ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Τα πάντα περί Γεωπολιτικών και μόνο...

Σχολιασμος Πληροφοριων

Unread postby bersekero » Sat Jun 22, 2019 12:23 pm

Έχεις δίκιο. Ας πάμε εκεί. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η άποψη του Αριστοτέλη και του Θάνου περί εξοπλισμού.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Re: Σχολιασμος Πληροφοριων

Unread postby Αριστοτέλης » Sat Jun 22, 2019 1:11 pm

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδικός στην επιβίωση, με βάση αυτά που άκουσα και δοκίμασα και εγώ.

Οι πρώτες 3-5 μέρες θα είναι πολύ σοσ γιατί η Διοικητική μέριμνα του Στρατού τόσο θα χρειαστεί για να σου φέρει φαί και υποστήριξη εκεί που θα βρίσκεσαι.

Για εμάς τους εθνοφύλακες που θα μας παν στις θέσεις μας και μπορεί λοιπον να μας ξεχάσουν για καμία 5αριά μέρες οπωσδήποτε μία 6αδα νερό.

1κιλό αμύγδαλα (κόβουν την πείνα)
2χ 0.5Kg NRG μπισκότα ενεργειακά.

αυτά φτάνουν, υποτίθεται ότι κάθε πακέτο από τα μπισκότα είναι για 2 μέρες το καθένα.

από εκεί και ύστερα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων (ΕΤΑ) είχε πει ότι πολύ καλό είναι να έχουμε κύβους κνορ, ζεσταίνει μία κούπα νερό και τρίβεις λίγο κύβο μέσα κάθε φορά και το πίνεις βουτώντας γαλέτα, σε τονώνει (αν υποθέσουμε ότι ο συμπυκνωμένος ζωμός κνόρ είναι ουσιαστικά αμινοξέα είναι λογικό).
Καμιά δεκαριά φακελάκια μαύρο τσάι. Το ίδιο στέλεχος έχει πει ότι αυτοί αυτό προτιμούσαν γιατί κρατάει καλύτερα από τον καφέ (όχι πιο δυνατό από τον καφέ, αλλά κρατάει καλύτερα).

Εγώ προσωπικά έφτιαξα από τενεκεδάκι γάλα ένα καμινέτο, όπου χρησιμοποιώντας ξυλάκια μπορώ να ζεστάνω ότι χρειαστεί και αν μπορώ.

Από το δίκυτο επίσης βρήκα το Lifestraw, όπου είναι ένα καλάμι (μοίαζει με μικρή φλογέρα) με το οποίο μπορείς να πεις νερό από οπουδήποτες και μπορεί να φιλτράρει 700λίτρα νερό.

Επίσης ΣΟΣ, για έκτακτες καταστάσεις ΑΛΜΟΡΑ ή οτιδήποτε σου δίνει ηλεκτρολύτες, με αυτή την ζέστη μπορεί να την πατήσεις από την έντονη εφίδρωση.

Ξανά ΣΟΣ, ελέγξτε τα αντιτετανικά σας. Το σύνηθες είναι ανά 10 χρόνια, όταν όμως κάνεις συχνές ασκήσεις σε χώματα ή έχεις αγροτικές ασχολίες, πρέπει να γίνεται να 5χρόνια.

Μέχρι εδώ

Ανάλογα με την εκπαίδευση της ομάδας σου καλό είναι να έχεις φαρμακείο μάχης IFAK και να ξέρουν οι συμπολεμιστές σου να προσφέρουν πρώτες βοήθειες μάχης.
Αριστοτέλης

Σχολιασμος Πληροφοριων

Unread postby Johny-B » Sat Jun 22, 2019 3:30 pm

Εγώ πάντως θα συμβούλευα να μην βασιστείτε σε κάτι που δεν έχετε ήδη δοκιμάσει. Μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα και να πάθετε ζημιά αντί για καλό.

Edit : Σε είδη τροφής αναφέρομαι.

Στάλθηκε από το G8341 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Υπεραγία Θεοτόκε, Σώσον Ημάς.
Johny-B

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Unread postby bersekero » Sat Jun 22, 2019 4:56 pm

Αριστοτέλη άψογος. Αυτό με τον κύβο δεν το ήξερα ομολογώ.
Πες μας αν μπορείς και για εξοπλισμό τύπου εργαλείων.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Unread postby bersekero » Sat Jun 22, 2019 4:58 pm

Johny-B wrote:Εγώ πάντως θα συμβούλευα να μην βασιστείτε σε κάτι που δεν έχετε ήδη δοκιμάσει. Μπορεί να εκπλαγείτε δυσάρεστα και να πάθετε ζημιά αντί για καλό.

Edit : Σε είδη τροφής αναφέρομαι.

Στάλθηκε από το G8341 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Σωστός. Και σε εργαλεία μπορεί να συμβεί αυτό. Εγώ ασχολούμαι με μαχαίρια 45 χρόνια από μικρό παιδί και έχουν περάσει απο τα χέρια μου 100αδες πολεμικά ή επιβίωσης ή οτιδήποτε, ωστόσο πριν λίγα χρόνια κοντεψα να χάσω δάχτυλο.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Re: ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Unread postby bersekero » Sat Jun 22, 2019 11:09 pm

Εξοπλισμος που ρεαλιστικα εχει χρησιμοποιηθει απο εμενα, πολυ ή λιγο (30+ χρονια εμπειρια)

υγιεινη
μωρομαντηλα μικρο πακετο τσεπης
χαρτομαντηλα
χαρτι υγειας εκστρατειας χωρις τρυπα στη μεση του ρολού, ρωσικο
ταλκ daktarin πολυ μικρο και παναλαφρο, για μεσα στις καλτσες, τις ευαισθητες περιοχες, μασχαλες, γλυτωνεις κακοσμια, ιδρωτα, φουσκαλες, μυκητες
μινι οδοντοκρεμα διαφημιστικη
οδοντοβουρτσα
οδοντιατρικο νημα
μινι σαπουνια ξενοδοχειου
γαντια λατεξ απο αυτα που εχουν οι μικροβιολογοι
μπατονετες

φαρμακειο (χωραει στην τσεπη, μικρη ποσοτητα απο τα παρακατω)
αναλγητικα, παυσιπονα αντιπυρετικα, αντιφλεγμονωδη, αντιβιωτικα, για στομαχι, εντερο, διαρροια, ναυτια, φυσικα δακρυα, αποσυμφορητικο, απολυμαντικα χαπια νερου, εντομοαπωθητικο, υγρη αμμωνια για μετα το τσιμπημα, ενα μινι σκευασμα για τσιμπημα σφηκας, αλοιφη για εγκαυμα, ζελε για ελαφρυ τραυματισμο ματιου, μινι μπουκαλακι κηραλοιφη
φακελακια μινι με υγρα μαντηλακια με οινοπνευμα, αγγλικα
ιωδιο
γαζες, τσιροτα διαφορων μεγεθων
βιταμινες
ηλεκτρολυτες
Σπιρουλίνα
Αντιηλιακο μίνι

εργαλεια
μαχαιρι αναδιπλουμενο κυνηγετικο μικρομεσαιο μεγεθος
πολυεργαλειο μεσαιο τυπου leatherman που να εχει και ψαλιδι, πριονι, το πριονι κοβει κορμο διαμετρου 5εκ. σε ενα λεπτο (μακρια απο κινεζικα και φθηνα)
κυαλια κομπακτ καλα– δεν ειναι πολυτελεια, ειναι πολυ βασικο
φακος LED μικρος που παιρνει μια μπαταρια ΑΑ αλκαλικη (εχω δοκιμασει δεκαδες μικρους και μεγαλους καθως και με μπαταριες cr123 ή επαναφορτιζομενες, αυτος ο τυπος ειναι ο πιο πρακτικος και οικονομικος)
εξτρα μπαταριες
τομαχωκ ή μικρο τσεκουρι (hatchet, οχι axe)
μινι ραδιοφωνακι με βραχεα
πυξιδα
πετονια και ετοιμα αγκιστρια απο πριν δεμενα

διάφορα
sleeping bag
duct tape η γνωστη απο το σινεμα γκρι ταινια του απαγωγεα, μικρο ρολό, 1001 χρησεις
paracord μερικα μετρα, το λεπτο σχοινι των αλεξιπτωτων, τεραστια αντοχη
μερικα μετρα σπαγκος καναβινος
ποτηρι ινοξ ή τιτανιου για μικρο βαρος με αναδιπλουμενα χερουλια
spork μεταλλικο (πηρουνι/κουταλι σε ενα)
γυαλια ηλιου
αναπτηρας bic (μακρια απο zippo, ξεχαστε τα fire starters με fire rod, μαγνησιο κλπ– εχω δοκιμασει τα παντα, δεν αξιζει τον κοπο)
λιγα σπιρτα που αναβουν παντου αν βραχει ο bic
τάι ραπ (δεσιματα) μικρα και μεσαια
Τσιμπιδακι (σαν αυτα που εχουν οι γυναικες για τα φρυδια αλλά μινι) για να βγαζεις αγκαθια κλπ
αδιαβροχο τυπου σακουλα ποντσο, διπλωνει και χωραει στην τσεπη, μηδεν βαρος
καλαμακι με φιλτρο νερου (αυτο που ειπε ο Αριστοτελης) – το μόνο που δεν χρειαστηκα ποτέ αλλά ειναι μινι και δεν πιανει χωρο, αστο να βρισκεται
χημικο φως μεσαιο, φωτιζει αρκετα εναν μικρο χωρο για ωρες
κλωστη, βελονα, καρφιτσες
φακελακια νες καφε, ζαχαρη, μαυρο τσαι ρωσικο (καμια σχεση με λιπτον)
καπνος στριφτος (τα ετοιμα τσιγαρα τελειωνουν γρηγορα), χαρτακια, φιλτρα, ο καπνός κάνει και για πληγές
βιβλιαρακια μικρα με παρακληση και αποδειπνο+χαιρετισμοι αν και τα ξερω απ έξω
ταυτοτητα, χρηματα κλπ
Μολύβι στυλό μπλοκακι μίνι
Καπέλο αναδιπλούμενο
Πέτρα για ακονισμα μίνι
Σακούλες ρολό μικρό

Το προβλημα παντα ειναι το νερο. Ειναι βαρυ και ειναι ογκωδη τα υδροδοχεια. Για λιγο νερο, τελειο ειναι το πλακε παγουρι των πιλοτων, το ευκαμπτο φλασκι κλπ.

[ειχα αλλά δεν χρειαστηκα ποτέ ή σπανιως και τα παροπλισα:
UHF/VHF, χαρτες, σφυριχτρες, καθρεφτακι για σηματα, φιλτρο/αντλια νερου με μανιβελα, προσαναμματα ειδικα (εχει φυση, αλλά αν ειναι βρεγμενα προβλημα) και πολλα άλλα που δεν μπορω να θυμηθω]

Αν τα παραπανω φαινονται υπερβολικα πολλα, χωρανε ολασε ενα μεσαιου μεγεθους σακιδιο 21 λιτρων γιατι βαζω μικρες ποσοτητες υλικων. Επισης επιλεγω μικρα αντικειμενα αλλά οχι τοσο μικρα που να ειναι ακαταλληλα. Στο σακιδιο χωρανε επισης εσωρουχα και καλτσες για τρεις μερες, 2 μικρες πετσετες, 3 μπλουζες (η μια μακρυμανικη ισοθερμική).
Με ολα τα παραπανω (και το τομαχωκ μαζι) το σακιδιο ζυγιζει 5 κιλα χωρις νερο.
Χωραει ανετα τουλαχιστον 2 λιτρα νερο σε καταλληλα πλακε δοχεια, οπότε με το νερο παμε στα 7 κιλα. Το sleeping bag ειναι δεμενο εξω απο το σακιδιο.
Το τομαχωκ μπορει βγει και να περαστει στη ζωνη του παντελονιου και να ελαφρυνει κι αλλο το σακιδιο. Το σακιδιο απο μονο του αν και μικρομεσαιο ζυγιζει 1,5 κιλο (αλλά ειναι κυριολεκτικα αφθαρτο και υπερβολικα ανετο), οπότε το περιεχομενο μαζι με το νερο ειναι μολις 5,5 κιλα.
Για φαγητο εχω ενα μικρο σακιδιο που δενει με κλιπς πανω στο μεγαλο και γινεται ενα σωμα. 1-2 κιλα το φαγητο.
Οπότε φουλ ολα μαζι παμε στα 9 κιλα σακιδιο. Δεν ξεπερναω ποτέ το ψυχολογικο οριο των 10 κιλων, ακομα κι αν κρεμασω μπουφαν στα ειδικα λαστιχα.
Νερο εχω εξτρα στη ζωνη 1 λιτρο.
Συνηθως κουβαλαω λιγοτερο νερο γιατι παντα βρισκω καπου.
Last edited by bersekero on Sun Jun 23, 2019 12:06 am, edited 1 time in total.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby Αριστοτέλης » Sat Jun 22, 2019 11:56 pm

Σακίδιο μάχης. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 κιλά και μάλιστα όσο πιο λίγα τόσο το καλύτερο.

Εγώ απλά ανέφερα τα βασικά για διατροφή. Συμφωνώ τα μωρομάντηλα είναι σοσ. Για συγκάματα καλό είναι εκεί που τρίβεσαι να έχεις βάλει πιο μπροστά βαζελίνη ή ταλκ όπως λες. Εγώ πάντα έχω μαζί μου σε μικρό βαζάκι σουντοκρεμ, είναι κρέμα για μωρά όταν αυτά παθαίνουν συγκάματα. Είναι καλή αυτή η κρέμα αφότου την πατήσεις.

Σλιπινγκ μπαγκ δεν χρειάζεται. Εγώ έχω μέσα ένα μικρό αντιανεμικό. Το φοράω και τυλίγομαι με το πόντσο, κάνει δουλειά. Το έχουμε δοκιμάσει Μακεδονομάχο με τρεις μαζί συναδέλφους. Εγώ από την κούραση δεν είχα βγάλει να σκεφτείς τα υδρωμένα (κακώς) αλλά κάναμε μία πυραμίδα με τις πλάτες σκεπαστήκαμε με τα πόντσο, η θερμοκρασία χαράματα 4 Μαΐου στην Ελαφίνα στα 900μέτρα υψόμετρο ήταν πάνω κάτω 10βαθμοί και κοιμηθήκαμε 2 ωρίστες πολύ καλά.
Σπάγκος- ή αρτάνη ακόμα καλυτερα είναι χρήσιμο.
Όπως είπες και εσύ σε μικρές ποσότητες. Ας πούμε τα μωρομάντηλα δεν πήρα όλο το πακέτο, αλλά σε ένα μικρό σακουλάκι έκλεισα αεροστεγός 20κομμάτια, αμέσως είχα το 1/4 του βάρους. Το ίδιο και με το χαρτί υγείας, πάλι λίγο.

Διαλέγεις τι θα πάρεις ανάλογα με το είδος της αποστολής και τον χρόνο που θα σου πάρει. Ας πούμε αν είσαι παρατηρητής ή ελεύθερος σκοπευτής, ανάλογα με την θέση σου, ίσως χρειαστεί να πάρεις σλιπ παντ, για να τα κάνεις πάνω σου στην ανάγκη που θα σου έρθει τουαλέτα αλλά δεν θα πρέπει να σηκωθείς.
Το υπερβολικό βάρος δεν είναι καλό. Πάντα μόνο τα απαραίτητα και όχι επιπόλαια.
Ας πούμε φέτος που ήξερα ότι θα έχω τον ασύρματο της ομάδας, πήρα και έξτρα μπαταρία για να μην σταματήσει ο ασύρματος καθόλου.

Σφυρίκτρες πριονάκια σύρματος πυξίδες σιαλούμ κλπ κλπ. δεν χρειάζεται να τα αναφέρω
Αριστοτέλης

Unread postby bersekero » Sun Jun 23, 2019 1:31 pm

Συμπληρωσα τη λιστα με μερικα βασικα πραγματα που ειχα ξεχασει.
Φυσικα ολα εξαρτωνται απο το πού, για πόσο και ποια εποχη θα πας, οπως και με ποιους.
Περιεγραψα πραγματα που δουλεψαν σε μενα και ηταν απαραιτητα ή χρησιμα σε εκδρομες και εξορμησεις 3-4 ημερων, μακρια απο κατοικημενα μερη.
Αυτος ο εξοπλισμος ομως ειναι βασικα εξοπλισμος επιβιωσης, bug out bag οπως το λενε, 72 ωρων, οσο υποτιθεται θα χρειαστει μεχρι να δημιουργηθει καποια οργανωση μετα απο ξαφνικη καταστροφη απο οποιαδηποτε αιτια.
Αριστοτελη, sleeping bag εχω το hill people gear mountain serape που πηρα απο Αμερικη πριν χρονια. Γινεται ποντσο και μπουφαν. Ο,τι καλυτερο υπαρχει και αξιζει καθε δολαριο. Βεβαια δεν ειναι για τις Αλπεις, ειναι σχετικα λεπτο.
Στα τροφιμα, εκτος πανω κατω απο αυτα που ειπε ο Αριστοτελης, προσθετω παντα παστελια μαλακά με μελι γιατι το σουσαμι ειναι υπερτροφη, οπως και το μελι. ΣΟΣ η σπιρουλινα.

Στα χρονια που ασχολουμαι με εξορμησεις, εχουμε δει και εχουμε παθει πολλα. Καταρχην κανενας συντροφος μου δεν οργανωνεται. Αυτο μεταβιβαζει σε μενα την πληρη ευθυνη και φυσικα το βαρος, κυριολεκτικα και μεταφορικα. Ολοι επαναπαυονται γιατι ξερουν οτι εγω θα εχω τα παντα, το γελανε κιολας οταν λενε δωσε αυτο ή εκεινο, δεν ρωτανε καν αν το εχω γιατι ξερουν οτι το εχω. Μιλαμε για στοιχειωδη, ελαφρια και παμφθηνα πραγματα. Στην αρχη γκρινιαζα, αργοτερα το αποδεχτηκα στωικα. Στενοι συγγενεις ή κολλητοι φιλοι ειναι, τι να τους κανεις που ειναι χυμα σαν ατομα? Το ειδα στο τελος και σαν εκπαιδευση για μενα.
Εχουμε δει Ρουμανο να κατεβαινει αποτομο μονοπατι στο Ορος με σακιδιο τερας φορωντας σαγιοναρες.
Πορεια στα βουνα της Ηπειρου παλι με σαγιοναρες και τα φιδια δίπλα.
Πορεια πολυωρη νεαρων σε μονοπατια στο Ορος καλοκαιρι με σακιδια γιγας φορωντας στενο τζην και να τα εχουν παιξει απο την κουραση και τα συγκαματα. Εγω μονος μου με τα διπλα χρονια ηλικιας πηγαινα σαν τον ανεμο με το ελαφρυ σακιδιο και το φαρδυ ανοιξιατικο στρατιωτικο παντελονι cargo.
Αλλος μαζι μου σε πορεια δυσκολη κατακαλοκαιρο χωρις νερο και καπελο.Μοιραστηκαμε το νερο μου και με το ζορι εφτασε φυσικα γιατι ηταν υπολογισμενο. Ξαφνικα μου ειπε δωσε νερο! Πού να φαναστω οτι δεν ειχε στο σακιδιο.
Αλλος τουμπανο απο κοριους ή κουνουπια. Πας για ψαρεμα νυχτερινο μουρμουρας καλοκαιρι χωρις αουταν? Μυριζουν τα χερια λεει οταν δολωνω και φευγουν τα ψαρια. Λες και δεν εχει σπρει αουταν γι να βαλεις απο αποσταση ή γαντια λατεξ για να αλειψεις.
Ορειβασια με παπουτσια καθημερινα και χωρις κορδονια και ο αλλος να φευγει τσουλωντας μια μικρη πλαγια.
Εγκαυματα απο τον ηλιο, ηλιαση.
Νυχτερινοι πεζοποροι που ξεμειναν και δεν ειχαν φακο.
Λαθος πορεια και τζαμπα κουραστικα χιλιομετρα. Χωρις πυξιδα ή κυαλια για να δεις πού πας. Τα κυαλια δεν ειναι μονο για να δεις απο μακρια κακοβουλες ομαδες ή λαθρο οταν γινει υποτιθεται το ρεμπελο. Ασε που απολαμβανεις και το τοπιο με αυτα.
Χτυπηματα και ματωματα πολλα. Και φυσικα αδιαθεσιες, κυριως δυνατο πονοκεφαλο και στομαχοεντερικα.
Μουσκιδι μεχρι το κοκκαλο απο βροχη.
Ξαφνικο κρυο.
Αγκιστρι βαθεια στο χερι, ακομα και στο κεφαλι (ναι εγινε κι αυτο).
Ανικανοτητα χρησης εργαλειων με άμεσο κινδυνο σοβαρου τραυματισμου.
Σκισμενα παντελονια και ο πισινος απ'εξω
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby Τιποτας ο Αιτωλος » Sun Jun 23, 2019 1:42 pm

παντσο αντιανεμικο ....και κανα δυο διαφορετικού τυπου μπαλακλαβες ...
τα σλιπιπαγκ είναι για περιπτώσεις βόλτας ....σε κατάσταση εγρήγορσης καλύτερα ένα 2×2 κομμάτι αντιανεμικο παραλλαγής ...συν τα ρούχα που φοράς ...

Επίσης ορειβατικό σχοινί και σπαγγοι ορειβατικοι ....

καθώς και διάφορα λαστιχένια κορδόνια ....Για χρήση κατασκευής. .παγίδας και όπλου ..

Για φάρμακα και υγιεινή ...έχω τελείως διαφορετική αντίληψη. ...Η οποία βέβαια αλλάζει κάθε φορά ανάλογα τη περίσταση ...
Και ό, τι και αν κάνετε, να το κάνετε από την καρδιά σας ως προς τον Κύριο και όχι σε ανθρώπους” (Κολοσσαείς 3:23). “Αν ζείτε για την αποδοχή των ανθρώπων, θα πεθάνετε από την απόρριψή τους
Τιποτας ο Αιτωλος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Unread postby bersekero » Sun Jun 23, 2019 2:45 pm

Γιώργο η αλήθεια είναι ότι αν είσαι λίγο ψημένος επιβιώνεις με ελάχιστα πράγματα. Το θέμα για μένα είναι πώς να αποφύγει κάποιος δυσάρεστες καταστάσεις που θα επιβαρύνουν, επιβραδύνουν, ματαιώσουν μια εξόρμηση, προγραμματισμένη ή έκτακτη.
Στην τελική μπορείς να πεις ότι χρειάζεσαι μόνο ένα μπουφάν αντιανεμικο και έναν σουγιά.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

PreviousNext

Return to ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ