Η παραπλάνηση των ανθρώπων- Γέροντα, όταν έρθουν ο Προφήτης Ηλίας και ο Ενώχ, για να κηρύξουν μετάνοια, ο κόσμος θα καταλάβη, για να συνέλθη; - Αυτοί που θα έχουν καλή διάθεση, θα καταλάβουν. Αυτοί που δεν θα έχουν καλή διάθεση, δεν θα καταλάβουν και θα πλανηθούν. Ο Χριστός μας προειδοποίησε ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ, γιατί εγερθήσονται ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και δώσουσι
σημεία και τέρατα προς το αποπλανάν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς. (1)
Είναι μερικοί που κάτι πλανεμένους τους περνούν για προφήτες.
Πριν από μερικά χρόνια ένας Προτεστάντης γύριζε συνέχεια με μια βαλίτσα πέτσινη που είχε μια επιγραφή γραμμένη στα αγγλικά: «Είμαι ο Προφήτης Ηλίας! ».
Φορούσε ένα πουκάμισο με κοντά μανίκια, είχε και μια Αγία Γραφή στα αγγλικά και έλεγε ότι κατέβηκε από τον ουρανό!
Όταν τον ρώτησαν τι πιστεύει και σε ποιά θρησκεία ανήκει, είπε: «»Έ, τώρα αυτά είναι χαμένα. »
Δεν υπήρχαν τότε θρησκείες!. Κατάλαβες;
Αφού όλοι, Καθολικοί, Προτεστάντες, Πεντηκοστιανοί, όλες οι αιρέσεις και όλες οι παραφυάδες των αιρέσεων είναι γι' αυτόν το ίδιο.
Από εκεί δεν καταλαβαίνει κανείς τί γίνεται;
Πόσα γράμματα μου έχει στείλει! Έγραφε διάφορα χωρία από την Αγία Γραφή και είχε όλο προτεσταντικές θέσεις.
'Έστελνε και σε διαφόρους πότε από την Αγγλία πότε από αλλού ένα σωρό γράμματα.
Κάποιοι πίστεψαν αυτά που έγραφε και ήθελαν να δημοσιεύσουν σε ένα περιοδικό ότι ήρθε ο Προφήτης Ηλίας.
«Μα, είστε καλά; τί πάτε να κάνετε; », τους είπα.
Ο κόσμος ο καημένος είναι ζαλισμένος!
Αμαρτάνει κανείς, και μόνον όταν ακούη όσα λένε οι πλανεμένοι.
Είναι μερικοί που λένε: «Αμα πιστέψης ότι θα γίνη έτσι, θα γίνη».
Αυτό είναι πίστη στον εαυτό τους, αλλά πίσω από τον εαυτό τους είναι το ταγκαλάκι.
Κάνουν θεό τον εαυτό τους (2) και απογυμνώνονται από την θεία Χάρη.
Με κάτι τέτοιες θεωρίες κοιτάζουν να ξεγελάσουν τον κόσμο.
Ένας σαρανταπεντάρης παρουσιαζόταν ως απόφοιτος της Σχολής της Χάλκης και έλεγε διάφορες ινδουϊστικές φιλοσοφίες.
Εσύ, του λέω, κάνεις κακό και στον εαυτό σου και στον κόσμο, όταν λες τις εξευγενισμένες βλακείες των Ινδών και συγχρόνως παρουσιάζεσαι ότι τελείωσες την Σχολή της Χάλκης. Πρόσεξε, θα δαιμονισθής».
- Γέροντα, γιατί οι διάφορες παραθρησκείες στην Ελλάδα επιδιώκουν να παρουσιάζονται ως σωματεία κ.λπ. και δεν λένε ότι είναι θρησκείες;- Το κάνουν παραπλανητικά.
Και βλέπεις, ενώ ο Άγιος Κωνσταντίνος κατήργησε την ειδωλολατρία και καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία όλης της αυτοκρατορίας τον Χριστιανισμό, σήμερα πάνε να φέρουν πάλι την ειδωλολατρία.
Επιτρέπουν να φτιάχνουν τζαμιά, να έχουν οι γκουρούδες τα δικά τους μοναστήρια, να κάνουν ελεύθερα διαλέξεις, να γίνωνται διάφορα κέντρα προσηλυτισμού, οι μασόνοι να δρουν ελεύθερα, οι ίεχωβάδες
το ίδιο...
Βάλλεται η Ορθοδοξία με ένα σωρό θεωρίες.
Αλλά δεν θα σταθούν αυτά. θα σωριασθούν.
Οι ταλαίπωροι άνθρωποι παρασύρονται, γιατί έχουν απομακρυνθή από τον θεό και έχουν φθάσει σε σκότιση!
Μου είπαν δυό νέοι ότι πήγαν στην Χεβρών για προσκύνημα και τους έβαλαν το σκουφάκι το εβραϊκό, για να προσκυνήσουν τους τάφους του Αβραάμ.
Τί να το κάνης το προσκύνημα, αφού έβαλες αυτό που χρησιμοποιούν οι Εβραίοι στην λατρεία τους;
Τί να πης; Μεγάλη σύγχυση!
Στο Παρίσι έξω από μια Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έγραφε: «Διδάσκεται η εξάσκηση της ευχής με την μέθοδο της γιόγκα». Που έφθασαν!
Αρχίζουν ύστερα τα ψυχολογικά προβλήματα και παλαβώνουν. Δεν ξέρουν τι ζητούν μετά.
Μερικοί Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες κ.λπ. μαθαίνουν ότι, άμα βαπτισθή κανείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλάζει, αναγεννιέται, και νομίζουν πως, αν βαπτισθούν, θα τους φύγουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα.
Είπα για κάποιον Προτεστάντη που ήθελε να γίνη Ορθόδοξος: «Κοιτάξτε, μην τον βαπτίζετε αυτόν. Αυτός δεν είναι για βάπτισμα».
Όχι, μου λένε, άμα βαπτισθή, θα βοηθηθή».
«Μα δεν είναι για βάπτισμα. Δεν καταλαβαίνετε; ».
Δεν άκουσαν, τον πήραν, τον πήγαν στην θάλασσα, τον βάπτισαν!
Έρχεται μετά από δύο-τρείς μέρες και μου λέει: «Εγώ βαπτίσθηκα, αλλά το Βάπτισμα δεν μου έλυσε τα ψυχολογικά προβλήματα».
«Καλά, για να σου φύγουν τα ψυχολογικά προβλήματα βαπτίσθηκες; του λέω.
Κοίταξε. αν αισθανόσουν την ανάγκη του Βαπτίσματος, αν καταλάβαινες την αξία του και πήγαινες γι' αυτό το μεγαλείο, τότε θα σου έφευγαν και εκείνα.
Αλλά όταν πήγες να βαπτισθής, για να σου φύγουν τα ψυχολογικά προβλήματα, πως να σου φύγουν; θα φύγουν με μαγικό τρόπο; ».
Μπερδεύουν την μαγεία με το θαύμα. Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον χρυσό από τον μπρούντζο.
Και βλέπεις, ένας Προτεστάντης λ.χ. μπορεί να βαπτισθή Ορθόδοξος, ύστερα να γίνη Ρωμαιοκαθολικός, μετά να πη «δεν αναπαύτηκα» και να γυρίση πάλι στους Προτεστάντες ή πάλι στους Ορθοδόξους.
Κάποιος Καθολικός βαπτίσθηκε Ορθόδοξος, έγινε μοναχός και έζησε εννιά χρόνια σ' ένα μοναστήρι.
Έρχεται λοιπόν μια μέρα στο Καλύβι και μού λέει: «Εγώ δεν έζησα την κοσμική ζωή σαν Ορθόδοξος και θέλω να πάω στον κόσμο να παντρευτώ»!
Ακούς κουβέντα; Να του λές εν τω μεταξύ πόσο βαρύ είναι αυτό που σκέφτεται και να λέη:
«Γιατί είναι βαρύ; Δεν μπορώ να το καταλάβω».
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Γ’
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ"
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2002
Επιστροφή στην ΟρθοδοξίαΌ σημερινός παράξενος κόσμος στα παράξενα αναπαύεται, όχι στα σωστά.Την Ινδία, που είναι στην άλλη άκρη της γης, την ξέρουν από την μαγεία της και πηγαίνουν.
Το Άγιον Όρος, που είναι στην πατρίδα τους, πολύ κοντά τους, με την αληθινή μυστική εν Χριστώ ζωή, το αγνοούν!
Ένας φοιτητής μου είπε ότι πήγε στην Ινδία και έμεινε εκεί τριάμισι χρόνια.
Έψαχνε να βρη την αλήθεια σχετικά με τις θρησκείες.
Τελικά του είπε κάποιος ινδός: «Τι ήρθες εδώ; Αυτό που ζητάς υπάρχει στην Όρθοδοξία. Έκεί είναι το φως.
Να πας στο Αγιον Όρος και θα βρης αυτό που ζητάς»(1).
Έτσι επέστρεψε στην Ελλάδα και ήρθε στο Άγιον Ορος.
- Γέροντα, όταν ένας Όρθόδοξος πάη με τους Ινδουιστές κ.λπ., αν μετανοιώση μετά, γίνεται πάλι δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία;- Αυτός χρειάζεται μετάνοια μεγάλη και μύρωμα.
Αν θελήση να επιστρέψη στην Ορθοδοξία και να γίνη πάλι μέλος της Εκκλησίας, κανονικά πρέπει πρώτα να βεβαίωση με λίβελλο (2) ότι αποκηρύττει τις κακοδοξίες τους και ομολογεί την Ορθόδοξη πίστη και ύστερα να του διάβαση ο ιερεύς τις ευχές για τον επιστρέφοντα στην αληθινή πίστη (3) και να τον χρίση με το Άγιο Μύρο.
Βλέπω μερικά νέα παιδιά, Ελληνόπουλα, χωρίς να έχουν διαβάσει ούτε μια γραμμή από τό Ευαγγέλιο, πάνε και διαβάζουν Βραχμανισμό, Βουδδισμό, το Κοράνι κ.λπ., πάνε και στους Ινδούς.
Ύστερα δεν αναπαύονται και επιστρέφουν στην Ορθοδοξία, αλλά έχουν μαζέψει ένα σωρό μικρόβια.
Παθαίνουν ζημιά και είναι δύσκολο να βρουν μετά την αλήθεια.
Πρέπει πρώτα κανείς να γνωρίση την Ορθοδοξία, και ύστερα, άμα δεν του αρέση, φεύγει.
Ας την γνωρίση σωστά, και μετά ας κάνη σύγκριση με τις διάφορες θεωρίες που ακούει.
Γιατί, αν γνωρίση την Όρθοδοξία, μπορεί να ξεχωρίση το μπακίρι από τον χρυσό ή νά καταλάβη τον χρυσό πόσων καρατιών είναι.
Δεν ξεγελιέται εύκολα, για να περάση όσα γυαλίζουν για χρυσάφι.
Πάντως έχω προσέξει ότι μόνον εγωιστής άνθρωπος φεύγει από την Ορθοδοξία, όταν την γνωρίση. ένας ταπεινός ποτέ δεν φεύγει.
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Γ’
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ"
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2002
(1) Είναι γνωστό ότι ό θεός μπορεί νά αποκάλυψη τό θέλημα Του στόν καλοπροαίρετο άνθρωπο μέ ποικίλους
τρόπους. Παράδειγμα ή όνος του Βαλαάμ πού μίλησε, γιά νά τόν άποτρέψη άπό τήν αντίθετη πρός τό θείο θέλημα ενέργεια του. (Βλ. Άρίθμ. 22,18-35).
(2) Λίβελλος (από τήν λατινική λέξη libellus=βιβλιαράκι, φυλλάδιο) σήμαινε γραπτή ομολογία πίστεως, την οποία υπέβαλλαν στην Σύνοδο ή στον Επίσκοπο ή στον Βασιλέα.
(3) Βλ. Εύχολόγιον τό Μέγα, έκδ. «»Αστήρ», Αθήναι 1986, σ. 591.