Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή - Η Σχολή των Αγίων

Moderator: inanm7

Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή - Η Σχολή των Αγίων

Unread postby kostasellas » Sat Aug 24, 2013 1:05 am

Image

ΙΣΤΟΡΙΑ
Στο Άγιο Όρος με την επωνυμία «Αθωνιάς Σχολή» λειτούργησαν κατά περιόδους διάφορες σχολές.
Στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας πρώτος ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης δημιουργεί σχολείο. Μέχρι και σήμερα οι μοναχοί ονομάζουν τον χώρο που γινόταν τότε τα μαθήματα «σχολείο».
Οργανωμένη όμως σχολή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουμε, ιδρύεται κατά την εποχή της φιλολογικής και καλλιτεχνικής ανθήσεως επί της δυναστείας των Παλαιολόγων, τον ΙΓ’ (13 Ο ) αιώνα, στο Ιδρυτικό κελί Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με την επωνυμία «Ιβηριτική Θεολογική σχολή», η οποία αποτελεί καθαρώς Ελληνική σχολή.
Το ΙΖ’ (17 Ο) παρατηρούμε πιεστικές προσπάθειες των παπικών να εισέλθουν στο περιβολή της Παναγίας και να ιδρύσουν Σχολή και μονή.
Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία με αγωνία αμύνεται και με πολλές προσπάθειες απομακρύνει τον κίνδυνο.
Το 1749 οι Βατοπαιδινοί Πατέρες με τις φιλότιμες προσπάθειες του Προηγουμένου «Μελετίου και την προτροπή του Πατριάρχου Κων/πόλεως Κυρίλλου του Ε΄ (1748-1751,1752-1757), ο οποίος εκδίδει και το σχετικό Σιγγίλιο, πρωτοστατούν στην ίδρυση σχολείου κοντά στην Ι.Μ.Βατοπαιδίου και το οποίο ονομάζεται αργότερα από τον Ευγένιο Βούλγαρη « Αθωνιάς Εκκλησιαστική Ακαδημία».
Πρώτος Σχολάρχης διορίζεται ο ιεροδιάκονος Νέοφυτος Καυσοκαλυβίτης ο οποίος σχολαρχεί για 3 χρόνια. Μετά την παραίτηση του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1752, διορίζει σχολάρχη τον Αρχιμανδρίτη του Παναγίου Τάφου Αγάπιο ο οποίος ερχόμενος να αναλάβει τα καθήκοντα σφαγιάστηκε από τους Τούρκους στις 18 Αυγούστου 1752 στη Θέρμη έξω από την Θεσσαλονίκη. Η χορεία των Αγίων Μαρτύρων της Σχολής έχει ανοίξει.
Η Μήτηρ Εκκλησία έχοντας ανύστακτο ενδιαφέρον για το νεοσύστατο σχολείο του Άθωνος διορίζει διά Σιγγιλίου την Άνοιξη του 1753 «τον σοφότερον των Ελλήνων κατά τους μετά την άλωσιν αιώνας Ιεροδιάκονο Ευγένιο Βούλγαρη». Επί των ημερών του η Αθωνιάς ονομάζεται «Αθωνιάς Ακαδημία» τίτλο που φέρει ως σήμερα. Βλέπει μέρες ακμής, προσελκύει πλήθος μαθητών και καθίσταται περίφημη όχι μόνο στον ορθόδοξο κόσμο αλλά και πέραν αυτού.
Πολλοί μαθητές προσέρχονται για να μαθητεύσουν σ’αυτήν και να ακούσουν τον μεγάλο αυτόν διδάσκαλον. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη θέση κατέχουν ο Ισαπόστολος ‘Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο ‘Ανθιμος ο Ολυμπιώτης, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο Σέργιος Μακραίος, ο Χριστόφορος Προδρομίτης, ο Όσιος Αθανάσιος Πάριος, ο Δαμασκηνός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο Παΐσιος Καυσοκαλυβίτης, ο Ιωάννης Πέζαρος, ο Διονύσιος Πλαταμώνος. Επίσης διατελούν μαθητές ο Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης, ο Κτήτορας της Μονής του Μεγάλου Δένδρου στην Πάρο Όσιος Κύριλλος Παπαδόπουλος, ο πρώτος Σχολάρχης της θεολογικής Σχολής της Χάλκης Κωνσταντίνος Τυπάλδος (Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως) όπως επίσης και ο πρώτος Σχολάρχης της ιδρυθείσης από τον Καποδίστρια Ιερατικής Σχολής στον Πόρο, Προκόπιος Δενδρινός και ο καθηγητής της Βενέδικτος.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μετά την αποχώρηση του Ευγενίου καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την διατήρηση και ανόρθωση της Σχολής. Αποστέλλει δασκάλους και σχολάρχες και με εράνους και με ιδιαίτερη φροντίδα τη διατηρεί. Το 1771 καλεί για Σχολάρχη τον απόφοιτο της Σχολής Αθανάσιο Πάριο.
Σπουδαίοι διδάσκαλοι της προ της επαναστάσεως του 1821 περιόδου υπήρξαν ο ιεροδιάκονος Κυπριανός από την Κύπρο, ο οποίος μετέπειτα εκλέγεται Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο Νικόλαος Ζερζούλης, ο Αθανάσιος ο Πάριος, ο Ιωάννης Πέζαρος κα.
Πνευματικός καθοδηγητής της Αθωνιάδος την περίοδο αυτή είναι ο εφησυχάζων στο Άγιο Όρος Μητροπολίτης πρώην Κορίνθου Άγ. Μακάριος Νοταράς.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε ως μαθητή τον Εθνομάρτυρα και πρόδρομο της Ελληνικής Επανάστασης, το Ρήγα Φεραίο, η προσφορά του οποίου διαχρονικά αναγνωρίζεται ως ανεκτίμητη.
Την 1 η Ιουνίου 1801, έτος Πατριάρχου Νεοφύτου Ζ΄ (1789-94/1798-1801) διορίζονται ως επίτροποι της Σχολής στο Άγ. Όρος 1) ο πρώην Τρίκκης Αμβρόσιος, 2) ο μοναχός Χριστόφορος Προδρομίτης (απόφοιτος της Σχολής) και 3) ο Άγ.Νικόδημος ο Αγιορείτης, ενώ στη Γαλλία διορίζεται ο Αδαμάντιος Κοραής με σκοπό να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση της Σχολής η κρίση της οποίας αρχίζει να γίνεται αισθητή λόγω των δυσκολιών της εποχής.
Πολύ χρήσιμο είναι επίσης να αναφέρουμε ότι με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου Ζ΄ διατελεί ειδικός για την Αθωνιάδα Πατριαρχικός Έξαρχος ο εξόριστος τότε στο Άγ. Όρος Οικ. Πατριάρχης Εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, ο οποίος και προσφέρει με τη σειρά του πολύτιμες υπηρεσίες.
Το 1821 η σχολή διακόπτει τη λειτουργία της λόγω της επαναστάσεως. Το 1842 επαναλειτουργεί στις Καρυές. Με εράνους οικοδομείται το νέο κτήριο στις Καρυές το 1844. Ο Ζώης Καπλάνης και ο Ευγένιος Βούλγαρης με τις διαθήκες τους αφήνουν ένα σεβαστό ποσό για τη συντήρηση της Σχολής.
Διδάσκουν σ’αυτήν σπουδαίοι άνδρες όπως ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός, ο Δανιήλ Παντοκρατορινός, ο Χριστόφορος Προδρομίτης, ο Χρυσόστομος Λαυριώτης, ο Ιωάσαφ Λαυριώτης κ.α.
Μια νέα περίοδος αρχίζει για την Αθωνιάδα από το 1930, όταν με απόφαση της Ι. Κοινότητας, μεταφέρεται στον εξωτερικό ξενώνα της Σκήτης του Αγ. Ανδρέα με Σχολάρχη τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Παντοκρατορινό, πτυχιούχο της Θεολογίας, μια φωτισμένη αγιορείτικη φυσιογνωμία με βαθειά γνώση των νομικών και με πλούσια διοικητικά προσόντα. Όμως, σχολαρχεύει μόνο για 1 έτος.
Διάδοχος του είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Ιβηρίτης που και αυτός διευθύνει τη Σχολή για 1 έτος. Επανέρχεται ο Αθανάσιος Παντοκρατορινός και η Σχολή συνεχίζει το έργο της μέχρι την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Στις 3 Οκτωβρίου του 1953 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Λαυριώτου του μετέπειτα μητροπολίτη Κώου. Ένεκα της προαναφερθείσης εκλογής, (από τον Ιούνιο του 1956 ήταν επίσκοπος Μιλητουπόλεως και τον Ιούνιο του 1967 εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Κώου) η διεύθυνση της Σχολής ανατίθεται στο θεοφιλέστατο επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο (αποφοίτου της Αθωνιάδας καθώς και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης).
Η λαμπρά Σχολαρχεία του Θεοφιλεστάτου συνεχίζεται ως το 1988 όπου και αναλαμβάνει ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης προσπαθώντας αόκνως για την εύρυθμη λειτουργία αυτής.
Το 1997 παραιτείται και αναλαμβάνει για ένα χρονικό διάστημα ο απόφοιτος και καθηγητής της Αθωνιάδας (πτυχιούχος της Θεολογικής και Φιλοσοφικής Σχολής) π. Μελέτιος Σεβαστάκης.
Εν συνεχεία, νέος Σχολάρχης κατονομάζεται ο (απόφοιτος και καθηγητής της Αθωνιάδας) Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Ρέππας ως το 2001 όπου και παραιτείται.
Από το 2001 ως το 2008 η σχολή δεν έχει σχολάρχη και διευθύνεται χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες αποφοίτων καθηγητών καθώς και άλλων αξιόλογων προσωπικοτήτων του εκπαιδευτικού χώρου.
Τελευταίος Σχολάρχης ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής (απόφοιτος της Αθωνιάδας) και καθηγητής Θεολογίας της Μέσης Εκπαίδευσης.
Image
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σε σχέση με την ισοτιμία τίτλων που παρέχονται από τη Σχολή,
Το απολυτήριο του Γυμνασίου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας είναι ισότιμο με το απολυτήριο των Δημοσίων Γυμνασίων Γενικής Εκπαίδευσης του Κράτους.
Το απολυτήριο του Λυκείου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας είναι ισότιμο με το πτυχίο ή απολυτήριο των Δημοσίων Λυκείων Μέσης και Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.
Τα απολυτήρια του Γυμνασίου και Λυκείου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας παρέχουν στους κατόχους τους αντιστοίχως και όλα τα άλλα δικαιώματα που απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Στους μαθητές που επιδεικνύουν επιτυχημένες επιδόσεις στα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας δίνεται ιδιαίτερο πτυχίο για επαγγελματική χρήση με γενικό χαρακτηρισμό «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ» και «ΑΡΙΣΤΑ» κατόπιν αποφάσεως του Συλλόγου των Καθηγητών και υπογεγραμμένο από το Σχολάρχη και τον Καθηγητή του αντίστοιχου μαθήματος
ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΘΩΝΙΑΔΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΦ.Α΄, ΑΡΘ.1))
Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία λειτουργεί στις Καρυές του Αγίου Όρους και περιλαμβάνει:
α) τμήμα πλήρων γυμνασιακών σπουδών το οποίο αποκαλείται «Γυμνάσιο Αθωνιάδας»,
β) πλήρες Εκκλησιαστικό Λύκειο το οποίο αποκαλείται «Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθωνιάδας».
Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία:
α) είναι Ίδρυμα των 21 ος Ιερών Μονών του Αγίου Όρους του Άθωνα και δίνει άμεση αναφορά στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
β) Υπάγεται εκπαιδευτικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο την εποπτεύει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ) Λειτουργεί σ΄αυτήν οικοτροφείο για τους καθηγητές, Ιεροσπουδαστές και το υπόλοιπο προσωπικό αυτής το οποίο εποπτεύεται από την Ιερά Κοινότητα και διοικείται άμεσα από τριμελή εφορία που συγκροτείται και ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφ. 9 της παρούσης Κανονιστικής Διάταξης.
δ) Ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ
Οι μαθητές της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ζουν κατά κοινοβιακό τρόπο, δηλαδή, προσεύχονται μαζί με το Σχολάρχη και τους Καθηγητές τους στις Ιερές Ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες οι οποίες τελούνται ανελλιπώς στο Παρεκκλήσι της Σχολής και η διάρκεια των οποίων κανονίζεται από τον Σχολάρχη και την εφορία σύμφωνα με το τυπικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αναλυτικότερα:
Η μέρα ξεκινά με τη σύντομη ακολουθία του Όρθρου (πρωινή προσευχή) μέσα σε κατανυκτικότατη ατμόσφαιρα υπό το φως κεριών πριν και κατά το χάραμα της ημέρας.
Μετά πραγματοποιούνται κανονικά στις σχολικές αίθουσες τα μαθήματα του σχολικού ωραρίου ως τη μεσημεριανή τράπεζα (γεύμα) και οι μαθητές παρακολουθούν όλα τα οριζόμενα από το Υπουργείο Παιδείας μαθήματα. Οι μαθητές μετέχουν με προσοχή και ησυχία στα μαθήματά τους και απαντούν με ευγενικό τρόπο στις ερωτήσεις των Καθηγητών και με σεβασμό υποβάλλουν τις τυχόν απορίες τους. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αντιλογία και ασέβεια για την διδασκαλία και τις παραινέσεις των καθηγητών κατά την διάρκεια της παράδοσης.
Ο Εσπερινός είναι η απογευματινή Ακολουθία της Σχολής μας. Οι μαθητές με απλότητα και ζήλο ψάλλουν τα τροπάρια της εσπερινής προσευχής' ''Φως ιλαρόν.....ελθόντες επί την ηλίουν δύσιν ιδόντες φως εσπερινόν υμνούμεν Πατέραν, Υιόν και Άγιον Πνεύμα Θεόν" δοξολογία του Τριαδικού Θεού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, υπάρχει ελεύθερος χρόνος κατά τον οποίον δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν σε διάφορα μαθήματα και περιπάτους στον αύλιο χώρο της Σχολής.
Έπειτα, ακολουθεί μελέτη των μαθημάτων της επόμενης μέρας στο Αναγνωστήριο της Σχολής υπό τη διαρκή και γεμάτη προθυμία για βοήθεια επίβλεψη ενός επιμελητή.
Στην Τράπεζα (εστιατόριο), στο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό η σίτιση γίνεται κατά τον κοινοβιακό τρόπο. Δηλαδή, οι μαθητές μετέχουν στο καθημερινό φαγητό και συνάμα ακούν την ανάγνωση πνευματικού βιβλίου.
Η ημέρα τελειώνει με την Ακολουθία του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Παναγίας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως κάθε Κυριακή τελείται η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι της Σχολής μας.
Αναφορά επίσης χρειάζεται να γίνει και στο ρόλο των επιμελητών (καθηγητών), οι οποίοι φροντίζουν για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Σχολής μαζί με το προσωπικό που αποτελείται από τους μάγειρες, τους τραπεζοκόμους, τον οικονόμο και τον καθαριστή χώρων και ρουχισμού.
Οι μαθητές οφείλουν να συμπεριφέρονται με ιεροπρέπεια και κόσμιο τρόπο στα μαθήματά τους, στις Ιερές Ακολουθίες και στις λοιπές εκδηλώσεις καθώς επίσης και να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς της Σχολής και με τις υποδείξεις του Σχολάρχη.
Αξίζει, κλείνοντας, να παρατεθούν ορισμένες προσωπικές σκέψεις του νυν Σχολάρχη μας, Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου Ζαχαρή, που αφορούν στην υπόσταση και σημασία της Σχολής. Σύμφωνα με τα λόγια του, « η Σχολή σήμερα συνεχίζει την ιστορική πορεία και προσφορά της μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και κοινωνία. Νομίζω ότι η Αθωνιάδα διαφέρει από τις άλλες εκκλησιαστικές σχολές για πολλούς λόγους: Είναι στο Άγιον Όρος και μάλιστα στην πρωτεύουσα αυτού, τις Καρυές. Επίσης, οι μαθητές με τη συχνή τους επίσκεψη στα Μοναστήρια, Κελλιά και Σκήτες γνωρίζουν το Άγιον Όρος. Με την συναναστροφή τους με Μοναχούς γίνονται μέτοχοι της Ορθόδοξης Αγιορείτικης Παράδοσης. Με την καθημερινή τους συμμέτοχη στις Ακολουθίες αποκτούν λειτουργικό ήθος και γίνονται καλοί δέκτες της πλούσιας λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας και εφόσον επιλέξουν την Ιερωσύνη για την περαιτέρω ζωή τους έχουν πλούσιες λειτουργικές γνώσεις και εμπειρίες».
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΟΡΤΕΣ
Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων, 6 Ιανουαρίου, (19 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο) τελείται ιεροπρεπώς και με κάθε επισημότητα στην Ιερά Μονή Ιβήρων αρχικά η Θ. Λειτουργία στο Ναό και κατόπιν η Ιερά Ακολουθία του Βαπτίσματος του Χριστού στην προκυμαία της Μονής. Κάθε χρόνο, η Σχολή μας δέχεται επίσημη πρόσκληση προκειμένου να παραβρεθεί σύσσωμη στο μέγα αυτό Χριστιανικό γεγονός. Πολλοί μαθητές μας πέφτουν στη θάλασσα για να πιάσουν το Σταυρό. Φέτος, μαθητής μας είχε την ιδιαίτερη ευλογία και χαρά να πιάσει πρώτος το Σταυρό στη θάλασσα.
Η γιορτή των 5 Αγίων της Σχολής (την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου) κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εορτές που πραγματοποιούνται στη Σχολή. Ειδικότερα, η Σχολή τιμά μεγαλοπρεπώς τον Μακάριο Νοταρά, Επίσκοπο Κορίνθου, τον Ισαπόστολο και Ιερομάρτυρα Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη, τον Αθανάσιο τον Πάριο και τον Νεομάρτυρα Αθανάσιο Κουλακιώτη. Και οι 5 αυτοί Άγιοι αφιέρωσαν ολόψυχα τη ζωή τους στο να διακονούν αφιλοκερδώς και να υπηρετούν ταπεινά και άξια τη Σχολή ο καθένας από τη θέση του΄ ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης ήταν μαθητές στη Σχολή, ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος διετέλεσε Σχολάρχης της Σχολής, ο Άγιος Μακάριος Νοταράς υπήρξε Πνευματικός Πατέρας του Σχολάρχη και των μαθητών της Σχολής και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης προσέφερε απλόχερα τις υπηρεσίες του στη Σχολή από τη θέση του Εφόρου-Επιτρόπου τόσο σε διοικητικά όσο και σε θέματα ήθους και πνευματικότητας.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Με στόχο την πνευματική ωφέλεια και την ψυχαγωγία των μαθητών με την μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων προγραμματίζονται επισκέψεις (σχολικοί περίπατοι) σε Ιερές Μονές, Σκήτες και Κελιά σε όλη την διάρκεια του σχολικού έτους και πάντοτε με την υπεύθυνη συνοδεία του Σχολάρχη και των Καθηγητών.
Ειδικότερα, για την Τρίτη Λυκείου ισχύει ότι στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται εκπαιδευτική-προσκυνηματική εκδρομή στην Αγιά-Σοφιά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχεται με κάθε επισημότητα και χαρά τους μαθητές και τους συνοδούς τους στο Φανάρι.
Image
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΙΝ ΑΘΩΝΙΑΔΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΣΧΘΕΙ ΟΤΙ
Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στη Σχολή πρέπει να έχουν ως κηδεμόνα τους μία εκ των Ιερών Μονών του Αγ. Όρους.
Στην Α΄ Τάξη του Γυμνασίου της Αθωνιάδας εισάγονται μαθητές κάτοχοι απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου και βάσει των εκάστοτε οριζομένων από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διατάξεων.
Στην Α’ Τάξη του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Αθωνιάδας εισάγονται μαθητές κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου και βάσει των εκάστοτε διατάξεων περί Εκκλησιαστικών Λυκείων του Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ανώτατο όριο εγγραφής μαθητών, ορίζεται το 25 ο έτος για το Γυμνάσιο και το 30 ο για το Λύκειο για τους μοναχούς το 35 ο .
Γίνονται δεκτοί χωρίς εξετάσεις, Έλληνες και ξένοι μαθητές με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μετά από πρόταση του επιτόπιου Μητροπολίτη και έγκριση της Ιεράς Κοινότητας, του καθορισμού της τάξεως φοίτησης σύμφωνα με την κρίση και την απόφαση του Συλλόγου των Καθηγητών της Αθωνιάδας.
Ως ανώτατο όριο ορίζεται ο αριθμός των 25 μαθητών ανά τάξη και για τους μαθητές που αναφέρονται στην παράγραφο 5 επιτρέπεται αύξηση μέχρι και 2 μαθητές ανά τάξη.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ
Σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας επιτρέπονται μετεγγραφές τηρουμένων πάντοτε των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στην τελευταία τάξη του Λυκείου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας δεν επιτρέπεται μετεγγραφή.
Στη Β΄ Τάξη του Λυκείου της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας επιτρέπεται μετεγγραφή μόνο κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
Από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας επιτρέπονται μετεγγραφές σε Γυμνάσια και Λύκεια του Κράτους βάσει των εκάστοτε οριζομένων διατάξεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
kostasellas
 

Re: Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή - Η Σχολή των Αγίων

Unread postby kostasellas » Sat Aug 24, 2013 1:11 am

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΘΩΝΙΑΔΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΦ. Α΄, αρθρο 1))
Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία λειτουργεί στις Καρυές του Αγίου Όρους και περιλαμβάνει:
α) τμήμα πλήρων γυμνασιακών σπουδών το οποίο αποκαλείται «Γυμνάσιο Αθωνιάδας»,
β) πλήρες Εκκλησιαστικό Λύκειο το οποίο αποκαλείται «Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθωνιάδας».
Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία:
α) είναι Ίδρυμα των 20 Ιερών Μονών του Αγίου Όρους του Άθωνα και δίνει άμεση αναφορά στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.
β) Υπάγεται εκπαιδευτικά στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο την εποπτεύει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ) Λειτουργεί σ’ αυτήν Οικοτροφείο για τους Καθηγητές, Ιεροσπουδαστές και το υπόλοιπο Προσωπικό αυτής το οποίο εποπτεύεται από την Ιερά Κοινότητα και διοικείται άμεσα από τριμελή εφορία που συγκροτείται και ενεργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφ. 9, της Κανονιστικής Διάταξης.
δ) Ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.
Image
Το Γενικό Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο- Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθωνιάδας Αγίου Όρους ανακοινώνει ότι δέχεται εγγραφές μαθητών για το νέο σχολικό έτος έως 30 Ιουνίου 2013 και από 1η έως 30η Σεπτεμβρίου 2013. Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται έως 31 Οκτωβρίου 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου οποιουδήποτε τύπου Δημοτικού για την εγγραφή τους στο Γυμνάσιο και απολυτηρίου Γυμνασίου (δημοσίου, ιδιωτικού) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής για την εγγραφή τους στο Λύκειο.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:
α) Πρωτότυπο Απολυτηρίου Δημοτικού ή Γυμνασίου,
β) Πιστοποιητικό γέννησης,
γ) Ατομικό Δελτίο Υγείας και ακτινογραφίας από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Ι.Κ.Α ή Κέντρο Υγείας,
δ) Συστατική επιστολή από τον οικείο Μητροπολίτη αποτελεί ενισχυτικό στοιχείο.
Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω σχολείο είναι ισότιμο και ισοδύναμο με τα άλλα δημόσια σχολεία και παρέχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Επιπλέον στο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθωνιάδος λειτουργεί Τμήμα Υποδοχής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς μαθητές καθώς και μοναχούς.Από το Εκκλησιαστικό Λύκειο χορηγείται Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, Βυζαντινής Αγιογραφίας καθώς και Ψηφιδωτού.
Στο Οικοτροφείο της Σχολής παρέχεται δωρεάν διαμονή,διατροφή και ό,τι άλλο χρειάζονται οι μαθητές.
Οι μαθητές κατά τη φοίτησή τους στη Σχολή έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αγιορείτικη παράδοση επισκεπτόμενοι στις εκδρομές τις Μονές και Σκήτες του Αγιωνύμου Όρους. Επίσης συμμετέχουν στις διάφορες Αγιορείτικες αγρυπνίες και λατρευτικές τελετές ενώ κάθε Σάββατο επισκέπτονται τα Μοναστήρια που έχουν αναλάβει την κηδεμονία τους για να προετοιμαστούν για το εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα αλλά και για πνευματική ανάταση και αναψυχή. Στις επισκέψεις αυτές οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουντα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας, τους τρόπους παρασκευής Αγιορείτικου λιβανιού, παραγωγής μελιού, κρασιού, συντήρησης εικόνων και βιβλιοδεσίας.
Πληροφορίες στο γραφείο της Διεύθυνσης 2377023220, στο τηλέφωνο - φαξ 2377023341 όπως και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σχολείου Athoniada@sch.gr.
kostasellas
 

Re: Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή - Η Σχολή των Αγίων

Unread postby kostasellas » Sat Aug 24, 2013 1:14 am

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στην Αθωνιάδα
Προσκαλούμε για απόσπαση μόνιμους καθηγητές στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθωνιάδος Ακαδημίας για το σχολικό έτος 2013-14 καθώς και για το τμήμα Υποδοχής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας.
Οι καθηγητές έχουν δωρεάν διαμονή, διατροφή και έκπτωση στη μετακίνηση εντός του Αγίου Όρους.
kostasellas
 


Return to ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests