Επειδή μου έχει μείνει λίγη μνήμη, τα Σκόπια δεν μπήκαν στο ΝΑΤΟ όχι λόγω άσκησης βέτο της Ελλάδας [που ναι, μεν απειλούσε, αλλά στην ουσία δεν το άσκησε], αλλά λόγω άρνησης τς Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και ιδιαίτερα της Γαλλίας.
Παρα τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας της συνόδου ξεκαθάρισε οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απο τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και οτι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή. Την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».[5]
Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.[5]Ο εκπρόσωπος του τύπου του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και η ίδια να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας» ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπουςεξέφρασε την λύπη του για την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ εκφράζοντας παράλληλα την ευχή για γρήγορη λύση.[5] Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου ανέφερε οτι η ένταξη της ΠΓΔΜ εξαρτάται απο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και οτι αυτό εύχονται (οι 26 ηγέτες) να γίνει σύντομα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι η πρόσκληση στη FYROM θα υπάρξει μόλις επιτευχθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας».[6]
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε οτι «παρ'ολο που η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα… Όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα» ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ υποστήριξε οτι παραβιάστηκε η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.[7] Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ να αποχωρήσει πριν απο την λήξη της Συνόδου, τελικά ύστερα απο συνάντηση του προέδρου Τζώρτζ Μπους με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεβσκι, αποφασίστηκε να παραμείνουν μέχρι και τη λήξη. Τέλος ο Μιλόσοσκι προειδοποίησε οτι οποιαδήποτε μελλοντική αποσταθεροποίηση στην περιοχή θα είναι απότοκος της όλης στάσης της Ελλάδας.
Πηγή:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF% ... F%84%CE%B9)
Ως εκ τούτου, η προσφυγή των Σκοπίων στην Χάγη ήταν και παραμένει καθαρά υπονομευτική. Στην ουσία προσπάθησαν οι σκοπιανοί [αλλά δεν το πέτυχαν λόγω πλήρους αναρμοδιότητας του ΔΔΧ] να καταδικαστούμε σε δήλωση βουλήσεως, δηλαδή, να μην μπορούμε να ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε ενταξιακή πορεία του κρατιδίου τους.
Η απόφαση που βγήκε, είναι άλλα αντί άλλων. Σε κάθε περίπτωση που τα Σκόπια επιχειρούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία Μακεδονία, συνεχίζουμε να έχουμε την δυνατότητα της αρνησικυρίας [βέτο].