Καταδιωκτικό σαν αφορμή;
Σημαντική όξυνση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης γύρω από τη Συρία έχουν προκαλέσει οι ενέργειες της Αεράμυνας της χώρας αυτής, η οποία κατέρριψε την Παρασκευή κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Τουρκίας, το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της.Η Δαμασκός ζήτησε συγνώμη, όμως η Άγκυρα την απέρριψε και απαίτησε σύγκλιση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία. Στη Βορειοατλαντική Συμμαχία επιβεβαίωσαν ότι η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουνίου.
Πρόκειται για κακή τύχη ή για σχεδιασμένη επιχείρηση; Αυτό είναι, ίσως, το κύριο ερώτημα, που υποβάλλουν σήμερα πολιτικοί και εμπειρογνώμονες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Οι συριακές Αρχές υποστηρίζουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος, που ήταν εφοδιασμένο με κατασκοπευτικές συσκευές, παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας και καταρρίφθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες για τους στρατιωτικούς (και όχι μόνο για τους Σύρους), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ας σημειωθεί ότι η Δαμασκός χωρίς καθυστέρηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ενέργειες της Αεράμυνας δεν πρέπει να θεωρούνται ως εχθρική πράξη έναντι της Τουρκίας.
Η απάντηση της Άγκυρας ήταν προβλέψιμη. Χωρίς πολλές σκέψεις κατηγόρησε τη Δαμασκό για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δήλωσε ότι το επεισόδιο συνέβηκε στο διεθνή χώρο. Ποιος λέει την αλήθεια, αυτό θα το εξακριβώσουν οι ειδικοί.
Η Δύση και οι εταίροι της, που είναι κατηγορηματικά διατεθειμένοι να απομακρύνουν τον Μπασάρ Άσαντ από την εξουσία, χρειάζονται πάση θυσία κάποιο αξιόλογο προηγούμενο, προκειμένου να αρχίσουν αυτή τη διαδικασία με δυναμικές μεθόδους, γιατί άλλο μέσο απλώς δεν έχουν. Η θέση της Ρωσίας και της Κίνας, που υπερασπίζονται σταθερά το δικαίωμα του συριακού λαού να κρίνει μόνος του την τύχη του κράτους του, ήδη εδώ και πολύ καιρό έχει καταστεί σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο της επίτευξης αυτού του στόχου. Η περίπτωση με το καταρριφθέν καταδιωκτικό, που ανήκε σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, συμφέρει στο διεθνή αντισυριακό συνασπισμό, είναι πεπεισμένος ο πολιτικός αναλυτής Στανισλάφ Ταράσοφ:
- Αν το αεροσκάφος ήταν οπλισμένο και βρέθηκε στο έδαφος της Συρίας, αυτό θα μπορούσε να εκτιμηθεί σαν ενέργεια επιδρομής. Όμως αν το αεροσκάφος ήταν κατασκοπευτικό και βρέθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας, πρόκειται για τυπική πρόκληση.
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Σεργκέι Μάρκοφ θεωρεί ότι οι προσχεδιασμένες ενέργειες της Τουρκίας σαν μέλους του ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος σχεδίου για την αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό. Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας θα συζητηθεί το θέμα του χτυπήματος σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είναι πεπεισμένος ο εμπειρογνώμονας.
Έμμεσα αυτή την άποψη επιβεβαιώνουν οι δριμείες δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία καταδίκασε τη Συρία για την «αναιδή και απαράδεκτη» καταστροφή του τουρκικού αεροσκάφους και υποσχέθηκε βοήθεια στην Άγκυρα για την προετοιμασία κατάλληλης απάντησης. Το επεισόδιο με το αεροσκάφος ενθουσίασε και τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία αμέσως έσπευσε να κατηγορήσει τους στρατιωτικούς για κλιμάκωση της βίας. Στη Δαμασκό όμως ερμηνεύουν αυτή την «κλιμάκωση» διαφορετικά. Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι τα συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν επιχείρηση και κατάστρεψαν μερικά οχήματα με ενόπλους, συμπεριλαμβανομένων και ξένων μισθοφόρων, καθώς επίσης απέκρουσαν επίθεση συμμοριτών από μέρους της Τουρκίας. Η κατάσταση έχει οξυνθεί στο έπακρο. Η περαιτέρω εξέλιξή της θα ξεκαθαρίσει αμέσως μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.
Πηγή:
http://greek.ruvr.ru/2012_06_25/79253783/ ( Ιστοσελίδα του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" )