Voreios wrote:ΒΑΡΒΑΡΑ
Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι
2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδα ξανθή
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι
για το γαρνίρισμα
καρύδια ψιλοκομμένα
λίγη κανέλα
Ατομα: 8-10 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 3 ώρες
Εκτέλεση
Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι "Τα γευστικά ταξίδια της Βέφας - Πολίτικα".
yelem wrote:Το κάναμε τσελεμεντέ το φόρουμ ??
Matina wrote:titinaki wrote:Και γιατί να μην φροντίσουμε από τώρα που μπορούμε ακόμα τουλάχιστον να πάρουμε?
Σκεφτείτε και την ζέστη... Ειδικά σε περιοχές που έχει κρύο μια χαρά θα είναι....
Εμείς αφότου βάλαμε ξυλόσομπα(μαντέμι) στο σπίτι έχουμε πολύ περισσότερη ζέστη με λιγότερα χρήματα.Ο τόνος στην περιοχή μου κοστίζει 85 ευρώ,αλλά κόβουμε κι εμείς ξύλα,οπότε συμφέρει καλύτερα.Πάντως προσωπικά πιστεύω πως η ξυλόσομπα(στην οποία γυρίζει πολύς κόσμος πλέον)συμφέρει από πάρα πολλές απόψεις + του ότι μπορείς να μαγειρέψεις επάνω ,αλλά και να ψήσεις με τα κάρβουνα που γίνονται.
Σκεφτείτε το!
Ioulia wrote:Ματινα είστε τυχεροί. Σε μας ο τόνος τα ξύλα κοστίζει 180 ευρώ Πάλι φθηνότερα από το πετρέλαιο, αλλά...
maria798081 wrote:βρε παληκαρια μια ερωτηση για σπορους που ειχα κανει που τη μεταφερατε????
maria798081 wrote:βρε παληκαρια μια ερωτηση για σπορους που ειχα κανει που τη μεταφερατε????
Return to ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests