ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Τα πάντα περί Γεωπολιτικών και μόνο...

Re: ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Unread postby eternity » Tue Jul 16, 2013 12:46 am

Στείλτε τους ανθρώπους στον πνευματικό

Γέροντα, πολλές φορές οι άνθρωποι βλέποντας ράσο μας λένε τον πόνο τους, το πρόβλημά τους, ακόμη και εξομολόγηση. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντί τους;

- Εξ αρχής, όταν απευθύνωνται σ’ εσάς για κάποιο πρόβλημά τους, να τους ρωτήσετε: «Έχετε πνευματικό;». Κι εγώ στους ανθρώπους που έρχονται εκεί στο Καλύβι να με ρωτήσουν για κάποιο θέμα λέω: «Εγώ δεν είμαι πνευματικός· να πάτε στον πνευματικό σας και να κάνετε ό,τι σας πη εκείνος». Πρέπει να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να έχουν έναν πνευματικό να εξομολογούνται, για να κοπούν τα δικαιώματα του διαβόλου. Να ακούση η μοναχή μια φορά κάποια πονεμένη γυναίκα που έχει ένα πρόβλημα και μετά να την στείλη στον πνευματικό, αυτό το καταλαβαίνω. Όχι όμως να συνεχίζη να συζητάη μαζί της. Ή, αν μία γυναίκα δεν αναπαύεται στον πνευματικό της ή δεν έχη πάει ποτέ για εξομολόγηση ή βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, ας την ακούση μια φορά και πάλι να την στείλη στον πνευματικό και να της πη ότι εκείνη θα εύχεται.

Εκτός που δεν έχει υποχρέωση η μοναχή να τους βοηθήση κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακούγοντας δηλαδή συνεχώς τα προβλήματά τους, δεν βοηθιούνται κιόλας έτσι οι άνθρωποι. Γιατί ο άνθρωπος παθαίνει τριών ειδών αλλοιώσεις: από τον εαυτό του, από τους άλλους και από τον διάβολο. Έρχονται εδώ, βρίσκουν μια παρηγοριά ανθρώπινη, αλλά, μόλις φύγουν από το Μοναστήρι και πάνε σπίτι, γυρίζουν πάλι στο δικό τους και αρχίζουν τα ίδια. Και οι γυναίκες και οι άνδρες να πάνε στον πνευματικό τους. Δεν είναι σωστό να λένε τα θέματά τους στην καλόγρια. Γιατί μετά λένε: «τα είπα· είμαι εντάξει», αναπαύουν ψεύτικα τον λογισμό τους και δεν πάνε στον πνευματικό. Αυτό είναι τέχνασμα του διαβόλου, για να μην εξομολογούνται.

Ο πνευματικός ιατρός της ψυχής

Ανάγκη καλών πνευματικών

- Οι άνθρωποι σήμερα είναι κουρασμένοι, ζαλισμένοι και σκοτισμένοι από την αμαρτία και τον εγωισμό. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, από καλούς και έμπειρους πνευματικούς, που θα πλησιάζουν τους ανθρώπους απλά και με πραγματική αγάπη και θα τους καθοδηγούν με διάκριση, για να ειρηνεύουν. Χωρίς καλούς πνευματικούς αδειάζουν οι εκκλησίες και γεμίζουν τα ψυχιατρεία, οι φυλακές και τα νοσοκομεία. Πρέπει να συναισθανθούν οι άνθρωποι ότι ταλαιπωρούνται, γιατί είναι μακριά από τον Θεό, να μετανοήσουν και να εξομολογηθούν ταπεινά τις αμαρτίες τους.

Η εργασία του πνευματικού είναι εσωτερική θεραπεία. Δεν υπάρχει ανώτερος γιατρός από τον έμπειρο πνευματικό, που εμπνέει εμπιστοσύνη με την αγιότητά του, πετάει από τα ευαίσθητα πλάσματα του Θεού τους λογισμούς που φέρνει το ταγκαλάκι και θεραπεύει ψυχές και σώματα δίχως φάρμακα, με την Χάρη του Θεού.
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
eternity
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby eternity » Tue Jul 16, 2013 12:53 am

filtor wrote:Επ' αυτού θα μπορούσαμε να πούμε σκωπτικά ότι αφού ο καημένος ο γείτονας δεν έχει ας μην πάρω κι εγώ να πεθάνουμε παρέα και χωρίς αίσθημα ...κατωτερότητας...
Ποιος προδικάζει ότι άμα έχεις εσύ δεν θα δώσεις και θα σώσεις και τον γείτονα;

Ποιος προδικαζει οτι εσυ που εχεις προνοησει θα ζησεις να φας αυτα που μαζεψες;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Μηπως ο Θεος;;; Δεν σε συμβουλευσε ο πνευματικος σου;;; ακολουθησε οτι σου ειπε...αυτο ομως που ειπε ειναι για σενα οχι για ολους....
Ας ρωτησουμε λοιπον τους πνευματικους μας...αλλα πριν απο αυτο ας βρουμε πνευματικο ...γιατι πολλοι ειναι εκεινοι που ακομα και σημερα εδω μεσα πνευματικο δεν εχουν...και μετα συζηταμε για τη μετανοια.....ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.....
Ομως διαβαζουμε ολοι ανελειπως τα επερχομενα και τις πληροφοριες.......και μιλαμε για μετανοια....για συντριβη να πεσουμε στα γονατα να προσευχηθουμε...αλλα τον πενυματικο τον βγαλαμε απέξω........
ειναι ορθοδοξο φορουμ μιλαμε συνεχως για προσευχη για μετανοια εξομολογηση ....αλλα πενυματικο δεν εχουμε.........
διαβαζουμε ανελειπως τις προφητειες και τις πληροφοριες αλλα πνευματικο δεν εχουμε.....
πρωτα να φροντισουμε τα της ψυχης και μετα .....τα της σαρκας....
eternity
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby olympos » Tue Jul 16, 2013 2:35 am

δεν έχω καταλάβει τόσο καιρό από όλα αυτά που διαβάζω τι περιμένουμε να μας πει ο πνευματικός μας για θέματα (υλικά) καθημερινά που ουδεμία σχέση έχουν με τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει ο πνευματικός πατέρας - εξομολόγος. Το να παίρνουμε την ευλογία του για να φάμε, να πιούμε , να επισκεφτούμε το παντοπωλείο, να κουρευτούμε, να ξυθούμε, να λουστούμε, να πάμε βόλτα κτλ, δείχνει πνευματικό επίπεδο κάτω του φυσιολογικού και δεν αναφέρω καν το επίπεδο ευφυίας. το μόνο που καταφέρνουμε είναι να καταστρέφουμε την ησυχία κάποιον ανθρώπων που έχουν να ασχοληθούν με σοβαρά (πνευματικά) θέματα. Φυσικά αναφέρομαι στον τομέα της αποθήκης (ή της όποιας άλλης προετοιμασίας, ακόμη και εκπαιδευτική για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων), όπως το θέσαμε με την έννοια του κελαριού από το οποίο θα καταναλώσουμε αυτά που έτσι ή αλλιώς θα τα τρώγαμε αν τα αγοράζαμε σε καθημερινή βάση από το κατάστημα της γειτονιάς. βλ. ομιλία π. Αθανασίου Μυτιληναίου.
olympos

Unread postby Τιποτας ο Αιτωλος » Tue Jul 16, 2013 3:08 am

οργάνωση και ...επιβίωση αυτό αρμόζει στα γυναικόπαιδα και είναι δικαιο ως συνεχεια του μεγαλειου της ζωης που ο Κυριος μας ,μας εδωσε και που ο Ιδιος ¨Γεννηθηκε¨ απο γυναικά .....και ως αντρας ¨Πεθανε¨ και αιωνια ¨Εζησε¨ διχνοντας μας τον δρόμο της φιλανθρωπης θυσιας Του

οργάνωση και ....¨υστεροφημία¨ αυτό αρμόζει στους Ελληνες Ορθοδοξους άντρες

οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα επερχόμενα ...με απώτερο στόχο την θυσία μας (εως και θανάτου) για τους συνανθρώπους μας
και για μην ξεχναμε τι ορκιστηκαμε κατα την θητεία μας (στον Εθνικο Υμνο)

'Ολοι κλαψτε· αποθαμένος ο αρχηγός της Εκκλησιάς·
κλάψτε, κλάψτε· κρεμασμένος ωσάν να 'τανε φονιάς!
'Εχει ολάνοικτο το στόμα π' ώρες πρώτα είχε γευθεί
τ' Άγιον Αίμα, τ' Άγιον Σώμα·λες πως θε να ξαναβγεί
η κατάρα που είχε αφήσει, λίγο πριν να αδικηθεί,
εις οποίον δεν πολεμήσει κι ημπορει να πολεμει

για όσους κρυφτούν μες τα λαγούμια με τις τροφες που εχουν ως σκοπο την επιβιωση του θνητού σωματος
ο θαμμένος και κατακρεουργημένος παλιος Ελληνας πολεμιστης τους έχει αφήσει για προίκα την κατάρα του

καλη επιβίωση

μαλλον καλύτερα ας χρησιμοποιησω ενα παλιο και αρχαίο ανάθεμα του Εθνους μας προς τους κιοτηδες και τους εχθρούς του
¨σου ευχομαι να ζήσεις αιωνια¨
Τιποτας ο Αιτωλος

Unread postby eternity » Tue Jul 16, 2013 4:34 am

Ωχ σε λαθος φορουμ μπηκα.... δεν ειχα συμπληρωσει αιτηση για τη Mensa .... :oops: :oops: :oops:
eternity
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby george1 » Tue Jul 16, 2013 6:32 pm

Θα ηθελα να πω δυο λογια επι του θεματος που ανοιξε χτες. Θεωρω απολυτα αυτονοητο οτι ολοι μας εδω εχουμε το πνευματικο μας και για αυτο το λογο δεν εκανα καποια αναφορα στο θεμα του πνευματικου.Αν δεν υπαρχει πνευματικος δεν μπορω να καταλαβω πως μπορει να υπαρχει υγιης πνευματικος αγωνας.
Ογεροντας Πορφυριος ελεγε οτι οσοι θα εξομολογουνται την εποχη του αντι θα βρουν τη δυναμη να αποφυγουν την πλανη του. Τοσο πολυ πιστευε στη δυναμη του μυστηριου αυτου. Οταν εξομολογουμαστε ειλικρινως, ταπεινωνομαστε, διορθονωμαστε, μπαινουμε κατω απο τη προστασια του Θεου, και δινουμε τη δυνατοτητα στο Θεο να επεμβαινει δυναμικα στη πορεια μας ωστε να μη πλανηθουμε και να σωθουμε. Διαφορετικα, η μη υπαρξη πνευματικου δειχνει υπερηφανεια και οτι δεν δεχομαστε να μας διορθωσει αλλος. Τοτε ειναι πολυ πιθανο να ξεκινησουν διαφορες πλανες που ως ριζα εχουν την υπερυφανεια. Οταν καποιος ειδικα ασχοληθει και με τα εσχατολογικα, αυτος ο κινδυνος πολλαπλασιαζεται με γεωμετρικη προοδο. Ειναι δυνατο τοτε να πιστεψει κανεις οτι γνωριζοντας 5-10 προφητειες οτι εχει καποια υπεροχη εναντι των αλλων ανθρωπων, οτι ανηκει στους εκλεκτους, οτι αυτος θα καταφερει να βγει ζωντανος απο την επερχομενη δοκιμασια, και οτι με γεματες αποθηκες θα ειναι ο κυριαρχος των γεγονοτων και πολλα αλλα. Αυτη ακριβως ομως ειναι η φισοσοφια των προτεσταντων στην Αμερικη οπου η επιβιωση ειναι μια λεξη με πολλα αρρωστημενα στοιχεια. Για αυτους επιβιωση σε καταστροφη σημαινει εχω γεματο το κελλαρι μου εχω και ενα οπλο και αισθανομαι ασφαλης. Αν χρειαστει σκοτωνω οσους απειλησουν τα αγαθα μου. Σε εμας τους ορθοδοξους την ασφαλεια την δινει μονο ο Θεος με την υπακοη που θα κανουμε στο θελημα Του και την υπακοη που θα κανουμε στο πνευματικο μας. Τα αγαθα που τυχον θα εχουμε συγκεντρωσει τοτε δεν θα ειναι μονο για εμας.Αν για παραδειγμα στο καιρο της ευημεριας τρωγαμε 300 γραμμαρια τροφης την ημερα, την εποχη εκεινη θα πρεπει να τρωμε το ελαχιστο δυνατο, ισως και 50 γραμμαρια την ημερα και αυτη την ελαχιστη μεριδα θα την δωσουμε και σε οποιον συνανθρωπο μας απειληθει η επιβιωση του. Η δικη μας μεριδα δεν θα ειναι μεγαλυτερη απο του αγνωστου συνανθρωπου μας. Η σταση μας θα πρεπει να ειναι αυτοθυσια για τον συνανθρωπο και οχι εμεις να ζησουμε οταν οι αλλοι θα εχουν πεθανει.

Αυτο που θα τονισω για αλλη μια φορα ειναι οτι η υπαρξη πνευματικου μας εντασει στο σχεδιο του Θεου και μας προφυλασει απο πολλες πλανες, οπως το να πιστευουμε οτι μετα τα γεγονοτα θα αναλαβουμε, ειδικες θεσεις, οτι θα διαδραματισουμε ειδικους ρολους και οτι μας εχει αναγκη ο Θεος για το σχεδιο Του. Με απλα λογια αν καποιος δεν εχει πνευματικο τα επερχομενα και προφητειες ειναι δυνατο να του κανουν μεγαλο κακο παρα καλο, και να το προσεξουμε ολοι αυτο.

Ως προς το θεμα των προμηθειων η γνωμη μου ειναι, αν προκειται να κανουμε κατι απλο και ταπεινο για προμηθειες ετησιες οπως εκαναν οι παλιοι, οπως δηλαδη περιγραφει ο π. Αθανασιος Μυτηλιναιος στο video νομιζω οτι δεν χρειαζεται αδεια πνευματικου. Αν καποιος ομως σκεπτεται να κανει κατι πολυ μεγαλυτερο με αλλες προεκτασεις νομιζω θα πρεπει να κανει το εξης. Θα πρεπει να κανει εντονη προσευχη και νηστεια ωστε ο Θεος να φωτισει τον πνευματικο και να λαβει την απαντηση που θελει ο Θεος και η οποια ασφαλως ισχυει μονο για αυτον και οχι για αλλους. Ο πνευματικος, ειναι δυνατο να πει ναι , ειναι δυνατο να πει οχι, και ειναι δυνατο να πει ναι, και να δωσει και επιπλεον συμβουλες για το πως μια σκεψη θα ολοκληρωθει πιο σωστα.Αν μας πει οχι δεν θα πρεπει να τον πιεσουμε για να του αλλαξουμε γνωμη αλλα να το αποδεχτουμε ως απαντηση του Θεου για εμας. Μια και προαναφερθηκε ο γεροντας Εφραιμ ο Κατουνακιωτης θα αναφερω κατι διδακτικο περι υπακοης απο τη ζωη του, που αναφερετε στο πρασινο βιβλιο που περιεχει το βιο του και νομιζω το εχουν γραψει τα πνευματικοπαιδια του. Το 1950 περιπου οταν ο γεροντας Εφραιμ ειχε ηδη προχωρησει πολυ πνευματικα βρεθηκε ενωπιον ενος απιστευτα δυσκολου διληματος (δεν το αναφερω για να μην ανοιξει αλλο θεμα ). Ο γεροντας Εφραιμ ηθελε να ακολουθησει την λυση Α, αλλα ο γεροντας του ο οποιος ηταν υπερβολικα αυστηρος και απολυτος του λεγει, θα ακολουθησεις οπωσδηποτε λυση Β και δεν του εδινε κανενα περιθωριο να αλλαξει αποφαση. Εκεινη τη περιοδο βλεπει την ιδια την Παναγια μας και του λεγει, εσυ ανοικεις στη λυση Α . Ο γεροντας Εφραιμ βρεθηκε σε αδιεξοδο αλλα εκανε την απλη και παντα ασφαλη σκεψη και ειπε, θεμελιο της εκκλησιας ειναι η υπακοη, και εκανε υπακοη στο γεροντα του στον οποιο ωφειλε υπακοη. Μετα απο λιγα χρονια πεθανε ο γεροντας του και ο νεος γεροντας του του εδωσε ευλογια για τη λυση Α και ηταν ελευθερος πια να κανει αυτο που του ειπε η Παναγια μας στο σωστο χρονο.
Κατα αντιστοιχια αν ενας πνευματικος πει οχι τωρα, μπορει να σημαινει ως απαντηση του Θεου, οτι δεν ειναι τοσο κοντα τα γεγονοτα για προμηθειες. Ο ιδιος πνευματικος μπορει να πει μετα απο 6 μηνες η ενα χρονο κανε προμηθειες και περισσοτερες απο οτι σχεδιαζες. Το θεμα ειναι, ειμαστε ετοιμοι για υπακοη;

Τελος θα ηθελα να πω αδελφικα σε οσους δεν εχουν πνευματικο. Αφου και ο γεροντας Παισιος και ολοι οι μεγαλοι γεροντες ειχαν πνευματικο ποιοι ειμαστε εμεις για να μην εχουμε; Ειλικρινα ρωτω, τι θα μας ωφελησει αν ξερουμε απο εξω και ανακατωτα ολες τις προφητειες και την ερμηνεια τους αν δεν θελουμε να περασουμε απο το πετραχειλι του πνευματικου;

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΠΡΟΣΟΧΗ !
george1

Unread postby olympos » Tue Jul 16, 2013 9:51 pm

Να επισημάνω και εγώ με τη σειρά μου πως όταν έγραψα πως δεν είναι σωστό να ρωτάμε τον πνευματικό για ζητήματα που δεν είναι αρμόδιος εννοούσα αυτό που λέει και ο αγαπητός george1 με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα. Τις προμήθειες που αφορούν αυτά που θα φάμε μέσα στη χρονιά και όχι κάτι πλεονάζον. Φυσικά αυτό αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να τα δώσουν μαζεμένα ώστε να γίνει αυτό. Για προμήθειες αποθηκών είμαι κάθετα αντίθετος και ούτε καν ρώτησα τον πνευματικό μου καθώς δεν με αναπαύει εξ αρχής η σκέψη πως θα έχω εγώ αποθήκες τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει. Αν κάποιος σκέφτεται να το κάνει θεωρώ απαραίτητη τη συμβουλή - άδεια - ευλογία του. Να επαναλάβω πάλι πως συμφωνώ με το σκεπτικό του π. Αθανασίου που νομίζω είναι απόλυτα λογικό και το έκαναν οι πατέρες μας από αρχαιοτάτων χρόνων και το κάνουμε και εμείς αφού το ζήσαμε ειδικά οι μεγαλύτεροι. Ίσως κάποιο νεώτεροι και ειδικά στις πόλεις να το βλέπουν ως κάτι δύσκολο ή ανέφικτο αλλά για ένα νοικοκυριό παλαιό είναι μέσα στις προετοιμασίες του σπιτιού για όλο το χειμώνα.
olympos

Unread postby KANENAS » Tue Jul 16, 2013 10:13 pm

Ξεκολλήστε λίγο από τα επερχόμενα τους πολέμους και την πόλη και βάλτε λίγο το μυαλό να δουλέψει και να σκεφτεί.

Εγώ προσωπικά έχω κάνει λίγες προμήθειες σε βασικά τρόφιμα και σε εξοπλισμό σκεπτόμενος πρακτικά ότι είναι καλύτερα να δώσω κάποια χρήματα εκεί πάρα να τα χαλώ σε βλακείες και άχρηστα πράγματα ή να πληρώνω στο κάθε στουρνάρι ενοίκιο για το σπίτι μου (βλέπε χαράτσι). Το πρόβλημα μου δεν είναι αν εγώ προσωπικά θα έχω να φάω καθώς δόξα τον Θεό αν στραβώσει το πράγμα εκεί που θα πάω και για όσο αναπνέω μια γαλέτα θα μου την δώσουν όμως έχω να σκεφτώ και τους ανθρώπους που θα αφήσω πίσω μου.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που με απασχολεί είναι ότι ενώ ο Κύριος με έχει ευλογήσει και έχω ακόμα την δουλειά μου βλέπω την ελεύθερη πτώση που έχει η χώρα και ξέρω ότι αργά η γρήγορα η ανεργία θα χτυπήσει και την δική μου πόρτα. Βασίζομαι λοιπόν στο ότι οι προμήθειες αυτές θα μου δώσουν λίγο χρόνο παραπάνω στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Για να τελειώνω
ΟΧΙ δεν προδικάζω ότι θα ζήσω για να φάω αυτά που μάζεψα ξέρω όμως ότι ο Κύριος θα οικονομήσει και κάποιοι θα ωφεληθούν άσε που άμα ψοφήσω δεν θα με απασχολούν τέτοια ζητήματα :lol: :lol: .

Καλές και σεβαστές οι απόψεις σας περί πνευματικών αλλά οι πνευματικοί δεν είναι a la carte ώστε να κάνουμε ή όχι υπακοή κατά το δοκούν (μη μου θυμώνεις :oops: :oops: ).

Θεωρώ το εαυτό μου πολύ ταπεινότερο και πολύ ποιο αμαρτωλό από τις 300 χιλιάδες ψυχές που έφυγαν από πείνα στην κατοχή.

Και τέλος ΟΤΙ και να συμβεί τουλάχιστον θα ξέρω ότι εγώ έκανα αυτό που μπορούσα.

Υ.Γ. Επειδή διάβασα και το post του όλυμπου. Παιδιά μην τρελαινόμαστε πόσοι μπορούν στην Ελλάδα της κρίσης να φτιάξουν αποθήκες; Οι περισσότεροι στην καλύτερη να φτιάξουν προμήθειες μερικών μηνών οι οποίες πρακτικά ΑΝ ήμαστε άνθρωποι και προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και τον πλησίον μας θα κρατήσουν το πολύ μερικές εβδομάδες. Τώρα αν το να χορτάσεις την πείνα σου και την πείνα του γείτονα σου έστω και για μερικές ημέρες σας φαίνετε λίγο πάω πάσο.
KANENAS

Unread postby TASOS1 » Tue Jul 16, 2013 10:59 pm

νομιζω στον πνευματικο δεν κανωμε μοναστηριακη υπακοη! μονο στα μοναστηρια! οταν βλεπεις να περιμενουν 100 ατομα για εξομολογηση τι να πρωτοπεις; θα πεις τα αμαρτηματα!

δεν θα ρωτησω λοιπον τον πνευματικο αν τα φυλλα των δεντρων εχουν πρασινο χρωμα! περιμενουν 100 ατομα! σκεψου λογικα λοιπον, ψυγειο εχεις; γιατι το εχεις; το θεμα ειναι οτι με αυτα που μας ειπε ο αδελφος τακος δεν θα μπορεις να βγαινης χωρις κινδυνο απο το σπιτι σου! να μην μαθη κανενας οτι εχεις καποια τροφιμα! προσεξτε αδελφος ευλαβης μου ειπε "μην τολμας να βγαινης απο το σπιτι σου χωρις να λες το πατερ ημων......" αυτο να το κανουν ολοι! οχι ενα σταυρο αλλα προσευχη!
TASOS1

Unread postby george1 » Tue Jul 16, 2013 11:05 pm

Θα ηθελα να προσθεσω κατι διδακτικο απο την προσωπικη μου πειρα το οποιο δειχνει οτι οταν ειμαστε κατω απο τη σκεπη της εκκλησιας ο Θεος θα ευλογησει τη προσπαθεια μας, και οχι οταν κανουμε υπακοη στο δικο μας θελημα.
Ετυχε να μετεχω σε μια προσπαθεια διατηρησης ντοπιων σπορων κηπευτικων και δημητριακων, δηλαδη σπορων οι οποιοι δεν ειναι υβριδια και δεν ειναι αποτελεσμα διασταυρωσης, Ειναι οι σποροι που χρησιμοποιουσαν οι προγονοι μας επι χιλετιριδες πριν μπουν στη ζωη μας οι μεγαλες πολυεθνικες που παραγουν τα υβριδια. Οι παλιοι σποροι εχουν εκτος απο τη ποιοτητα το μεγαλο πλεονεκτημα να αναπαραγονται χωρις να εκφυλιζονται σε αντιθεση με τα υβριδια.
Εβαλα λοιπον 4 στρεματα σιταριου απο τη παλια ποικιλια μαυραγανι η οποια ηταν απο τις πιο φημισμενες πριν 50 χρονια. Σκοπος της καλλιεργειας ηταν και ειναι οχι οι προμηθειες αλλα η διανομη του σπορου και σε αλλους ωστε να διασωθει η ποικιλια αυτη που απειληται με εξαφανιση. Ο χειμωνας και η ανοιξη που μας περασε ηταν οτι χειροτερο για τα σιταρια διοτι ολα τα χωραφια της περιοχης μας ειχαν μετατραπει σε λιμνες απο τις υπερβολικες βροχοπτωσεις του Ιανουαριου και Φεβρουαριου. Κατοπιν, απο τις 15 Μαρτη εως το θερισμο δεν εβρεξε σχεδον καθολου με αποτελεσμα τα σταχυα να ειναι καχεκτικα και να μη ψωμοσουν. Το γενικο αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο σε ολα τα χωραφια. Σε αποσταση 10 χιλιομετρων που εχω αποψη και πολλαπλες πληροφοριες η αποδοση εφθασε το πολυ 150 κιλα ανα στρεμα ενω σε πληθος περιπτωσεων οι ιδιοκτητες δεν φωναξαν θεριστικη μηχανη διοτι ηταν ασυμφορο. Στο γειτονικο χωραφι σε αποσταση 10 μετρων απο εμενα η αποδοση ηταν 140 κιλα ανα στρεμα . Οικονομικα δυστυχως ολοι ειχαν μπει μεσα. Οταν θερισα το δικο μου ειδα οτι με 4 στρεματα ειχα κανει 1204 κιλα δηλαδη 300 κιλα ανα στρεμα και ο σπορος ηταν πολυ ψωμομενος. Φαινομενικα δεν ειχα κανει τιποτα παραπανω απο τους αλλους και απο τοτε που εσπειρα το χωραφι δεν ξαναμπηκα μεσα παρα μονο οταν εριξα μια αμηλητεα ποσοτητα λιπασματος, μονο 25 κιλα για ολο το χωραφι.Δυο διαφορες μονο μπορεσα να δω. Η μια ηταν οτι ειχα χρησιμοποιησει αρχαια ποικιλια που ενδεχωμενως ηταν πιο ανθεκτικη και η δευτερη η οποια ηταν ασφαλως πιο ουσιαστικη ηταν οτι πριν τη σπορα ειχα κανει το αυτονοητο που εκαναν και οι προγονοι μας αλλα και το οποιο μας προτρεπει η εκκλησια σε αυτες τις περιπτωσεις. Πηρα ενα βαζακι με το σπορο του σιταριου και πριν ο ιερεας κανει απολυση στη θεια λειτουργια διαβασε την ειδικη ευχη που υπαρχει στο ευχολογιο πριν τη σπορα.

Το ανωτερω παραδειγμα δεν το αναφερω για να προβαλω οτι εκανα κατι, αλλα το αναφερω προς δοξα Θεου. Το αναφερω επισης για να δειξω οτι μεσα απο την εκκλησιαστικη ζωη πρεπει να περιμενουμε στη ζωη μας τις επεμβασεις του Θεου και οχι απο τα ανθρωπινα σχεδια μας που μπορει να κανουμε αποκομενοι απο την εκκλησια.

Ας θυμηθουμε τα λογια του Κυριου

Μεινατε ενωμενοι μαζι μου και θα ειμαι και εγω μαζι σας.Καθως το κλημα δεν μπορει να φερει καρπο μονο του, εαν δεν μενει εις το αμπελι, ετσι ουτε εσεις , εαν δεν μενετε ενωμενοι με εμενα. Εγω ειμαι το αμπελι σεις τα κληματα. Εκεινος που μενει ενωμενος με εμενα οπως και εγω με εκεινον, αυτος φερει πολυ καρπον, διοτι χωρις εμε δεν μπορειτε να κανετε τιποτε.

ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΟΥ ΟΥ ΔΥΝΑΣΘΕ ΠΟΙΕΙΝ ΟΥΔΕΝ
george1

PreviousNext

Return to ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ