Επιλογή Πνευματικού

Κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθησαν...περί Θείας Λατρείας, Κλήρου, Λαού, Δράσεων της Εκκλησίας μας, αλλά, και αιρέσεων που προσπαθούν να παρεισφρύουν...

Moderator: inanm7

Re: Επιλογή Πνευματικού

Unread postby akerm » Sat Oct 13, 2012 7:48 pm

...εντάξει τι να συγκρίνεις τώρα...ας είναι...
απλά πράματα ...στον παράδεισο ένα απο τα πράματα που παραβήκαμε ήταν η υπακοή...δια αυτής θα επιστρέψουμε... την ακολουθούμε; οκ...δεν την ακολουθούμε;...ας ξεχάσουμε την Βασιλεία των Ουρανών...υπακοή στο θέλημα του Θεού, υπακοή τον πνευματικό (αρκεί να είναι όπως πρέπει και όχι όπως θέλουμε εμείς να είναι), υπακοή στη σύζυγο, στους άλλους ..και...και...και...

το θέμα άνοιξε με δική σου προτροπή για την επιλογή Πνευματικού...δεν σε βλέπω "ζεστό" όμως...
akerm

Unread postby moiraios » Sat Oct 13, 2012 11:57 pm

Βρε akerm ανοιξε με δική μου προτροπη αλλά σκοπός είναι να ωφεληθούν όλοι...Δεν θέλω να μονολογώ ,ούτε είμαι ειδίκος και αλάνθαστος στο θέμα.Μέσα από τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση των διαφόρων απόψεων να βγει ένα συμπερασμα.

Αυτό που ρωτάω λοιπόν ειναι το εξής : Ποιά ειναι τα κριτίρια που πρέπει να πληρεί ένας πνευματικός και ποία τα όρια του?Εσείς καλύπτεστε απο τον πνευματικό σας?Υπάρχουν διάφορα περιστατικά που σας βοήθησαν ή σας εβλαψάν και με βάση αυτά τι συμπέρασμα βγάζετε για τους πνευματικούς?
moiraios

Unread postby giannis73 » Sun Oct 14, 2012 7:02 am

moiraios wrote:Βρε akerm ανοιξε με δική μου προτροπη αλλά σκοπός είναι να ωφεληθούν όλοι...Δεν θέλω να μονολογώ ,ούτε είμαι ειδίκος και αλάνθαστος στο θέμα.Μέσα από τη συζήτηση και την αλληλεπίδραση των διαφόρων απόψεων να βγει ένα συμπερασμα.

Αυτό που ρωτάω λοιπόν ειναι το εξής : Ποιά ειναι τα κριτίρια που πρέπει να πληρεί ένας πνευματικός και ποία τα όρια του?Εσείς καλύπτεστε απο τον πνευματικό σας?Υπάρχουν διάφορα περιστατικά που σας βοήθησαν ή σας εβλαψάν και με βάση αυτά τι συμπέρασμα βγάζετε για τους πνευματικούς?

Εγώ καλύπτωμαι πλήρως από τον Πνευματικό μου και από τον προηγούμενο που είχα και ευχαριστώ τον Θεό που με λυπήθηκε και μου έδωσε αυτούς τους Πνευματικούς.
Με έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές και αυτό που λέει ο Π.Παίσιος είναι ολόσωστο.
Εσύ κάνε την υπακοή σου και θα δεις το θαύμα του Θεού να γίνεται ,από την συμβουλή του Πνευματικού σου και ας μην είναι ο Π.Παίσιος ο Πνευματικός σου.
Απλά θέλει μετάνοια πραγματική ,ταπείνωση πραγματική και πίστη πραγματική και είναι όχι 100% σίγουρο αλλά 100000% σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει ο Θεός.
giannis73

Unread postby moiraios » Sun Oct 14, 2012 8:11 pm

Καταρχήν γεια σου φίλε Γιάννη...Αυτο που θελω να πω εξ αρχης ειναι ότι δεν έχω καποιο προβλημα με τον πνευματικο μου και ανοιξά αυτή τη συζήτηση όχι για να βρώ εγώ λυση,αλλά μέσα από τη συζήτηση να βγουν κάποια συμπεράσματα για τους πνευματικους (σε γενικο και οχι σε προσωπικο επιπεδο) διοτί παρατηρούνται πολλά σφάλματα στην χριστιανικη κοινωνια την οποια ζουμε και από πλευράς τους κ οχι μόνο απο πλευράς μας

Και σε ρωτάω εγώ ετσι οπώς το έθεσες:αν ο Πνευματικός σου είναι πλανεμένος ή είναι ηθικά διευθαρμένος θα συνεχίσεις να κανεις υπακοή?
Προσωπική μου αποψη,Οχι.Αρά πρέπει να χουμε όλοι μας κριτική σκέψη και να αξιολογούμε πρίν εφαρμοσουμε κατί...Στην τελική οταν θα κριθουμε θα μαστε εμεις ο Θεος κι οι ψυχή μας
moiraios

Unread postby Pater_Familias » Sun Oct 14, 2012 9:09 pm

moiraios wrote:Καταρχήν γεια σου φίλε Γιάννη...Αυτο που θελω να πω εξ αρχης ειναι ότι δεν έχω καποιο προβλημα με τον πνευματικο μου και ανοιξά αυτή τη συζήτηση όχι για να βρώ εγώ λυση,αλλά μέσα από τη συζήτηση να βγουν κάποια συμπεράσματα για τους πνευματικους (σε γενικο και οχι σε προσωπικο επιπεδο) διοτί παρατηρούνται πολλά σφάλματα στην χριστιανικη κοινωνια την οποια ζουμε και από πλευράς τους κ οχι μόνο απο πλευράς μας

Και σε ρωτάω εγώ ετσι οπώς το έθεσες:αν ο Πνευματικός σου είναι πλανεμένος ή είναι ηθικά διευθαρμένος θα συνεχίσεις να κανεις υπακοή?
Προσωπική μου αποψη,Οχι.Αρά πρέπει να χουμε όλοι μας κριτική σκέψη και να αξιολογούμε πρίν εφαρμοσουμε κατί...Στην τελική οταν θα κριθουμε θα μαστε εμεις ο Θεος κι οι ψυχή μας

Τὸ μυστήριο τῶν θείων δρώμενων δὲν μπορεῖ νὰ εξηγηθεῖ μὲ τὴ λογικὴ οὖτε μὲ τὴ κριτικὴ σκέψη. Ἀπὸ ἐκεί καὶ πέρα, εἶτε ἐμπιστεύεσαι τὸν πνευματικό σου εἶτε ὅχι. Δὲ μπορεῖς, ἀπό ὅτι σοῦ λέει ὁ πνευματικός σου, ἄλλα νὰ ἐφαρμόζεις καὶ ἄλλα ὅχι.
Pater_Familias

Unread postby moiraios » Sun Oct 14, 2012 10:38 pm

Pater_Familias wrote:
moiraios wrote:Καταρχήν γεια σου φίλε Γιάννη...Αυτο που θελω να πω εξ αρχης ειναι ότι δεν έχω καποιο προβλημα με τον πνευματικο μου και ανοιξά αυτή τη συζήτηση όχι για να βρώ εγώ λυση,αλλά μέσα από τη συζήτηση να βγουν κάποια συμπεράσματα για τους πνευματικους (σε γενικο και οχι σε προσωπικο επιπεδο) διοτί παρατηρούνται πολλά σφάλματα στην χριστιανικη κοινωνια την οποια ζουμε και από πλευράς τους κ οχι μόνο απο πλευράς μας

Τὸ μυστήριο τῶν θείων δρώμενων δὲν μπορεῖ νὰ εξηγηθεῖ μὲ τὴ λογικὴ οὖτε μὲ τὴ κριτικὴ σκέψη. Ἀπὸ ἐκεί καὶ πέρα, εἶτε ἐμπιστεύεσαι τὸν πνευματικό σου εἶτε ὅχι. Δὲ μπορεῖς, ἀπό ὅτι σοῦ λέει ὁ πνευματικός σου, ἄλλα νὰ ἐφαρμόζεις καὶ ἄλλα ὅχι.

Εδώ κάνετε λάθος εσεις. Επειδή συνιθίζεται να έπιλέγουμε έναν ανθρώπο για εξομολόγο αλλα και για πνευματικό καθοδήγητή δε σημαινει οτι αυτές οι 2 ιδιότητες είναι το ίδο πράγμα.Εγώ δεν μήλησα για το μυστήριο της Εξομολογήσεως που δεν εξηγείται αλλα το πιστευεις. Μίλησα για την πνευματική καθοδήγηση.Πολλοί οσιοι μοναχοι είχαν διαφορετικό εξομολόγο και διαφορετικό πνευματικό καθοδηγητή (π.χ. Εφραιμ Κατουνακιώτης). Άλλο το ένα αλλο το άλλο.....Και το 2ο λάθος που κάνατε ειναι ότι δεν θα εμπιστευτείς τον πνευματικό σου αν γινει αιρετικός, η αν είναι ηθικά διευθαρμενος. Ο Απ. Παυλος ειπε:αν πώ κάτι πού είναι αντίθετο με το λόγο του θεού να μην με ακούσετε......
moiraios

Unread postby moiraios » Sun Oct 14, 2012 10:44 pm

Είδατε πόσα λαθη βγαινουνε στη φόρα αγαπητοί εν Χριστω αδελφοί?ταυτίζουμε και μπερδεύουμε το Μυστήριο με την ποιμαντική.Δεν λεώ ότι ειναι κακο η λαθος ο ίδιος ανθρωπος να μας εξομολογεί και να μας καθοδηγεί.Απλά αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί καμια φορα να μας διχασουν καθώς το μυστήριο ειναι Θεόσδοτο ενώ η καθοδήγηση περιέχει και το ανθρώπινο στοιχείο
moiraios

Unread postby nikolar » Wed Nov 06, 2013 10:27 pm

ΑΛΛΟ ΓΕΡΟΝΤΑΣ, ΑΛΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΣ.

Το επαναλαμβάνω για να γίνει συνείδηση, γιατί εντοπίζουμε και προσωπολατρείες και αντιεκκλησιαστική φατριαστική συμπεριφορά εκ μέρους των χριστιανών μας. Επίσης, μπερδεύουμε το μοναχικό ήθος με το κοσμικό ήθος, πράγμα πού ειναι προσβολή για το όγδοο μυστήριο , κατά αγ. Γρηγόριον Θεολόγον, του μοναχισμού.Την έννοια του υποτακτικού με το πνευματικοπαίδι και της πνευματικής πατρότητας με την ιερά εξομολόγηση.

Γέροντας είναι ο πνευματικός πατερας των μοναχών.Οι μοναχοί έχουν Γέροντα. Ένας γέροντας σε μοναστήρι μπορεί να είναι πνευματικός και εξομολόγος κοσμικών πού επισκεπτονται γι αυτο τον λόγο το μοναστήρι, αλλά πάντα θα είναι ο πνευματικός ή ο εξομολόγος τους ή και τα δύο, αλλά όχι ο γέροντας τους. Στον Γέροντα κάνουμε υπακοή σαν μοναχοί και δείχνουμε εμπιστοσύνη σαν κοσμικοί. Υπάρχει διαφορά. Επίσης, οι αδελφότητες στον κόσμο, έχουν Πνευματικό προιστάμενο και όχι Γέροντα, καν αυτός είναι Γέροντας για τους μοναχούς ή Γέροντας στην Εκκλησία.

Πνευματικός είναι ο άνθρωπος πού έχει χάρη από τον Θεό, να νουθετεί και να μας καθοδηγεί στην εν Χριστώ ζωή, να του εναποθέτουμε τα προβλήματα και τους πνευματικούς μας προβληματισμούς, να μας ποιμαίνει και να μας καθοδηγεί πνευματικά.Πνευματικός μπορεί να είναι ένας απλός μοναχός, ο οποίος δεν ειναι εξομολόγος, ακόμα και ένας λαϊκός! Σπάνιο αλλά όχι απίθανο. Το Πνεύμα όπου θέλει πνεί.Πνευματικός ήταν ο γέροντας Παΐσιος, ο οποίος δεν ήταν ούτε ιερέας, ούτε εξομολόγος.

Εξομολόγος είναι ο ιερέας εκείνος, άγαμος ή έγγαμος, πού έχει ειδική άδεια από τον οικείο αρχιερεα, να τελεί το μυστήριο της εξομολόγησης. Στον εξομολόγο πάμε, αφού έχει προηγηθεί μετάνοια και απόφαση, για να του πούμε τις αμαρτίες μας και αυτός μας διαβάζει την συγχωρητική ευχή εις άφεσιν αμαρτιών και ενίοτε, όποτε και αν χρειαστεί μας δίνει νουθεσίες και ίσως κάποιον κανόνα. Ησυγχώρηση των αμαρτιών τελείται με την μετάνοια την δική μας και την συγχωρητική ευχή από χειροτονημένο ιερέα εξομολόγο και όχι με τα επιτίμια και τους κανόνες, πού είναι παιδαγωγικά μέσα στην ευχέρεια του πνευματικού εξομολόγου.

Το ιδανικό είναι ο πνευματικός μας να είναι εξομολόγος, και εξομολόγος μας να είναι ο πνευματικός μας, αλλά όχι απαραίτητο. Πνευματικός εξομολόγος ήταν λχ ο γέροντας Πορφύριος.Έχουμε έναν πνευματικό και πολλούς εξομολόγους.

Ο πνευματικός θα μας οδηγήσει στην εξομολόγηση, ο εξομολόγος θα εξομολογήσει, ο πνευματικός εξομολόγος και τα δύο.

Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogsp ... z2jtYRqKXM
nikolar

Previous

Return to ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ