Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Τα πάντα περί Γεωπολιτικών και μόνο...

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby bloomyria » Wed Oct 24, 2012 1:05 am

Aetos wrote:
Anastasios wrote:Συγνώμη πάλι αν γράφω πολλά αλλά στο θέμα του χρήματος, της σωστής και Χριστιανικής σημασίας του δεν έχω βρει, διαβάσει ακόμη κάποια απάντηση. Μαθηματικά θα το περιέγραφα ως έναν αριθμό που παίρνει ή δηλώνει αξία από το κράτος, την εξουσία, την οικονομική και νομική αρχή όπως θέλετε πες τε το ή οποία είναι αυτή που εγγυάται. Υπάρχουν δυο τρόποι υλοποίησης της έννοιας αυτής της αξίας. Με την αποτύπωση, σφραγίδα σε κάποιο νόμισμα χάρτινο, μεταλλικό, κλπ. ή με την καταχώρηση σε ένα κεντρικό αρχείο, τράπεζα, χρηματιστήριο κλπ. το οποίο ελέγχει η αρχή του χρήματος επίσης.

Δυο σημαντικές διαφορές είναι ότι το νόμισμα μετέχει σε συναλλαγές των οποίων γνώστης είναι τουλάχιστον μόνο οι συναλλασσόμενοι. Μπορεί να είναι και άλλοι γνώστες αν το επιθυμεί ένας από τους συναλλασσόμενους αλλά αν και οι δύο δεν το επιθυμούν μπορεί η συναλλαγή να μείνει γνωστή μόνο μεταξύ τους. Φυσικά πάρα πολύ μεγάλες συναλλαγές έχουν τεχνικές δυσκολίες απόκρυψης αλλά θεωρητικά έστω είναι δυνατόν να γίνουν κρυφά. Αυτό ευνοεί παράνομες κρυφές δοσοληψίες αλλά επίσης ευνοεί και την κρυφή ελεημοσύνη.

Αντίθετα στις συναλλαγές μέσω κεντρικού αρχείου γνώστης είναι τουλάχιστον οι συναλλασσόμενοι, η τράπεζα ή όποιος φορέας έχει στην διάθεση του το αρχείο, πολλές φορές επίσης η αρχή του χρήματος η οποία ελέγχει και φορολογεί τις συναλλαγές και είναι δυνατόν να γίνουν και άλλοι γνώστες.

Τώρα ποια μέθοδος είναι καλύτερη;;;


Δεν είναι θέμα μεθόδου...είναι θέμα ανταλλαγής και μεθόδου με την οποία θα γίνεται! Αν αύριο το πρωί αποφασίσει κάποιος να αντικαταστήσει τα χαρτονομίσματα και να συναλλασσόμαστε με κότες, τότε η κότα θα είναι το νόμισμα....2 κούτες μακαρόνια = 1 κότα, 1 αυτοκίνητο = 1000 κότες, κ.ο.κ.

Άρα δεν είναι θέμα αξίας, αλλά είναι θέμα ορισμού, πως αποφασίζουμε να συναλλασσόμαστε.

Πρόσεξε το παρακάτω:


Κάποτε, στην Αυστρία στο Βεργκλ το 1929, επειδή πεινούσαν οι άνθρωποι, ο Δήμαρχος, άρχισε να εκδίδει "ομόλογα κοινωνικής υπηρεσίας" χωρίς κανένα αντίκρυσμα...ήταν ουσιαστικά χαρτιά που αναγράφανε τις ώρες υπηρεσίας σου στον Δήμο.
Πήγαινες και καθάριζες, έπαιρνες π.χ. 100 σελίνια σε "ομόλογο κοινωνικής υπηρεσίας", έβαφες το δημαρχείο έπαιρνες 250 σελίνια, έφτιαχνες ένα δρόμο, 1000 σελίνια.

Έτσι, ο Δήμος έφτιαξε πολλά έργα, έγινε από τους ωραιότερους δήμους και οι άνθρωποι είχαν δουλειά, και πληρωνόντουσαν σε "ομόλογα κοινωνικής υπηρεσίας", σε σελίνια. Έπαιρναν τότε τα ομόλογα, πηγαίναν στον φούρνο και έπαιρναν ψωμί, πήγαιναν στον μπακάλη και έπαιρναν τρόφιμα, κ.ο.κ

Για την αποφυγή της πλαστογράφησης τέθηκε σε εφαρμογή μια πρόσθετη μέθοδος, κατά την οποία τα χρήματα έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα που περνούσε. Μ' αυτόν τον τρόπο, ήταν προς το συμφέρον του κεφαλαιούχου να δαπανήσει το κεφάλαιό του, προτού αυτό χάσει μέρος της αξίας του. Η αντίθετη προς τον τοκισμό διαδικασία αυτή επέτρεπε την απρόσκοπτη και ταχύτερη κυκλοφορία του χρήματος, αποτρέποντας τη συσσώρευσή του σε τράπεζες και ιδιωτικά. Ο ιδιοκτήτης των χρημάτων που δεν προλάβαινε να τα δαπανήσει είχε τη δυνατότητα να αγοράσει πίσω το 1% της αξίας που έχανε κάθε μήνα, με τη μορφή επικολλούμενων ενσήμων

Έτσι, σε χρόνο μηδέν όλοι οι κάτοικοι συναλλάσσονταν με αυτά τα ομόλογα.

Το πείραμα, μόλις δεκατρείς μήνες μετά, είχε πετύχει απόλυτα: η ανεργία μηδενίστηκε, ο πληθωρισμός και η εσωτερική υποτίμηση εξαλείφθηκαν, η πόλη του Βεργκλ απέκτησε τις απαραίτητες υποδομές σε κτήρια, δίκτυο ύδρευσης, ακόμη και αναδασώσεις στις γύρω περιοχές. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που το σύστημα επεκτάθηκε σε έξι γειτονικά χωριά, ενώ τον Ιανουάριο του 1933 η πόλη του Κιτσμπύελ υιοθετεί ένα ανάλογο τοπικό νόμισμα. Το «Θαύμα του Βεργκλ» κέντρισε το ενδιαφέρον του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Νταλαντιέ, του οικονομολόγου Ίρβιν Φίσερ και του καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης Κλωντ Μπουρντέ, ο οποίος σε έκθεσή του επισημαίνει με οικονομικούς όρους την επιτυχία του νέου συστήματος.

Στα μέσα του 1933, περί τις 170 Αυστριακές πόλεις δείχνουν ενδιαφέρον να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημάρχου Ούντεργκούγκενμπέργκερ, κάτι που πανικοβάλλει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας. Υπό τον φόβο της γενικότερης επέκτασης του συστήματος, την 1η Σεπτεμβρίου 1933, δια νόμου απαγορεύεται η έκδοση τοπικών νομισμάτων, εφαρμόζοντας το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας περί έκδοσης εθνικού νομίσματος, καθιστώντας έτσι τα Σελίνια του Βεργκλ παράνομα και άνευ ισχύος. Στους επόμενους μήνες η ανεργία ανέβηκε στο 30% και επικράτησε η φτώχεια και η εξαθλίωση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το 1938, η Αυστρία προσαρτάται στο Τρίτο Ράιχ, χωρίς την παραμικρή αντίσταση, με τον Χίτλερ να φαντάζει σε πολλούς ως οικονομικός και πολιτικός μεσσίας.



Θυμάμαι βέβαια στο Ευαγγέλιο αναφέρετε πως είπε: "Τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Ίσως δεν είμαι πνευματικά ώριμος ακόμα να ερμηνεύσω, κατανοήσω σωστά το νόημα αυτού. Δηλαδή στην Χριστιανική κοινωνία δεν θα υπάρχει χρήμα; Η μήπως ο Χριστός απλά το θεωρεί ένα δευτερεύων θέμα το οποίο αν ο άνθρωπος είναι ψυχοπνευματικά ώριμος θα λυθεί αυτόματα. Γενικά πιστεύω πως για πολλά θέματα όπως το χρήμα, η πολιτική, η εξουσία, οι σχέσεις των φύλων ο Χριστός απλά τα έβαζε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην ψυχική και πνευματική υγεία. Το πράγμα όμως μπερδεύεται επειδή ούτε ζούμε σε αυτή την ιδανική κοινωνία της βασιλείας των ουρανών ούτε ο Χριστός είπε να τα καταργήσουμε όλα αυτά από την ζωή μας.


Το χρήμα δεν θα σταματήσει να κυκλοφορεί!

Η ουσία της Χριστιανικής Πίστης, είναι να μην γίνεται ο άνθρωπος χρηματο-κεντρικός, δηλαδή να μην αποσκοπεί στην συσσώρευση του υλικού πλούτου αλλά στην συσσώρευση του πνευματικού πλούτου!

Το χρήμα είναι μέσο διαβίωσης στην κοινωνία και όχι αυτοσκοπός: Αυτοσκοπός είναι η Σωτηρία της ψυχής, δηλαδή δεν πέφτεις σε μελαγχολία εάν δεν έχεις λεφτά και ούτε περηφανεύεσαι εάν έχεις.


Τέτοια "τοπικά" χρηματικά συστήματα είναι η απάντηση στην παγίδα της παγκοσμιοποίησης της ροής των χρημάτων. Υπάρχουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης (πχ στο Μόναχο υπάρχει το Regio) και λόγο κρίσης νομίζω και σε αρκετά μέρη της Ελλάδας. Στην Αργεντινή συνέβη κάτι παρόμοιο. ϊσως θα έπρεπε να αρχίσουμε από τώρα να οργανωνόμαστε με αυτόν τον τρόπο..
User avatar
bloomyria
 
Posts: 376
Joined: Fri Jun 01, 2012 1:13 pm
Location: Μόναχο

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby 40palikj » Wed Oct 24, 2012 1:18 am

κανενα ομολογο ή χρημα δεν εχει σημερα αξια, παρα μονον ο χρυσος. πχ χιλιες δραχμες πριν 50 χρονια ηταν ας πουμε 1 χρυση λιρα. σημερα, οι 1000 δραχμες του τότε αξιζουν ισως 4 ευρω ετσι για ενθυμιο αλλα η μια λιρα σημερα εχει 362 ευρω επειδη εχει χρυσαφι και οχι επειδη ειναι παλαια. ο ανθρωπος εμαθε να μετραει τον πλουτο σε χρυσο απο αρχαιοτατων χρονων και δεν προκειται αυτο να αλλαξει. θα αλλαξουν νομισαμτα, κερματα, χαρτακια, ο,τι μπορειτε να σκεφτειτε. 20 χρονια μετα, μονον ο χρυσος θα εχει αξια, 500 χρονια μετα μονον ο χρυσος θα εχει παλι αξια
Ψευτορωμέικο λίγα τα ψωμιά σου!
User avatar
40palikj
 
Posts: 864
Joined: Wed Nov 16, 2011 3:46 pm

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby arxaggelos » Wed Oct 24, 2012 7:35 am

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XCfrtvZO9S8[/youtube]
Image
User avatar
arxaggelos
 
Posts: 509
Joined: Tue Nov 15, 2011 7:30 am

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby Aetos » Wed Oct 24, 2012 7:45 pm

40palikj wrote:κανενα ομολογο ή χρημα δεν εχει σημερα αξια, παρα μονον ο χρυσος. πχ χιλιες δραχμες πριν 50 χρονια ηταν ας πουμε 1 χρυση λιρα. σημερα, οι 1000 δραχμες του τότε αξιζουν ισως 4 ευρω ετσι για ενθυμιο αλλα η μια λιρα σημερα εχει 362 ευρω επειδη εχει χρυσαφι και οχι επειδη ειναι παλαια. ο ανθρωπος εμαθε να μετραει τον πλουτο σε χρυσο απο αρχαιοτατων χρονων και δεν προκειται αυτο να αλλαξει. θα αλλαξουν νομισαμτα, κερματα, χαρτακια, ο,τι μπορειτε να σκεφτειτε. 20 χρονια μετα, μονον ο χρυσος θα εχει αξια, 500 χρονια μετα μονον ο χρυσος θα εχει παλι αξια


Με απλά λόγια, μετά από 8 σελίδες ανάλυση που έχω κάνει, εσύ προτίμησες να πηδήξεις και τις 8 σελίδες και εμένα μαζί με αυτές, να πας κατευθείαν στο τέλος στην 10η, για να πεις ό,τι θέλεις να πεις!!

ΟΚ...πάω πάσο!!

Λοιπόν....εγώ σου λέω το εξής: Το πιο πολύτιμο αγαθό, περισσότερο κι από τον χρυσό είναι το αλεύρι!

Εγώ μπορώ να στο αποδείξω αυτό....εσύ μπορείς να μου αποδείξεις ότι το μόνο που έχει αξία είναι ο χρυσός κι όχι το αλεύρι;
Aetos
 

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby Anastasios » Fri Oct 26, 2012 7:43 am

Ηρεμία παιδιά. Λοιπόν νομίζω ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο άνθρωπος. Το πιο πολύτιμο είναι η ψυχή, υγεία, οικογένεια, φιλία και οι μεγάλες αξίες της ζωής προσωπικά. Γενικά και για την παγκόσμια οικονομία το πιο πολύτιμο είναι η ανθρώπινη εργασία. Χωρίς ανθρώπινη εργασία τίποτε δεν γίνεται. Ούτε όπλα και πόλεμος αλλά ούτε και πόλεις, σπίτια, εργοστάσια, φάρμες αλλά ούτε και πετρέλαιο, χρυσός και πολύτιμοι λίθοι εξορύσσονται και φυλάσσονται. Το μόνο θέμα είναι ότι πολλές φορές η ανθρώπινη εργασία υποτιμάται. Και εκεί είναι το όλο παιχνίδι της εξουσίας. Ενώ η εξουσία θα έπρεπε να διαφυλάττει την αξία της ανθρώπινης εργασίας πολλές φορές από εγωκεντρικά κίνητρα οι εξουσιαστές επιδιώκουν την σκλαβιά-δουλεία των εξουσιασμένων. Αυτό μας κατέδειξε και ο Χριστός. Τα Θαύματα του και η προσφορά, αξία, εργασία του υποτιμήθηκαν από αυτούς που δεν μπορούσαν να τα εξουσιάσουν για ίδιο όφελος.
Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ιωάν. 8,7
Anastasios
 
Posts: 1528
Joined: Sun Dec 04, 2011 8:01 am

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby dimrho » Fri Nov 23, 2012 9:02 am

Aetos καλημέρα, καμία πρόβλεψη ανάλυση για την Δευτέρα;
dimrho
 
Posts: 6
Joined: Tue Dec 20, 2011 6:06 pm

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby bloomyria » Sat Nov 24, 2012 9:05 pm

Anastasios wrote:Ηρεμία παιδιά. Λοιπόν νομίζω ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο άνθρωπος. Το πιο πολύτιμο είναι η ψυχή, υγεία, οικογένεια, φιλία και οι μεγάλες αξίες της ζωής προσωπικά. Γενικά και για την παγκόσμια οικονομία το πιο πολύτιμο είναι η ανθρώπινη εργασία. Χωρίς ανθρώπινη εργασία τίποτε δεν γίνεται. Ούτε όπλα και πόλεμος αλλά ούτε και πόλεις, σπίτια, εργοστάσια, φάρμες αλλά ούτε και πετρέλαιο, χρυσός και πολύτιμοι λίθοι εξορύσσονται και φυλάσσονται. Το μόνο θέμα είναι ότι πολλές φορές η ανθρώπινη εργασία υποτιμάται. Και εκεί είναι το όλο παιχνίδι της εξουσίας. Ενώ η εξουσία θα έπρεπε να διαφυλάττει την αξία της ανθρώπινης εργασίας πολλές φορές από εγωκεντρικά κίνητρα οι εξουσιαστές επιδιώκουν την σκλαβιά-δουλεία των εξουσιασμένων. Αυτό μας κατέδειξε και ο Χριστός. Τα Θαύματα του και η προσφορά, αξία, εργασία του υποτιμήθηκαν από αυτούς που δεν μπορούσαν να τα εξουσιάσουν για ίδιο όφελος.



ΣΩΣΤΑ!!
Ποιός θα μου λύσει την απορία: Αν μετά τα γεγονότα τρώνε όλοι με χρυσά κουτάλια, δηλ περνάνε όλοι καλά, ποιός θα κάνει τις δύσκολες δουλειές; Γίνεται να ζει κανείς άνετα και "πλούσια" χωρίς να υπάρχουν κάποιοι που να έχουν λιγότερα και να είναι "υπηρετικό προσωπικό";

(Μη με παρεξηγήσετε, δεν έχω πρόβλημα να είμαι υπηρετικό προσωπικό του Αυτοκράτορα πχ :lol: :lol: :lol: )
User avatar
bloomyria
 
Posts: 376
Joined: Fri Jun 01, 2012 1:13 pm
Location: Μόναχο

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby Aetos » Mon Nov 26, 2012 12:15 am

dimrho wrote:Aetos καλημέρα, καμία πρόβλεψη ανάλυση για την Δευτέρα;


Ίδια γεύση....τα έχω γράψει στο "Επερχόμενα & Προφητείες".

Μην περιμένεις προκοπή ούτε αύριο ούτε τον Δεκέμβρη.

Τα γεγονότα θα μας και θα τους προλάβουν όλους!
Aetos
 

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby argi1976 » Mon Nov 26, 2012 12:00 pm

καλημέρα σε όλους.Αν κάποιος έχει 1000 € σε κάποια τράπεζα για ώρα ανάγκης οχι για τον ευατό του αλλα για το παιδί του για ώρα ανάγκης αλλά για να μην τα χάσει οταν πάμε στην δραχμή θελει να τα μετατρέψει σε καποιο νόμισμα , ποια νομίζετε ειναι η καλύτερη πρόταση. Προχθές συζητούσα με εναν συνάδερφο μου , βεβαια αυτος δεν εχει ανάγκη τα λεφτά , σε σχέση με μένα που φοβαμαι οτι αυριο ακομα και σημερα μπορει να ειμαι στο ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας , μου είπε οτι τα μισά τα λεφτά του τα εχει μετατρεψει σε Γιεν και τα άλλα σε Λίρες Αγγλίας.
argi1976
 
Posts: 60
Joined: Tue Nov 15, 2011 11:52 pm

Re: Ευρώ, Δραχμή & Μαθήματα Οικονομικών

Unread postby Aetos » Mon Nov 26, 2012 12:48 pm

argi1976 wrote:καλημέρα σε όλους.Αν κάποιος έχει 1000 € σε κάποια τράπεζα για ώρα ανάγκης οχι για τον ευατό του αλλα για το παιδί του για ώρα ανάγκης αλλά για να μην τα χάσει οταν πάμε στην δραχμή θελει να τα μετατρέψει σε καποιο νόμισμα , ποια νομίζετε ειναι η καλύτερη πρόταση. Προχθές συζητούσα με εναν συνάδερφο μου , βεβαια αυτος δεν εχει ανάγκη τα λεφτά , σε σχέση με μένα που φοβαμαι οτι αυριο ακομα και σημερα μπορει να ειμαι στο ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας , μου είπε οτι τα μισά τα λεφτά του τα εχει μετατρεψει σε Γιεν και τα άλλα σε Λίρες Αγγλίας.


Αν κάποιος έχει 1000 Ευρώ, ας πάει να αγοράσει ένα χοντρό μπουφάν για το χειμώνα, κανά - δυο μακαρόνια και βενζίνη για το αυτοκίνητό του να την κάνει σε ώρα ανάγκης!!
Aetos
 

PreviousNext

Return to ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests