Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Τα πάντα περί Γεωπολιτικών και μόνο...

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby Voreios » Sat Oct 13, 2012 5:37 pm

Λέω να τα αποδώσω σε μορφή ''βιβλίου'' για να υπάρχει στο scribd.
«Πάντα τὰ ἔθνη ἐκύκλωσάν με, καὶ τῷ ὀνόματι Κυρίου ἠμυνάμην αὐτούς»
Voreios

Unread postby Aetos » Sat Oct 13, 2012 5:43 pm

IAKOVOS wrote:Μια ερώτηση:
Λές ότι όσοι έχουν ευρώ στο εξωτερικό θα αγοράζουν τα πάντα, τι μας εγγυάται ότι ευρώ θα έχει την ίδια αξία την επομένη? Εφόσον θα θεωρηθεί πλέον νόμισμα υπό διάλυση? Δεν θα υποτιμηθεί? Δεν θα τρέξουν όλοι Ισπανοί Ιταλοί Γάλλοι Πορτογάλοι να πάνε τα κεφάλαια τους στην Γερμανία δημιουργώντας ΄χάος?
Κάποιοι λένε να συνδεθούμε με το δολλάριο πριν την έξοδο, κ κάποιοι το διπλό νόμισμα, μας συμφέρει?
Κατα τα άλλα εξαιρετική ανάλυση που φανερώνει και το μέγεθος της προδοσίας των πολιτικών μας

Καταρχάς, με το που θα πάμε στην δραχμή εμείς, αυτό που θα συμβεί θα είναι μείωση ζήτησης του Ευρώ από τις διεθνείς αγορές και υποτίμηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, φοβούμενοι ότι οι επόμενοι που θα την κάνουν θα είναι η Ιταλία με 1 τρις χρέος και η Ισπανία με λίγο λιγότερο.

Εδώ υπάρχουν 2 ενδεχόμενα...αναλόγως τι θα προτιμήσουν να κάνουν οι Γερμανοί, αναλόγως πόσα Ιταλικά & Ισπανικά ομόλογά έχουν οι τράπεζες τους:

1) Να στηρίξουν Ιταλία & Ισπανία. Αυτό θα σημαίνει 2 πράγματα : Ευρωομόλογο (που τόσο αρνιόντουσαν) και τύπωση Ευρώ για εξαγορά Ιταλικου & Ισπανικού χρέους. Και τα δύο θα ρίξουν την ισοτιμία Ευρώ / Δολαρίου αλλά έχει μια μακροπρόθεση ελπίδα να αναβιώσει η ισοτιμία όσο αναπτύσσονται Ιταλία & Ισπανία.

2) Να αφήσουν Ισπανία & Ιταλία να καούν. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που θα βγουν από το Ευρώ αλλά οι Βόρειες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, κλπ) δημιουργώντας ένα "Βοριο-Ευρώ". Σε αυτή την περίπτωση το παλιό Ευρώ θα γίνει κομμάτια στο έλεος των διεθνών αγορών, αλλά τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, η Πορτογαλία και όσοι μείνουν στο Ευρώ έχουν κάτι που εμείς δεν έχουμε: Βαριά Βιομηχανία και Εταιρίες με Πολυεθνική δράση σε διάφορους τομείς.

Οπότε αυτή η συνομοσπονδία της Ν. Ευρώπης που θα έχει Ευρώ θα αγωνιστεί σκληρά για να δημιουργήσει Θετικό ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, ενώ η υποτίμηση του νομίσματός τους που θα πάθουν ή θα δημιουργήσουν και οι ίδιοι τυπώνοντας Ευρώ, θα τους κάνει πολύ ανταγωνιστικούς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά που θα υποστούν, θα είναι παιδική χαρά μπροστά σε αυτά που θα πάθουμε εμείς αν πάμε στη ΔΡΑΧΜΗ με Μνημόνιο και χωρίς προετοιμασία, όπως ανέλυσα. Επιπλέον, επαναλαμβάνω: οι Νότιες χώρες έχουν και γεωργία, και κτηνοτροφία, και δυνατές εταιριες και προϊόντα αλλά και Βαριά Βιομηχανία. Είναι αυτάρκεις και πολύ πιο δυνατοί από εμάς.

Το Ευρώ που έχεις στην τσέπη σου ακόμα κι αν είναι στο εξωτερικό, θα γίνει Ευρώ της Ν. Ευρώπης. Σίγουρα χειρότερο από το Δολάριο ή το Β.Ευρώ, αλλά μακράν πιο ισχυρό από την δραχμή!

Προσωπικά, το παιχνίδι θα παιχτεί ακριβώς στην κόψη του ξυραφιού: Θα πάνε οι Γερμανοί σε άλλο νόμισμα για να εξαγοράσουν τους Νότιους ή θα στηρίξουν τους Νότιους για να μην δουν π.χ. την Φίατ & της ferrari να παίρνει την αγορά από τη BMW & την Porsche;

Το μυστικό βρίσκεται στις Τράπεζες: Εάν οι Βοριες τράπεζες νιώθουν ισχυρές και δεν έχουν τοξικά ομόλογα θα πάμε στην λύση 2. Εάν όχι θα πάνε στην λύση 1.

Οι Νότιες Χώρες θα περάσουν δύσκολα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσουν το δικό μας χάλι.

Πάμε στο ερώτημά σου περί σύνδεσης με Δολάριο.

Ευτυχώς, για να μην χαρακτηριστώ κινδυνολόγος, υπάρχει ακριβώς αντίστοιχο παράδειγμα στην πρόσφατη ιστορία. Όταν οι Αργεντινοί πήγαν σε σταθερή ισοτιμία με Δολάριο και συνδέσανε το πέσος με αυτό, αυτό που έγινε είναι να μπορούν να κάνουν εισαγωγές, αλλά ήταν αδύνατον να κάνουν εξαγωγές.

Οπότε βραχυπρόθεσμα, μέσα σε 2-3 χρόνια με σύνδεση σε δολάριο, η Αργεντική έφτασε να έχει πολλαπλάσιο χρέος από αυτό που είχε! Μέχρι τότε βέβαια όλα ανθρώπινα για τους πολίτες, αλλά για το κράτος η κατάσταση ήταν τραγική. Όταν έφτασε στο αμήν, και έπρεπε να αποδεσμευτεί από το Δολάριο, αυτομάτως χάθηκαν όλες οι ιδιωτικές περιουσίες και το πέσος έγινε μαρουλόφυλο!

Περισσότερα, εδώ:

http://www.apodimos.com/arthra/2010/Jan ... /index.htm

http://skoyrasnet.blogspot.gr/2012/09/b ... _5170.html

και, φυσικά, υπάρχει και άφθονο υλικό στο google να βρεις περισσότερο και μόνος σου!
Last edited by Aetos on Sat Oct 13, 2012 5:46 pm, edited 1 time in total.
Aetos

Unread postby Aetos » Sat Oct 13, 2012 5:44 pm

Voreios wrote:Λέω να τα αποδώσω σε μορφή ''βιβλίου'' για να υπάρχει στο scribd.

Σιγά ρε..την επιστημονική διατριβή που θα την κάνεις και βιβλίο! :lol:

Ό,τι θες...τουλάχιστον και για δικό σας αρχείο, μαζέψτέ τα όπως σας βολεύει.
Aetos

Unread postby Κατάφρακτος » Sat Oct 13, 2012 6:31 pm

Φίλε Αετέ πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και σε ευχαριστώ και εγώ από την μεριά μου που μπαίνεις στον κόπο και μας τα γράφεις.

Θα ήθελα να σου κάνω και εγώ ένα ερώτημα και αν θέλεις και ξέρεις μου απαντάς: Φερειπείν ότι κάποιος έχει ένα Χ σεβαστό ποσό σε ευρώ σε ελληνική τράπεζα, τι θα τον συμβούλευες να κάνει για να μην συμβεί κάτι και εξανεμιστεί... πχ. αν εσύ είχες αυτό το ποσό τι θα το έκανες για να το εξασφαλίσεις από πάν ενδεχόμενο ;;

1) Θα το μετέτρεπες σε άλλο ξένο νόμισμα (πχ. ελβετικά φράγκα, με όλους τους κινδυνους που ενέχουν οι ισοτιμίες) ;

2) Θα αγόραζες χρυσό ;

3) Θα το έκρυβες κάτω από το στρώμα ;

4) Κάτι άλλο ;

5) Τίποτα από όλα αυτά, θα το άφηνες όπως είναι ;
Κατάφρακτος

Unread postby Aetos » Sat Oct 13, 2012 9:07 pm

Κατάφρακτος wrote:Φίλε Αετέ πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και σε ευχαριστώ και εγώ από την μεριά μου που μπαίνεις στον κόπο και μας τα γράφεις.

Θα ήθελα να σου κάνω και εγώ ένα ερώτημα και αν θέλεις και ξέρεις μου απαντάς: Φερειπείν ότι κάποιος έχει ένα Χ σεβαστό ποσό σε ευρώ σε ελληνική τράπεζα, τι θα τον συμβούλευες να κάνει για να μην συμβεί κάτι και εξανεμιστεί... πχ. αν εσύ είχες αυτό το ποσό τι θα το έκανες για να το εξασφαλίσεις από πάν ενδεχόμενο ;;

1) Θα το μετέτρεπες σε άλλο ξένο νόμισμα (πχ. ελβετικά φράγκα, με όλους τους κινδυνους που ενέχουν οι ισοτιμίες) ;

2) Θα αγόραζες χρυσό ;

3) Θα το έκρυβες κάτω από το στρώμα ;

4) Κάτι άλλο ;

5) Τίποτα από όλα αυτά, θα το άφηνες όπως είναι ;

Κοίτα, έχω απαντήσει, αλλά θα είμαι πιο αναλυτικός.

Το βασικό δεν είναι τι νόμισμα έχεις αλλά εάν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Προσωπικά, θεωρώ ότι με τους πολιτικούς που έχουμε, αν πάμε στη δραχμή θα πάμε με τον χειρότερο δυνατόν τρόπο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχεις εκατομύρια δραχμές, δολάρια, ευρώ ή γιεν στην τσέπη σου, αλλά να είναι άχρηστα, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ θα υπάρχουν τα βασικότερα των βασικων στην γειτονιά σου, όπως βενζίνη, τρόφιμα, γάλα, καθαριστικά αλλά ακόμα - ακόμα και ασφάλεια.

Άρα λοιπόν, αν το μανάβικο της περιοχής σου δεν έχει μαρούλια, κι αν ο κρεοπώλης δεν έχει κρέας, ή αν το supermarket δεν έχει γάλα, πολύ απλά γιατί δεν θα μπορούν οι ίδιοι να βρουν χρήματα να τα φέρουν ή ακομα να βρουν βενζίνη και πετρέλαιο για τις μεταφορές, τι να το κάνεις να έχεις εσύ διαθέσιμα μερικά εκατομυρια Ευρώ;

Τρελαίνομαι και μόνο που το σκέφτομαι, και θέλω να το ξαναπώ: η Δραχμή είναι ότι καλύτερο για την πατρίδα μας, αν υπάρχει σωστή προετοιμασια για τη μετάβαση στη Δραχμή, και η μεγαλύτερη κατάρα χωρίς προετοιμασία!!

Δεν υπάρχουν, δυστυχώς, όπως έχουν φτάσει τα πράγματα εδώ, ενδιάμεσες καταστάσεις: Είτε του ύψους ή του βάθους!

Προσωπικά, δεν ασχολούμαι και δεν με αποσχολεί τι θα κάνω τα όποια χρήματα έχω, τότε!! Προσπαθώ, στο μέτρο του δυνατού και του λογικού, να αγοράσω αυτά που μπορώ και να οργανωθώ με τρόφιμα, καθαριστικά και είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά μου, με τα χρήματα που έχω, ώστε στην κρίσιμη ώρα να μην τους λείψει μια οδοντόπαστα, ένα σαπούνι να πλυθούν, ένα ποτήρι γάλα.

Δεν θα καταφέρω να τα διασφαλίσω για πολύ, γιατί δεν μπορώ να φτιάξω ούτε αποθήκη επιπέδου supermarket ούτε να πετύχω αδιάλλειπτη παροχή ρεύματος.

Έστω λοιπόν, για λίγο, για όσο μπορώ.

Και μαζί με τα παιδιά μου και όσους μπορούσα ακόμα να βοηθήσω!

Αν είχα τόσα, ώστε να μην με απασχολούσε, δεν θα πήγαινα τα λεφτά μου αλλού, αλλά ίσως να έφευγα με όλη μου την οικογένεια.

Αν και προσωπικά, αν πραγματικά είχα τόσα ώστε να μπορούσα, θα ήθελα την "αποθήκη" μου να την διεύρυνα για χιλιάδες ανθρώπους, μέχρι τελευταίου Ευρώ (κι ας με χώριζε η γυναίκα μου)! :D

Αν πάλι ήθελα και ντε και αμάν κάτι να κάνω με τα λεφτά μου, θα αγόραζα χρυσό. Επειδή δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τις ισοτιμίες και πόσα νομίσματα θα επηρρεαστουν και πόσο, αλλά πιο πολύ επειδή δεν γνωρίζω τι θα γίνει με τις ίδιες τις τράπεζες και πόσα και μέχρι πότε θα μπορούσα να μεταφέρω χρήματα πάλι μέσα στην Ελλάδα - διότι μπορεί να έχεις εκατομύρια Ευρώ στην Ελβετία, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να φέρεις μέσα ούτε δίευρο - θα κατέφευγα σε μέταλλα.

Παρόλα αυτά, ο χρυσός αυτήν την περίοδο είναι πολύ υψηλός και η "αποθήκευσή" του είναι κι αυτό ένα θέμα.

Επειδή όμως, Χριστιανοί είμαστε, προσωπικά, λέω να εμπιστευτώ το Χριστό, να κάνω την προσευχή μου, και ό,τι θελήσει ο Μεγαλοδύναμος!
Last edited by Aetos on Sat Oct 13, 2012 9:14 pm, edited 1 time in total.
Aetos

Unread postby truth » Sat Oct 13, 2012 9:14 pm

Να φύγεις φίλε Αετέ με την οικογένεια να πας που ;
truth

Unread postby Aetos » Sat Oct 13, 2012 9:18 pm

truth wrote:Να φύγεις φίλε Αετέ με την οικογένεια να πας που ;

Κοίτα, αν είχα τόσα, ώστε να μην με απασχολούσε η βιοποριστική καθημερινότητα, μια ωραία φάρμα στην Αυστραλία με θέα στη θάλασσα είναι ότι πρέπει!! :D

Ξέροντας ΟΛΑ όσα είναι να γίνουν - και δεν μιλάω για τα Οικονομικά τώρα - οπουδήποτε στην ΕΛΛΑΔΑ κοντά σε χωράφι και κοντά σε Εκκλησία!

Κι επειδή, Δόξα τω Θεό, είμαι ήδη κοντά σε γη, λέω να μείνω στο σπιτάκι μου, μέχρι να με καλέσουν - αν με καλέσουν την ώρα της επιστράτευσης!
Aetos

Unread postby truth » Sat Oct 13, 2012 9:30 pm

Πάνω σε αυτό που λες.
1. Η Αυστραλία είναι όντως καλή επιλογή. Οι πλούσιοι κάνουν ήδη τις προετοιμασίες τους. Όμως η δυναμη του Χριστιανού είναι η πίστη του.
2. Στην Ελλάδα το πρόβλημα θα είναι μεγάλο σε περίπτωση γενικού μπλακ αουτ. Αυτο που θέλει λίγο μελέτη είναι το εξής. Το πολιτικό σύστημα καταρρέει και τα κόμματα, όπως βλέπουν σχεδόν όλοι, θα διαλυθούν. Τι και μέσα από ποια διαδικασία θα προκύψουν τα νέα κόμματα ;
3. Δες το βαρόμετρο του σκαι. Αυτήν την στιγμη το σκορ είναι 72% δεν τα καταφέρνουν. 28% τα καταφέρνουν. Όταν το 28 φτάσει στο 15 τότε θα δούμε αλλαγές.
4. Οργάνωση. Το νέο και το αδιάφθορο μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας τρόπος και μόνο. Η Εκκλησία. Σκεφτείται μόνοι σας το γιατί και θα το βρείτε.....Αρκεί.... μια σπίθα ......
truth

Unread postby Κατάφρακτος » Sat Oct 13, 2012 9:47 pm

Aetos wrote:Επειδή όμως, Χριστιανοί είμαστε, προσωπικά, λέω να εμπιστευτώ το Χριστό, να κάνω την προσευχή μου, και ό,τι θελήσει ο Μεγαλοδύναμος!

Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα!
Κατάφρακτος

Unread postby Aetos » Sun Oct 14, 2012 12:34 am

Κατάφρακτος wrote:Συγγνώμη που επανέρχομαι πάλι αλλά ίσως έτσι καταλάβεις και την αγωνία μου...

Η μακαρίτισσα πλέον γιαγιά μου με την πενιχρή σύνταξη που έπαιρνε και με πολλές στερήσεις για πολλά χρόνια, μου έχει μαζέψει ένα πολύ σεβαστό πόσο το οποίο και προορίζεται για την πρώτη κατοικία μου (αυτή τη στιγμή ζω με την μητέρα μου). Όπως μπορείς να καταλάβεις λοιπόν και για λόγους που δεν θέλω να αναλύσω εδώ σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε και εξανεμισθεί η αξια αυτού του ποσού θα μπει και οριστική ταφόπλακα σε κάθε όνειρο η σκέψη για να αποκτήσω κάποτε το δικό μου σπίτι. Οποτε δεν με ενδιαφέρει τόσο το να μπορώ να ρευστοποιήσω αυτά τα χρήματα για καθημερινές ανάγκες όσο το να μην χάσουν τη αρχική τους αξια ώστε να διατεθούν κάποια στιγμή στο μέλλον για τον αρχικό τους σκοπό (αγορά κατοικίας).

Κοίτα, δεν ξέρω που μένεις και που θέλεις να πάρεις σπίτι, αλλά επειδή οι αξίες έχουν ήδη ξεφτυλιστεί, γιατί δεν το κάνεις τώρα;

Αλλά, ΟΚ, ίσως θέλεις π.χ. να το κάνεις μετά από μια 5ετία, ή 10ετία. Όπως καταλαβαίνεις, ο βαθμός ωριμότητας αλλάζει και τις αποφάσεις επί της επένδυσης.

Σου ξαναείπα, ο χρυσός είναι πανάκριβος τώρα, ίσως σε 6 μήνες να έχει πέσει πολύ...δεν είμαι ειδικός επί του χρυσού.

Ασφαλώς, και ο χρυσός είναι η πιο σίγουρη επένδυση, που εντάξει όσο ακριβός κι αν είναι, θα βγάλει τα λεφτά του αν μπούμε στη δραχμή.

Αλλά που θα φυλάξεις τόσο χρυσό; Σε τράπεζα; Επικίνδυνο...αν πτωχεύσει, την έκατσες!

Σε μετοχές χρυσού, στο εξωτερικό; Έχει μια κάποια διαδικασία!

Επιπλέον, νομίζω ότι για να πάρεις χρυσό, δεν έχεις απεριόριστη δυνατότητα....δεν σου επιτρέπει νόμιμα το κράτος να έχεις χρυσό σε μεγάλη ποσότητα, εκτός κι αν είσαι κοσμηματοπώλης!

Και άντε και τον πήρες το χρυσό, πως θα τον μεταφέρεις σπίτι σου, και πως θα τον αποθηκεύσεις; Δεν μιλάμε για κάτι το οποίο θα το βάλεις σε μια τσάντα, έτσι;

Θα πας στην μαύρη; Κινδυνεύεις να σου πουλήσουν και μετά να στον κλέψουν κι από πάνω μέσα από το σπίτι σου!

Με τη λογική του χρυσού, μπορείς να πάρεις διαμάντια ή πολύτιμους λίθους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ψάξεις κάτι το οποίο μεταφέρεται, ασφαλίζεται και αγοράζεται εύκολα!!!

Επιπλέον, θα πρέπει να κάνεις μια έρευνα αγοράς, για το από που θα πάρεις, με τι τιμή και χίλια δυο άλλα!!

Σε κάθε περίπτωση, εγώ σου συνιστώ να συμβουλευτείς ΚΑΙ τον πνευματικό σου!!!

Aetos

PreviousNext

Return to ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ