα και εκπαιδευμένους Εθελοντές.

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» ιδρύθηκε το 2010 υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής υλοποιώντας το όραμα του Μητροπολίτη της κ. Νικολάου: «Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε τη δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο».
http://www.galilee.gr/
Καλή αντάμωση στην επουράνια Ιερουσαλήμ
User avatar
Αντίθετος1972
 
Posts: 583
Joined: Tue Mar 26, 2013 10:54 pm
Location: Κάπου στην Αττική...

Re: Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία»

Unread postby Αντίθετος1972 » Fri Dec 14, 2018 7:33 pm

Καλή αντάμωση στην επουράνια Ιερουσαλήμ
User avatar
Αντίθετος1972
 
Posts: 583
Joined: Tue Mar 26, 2013 10:54 pm
Location: Κάπου στην Αττική...


Return to ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests