Καχυποψία

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Καχυποψία

Unread postby Πετράν » Fri Oct 05, 2012 10:34 pm

Καλώς σας ξαναβρήκα παιδιά, από τα παλιά φόρουμ που μπένατε οι περισσότεροι. Εγώ είχα άλλο Nick τότε.

Λοιπόν, θέλω να ανοίξω ένα μεγάλο θέμα όσο αφορά την καχυποψία. Καχύποπτος, ίσως ότι πιο χειρότερο και σου "τρώει" το μυαλό αργά και βασανιστικά..
σου βάζει λογισμούς που δεν στέκουν. Μπορώ να πω ότι είναι χειρότερο και από την ζήλια και ακόμα χειρότερο όταν τις καχυποψίες σου τις βγάζεις προς τα έξω.
Προσωπικά είμουν πολύ καχύποπτος σε υπερβολικό βαθμό, τώρα το έχω κοντρολάρει πολύ αλλά ακόμα θέλω δουλειά. Θα ήθελα να κάναμε κάποιον διάλογο πάνω
σε αυτό το θέμα. Εμένα προσωπικά, η καχυποψία, μου έχει στοιχήσει στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και με ένα πρόσφατο γεγονός, παρόλο που προσπαθώ να
το κοντρολάρω, με έκανε να σκεφτώ ότι είναι ένα από το μεγαλύτερο εμπόδιο για την σχέση μας με τον συνάνθρωπο μας.

Εσάς ποια η γνώμη σας πάνω στο θέμα? Έχετε εμπειρίες? Είστε καχύποπτοι? Το αντιμετωπίζετε?
Πετράν

Re: Καχυποψία

Unread postby lpap » Fri Oct 05, 2012 11:25 pm

Δεν κατάλαβα πώς συνδέεις την καχυποψία με την ζήλεια. Μπορείς να το εξηγήσεις;

Στο δικό μου μυαλό η καχυποψία συνδέεται με έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποιο πρόσωπο, ενώ η ζήλεια με ένα αίσθημα κατωτερότητας, ή με μιά προσέλκυση/έλξη σε κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον.
lpap

Re: Καχυποψία

Unread postby nick_the_greek » Sat Oct 06, 2012 12:21 am

Σε μία από τις πολλές φυλακίσεις του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Κριμαίας από τις άθεες σοβιετικές κομμουνιστικές αρχές, ο άγιος έκανε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την άδικη φυλάκισή του. Επρόκειτο για μία ακόμα φυλάκιση με πλαστό κατηγορητήριο. Τότε ήταν συνηθισμένο οι αρχές να αφήνουν τους φυλακισμένους να κάνουν την απεργία πείνας και να τους πηγαίνουν στο νοσοκομείο όταν υπήρχε πια σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση του αγίου, όταν αυτός κήρυξε απεργία πέινας, τον πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο. Τότε διημείφθη ο εξής διάλογος μεταξύ του αγίου και του υπεύθυνου σοβιετικού κομμισαρίου της GPU (η γνωστή KGB)

Από το βιβλίο του Αρχιμ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου για τον αρχιεπίσκοπο Λουκά.

"...
- Είμαι ο υποδιοικητής της GPU μέσης Ασίας. Σας σεβόμαστε πολύ για το διπλό σας κύρος του χειρουργού και του επισκόπου. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε να απεργείτε. Σας δίνω τον λόγο της τιμής του πολιτικού ανδρός, ότι θα είστε ελεύθερος αν σταματήσετε την απεργία πείνας.

>>Σιωπούσα. Συνέχισε:

-Γιατί με κοιτάτε; Δεν με πιστεύετε;

Του απάντησα:

-Ξέρετε ότι είμαι Χριστιανός και ο νόμος του Θεού λέει να μη σκέφτεσαι με καχυποψία για κανένα. Εντάξει θα σας πιστέψω.

..."

Τελικά ο "πολιτικός ανήρ" δεν κράτησε τον λόγο του...

Γενικά μιλώντας, η καχυποψία δεν είναι λοιπόν καλό πράγμα. Η συμβουλή έμπειρου και καλού πνευματικού είναι αναντικατάστατη.
nick_the_greek

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ