Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Εδώ σχολιάζουμε τα χωρία της Αποκάλυψης ανά κεφάλαιο.

Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby marjory » Sun Feb 17, 2013 7:52 pm

1 ΚΑΙ εἶδον ἄλλον ἄγγελον ἰσχυρὸν καταβαίνοντα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, περιβεβλημένον νεφέλην, καὶ ἡ ἶρις ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς στῦλοι πυρός,
2 καὶ ἔχων ἐν τῇ χειρὶ αὐτοῦ βιβλίον ἀνεῳγμένον. καὶ ἔθηκε τὸν πόδα αὐτοῦ τὸν δεξιὸν ἐπὶ τῆς θαλάσσης, τὸν δὲ εὐώνυμον ἐπὶ τῆς γῆς,
3 καὶ ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ ὥσπερ λέων μυκᾶται. καὶ ὅτε ἔκραξεν, ἐλάλησαν αἱ ἑπτὰ βρονταὶ τὰς ἑαυτῶν φωνάς.
4 Καὶ ὅτε ἐλάλησαν αἱ ἑπτὰ βρονταί, ἔμελλον γράφειν· καὶ ἤκουσα φωνὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ λέγουσαν· σφράγισον ἃ ἐλάλησαν αἱ ἑπτὰ βρονταί, καὶ μὴ αὐτὰ γράψῃς.
5 Καὶ ὁ ἄγγελος, ὃν εἶδον ἑστῶτα ἐπὶ τῆς θαλάσσης καὶ ἐπὶ τῆς γῆς, ἦρε τὴν χεῖρα αὐτοῦ τὴν δεξιὰν εἰς τὸν οὐρανὸν
6 καὶ ὤμοσεν ἐν τῷ ζῶντι εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων, ὃς ἔκτισε τὸν οὐρανὸν καὶ τὰ ἐν αὐτῷ καὶ τὴν γῆν καὶ τὰ ἐν αὐτῇ καὶ τὴν θάλασσαν καὶ τὰ ἐν αὐτῇ, ὅτι χρόνος οὐκέτι ἔσται,
7 ἀλλ᾿ ἐν ταῖς ἡμέραις τῆς φωνῆς τοῦ ἑβδόμου ἀγγέλου, ὅταν μέλλῃ σαλπίζειν, καὶ ἐτελέσθη τὸ μυστήριον τοῦ Θεοῦ, ὡς εὐηγγέλισε τοὺς δούλους αὐτοῦ τοὺς προφήτας.
8 Καὶ ἡ φωνὴ ἣν ἤκουσα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, πάλιν λαλοῦσα μετ᾿ ἐμοῦ καὶ λέγουσα· ὕπαγε λάβε τὸ βιβλιδάριον τὸ ἀνεῳγμένον ἐν τῇ χειρὶ τοῦ ἀγγέλου τοῦ ἑστῶτος ἐπὶ τῆς θαλάσσης καὶ ἐπὶ τῆς γῆς.
9 καὶ ἀπῆλθα πρὸς τὸν ἄγγελον, λέγων αὐτῷ δοῦναί μοι τὸ βιβλιδάριον. καὶ λέγει μοι· λάβε καὶ κατάφαγε αὐτό, καὶ πικρανεῖ σου τὴν κοιλίαν, ἀλλ᾿ ἐν τῷ στόματί σου ἔσται γλυκὺ ὡς μέλι.
10 καὶ ἔλαβον τὸ βιβλίον ἐκ τῆς χειρὸς τοῦ ἀγγέλου καὶ κατέφαγον αὐτό, καὶ ἦν ἐν τῷ στόματί μου ὡς μέλι γλυκύ· καὶ ὅτε ἔφαγον αὐτό, ἐπικράνθη ἡ κοιλία μου.
11 καὶ λέγουσί μοι· δεῖ σε πάλιν προφητεῦσαι ἐπὶ λαοῖς καὶ ἔθνεσι καὶ γλώσσαις καὶ βασιλεῦσι πολλοῖς.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
User avatar
marjory
Site Admin
 
Posts: 3435
Joined: Tue Nov 15, 2011 10:29 am

Re: Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby marjory » Sun Feb 17, 2013 11:35 pm

Σε αυτό το κεφάλαιο έχω την αίσθηση ότι είναι εμφανής η αναλαμπή και ο επανευαγγελισμός της οικουμένης.

Συγκεκριμένα: Αφενός υπάρχουν κάποια πράγματα που γνωρίζει ο Ιωάννης, πλην όμως δεν επιτρέπεται να αναφέρει (στίχος 4 "σφράγισον ἃ ἐλάλησαν αἱ ἑπτὰ βρονταί, καὶ μὴ αὐτὰ γράψῃς", "λάβε καὶ κατάφαγε αὐτό, καὶ πικρανεῖ σου τὴν κοιλίαν, ἀλλ᾿ ἐν τῷ στόματί σου ἔσται γλυκὺ ὡς μέλι"), αλλά το σημείο που φαίνεται η αναλαμπή είναι ο 11ος στίχος: "καὶ λέγουσί μοι· δεῖ σε πάλιν προφητεῦσαι ἐπὶ λαοῖς καὶ ἔθνεσι καὶ γλώσσαις καὶ βασιλεῦσι πολλοῖς." Δηλαδή "Τότε μου είπαν: «Πρέπει πάλι να κηρύξεις σε λαούς και έθνη και γλώσσες και σε βασιλιάδες πολλούς»!".
Ο Ιωάννης την εποχή που είδε την Αποκάλυψη ήταν ήδη υπέργηρος και δεν μπορούσε να κηρύξει σε λαούς και έθνη και γλώσσες και βασιλιάδες πολλούς. Συνεπώς, είναι φανερό ότι θα επανέλθει Ο ΙΔΙΟΣ να προφητεύσει ξανά.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
User avatar
marjory
Site Admin
 
Posts: 3435
Joined: Tue Nov 15, 2011 10:29 am

Re: Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby eternity » Mon Feb 18, 2013 2:53 am

ομιλια 43 Ερμηνεια εις την Αποκαλυψη Π.Αθ.Μυτιληναιου
28:12

Ωστοσο ειναι αξιοσημειωτο εκεινο το " δεῖ σε πάλιν προφητεῦσαι".Πρεπει παλι να προφητεψεις και εννοει οτι θα καλυψει με προφητειες και το υπολοιπον μερος του βιβλιου της Αποκαλυψεως. Οι προφητειες του δε, θα ειναι παγκοσμιου χαρακτηρος και αρχιζουν ευθυς μετα το επομενο κεφαλαιο.Ευθυς μετα. Μονο προσεξτε κατι.Εδω μια κακη ερμηνεια που εχει γινει και σας την ειχα πέρσι αναλυσει εξ αφορμης ενος περιστατικου υπαρχει η εξης η οποια ειναι ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ. Εκεινο το δει σε παλιν προφητευσαι το πρεπει παλιν να προφητεψεις πως εχει ερμηνευτει;Οτι ο Ιωαννης δεν πεθανε οταν ειπε τον υποθετικον λογον εις τον αποστολο Πετρο γιατι ο Κυριος ειπε στον αποστολο Πετρο εσυ θα δοξασεις τον Θεο μαρτυρικα με μαρτυρικο θανατον.Ο Ιωαννης ειναι ενα βημα πιο πισω.Και επειδη ηταν φιλοι ο αποστολος Πετρος και ο Ιωαννης τοτε ρωταει τον Κυριο και του λεγει Κυριε εγω θα μαρτυρισω θα σε δοξασω μαρτυρικα ο Ιωαννης πως θα σε δοξασει; Με φυσιολογικο θανατον ή μαρτυρικα;;Και τοτε λεγει ο Κυριος Εαν υποτεθει οτι εγω δεν θελω αυτος να πεθανει καθολου Ουτε μαρτυρικο ουτε φυσιολογικο θανατον αλλα να μεινει ζωντανος μεχρι που να ξαναρθω εσενα τι σε νοιαζει;;Και επειδη εκυκλοφορησετοτε στους χριστιανους οτι ο μαθητης αυτος λογια του ιδιου του Ιωαννη τα προσθετει ο ιδιος για τον εαυτο του οτι εκεινος ο μαθητης δεν πεθαινει διορθωνει ο Ευαγγελιστης Ιωαννης και λεγει Δεν το ειπε αυτο ο Ιησους οτι δεν πεθαινει αλλα το ειπε υποθετικα.Ε λοιπον αγαπητοι μου εκεινο που με εξοργιζει οταν μερικα πραγματα που ειναι τοσο σαφη στην Αγια Γραφη γινεται παρερμηνεια.Ειναι περιεργα πραγματα !Ε λοιπον μεσα στην ιστορια μεχρι σημερα υπαρχει αυτη η εσφαλμενη ερμηνεια οτι ο μαθητης αυτος δεν πεθανε ειναι καπου κρυμμενος που ο Θεος το ξερει και οτι θα ερθει να προφητεψει ξανα τις ημερες του Αντιχριστου. Οτι δηλ αφορα εις το 7ον σαλπισμα και περα.Δεν ειναι αυτο.Ο Ιωαννης δεν ειναι αθανατος .Ο Ιωαννης απεθανε διοτι ο ιδιος ειπε οτι δεν το ειπε οτι δεν πεθαινει αλλα υποθετικα. Συνεπως οταν αναφερεται στις προφητειες τις παρακατω αεκεινο το δει σε παλιν προφητευσαι δηλ πρεπει παλι να προφητευσεις επι λαοις και εθνεσι και τα λοιπα αυτο σημαινει οτι τωρα στην συνεχεια απο οτι μεχρι τωρα προφητεψε και παρακατω θα προφητεψει. Σαν να ειπε οτι μεχρι τωρα προφητεψες απο εδω εως εκει τωρα απο εδω εως το τελος. Αυτο ακριβως εννοει.
http://www.impantokratoros.gr/dat/stora ... %CF%85.mp3
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
User avatar
eternity
Site Admin
 
Posts: 7113
Joined: Tue Nov 15, 2011 1:33 pm

Re: Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby eternity » Mon Feb 18, 2013 3:36 am

GENEA-OMEGA wrote:Να απλοποιήσουμε το ερώτημα για να υπάρχει μία πρόοδος στη συζήτηση αυτή που κρατάει εδώ και 3 χρόνια τουλάχιστον:

Η ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, διότι σαφέστατα αναφέρεται στο κεφάλαιο 10 ! (η ίρις και ο άγγελος)

Το ερώτημα που προσπαθούμε αν και δεν δυνάμεθα να απαντήσουμε είναι Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ! και τα πρόσωπα.

είμαι απο αυτους που τείνουν να πιστέψουν ότι θα είναι πολύ μα πάρα πολύ σύντομη (αλλα αυτό είναι προσωπικη άποψη)
Ερμηνεια στην Αποκαλυψη π.Αθ.Μυτιληναιος
ομιλια 42

21:23 Τωρα οταν ο αγγελος εχει την Ιριδα στην κεφαλη του σημαινει οτι δεν θα ξαναγινει
κατακλυσμος πανω στην γη αλλα κατι ακομα........Θα γινει καταστροφη αλλα μετα απο αυτη την καταστροφη δεν θα εχουμε αλλη πια καταστροφη.Και ποια θα ειναι αυτη η καταστροφη? Η πρωτη καταστροφη ηταν δι' υδατος δεν θα ξαναγινει λοιπον καταστροφη με νερο Η Δευτερα καταστροφη θα γινει δια πυρος!


http://www.impantokratoros.gr/dat/stora ... %CF%85.mp3
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
User avatar
eternity
Site Admin
 
Posts: 7113
Joined: Tue Nov 15, 2011 1:33 pm

Re: Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby eternity » Sat Apr 06, 2013 1:29 pm

Το " δεi σε παλιν προφητευσαι" , τι εννοει; Σημαινει, οτι δεν προκειται να κανη ο Ιωαννης, αλλου ειδους προφητεια, ασχετη με το κειμενο της Αποκαλυψως, ή να ξαναρθη να προφητευση, οπως παρερμηνευθη απο μερικους ερμηνευτες, αλλα να συνεχιση την προφητειαν εκεινην, που γραφει ηδη.Ειναι μια επαναληψις, της προφητικης εντολης.Με την διαφοραν, οτι εις το εξης διδεται εμφασις προβολης, σε παγκοσμια κλιμακα, της εντολης της προφητειας της Αποκαλυψεως.
Αξιζει ακομη να σημειωσωμε τον χαρακτηρισμο των οραματων του Ιωαννου, ως προφητικων απο τη θεια φωνη του Ουρανου, απο τον ιδιο τον Θεο, η οποια φωνη υπογραμμιζει:"δει σε....προφητευσαι".

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ( το κατα δυναμιν)
Αρχιμ. Χαραλαμπος Βασιλοπουλος.
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
User avatar
eternity
Site Admin
 
Posts: 7113
Joined: Tue Nov 15, 2011 1:33 pm

Re: Αποκάλυψη Κεφάλαιο 10

Unread postby eternity » Sat Apr 06, 2013 1:44 pm

Αποκ. Ι' 1.ΚΑΙ εἶδον ἄλλον ἄγγελον ἰσχυρὸν καταβαίνοντα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, περιβεβλημένον νεφέλην, καὶ ἡ ἶρις ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς στῦλοι πυρός"

Η ΙΡΙΣ
Αλλο χαρακτηριστικο γνωρισμα του αγγελου ειναι το επταχρωμο φωτοστεφανο της ιριδος, που εχει στο κεφαλι του.
Η ιρις, το λεγομενο ουρανιο τοξο, οπως εκτενως εγραψαμε στον δευτερο Τομο, ειναι συμβολο ειρηνης. Συμβολο της συνδιαλλαγης μεταξυ Θεου και ανθρωπων. Ειναι σημαδι, εκφρασης της ευσπλαχνιας του Θεου, οτι δεν θα γινη πλεον κατακλυσμος, σαν εκεινο, που εγινεν επι Νωε.

Η ιρις του Αγγελου εδω προαναγγελλει την αδιαταρακτη γαληνη στην οποια θα ζησουν ατερμονα εκεινοι , που θα μεινουν πιστοι, μεχρι το τελος. Αλλα αυτο προυποθετει και την μεγαλη φοβερη σεισμικη Κριση του Θεου, με την οποια, σαν αλλοτε στον κατακλυσμο, θα τιμωρηθουν, βεβαιως, οι απιστοι, οι ασεβεις...Ολοι αυτοι, που δεν θα πιστεψουν τα λογια του Θεου, θα τιμωρηθουν σαν τους προκατακλυσμιαιους ανθρωπους, με τιμωρια βαρεια, την αιωνια Κολαση.

Οι πιστοι θα σωθουν σαν τον Νωε. Θα ενδυναμωθουν και θα προστατευθουν στα βασανιστηρια. Θα υποφερουν ασφαλως στον παταγωδη συγκλονισμο της μεγαλης Κρισεως, αλλα κατοπιν με την δυναμι του Θεου θα περασουν στην αιωνια ευτυχια, θα ζησουν χωρις τελος στην Βασιλεια Του. Η τελικη Κρισι δεν θα εχη επαναληψη.
Δεν θα ξαναγινει αλλη καταστροφη οπως μετα τον κατακλυσμο δεν εγινε αλλος τοιουτος. Γι αυτο, λοιπον παρουσιαζεται ο Αγγελος με το Ουρανιον τοξον στο κεφαλι.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ( Το κατα δυναμιν)
Αρχιμ. Χαραλαμπος Βασιλοπουλος.
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
User avatar
eternity
Site Admin
 
Posts: 7113
Joined: Tue Nov 15, 2011 1:33 pm


Return to ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron