by Aetos » Tue Oct 09, 2012 11:42 am
Πριν συνεχίσω θα σας εξηγήσω λίγο τι είναι το Ομόλογο!
Σημειώνω & υπενθυμίζω ότι κατά την περίοδο 2000-2008 το σύνολο του Χρέους έγινε Εξωτερικό κυρίως σε Τράπεζες με τη μορφή Ομολόγων!!
Το Ομόλογο είναι ένα χαρτί...ένα χρεώγραφο, το οποίο ουσιαστικά είναι μια επιταγή η οποία αναγράφει συγκεκριμένο πληρωταίο ποσό σε συγκεκριμένο χρόνο ωριμότητας του Ομολόγου.
Δηλαδή το Κράτος, εκδίδει ένα Ομόλογο π.χ. αξίας 100 Ευρώ με επιτόκιο 10% και ωριμότητα 1 έτος. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράσει κάποιος σήμερα το Ομόλογο με 90,9 Ευρώ, και θα πάρει τόκο 10% μετά από 1 έτος, ήτοι + 9,1Ευρώ και θα πληρωθεί το ομόλογο με συνολική αξία 100 Ευρώ (κεφάλαιο + τόκο).
Πλην όμως, όπως κάθε χρεώγραφο, τα Ομόλογα πέρα από τον τόκο, την ωριμότητα και την τιμή τους, είναι επενδύσεις και όχι δάνεια! Γι' αυτό, χαρακτηρίζονται και από ρίσκα όπως:
- Πληθωρισµός: Σε περίπτωση οµολόγων σταθερού επιτοκίου υπάρχει πιθανότητα η αξία των οµολόγων να διαβρωθεί από τον πληθωρισµό. Με απλά λόγια, εάν οι ισοτιμίες των νομισμάτων διαφοροποιηθούν, τότε τα χρήματα που θα εισπράξει κάποιος μόλις ωριμάσει το ομόλογο θα έχουν μικρότερη αξία από ότι όταν το αγόρασε. Παράδειγμα, είναι πριν τον πόλεμο του 40, όπου π.χ. με 1.000.000 δρχ αγόραζες στην κατοχή καφέ, ενώ πριν 1.000.000 ήταν τεράστιο ποσό! Κάποιος που είχε αγοράσει ομόλογο το 1930 που έληγε το 1945 και πήγαινε να πάρει 1.000.000 δρχ θα αγόραζε καφέ από το καφενείο της γειτονιάς του, ενώ το 1930 με την αξία του 1.000.000 θα αγόραζε την μισή Αθήνα!
- Επιτόκια: Οι τιµές των οµολόγων κινούνται σε αντίθετη τροχιά µε τις τιµές των επιτοκίων. Άρα όταν υπάρχει αύξηση στα επιτόκια υπάρχει µείωση στις τιµές των οµολόγων ενώ οι τιµές των οµολόγων αυξάνονται όταν υπάρχει µείωση στα επιτόκια. Αν δηλαδή, το Κράτος εκδίδει Ομόλογα με τόκο 3% και μετά από 2 έτη, οι τράπεζες δίνουν τόκο 5% αυτομάτως ο κάτοχος ομολόγου, έχασε 2% στα λεφτά του!
- Πιστοληπτικός Κίνδυνος: Υπάρχει κίνδυνος ο εκδότης να είναι χαµηλής οικονοµικής φερεγγυότητας και να αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος του στον επενδυτή.
- Κίνδυνος Ρευστότητας: Η ρευστοποίηση των οµολόγων εξαρτάται από τη προσφορά ή τη ζήτηση. Υπάρχει ζήτηση για οµόλογα υψηλής φερεγγυότητας αλλά όχι για επισφαλή οµόλογα!
Για το λόγο αυτό, τα Ομόλογα ασφαλίζονται - τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου CDS - όπου ο κάτοχος Ομολόγων εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, και δεν μπορεί να εισπράξει το αντίτιμο του Ομολόγου, εισπράτει τη διαφορά ή το Ομόλογο από την Ασφαλιστική Εταιρία, ακριβώς όπως ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας και εάν αυτός που μας τρακάρει αδυνατεί να μας πληρώσει, μας πληρώνει η Ασφαλιστική του!
Οπότε φτάνουμε στην πληρωμή του Χρέους!!
Προσέξτε λίγο πάλι τις συνθήκες:
1) Δεν μπορούμε να εξάγουμε αρκετά, καθώς δεν έχουμε πλέον ούτε προϊόντα ανταγωνιστικά, ούτε επαρκή ποσότητα για να καθορίζουμε τις ισοτιμίες Ευρώ/ ξένων νομισμάτων
2) Το Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι τρομερά αρνητικό, καθώς μόνο σχεδόν εισάγουμε χωρίς να εξάγουμε το παραμικρό!
3) Δεν μπορούμε να τυπώσουμε Ευρώ
4) Η γεωστρατηγική μας θέση και η υποτελής προδοτική νοοτροπία των πολιτικών μας, δεν έχει αφήσει τον οποιοδήποτε ορυκτό πλούτο να εξαχθεί για να αποτελέσει πηγή πλούτου & βιομηχανικής αυτάρκειας!
5) Οι τράπεζες ελέγχουν 100% το χρέος μας, και κάποια στιγμή αποφασίζουν να σταματήσουν να αγοράζουν Ομόλογα και επομένως να μας χρηματοδοτούν!
6) Το σύνολο σχεδόν του χρέους είναι σε Ομόλογα, δηλαδή χρεώγραφα τα οποία τα κατέχουν Τράπεζες, Πιστωτικά & Ασφαλιστικά Ιδρύματα τα οποία τα έχουν ασφαλίσει για τις παραπάνω επισφάλειες!
Στο ρητορικό ερώτημα, "τι γίνεται τώρα;" η απάντηση είναι τα Μνημόνια!
Ουσιαστικά τι έγινε;
Έγινε η εξαγορά & πληρωμή των Ομολόγων από το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, με λεφτά τα οποία δανείστηκε από άλλα Κράτη με τους εξής όρους:
1) Εσωτερική Υποτίμηση, δηλαδή πληρωμή του Χρέους απ' ευθείας από τους πολίτες και το κράτος.
2) Ασφάλιση Κινδύνου υπέρ αξίας πλούτου, τόσο Κρατικού όσο και Ιδιωτικού. Δηλαδή, εάν δεν μπορούμε να πληρώσουμε το χρέος ως Κράτος προς π.χ. την Ολλανδία, η Ολλανδία έχει δικαίωμα να κατάσχει αντίστοιχης αξίας ακίνητη Κρατική ή Ιδιωτική περιουσία, καθώς εγγυητής του δανείου είναι το Κράτος και οι Πολίτες του!
Με απλά λόγια και απλό παράδειγμα:
Έχω 1.000.000 Ευρώ και θέλω να κάνω μια επένδυση. Μου λέει ένας μεσίτης, πάρε γη κοντά στο Αεροδρόμιο και κτίσε Κτήρια γραφείων να τα νοικιάζεις καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη κι εγω θα σου φέρω πελάτες. Με πρόχειρους υπολογισμούς, θα βγάλω από την επένδυση 2.000.000 Ευρώ. Εγώ όμως ασφαλίζω την επένδυσή μου, καθώς την κάνω με δάνειο από την Τράπεζα με αντίτιμο τα κτίρια, δηλαδή εάν δεν πληρώσω το δάνειο να πάρει τα κτήρια η τράπεζα.
Κάνω την επένδυση, χτίζω τα γραφεία και ο μεσίτης δεν μπορεί να μου φέρει πελάτες.
Εγώ όμως αντί να πτωχεύσω, πάω και του ζητάω το λόγο και του ζητάω να μου πληρώσει αυτός τα 2.000.000.
Αυτός επειδή είναι "καλός" πάει και παίρνει άλλο δάνειο με υποθήκη τις ζωές των παιδιών του, μου πληρώνει εμένα τα 2.000.000.
Εγώ πληρώνω την Τράπεζα μου, κρατάω τα κτήρια τα οποία μπορώ να τα πουλήσω όποια στιγμή θέλω και ο μεσίτης είναι χρεωμένος εις τον Αιώνα τον Άπαντα!
Τώρα, όπου "εγώ" βάλτε τις Τράπεζες που αγοράσανε κρατικά Ομόλογα και όπου "μεσίτης" το Ελληνικό κράτος.