Αμοιβές ιερέων, μισθοί, κόστος μυστηρίων κλπ

Κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθησαν...περί Θείας Λατρείας, Κλήρου, Λαού, Δράσεων της Εκκλησίας μας, αλλά, και αιρέσεων που προσπαθούν να παρεισφρύουν...

Moderator: inanm7

Re: Επερχόμενα και προφητείες

Unread postby bouzoukas » Mon May 29, 2017 1:56 pm

ο συχωρεμενος ο πατερας μου οταν τον ρωτουσαν "τι χρωσταμε για το μυστηριο πατερ" , ελεγε χαριτολογωντας ," δωστε οτι θελετε για τα κρασοσημα".

Inahm εισαι λαθος οταν λες οτι εχουμε υποχρεωσεις στην εκκλησια.καμια υποχρεωση δεν εχουμε εκτοε κ αν μιλαμε για θεσμο(δημος, κρατος κλπ), αλλα απ οσο ξερω η εκκλησια ειναι το σωμα του Χριστου κ τπτ αλλο. Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου.
bouzoukas

Unread postby crusader1453 » Mon May 29, 2017 1:57 pm

Μητσάκος wrote:Ο Θεός δεν θα αφήσει ποτέ τους ιερείς ξεκρέμαστους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξει συντήρηση.
Όλοι μας μόνο τις αμαρρτίες μας πρέπει να φοβόμαστε, από εκεί κυνδυνεύουμε, από εκεί έρχονται οι κρίσεις, οι κύνδυνοι.
Τώρα είναι δύσκολο για έναν ιερέα να πει έτσι ξαφνικά για κακώς κείμενα δεν το κάκω έτσι, από την στιγμή που υπάρχει γενική επικράτηση. Αν είναι προτοπρεσβύτερος όμως μπορεί να διορθώσει πολλά.
Ο Στρατηγόπουλος είναι από τους λίγους που ορθώνει ανάστημα.
Όμως οι πιστοί να το έχουν καλά στο κεφαλι τους ότι καραγκιοζιλίκια με 10 και 20 λεπτά για κερί κτλ είναι απαράδεκτα για μένα.

Επισης απαραδεκτο αδελφε ειναι το κερι 50 λεπτα και ενα ευρω. Για να μην μιλησω για λαμπαδες. Ειδικα οταν μετα απο 5 λεπτα ερχονται και τα σβηνουν.Και το κανουν ακομα και οταν δεν εχει πολυ κοσμο(κοινως ανακυκλωση).
Τα κερια προσωπικα λογω δουλειας τα παιρνω 5 ευρω το κιλο. Φαντασου ποσο τα παιρνει η εκκλησια που παραγγελνει τονους.

Επισης σε ναο της Θεσσαλονικης βγαινει μετα την κυριακατικη λειτουργια νεοκορος με καλαθι να μαζεψει λεφτα απο τους πιστους. Ειναι πολυ ασχημο ετσι οπως το κανουν και μαλιστα επιτακτικα. ΕΡχεται στα μουτρα σου και περιμενει.

Οσο αφορα λοιπον τα μυστηρια, ας αναφερθω κι εγω στο μυστηριο της νεκρωσιμης ακολουθιας οπου τα χρηματα ειναι απαιτητα πριν την τελεση του και αυτα ειναι 150 το λιγοτερο οπως ανεφερα σε προηγουμενη αναρτηση. Αυτα ειναι ακατεβατα και μου χει τυχει πολλες φορες να μην ξεκιναει το μυστηριο αν δεν πληρωθουν. Επισης το συγκεκριμενο μυστηριο οι περισσοτεροι δεν το τελουν ολοκληρο και τις περισσοτερες φορες το ξεπετανε σε 15 λεπτα. Αλλες φορες απο τη βιασυνη τους δεν καταλαβαινεις τι λενε.
Στις δε εκκλησιες των κοιμητηριων το μπουρμπουαρ εχει γινει κατεστημενο και αγγιζει τα 30 ευρω. Αν δεν δωσεις γινεσαι μαυρο προβατο και σου δημιουργουν προβληματα με διαφορους τροπους.
Μετα απο εκκλησεις που γινανε στους μητροπολιτες θεσσαλονικης για να μειωθουν οι τιμες των μυστηριων (ειδικα των νεκροσιμων μιας και ειναι απροσδοκητο εξοδο) η απαντηση του ενος ητανε αγνοια οτι παιρνουν λεφτα οι ιερεις για τα μυστηρα και του δευτερου οτι δεν δεχεται μειωση.
Για να μην μακρυγορω περισσοτερο, λογω πειρας εχω να σας πω οτι οι περισσοτεροι ιερεις τουλαχιστον στην πολη μου ειναι φιλοχρηματοι. Υπαρχουν και καποιοι οι οποιοι επιτελουν εργο, τους γνωριζω προσωπικα και ειναι παναξιοι.
Και κλεινοντας. Δεν λεω να μην παιρνουν χρηματα αλλα το 2017 που οι περισσοτεροι τρεχουν 12ωρα για να παρουν ενα πεντακοσαρικο το μηνα, ειναι εξωφρενικο να ζητας ως Ιερεας, 150 ευρω για ενα μυστηριο μιας ωρας το πολυ.
Last edited by crusader1453 on Mon May 29, 2017 1:59 pm, edited 1 time in total.
crusader1453

Unread postby Μητσάκος » Mon May 29, 2017 2:11 pm

Επισης απαραδεκτο αδελφε ειναι το κερι 50 λεπτα και ενα ευρω. Για να μην μιλησω για λαμπαδες. Ειδικα οταν μετα απο 5 λεπτα ερχονται και τα σβηνουν.Και το κανουν ακομα και οταν δεν εχει πολυ κοσμο(κοινως ανακυκλωση).
Τα κερια προσωπικα λογω δουλειας τα παιρνω 5 ευρω το κιλο. Φαντασου ποσο τα παιρνει η εκκλησια που παραγγελνει τονους.

Επισης σε ναο της Θεσσαλονικης βγαινει μετα την κυριακατικη λειτουργια νεοκορος με καλαθι να μαζεψει λεφτα απο τους πιστους. Ειναι πολυ ασχημο ετσι οπως το κανουν και μαλιστα επιτακτικα. ΕΡχεται στα μουτρα σου και περιμενει.

Ναι είναι θέματα από την άλλη αυτά.
Το κερί πρέπει να καιγεται μέχρι το τέλος και αν έχει πολλά τα οποία δεν γίνεται να καούν όλα μαζί, τότε πρέπει να τα σβήνουν και να τα κάψουν αλλη στιγμή όλα.
Το κερί επίσης πρέπει να είναι από μελισοκέρι και μόνο.
Τώρα κανονικό κερί δεν έχω δεί να έχει τιμή 50 λεπτά, αλλά να ξέρεις ότι προσωπικά ανάβω 2 κεριά (ένα υπέρ υγεία και ένα υπέρ αναπαύσεως) και αφήνω 1 ευρώ, πολύ είναι; όποιος δεν μπορέι ας δώσει 50 λεπτά για τα δύο κεριά.
Ξέρεις όμως τι κάνουν;
Παίρνουν με τις χούφτες 6-7 κεριά και αφήνουν 30 λεπτά...
Νομίζει κανένας ότι ο ιερέας πληρώνεται από το παγκάρι; όχι βέβαια, από το παγκάρι πληρώνεται ο νεωκόρος και ο ψάλτης.
Αν οι πιστοί είναι τσιγκούνηδες, τότε αυτός που την πληρώνει με μείωση αποδοχών είναι ο νεωκόρος και ο ψάλτης.
Για το θέμα του δίσκου μου έχουν πει πως είναι αρχαία παράδοση της Εκκλησίας, αλλά όντως ο τρόπος μετράει.
Επίσης είναι ενοχλητικό τα λεφτά από τον δίσκο να πηγαίνουν σε πίτσες κέρασμα για τις συνάξεις των νέων ας πούμε. Δεν μου αρέσει αυτό και γενικά δεν υπάρχει ενημέρωση πάντα που πάνε τα χρήματα από τον δίσκο.
Μητσάκος

Unread postby sv1bds » Mon May 29, 2017 2:42 pm

Τι ειναι Εκκλησια ?
Τι ειναι Ιερος Ναος ?

Στάλθηκε από το HUAWEI VNS-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
sv1bds

Unread postby Μητσάκος » Mon May 29, 2017 2:57 pm

Εκκλησία είναι τα μέλη, δηλαδή οι ψυχές αυτές που βαπτίστηκαν και μετέχουν σε αυτά που έχουν σχέση με την Θεία λατρεία. Μέσα σε αυτά τα μέλη υπάρχουν οι κεφαλές, από τους Επίσκοπους μέχρι τους ιερείς που παίρνουν αποφάσεις ανάλογως της θέσης τους.
Ιερός Ναός είναι το κτίσμα αλλά και εν γένει η λειτουργία μιας μόνο κοινότητας από όλη την Εκκλησία.
Οι πιστοί έχουν άπειρες υποχρεώσεις απέναντι στην Εκκλησία και ελάχιστες απαιτήσεις.

Θέλω να πω κάτι, μην έχουμε απαιτήσεις από τους ιερείς να είναι άγιοι, από την στιγμή που δεν είμαστε εμείς άγιοι.
Από εμάς βγαίνουν και αυτοί και αν εμείς σε γενικές γραμμές είμαστε κάπως, κάπως θα είναι και οι ιερείς.
Μητσάκος

Unread postby Τιποτας ο Αιτωλος » Mon May 29, 2017 3:01 pm

Μητσάκος wrote:

Ναι είναι θέματα από την άλλη αυτά.
Το κερί πρέπει να καιγεται μέχρι το τέλος και αν έχει πολλά τα οποία δεν γίνεται να καούν όλα μαζί, τότε πρέπει να τα σβήνουν και να τα κάψουν αλλη στιγμή όλα.
Το κερί επίσης πρέπει να είναι από μελισοκέρι και μόνο.
Τώρα κανονικό κερί δεν έχω δεί να έχει τιμή 50 λεπτά, αλλά να ξέρεις ότι προσωπικά ανάβω 2 κεριά (ένα υπέρ υγεία και ένα υπέρ αναπαύσεως) και αφήνω 1 ευρώ, πολύ είναι; όποιος δεν μπορέι ας δώσει 50 λεπτά για τα δύο κεριά.
Ξέρεις όμως τι κάνουν;
Παίρνουν με τις χούφτες 6-7 κεριά και αφήνουν 30 λεπτά...
Νομίζει κανένας ότι ο ιερέας πληρώνεται από το παγκάρι; όχι βέβαια, από το παγκάρι πληρώνεται ο νεωκόρος και ο ψάλτης.
Αν οι πιστοί είναι τσιγκούνηδες, τότε αυτός που την πληρώνει με μείωση αποδοχών είναι ο νεωκόρος και ο ψάλτης.
Για το θέμα του δίσκου μου έχουν πει πως είναι αρχαία παράδοση της Εκκλησίας, αλλά όντως ο τρόπος μετράει.
Επίσης είναι ενοχλητικό τα λεφτά από τον δίσκο να πηγαίνουν σε πίτσες κέρασμα για τις συνάξεις των νέων ας πούμε. Δεν μου αρέσει αυτό και γενικά δεν υπάρχει ενημέρωση πάντα που πάνε τα χρήματα από τον δίσκο.

έχω ενα γνωστό μοναχο μεγαλοσχημο ...παγκάρι δεν έχει στο μοναστήρι ..,τι φτύσιμο έχει φάει τη κατηγορίες ...τι χλευασμό ...όχι μόνο ανακαίνισε το μοναστήρι και το ναό ...έχτισε και δίπλα κτήριο ...τα κεριά από κερί μέλισσας ...και μετά τη λειτουργία δώστου καφέδες και κεράσματα τσάμπα ...λες να έχει αφεθεί Στη Πίστη στο Θεό ....
μπα κλέφτης θα είναι ...πως να τα βρίσκει όλα αυτά . ..που θα πάει θα τον πιάσω καμία μέρα
Και ό, τι και αν κάνετε, να το κάνετε από την καρδιά σας ως προς τον Κύριο και όχι σε ανθρώπους” (Κολοσσαείς 3:23). “Αν ζείτε για την αποδοχή των ανθρώπων, θα πεθάνετε από την απόρριψή τους
Τιποτας ο Αιτωλος

Unread postby Τιποτας ο Αιτωλος » Mon May 29, 2017 3:06 pm

Μητσάκος wrote:Εκκλησία είναι τα μέλη, δηλαδή οι ψυχές αυτές που βαπτίστηκαν και μετέχουν σε αυτά που έχουν σχέση με την Θεία λατρεία. Μέσα σε αυτά τα μέλη υπάρχουν οι κεφαλές, από τους Επίσκοπους μέχρι τους ιερείς που παίρνουν αποφάσεις ανάλογως της θέσης τους.
Ιερός Ναός είναι το κτίσμα αλλά και εν γένει η λειτουργία μιας μόνο κοινότητας από όλη την Εκκλησία.
Οι πιστοί έχουν άπειρες υποχρεώσεις απέναντι στην Εκκλησία και ελάχιστες απαιτήσεις.

Θέλω να πω κάτι, μην έχουμε απαιτήσεις από τους ιερείς να είναι άγιοι, από την στιγμή που δεν είμαστε εμείς άγιοι.
Από εμάς βγαίνουν και αυτοί και αν εμείς σε γενικές γραμμές είμαστε κάπως, κάπως θα είναι και οι ιερείς.

Η κοτα έκανε τ αυγό ή το αυγό τη κότα ....σιγά μην υπάρχει και θεός ...άμα δε γίνουμε εμείς θεος ...πώς θέλουμε να είναι ο θεος. ..θεος

Αυτό το χρήμα ....σταύρωσε Θεό ...σιγά μην αφήσει Πάπα ν αγιάσει
Και ό, τι και αν κάνετε, να το κάνετε από την καρδιά σας ως προς τον Κύριο και όχι σε ανθρώπους” (Κολοσσαείς 3:23). “Αν ζείτε για την αποδοχή των ανθρώπων, θα πεθάνετε από την απόρριψή τους
Τιποτας ο Αιτωλος

Unread postby Μητσάκος » Mon May 29, 2017 3:11 pm

έχω ενα γνωστό μοναχο μεγαλοσχημο ...παγκάρι δεν έχει στο μοναστήρι

Πραγματικά αυτό που κάνει είναι και η ανταπόδωση από τον Θεό.
Δεν έχουν όλοι την ίδια πίστη όμως.
Και εξηγώ.
Ο Καποδίστριας πριν γίνει Κυβερνήτης της Ελλάδας έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς!
Μετά από αυτό έζησε σαν κυβερνήτης, δηλαδή όπως και να το κάνουμε είχε κάποιες ανέσεις.
Εσύ φίλε, εγώ αν θες το κάνουμε;

Η κοτα έκανε τ αυγό ή το αυγό τη κότα ....σιγά μην υπάρχει και θεός ...άμα δε γίνουμε εμείς θεος ...πώς θέλουμε να είναι ο θεος. ..θεος

Αυτό το χρήμα ....σταύρωσε Θεό ...σιγά μην αφήσει Πάπα ν αγιάσει

Δεν γίνεται κατανοητό τι θες να πεις.
Μητσάκος

Unread postby ektoras » Mon May 29, 2017 3:53 pm

Μητσάκος wrote:Ο Θεός δεν θα αφήσει ποτέ τους ιερείς ξεκρέμαστους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα υπάρξει συντήρηση.
Όλοι μας μόνο τις αμαρρτίες μας πρέπει να φοβόμαστε, από εκεί κυνδυνεύουμε, από εκεί έρχονται οι κρίσεις, οι κύνδυνοι.
Τώρα είναι δύσκολο για έναν ιερέα να πει έτσι ξαφνικά για κακώς κείμενα δεν το κάκω έτσι, από την στιγμή που υπάρχει γενική επικράτηση. Αν είναι προτοπρεσβύτερος όμως μπορεί να διορθώσει πολλά.
Ο Στρατηγόπουλος είναι από τους λίγους που ορθώνει ανάστημα.
Όμως οι πιστοί να το έχουν καλά στο κεφαλι τους ότι καραγκιοζιλίκια με 10 και 20 λεπτά για κερί κτλ είναι απαράδεκτα για μένα.

Παντως ο Πνευματικος μου σε ανυποπτη στιγμη και μπροστα σε κοσμο μας ειπε πως φτανουν 10 λεπτα για κερι να δινουμε δεν χρειαζονται παραπανω.(Εννοειται πως κι αν θες να δωσεις δεν υπαρχει προβλημα).Το αναφερω γιατι ειχα κι εγω τους ιδιους λογισμους για το πιο ειναι σωστοτερο να πραττω.
"ΤΡΙΚΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ" +ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Β!
ektoras

Unread postby inanm7 » Mon May 29, 2017 3:55 pm

Παρατηρώ μία άγνοια εκ μέρους πιστών μελών της Εκκλησίας και εν μέρει δικαιολογείται, αλλά δεν μπορεί να υιοθετηθεί και να γίνει κανόνας και τρόπος ζωής.
Θα παρακαλούσα να απευθυνθείτε στους ιερείς της ενορίας σας και να τους ρωτήσετε ποιά είναι τα λειτουργικά έξοδα της ενορίας τους. Πείτε τους ότι κάποιοι λένε πολλά για τα οικονομικά και δεν γνωρίζουμε πως να αμυνθούμε. Τι μπορούμε να τους πούμε;

Οποσδήποτε υπάρχουν ενορίες μεγάλες που ακόμα δεν βίωσαν την οικονομική πίεση των ημερών μας, όμως οι περισσότερες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αντέξουν.
Για τα χωριά αφήστε το καλύτερα!
Το βλέπω εγώ προσωπικά στην ενορία μου. Η ενορία θα επιβιώσει από τις προσφορές/δωρεές των πιστών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τι να κάνουμε; Μην νομίζουν μερικοί ότι ως δια μαγείας θα καλυφθούν τα έξοδα. Αυτά δεν γίνονται. Εδώ έρχετε αυτό που λέω ότι οι πιστοί έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην ενορία τους αν θέλουν την επιβίωσή της.

Η εκάστοτε ενορία είναι όλη η Εκκλησία και όχι τμήμα αυτής. Η Εκκλησία είναι Θεανθρώπινος οργανισμός, είναι 2 πράγματα σε ένα, όπως ο άνθρωπος είναι ψυχή και σώμα. Άλλες οι ανάγκες της ψυχής και άλλες του σώματος. Ως και ανθρώπινος οργανισμός για να επιβιώσει έχει υλικές ανάγκες μεταξύ των οποίων τα χρήματα αφού η ανθρώπινη κοινωνία συναλλάσεται με τέτοιου είδους υλικά. Είναι αδιανόητο να ζητάμε οι ενορίες μόνο να δίνουν και όχι να λαμβάνουν. Στο κάτω-κάτω αν δεν λάβει δεν θα δώσει. Μέσα από την δοσοληψία αυτή καλύπτονται και τα λειτουργικά της έξοδα.
Μην ζητάτε κάποιοι μόνο να δίνει η Εκκλησία. Ιδιαίτερα σε γάμους και βαφτίσια όταν βλέπουμε να σπαταλάνε χιλιάδες ευρώ (ενδυμασία, δώρα, τραπέζι) θα πρέπει οι ίδιοι οι ενορίτες να καταλάβουν ότι έχουν και αντίστοιχες υποχρεώσεις στην ενορία τους. Αυτό δεν είναι καταδικαστέο.
Η αφαίμαξη όμως εκ μέρους κάποιων ιερέων είναι πράξη αξιόποινη και καταδικαστέα. Πρέπει να τα διαχωρίζουμε στο μυαλό μας.
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ 希臘
inanm7
Συντονιστής Κατηγορίας

PreviousNext

Return to ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ