ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ

Κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθησαν...περί Θείας Λατρείας, Κλήρου, Λαού, Δράσεων της Εκκλησίας μας, αλλά, και αιρέσεων που προσπαθούν να παρεισφρύουν...

Moderator: inanm7

Re: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ

Unread postby Matina » Sun Feb 19, 2012 3:56 pm

Εκεί που ο Χριστός είναι περισσότερο απών, εκεί περισσεύει το χυδαίο και το βάρβαρο.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Στην εποχή μας πάλι, όλες οι αιρετικές εκκλησίες οικοδόμησαν αμυντικά τείχη γύρω από το Ευαγγέλιο χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές θεωρίες και υιοθετώντας πολλές από αυτές ως κάτι αυθεντικό.
Μολονότι οι μεγαλύτεροι επιστήμονες του καιρού μας σταμάτησαν να θεωρούν και τη θετική ακόμα γνώση –για να μη μιλήσουμε για τις θεωρίες- ως κάτι το αυθεντικό.

Όπως οι στρατιώτες του Πιλάτου ενέδυσαν με φτηνή πορφύρα τον Κύριο Ιησού και ο Ηρώδης με λευκό ένδυμα, έτσι και οι θεολόγοι των αιρετικών περιέβαλαν τον Σωτήρα με το φτηνό ένδυμα της ειδωλολατρικής φιλοσοφίας και της ψευδοεπιστήμης για να τον ενδύσουν δήθεν και να τον στολίσουν πιο όμορφα! Μα και στις δύο περιπτώσεις ο Χριστός είναι το ίδιο ονειδιζόμενος και ταπεινούμενος.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη στον κόσμο η οποία διατήρησε την πίστη στο Ευαγγέλιο σαν τη μόνη απόλυτη αλήθεια που δεν χρειάζεται υπεράσπιση μήτε και υποστήριξη από καμία φιλοσοφία ή κοσμική επιστήμη. Γι’ αυτό, όταν αναγινώσκουμε το ένατο άρθρο του Συμβόλου της Πίστεως· Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, ως Μία Εκκλησία εννοούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι αιρετικοί θεολόγοι ονόμασαν περιφρονητικά την Ορθόδοξη Εκκλησία ως «απολιθωμένη εκκλησία» (Harnack: das Wesen des Christenthums). Για ποιο λόγο; Επειδή, όπως λένε, τούτη η Εκκλησία «δεν πορεύεται κατά την εποχή της» ή «δεν προσαρμόζεται στους καιρούς»! Όμως, αυτή ακριβώς είναι η δόξα της Ορθοδοξίας, στο ότι αυτή δεν συμπορεύεται με την κάθε εποχή μήτε και προσαρμόζεται σε αυτήν ακολουθώντας την εντολή του Αποστόλου Παύλου: και μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω (Ρμ. 12, 2).

Πώς μπορεί το αιώνιο να συμπορεύεται με το χρόνο; Πώς το απόλυτο να προσαρμοστεί με αυτό που παρέρχεται; Πώς η Βασιλεία των Ουρανών να συμφιλιωθεί με το βασίλειο του κόσμου και το ακριβό να φιλιώσει με το φτηνό; Εάν ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται (Α’ Ιω. 5, 19) πώς μπορούμε να περιορίσουμε το αιώνιο αγαθό και να το υποστηρίζουμε με τη βοήθεια του κακού, να ενισχύουμε το ουράνιο φως με τις καπνογόνες φλόγες που βγάζει το κάρβουνο και το πετρέλαιο;

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι θεολόγοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι οποίοι βαδίζουν στα ίχνη των αιρετικών θεολόγων, θεωρώντας ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι αρκετά ισχυρό να συντηρηθεί και να αμυνθεί από μόνο του μέσα στην κοσμική θύελλα. Αυτοί τονώνονται από αιρετικές θεωρίες και αιρετικές μεθόδους. Είναι, με όλη τους την ψυχή, στο πλευρό των αιρετικών, εξωτερικά όμως παραμένουν συνδεδεμένοι με την Ορθόδοξη Εκκλησία, τόσο μόνον, όσο για να συντηρούνται. Είναι οι δήθεν γνήσιοι Βαλκάνιοι για τους οποίους, όλα όσα βρίσκονται πέρα από το φράχτη φαίνονται καλύτερα και σοφότερα από τα ενδότερα –ακόμα και η συμβιβαστική, ανάμεικτη θεολογία ( η παγανοχριστολογία).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ως σύνολο απορρίπτει τέτοιους θεολόγους και δεν τους αναγνωρίζει ως δικούς της. Τους ανέχεται όμως για δύο λόγους: πρώτον, επειδή περιμένει να μετανοήσουν και ν’ αλλάξουν και δεύτερον, μην τυχόν αποβάλλοντάς τους κάμει το κακό χειρότερο δηλαδή τους ωθήσει στην αβυσσαλέα αγκάλη των αιρετικών. Έτσι, θα προκαλούσε την αριθμητική αύξηση των αιρετικών αλλά και θα οδηγούσε σε απώλεια τις ψυχές των άλλων. Τέτοιοι θεολόγοι, δεν είναι φορείς του ορθοδόξου φρονήματος και της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας αλλά πάσχοντα μέλη του εκκλησιαστικού σώματος (Α’ Κορ. 12, 26). Φορείς του ορθοδόξου φρονήματος και της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας είναι ο λαός, ο μοναχισμός και οι ενοριακοί ιερείς.

Είπε ο ένδοξος Κύριός μας: δόξαν παρά ανθρώπων ου λαμβάνω (Ιω. 5, 41). Η θέση των αιρετικών είναι ακριβώς αντίθετη με τη θέση του Σωτήρος του κόσμου. Αυτοί επιζητούν τη δόξα των ανθρώπων. Αυτοί φοβούνται τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και γαντζώνονται στους αποκαλούμενους «ενδόξους ανθρώπους» μέσα στην ανθρώπινη ιστορία, για να στηρίξουν το Ευαγγέλιο και να γίνουν πιο ευάρεστοι στους ανθρώπους του κόσμου τούτου. Και απολογούνται γι’ αυτό λέγοντας: το κάνουμε για να τους κερδίσουμε! Ω!
Πόσο έχουν εξαπατηθεί! Όσο περισσότερο κολακεύουν τον κόσμο –για να τραβήξουν δήθεν τον κόσμο στην εκκλησία- τόσο αυτός ο κολακευόμενος κόσμος φεύγει ακόμη πιο μακριά από αυτήν. Όσο περισσότερο καμώνονται τους «φωτισμένους», τους «αποπνευματοποιημένους» και τους «σύγχρονους», τόσο ο κόσμος τους περιφρονεί περισσότερο. Είναι στ’ αλήθεια αδύνατον να ευαρεστήσει κάποιος και Θεό και ανθρώπους.

Εξάλλου κάθε έμπειρος Χριστιανός γνωρίζει ότι είναι σε κάποιο μέτρο εφικτό το να ευαρεστήσει κανείς το Θεό εν αληθεία και δικαιοσύνη ενώ τον κόσμο δεν είναι δυνατόν διόλου να τον ευαρεστήσει, ούτε με την αλήθεια ή το ψεύδος ούτε και με το δίκαιο ή την αδικία. Επειδή, ο Θεός είναι αιώνιος και αμετάβλητος ενώ ο κόσμος παροδικός και μεταβαλλόμενος.
Είπε ακόμα στους Εβραίους ο ένδοξος Κύριός μας: Πώς δύνασθε υμείς πιστεύσαι, δόξαν παρά αλλήλων λαμβάνοντες, και την δόξαν την παρά μόνου του Θεού ου ζητείτε; (Ιω. 5, 44). Λόγος που αρμόζει απόλυτα στους αιρετικούς θεολόγους και εξηγεί με πληρότητα τη στάση τους ως ικανοποιητική κρίση του Θεού γι’ αυτούς.
Αν επιζητούσαν τη δόξα που προέρχεται από Θεού τότε θα πίστευαν και στο Ευαγγέλιο του Θεού και δεν θα στρεφόταν μήτε δεξιά μήτε και αριστερά. Μα εκείνοι επιθυμούν τη δόξα και τον έπαινο των ανθρώπων και γι’ αυτό πασχίζουν, τη μαρτυρία του Θεού να την τεκμηριώσουν και υποστηρίξουν με μαρτυρίες ανθρώπινες.

Τούτο είναι και εφάμαρτο και λανθασμένο. Θα ήταν τέτοιο ακόμη και τότε, όταν αυτοί δεν θα επιζητούσαν τη δόξα των ανθρώπων προσωπικά για τον εαυτό τους αλλά για την εκκλησία τους. Επειδή αποτελεί ύβρη για τον Ύψιστο, το να τεκμηριώνουμε τη μαρτυρία Του με ανθρώπινες μαρτυρίες, να αποδεικνύουν δηλαδή οι άνθρωποι εκείνο που ο Θεός λέει!
Ποιες είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας αιρετικής προσέγγισης του κόσμου; Καταστροφικές! Αλήθεια, καταστροφικές για το Ευαγγέλιο, καταστροφικές για τον κόσμο ολόκληρο, ατομικά και κοινωνικά, στους λαούς που είναι αιρετικοί. Καταστροφικές για την πίστη, τον πολιτισμό, την οικονομία, την πολιτική, το γάμο, για όλα και σε όλα. Γιατί η σχέση μας με το Χριστό, καθορίζει με μαθηματική ακρίβεια όλες τις άλλες σχέσεις μας με όλους και με όλα.

32. Ενώ ο Χριστός λέει: χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν (Ιω. 15, 5), ο αιρετικός κόσμος με χίλιους τρόπους εκφράζει την ακόλουθη σκέψη: χωρίς το Χριστό μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Όλος ο σύγχρονος πολιτισμός είναι στραμμένος εναντίον του Χριστού. Όλες οι μοντέρνες επιστήμες συναγωνίζονται ποια θα καταφέρει το ισχυρότερο χτύπημα στη διδαχή του Χριστού. Είναι η επανάσταση των χυδαίων υπηρετριών εναντίον της κυρίας τους· είναι επανάσταση της κοσμικής επιστήμης εναντίον της ουράνιας επιστήμης του Χριστού. Όμως, όλη αυτή η επανάσταση καταλήγει στις μέρες μας σε αυτό που είναι γραμμένο, με τόση μάλιστα σαφήνεια: φάσκοντες είναι σοφοί, εμωράνθησαν (Ρμ. 1, 22).

33. Στ’ αλήθεια δεν ξέρει κανείς πού βρίσκεται η μεγαλύτερη παραφροσύνη του σύγχρονου κόσμου που έχει εκπέσει από το Χριστό: στην προσωπική ζωή του καθενός ή στο γάμο; στο σχολείο ή στην πολιτική; στις οικονομικές δομές ή στις νομικές διατάξεις; στον πόλεμο ή στην ειρήνη; Παντού βλέπει κανείς αυτό που ονομάζουμε χυδαίο και βάρβαρο. Εκεί που ο Χριστός είναι περισσότερο απών, εκεί περισσεύει το χυδαίο και το βάρβαρο. Το ψεύδος και η βία θριαμβεύουν.

Ας αισχύνονται οι αιρετικοί θεολόγοι και οι προϊστάμενοι των αιρετικών εκκλησιών που με τη βοήθεια του Χριστού αναδείχθηκαν κυρίαρχοι και ηγεμόνες όλων των λαών της γης. Έχουν κάθε λόγο να αισχύνονται. Γιατί σαν άλλοι ανόητοι Γαλάτες, ενώ άρχισαν με το πνεύμα τελειώνουν στη σάρκα –ω ανόητοι Γαλάται… ούτως ανόητοί εστε; εναρξάμενοι πνεύματι νυν σαρκί επιτελείσθε; (Γαλ, 3. 1, 3).
Αυτοί είναι οι κύριοι ένοχοι για το ότι οι λαοί τους ξέφυγαν από τον ορθό δρόμο και άρχισαν να χωλαίνουν και από τα δύο πόδια, προσκυνώντας πότε το Θεό στην Ιερουσαλήμ και πότε τους χρυσούς μόσχους στη Σαμάρεια.

Όπως κάποτε οι άπιστοι Εβραίοι καταπατούσαν τις εντολές του Θεού τη μία μετά την άλλη και πορευόταν κατά τις επιθυμίες του κόσμου και των καρδιών τους, το ίδιο έπραξαν τώρα και τούτοι με τη διδαχή του Χριστού, του κυρίαρχου όλων των διδαχών. Υπονόμευσαν και κατήργησαν το ένα δόγμα μετά το άλλο, εξαφάνισαν όλες τις ευαγγελικές εντολές, απέρριψαν τις αποστολικές και πατερικές διατάξεις, εξευτέλισαν όλους τους λόγους των Αγίων και τα ασκητικά παραδείγματα τα κατέστησαν μύθους.
Το ισχυρότερο πλήγμα που κατέφεραν στο Ευαγγέλιο οι αιρετικοί θεολόγοι είναι το ότι αμφισβήτησαν τη θεότητα του Μεσσία του κόσμου, κάποιοι μονάχα αμφιβάλλοντας ενώ κάποιοι άλλοι απορρίπτοντάς την ολοκληρωτικά. Ακολούθησε ολόκληρη σειρά άρνησης των πνευματικών αληθειών όπως η ύπαρξη των Αγγέλων και των Δαιμόνων, του Παραδείσου και της Κολάσεως, της αιωνίου δόξης των Αγίων και των Δικαίων, της νηστείας, της δυνάμεως του Σταυρού και της αξίας της προσευχής κ.ο.κ.

Με μια λέξη, οι αιρετικοί θεολόγοι ασχολήθηκαν με τις προσαρμογές και εξομοιώσεις ακόμα από το σχίσμα της Δύσης από την Ανατολή, μα πιο εντατικά τα τελευταία 150 έτη. Προσάρμοσαν τον ουρανό στη γη, το Χριστό στους άλλους «ιδρυτές θρησκειών» και το Χαρμόσυνο Άγγελμα στις άλλες θρησκείες· την ισραηλιτική, την μωαμεθανική και την παγανιστική.
Όλα δήθεν στο όνομα της «ανεκτικότητας» και «προς όφελος της ειρήνης» μεταξύ ανθρώπων και λαών. Όμως, ακριβώς εδώ βρίσκεται η αρχή και η σύλληψη πολέμων και επαναστάσεων πρωτάκουστων στην ιστορία του κόσμου. Γιατί η αλήθεια με τίποτε δεν ανέχεται να ενωθεί με την ημιαλήθεια και το ψεύδος.

Η θεοσοφική άποψη ότι η αλήθεια βρίσκεται διασκορπισμένη σε όλες τις θρησκείες, φιλοσοφίες και μυστήρια, υπερίσχυε και στους αιρετικούς θεολόγους του δυτικού κόσμου. Έτσι, λένε, θα πρέπει και στο Χριστιανισμό να υπάρχει κάποια δόση αλήθειας όπως και στο Ισλάμ και στον Ινδουϊσμό ή στον Βραχμανισμό, στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, στη Ζεντ-Αβέστα, στις Τάντρες και Μάντρες του Θιβέτ. Αν ήταν έτσι, τότε η κιβωτός της ανθρωπότητας θα έπλεε δίχως ελπίδα μέσα στο σκοτεινό ωκεανό της ζωής, χωρίς πυξίδα και καπετάνιο.

Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Επισκόπου Αχρίδος 1956
ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ"

[web_site]anavaseis.blogspot.com/[/web_site]
O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

περι σωτηρίας ετεροδόξων και ιεραποστολή

Unread postby Γιώργος Μ. » Sat Mar 10, 2012 1:05 am

αγαπητοί χριστιανοί ορθόδοξοι χαίρετε εν Κυρίω!
θα ήθελα τη γνώμη σας για ενα θέμα που με εχει απασχολήσει εδω και καποιο καιρο.
περι σχεσεων με ετεροδόξους και την ιεραποστολή αυτών. ποιοι ειναι οι καλοπροαιρετοι και παραδειγματα
μετανοιας, και πόση πνευματική προκοπή μπορεί να κάνουν, και σε πόσο καιρό.

ιδου ενα κείμενο
νομίζω το θέμα σωτηρίας και κατηχησης μη χριστιανων κ εν γένει ετεροδόξων, κ το δικό μας,
νομίζω ειναι φλεγον για την Ελλάδα. Πχ α. επειδή στην πράξη ο εκκλησιασμός των ελλήνων εχει ατονήσει κ β. αυξανονται συνεχως οι αθεοι, ετεροδοξοι, μεταναστες, εν αγνοία αρνητές κλπ και εμεις καθε μέρα ζουμε αναμεσα τους!
πχ τι να κανω αν τσακωνομαι για το ημερολογιακο θεμα και ολο μου το σοι ειναι στην αγνοια? βέβαια νομίζω βεβαίως κ θα διαφωνήσω για το ημερολόγιο κλπ με τον καθενα που ερχεται να με πρήξει σχετικα,
αλλά επίσης νομιζω, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ιεραποστολή, μεταδοση των χριστιανικών βιωμάτων κλπ (ορθοδοξων) στους ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ γυρω μου!

νομίζω σημερα εχουμε πολλά ασχημα παραδειγματα.οπως.
η μανα να κανει μερα νυχτα προσφορα κ ολη μερα εκκλησία,
και τα παιδιά της να συζούν 1-5 χρόνια...ή να πατανε εκκλησια μονο Πάσχα κ Χριστούγεννα. Οπότε, τί κάνουμε ? η μανα φυσικα δεν μπορει με το ζορι να επεμβει!
Οι εν αγνοία...σώζονται με ελαφρυντικά...
πχ τραβανε μερικες αρρωστειες,ή αλλες θλιψεις, πηγαινουν στην εκκλησία
να παρουν κουραγιο κλπ, εκει παρακαλάνε και τσακ! Ο Κύριος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.
νομίζω οπως την παραβολή του ασώτου.
βεβαια, ο καθένας εχει τη δική του οπτική κ απόψεις.
αλλα νομίζω συμφωνει πολυς κοσμος ότι...οι εν αγνοία καλοπροαιρετοι ανθρωποι ειναι ενα πολυ μεγαλο ζήτημα. των αποκαλυπτικων καιρων μας.
Λένε ορισμένοι. Ο καλοπροαίρετος μπορεί να δει ένα ελάχιστο ορθόδοξο φυλλάδιο, μια εικόνα και από ψυχρός άθεος να γίνει πυρ! Ναι, συμφωνώ. Αυτό συμβαίνει, αλλά όχι πάντοτε. Αν ήταν έτσι, τότε πχ στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν, παιδάκια ή ενήλικες θα έβλεπαν κάπου ένα σταυρουδάκι τυχαία, πχ σε μια ζωγραφιά και θα ανακάλυπταν την ορθή πίστη μόνοι τους σιγά σιγά, θα έχτιζαν εκκλησίες και θα είχαν ιερείς όπως τους δικούς μας ή παρόμοιους! Αγιον Ορος, μονές κλπ χωρίς την παρέμβαση κάποιας ιεραποστολής! Αγγελοδίδακτοι! Μέσω προσευχής. Τουλάχιστον ένα 5% του πληθυσμού θα γινόταν χριστιανοί ορθόδοξοι «αυτοφυείς» μεσω της Θείας Χάριτος! Δεν γνωρίζω να έγινε κάτι παρόμοιο ιστορικά. Αρα έχουν ελαφρυντικά. Ότι εξαιτίας τρίτων (των αρχόντων) στερήθηκαν του χριστιανικού μηνύματος. Και οι ρώσοι από τους έλληνες έγιναν χριστιανοί.
Οι γνήσιοι, «ενεργοί» αιρετικοί και αλλόδοξοι δεν σώζονται. Διότι δεν έχουν σταυρό. Αλλά επιλέγουν την πλατειά οδό. Χαίρονται την προσωρινή ζωή και σταυρώνουν Τον Κύριο τους συνανθρώπους τους. Ορισμένοι όμως που είναι χλιαροί απέναντι στην αιρετική πίστη τους, που έχουν γίνει αιρετικοί λόγω ευθύνης άλλων (δεν υπάρχουν κατάλληλοι ορθόδοξοι ποιμένες να τους κατευθύνουν), νομίζω έχουν ελπίδες να σωθούν υπο προϋποθέσεις. Πχ Κρινόμενοι κατά συνείδηση είτε να δείξουν μετάνοια την τελευταία στιγμή. Νομίζω Ο Κύριος θα παραβλέψει την λανθασμένη θρησκευτική τους ταυτότητα και θα μετρήσει τις πράξεις τους και τη ζωή τους. Αν χάρηκαν αυτή την μάταιη ζωή ή αν την θυσίασαν κατάλληλα για το Θεό, για την αιώνια ζωή. Διότι ίσως το κακό τους πλάνησε, τους μπέρδεψε στα δίχτυα του ποτίζοντάς τους δηλητήρια.

βεβαια κατανοώ ότι μπορει να υπάρχουν αρκετα σφαλματα στο παραπάνω ή λαθος εννοιες κλπ. δεν λεω οτι ειναι ολα σωστά ή πετυχημενα ή εξηγημένα!
τα πιθανά λάθη ειναι σίγουρα...σε ενα τόσο ανοικτό κ γενικό θέμα.
ευχαριστω για το χρόνο σας!
Γιώργος Μ.

Re: περι σωτηρίας ετεροδόξων και ιεραποστολή

Unread postby Matina » Sat Mar 10, 2012 2:05 pm

Χαίρε εν Κυρίω Ιησού πάντοτε αδελφέ και καλωσήρθες.Τα ερωτήματα που θέτεις είναι πάρα πολύ φλέγοντα κι απασχολούν όλους μας καθημερινά,διότι προγκίζουν ευαίσθητες ψυχές και τις πονάνε,τις λυπούνε ,τις σκοτώνουν.Είναι μεγάλα θέματα αυτά που άνοιξες και χρήζουν πολλή συζήτηση.

Υπάρχουν,όπως είπες μητέρες,σύζυγοι,αδελφοί που σηκώνουν πολύ μεγάλο σταυρό διότι δικοί τους άνθρωποι ή είναι μακράν του Θεού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας ,είτε αλλαξοπίστησαν κι έγιναν αιρετικοί.Αυτοί οι σταυροί είναι πολύ βαρείς και χρειάζεται μεγάλος και συνεχής αγώνας προκειμένου να τους σηκώσεις.Ζούμε σε πολύ χαλεπούς καιρούς,σε καιρούς έσχατους,που ένας Χριστιανός γίνεται ευκολότερα Άγιος διότι οι σταυροί είναι απείρως μεγαλύτεροι από ποτέ άλλοτε.Βλέπεις μέσα σε μια οικογένεια να συζούν Άγιοι και δαίμονες,άνθρωποι που είναι υπό δαιμονικής επήρρειας κι άνθρωποι που κλαίνε και πονάνε καθημερινά με την αποστασία των δικών τους προσώπων.Ω!!Θεέ πόσο δύσκολο και σταυρικό είναι αυτό το θέαμα!!!Βλέπεις οικογένειες που ζούνε τη στενή και τεθλιμμένη οδό και παρόλα ταύτα δεν γογγύζουν ,δε καταβάλλονται ,δεν απελπίζονται.Βλέπεις οικογένειες που επικρατεί ο εγωισμός και η κακία και υπάρχει τέτοια διχόνοια που αναλογίζεσαι γιατί;;,τι φταίει;;;ΤΟ ΕΓΩ ΦΤΑΙΕΙ,Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΦΤΑΙΕΙ.

Αν δεν αλλάξει πρώτα το ατομικό επίπεδο,πως είναι δυνατό να αλλάξει το συλλογικό;;;

Επικρατεί μεγάλη ανησυχία,στενοχώρια,βαριές και δαιμονικές καταστάσεις και στον κοινωνικό μας περίγυρο,δεν μπορούμε να κάνουμε ιεραποστολή δυστυχώς,διότι φτάσαμε σε εποχές που κανένας δεν ακούει τίποτα,αλλά μόνο προσευχή.Με την προσευχή λύνονται πολλά πράγματα και ο Κύριος Δίδει λύση σε δαιδαλώδη προβλήματα.Αν Του ζητήσουμε ευγενικά και γλυκά να μας δείξει φως και σημάδι πως να βοηθήσουμε σε δυσκολίες τότε θα μας Δείξει,τότε θα συζητήσουμε και με τον πνευματικό μας πατέρα και με την πολύτιμη βοήθειά του θα μπορέσουμε κι εμείς να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι.Χωρίς να το Επιτρέψει Εκείνος εμείς ου δυνάμεθα ποιείν ουδέν.

Ας αφεθούμε στην πολύτιμή πρόνοιά Του κι ας πούμε αφού το Επιτρέπεις ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΜΟΥ,ας γίνει κατά το θέλημά Σου.Κάποιες φορές ,ξέρετε,ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν μπορεί να Επέμβει,διότι πολύ απλά κυριαρχεί το αυτεξούσιο,αυτό που δίδει στον άνθρωπο το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος,αυτό που ή τον ανεβάζει στα Ουράνια,ή τον ρίχνει στα άδυτα της αβύσσου.Αυτό που λέει "αν ο ίδιος ο άνθρωπος δε θέλει, ούτε ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτα".

Με αγάπη Χριστού.
Matina

Unread postby Γιώργος Μ. » Sat Mar 10, 2012 4:40 pm

αγαπητή Ματίνα, ευχαριστω πολύ για την απάντηση και τα σωστά σημεία που θέτεις!
παρολο που μπορούμε να πουμε πολλά, θα εστιάσω σε κανα δυο κύρια σημεία κ ευκολα.
περι προσευχής. Νομιζω πρεπει να γίνουμε...μάστορες στην προσευχή,διότι πλεον δεν ξερεις πως, πόσο, και για ποιον να πρωτοπροσευχηθείς!
δηλαδή.καλά,ολο προσευχή κ προσευχή λέμε γενικά κ αφηρημένα, αλλα πιο συγκεκριμενα...΄τιποτα!
η εξυπναδίστικη απάντηση "γίνε μοναχός ή κοσμοκαλόγερος " νομίζω δεν δινει λύσεις. εχω πνευματικό, αλλά σαν ανθρωπος κανω κ μια κουβεντα παραπάνω.
Μπορει να πω κ 10 λάθη, αλλά γιαυτό ανταλλασουμε απόψεις κ προβληματισμούς καμια φορα! μηπως κ βγει κάτι κλπ!
για προσευχή λεω τα εξής. εξαρταται τι υποχρεωσεις κ τα βαρη που εχεις. Αλλιως να είσαι ανυπαντρος, αλλιώς να εχεις σύζυγο ευσεβή, αλλιώς να εχεις ασεβή, αλλιώς να εχεις μωρο στην αγκαλιά, αλλιώς να εισαι αρρωστος, αλλιώς να εισαι ηλικιωμένος κλπ,αλλιώς αν εχεις μπλεξίματα κοινωνικου περιγυρου κα. δηλαδή, αλλος ειναι ενταξει στην προσευχή με 2 εκκλησιασμούς το μήνα!! (συμμετέχοντας ενεργά στην Εκκλησία) και αλλος ειναι εντάξει στην προσευχή με 4 εκκλησιασμούς την εβδομάδα.νομίζω.
Ενα άλλο τώρα, κάθομαι και σπαω το κεφαλι μου. Απο τη μια εχουμε τη νεολαία να παντρευεται με πολιτικό γάμο και απο την αλλη χριστιανους να αναπαυονται μακάριοι κ να λεπτομερούν λεπτομερειες της λεπτομέρειας ώ λεπτομέρεια! οι πρωτοι βιώνουν κόλαση κ δεν το ξέρουν, κ εκει μέσα σήμερα
βλεπεις καλοπροαιρετους να βασανιζονται κλπ, κ οι δεύτεροι μακάριοι! πες μου λοιπόν αν τολμάς! ποιός ειναι πιο κοντά στη σωτηρία κ στη μετανοιά του?!
και πως να μην πεσεις σε κατάκριση αμα βλέπεις τέτοια!!! Να τρέχουν γεροντάκια σε εκδρομές πνευματικής αναπαύσεως κ τα εγγονια τους στον πολιτικό γαμο!
Βέβαια δεν μπορείς να κατακρίνεις κανένα, αλλά απο την αλλη πως θα σωθούμε κ πως πρέπει να προσεγγίζουμε τις χονδρο-καταστάσεις!
γιαυτό καμια φορά νομίζω καλύτερα να ξεσπαθώνουμε ελαφρώς κ ας μην είμαστε ικανοί ούτε το νυχάκι του μακαριστου Καντιώτη να φτάσουμε!
οχι,έχω άδικο? κ δεν σου λεω να μιλήσουμε για πιο συνθετα θέματα, περι ιερέων κλπ, γιατί εκεί πρεπει να εισαι αγιος για να μιλήσεις κλπ.
σου λεω για τα θέματα που απασχολούν τον πολύ λαό!που ειναι εύκολης σχετικά θεωρίας.
σαρακοστή κ βλεπεις εν αγνοία μικρά παιδάκια μαθητούδια κ τρώνε Σαββατοκύριακα στα σουβλατζίδικα κ τις πιτσαρίες.νωρίς την Κυριακή.
Οι γονείς φταίνε σε αυτό,αφου ο μπαμπας κ η μαμα δεν χτυπάνε σαρακοστιανά μπιφτέκια το παιδάκι, τί θα φάει!!
το παιδάκι αυριο πληρωνει την θρ.αγνοια όλων μας! τσακ! κ αυριο..κλαμα η κυρία! εν αγνοία ολα αυτά πολλες φορές!
ασε,ας μην ανοίξουμε πιο συνθετα κ σημαντικότερα θέματα, να μεινουμε στα σαρακοστιανά σουβλάκια κ τις πίτσες!
να με συγχωρείτε για την πολυλογία.
να πω κ ενα δεύτερο νομίζω κυριο σημείο.
Καποτε ολοι περνουσαν απο την Εκκλησία την Κυριακή κ αναβαν ενα κερί. τώρα πηγαίνουν πολλοί, αλλά παράλληλα, βλεπω νεα ζευγαρια χωρίς
πνευματικό, Μεταλαμβάνουν 1 φορά στα χρόνια, και βριζουν κ "τους παππάδες" που λέμε καμια φορά. Μήπως για αυτά φταίω εγώ?
που δεν μπορώ χρόνια κ χρόνια να φερω κανέναν κοντά στην ενορία, ή να παρακινήσω καμια θρησκευτική κουβεντα χωρίς να φαω γιαούρτια κ βλασφημιες?
θα μου πεις ..τί θες να κάνω? εγώ σας ρωτάω, εσείς να μου πειτε καμια χούφτα ιδέες. η παραδείγματα εκτός απο τα γνωστά.
να σας πω ενα. Εχουμε εναν αρχιμανδρίτη στα μέρη μας (στο Κερατσίνι), π.Τιμόθεος πολύ καλός, ασχολείται πολύ με τον κόσμο κ πολλοί ερχονται κ τον
συμβουλευονται. τον πηραν μυρωδιά λοιπόν ότι εχει αγαπη κ καλοσύνη κ τωρα θελεις ραντεβού κ περιμένεις μέρες για να τον συμβουλευτείς,
εκτός κ αν ειναι κάτι εκτακτο,επείγον κλπ. Να λοιπο΄ν κα΄τι καλό, παει, το φάγαμε κ αυτό, τελειωσε,πάμε για άλλα λοιπόν ...ορύγματα!
επίσης εχουμε την μεγάλη ευλογία απο Τον Κύριο να έχουμε τον π.Στέφανο Αναγνωστόπουλο. Αλλά, οπως καταλαβαίνω λόγω γήρατος κ μακρών πολυετών
αγώνων που ε΄χει δώσει, συν όλους τους παλιους οικογενειάρχες που εχει απο τα παμπολλα χρόνια του, δεν μπορει να αναλαμβάνει νέα βάρη,
γιατί φυσικά οπως είναι η σημερινή κοινωνία, κανα δυο τρεις καλες δύσκολες περιπτώσεις αν αναλάβει...γεια σας!
Δόξα Τω Θεώ υπάρχει συνεχιστής του, ο συλειτουργός του, ένας νεαρότερος ιερέας, αλλά για τους πολλους...οποιος πρόλαβε Τον Κύριο είδε κ δικαιολογημένα!
χαίρετε,να μου πειτε κανενα άλλο παρακαλώ...πρακτικο..να με συγχωρείτε για τυχόν προχειροτητα κ χωριατοσύνη..
Γιώργος Μ.

Re: περι σωτηρίας ετεροδόξων και ιεραποστολή

Unread postby akerm » Mon Mar 12, 2012 2:02 pm

Καλώς ήλθες Γιώργο Μ....
επέτρεψέ μου λίγα ανάκατα σχόλια ως συζήτηση για τα θέματα που έθεσες....

Γιώργος Μ. wrote:.......................
νομίζω το θέμα σωτηρίας και κατηχησης μη χριστιανων κ εν γένει ετεροδόξων, κ το δικό μας,
νομίζω ειναι φλεγον για την Ελλάδα. Πχ α. επειδή στην πράξη ο εκκλησιασμός των ελλήνων εχει ατονήσει κ β. αυξανονται συνεχως οι αθεοι, ετεροδοξοι, μεταναστες, εν αγνοία αρνητές κλπ και εμεις καθε μέρα ζουμε αναμεσα τους!
πχ τι να κανω αν τσακωνομαι για το ημερολογιακο θεμα και ολο μου το σοι ειναι στην αγνοια? βέβαια νομίζω βεβαίως κ θα διαφωνήσω για το ημερολόγιο κλπ με τον καθενα που ερχεται να με πρήξει σχετικα,
αλλά επίσης νομιζω, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ιεραποστολή, μεταδοση των χριστιανικών βιωμάτων κλπ (ορθοδοξων) στους ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ γυρω μου!

νομίζω σημερα εχουμε πολλά ασχημα παραδειγματα.οπως.
η μανα να κανει μερα νυχτα προσφορα κ ολη μερα εκκλησία,
και τα παιδιά της να συζούν 1-5 χρόνια...ή να πατανε εκκλησια μονο Πάσχα κ Χριστούγεννα. Οπότε, τί κάνουμε ? η μανα φυσικα δεν μπορει με το ζορι να επεμβει!
.................................

Και ποιος σου λέει αδερφέ ότι είναι άσχημο παράδειγμα;…η μάνα είναι στην περίοδο μετανοίας της, η οποία ίσως περιέχει και την διαγραφή παρελθόντων χρεών (για να θυμηθούμε και την αργκό των ημερών) βλέποντας στην βιωτή των παιδιών της, τα όσα έπραττε νεότερη η ίδια…το αποκλείεις;… Αν διαβάζουμε τον λόγο του Θεού νομίζω ότι θα βρούμε εξήγηση για το κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας και θα έχουμε σε όλα καλό λογισμό, ή τουλάχιστον όχι κακό λογισμό. Επειδή το ταγκαλάκι μας καταφέρνει άνετα, γι’ αυτό ακόμη και αν δεν ασχολούμαστε με τον διπλανό, θα μας βρει κάποιον να ασχοληθούμε, θα είναι ο κλήρος; Θα είναι οι ετερόδοξοι; Θα είναι οι αδερφοί του παλαιού ημερολογίου; Κάτι ή κάποιοι θα είναι……ε ας παλέψουμε σε αυτό και τότε ώ του θαύματος και η προσευχή θα είναι μόνιμα στο νου μας… και ποτέ δεν θα την μετράμε…τόσους εκκλησιασμούς, τοσες βραδυνές , τοσες πρωϊνές κ.λ.π.

Γιώργος Μ. wrote:Οι εν αγνοία...σώζονται με ελαφρυντικά...
πχ τραβανε μερικες αρρωστειες,ή αλλες θλιψεις, πηγαινουν στην εκκλησία
να παρουν κουραγιο κλπ, εκει παρακαλάνε και τσακ! Ο Κύριος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.
............

Ούτε η άγνοια συγχωρείται…το αν θα κάνει κάτι ο Πατέρας μας γιατί θέλει να σωθούμε όλοι, είναι άλλο θέμα…σίγουρα όχι δικό μας…εμείς να έχουμε στο νου μας ότι η άγνοια δεν συγχωρείται…

Γιώργος Μ. wrote:.....................................
βεβαια, ο καθένας εχει τη δική του οπτική κ απόψεις.
αλλα νομίζω συμφωνει πολυς κοσμος ότι...οι εν αγνοία καλοπροαιρετοι ανθρωποι ειναι ενα πολυ μεγαλο ζήτημα. των αποκαλυπτικων καιρων μας.
Λένε ορισμένοι. Ο καλοπροαίρετος μπορεί να δει ένα ελάχιστο ορθόδοξο φυλλάδιο, μια εικόνα και από ψυχρός άθεος να γίνει πυρ! Ναι, συμφωνώ. Αυτό συμβαίνει, αλλά όχι πάντοτε. Αν ήταν έτσι, τότε πχ στη Σαουδική Αραβία και στο Πακιστάν, παιδάκια ή ενήλικες θα έβλεπαν κάπου ένα σταυρουδάκι τυχαία, πχ σε μια ζωγραφιά και θα ανακάλυπταν την ορθή πίστη μόνοι τους σιγά σιγά, θα έχτιζαν εκκλησίες και θα είχαν ιερείς όπως τους δικούς μας ή παρόμοιους! Αγιον Ορος, μονές κλπ χωρίς την παρέμβαση κάποιας ιεραποστολής! Αγγελοδίδακτοι! Μέσω προσευχής. Τουλάχιστον ένα 5% του πληθυσμού θα γινόταν χριστιανοί ορθόδοξοι «αυτοφυείς» μεσω της Θείας Χάριτος! Δεν γνωρίζω να έγινε κάτι παρόμοιο ιστορικά. Αρα έχουν ελαφρυντικά. Ότι εξαιτίας τρίτων (των αρχόντων) στερήθηκαν του χριστιανικού μηνύματος. Και οι ρώσοι από τους έλληνες έγιναν χριστιανοί.
Οι γνήσιοι, «ενεργοί» αιρετικοί και αλλόδοξοι δεν σώζονται. Διότι δεν έχουν σταυρό. Αλλά επιλέγουν την πλατειά οδό. Χαίρονται την προσωρινή ζωή και σταυρώνουν Τον Κύριο τους συνανθρώπους τους. Ορισμένοι όμως που είναι χλιαροί απέναντι στην αιρετική πίστη τους, που έχουν γίνει αιρετικοί λόγω ευθύνης άλλων (δεν υπάρχουν κατάλληλοι ορθόδοξοι ποιμένες να τους κατευθύνουν), νομίζω έχουν ελπίδες να σωθούν υπο προϋποθέσεις. Πχ Κρινόμενοι κατά συνείδηση είτε να δείξουν μετάνοια την τελευταία στιγμή. Νομίζω Ο Κύριος θα παραβλέψει την λανθασμένη θρησκευτική τους ταυτότητα και θα μετρήσει τις πράξεις τους και τη ζωή τους. Αν χάρηκαν αυτή την μάταιη ζωή ή αν την θυσίασαν κατάλληλα για το Θεό, για την αιώνια ζωή. Διότι ίσως το κακό τους πλάνησε, τους μπέρδεψε στα δίχτυα του ποτίζοντάς τους δηλητήρια.
....................

Σίγουρα δεν έχουν Βάπτισμα…για το οποίο ο Χριστός το ξεκαθάρισε στον Λόγο Του και στους μαθητές Του…
τα υπόλοιπα είναι του Θεού…δεν έχουμε λόγο….ούτε μας πέφτει λόγος…

Γιώργος Μ. wrote:α......................
περι προσευχής. Νομιζω πρεπει να γίνουμε...μάστορες στην προσευχή,διότι πλεον δεν ξερεις πως, πόσο, και για ποιον να πρωτοπροσευχηθείς!
δηλαδή.καλά,ολο προσευχή κ προσευχή λέμε γενικά κ αφηρημένα, αλλα πιο συγκεκριμενα...΄τιποτα!
η εξυπναδίστικη απάντηση "γίνε μοναχός ή κοσμοκαλόγερος " νομίζω δεν δινει λύσεις. εχω πνευματικό, αλλά σαν ανθρωπος κανω κ μια κουβεντα παραπάνω.
Μπορει να πω κ 10 λάθη, αλλά γιαυτό ανταλλασουμε απόψεις κ προβληματισμούς καμια φορα! μηπως κ βγει κάτι κλπ!
για προσευχή λεω τα εξής. εξαρταται τι υποχρεωσεις κ τα βαρη που εχεις. Αλλιως να είσαι ανυπαντρος, αλλιώς να εχεις σύζυγο ευσεβή, αλλιώς να εχεις ασεβή, αλλιώς να εχεις μωρο στην αγκαλιά, αλλιώς να εισαι αρρωστος, αλλιώς να εισαι ηλικιωμένος κλπ,αλλιώς αν εχεις μπλεξίματα κοινωνικου περιγυρου κα. δηλαδή, αλλος ειναι ενταξει στην προσευχή με 2 εκκλησιασμούς το μήνα!! (συμμετέχοντας ενεργά στην Εκκλησία) και αλλος ειναι εντάξει στην προσευχή με 4 εκκλησιασμούς την εβδομάδα.νομίζω................................

την μονολόγιστη ευχή την ξέρουμε Γιώργο; …ε γι’ αυτή δεν χρειάζεται να έχουμε χρόνο ή αραιές υποχρεώσεις…και όταν οδηγάς μπορείς, και όταν ταΐζεις με το μπιμπερό το παιδάκι σου, και όταν είσαι τουαλέτα, και όταν εργάζεσαι σε εργοστάσιο, και όταν…και όταν…και όταν…
Μνήμη Θεού και μνήμη θανάτου να έχουμε…όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους… σε κάθε περίπτωση γράφει πάρα πολύ ωραία πράματα ο γ.Παΐσιος στον 4ο τόμο νομίζω για την Οικογενειακή ζωή...και το πώς εκλαμβάνεται απο τον Θεό η προσευχή ή ο αγώνας για την οικογένεια των γονεών...θα δεις πολλές απαντήσεις εκεί...

Γιώργος Μ. wrote:..........................
Ενα άλλο τώρα, κάθομαι και σπαω το κεφαλι μου. Απο τη μια εχουμε τη νεολαία να παντρευεται με πολιτικό γάμο και απο την αλλη χριστιανους να αναπαυονται μακάριοι κ να λεπτομερούν λεπτομερειες της λεπτομέρειας ώ λεπτομέρεια! οι πρωτοι βιώνουν κόλαση κ δεν το ξέρουν, κ εκει μέσα σήμερα
βλεπεις καλοπροαιρετους να βασανιζονται κλπ, κ οι δεύτεροι μακάριοι! πες μου λοιπόν αν τολμάς! ποιός ειναι πιο κοντά στη σωτηρία κ στη μετανοιά του?!
και πως να μην πεσεις σε κατάκριση αμα βλέπεις τέτοια!!! Να τρέχουν γεροντάκια σε εκδρομές πνευματικής αναπαύσεως κ τα εγγονια τους στον πολιτικό γαμο!
Βέβαια δεν μπορείς να κατακρίνεις κανένα, αλλά απο την αλλη πως θα σωθούμε κ πως πρέπει να προσεγγίζουμε τις χονδρο-καταστάσεις!
γιαυτό καμια φορά νομίζω καλύτερα να ξεσπαθώνουμε ελαφρώς κ ας μην είμαστε ικανοί ούτε το νυχάκι του μακαριστου Καντιώτη να φτάσουμε!
οχι,έχω άδικο? κ δεν σου λεω να μιλήσουμε για πιο συνθετα θέματα, περι ιερέων κλπ, γιατί εκεί πρεπει να εισαι αγιος για να μιλήσεις κλπ.
σου λεω για τα θέματα που απασχολούν τον πολύ λαό!που ειναι εύκολης σχετικά θεωρίας.
................................

Το ποιος βιώνει την κόλαση ας μη το καλιεργούμε…γιατί το πιο πιθανό είναι να είμαστε οι πρώτοι που θα την κάνουμε βίωμα όταν ασχολούμαστε και τρώμε τα σωθικά μας με το ποιος από τους του περίγυρού μας την βιώνει…Πάντα νομίζω ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ακόμα και αν φαίνεται ότι κάποιος νέος ή νέα κινείται εκτός θελήματος του Θεού με τις πράξεις του, αυτό μπορεί να γίνεται για να ελεγχθεί κάποιος γονέας, κάποιος ανάδοχος, κάποιος διπλανός… έπραττες ασωτία στην νεαρή σου ηλικία; Θα την δεις στα παιδιά σου αύριο…διέπραξες το τάδε μικρός, θα το δεις να επαναλαμβάνεται στο παιδί σου…όχι για εκδίκηση αλλά για γνήσια μετάνοια…διότι τότε ναι μεν μετανόησες ναι μεν εξομολογήθηκες, αλλά δάκρυ δεν έσταξες διότι δεν ένοιωσες το μέγεθος του ατοπήματος…ε για να σε βοηθήσει να το νοιώσεις και να συντριβείς θα το δεις σε πρόσωπο που είναι το είναι σου και το αίμα σου…και τότε θα καταλάβεις και το δικό σου πρότερο…τότε θα λες τον 50ο ψαλμό και θα δακρύζεις…θα θες να τον λες πάντα, κάθε στιγμή, κάθε λεπτό…ακόμα και όταν βλέπεις μία ταινία ή έναν αγώνα…

Γιώργος Μ. wrote:....................................
σαρακοστή κ βλεπεις εν αγνοία μικρά παιδάκια μαθητούδια κ τρώνε Σαββατοκύριακα στα σουβλατζίδικα κ τις πιτσαρίες.νωρίς την Κυριακή.
Οι γονείς φταίνε σε αυτό,αφου ο μπαμπας κ η μαμα δεν χτυπάνε σαρακοστιανά μπιφτέκια το παιδάκι, τί θα φάει!!
το παιδάκι αυριο πληρωνει την θρ.αγνοια όλων μας! τσακ! κ αυριο..κλαμα η κυρία! εν αγνοία ολα αυτά πολλες φορές!
ασε,ας μην ανοίξουμε πιο συνθετα κ σημαντικότερα θέματα, να μεινουμε στα σαρακοστιανά σουβλάκια κ τις πίτσες!
να με συγχωρείτε για την πολυλογία.
να πω κ ενα δεύτερο νομίζω κυριο σημείο.
Καποτε ολοι περνουσαν απο την Εκκλησία την Κυριακή κ αναβαν ενα κερί. τώρα πηγαίνουν πολλοί, αλλά παράλληλα, βλεπω νεα ζευγαρια χωρίς
πνευματικό, Μεταλαμβάνουν 1 φορά στα χρόνια, και βριζουν κ "τους παππάδες" που λέμε καμια φορά. Μήπως για αυτά φταίω εγώ?
που δεν μπορώ χρόνια κ χρόνια να φερω κανέναν κοντά στην ενορία, ή να παρακινήσω καμια θρησκευτική κουβεντα χωρίς να φαω γιαούρτια κ βλασφημιες?
θα μου πεις ..τί θες να κάνω? εγώ σας ρωτάω, εσείς να μου πειτε καμια χούφτα ιδέες. η παραδείγματα εκτός απο τα γνωστά.
να σας πω ενα. Εχουμε εναν αρχιμανδρίτη στα μέρη μας (στο Κερατσίνι), π.Τιμόθεος πολύ καλός, ασχολείται πολύ με τον κόσμο κ πολλοί ερχονται κ τον
συμβουλευονται. τον πηραν μυρωδιά λοιπόν ότι εχει αγαπη κ καλοσύνη κ τωρα θελεις ραντεβού κ περιμένεις μέρες για να τον συμβουλευτείς,
εκτός κ αν ειναι κάτι εκτακτο,επείγον κλπ. Να λοιπο΄ν κα΄τι καλό, παει, το φάγαμε κ αυτό, τελειωσε,πάμε για άλλα λοιπόν ...ορύγματα!
επίσης εχουμε την μεγάλη ευλογία απο Τον Κύριο να έχουμε τον π.Στέφανο Αναγνωστόπουλο. Αλλά, οπως καταλαβαίνω λόγω γήρατος κ μακρών πολυετών
αγώνων που ε΄χει δώσει, συν όλους τους παλιους οικογενειάρχες που εχει απο τα παμπολλα χρόνια του, δεν μπορει να αναλαμβάνει νέα βάρη,
γιατί φυσικά οπως είναι η σημερινή κοινωνία, κανα δυο τρεις καλες δύσκολες περιπτώσεις αν αναλάβει...γεια σας!
Δόξα Τω Θεώ υπάρχει συνεχιστής του, ο συλειτουργός του, ένας νεαρότερος ιερέας, αλλά για τους πολλους...οποιος πρόλαβε Τον Κύριο είδε κ δικαιολογημένα!
χαίρετε,να μου πειτε κανενα άλλο παρακαλώ...πρακτικο..να με συγχωρείτε για τυχόν προχειροτητα κ χωριατοσύνη..

Νομίζω ότι είναι άλλο να ελέγξεις ατοπήματα σθεναρά μεν αλλά χωρίς ίχνος προσβολής ή κατάκρισης, αλλά με ενδιαφέρον για τον αδερφό, και, άλλο να το καλλιεργούμε στο νου μας και να εξάγουμε συμπέρασμα ότι πάει καρφί για το βούρκο μετά από αυτά που κάνει…

Ασφαλώς και οι γονείς θα δώσουν λόγο…τα παιδάκια όσο δεν καταλαβαίνουν τι φταίνε;…

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καλωπίσουμε τον εαυτό μας, να τον κάνουμε αγωνιστικότερο, επιμονότερο, πεισματάρη στο θέλημα του Θεού… να επιμείνουμε να πράττουμε πάντα και ότι ευαρεστεί τον Άγιο Τριαδικό Θεό… και τότε Εκείνος θα δει, αν έχουμε κάτι πάνω μας που μπορεί να βοηθήσει, να είμαστε σίγουροι ότι θα το αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία…έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε και χωρίς να το επιδιώκουμε, θα αποτελούμε παράδειγμα και υπόδειγμα για πολλούς που θα θέλουν να μπουν στην επίγεια πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών που λέγεται Εκκλησία… ούτε καν άρθρο δεν θα εκστομίσουμε και όμως η ζωή και η βιωτή μας μπορεί να κινητοποιεί πολλούς του περίγυρου…δεν ξέρω…έτσι νομίζω…

στο τέλος άφησες το κυριότερο: ….ο ηγέτης…αλλά αν δούμε τον Ισραήλ θα καταλάβουμε ότι ο Θεός φέρνει ηγέτη όταν ο λαός ταπεινωθεί…όταν ζει με ταπείνωση με απλότητα με πίστη τον Άγιο Τριαδικό Θεό…τότε ναι…θα φέρει ηγέτη που θα δείχνει τον δρόμο…(βλέπε Ιωσήφ, βλέπε Μωϋσή, βλέπε Άγιους Πατέρες Πατριάρχες…κλπ)...τώρα εμείς δεν ζούμε έτσι...ή μάλλον αρχίζουμε σιγά-σιγά κάτι να κάνουμε στο θέμα αυτό...ίσως ο επόμενος να είναι τέτοια περίπτωση...Ξέρει ο Θεός...στο χέρι μας είναι να φέρει τέτοιον αν εμείς δείξουμε την ανάλογη στάση
akerm

Unread postby Γιώργος Μ. » Tue Mar 13, 2012 1:43 pm

αγαπητέ akerm, χαίρε εν Κυρίω!ευχαριστώ για τις παρατηρησεις σου!
βρίσκω ωραίες πολλές απο τις θέσεις σου! αν κ σε μερικές λεπτομέρειες σκέπτομαι αλλιώς. θα εστιάσω σε 2-3 σημεία μόνο εν ταχει.
1.περι ετεροδόξων και αγνοιας αλλων. νομίζω ότι εχουμε λόγο να συζητήσουμε περι αυτών των θεμάτων, όχι επειδή εμεις θα κρίνουμε τους αλλους φυσικά,
αλλά επειδή εχουμε ξεκινησει καποια παρε δωσε στην κοινωνία με αυτούς. πχ εχουμε ετεροδοξους στην εργασία ή στα σόγια μας. αφού τους μεγάλωσαν οι δικοί τους κ στα περιβαλλοντα τους δηλητηρίασαν πχ για Βραχμες, σινουρτες κ δε συμμαζευεται, εγώ εχω χρέος να τους πιάσω απο τα μούτρα ή να τους κόψω την καλημέρα ή να τους πιάσω στο κήρυγμα ομολογίας ώστε όσα τους πότισαν 30 χρονια να τα αρνηθούν στο λεπτό!?
να πουμε κ ενα αλλο. κοντά στο σπίτι μου καθονται 2 γεροντάκια. συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά στη βεραντα τους. οταν περναω χαιρετιόμαστε.
τους εχω πετυχει μερικές Κυριακές να καθονται να παίζουν χαρτιά. υπάρχει καμια ιδέα καλή ώστε να βοηθηθούν?
μπορούμε αραγε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι εχουν επίγνωση και συνειδητά λένε
"ξέρουμε κ πιστευουμε ότι υπαρχει δαιμονιο χαρτοπαιξίας και ειναι εναντιο στο ευαγγέλιο.
ομως εμεις εχουμε αποφασίσει ότι καλύτερα η ξερή και η κοτσίνα κ η χαρτομαντεία παρά Ο Κύριος!"
ας σημειωθεί ότι τα γεροντάκια θυμιαζουν ποτε ποτε κ τους εχω δει στην εκκλησία, δηλαδή εχουν σχεση με τα εκκλησιαστικά, αρα μαλλον πιστευουν κλπ.
νομίζω το ασφαλές ειναι οτι μπορουμε να πουμε ότι λαθευουν ή αμαρτανουν κλπ αλλά δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασμα αν σώζονται ή όχι,
επειδή τους βλεπεις να παιζουν χαρτια κάποιες Κυριακες. Νομίζω έχουμε πολλά τετοια καθημερινά παραδείγματα.
επειδή συναναστρεφόμαστε με πολυν τετοιο κοσμο κ εγώ εχω δυστυχως τα δικα μου αντιστοιχα στοιχεια οπως αυτα που βλέπω,
προβληματιζομαι. να μιλήσω ή όχι, και τί ακριβώς θα πω και ποση οργη ή ηπιότητα θα δείξω όταν χειριστώ άλλα τετοια παραδείγματα?
αν θα κατηγορήσω και πόσο θα φωνάξω ή πόσο θα ενοχληθώ.
αλλο κλασικό παραδειγμα. ερχεται η συγγενής σου στον εκκλησιασμό με τα μισά ρούχα. (πχ στο γάμο κλπ)
αφού δεν μιλαει ο ιερεας και δεν ελέγχει εκείνος, εγώ πως θα μιλήσω να ελέγξω? αρα, καλα κανει η κοπελα αν δεν την νουθετησε κανεις!!!??
νομίζω εχει ευθύνη η ιδια, αλλά οι κατηχημένοι ίσως να εχουν περισσότερη, επειδή δεν ήταν σε θεση να την καλοπιασουν ή να την διορθώσουν κλπ
αρα, καλώς τους τα κάνει αμα το πάμε ετσι! αλλος τα σπάει κ αλλος πληρώνει τα σπασμένα!!?
2.ωραια συμπερασματα δίνεις στο τελος περι να καλλωπισουμε τον εαυτό μας.
3. περι ηγετη ειμαι πιο απαισιοδοξος.δηλαδή.
ενταξει, εχω ακουσει προφητεια ότι θα δώσει Ο Κύριος τετοιον ηγετη. οκ, αυτο το παραδέχομαι κ άλλα παρόμοια.
απο την αλλη, επειδή ειναι εσχατοι καιροί που λέμε κ λοιπά, νομίζω σε πρακτική βαση ηγέτης καλος χωρίς θανατικά κ πολεμους,
με τα μυαλά μας τα δυτικο-κοσμικό-της ανεσης που λε΄με, "δεν μπορεί να σταθεί", διότι θα τον πεταξουν πχ δια της πλειοψηφίας, λαϊκισμού κλπ.
πολλούς μικρούς φωτεινούς ανθρω΄πους μικρους ηγέτες ναι, μπορει να σταθούν. πχ στρατηγοί,κάποιοι πολιτικοί (μη βαρατε!) κλπ.
αλλά στο συνολο και πχ πρωθυπουργος πχ σαν Πούτιν νομίζω...κολοκύθια! (ετσι οπως ειναι τώρα η Ελλάδα!) οταν αλλάξει "κοσμοιστορικά" ναι!
κάτσε πρώτα να δηλώσει η πλειοψηφία πιστη στην ορθοδοξη Αγ.Τριάδα και τους αγίους, κ τους ιερείς κ μετά...
να με συγχωρείτε για λαθη μου κ παραλειψεις μου στα παραπάνω..αγιος κ αλανθαστος δεν εγινα ακόμη!....συζήτηση κάνω...
Γιώργος Μ.

Unread postby Matina » Tue Mar 13, 2012 4:46 pm

Γιώργος Μ. wrote:αγαπητέ akerm, χαίρε εν Κυρίω!ευχαριστώ για τις παρατηρησεις σου!
βρίσκω ωραίες πολλές απο τις θέσεις σου! αν κ σε μερικές λεπτομέρειες σκέπτομαι αλλιώς. θα εστιάσω σε 2-3 σημεία μόνο εν ταχει.
1.περι ετεροδόξων και αγνοιας αλλων. νομίζω ότι εχουμε λόγο να συζητήσουμε περι αυτών των θεμάτων, όχι επειδή εμεις θα κρίνουμε τους αλλους φυσικά,
αλλά επειδή εχουμε ξεκινησει καποια παρε δωσε στην κοινωνία με αυτούς. πχ εχουμε ετεροδοξους στην εργασία ή στα σόγια μας. αφού τους μεγάλωσαν οι δικοί τους κ στα περιβαλλοντα τους δηλητηρίασαν πχ για Βραχμες, σινουρτες κ δε συμμαζευεται, εγώ εχω χρέος να τους πιάσω απο τα μούτρα ή να τους κόψω την καλημέρα ή να τους πιάσω στο κήρυγμα ομολογίας ώστε όσα τους πότισαν 30 χρονια να τα αρνηθούν στο λεπτό!?
να πουμε κ ενα αλλο. κοντά στο σπίτι μου καθονται 2 γεροντάκια. συνηθίζουν να παίζουν χαρτιά στη βεραντα τους. οταν περναω χαιρετιόμαστε.
τους εχω πετυχει μερικές Κυριακές να καθονται να παίζουν χαρτιά. υπάρχει καμια ιδέα καλή ώστε να βοηθηθούν?
μπορούμε αραγε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι εχουν επίγνωση και συνειδητά λένε
"ξέρουμε κ πιστευουμε ότι υπαρχει δαιμονιο χαρτοπαιξίας και ειναι εναντιο στο ευαγγέλιο.
ομως εμεις εχουμε αποφασίσει ότι καλύτερα η ξερή και η κοτσίνα κ η χαρτομαντεία παρά Ο Κύριος!"
ας σημειωθεί ότι τα γεροντάκια θυμιαζουν ποτε ποτε κ τους εχω δει στην εκκλησία, δηλαδή εχουν σχεση με τα εκκλησιαστικά, αρα μαλλον πιστευουν κλπ.
νομίζω το ασφαλές ειναι οτι μπορουμε να πουμε ότι λαθευουν ή αμαρτανουν κλπ αλλά δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασμα αν σώζονται ή όχι,
επειδή τους βλεπεις να παιζουν χαρτια κάποιες Κυριακες. Νομίζω έχουμε πολλά τετοια καθημερινά παραδείγματα.
επειδή συναναστρεφόμαστε με πολυν τετοιο κοσμο κ εγώ εχω δυστυχως τα δικα μου αντιστοιχα στοιχεια οπως αυτα που βλέπω,
προβληματιζομαι. να μιλήσω ή όχι, και τί ακριβώς θα πω και ποση οργη ή ηπιότητα θα δείξω όταν χειριστώ άλλα τετοια παραδείγματα?
αλλο κλασικό παραδειγμα. ερχεται η συγγενής σου στον εκκλησιασμό με τα μισά ρούχα. (πχ στο γάμο κλπ)
αφού δεν μιλαει ο ιερεας και δεν ελέγχει εκείνος, εγώ πως θα μιλήσω να ελέγξω? αρα, καλα κανει η κοπελα αν δεν την νουθετησε κανεις!!!??
νομίζω εχει ευθύνη η ιδια, αλλά οι κατηχημένοι ίσως να εχουν περισσότερη, επειδή δεν ήταν σε θεση να την καλοπιασουν ή να την διορθώσουν κλπ
αρα, καλώς τους τα κάνει αμα το πάμε ετσι! αλλος τα σπάει κ αλλος πληρώνει τα σπασμένα!!?
2.ωραια συμπερασματα δίνεις στο τελος περι να καλλωπισουμε τον εαυτό μας.
3. περι ηγετη ειμαι πιο απαισιοδοξος.δηλαδή.
ενταξει, εχω ακουσει προφητεια ότι θα δώσει Ο Κύριος τετοιον ηγετη. οκ, αυτο το παραδέχομαι κ άλλα παρόμοια.
απο την αλλη, επειδή ειναι εσχατοι καιροί που λέμε κ λοιπά, νομίζω σε πρακτική βαση ηγέτης καλος χωρίς θανατικά κ πολεμους,
με τα μυαλά μας τα δυτικο-κοσμικό-της ανεσης που λε΄με, "δεν μπορεί να σταθεί", διότι θα τον πεταξουν πχ δια της πλειοψηφίας, λαϊκισμού κλπ.
πολλούς μικρούς φωτεινούς ανθρω΄πους μικρους ηγέτες ναι, μπορει να σταθούν. πχ στρατηγοί,κάποιοι πολιτικοί (μη βαρατε!) κλπ.
αλλά στο συνολο και πχ πρωθυπουργος πχ σαν Πούτιν νομίζω...κολοκύθια! (ετσι οπως ειναι τώρα η Ελλάδα!) οταν αλλάξει "κοσμοιστορικά" ναι!
κάτσε πρώτα να δηλώσει η πλειοψηφία πιστη στην ορθοδοξη Αγ.Τριάδα και τους αγίους, κ τους ιερείς κ μετά...
να με συγχωρείτε για λαθη μου κ παραλειψεις μου στα παραπάνω..αγιος κ αλανθαστος δεν εγινα ακόμη!....συζήτηση κάνω...

Εγώ χωρίς να είμαι ειδήμων αλλά με πολλή αγάπη σε συμβουλεύω όλα αυτά να τα πεις στον πνευματικό σου κι ό,τι σου απαντήσει.Η γνώμη μου είναι προσευχή.Όσο περισσότερο προσεύχεσαι,τόσα περισσότερα απολαμβάνεις.Με την κατάκριση,αδελφέ μου,δεν πετυχαίνουμε τίποτα,παρά να προσθέτουμε βάρη στην ήδη βεβαρυμένη από την αμαρτία ψυχή μας.Άφησε τον κόσμο να κάνει τη δουλειά του και κάνε κι εσύ τη δική σου δουλειά.Δεν είμαστε άξιοι να κρίνουμε κανέναν,διότι πολύ απλά δεν ξέρουμε,μπορεί ο άλλος να κάνει αγώνα που εμείς δεν τον βλέπουμε και στα μάτια του Θεού να είναι Άγιος και εμείς λόγω της σκότισης του νου μας να τον βλέπουμε αξιοκατάκριτο.Είμαστε τελείως ανάξιοι να κρίνουμε ,όπως είπε κι Κύριός μας Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΩ ΛΙΘΩ ΒΑΛΕΤΩ.
Ας κάνουμε το δικό μας αγώνα με νηστεία και προσευχή κι ύστερα όταν δούμε τα γεροντάκια,τη συγγενή μας και τους αλλόθρησκους να αλλάζουν έστω και λίγο η χαρά που θα νοιώσουμε θα είναι ανεκλάλητη.Με την Ουράνια Χαρά λοιπόν,όχι μόνο με τους άλλους δε θα ασχολούμαστε αλλά θα προσευχόμαστε με πολύ πόνο κι αγάπη και η προσευχή μας θα εισακούεται και θα συλλέγουμε έτσι τους Ουράνιους καρπούς,ως δώρα του Δωροδότη Κυρίου μας.
Ας κοιτάξουμε πρώτα να καθαριστούμε εσωτερικά κι έπειτα τα εξωτερικά των άλλων διόλου θα μας ενδιαφέρουν.

Με αγάπη Χριστού.
Matina

Unread postby akerm » Tue Mar 13, 2012 5:37 pm

Γιώργος Μ. wrote:αγαπητέ akerm, χαίρε εν Κυρίω!ευχαριστώ για τις παρατηρησεις σου!

επειδή συζητάς ωραία και κάτι μου κάνει να το συνεχίσουμε δεν μπορώ να σου πω τι θα κάνεις, μπορώ να σου πώ όμως τι θα έκανα στη θέση σου…
για το θέμα των ετεροδόξων…νομίζω μόνο το παράδειγμα μπορεί να βοηθήσει…ο λόγος μας αν ρωτηθούμε θα βοηθούσε αν ήταν επαρκής…αν είναι, ας μιλήσουμε…αν δεν είναι θεολογικά επαρκής μπορούμε να προτείνουμε ανθρώπους που ξέρουμε ότι είναι θεολογικά καταρτισμένοι να πάνε να ρωτήσουν εκεί...έχει ο Θεός και για αυτούς...το πρώτο θετικό είναι οτι ήρθαν στην χώρα της Ορθοδοξίας...ε οι πιθανότητες να βρουν τι εστί Αποκάλυψη, τι εστί Χριστός είναι πολλές...θα έρθει η σειρά τους σίγουρα...θα παλεύα να μη γίνω αιτία να τρενάρουν τέτοια απόφαση (να γίνουν Ορθόδοξοι) βλέποντας κάτι στραβό στις ενέργειές μου...ώστε να πουν....πωπω τέτοιοι είναι οι Χριστιανοί;...ασε καλά είμαι με τον Κουμφούκιο...
Για τα γεροντάκια…:
ένα γρήγορο που μπορώ να σκεφτώ ότι θα έκανα είναι να τους έλεγα καλημέρα με χαμόγελο, αν απαντούσαν με όρεξη μπορεί να τους ρωτούσα και 2-3 πράματα ακόμα για την υγεία τους ή κάτι άλλο… νομίζω ότι και μόνο ότι θα δουν κάποιον που έρχεται ή πηγαίνει στην Εκκλησία και ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτούς ε θα μπει ο έλεγχος στο λογισμό τους… εννοείται σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα γιατί κάθεστε και παίζετε και δεν έρχεστε εκκλησία… αυτό ήδη τους έχει περάσει από το λογισμό από τη στιγμή που σταμάτησα να τους χαιρετήσω ερχόμενος ή πηγαίνοντας εκεί… ο έλεγχος γίνεται και μόνο με το παράδειγμα…

Γιώργος Μ. wrote:μπορούμε αραγε να βγάλουμε το συμπέρασμα οτι εχουν επίγνωση και συνειδητά λένε
"ξέρουμε κ πιστευουμε ότι υπαρχει δαιμονιο χαρτοπαιξίας και ειναι εναντιο στο ευαγγέλιο. ομως εμεις εχουμε αποφασίσει ότι καλύτερα η ξερή και η κοτσίνα κ η χαρτομαντεία παρά Ο Κύριος!"
νομίζω το ασφαλές ειναι οτι μπορουμε να πουμε ότι λαθευουν ή αμαρτανουν κλπ αλλά δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασμα αν σώζονται ή όχι, επειδή τους βλεπεις να παιζουν χαρτια κάποιες Κυριακες. Νομίζω έχουμε πολλά τετοια καθημερινά παραδείγματα.

Συμφωνώ..δεν βγάζουμε συμπέρασμα κανένα…
μπορούμε όμως να συζητήσουμε ενδόμυχα με τον Πατέρα μας…
«Κύριε είναι κοντά η ώρα που θα χτυπήσεις τη καρδιά τους;…Πήγες ήδη;…Σε παρακαλώ αν και Συ Ευδοκείς, ξαναπηγαινε… φαίνονται καλά γεροντάκια… νομίζω θα βοηθούσαν και στο ναό… και αν θες να κάνω και γω κάτι δείξε μου και θα το κάνω… τα χαρτιά μπορεί να μη ξέρουν τι είναι… να τα έμαθαν από συνήθεια… να τους πω κάτι ευχαρίστως… αλλά μη στεναχωρηθούν και τους σκανδαλίσω… γιαυτό καλύτερα Κύριε… πήγαινε Εσύ... και γω να κάνω κάτι….τι όμως;….α!!...να τους πάω αντίδωρο την επόμενη Κυριακή;… ότι μου πεις Εσύ… δείξε μου… ε αν ήπιαν ήδη καφέ θα τα κρατήσω για την οικογένεια… αν δεν ήπιαν μπορεί να το δεχθούν… όπως εκείνοι θέλουν δεν θα τους πιέσω… να το προσπαθήσω Χριστέ μου;….ότι μου πεις…»

Δεν ξέρω… νομίζω…. ότι αν βλέπουμε έτσι τον κάθε διπλανό …ε όλο και κάτι θα γίνεται… από Εκείνον εννοείται… εμείς τη τύφλα μας δεν κάνουμε…

Γιώργος Μ. wrote: επειδή συναναστρεφόμαστε με πολυν τετοιο κοσμο κ εγώ εχω δυστυχως τα δικα μου αντιστοιχα στοιχεια οπως αυτα που βλέπω, προβληματιζομαι. να μιλήσω ή όχι, και τί ακριβώς θα πω και ποση οργη ή ηπιότητα θα δείξω όταν χειριστώ άλλα τετοια παραδείγματα?
νομίζω εχει ευθύνη η ιδια, αλλά οι κατηχημένοι ίσως να εχουν περισσότερη, επειδή δεν ήταν σε θεση να την καλοπιασουν ή να την διορθώσουν κλπ αρα, καλώς τους τα κάνει αμα το πάμε ετσι! αλλος τα σπάει κ αλλος πληρώνει τα σπασμένα!!?

:) :) :) …αυτό με τους συγγενείς και το ντύσιμο το έχω πάθει και γω…νομίζω οτι αυτούς που μας ξέρουν καλά και ξέρουμε ότι δε θα παρεξηγηθούν, μπορούμε να τους τα πούμε χύμα και τσουβαλάτα που λέμε… με αγάπη εννοείται αλλά χύμα ;) … σε μένα έτυχε κάτι ανάλογο και μάλιστα στη κόρη της νονάς μου που μας πάντρεψε το ξεκαθάρισα πριν τον γάμο μη τολμήσει και εμφανιστεί έξαλα… αλλά το παν ειναι να διακρίνουμε πώς θα το εκλάβει το άλλο πρόσωπο που πρόκειται να δεχθεί την προτροπή μας... θα βοηθηθεί ή θα εκνευριστεί διότι θα προσβληθεί;… αν διακρίνουμε οτι είναι πρόσωπα που δεν δέχονται ευκολα πολλά-πολλά πιστεύω οτι είναι καλύτερα να δείξουμε οτι δείξουμε ίσως με το ύφος μας ίσως με την σιωπή μας… νομίζω είναι καλύτερη η σιωπή από το σκανδαλισμό του άλλου…(όχι απλά καλύτερη… σωτήρια πιο σωστά)

Γιώργος Μ. wrote: περι ηγετη ειμαι πιο απαισιοδοξος.δηλαδή. ενταξει, εχω ακουσει προφητεια ότι θα δώσει Ο Κύριος τετοιον ηγετη. οκ, αυτο το παραδέχομαι κ άλλα παρόμοια.
απο την αλλη, επειδή ειναι εσχατοι καιροί που λέμε κ λοιπά, νομίζω σε πρακτική βαση ηγέτης καλος χωρίς θανατικά κ πολεμους, με τα μυαλά μας τα δυτικο-κοσμικό-της ανεσης που λε΄με, "δεν μπορεί να σταθεί", διότι θα τον πεταξουν πχ δια της πλειοψηφίας, λαϊκισμού κλπ.
πολλούς μικρούς φωτεινούς ανθρωπους μικρους ηγέτες ναι, μπορει να σταθούν. πχ στρατηγοί,κάποιοι πολιτικοί (μη βαρατε!) κλπ.

για ηγέτη εννοούσα εκκλησιαστικό ηγέτη….αρχιεπίσκοπο δηλαδή… για τους πολιτικούς άρχοντες…ναι μεν ψηφίζω…ναι μεν μετέχω όπου μπορώ…αλλά έχω πάντα στο νου μου το στίχο από τον 145 ψαλμό «Μὴ πεποίθατε ἐπ' ἄρχοντας, ἐπὶ υἱοὺς ἀνθρώπων, οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία» ….πέραν αυτού τίποτα παραπάνω…
akerm

Unread postby Γιώργος Μ. » Tue Mar 13, 2012 10:56 pm

και ξανά ευχαριστώ!και μένα έτσι μου βγαίνει ωραία όρεξη για κουβέντα.
λοιπον επειδη ειναι βολικη η κατασταση θα πω κανα δυο ακομα προχειρα.
για τον ηγέτη.ας υποθεσουμε οτι βγαινει ενας "δυνατός" εκκλησ.ηγέτης οπως πχ ηγουμενος σε μονή κλπ.
αν δωσει πχ καποιες αυστηρες προτροπες πχ χωρια αντρες γυναικες, ολόκληρες οι ακολουθίες κλπ,κλπ,
οχι πολιτικος γαμος,τύπου Σεραφείμ Πειραιώς κλπ
νομίζω α.θα γίνει μεγας πόλεμος να τον ξηλώσουν και β.ισως πολλοί καπως ακατηχητοι σκανδαλιστουν και απομακρυνθουν,
και θα εξελιχθεί πιο εντονα ο διωγμός. το ποιμνιο ισως λιγοστεψει αλλά θα γίνει πιο ισχυρό.
αλλά, υποθέτει και θυσίες απο το λαό. θα τις κάνουμε άραγε, ή θα πουμε αρον αρον σταυρωσον?
αρα, μήπως πάλι πρεπει να φτάσουμε στο αμήν?!να φτάσουμε τις εσχατιες για να γινουν τα μεγάλα βηματα κ οι καλοι ηγετες?
ενας κουκος δε φερνει την ανοιξη, ο π.Σεραφειμ χωρίς υποστήριξη του λαού τι θες να σου κάνει!?? η ιστορία θα δείξει.
παντως θελω να πω ειναι ολοκληρο θέμα συζήτησης κλπ οπως το νομίζω.
για τα υπολοιπα θα προσπαθήσω να τα επεξεργαστώ σε αλλη στιγμή διοτι τα ειπαμε όλα κλπ!δωσε χρόνο,ευχαριστώ!!
Γιώργος Μ.

Unread postby Γιώργος Μ. » Tue Mar 13, 2012 11:06 pm

Ματίνα ευχαριστώ κ εσένα, με τον πνευματικό μου φυσικά τα εχω συζητήσει μεσες ακρες,
μου εχει δώσει αρκετά δίκια και συμφωνεί σε πολλά, απ ότι κατάλαβα κλπ.
επίσης νομίζω κρίνω ορισμένες στραβές πράξεις που βλέπω κ όχι τους ανθρώπους.
νομίζω αμα το πάμε κ περισσότερο σε βάθος πρέπει να κρίνουμε τις πράξεις κ να τις λογαριάζουμε καπως
ωστε αν γίνεται να τις διορθωνουμε οπου δυνατό. αντί να ...τις τρωμε κολλαρο!
αυτο ειναι καπως πολυπλοκο κ επικινδυνο πολλες φορές. παντως να λέμε ειμαστε παντελώς αναξιοι για τα πάντα
δε με αναπαυει παντοτε, να με συγχωρείς. συμφωνώ στην τελική ,α λλα ανησυχώ κιολας σε κατι λεπτομερειες.
κατσε να ξαναβρω χρονο ισως πω κ αλλα, αλλιώς κατσε να δω αλλα θέματα κλπ.
Γιώργος Μ.

PreviousNext

Return to ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ