Ευχαριστώ πολύ φίλε Casius,
μου θύμησες μια ερώτηση που έκανα στις 10/07/2011 στον επί σειρά ετών Πρώην Ακόλουθο Άμυνας της Χώρας μας στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το blog μου (δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν έχω καμία σχέση, χομπίστας είμαι)Είναι ο ζωτικός της χώρος , έχασε ηδη το κομμάτι εκείνο που αναλογούσε στην Ασία με την παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν , δεν θα επιτρέψει τον γεωπολιτικό της στραγγαλισμό με την απώλεια του Καυκάσου.
Τέτοιο ενδεχόμενο προσδιορίζει πως μετά απο αιώνες θα είναι πρακτικά περιορισμένη αμιγώς στα σύνορά της με μοναδική παρουσία εκτός(αφού χάσει και τα ερείσματα στην Συρία και πέσει το Ιράν) τον θύλακα του Καλίνιγκραντ.
Άλλωστε έλεγχος του μαλακού της υπογάστριου θα την εμποδίζει να έχει πλέον ανεμπόδιστη πρόσβαση και στην Μάυρη θάλασσα άρα και δυνατότητα παρουσίας στα θερμά νερά της Μεσογείου.
Δεν θα το δεχθεί ποτέ όποιος και να είναι απέναντι και πρακτικά όπως μπήκε η Γεωργία σε κάτι μεγαλύτερο θα μπει η Τουρκία μπροστά της και όχι η ΗΠΑΘεωρώ όμως πως εμπρός στην πλήρη ανακατάταξη των Ευρασιατικών , πολιτικών , οικονομικών και γεωπολιτικών ισορροπιών και με την θεωρία του Μεσαίου χώρου ιδιαίτερα επίκαιρη είναι εμφανές πως ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής που ξεκινά απο Βορρά στον άξονα Βαλτική-Βαλκάνια και φτάνει στην Μεσόγειο(μαζί με τα παράλια της Αφρικής) και απο Δυσμάς προς Ανατολάς σε μια λογική Αδριατική - Αιγαίο- Μέση Ανατολή η περίπτωση να επιτρέψει όλο αυτό τον κομμάτι απο τον Αγγλοσαξωνικό άξονα και τους δορυφόρους τους με τις όποιες προεκτάσεις σε υδρογονάνθρακες είναι απίθανο.
Θα τολμήσω να βάλω στην κουβέντα έναν αστάθμητο παράγοντα που δεν έχω ακούσει συχνά.......αυτόν της Γερμανίας σταδιακά να απεξαρτηθεί απο τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και να πλησιάσει την Ρωσία.[/quote]
ΕΡΩΤ .2. Δεν υπάρχει χώρα που να συνορεύει με τη Ρωσία και να μην έχει μπλεχτεί στα σχέδια των παγκοσμιοποιητών της Νέας Τάξης. Ουσιαστικά η Ρωσία περικυκλώνεται ολοένα και περισσότερο. Τι κατά τη γνώμη σας επιδιώκουν και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να έχουμε μια νέα ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της;
ΑΠ. Φυσικά την περικύκλωση της Ρωσίας. Θεωρούν ότι έτσι θα αναγκάσουν την Ρωσία να υποταχθεί στα σχέδιά των. Η περικύκλωση εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα επιφέρει και ουσιαστική στρατιωτική απειλή. Ακόμη και στην σημερινή εποχή, που τα στρατηγικά οπλικά συστήματα (βαλλιστικοί, διηπειρωτικοί πύραυλοι κλπ) έχουν την δυνατότητα να πλήξουν τον αντίπαλο από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα απόσταση, το να υπάρχουν αντίπαλες δυνάμεις σε πολύ μικρότερη απόσταση αλλάζει όλον τον αμυντικό σχεδιασμό μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ρωσίας είναι δύσκολο να το επιτύχουν, καθόσον η Ρωσική αρκούδα έχει ήδη ξυπνήσει και διεκδικεί το μερίδιό της στην παγκόσμια διακυβέρνηση και θεωρεί ότι πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο. Ακόμη υπάρχει μια ηγετική ομάδα νέων και δυναμικών ανθρώπων, που σε συνδυασμό με τις ανεξάντλητες πλουτοπαραγωγικές της πηγές την καθιστούν ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι αυτάρκης ενεργειακά και ότι μπορεί να καταστρέψει οικονομικά την Ευρώπη, αν το θελήσει. Μετά δε τα γεγονότα της Γεωργίας, το καλοκαίρι του 2008, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος άλλος ηγέτης γειτονικού με την Ρωσία κράτους, όσο ελεγχόμενο όργανο ξένων δυνάμεων και να είναι, που να λειτουργήσει τόσο απερίσκεπτα και με τόση ανοησία και ανευθυνότητα όπως ο Σιακασβίλι της Γεωργίας (απόλυτο όργανο των ΗΠΑ) για να απολέσει εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του. Και η Ρωσία έχει περάσει το μήνυμα και είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, χωρίς αμφιβολία.http://gdailynews.wordpress.com/2011/07 ... %B1%CE%BB/Τώρα σχετικά με το video για τον Καύκασο:
http://www.youtube.com/watch?v=4SSR7v-4 ... r_embedded
11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011Το συγκεκριμένο βίντεο είναι μία από τις πολλές συζητήσεις που έχουν προβληθεί στις ΗΠΑ και έχουν ως βασικό θέμα την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία. Τα όσα λέγονται μέσα στο βίντεο από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέροντα, αναφέρονται στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και κυρίως τι …προγραμματίζουν να συμβεί στη περιοχή του Καυκάσου τα επόμενα χρόνια.
Πιο κάτω παραθέτω επιγραμματικά τα όσα λέχθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ για λόγους δεοντολογίας έχω την υποχρέωση αναφέρω πως η πηγή του συγκεκριμένου βίντεο είναι το FOREIGN POLICY ASSOCIATION:
Should Americans Care about the Caucasus
Great Decisions
Ξεκινώντας με τον ορισμό της Δημοκρατίας ως δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά η ενημερωτική ταινία «Great Decisions», (παραγωγή: «Foreign Policy Association» & University of Delaware, χρηματοδότηση (εταιρική):pwc, Office of International Affairs, και Ευρωπαϊκή Έπιτροπή (EC))
Θεματική Ενότητα ν. 7: Πρέπει οι Αμερικανοί να ενδιαφέρονται για τον Καύκασο
Ο Καύκασος γεωπολιτικά αποτελεί το παραδοσιακό σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας (σύνορα με Ρωσία, Ιράν και πλησίον της Τουρκίας)
Σύμφωνα με το σκεπτικό του καλεσμένου του Great Decisions τα ενεργειακά αποθέματα (αγωγός φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν) η οικονομία και η ύψιστη σημασία της περιοχής του Καυκάσου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με την ανωτέρω περιγραφή της θέσης του καθιστούν τον Καύκασο γεωπολιτικό κόμβο ενδιαφέροντος (η Αρμενική κοινότητα στην Αμερική υπολογίζεται εδώ ως παράγοντας αποφάσεων καθώς και θέματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν, η Γεωργία «εξαιρείται» σε αυτό το σημείο). Η περιγραφή που δίνεται από τον έτερο καλεσμένο για την περιοχή είναι ότι πρόκειται για ένα πεδίο αμφισβήτησης της ακεραιότητας της Ρωσίας και η επακόλουθες σχέσεις με την Αμερικανική πλευρά είναι αναποτελεσματικές λόγω της στάσης της Ρωσικής πλευράς που απειλείται διαρκώς από την Αρμενία, την Γεωργία και το Αζερμπαιτζάν και κατά συνέπεια πλήττονται και τα κατά περίπτωση συμφέροντα της Αμερικανικής πλευράς. Στην ερώτηση αν η Ρωσία είναι υπολογίσιμη δύναμη τονίστηκε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Γεωργία και μπορεί να προκαλέσει χάος στην περιοχή αν και η επέμβασή της κρίθηκε απαραίτητη για την ασφάλεια των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία και Βόρεια Οσσετία μετά την επίθεση της Γεωργίας που αθέτησε σχετικές συμφωνίες.
Στη συνέχεια των απόψεων των δύο καλεσμένων σε συνεντεύξεις η άποψη είναι ότι ο Καύκασος πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της υπερδύναμης (ΗΠΑ) και ότι αποτελεί αποσταθεροποιητική παράγοντα τύπου Μέσης Ανατολής και αποτελεί θύλακα ισλαμικού εξτρεμισμού.
Συνεπώς σχολιάζοντας τις συνεντεύξεις ο ένας εκ των καλεσμένων διαχώρισε την εποχή της ΕΣΣΔ από την σημερινή κατάσταση και υποστήριξε την συμμετοχή των χωρών του Καυκάσου σε συμμαχίες της επιλογής τους (ΝΑΤΟ), επίσης επισημάνθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Αρμενίας που δεν πρέπει να θεωρούνται απειλητικές από την αμερικανική διπλωματία. Στις ακόλουθες συνεντεύξεις μελών του Great Decisions οι ενεργειακοί πόροι σε συνδυασμό με την αστάθεια είναι τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή ως παράγοντας ανάπτυξης και σταθερότητας σε αντίθεση με την Ρωσία, την απειλητική Άρκτο που απειλεί την πρόσβαση στις πηγές ενέργειας!!!
Τα δεδομένα για το Αζερμπαιτζάν όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι αποκαλυπτικά για τον αγώνα δρόμου των ΗΠΑ να κρατηθεί στις παρυφές της Άρκτου με ορίζοντα την προστασία των ενεργειακών πηγών της χώρας έτσι ώστε η πίεση για ενέργεια να μην μετακυλίεται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη όταν αποτυγχάνουν οι συμφωνίες της με την Ρωσία!!!
Ο καλεσμένος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπαθειες των ΗΠΑ για την διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας που έθεσαν σε δεύτερη προτεραιότητα το Αζερμπαιτζάν (κάτι φυσικά που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί). Στην αναφορά του για τις σχέσεις Αρμενίας-Τουρκίας όσον αφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε ως πάθημα μουσουλμάνων αλλά ότι όντως έλαβε χώρα στην Τουρκία συνεπώς λόγω των Αρμενίων που ζουν στις ΗΠΑ όπως αναφέρθηκε και παραπάνω προτείνεται συμμετοχή στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με την βοήθεια των ΗΠΑ, επίσης αναφέρθηκε ο πληθυσμός Αζέρων στο Ιράν.
http://gdailynews.wordpress.com/2011/08 ... %80%CE%B1/