by Aetos » Thu Oct 11, 2012 10:47 am
Πριν ξεκινήσω να σας αναλύσω τη σχέση Ευρώ και δραχμής και πως θα ήταν ή μπορεί να είναι η Ελλάδα σε διάφορα σενάρια περί Δραχμής θα ήθελα να σας εξηγήσω όσο πιο σύντομα μπορώ κάποιους βασικούς κανόνες για το πως γίνεται η Οικονομική Πολιτική ενός κράτους.
Η άσκηση της Οικονομικής Πολιτικής, έχει δύο βασικά εργαλεία:
- Την Νομισματική Πολιτική: έλεγχος κυκλοφορίας χρήματος, επιτόκιο, και
- Τη Δημοσιονομική Πολιτική : Φόροι, Δημόσιες Δαπάνες, Δημόσιος Δανεισμός).
Τα 2 αυτά μακροοικονομικά εργαλεία είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, οργανικά δεμένα, αφού η ύπαρξη του ενός προϋποθέτει και συνεπικουρεί τη λειτουργία του άλλου.
Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, ύφεσης ή στασιμότητας της οικονομίας, το κράτος χρηματοδοτεί τις δημόσιες επενδύσεις ΌΧΙ από την αύξηση των φόρων, αλλά από την αύξηση της ποσότητας χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία μέσω έκδοσης νέου χρήματος (εσωτερικός δανεισμός), με απώτερο στόχο να αναζωογονηθεί και να αναταθεί η εγχώρια οικονομία.
Αυτός είναι βασικός κανόνας της Μακροοικονομίας, καθώς εάν τροφοδοτήσεις τις δημόσιες επενδύσεις και την Οικονομία από Φόρους ή τις μειώσεις, τότε παρατείνεις ακόμα περισσότερο την Ύφεση με αποτέλεσμα :
- Μείωση Ρευστότητας και πάγωμα της αγοράς
- Μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών
- Ανεργία
Χρηματοδοτεί δηλαδή τα όποια ελλείμματα και παράλληλα μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και περεταίρω ανάπτυξη.
Μια παρατήρηση εδώ:
Η ανεργία, και θέλω να το προσέξετε, είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες της Οικονομίας και ο πιο ίσως σημαντικός δείκτης προς τα που πάει η Οικονομία!
Αύξηση της ανεργίας, σημαίνει στα αυτιά του Επενδυτή, ότι η Οικονομία πάει κατά διαόλου και δεν θα φέρει τα κεφάλαιά του να τα επενδύσει.
Μείωση της ανεργίας, σημαίνει ότι έχουν αρχίζει επενδύσεις, υπάρχει ρευστό, και στα αυτιά του Επενδυτή σημαίνει ότι είναι καλή εποχή να επενδύσει τα χρήματά του!
Με την εισαγωγή στο Ευρώ όμως, ως εθνικό κράτος απωλέσαμε τη δυνατότητα της Νομισματικής Πολιτικής, αφού η ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί (έτερο) καθορίζεται από την ΕΚΤ και τα κράτη – μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να «χρηματοδοτήσουν» τα όποια ελλείμματά τους, παρά μόνο με το εναπομείναν «εργαλείο» αυτό της Δημοσιονομικής Πολιτικής, δηλαδή με την αύξηση των Φόρων, τη μείωση των Δημοσίων Δαπανών (κατακερματισμός κοινωνικού κράτους) και τον εξωτερικό δανεισμό.
Χωρίς δηλαδή το μέσο που ονομάζεται Νομισματική Πολιτική, ένα κράτος είναι πραγματικά ακρωτηριασμένο, αφού καλείται σε ένα διεθνές (κι ενοποιημένο) ανταγωνιστικό περιβάλλον να ανταγωνιστεί «αρτιμελή» μεγαθήρια!
Ειδικά σε ένα κράτος σαν την Ελλάδα με μεγάλο Εσωτερικό χρέος – προ Σημίτη – το οποίο, επί Σημίτη λόγω ευρώ – πήγε στο Ευρώ, οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερο Εξωτερικό δανεισμό που έφτασε μόνο στην δεκαετία 2000 – 2008 στα 490 δις!!!!!!!
Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα της τύπωσης του νομίσματος.
Όπως έγραψα, όταν έχεις δικό σου νόμισμα και η οικονομία είναι σε ύφεση χρησιμοποιείς το εργαλείο της Νομισματικής Πολιτικής τυπώνοντας χρήμα για να χρηματοδοτήσεις την αγορά.
Το πόσο χρήμα τυπώνεις και για πόσο καιρό, είναι θέμα που άπτεται μελέτης για να ορίσεις μια ισορροπία σε σχέση με την οικονομία σου και την συναλλαγματική σου πολιτική.
Από την ώρα που τυπώνεις χρήμα, αυτό που κάνεις είναι να αυξάνεις την προσφορά χρήματος στην αγορά.
Λίγο Προσοχή ΕΔΩ:
Ύφεση στην Οικονομία σημαίνει ότι ζητάω χρήματα να ξοδέψω, δεν τα βρίσκω άρα δεν ξοδεύω, αφού η προσφορά χρήματος είναι μειωμένη!
Αν η προσφορά χρήματος είναι ίση με την ζήτηση έχω ισορροπία στην αγορά χωρίς επιπτώσεις στην συναλλαγματική πολιτική.
Αν η προσφορά χρήματος είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, κάνω υποτίμηση του νομίσματός μου έναντι των ξένων νομισμάτων!
‘Ένα παράδειγμα θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε:
Έστω ότι χρειαζόμαστε ένα αυτοκινητόδρομο από Ιωάννινα μέχρι Αλβανία για να δημιουργήσουμε ευκολία στις μεταφορές και στην ανάπτυξη των περιοχών!
Για να γίνει ο δρόμος χρειαζόμαστε π.χ. 100 εκ. Ευρώ, τα οποία δεν τα έχουμε!
Πάμε λοιπόν και τυπώνουμε 100 εκ Ευρώ και λέμε, στον εργολάβο πάρτα και φτιάξε τον δρόμο!
Από τα 100 εκ που του δώσαμε τα 10-20εκ θα επιστρέψουν στο κράτος μέσα από Φόρους, μισθούς και εισφορές σε ΙΚΑ, ΣΥΚΑ και λοιπά, λόγω απασχόλησης των εργατών.
Τα υπόλοιπα όμως 80εκ θα πέσουν στην Οικονομία σε αγορές προϊόντων, αγαθών και τροφίμων.
Αν θυμάστε στην αρχή, αυτή η κίνηση της αγοράς δημιουργεί αύξηση του ΑΕΠ!
Επειδή τα τυπώσαμε τα λεφτά, το συνολικό νούμερο νομισμάτων σε Ευρώ το οποίο υπάρχει παγκοσμίως αυξήθηκε, οπότε και υπάρχει μια υποτίμηση του Ευρώ έναντι των ξένων νομισμάτων.
Δηλαδή εάν πριν την τύπωση, 1 Ευρώ = 1.5 Δολάριο ΗΠΑ, ας υποθέσουμε ότι μετά την τύπωση 1 Ευρώ =1.3 Δολάριο ΗΠΑ!
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι για τον Αμερικανό, είναι πιο ΦΤΗΝΟ σήμερα από ότι χθες, να αγοράσει Ευρώ για να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα!
Με το που θα αρχίσει να αγοράζει Ευρώ, θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται η ζήτηση σε Ευρώ οπότε και το Αμερικάνικο κράτος θα αναγκαστεί να τυπώσει λίγα δολάρια για να αγοράζουν οι επιχειρήσεις τους Ευρώ έως ότου η ισορροπία επανέλθει πάλι στο 1:1.5
Εν τω μεταξύ, Αμερικάνικα κεφάλαια έχουν έρθει στην Ελλάδα και ρίξαν λεφτά οπότε από τα 100εκ Ευρώ που τυπώσαμε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσια εκ. Ευρώ σε επενδύσεις!
Ας υποθέσουμε τώρα, ότι αντί να τυπώσουμε τα 100εκ Ευρώ, πάμε και τα δανειζόμαστε.
Τα 100εκ με 3% ετήσιο τόκο για π.χ. 10 χρόνια θα στοιχίσουν στο κράτος περίπου 116,5 Εκ. Ευρώ, που αντιστοιχεί χοντρικά σε 11,65 εκ Ευρώ το χρόνο σε πληρωμή τόκου & κεφαλαίου από το Κράτος στον Δανειστή!
Από πού θα βρει το Κράτος αυτά τα 11,65 εκ. Ευρώ το χρόνο;
Από Φόρους!
Δηλαδή, πάει και αυξάνει τους φόρους στους πολίτες του έτσι ώστε να αντλήσει αυτά τα 11.65 εκ. Ευρώ!
Αυτά όμως τα 11.65 εκ. Ευρώ είναι λεφτά που ουσιαστικά τα αντλεί από την αγορά καθώς οι πολίτες δεν θα τα έχουν πια για να τα ξοδέψουν!
Εάν ο τόκος 3% είναι ίσος με την ανάπτυξη της αγοράς τότε η αγορά σταματάει να αναπτύσσεται και παραμένει σταθερή.
Εάν ο τόκος 3% είναι μικρότερος από την ανάπτυξη της αγοράς (π.χ. η αγορά αναπτύσσεται με 4%) τότε η αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης!
Εάν ο τόκος είναι μεγαλύτερος από την ανάπτυξη της αγοράς (π.χ. η αγορά αναπτύσσεται με 2%) τότε η αγορά θα μπει σε Υφεση!
..............
Ας πάμε τώρα να δούμε τα σενάρια Ευρώ - Δραχμής και να δούμε τι θα γινόταν σε κάθε σενάριο!
...............