orion wrote:Εχω το εξης ερωτημα:Γιατι ενω εξωτερικο χρεος θεωρειται το συνολο του δημοσιου και του ιδιωτικου χρεους ,στην δικη μας περιπτωση ,αλλα και ευρυτερα
γινεται λογος μονο για το δημοσιο χρεος % of gdp.
Και εξηγουμαι ,γιατι ειναι προβλημα η Ελλαδα και οχι το Λουξεμβουργο με εξωτερικο χρεος 1.9 τρις και 3.443% του αεπ της?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ernal_debt
Πιο πανω παραθετω link απο το εξωτερικο χρεος των κρατων.
Πρόσεχε...ως Χρέος θεωρείται το ΣΥΝΟΛΟ του χρέους!
Οι χώρες που δεν τυπώνουν οι ίδιες το νόμισμα που χρησιμοποιούν (όπως η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο) έχουν 100% εξωτερικό χρέος είτε αυτό είναι 1 Ευρώ.
Για να σου απαντήσω και το ερώτημά σου....
Αν προσέξεις παραπάνω, εμμέσως πλην σαφώς λέω ότι η σύγκριση Χρέους ως προς το ΑΕΠ δεν είναι σωστή.
Παράδειγμα είναι το λουξεμβούργο που ανέφερες, το οποίο ΔΕΝ παράγει τίποτα εκτός από τραπεζικές υπηρεσίες..είναι δε μια χώρα περίπου 500.000 κατοίκων, ίση δηλαδή όσο η Πάτρα ή το Περιστέρι!!
Παρόλα αυτά το Λουξεμβούργο είναι ένα κρατίδιο που αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από Τράπεζες και Off-shore εταιρίες.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι τα χρέη & τα δάνεια των τραπεζών καθορίζουν 100% το εξωτερικό χρέος της χώρας.
Κι αυτό διότι συμβαίνει το εξής: Μια τράπεζα στο Λουξεμβούργο εκδίδει δάνειο σε μια άλλη τράπεζα π.χ. στην Γερμανία. Για να εκδόσει δάνειο, θα εγγυηθεί το Κράτος του Λουξεμβούργου. Όμως επειδή οι τράπεζες έχουν τη βάση τους εκεί, τα assets τους, δηλαδή η αντικειμενική αξία των ιδιοκτήσεών τους είναι υπερ-πολλαπλάσια του δανείου, αλλά αυτό δεν φαίνεται στο εξωτερικό χρέος της χώρας.
Το ίδιο το Λουξεμβούργο όμως έχει περιουσία σε χρυσό, ακίνητα και ομόλογα υπερ-πολλαπλάσιας αξίας του χρέους του.
Για να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα:
Η Εθνική τράπεζα έχει ακινητα μερικών δις ευρώ. Αυτα φαίνονται στον ισολογισμό της τράπεζας οπότε και η τράπεζα είναι πλούσια. Με βάση τα στοιχεία αυτά, πάει στην ΕΚΤ και παίρνει ένα δάνειο π.χ. 1 δις.
Στα λογιστικά φύλλα της ΕΤΕ φαίνεται ότι χρωστάει στην ΕΚΤ 1 δις χρέος, το οποίο μπορεί να είναι υπερ-πολλαπλάσιο των ετησίων εσόδων της, αλλά είναι ανάλογο των assets της.
Το λουξεμβούργο λειτουργεί σαν να είναι το ίδιο μία τράπεζα!
Άρα, δεν μπορείς να συγκρίνεις το Λουξεμβούργο ή τον Παναμά ή τα νησιά Cayman με άλλες χώρες, γιατί αυτές είναι ιδιαζουσες περιπτώσεις!
Μια σημείωση επιπλέον για το λουξεμβούργο: Το χρέος του Λουξεμβουργου είναι στα χέρια κατά 99% για να μην πω 100% των τραπεζών που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο και οι οποίες με την σειρά τους δανείζουν τις άλλες τράπεζες!!