Παίδες θα σας πω τις δικές μου απόψεις.
Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε ετοιμασίες Αμερικανικού τύπου.
Μπροστά ο John Rambo πίσω ο Αριστοτέλης ο Άρης ο Γιώργος και γω να τρέχω με την γλώσσα απέξω να ανεβαίνουμε το βουνό 25 κιλά bergin όπλα εξαρτήσεις κτλπ........
Περίπτωση να βρεθούμε στο ύπαιθρο και να πρέπει να περάσουμε καμιά βδομάδα το θεωρώ πιθανό μόνο για τα άτομα που θα χρειαστεί λόγω της αποστολής τους να είναι κάπου.
Ακόμα και για τον Αριστοτέλη και για μένα θεωρώ ποιο πιθανό να περάσουμε καμιά βδομάδα αραχτοί έξω από κανένα υδραγωγείο παρά ηρωικά μαχόμενοι στα βουνά σαν τον John Rambo.
Δεν νομίζω ότι θα φύγουμε από τα σπίτια για τα βουνά. Ίσως για το σπίτι στο χωριό, αν υπάρχει.
Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρχει καθόλου ρεύμα. Ίσως πολύωρες διακοπές.
Τώρα στο θέμα ετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε. Μετά από χρόνια ενασχόληση νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής και όχι απλώς (αν έχουμε τα χρήματα) να πάρουμε ένα κοντέινερ πράγματα και εφόδια που κάποια στιγμή μπορεί να είναι για πέταμα.
Α) Κάνω ψωμί μόνος. Με τον τεμπέλικο τρόπο. Ψωμομηχανή. Το ψωμί στον φούρνο κάνει 3€ με 3,50€ το κιλό, πολλές φορές είναι σαν λάσπη και δεν ξέρεις τι χημικά τρως.
Η Ψωμομηχανή κάνει γύρω στα 50-60€. Πετάς μέσα τα υλικά και σε κανένα τρίωρο τρως δικό σου ψωμί χωρίς κόπο. Κόστος γύρω στα 0,80€ το κιλό!!!! και ξερεις τι τρώς. Πεντανόστιμο.
Μπορείς να αγοράζεις το 25KG σακί 15€ απο τον μύλο. Μπορείς να το έχεις μέσα σε πλαστικό βαρέλι. Ενα 80 λίτρα πλαστικό βαρέλι χωράει 50 κιλά αλεύρι και εμείς αγοράζουμε κάθε τρείς μήνες περίπου. 0,600 kg Αλευρι βγάζει 1kg ψωμί. Τα 100kg αλευρι κάνουν περίπου 50-60€ στον μύλο και βγάζουν περίπου 160 Kg ψωμί.
Και μην ακούσω μα ίσως να μην έχουμε ρεύμα.Αν δεν έχεις ρεύμα θα έχεις τον χρόνο να ζυμώσεις με το χέρι
Β) Ρύζια φακές κτλπ αγοράζουμε στο τρίμηνο σε 5KG συσκευασίες από μια χοντρική που βρήκαμε για εστιατόρια ξενοδοχεία κτλπ. Το ίδιο μακαρόνια κτλπ σε κιβώτια από την ίδια χοντρική. Με αυτόν τον τρόπο μειώσαμε το κόστος διαβίωσής και ταυτόχρονα έχουμε προμήθειες για μερικούς μήνες χωρίς να χαλάνε και χωρίς να τελειώνουνε. Πάντα έχουμε το όριο για επαναγορές. Επίσης μειώθηκαν σημαντικά και τα σκουπίδια
Γ) Κονσέρβες. Τόνος σε λάδι 2kg σε κιβώτιο των 6. Μπορείς από τότε που τον ανοίξεις να τον έχεις στο ψυγείο χωρίς πρόβλημα για κανα δυο βδομάδες. Πολύ χορταστικός και πολλές συνταγές.
Ντομάτα για σάλτσες συμπυκνωμένη Ομοσπονδίας σε 2.5kg. Αν έχεις χώρο στο ψυγείο βάζεις λάδι από πάνω και προσέχεις να μην μείνει ακάλυπτο μέχρι να τελειώσει. Αν δεν έχεις χώρο, το αδειάζεις σε κεσεδάκια από γιαούρτια και τα βάζεις στην κατάψυξη. Βγάζεις ένα για κανα δυο βδομάδες.
Δ) Ζάχαρι 25kg σακί κόστος 15-20€. Δεν χαλάει ΠΟΤΕ. Μπορείτε να κάνετε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και στην ανάγκη μπορείς να την βάλεις σε βρεγμένο ψωμί όπως όταν είμασταν παιδιά....
Ε) Γάλα για τα παιδιά. Πονάει γιατί είναι ακριβό σπορ. Το μακράς διαρκείας 3,5% κάνει περίπου 0,80€ το λίτρο. Κρατάει περίπου 6 μήνες. Εναλλακτική γάλα ζαχαροπλαστικής σε σκόνη. Δεν ξέρω τιμή. Ακόμα καλύτερη η κατσίκα
ΣΤ) ΑΛΑΤΙ σε κουβά 12kg αστείο το κόστος δεν θυμάμαι. Καμιά δεκαριά ευρώ.
Όχι KALAS έχει χημικά. Το καλύτερο είναι Γλάρος.
Χρειάζεστε έναν με ψιλό έναν με χοντρό για κανένα πάστωμα.
Ζ) Λάδι, αν μπορείτε της χρονιάς. Αλλιώς όσο μπορείτε οικονομικά.
Η) Μαγείρεμα, υγραέριο. Μία φιάλη 20€ βγάζει ανάλογα με το μαγείρεμα 2 με 4 μήνες.
Αρχικά πήρα το πετρογκαζ που μαγείρευε η μάνα μου στα νιάτα της και το έβαλα επάνω στην ηλεκτρική κουζίνα. Μερικούς μήνες μετά αγόρασα κουζίνα με φούρνο, όλα υγραερίου και έδωσα την ηλεκτρική.
Μαγειρεύει πολύ καλύτερα γρηγορότερα και οικονομικότερα από το ρεύμα. Την φιάλη την έστειλα στο μπαλκόνι (με λάστιχο) και με μιά πατέντα με δύο φιάλες ξέρω ότι και χωρίς ρευμα θα μπορώ να μαγειρεύω για πολλούς μήνες.
Θ) Θέρμανση. Καταργήσαμε το καλοριφέρ εδώ και καμιά πενταετία και έχουμε ξυλόσομπα με φούρνο για μαγείρεμα.
Ζεστάθηκε το κοκαλάκι μας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι παχαίνει
Όλα αυτά δεν είναι πεταμένα χρήματα. Είναι οικονομία και μάλιστα μεγάλη για το σπίτι.
Ταυτόχρονα έχετε και προμήθειες για μερικούς μήνες.
Αυτά για απόψε. Αν θυμηθώ κάτι άλλο θα σας πώ.....