Η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέαΣτις 24 Απριλίου στην Κίτρινη Θάλασσα ξεκίνησε η ενεργός φάση των ρωσο-κινεζικών ασκήσεων, στις οποίες συμμετέχουν 25 πολεμικά πλοία, 13 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα και δύο μονάδες ειδικών δυνάμεων των δύο πλευρών. Ως προς τον αριθμό των δυνάμεων που επιστρατεύτηκαν είναι τα μεγαλύτερης κλίμακας γυμνάσια στη σύγχρονη ιστορία των διμερών σχέσεων.Το σενάριο προβλέπει την κοινή περικύκλωση μιας «επικίνδυνης» περιοχής, πραγματικά πυρά με διάφορα είδη όπλων σε στόχους επιφανείας και αέρος, καθώς και επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα.
Σκοπός της άσκησης, όπως δηλώθηκε, αποτελεί η εδραίωση και ανάπτυξη των σινο-ρωσικών σχέσεων στρατηγικής εταιρικής σχέσης και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Την ίδια στιγμή μία από τις πιο σημαντικές πτυχές κάθε στρατιωτικής άσκησης είναι η επίδειξη. Και η ανάγκη για μια τόσο μεγάλης κλίμακας επίδειξη των δυνατοτήτων της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως όλα δείχνουν, γεννήθηκε σε Ρωσία και Κίνα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ του νέου αμυντικού δόγματός τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο πρόεδρος Ομπάμα προσδιόρισε σειρά αλλαγών στην αμερικανική γεωπολιτική στρατηγική. Μετά την αποχώρηση από το Ιράκ και στο εγγύς μέλλον από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ προτίθενται να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική της ασφάλειας από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προς την κατεύθυνση της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.
Η Ρωσία, η οποία διοργανώνει τη φετινή χρονιά στο Βλαδιβοστόκ τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού, σαφώς στοχεύει στην αποκατάσταση του ρόλου της στην περιοχή. Η Κίνα ενγένει δεν μπορεί τίποτε άλλο να επιλέξει: το σύνολο των βασικών βιομηχανικών ζωνών της βρίσκονται στην παράκτια ζώνη, όπως και οι εξαγωγικές-εισαγωγικές μεταφορές διέρχονται μέσω της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.
Η δεδηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ για κυριαρχία στην περιοχή, για να το θέσουμε ήπια, ενοχλεί και την Κίνα και τη Ρωσία και καθίσταται παράγοντας περαιτέρω προσέγγισης.
«Οι ασκήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να δείξουν στις ΗΠΑ ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι αφοσιωμένες στη στρατιωτική συνεργασία τους στην περιοχή. Και οι δύο χώρες μας το επιβεβαιώνουν αυτό η μία έναντι της άλλης», θεωρεί ο διευθυντής της «Ανεξάρτητης Στρατιωτικής Επιθεώρησης» Βίκτωρ Λιτόφκιν. Πέραν αυτού, κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, για την ΛΔΚίνας είναι σημαντικό να φανεί το επίπεδο της συνεργασίας με τη Ρωσία στη θάλασσα, ακριβώς τώρα, που απότομα οξύνθηκαν οι εδαφικές διαφορές μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων και σειράς άλλων χωρών για τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο Λιτόφκιν στρέφει την προσοχή του στο ότι τώρα εξίσου επιδεικτικά σ’ αυτήν την περιοχή διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή πλοίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Φιλιππίνες. Προκαλεί ιδιαίτερη προσοχή και η είσοδος αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Βιετνάμ, που επίσης διεκδικεί το αμφιλεγόμενο αρχιπέλαγος.
Τα γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα καθίστανται και το σκηνικό για τον πολιτικό διάλογο των βασικών δυνάμεων της περιφέρειας Ασίας – Ειρηνικού.
Στις αρχές Μαΐου στο Πεκίνο θα διεξαχθεί ο τακτικός γύρος του σινο-αμερικανικού διαλόγου για στρατηγικά και οικονομικά ζητήματα, στον οποίο θα πάρει μέρος η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Οικονομικών Tίμοθι Γκάιτνερ. Την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού οι συμμετέχοντες στο διάλογο δεν θα μπορέσουν να την αποφύγουν.
Με τη σειρά του στα τέλη Μαΐου έχει οριστεί η ρωσο-αμερικανική Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Εδώ επίσης είναι απίθανο να μην συζητηθεί η κατάσταση στην Ασία.
Πηγή:
http://greek.ruvr.ru/2012_04_25/72859490/ (Ιστοσελίδα του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας")