Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Fri Aug 04, 2023 4:25 pm

Image

Έτσι αρχίζει το ξήλωμα και ο κατήφορος…

Ποτέ ο διάβολος δεν αρχίζει τη μάχη από τα μεγάλα και σοβαρά αμαρτήματα.

Προτιμά να αγωνιστεί για να πείσει τον άνθρωπο να κάνει μία μικρή παράβαση σε ένα μικρό σφάλμα.

Εδώ έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ευκολότερα κανείς προχωρεί σε μία μικρή υποχώρηση.

Έτσι αρχίζει το ξήλωμα και ο κατήφορος. Το μικρό οδηγεί στο μεγαλύτερο.

Και σιγά-σιγά φθάνει ο άνθρωπος στην έσχατη αθλιότητα. Γιατί; Γιατί δεν πρόσεξε στο πρώτο ολίσθημα.

Ο Ιούδας δεν έγινε μονομιάς προδότης. Άρχισε με την κλοπή ενός μικροποσού. Προχώρησε σε μεγαλύτερο.

Έγινε δέσμιος της φυλαργυρίας. Οδηγήθηκε στην προδοσία του Διδασκάλου Του.

Πάντοτε η αρχή των πιο μεγάλων κακών γίνεται με τρόπο ανεπαίσθητο.

Οι μεγάλοι διαρρήκτες ξεκίνησαν κλέβοντας ένα αυγό.

Και οι μεγάλοι απατεώνες άρχισαν τη δράση τους από μερικά αθώα ψέματα.

Πράγματι αυτά που φαίνονται μικρά και ασήμαντα είναι τα πιο επικίνδυνα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλώντας γι΄αυτό το θέμα έλεγε

ότι ακριβώς επειδή οι άνθρωποι νομίζουν μικρό το αμάρτημα για τούτο εκείνος λυπάται και ανησυχούσε περισσότερο.

Τέχνασμα φοβερό και επιτυχημένο του διαβόλου είναι να μας ωθεί σε νομιζόμενα μικροσφάλματα.

Μία πρώτη υποχώρηση ζητά. Εάν του την παραχωρήσουμε, τότε εκείνος κάνει ένα είδος κατοχής στην ψυχή μας

και υφαίνει τα δίχτυα της αιχμαλωσίας μας.

Μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια στον όλο μηχανισμό του αυτοκινήτου ο πίρος που συγκρατεί τον τροχό.

Εάν όμως αυτός λείψει, ο τροχός θα φύγει και το δυστύχημα θα ακολουθήσει.

Από ένα καρφί χάθηκε κάποτε μία μάχη. Έλειπε ένα καρφί από το πέταλο του αλόγου που ίππευε ο στρατηγός.

Κατά τη μάχη λόγω χαλαρότητος, έφυγε και το δεύτερο καρφί και το τρίτο. Έπειτα έφυγε όλο το πέταλο.

Το άλογο, χωρίς πέταλο σκόνταψε, έπεσε, έριξε καταγής τον αναβάτη, τον σκότωσε. Το ακέφαλο στράτευμα ηττήθηκε.

Από το βιβλίο «Πόλεμος κατά του Σατανά», Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρίου Χριστοδούλου

simeiakairwn.
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Aug 04, 2023 4:25 pm

Image

Οι μικρές μικρές προσευχές την ημέρα μας παρέχουν την ειρήνη του Θεού

ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ...

Η προσευχή μας ενώνει με τον Θεό, μας κάνει ποιο ειρηνικούς, οι κρίσεις μας είναι ποιο σωστές

δεν ζηλεύουμε τα καλά των συνάνθρωπων μας, τους δικαιολογούμε για τις αδυναμίες τους,

δεν τους κατακρίνουμε για να καλύψουμε τα δικά μας πάθη και λάθη

και γενικά την ζωή την βλέπουμε με αισιοδοξία.

Όμως όταν είναι να αρχίσουμε την προσευχή τότε θα σκεφτούμε κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει άμεσα ή θα πούμε,

λίγο αργότερα θα κάνω προσευχή γιατί είμαι κουρασμένος, και πολλές άλλες δικαιολογίες

μέχρι να έρθει η ώρα για να κοιμηθούμε και να πούμε, ε και αύριο μέρα είναι δεν πειράζει.

Ετσι περνάνε οι ημέρες και οι μήνες χωρίς να προσευχόμαστε και να μας φταινε όλα και όλοι

ή αισθανόμαστε ένα κενό μια καθημερινότητα, μια ανασφάλεια που δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε.

Για να ξεφύγουμε από όλα αυτά ας αρχίσουμε να προσευχόμαστε για ένα 1 ή 2 λεπτά το πρωί και το βράδυ.

Μπορούμε να προσευχόμαστε όταν μπούμε στο ασανσέρ μέχρι που θα σταματήσει

ή όταν ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια του σπιτιού μας

ή στο όχημα που μας μεταφέρει στην εργασία μας,

γενικά όταν κάνουμε κάθε μέρα μια συγκεκριμένη διαδρομή

ή εργασία που γίνεται μηχανικά που δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε,

καλό θα ήταν να αφιερώνουμε αυτό το χρόνο σε όποια προσευχή μας αρέσει

για να νοιώθουμε ότι η ζωή μας δεν περνά χωρίς ουσία

και δεν χρειαζόμαστε την παρουσία τόσο πολύ των άλλων για να αισθανόμαστε τη ζωή.

(Εντος ημών εστιν η βασιλεία των ουρανών).

Οι μικρές μικρές προσευχές την ημέρα μας παρέχουν την ειρήνη του Θεού.

Υπεραγια Θεοτόκε σωσον ημάς.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Aug 04, 2023 4:27 pm

Image

Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Στις δύσκολες μέρες που περνούμε, πού αλλού να στραφούμε για να λάβουμε δύναμη, πού αλλού να στηρίξουμε τις ελπίδες μας;….

Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι η στεναχώρια μας.

Μία από τις σπουδαιότερες ωφέλειες της πίστης είναι η απελευθέρωση του ανθρώπου από τις πολλές στεναχώριες.

Όσο το παιδί γνωρίζει πως υπάρχει ο πατέρας, που φροντίζει για το σπίτι και για όλες τις δουλειές του σπιτιού,

κάθε στεναχώρια του, τελειώνει γρήγορα με τραγούδι.

Μόλις όμως χαθεί αυτή η αίσθηση, σωπαίνει το τραγούδι!

Τότε το παιδί αισθάνεται ορφανό και μόνο, περιτριγυρισμένο από στεναχώριες,

αισθάνεται περιτριγυρισμένο από ένα σμήνος σφίγγες.

Όσο περισσότερο ο άνθρωπος προσπαθεί μόνος του, με τις δικές του δυνάμεις

να «ξεφορτώσει» τις στεναχώριες του, τόσο περισσότερο μπερδεύεται στα δίχτυα τους.

Η χαρά σβήνει, τα μαλλιά ασπρίζουν, το σώμα «εξατμίζεται», ο θυμός μαζεύεται,

μέχρι που ο άνθρωπος καταλήγει σαν μία τσάντα ξηρού δέρματος γεμάτη θυμό, σκυμμένη πάνω από τον τάφο.

Για ποιο λόγο έχετε τόσες στεναχώριες;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Σωτήρας στην ανθρωπότητα που είναι ταραγμένη

και διαμελισμένη σε κομμάτια από τις πολλές στεναχώριες.

Ποιος από σας μπορεί με το άγχος του να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημα του; (Ματθ. 6, 27).

Για ποιο λόγο έχετε τόσες στεναχώριες;

Ενδέχεται αύριο το πρωί ο ήλιος να μην ανατείλει;

Εκείνος που φροντίζει να ανατείλει αύριο το πρωί ο ήλιος στη συγκεκριμένη ώρα και στο συγκεκριμένο δευτερόλεπτο,

θα φροντίσει όλες τις δικές σας μικρές στεναχώριες.

Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Μηνιαίον περιοδικόν Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου Λάρνακος
Ιερά Μητρόπολη Κιτίου – Οκτώβριος 2015
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 05, 2023 5:03 pm

Image
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 05, 2023 5:42 pm

Image

Η εορτή της μεταμορφώσεως δίνει απάντηση σε τέσσερα ερώτηματα :

Τι είναι ο Χριστός ;

Τι είναι ο άνθρωπος;

Τι είναι ο παράδεισος; και πως θα τον κερδίσουμε

Τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

«Καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν» (Ματθ. 17,2)

Η σημερινὴ ἡμέρα, ἀγαπητοί μου, ἡ ἑορτὴ τῆς Μεταμορφώσεως τοῦ Χριστοῦ,

εἶνε μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες ἑορτὲς τῆς χριστιανοσύνης.

Ἀλλ᾿ ἆραγε ποιά εἶνε ἡ σημασία της; Τί ἑορτάζει σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας;

Τὸ μόνο ποὺ γνωρίζουν οἱ ἄνθρωποι ὅταν ἀκοῦνε Μεταμόρφωσι, εἶνε ὅτι σήμερα τρῶνε ψάρι.

Γνωρίζουν δηλαδὴ τὴν ἑορτὴ ἀπὸ τὸ φαγητό, ἀπὸ τὸν …τέντζερη.

Ἀλλ᾿, ἀγαπητοί μου, ἑορτὴ δὲ᾿ θὰ πῇ φαγοπότι καὶ διασκέδασι, νὰ κάνουμε ὅ,τι θέλουμε.

Τέτοιες ἑορτές, λέει ὁ προφήτης Ἠσαΐας, τὶς «μισεῖ» ὁ Θεός (Ἠσ. 1,14).

Ἑορτὴ εἶνε μνήμη Θεοῦ, μίμησις τῶν ἁγίων, ἀνέβασμα τῆς ψυχῆς.

Σήμερα λοιπὸν νὰ μιμηθοῦμε τοὺς ἀποστόλους Πέτρο Ἰάκωβο καὶ Ἰωάννη.

Νὰ πάρουμε κ᾿ ἐμεῖς τὸ πνευματικό μας ῥαβδὶ καὶ μαζὶ μὲ τὸ Χριστὸ ν᾿ ἀνεβοῦμε στὸ Θαβώρ.

Ν᾿ ἀφήσουμε τὴν πεζότητα μὲ τὶς καθημερινὲς μέριμνες,

νὰ ὑψωθοῦμε στὴν κορυφὴ καὶ νὰ αἰσθανθοῦμε τὸ μεγαλεῖο τῆς ἑορτῆς.

* * *

Ἡ ἡμέρα αὐτή, ἀγαπητοί μου, διδάσκει μεγάλες ἀλήθειες, ποὺ ἀποτελοῦν θεμέλια τῆς πίστεώς μας.

Ἀπαντᾷ σὲ βαθειὰ ἐρωτήματα. Ἀπαντᾷ σὲ τέσσερα ἐρωτήματα·

1. Τὸ πρῶτο ἐρώτημα εἶνε· τί εἶναι ὁ Χριστός;

Εἶνε γεγονὸς ὅτι, ἀφ᾿ ἧς στιγμῆς ὁ Χριστὸς ἔλαβε ἀνθρώπινη σάρκα

καὶ γεννήθηκε ἀπὸ τὰ πάναγνα αἵματα τῆς ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἔγινε τέλειος ἄνθρωπος ὅπως ἐμεῖς

ἐκτὸς μόνο ἀπὸ τὴν ἁμαρτία.

Ὁ Χριστὸς δηλαδὴ εἶχε τὶς φυσικὲς καὶ ἀδιάβλητες ἀνάγκες τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως.

Ὅταν λοιπὸν τὸν ἔβλεπαν νὰ κουράζεται, νὰ ἱδρώνῃ, νὰ ζῇ μὲ φτώχεια, μὲ ταπείνωσι καὶ ἀσημότητα,

ποιός μποροῦσε νὰ φανταστῇ ὅτι μέσα του κρύβει τὸν ἀδάμαντα τῆς θεότητος;

Ὁ Χριστὸς ἔμοιαζε μὲ κάποιο βασιλιᾶ, ποὺ θέλοντας νὰ γνωρίσῃ τοὺς ὑπηκόους του ἔβγαλε τὴ βασιλικὴ στολὴ

καὶ τὸ στέμμα, φόρεσε ροῦχα ζητιάνου, καὶ ἔτσι περιώδευσε ὅλο τὸ βασίλειό του χωρὶς κανένας νὰ τὸν γνωρίσῃ.

Ἔτσι καὶ ὁ Χριστός. Αὐτός, ποὺ μπροστά του οἱ βασιλιᾶδες τοῦ κόσμου εἶνε πελώρια μηδενικά,

παρουσιάστηκε στὴ γῆ σὰν ὁ πιὸ φτωχὸς ἄνθρωπος.

Ποιός μποροῦσε νὰ φανταστῇ τί ἦταν;

Ἀλλὰ σ᾿ αὐτὸ ἀκριβῶς δίνει τώρα ἀπάντησι τὸ Θαβώρ. Ἐκεῖ ἔγινε κάτι καταπληκτικό.

Τὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ ἔλαμψε σὰν τὸν ἥλιο. Τὰ φτωχικά του ροῦχα ἔγιναν λευκὰ σὰν τὸ φῶς.

Ἡ κορυφὴ φωτίστηκε ἀπὸ φῶς οὐράνιο. Ἕνα σύννεφο φωτεινὸ ἦρθε καὶ τὴν ἐκάλυψε

. Καὶ μέσα ἀπὸ τὸ σύννεφο ἀκούστηκε φωνὴ δυνατή, ἡ δια φωνὴ ποὺ ἀκούστηκε ἄλλοτε στὸν Ἰορδάνη ποταμό.

Καὶ ἡ φωνὴ ἔλεγε· «Οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα» (Ματθ. 17,5).

Τί σημαίνουν ὅλα αὐτά;

Σημαίνουν ὅτι ὁ Χριστὸς εἶνε Θεός! «Δεῦτε προσκυνήσωμεν καὶ προσπέσωμεν αὐτῷ».

2. Ἀλλὰ ἡ σημερινὴ ἡμέρα ἀπαντᾷ καὶ στὸ ἄλλο μεγάλο ἐρώτημα·

Τί εἶναι ὁ ἄνθρωπος;

Ἄλλοι λένε, ὅτι ὁ ἄνθρωπος εἶνε ἁπλῶς ἕνα ἐξελιγμένο κτῆνος, καὶ ἄλλοι ἄλλα.

Ἀλλὰ τὸ ὄρος Θαβὼρ ἀπαντᾷ· ὁ ἄνθρωπος εἶνε ἀθάνατος.

―Μὰ πῶς; θὰ πῆτε· ἐμεῖς ξέρουμε, ὅτι ὁ ἄνθρωπος πεθαίνει· πῶς εἶνε ἀθάνατος;…

Ναί, τὸ σῶμα του πεθαίνει καὶ ἀποσυντίθεται. Ἀλλὰ ὁ κυρίως ἄνθρωπος εἶνε ἡ ψυχή, τὸ πνεῦμα ποὺ μένει ἀθάνατο.

Τί εἶνε λοιπὸν ὁ ἄνθρωπος; Ἡ Μεταμόρφωσις ἀπαντᾷ.

Γιὰ δέστε, πόσοι εἶνε πάνω στὸ Θαβώρ; Εἶνε ὁ Χριστός, μετὰ εἶνε ὁ Πέτρος, ὁ Ἰωάννης καὶ ὁ Ἰάκωβος.

Τέσσερις εἶνε; Λάθος κάνετε, δὲν εἶνε τέσσερις. Σὲ μιὰ στιγμὴ οἱ τέσσερις γίνονται ἕξι.

Ποιοί εἶνε οἱ ἄλλοι δύο; Ὁ ἕνας εἶνε ὁ Μωϋσῆς καὶ ὁ ἄλλος ὁ Ἠλίας.

Μὰ ὁ Μωϋσῆς εἶχε πεθάνει πρὶν 1.500 χρόνια, κι ὁ Ἠλίας εἶχε ἀνεβῆ μὲ τὸ ἅρμα του στὸν οὐρανὸ πρὶν 1.000 περίπου χρόνια.

Κι ὅμως παρουσιάζονται τώρα μπροστὰ στὸ Χριστὸ ὁλοζώντανοι.

Τί σημαίνει αὐτό; Ὅτι καὶ ὁ Μωϋσῆς ζῇ, καὶ ὁ Ἠλίας ζῇ. Ὅλοι ζοῦν. Δὲν ὑπάρχει θάνατος πραγματικός.

Ὁ Χριστὸς εἶνε Θεὸς ζώντων. Καὶ οἱ νεκροί μας ζοῦν. Ποῦ; Στὸν παράδεισο.

Κ᾿ ἔτσι ἐρχόμεθα στὸ τρίτο ἐρώτημα·

3. Τί εἶναι ὁ παράδεισος;

Ἂν ρωτήσουμε τὰ ἄλλα θρησκεύματα καὶ τὶς διάφορες φιλοσοφίες, θὰ μᾶς ποῦν·

Παράδεισος εἶνε ἕνα ὡραῖο τοπίο μὲ λουλούδια, δέντρα, νερά, πουλιά…, τέτοια πράγματα εἶνε ὁ παράδεισος.

Ἡ Μεταμόρφωσις ὅμως λέει· Ὄχι, ὁ παράδεισος εἶνε κάτι ἀνώτερο.

Παραπάνω ἀπὸ κάθε ὑλικὸ καὶ εὐχάριστο, ὁ παράδεισος τί ἄλλο εἶνε; Μιὰ στιγμή!

Ὅσο ἀξίζει αὐτὴ ἡ στιγμὴ δὲν ἀξίζουν χίλια χρόνια.

Ὦ ἀδελφοί μου, νὰ μᾶς ἀξιώσῃ ὁ Θεὸς κ᾿ ἐμᾶς νὰ ζήσουμε αὐτὴ τὴ στιγμή! Τόσο βάσταξε τὸ ὅραμα τῆς Μεταμορφώσεως.

Ὅταν ὁ ἀπόστολος Πέτρος ἀντίκρυσε ἐκεῖνο τὸ οὐράνιο φῶς καὶ ἄκουσε τὴν γλυκυτάτη φωνὴ τοῦ Πατρός,

τόσο ἐνθουσιάστηκε, ὥστε ξέχασε καὶ τὴ γυναῖκα του καὶ τὰ παιδιά του καὶ τὰ πάντα στὸν κόσμο αὐτό,

καὶ λέει· Χριστέ, ἐδῶ νὰ μείνουμε γιὰ πάντα· νὰ στήσουμε μιὰ καλύβα καὶ νὰ καθήσουμε, κι ἂς μᾶς δέρνῃ ὁ ἄνεμος,

ὁ ἥλιος, τὸ χιόνι. Μιὰ στιγμὴ ἔζησε τὴ θέα τῆς δόξης τοῦ Χριστοῦ.

Πόσο ἀξίζει νὰ ζῇς μὲ τὸ Χριστό· νὰ τὸν βλέπῃς, νὰ τὸν αἰσθάνεσαι, νὰ τὸν ἀγαπᾷς! Αὐτὸς λοιπὸν εἶνε ὁ παράδεισος.

Δὲν εἶνε αὐτὰ λόγια, ἀδελφοί μου· εἶνε ζωή. Γεμάτη θαύματα καὶ ὁράματα εἶνε ἡ ἁγία μας θρησκεία.

4. Ἀλλὰ γιὰ νὰ μᾶς ἀξιώσῃ ὁ Θεὸς νὰ πᾶμε κ᾿ ἐμεῖς στὸν παράδεισο καὶ ν᾿ ἀπολαύσουμε τὴ θέα τοῦ Χριστοῦ,

ἂς καθαρίσουμε τὰ αὐτιά μας ν᾿ ἀκούσουμε μιὰ φωνή. Ποιά φωνή; Εἶνε ἡ φωνὴ τοῦ οὐρανίου Πατρός, καὶ λέει·

«Οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε» (ἔ.ἀ.).

Ἐδῶ εἶνε ἡ σημασία τῆς ἑορτῆς. Πρέπει ὅλοι νὰ δώσουμε μεγάλη προσοχὴ σ᾿ αὐτὰ ποὺ μᾶς λέει ὁ Χριστός.

Καὶ γεννᾶται τὸ ἐρώτημα· Ἐμεῖς ὅλοι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, κληρικοὶ καὶ λαϊκοί, ὅσοι εἴμεθα βαπτισμένοι

εἰς τὸ ὄνομα τῆς ἁγίας Τριάδος, ἀκοῦμε τὸ Χριστό;

Εἶσαι μάνα ἢ πατέρας καὶ παραπονεῖσαι καὶ λές, Δὲ᾿ μ᾿ ἀκούει τὸ παιδί μου.

Ἐσένα δὲ᾿ σ᾿ ἀκούει τὸ παιδί σου, ἀλλὰ κ᾿ ἐσὺ δὲν ἀκοῦς τὸ Χριστό· ποιά εἶνε πιὸ μεγάλη ἁμαρτία;

«Αὐτοῦ ἀκούετε». Οἱ σημερινοὶ Χριστιανοὶ ἀκοῦμε τὸ Χριστό;

Τί μᾶς λέει; Τέσσερα – πέντε ἁπλᾶ πράγματα, ποὺ τὰ καταλαβαίνουν ὅλοι.

Μᾶς λέει πρῶτα – πρῶτα νὰ μὴ λέμε ψέματα. Κ᾿ ἐμεῖς ὄχι μόνο ψέματα λέμε,

ἀλλὰ καὶ ψεύτικους ὅρκους στὰ δικαστήρια δίνουμε.
Θὰ μᾶς κάψῃ ὁ Θεός.

Μοῦ ᾿λεγε κάποιος δικαστικός, ὅτι ἀπὸ τοὺς 100 ποὺ ὁρκίζονται ζήτημα ἂν οἱ 10 λένε τὴν ἀλήθεια. Εἶνε Χριστιανοὶ αὐτοί;

«Αὐτοῦ ἀκούετε». Ὁ Χριστὸς μᾶς λέει, τὰ χέρια μας νὰ μὴν ἀγγίζουν ξένο πρᾶγμα. Καὶ οἱ «Χριστιανοὶ» τί κάνουν;

Ἅμα τοὺς ζητήσῃ ἐλεημοσύνη ἕνας φτωχός, δὲν ἔχουν χέρι νὰ δώσουν·

ὅταν ὅμως πρόκειται νὰ κλέψουν, τότε ὄχι ἕνα ἀλλὰ ἑκατὸ χέρια ἔχουν.

Ὁ Χριστὸς μᾶς λέει· «Τίμιος ὁ γάμος» (Ἑβρ. 13,4), μακριὰ ἀπὸ τὴν πορνεία καὶ τὴ μοιχεία! ἕνας ἄντρας μιὰ γυναῖκα!

Πόσοι τὸ τηροῦν;

Τί ἄλλο λέει ὁ Χριστός· Ἑνώθηκε τὸ ἀντρόγυνο, στεφανώθηκαν; δὲν χωρίζουν πλέον.

Κι ὅμως τώρα χιλιάδες τὰ διαζύγια! Νά τ᾿ ἀποτελέσματα τῶν πορνικῶν ἐντύπων καὶ θεαμάτων.

«Αὐτοῦ ἀκούετε».

Μᾶς λέει ἀκόμα ὁ Χριστός· Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο δουλειά! σὰν τὸ μυρμήγκι.

Ἀλλὰ τὴν Κυριακὴ πρωΐ, χτύπησε ἡ καμπάνα; φτερὰ στὰ πόδια γιὰ τὴν ἐκκλησία!

Σήμερα ὅμως πόσοι ἐκκλησιάζονται; Ποῦ εἶνε οἱ Χριστιανοί;

* * *

Ἀδελφοί μου, τελείωσα. Στὰ χρόνια ποὺ ζοῦμε εἶνε ζήτημα, ἀπὸ τοὺς χίλιους Χριστιανοὺς ἕνας ν᾿ ἀκούῃ καὶ νὰ ἐφαρμόζῃ

ὅ,τι λέει ὁ Χριστός.
Οἱ ἄλλοι; Ὤ οἱ ἄλλοι! Πραγματοποιεῖται μιὰ προφητεία ποὺ εἶπε ὁ ἀπόστολος Παῦλος.

Θά ᾿ρθουν, λέει, χρόνια κατηραμένα· οἱ ἄνθρωποι τ᾿ αὐτιά τους θὰ τά ᾿χουν βουλώσει μὲ βουλοκέρι,

γιὰ νὰ μὴν ἀκοῦνε τὴν ἀλήθεια, καὶ θὰ τά ᾿χουν ἀνοίξει γιὰ ν᾿ ἀκοῦνε ὅλα τὰ παραμύθια (βλ. Β΄ Τιμ. 4,4).

Σήμερα πόσοι ἀκοῦμε πιὰ τὸ Χριστό; Λίγοι μένουν πιστοί.

Εὔχομαι, ἀδελφοί μου, νὰ εἴμεθα ὄχι μὲ τοὺς πολλοὺς ἀλλὰ μὲ τοὺς λίγους.

Κι ἂν ἀκόμη ἔρθῃ μέρα, ποὺ μέσα στὸ σπίτι σου δὲν πιστεύει οὔτε ὁ πατέρας οὔτε ἡ μάνα οὔτε ἄλλος κανεὶς καὶ μείνῃς μόνος,

ἐσὺ νὰ λές· Πιστεύω, Κύριε.

Κι ἂν ἔρθῃ μέρα ποὺ μέσα στὴν πόλι ἢ τὸ χωριό σου μείνῃς ἕνας, νὰ μὴ λυγίσῃς.

Κι ἂν ἔρθῃ μέρα κατηραμένη ποὺ ὅλη ἡ Ἑλλάδα γονατίσῃ στὸ διάβολο καὶ μείνῃς ἕνας, ἐσὺ νὰ μὴ γονατίσῃς, ἀλλὰ νὰ λές·

Πιστεύω, Κύριε, καὶ ὁμολογῶ, ὅτι σὺ εἶσαι ὁ Σωτήρας τοῦ κόσμου, σὺ εἶσαι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός·

ᾧ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

† ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος
Ἀπομαγνητοφωνημένη ὁμιλία, ἡ ὁποία ἔγινε στὸν ἱ. ναὸ Ἁγίου Νικολάου Χαλανδρίου -Ἀθηνῶν τὴν 6-8-1961
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Aug 06, 2023 4:58 pm

Image

Ένα κομποσχοίνι γλύτωσε μία ψυχή από την κόλαση!

*Διηγείται ο άγιος Γέρων παπα-Χαράλαμπος Διονυσιάτης…απαντώντας σε ερώτηση αν ωφελούν οι προσευχές μας τους άλλους…

-Αφού παιδί μου ενδιαφέρεσαι, να σου πω και κάτι για το κομποσχοίνι πιο φοβερό, γύρω από την ζωή του Γέροντά μου (Ιωσήφ).

Ο Γέροντάς μου, είχε στον κόσμο μια ξαδέλφη. Αν και η ζωή της δεν ήταν τόσο καλή, ο Γέροντας όμως την αγαπούσε πολύ.

Κάποτε τον ειδοποίησαν ότι η ξαδέλφη του πέθανε και μάλιστα όχι καλά.

Έκαμνε διάφορους μορφασμούς, θεατρινισμούς∙ μιλούσε άσχημα κ.λπ. και σ’ αυτά τα χάλια πάνω ξεψύχησε.

Μόλις το μαθαίνει ο Γέροντας, άρχισε τα κλάματα. Εγώ παραξενεύτηκα· τόση ευαισθησία· να κλαίει τόσον πολύ.

Όμως κατάλαβε ο ίδιος τον λογισμό μου και με προλαβαίνει:

–«Εγώ δεν κλαίω παιδί μου που πέθανε αλλά κλαίω γιατί κολάστηκε».

Ωστόσο απ’ εκείνην την ημέρα ο Γέροντας δώστου συνέχεια νηστεία και προσευχή για την ξαδέλφη του.

Ύστερα από αρκετές ημέρες, βλέπω τον Γέροντα πολύ χαρούμενο.

-«Τι συμβαίνει Γέροντα;» .

-«Να σου πω παιδί μου. Αφού όλες τις μέρες δεν ησύχασα να προσεύχομαι και να αγρυπνώ με νηστεία και δάκρυα

για την ξαδερφούλα μου, σήμερα είδα το εξής ευχάριστο και θαυμαστό όραμα.

Ενώ προσευχόμουν βλέπω ζωντανά την ξαδερφούλα μπροστά μου και μου φωνάζει με πολλή αγαλλίαση:

-«Σήμερα είναι η μέρα της σωτηρίας μου. Σήμερα γλύτωσα από την κόλαση. Σήμερα πηγαίνω στον Παράδεισο».

Ξαφνικά την ίδια στιγμή βλέπω τον μακαρίτη τον παπά–Γιώργη μπροστά μου. Αυτός είναι ένας σύγχρονος άγιος.

Όταν ήμουν στον κόσμο τον πρόλαβα. Έβαλε στο μυαλό του, ει δυνατόν, να βγάλει όλους τους αμαρτωλούς από την κόλαση.

Κάθε μέρα λειτουργούσε και μνημόνευε χιλιάδες ονόματα.

Κατόπιν γυρνούσε τα μνήματα και όλη μέρα διάβαζε τρισάγια και μνημόσυνα στους πεθαμένους.

Αφού λοιπόν εν οράματι τον είδα μπροστά μου, τον ακούω και με μεγάλο θαυμασμό μού λέγει:

-«Βρε-βρε ….εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι οι πεθαμένοι σώζονται μόνο με λειτουργίες και μνημόσυνα.

Τώρα όμως είδα και κατάλαβα ότι και με τα κομποσχοίνια σώζονται οι κολασμένοι».

Και ξανά με θαυμασμό:

«Και με τα κομποσκοίνια σώζεται ο κόσμος ….!».

Μ’ αυτό το όραμα πληροφορήθηκα ότι η ξαδερφούλα μου σώθηκε,

αλλά μου δείξε ο Θεός και την δύναμιν του κομποσκοινιού ώστε και από την κόλαση να βγάζει ψυχή».

Λέγοντας στον αδελφό συγκινημένος ο Γέροντας αυτά, του έδωσε την ευλογία του και του ευχήθηκε:

-«Άντε στην ευχή μου και κοίταξε να βιαστής όσο μπορείς στην υπακοή και στην ευχή,

αν θέλεις και τον εαυτό σου και τους άλλους να βοηθήσεις».

(βιβλίο: Παπαχαράλαμπος Διονυσιάτης. Ιωσήφ Μ.Δ. σελ. 157-158)

cryptochristian
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Aug 06, 2023 4:59 pm

Image

Επειδή περνάει ο καιρός και δεν έχεις διάθεση να αλλάξεις, επιτρέπει ο Θεός να δημιουργούνται κάποια προβλήματα

Επειδή περνάει ο καιρός και δεν έχεις διάθεση να αλλάξεις, επιτρέπει ο Θεός να δημιουργούνται κάποια προβλήματα.

Καταρχήν τα δημιουργείς μόνος σου.

Εφόσον δεν πορεύεσαι με τον Χριστό, αλλά είσαι έξω από το όχημα του Χριστού,

δημιουργείς μόνος σου χίλια-δυο μη καλά πράγματα που σε τυραννούν, σε παιδεύουν και παιδεύουν και άλλους.

Αυτά όμως τα επιτρέπει ο Θεός, επειδή αλλιώς δεν καταλαβαίνεις και, μήπως, αν ταρακουνηθείς,

αν κινδυνεύσεις, ναι, μήπως τελικά ξυπνήσεις.

Διότι αμέσως θα ξυπνήσει κανείς, όταν θα πει: «Πώς γίνεται αυτό; Ο Θεός, ο Κύριος υπάρχει, δεν μπορώ να το αρνηθώ.

Η Εκκλησία του υπάρχει, τα μυστήρια του υπάρχουν.

Πώς γίνεται; Είναι αδύναμος ο Θεός και δεν μπορεί να με αναγεννήσει; Αποκλείεται!».

Και είναι ενδεχόμενο, λοιπόν, να ξυπνήσεις και να πεις:

«Όλα αυτά γίνονται, γιατί εγώ ψευτοπιστεύω, ουδέποτε σκέφτηκα να διερωτηθώ

πώς πρέπει να ζω ως άνθρωπος που βαπτίσθηκα».

Και βάζεις αρχή!

π. Συμεών Κραγιόπουλος

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Aug 06, 2023 5:04 pm

Image

Μια ωφέλιμη διδασκαλία (Όσιος Εφραίμ ο Σύρος)

Ο ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ο Σύρος, ο περίφημος διδάσκαλος του ασκητισμού, αποφάσισε κάποτε

ν’ αφήση για λίγο την πολυπόθητη ησυχία του στην έρημο και να κατέβη στην πόλη.

Είχε επιθυμία να προσκυνήση τα άγια λείψανα, που βρίσκονταν τότε στην ΄Εδεσσα,

αλλά και να συναντηθή με εκκλησιαστικούς άνδρες, για να συζητήση μαζί τους δογματικές αλήθειες.

Ζούσε σε μια εποχή, που η ορθή πίστη χτυπιόταν απ’ όλες τις μεριές από φοβερές αιρέσεις.

- Κύριε, προσευχήθηκε προτού ξεκινήσει, στείλε μου μπροστά μου,

καθώς θα περνώ την πύλη της πόλεως, έναν άνθρωπο που να με διδάξη.

Μα τη στιγμή που έμπαινε στην πολυάνθρωπη Έδεσσα, ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο δρόμο του,

ήταν μια κοινή γυναίκα, που στάθηκε και τον κύτταζε αδιάντροπα.

Ο Όσιος παραπονέθηκε στον Κύριο, που παραχώρησε να βρη το αντίθετο απ’ ότι είχε ζητήσει.

’Υστερα γύρισε αυστηρό το βλέμμα του στη γυναίκα και της είπε απότομα, για να της προκαλέση κάποια συστολή:

- Απορώ πώς δεν κοκκινίζεις από ντροπή που τολμάς να με κυττάζης με τόση επιμονή.

- Εγώ του αποκρίθηκε εκείνη μ’ ετοιμότητα, κάνω αυτό που μου ταιριάζει.

Από την πλευρά σου πλάστηκα, εσένα πρέπει να κυττάζω.

Του λόγου σου όμως, που πλάστηκες από το χώμα,

καλά θα κάνης να έχης διαρκώς το βλέμμα σου ριγμένο σ’ αυτό.

Παίρνοντας τόσο σωστή απάντηση ο μέγας Όσιος, ευχαρίστησε μ’ ευγνωμοσύνη τον Θεό.

Πιο ωφέλιμη διδασκαλία απ’ αυτή δεν του χρειαζόταν πλέον.

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Aug 07, 2023 5:22 pm

Image

Εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους μόνο αμαρτάνοντας,

δεν τους βλέπουμε όμως μετανοούντας

Σε κάθε ψυχή ανάβει η σπίθα της θείας αγάπης, σε κάθε ψυχή μπορείς να βρεις το καλό και το αγαθό,

αλλά εμείς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους άλλους μόνο ελαττώματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν προσέχουμε τον εαυτό μας. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τον εαυτό μας,

την εσωτερική μας ζωή, τότε ποτέ δεν θα προσέχουμε τις ξένες αμαρτίες.

Οι υπόνοιες για τους άλλους δεν είναι χριστιανικό ιδίωμα. Γι’ αυτό μη εξοικειώνεστε μ’ αυτές.

Η κατάκριση προσέρχεται βασικά από την υπερηφάνεια.

Τον εαυτό σας να κοιτάτε περισσότερο και για τον εαυτό σας να διαβάζετε πνευματικά βιβλία και όλα

να τα εφαρμόζετε στον εαυτό σας. Τον εαυτό σας να διορθώνετε πριν απ’ όλα. Εκείνος που κρίνει τους άλλους ποτέ

δεν θα είναι ταπεινός και σε τέτοιον άνθρωπο δεν δίνεται η προσευχή του Ιησού.

Η προσευχή είναι δώρο του Θεού και δίνεται για την ενάρετη ζωή. Εμείς βλέπομε τους ανθρώπους μόνο αμαρτάνοντας,

δεν τους βλέπουμε όμως μετανοούντας. Χάριν της μετάνοιάς τους ο Κύριος από παλιά έχει ήδη συγχωρέσει

τις αμαρτίες τους, αλλά οι άνθρωποι τους τιμωρούν με την κατάκρισή τους. Ποτέ μην κάθεσθε στον θρόνο

της Κρίσεως και μην προσβάλλετε τον Κύριο. Να θεωρείτε τον εαυτό σας χειρότερο όλων.

Ο στάρετς χρησιμοποιούσε όλες τις μεθόδους επιρροής για να καθαρίσει τους ανθρώπους από τα πάθη

και τις αμαρτίες. Κάποτε μας έστειλε το ποίημα «Η Γλώσσα». Εμείς το διαβάσαμε με ενδιαφέρον,

συζητήσαμε όλο ενθουσιασμό το πόσο πιστά απεικονίζει την αλήθεια. Σύντομα ύστερα απ’ αυτό ξέσπασε

μεταξύ μας φιλονεικία.

Ξεχνώντας το ποίημα, δώσαμε τη θέλησή μας στη γλώσσα και όταν μαυρίσαμε

την ψυχή μας με αμαρτίες,τότε μόνο καταλάβαμε ότι ο στάρετς μας προειδοποιούσε για τον επικείμενο πειρασμό

και ήθελε να περιφράξει το στόμα μας με τη σιωπή. Αλλά εμείς οι ανόητοι μόνο μετά το θυμηθήκαμε και

αποκτήσαμε την πείρα πόσα κακά συμβαίνουν με τη γλώσσα.

Ο στάρετς έλεγε συχνά: «Δεν πρέπει να εκπλήττεσθε και να οργίζεσθε καθώς παρατηρείτε ότι υπάρχει αδικία στη γη.

Όπως λέγει ο Απόστολος «καινοὺς οὐρανοὺς καὶ γῆν καινὴν προσδοκῶμεν, ἐν οἷς δικαιοσύνη κατοικεῖ.»

( Β΄ Πέτρ. 3,13 ). Δηλαδή στη γη μας, ανάμεσά μας, δεν υπάρχει αλήθεια και γι’ αυτό πρέπει να φερόμαστε

με σοφία έναντι της γήινης αδικίας και ποτέ και για τίποτε να μη συγχυζόμαστε.

Συνεχώς συμβούλευε ο στάρετς να φυλάμε την καρδιά μας από την οκνηρία, τον φθόνο , την κενοδοξία

και τα σαρκικά πάθη. Έλεγε: «Πρέπει να αγαπούμε την εργασία και να την εκτιμούμε. Τα γήινα αγαθά

αντιστοιχούν στα ουράνια. Κι από τη διάθεση της καρδιάς μας στην εργασία, ο ίδιος ο Κύριος θα κρίνει

την προσπάθειά μας.

Πρέπει να φοβόμαστε την αμέλεια σε κάθε έργο. Κάθε έργο πρέπει να το εκπληρώνουμε

με τιμιότητα και αγάπη. Όλα να τα κάνουμε προς δόξαν Θεού και όχι για να μας τιμήσουν. Κάθε έργο πρέπει

να το αρχίζουμε με προσευχή, ζητώντας την ευλογία του Θεού για την εργασία μας και τελειώνοντας

να Τον ευχαριστούμε για τη βοήθειά Του. Μόνο να μη υπάρχει καθόλου κενοδοξία. Η κενοδοξία είναι φοβερώτερο

πάθος από την υπερηφάνεια. Είναι τόσο εκλεπτυσμένο , κρυμμένο ολέθριο πάθος!

Εξ αιτίας της κενοδοξίας αναχωρεί η χάρις.

Ο στάρετς Παρθένιος έλεγε: « Η τιμή που προέρχεται από τους ανθρώπους πρέπει να είναι μισητή

στην ψυχή η οποία αναζητεί τη σωτηρία και αναγνωρίζει την αδυναμία της».

Σε πολλούς ο στάρετς έδινε ένα χαρτί που είχε τυπωμένο το εξής διδακτικό απόσπασμα:

«Πολλά είναι τα καλά αισθήματα, αλλά το αίσθημα της αναξιότητάς μου είναι το βασικώτερο» και την προσευχή

του αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης:

«Κύριε, μη μ’ αφήσεις να έχω υψηλή ιδέα για τον εαυτό μου,

να φαντάζομαι ότι είμαι ο καλύτερος από τους ανθρώπους, αλλά να σκέπτομαι ότι είμαι ο χειρότερος.

Και να μην κρίνω κανέναν, αλλά τον εαυτό μου να κρίνω αυστηρά. Αμήν».

– Προσέξτε το φθόνο, έλεγε ο στάρετς. Ο φθονερός άνθρωπος ποτέ δεν λαμβάνει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Αν φθονείτε κάποιον τότε στην πραγματικότητα κρίνετε τον ίδιο τον Κύριο, επειδή σας έδωσε εκείνα τα αγαθά,

τα οποία χάρισε σε κάποιους από τους πλησίον σας

gonia.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Aug 07, 2023 5:24 pm

Image

Και ξαφνικά ανοίγει ένα παραθυράκι στο νου. Έρχεται ένα φως...

Και ξαφνικά ανοίγει ένα παραθυράκι στο νου. Έρχεται ένα φως.

Τότε έχεις μια άλλη αίσθηση. Τότε το κατανοείς καλά.

Όχι προς το ετυμολογικό. Μα με μια κατάνυξη και συναίσθηση και θεία θαλπωρή.

Και λές: «Τι αλλο να λέω;» Παρά μόνο πάλιν και πολλάκις και συνεχώς: «Κύριε ελέησον!»

Δίχως να βαριέσαι. Δίχως να κουράζεσαι. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλει άλλα και πολλά.

Μόνο ποιητικά μπορεί κανείς μερικές φορές να εκφραστεί. Η προσευχή είναι ποίηση.

Όλες οι προσευχές είναι ποιήματα.

Οι ποιητές νιώθουν τους συναθρώπους τους και τους παρηγορούν, όπως οι άγιοι. Είναι μεγάλη ευλογία να συναντάς

ένα ποιητή κι ένα άγιο. Οι άγιοι δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους ίχνη. Οι άνθρωποι μόνο

αφήνουν πάνω τους τ' αχνάρια της κακίας τους. Κύριε ελέησε τους, δεν ξέρουν τι χάνουν και τι κάνουν.

Λυπάμαι οταν δεν μπορώ να προσευχηθώ. Και τούτο προσευχή είναι, μου 'πε ένας διακριτικός γέροντας.

Όπως χαίρομαι όταν με τόση ικετευτική στάση μου ζητούν να προσεύχομαι στον Κύριο.

Πιστεύω πως για την ταπείνωση τους θα τους ελεήσει ο Κύριος.

Προτιμώ, έλεγε ένας άλλος γέροντας, την προσευχή από τα κούφια λόγια, τις ψευτοευγένειες και

τις θολές καλοσύνες.

Η μεγαλύτερη φιλανθρωπία είναι η προσευχή και ας μη το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι.

Είναι η μεγαλύτερη ιεραποστολή κι ευεργεσία του κόσμου. Τα πολλά λόγια δεν αναπαύουν.

Η προσευχή για τους άλλους επηρεάζει θερμότερα. Η αγάπη είναι αβίαστη και πάντα μια θυσία.

Η αληθινή προσευχή δεν είναι ηδονική ανάπαυλα, μα ορθοστασία, μα περπάτημα στις μύτες σε τεντωμένο

σχοινί. Στην αληθινή προσευχή δεν δίνουμε περίσσευμα του χρόνου, μα τις πιο καλές κι αποδοτικές ώρες μας,

τις κύριες ώρες της ημέρας, της ζωής μας.

Κύριε, συγχώρεσε με για όσα είπα κι έγραψα, που δεν τα ζούσα και τα πίστευα ακόμη,

που απέφυγα να μιλήσω για τις ήττες και τις αποτυχίες μου κι ήθελα να μιλώ μόνο για νίκες.

Δείλιαζα γιατί δεν είχα μετανοήσει. Κύριε, ελέησον.

†Μωυσής μοναχός Αγιορείτης
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ