Αγιορείτικη Επικαιρότητα

Moderator: inanm7

Re: Αγιορείτικη Επικαιρότητα

Unread postby kostasellas » Tue Aug 27, 2013 7:55 pm

Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος για την Κοίμηση της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου)

Απόψε θα γίνει Αγρυπνία στο Άγιο Όρος για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου (15/28 Αυγούστου)
Γιορτάζουν ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου, H Ιερά Μονή Ιβήρωv και H Ιερά Σκήτη Βογορόδιτσα

Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πιστών !!!! κατέκλυσε το "Περιβόλι της Παναγίας" για να συνεορτάσει με τους Αγιορείτες πατέρες την μεγαλύτερη θεομητορική εορτή, τη Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παρουσία περίπου δυο χιλιάδων προσκυνητών !!! που κατέφθασαν στη χάρη της Παναγίας από κάθε γωνιά του κόσμου εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ιβήρων
Περίπου πεντακόσιους προσκυνητές!!! βρίσκονται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου[/b] όπου φυλάσσεται η Αγία ζώνη της Θεοτόκου και τιμάται ιδιαιτέρως η μητέρα του Θεού.
kostasellas

Unread postby kostasellas » Tue Aug 27, 2013 9:32 pm

Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πιστών !!!! κατέκλυσε το "Περιβόλι της Παναγίας"
Image
Image
Image

agioritikovima.gr
kostasellas

Unread postby kostasellas » Fri Aug 30, 2013 10:47 pm

Από την Κακαβιά με τις παρανομίες στο Άγιο Όρος με τις ευλογίες!

Ο Γιαννιώτης Μιχάλης Στεφάνου θεωρείται ένας από τους καλύτερους και αποδοτικότερους τελωνειακούς στην Ελλάδα. Δύο χρόνια ως διευθυντής στο τελωνείο Κακαβιάς έκανε πολύ αποτελεματική δουλειά κατά των διάφορων επικίνδυνων κυκλωμάτων. Μετατίθεται, τώρα, από το τελωνείο Κακαβιάς, έχοντας σφραγίσει την παρουσία του εκεί με επιτυχίες, στη Δάφνη του Αγίου Όρους.
Στην Κακαβιά έρχονταν καθημερινά αντιμέτωπος με τις παρανομίες! Στο Άγιο Όρος θα έχει ευλογίες!
Image

http://www.katoci.com/2013/08/blog-post_7806.html
kostasellas

Unread postby nikolar » Mon Sep 16, 2013 9:52 pm

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

3589 - Έγινε σήμερα ο Αγιασμός στο φαρμακείο του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)

http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/2013/09/3589.html
nikolar

Unread postby kostasellas » Tue Sep 24, 2013 4:09 pm

24 Σεπτεμβρίου Μνήμη Aγίου Σιλουανού του Αθωνίτη-Ρώσου Αγιορείτη Αγίου
Ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού.
Γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία από γονείς ευσεβείς. Ύστερ' από διάφορες μεταπτώσεις των πρώτων νεανικών του χρόνων, ένα αποκαλυπτικό όραμα της Υπεραγίας Θεοτόκου τον έκανε να μετανοήσει βαθιά και να ποθήσει την ισάγγελη μοναχική πολιτεία.
Το 1892 ήρθε στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Μικρόσχημος μοναχός έγινε το 1896 και μεγαλόσχημος το 1911.
Η ζωή του στον Άθωνα, διαποτισμένη από τη διαρκή μνήμη του Θεού, ξεχώριζε για τη συνέπεια και την ακρίβειά της τόσο στους πνευματικούς αγώνες όσο και στις μοναστηριακές διακονίες.
Υπομονετικός και μακρόθυμος, πράος και άκακος, ταπεινός και υπάκουος ο όσιος Σιλουανός, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση των συμμοναστών του, αλλά και δέχτηκε πολλές επιθέσεις από τους φθονερούς και μισόκαλους δαίμονες.
Έχοντας παραδώσει τον εαυτό του ολοκληρωτικά στο Θεό, πολύ σύντομα αξιώθηκε να λάβει το δώρο της ακατάπαυστης ευχής από την Κυρία Θεοτόκο, αλλά και να δει τον ζώντα Χριστό μέσα στο ναό του προφήτη Ηλία, στο μυλώνα της μονής.
Η θεοφάνεια εκείνη ήταν ο σημαντικότερος σταθμός της ζωής του. Από τότε η οξεία πνευματική αίσθησή του έγινε ακόμα οξύτερη. Αισθανόταν αφόρητο πόνο για την αμαρτία.
Λυπόταν και έκλαιγε για τις ψυχές που βρίσκονται μακριά από την αλήθεια.
Προσευχόταν αδιάλειπτα για όλο τον κόσμο. Αγαπούσε τους ανθρώπους και το Θεό χωρίς όρια. Μολονότι ολιγογράμματος, απέκτησε σπάνια σοφία και πείρα με τους αγώνες και τις μελέτες του. Η επικοινωνία μαζί του ήταν πηγή χαράς. Η παρουσία του χάριζε ειρήνη και ανάπαυση.
Μέσα στην προσευχή και τη δοξολογία του Θεού τελείωσε την επίγεια πορεία του.
Κοιμήθηκε στις 11/24 Σεπτεμβρίου 1938 στη μονή της μετανοίας του.
Η διδασκαλία του, που έχει αποτυπωθεί στις γραφές του, είναι βαθιά βιωματική και αναφέρεται σε καίρια ζητήματα της πνευματικής ζωής - προσευχή, χάρη, δοκιμασίες, ταπείνωση, ειρήνη, ελευθερία, μετάνοια, αγάπη, υπακοή, θεογνωσία.
Η βιογραφία του, γραμμένη από το μαθητή του γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ (+1993), καθώς και οι θεόσοφες διδαχές του σαγήνευσαν πολλούς ανθρώπους, και μάλιστα αλλοδόξους, και τους έκαναν να γνωρίσουν τον αληθινό Θεό και να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
kostasellas

Unread postby kostasellas » Thu Sep 26, 2013 11:47 pm

Απόψε τελείται Αγρυπνία σε όλα τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14/27 Σεπτεμβρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.
kostasellas

Unread postby nikolar » Wed Oct 02, 2013 11:57 am

Η πανήγυρη του Μυλοποτάμου θα μεταδοθεί ζωντανά!

Την Πέμπτη 20.9/3 Οκτωβρίου, εορτάζεται στο Άγιο Όρος η Μνήμη του Αγίου Ευσταθίου του Μεγαλομάρτυρος. Πανηγυρίζει το Ιερό Λαυριωτικό Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου, ο Μυλοπόταμος.
Τον πανηγυρικό Εσπερινό (σήμερα Τετάρτη 19.9/2 Οκτωβρίου, ώρα 5 μ.μ.) και τη Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης (5 π.μ.), θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά ΕΔΩ http://www.livemedia.gr/album/2138
nikolar

Unread postby eternity » Sun Oct 13, 2013 11:11 pm

Ο Αγγλος πρέσβης γράφει συγκλονισμένος για το Αγιο Ορος: Ντράπηκα για τα δάκρυα στο πρόσωπό μου...

Ήμουν 19 χρονών όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να πάρω διαμονητήριον για το ´Αγιον ´Ορος. Είμαι πιστός αγγλικανός, και ενδιαφέρομαι εδώ και πολλά χρόνια για το μοναχισμό και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας, γράφει ο John Kittmer, ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.

Ελληνομαθής και λάτρης της Ελλάδας, έχει κατορθώσει να εκπλήξει ευχάριστα όσους τον έχουν συναντήσει, συμπεριλαμβανομένου του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, που πρόσφατα τον δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή.

Στο blog του, ο Βρετανός Πρέσβης, έγραψε για τις εμπειρίες του όταν κατόρθωσε μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών, να επισκεφθεί το Άγιον Όρος.

Γράφει ο πρέσβης:

«Ήμουν 19 χρονών όταν προσπάθησα για πρώτη φορά να πάρω διαμονητήριον για το ´Αγιον ´Ορος. Είμαι πιστός αγγλικανός, και ενδιαφέρομαι εδώ και πολλά χρόνια για το μοναχισμό και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας
Το 1987, η αίτησή μου δεν έγινε δεκτή και αποκαρδιώθηκα λίγο. Έτσι χρειάστηκε να περιμένω 25 και πλέον χρόνια για να καλύψω το κενό αυτό στο ελληνικό μου βιογραφικό.

Την περασμένη βδομάδα, αφού απέκτησα επιτέλους και χωρίς πρόβλημα (χάρη στις εκκλησιαστικές αρχές) την απαραίτητη άδεια, ταξίδεψα βόρεια, μόνος μου εκτός από την αστυνομική μου συνοδεία, με σκοπό να περάσω τρεις νύχτες στον ´Αθω.

´Ημουνα αποφασισμένος να περιηγηθώ ως προσκυνητής, με τη λιγότερη δυνατή εθιμοτυπία. Κατά την άποψή μου, ο σοβαρός προσκυνητής περπατάει και μετράει την πνευματική εμπειρία σε πραγματικό χρόνο, μακρυά από το αυτοκίνητο και το ρολόι. Τώρα πια που οι περισσότεροι ταξιδεύουν στο ´Ορος με αμάξι, ήμουν τυχερός που ένας από τους συνεργάτες της ασφάλειάς μου ήταν πρόθυμος να ανεχτεί έναν εκκεντρικό Άγγλο, και να με συνοδέψει πεζός.

Έτσι ο ακούραστος συνοδός ασφαλείας μου κι εγώ περπατήσαμε για πολλά χιλιόμετρα, άλλοτε στην ενδοχώρα, άλλοτε δίπλα στην ακτή, άλλοτε στο δάσος. Η φυσική ομορφιά του Όρους είναι εκπληκτική: βρίσκεται όχι μόνο στο αστραφτερό φως στην επιφάνεια του πελάγους και στον επιβλητικό όγκο του ´Αθω του ίδιου, αλλά και στη γεμάτη αποχρώσεις σκιά του φυλλοβόλου δάσους, και στους ορμίσκους και τους μυχούς της ακτής. Εκεί ένας λυρικός ρομαντικός νιώθει να προσεγγίζει το Υπερβατικό, άσχετα από την πίστη του και τις ελπίδες του.

Αλλά για μένα, η κύρια εμπειρία του ´Αθω δεν είναι τόσο η φυσική ομορφιά του παρθενικού τοπίου, όσο η εμβάπτιση του πιστού στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις του μοναστικού βίου. Έτσι επισκεφτήκαμε πέντε μονές στα βόρεια και διανυκτερεύσαμε σε τρεις. Σε όλες, μας προσφέρθηκαν φιλοξενία, φιλία και συζήτηση με τους γέροντες, και παροτρυνθήκαμε διακριτικά να συμμετάσχουμε στην προσευχή της κοινότητας. Να ποιο είναι, ειδικά για τον μη ορθόδοξο, το προνόμιο του διαμονητηρίου.

Αγαπώ την ορθόδοξη λειτουργία και έχω παρευρεθεί σε πολλές υπέροχες λειτουργίες. Αλλά στην Ι.Μ. Ιβήρων, τη Σταυρονικήτα και τη Ξενοφώντος, είχα για πρώτη φορά την αίσθηση ότι η λειτουργία άνοιγε πραγματικά το δρόμο προς τις βαθύτατες πνευματικές αλήθειες και εξέθετε την ψυχή στην πιο βαθειά της αναζήτηση.

Στη Θεία Λειτουργία της Ιβήρων και στον Εσπερινό της Ξενοφώντος, ντράπηκα για τα δάκρυα στο πρόσωπό μου. Αλλά, κοιτώντας γύρω μου, κατάλαβα ότι δεν ήμουνα ο μόνος.

Οι περισσότεροι από εμάς συγκινηθήκαμε εμφανώς από τη θαυμάσια αρμονία της μουσικής, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, καθώς και από τον μεστό λόγο της λειτουργίας και τη σταθερή της προτροπή σε μια πορεία μετάνοιας και ελέους.

Για μένα δεν ήταν μόνο μια πολύτιμη εμπειρία που θα φυλάξω, αλλά κάτι που ελπίζω να επαναλάβω στο διάστημα της θητείας μου εδώ στην Ελλάδα.

Πηγή dogma.gr
«Φώτισόν μου, το σκότος, Κύριε!» (Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς).
eternity
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby nikolar » Sat Oct 19, 2013 10:03 pm

Ανταπόκριση Άγιο Όρος - Γιώργος Θεοχάρης

Αίσθηση προκαλεί η απουσία της εκπροσώπησης της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου στην επίσκεψη του "προκαθήμενου της Ορθοδοξίας" στο Άγιο Όρος.
Η μη παρουσία του ηγουμένου και του αντιπροσώπου της εν λόγω Μονής τόσο στην υποδοχή του Πατριάρχη όσο και στις λοιπές εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος που χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης , προκαλεί ερωτηματικά και ήδη πυροδοτεί συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους

http://trelogiannis.blogspot.gr/2013/10 ... _5035.html
nikolar

Unread postby nikolar » Sun Nov 03, 2013 8:41 pm

«ΦΩΣ» ΣΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Image Η βοήθεια της τεχνολογίας στην εξυχνίαση κάθε μορφής εγκληματικών πράξεων είναι καθοριστική. Όπως διαβάζουμε στο agelioforos.gr ο δράστης του εμπρησμού στο Άγιον Όρος πέρυσι, έγινε αντιληπτός από τις αρχές μετά από διαστάυρωση κάποιων στοιχείων που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από ένα κομμάτι σωλήνα «έδεσαν» οι αρχές την υπόθεση του εμπρησμού στο Άγιον Όρος, πέρσι τον Αύγουστο.

Στην περίπτωση εκείνη, η φωτιά είχε ξεκινήσει από την περιοχή Μονοξυλίτης του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται τα αμπέλια της μονής Διονυσίου, και στη συνέχεια επεκτάθηκε φτάνοντας μέχρι την Ουρανούπολη, ενώ για την κατάσβεσή της έφτασαν αεροσκάφη ακόμη και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι μοναχοί εντόπισαν στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά ένα κομμάτι από σωλήνα ύδρευσης, ενώ αργότερα στην κατοχή ενός αλλοδαπού που κρίθηκε ύποπτος βρέθηκε ένα μαχαίρι, το οποίο κατασχέθηκε. Και τα δύο αντικείμενα στάλθηκαν στα εργαστήρια της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Β. Ελλάδος και διαπιστώθηκε πως το μαχαίρι που είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο άτομο είχε χρησιμοποιηθεί για να κοπεί ο σωλήνας που εντοπίστηκε στο σημείο της φωτιάς!
nikolar

PreviousNext

Return to ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ