Αγιορείτικη Φιλοξενία

Αγιορείτικη Φιλοξενία

Unread postby kostasellas » Mon Aug 12, 2013 5:17 pm

Image

Image

Image

Image

Image

Image
kostasellas
 
Posts: 140
Joined: Mon Jul 08, 2013 9:34 pm
Location: Πάτρα

Re: Αγιορείτικη Φιλοξενία

Unread postby kostasellas » Tue Aug 13, 2013 11:14 pm

Image

Image

Image

Image
kostasellas
 
Posts: 140
Joined: Mon Jul 08, 2013 9:34 pm
Location: Πάτρα

Re: Αγιορείτικη Φιλοξενία

Unread postby kostasellas » Wed Aug 14, 2013 11:32 am

................................................................................................
Ξένους ξένιζε, μὴ ξένος γένῃ Θεοῦ
................................................................................................
Ἁγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
kostasellas
 
Posts: 140
Joined: Mon Jul 08, 2013 9:34 pm
Location: Πάτρα

Re: Αγιορείτικη Φιλοξενία

Unread postby kostasellas » Wed Sep 18, 2013 10:42 pm

Image
Το κέρασμα και γενικότερα η φιλοξενία των προσκυνητών στα Ορθόδοξα μοναστήρια και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος είναι ένα δείγμα της ειλικρινούς αδελφικής αγάπης και της πνευματικής αρχοντιάς και ευγένειας που διακρίνει τους μοναχούς και ελκύει την Χάρη του Θεού.

Οι προσκυνητές ειδικότερα του Αγίου Όρους όταν καταφθάνουν σε ένα μοναστήρι ή σε κάποιο κελλί, δέχονται το κέρασμα, κατά το Αγιορειτικό τυπικό, που αποτελείται από τσίπουρο (ρακή), λουκούμι, ελληνικό καφέ, κρύο νερό και ακολουθεί ο διάλογος-ευχή: - «Ευλογείτε»! - «Ο Κύριος»!

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συνοδευτεί και κάποιο άλλο γλυκό. Πάντως, το λουκούμι είναι το κατ' εξοχήν γλύκισμα για τους προσκυνητές στο Άγιον Όρος.

Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. νισεστές
Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.
Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.

Πηγή: Από το βιβλίο «Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές» http://www.agioritikovima.gr
kostasellas
 
Posts: 140
Joined: Mon Jul 08, 2013 9:34 pm
Location: Πάτρα


Return to ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Who is online

Users browsing this forum: macd and 1 guest