by billsin » Tue Mar 27, 2012 7:40 pm
Τι κρύβει η κυβέρνηση για το PSI
Σε βραδυφλεγή βόμβα, που εάν σκάσει, θα τινάξει στο αέρα, το ελληνικό πρόγραμμα που αποφασίστηκε πρόσφατα, τείνει να εξελιχθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα είναι απλό. Η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να περάσει αναδρομικές ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικού δικαίου ομόλογά της, συνολικού ύψους 177 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή, η Αθήνα επέβαλε το haircut στους ομολογιούχους που αρνούνταν να συμμετάσχουν στο PSI.
Όμως, για όσους έχουν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου, η υπόθεση δεν είναι τόσο εύκολη. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα θα πρέπει να κάνει χρήση των CACs σε κάθε ομολογιακή έκδοση χωριστά. Όμως, για να μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει με το μέρος της την πλειοψηφία των επενδυτών σε κάθε έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι τα hedge funds που έχουν χτίσει ένα υψηλό ποσοστό σε συγκεκριμένες εκδόσεις μπορούν να μπλοκάρουν την ενεργοποίηση των CACs. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πληρώσει τα ομόλογα αυτά στο ακέραιο ή να βρεθεί σε στάση πληρωμών και οι ομολογιούχοι να καταφύγουν στα δικαστήρια
Όπως έγραψε το axiaplus.gr υπάρχει άρνηση από την πλευρά των κατόχων ομολόγων με ειδικές ρήτρες να συμμετάσχουν, ενώ υπήρξε απόσυρση αιτήσεων ενδιαφέροντος από ομολογιούχους που αρχικά είχαν εκφράσει πρόθεση συμμετοχής. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει παράταση έως τις 4 Απριλίου για ομόλογα ξένου δικαίου και δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα η κυβέρνηση απείλησε τους ομολογιούχους ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία και ότι εάν δεν συμμετάσχουν στο PSI, δεν θα πληρωθούν.
Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν πολλά ερωτήματα.
Οταν η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία του PSI, δεν γνώριζε τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από όσους κατέχουν ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο; Και εάν το γνώριζε, γιατί έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσοστά συμμετοχής;
Μήπως οι διεθνείς οίκοι και οικονομολόγοι γνώριζαν κάτι παραπάνω και γιʼ αυτό υποστήριζαν πως το PSI , δεν θα είναι ένα «happy end»; Μήπως δεν ήταν τυχαία τα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης χρέους;
Τελικά τι θα σημάνει μία αποτυχία του PSI;
Οικονομικοί κύκλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για όσα διαδραματίζονται με τα ομόλογα αγγλικού δικαίου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους μία αρνητική εξέλιξη με τα συγκεκριμένα ομόλογα θα προκαλέσει κλυδωνισμούς σε τράπεζες αλλά και εν γένει στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει η Αθήνα με την τρόικα. Σε αυτό το σημείο γεννάται το ερώτημα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαίοι, προβάλλουν αντιρρήσεις για την εκταμίευση των δανείων διάσωσης, με αφορμή ενδεχόμενη εμπλοκή στο PSI. Εξάλλου ΔΝΤ και Ε.Ε. έχουν ξεκαθαρίσει πως η ολοκλήρωση του PSI, αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια.
Παράλληλα η καθυστέρηση της διαδικασίας του PSI, πάει πίσω και τη διενέργεια εκλογών, καθώς η σχετική διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Από την άλλη πλευρά, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει κάποιους ομολογιούχους και προσφύγει στα δικαστήρια, το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξελιχθεί σε σίριαλ. Έχουμε ανάλογα παραδείγματα, πχ. στην περίπτωση της Αργεντινής, η οποία ακόμα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με hedge funds, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει στις αγορές.
ΑΠΟ ΤΟ AXIAPLUS
Νομίζετε ότι η πτώχευση τελείωσε; ή νομίζετε ότι αν αναβληθούν οι εκλογές αναβάλλονται τα γεγονότα; Τα άρθρο εξηγεί και γιατί καθυστερούν οι εκλογές. Εν πάσει περιπτώσει μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Όπως και να δεις τα γεγονότα όλα, ακόμη και τα διεθνή, είναι οριακά. Έχουμε να δούμε πολλά μέχρι το καλοκαίρι.
Πάντως οι εκλογές είναι να γίνουν κανονικότατα αλλά......................όλοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο ο καθένας, ξένοι και έλληνες λαμόγια, για δικούς του λόγους. Οπότε λίγο υπομονή είμαστε πολύ κοντά. Όλα είναι οριακά.