Μια νέα αρχή

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Μια νέα αρχή

Unread postby Penelope » Mon Oct 14, 2013 1:18 pm

Πώς μπορεί κανείς να πλησιάσει την εκκλησία και τον Θεό, να βάλει τη ζωή του σε τάξη στα ενηλικα χρόνια του, να ορθοποδήσει παρὀλα τα εμπόδια που του βάζουν οι κοντινότεροί του άνθρωποι;

Σκέφτομαι πολλά τον τελευταίο καιρό σχετικά με τη ζωή μου, και ο μόνος δρόμος που με καλύπτει είναι αυτός του Θεού. Άφησα τα πάντα στα χέρια άλλων ανθρώπων, και από οκνηρία (κατά τη γνώμη μου), έγινα ένα άβουλο ον που άγεται και φέρεται.

Για να μην παρεξηγηθώ, έχω έναν καλό σύζυγο, καλή οικογένεια κλπ. Όμως δεν ορίζω σε τίποτα τη ζωή μου, άλλοι κάνουν κουμάντο (η οικογένειά του), με αποτέλεσμα σε αυτη την ηλικια ουτε παιδια να μην εχουμε κανει. Με αγαπάει, αλλά όλη του η σκεψη και φροντιδα ειναι σε άλλους. Τον αγαπαω, αλλά η τοση υποχωρητικότητά μου με οδηγει μαθηματικα στην καταστροφη. Το οτι είμαι ανεργη οπως καταλαβαινετε δεν βοηθα καθολου.

Θελω να ξαναβρω δυναμη και ορθη σκεψη, ετσι ωστε να μπορεσω να βαλω τη ζωη μου σε ταξη. Σκεφτομαι πως μονο ο Θεος ειναι ο βοηθος μου, ο σύμμαχός μου, ο οδηγός μου.

Πώς να διώξω την οκνηρια που βαραινει μέσα μου;

Πώς να ξαναγυρίσω κοντά Του;

Θα ήθελα μια συζήτηση, κάποιες σκεψεις από σας. Οταν εισαι μεσα σε ενα προβλημα καμμια φορα το βλεπεις βουνο, αλλά ενα τριτο προσωπο βλεπει καθαροτερα.
Penelope

Re: Μια νέα αρχή

Unread postby Aetos » Mon Oct 14, 2013 1:53 pm

Πηνελόπη,

Κατ' αρχάς καλώς ήλθες ανάμεσά μας...

Κατά δεύτερον είσαι πολύ τυχερή που έχεις έναν σύζυγο που σε λατρεύει και μέσα από την άδολη σχέση που περιγράφεις ζεις την ισορροπία σε μια σχέση που προάγει τόσο τον σύζυγό σου όσο και εσένα.

Αλλά επειδή δεν θέλω να γίνω Μελίτα και να συζητήσω τα προσωπικά σου, μένοντας καθαρά σε πνευματικά θέματα....έχεις σκεφτεί να βρεις έναν καλό πνευματικό να συζητήσεις μαζί του;

Ξέρεις, το φόρουμ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πνευματικό και φυσικά, κανείς από μας δεν έχει την Θεόπνευση Διάκριση να σε καθοδηγήσει. Μπορείς σε φιλικό επίπεδο να βρεις κάποιες απαντήσεις μέσα από το προσωπικό πρίσμα του καθενός.

Π.χ. μέσα από το δικό μου θεωρώ δεδομένο ότι η καλή σχέση ενός ζευγαριού πηγάζει μέσα από τον σεβασμό και την κατανόηση. Είναι λοιπόν, ηλίου φαεινότερο, ο βαθμός του σεβασμού που έχεις μέσα στο γάμο σου.

Αλλά επειδή θέλω να παραμείνω στα πνευματικά, απλά θα βάλω 2-3 πραγματάκια από το Μυστήριο του Γάμου....ίσως σε βοηθήσουν:

.............

Ὑπὲρ τοῦ δούλου τοῦ Θεοῦ (τοῦ δε), καὶ τῆς δούλης τοῦ Θεοῦ (τῆς δε) τῶν νῦν μνηστευομένων ἀλλήλοις, καὶ τῆς σωτηρίας αὐτῶν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ παρασχεθῆναι αὐτοῖς τέκνα εἰς διαδοχὴν γένους, καὶ πάντα τὰ πρὸς σωτηρίαν αἰτήματα, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ καταπεμφθῆναι αὐτοῖς ἀγάπην τελείαν, εἰρηνικήν, καὶ βοήθειαν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ φυλαχθῆναι αὐτοὺς ἐν ὁμονοίᾳ καὶ βεβαίᾳ πίστει, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ εὐλογηθῆναι αὐτοὺς ἐν ὁμονοίᾳ καὶ βεβαίᾳ πίστει, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ διαφυλαχθῆναι αὐτοὺς ἐν ἀμέμπτῳ βιοτῇ καὶ πολιτείᾳ, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὅπως Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν χαρίσηται αὐτοῖς τίμιον τὸν γάμον, καὶ τὴν κοίτην ἀμίαντον, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

............

Ὑπὲρ τοῦ εὐλογηθῆναι τὸν γάμον τοῦτον, ὡς τὸν ἐν Κανᾷ τῆς Γαλιλαίας, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ παρασχεθῆναι αὐτοῖς σωφροσύνην, καὶ καρπὸν κοιλίας πρὸς τὸ συμφέρον, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ εὐφρανθῆναι αὐτοὺς ἐν ὁράσει υἱῶν καὶ θυγατέρων, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ δωρηθῆναι αὐτοῖς εὐτεκνίας ἀπόλαυσιν, καὶ ἀκατάγνωστον διαγωγήν, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ δωρηθῆναι αὐτοῖς τε καὶ ἡμῖν πάντα τὰ πρὸς σωτηρίαν αἰτήματα, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

Ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι αὐτούς τε καὶ ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν.

........

Ὁ Θεὸς ὁ ἄχραντος, καὶ πάσης κτίσεως δημιουργός, ὁ τὴν πλευρὰν τοῦ προπάτορος Ἀδὰμ διὰ τὴν σὴν φιλανθρωπίαν εἰς γυναῖκα μεταμορφώσας, καὶ εὐλογήσας αὐτούς, καὶ εἰπών· «Αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε, καὶ κατακυριεύσατε τῆς γῆς», καὶ ἀμφοτέρους αὐτοὺς ἓν μέλος ἀναδείξας διὰ τῆς συζυγίας· ἕνεκεν γὰρ τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται τῇ ἰδίᾳ γυναικί, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν· καί, οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω·

.......

Εὐλογητὸς εἶ, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὁ τοῦ μυστικοῦ καὶ ἀχράντου γάμου ἱερουργὸς καὶ τοῦ σωματικοῦ νομοθέτης, ὁ τῆς ἀφθαρσίας φύλαξ, καὶ τῶν βιοτικῶν ἀγαθὸς οἰκονόμος· αὐτὸς καὶ νῦν, Δέσποτα, ὁ ἐν ἀρχῇ πλάσας τὸν ἄνθρωπον, καὶ θέμενος αὐτὸν ὡς βασιλέα τῆς κτίσεως, καὶ εἰπών· «Οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον ἐπὶ τῆς γῆς· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿· αὐτόν»· καὶ λαβὼν μίαν τῶν πλευρῶν αὐτοῦ, ἔπλασας γυναῖκα, ἣν ἰδὼν Ἀδὰμ εἶπε· «Τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστῶν μου καὶ σάρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη· ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν»· καὶ «οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μὴ χωριζέτω»· Αὐτὸς καὶ νῦν, Δέσποτα Κύριε, ὁ Θεὸς ἡμῶν, κατάπεμψον τὴν χάριν σου τὴν ἐπουράνιον ἐπί τούς δούλους σου τούτους (τὸν δεῖνα) καὶ (τὴν δεῖνα)· καὶ δὸς τῇ παιδίσκῃ ταύτῃ ἐν πᾶσιν ὑποταγῆναι τῷ ἀνδρί, καὶ τὸν δοῦλόν σου τοῦτον εἶναι εἰς κεφαλὴν τῆς γυναικός, ὅπως βιώσωσι κατὰ τὸ θέλημά σου

.......

Ἀδελφοί, εὐχαριστεῖτε πάντοτε ὑπὲρ πάντων, ἐν ὀνόματι τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ τῷ Θεῷ καὶ Πατρί, ὑποτασσόμενοι ἀλλήλοις ἐν φόβῳ Χριστοῦ. Αἱ γυναῖκες τοῖς ἰδίοις ἀνδράσιν ὑποτάσσεσθε ὡς τῷ Κυρίῳ, ὅτι ὁ ἀνήρ ἐστι κεφαλὴ τῆς γυναικός, ὡς καὶ ὁ Χριστὸς κεφαλὴ τῆς Ἐκκλησίας, καὶ αὐτός ἐστι σωτὴρ τοῦ σώματος. Ἀλλ᾿ ὥσπερ ἡ Ἐκκλησία ὑποτάσσεται τῷ Χριστῷ, οὕτω καὶ αἱ γυναῖκες τοῖς ἰδίοις ἀνδράσιν ἐν παντί. Οἱ ἄνδρες ἀγαπᾶτε τὰς γυναῖκας ἑαυτῶν, καθὼς καὶ ὁ Χριστὸς ἠγάπησε τὴν Ἐκκλησίαν καὶ ἑαυτὸν παρέδωκεν ὑπὲρ αὐτῆς, ἵνα αὐτὴν ἁγιάσῃ, καθαρίσας τῷ λουτρῷ τοῦ ὕδατος ἐν ῥήματι, ἵνα παραστήσῃ αὐτὴν ἑαυτῷ ἔνδοξον τὴν Ἐκκλησίαν, μὴ ἔχουσαν σπίλον ἢ ῥυτίδα ἤ τι τῶν τοιούτων, ἀλλ᾿ ἵνᾳ ᾗ ἁγία καὶ ἄμωμος. Οὕτως ὀφείλουσιν οἱ ἄνδρες ἀγαπᾶν τὰς ἑαυτῶν γυναῖκας, ὡς τὰ ἑαυτῶν σώματα· ὁ ἀγαπῶν τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα ἑαυτὸν ἀγαπᾷ· οὐδεὶς γάρ ποτε τὴν ἑαυτοῦ σάρκα ἐμίσησεν, ἀλλ᾿ ἐκτρέφει καὶ θάλπει αὐτήν, καθὼς καὶ ὁ Κύριος τὴν Ἐκκλησίαν· ὅτι μέλη ἐσμὲν τοῦ σώματος αὐτοῦ, ἐκ τῆς σαρκὸς αὐτοῦ καὶ ἐκ τῶν ὀστέων αὐτοῦ· ἀντὶ τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δὺο εἰς σάρκα μίαν. Τό μυστήριον τοῦτο μέγα ἐστίν, ἐγὼ δὲ λέγω εἰς Χριστὸν καὶ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν. Πλὴν καὶ ὑμεῖς οἱ καθ᾿ ἕνα, ἕκαστος τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα οὕτως ἀγαπάτω ὡς ἑαυτόν, ἡ δὲ γυνὴ ἵνα φοβῆται τὸν ἄνδρα.

.............
Aetos

Unread postby Penelope » Mon Oct 14, 2013 2:03 pm

Αγαπητέ Αητέ,

σε ευχαριστώ για τη λεπτότητα και την σκέψη που έβαλες στην απάντησή σου.

Οχι, πνευματικο δεν εχω, μολις τωρα ξεκινω να γινω πραγματικα μελος της εκκλησιας και οχι η κλασσικη περιπτωση (μονο τη Μεγαλη Εβδομαδα και 5 λεπτά το βραδυ της Αναστασης). Διαβαζω πολλά, αλλα δεν ξερω πώς να ξεκινησω. Πώς να βρω πνευματικο να μπορω να του μιλησω (με την εξομολογηση εχω ενα θεμα, και επειδη δεν εξομολογουμαι δεν κοινωνω κι ολας).

Δεν επικεντρώνομαι μονο στο γαμο μου, αν και ειναι ενα τεραστιο θεμα. Διαβασα και θα ξαναδιαβασω οσα μου παρεθεσες, και σε ευχαριστω και παλι. Κι εγω στα πνευματικα θελω να παραμεινω. Γιατι ξερω οτι αν βρω εγω τον σωστο δρομο, ολα τα άλλα θα γινουν σωστα, θα μπουν στη θεση τους.
Penelope

Unread postby Aetos » Mon Oct 14, 2013 2:15 pm

Penelope wrote:Αγαπητέ Αητέ,

σε ευχαριστώ για τη λεπτότητα και την σκέψη που έβαλες στην απάντησή σου.

Οχι, πνευματικο δεν εχω, μολις τωρα ξεκινω να γινω πραγματικα μελος της εκκλησιας και οχι η κλασσικη περιπτωση (μονο τη Μεγαλη Εβδομαδα και 5 λεπτά το βραδυ της Αναστασης). Διαβαζω πολλά, αλλα δεν ξερω πώς να ξεκινησω. Πώς να βρω πνευματικο να μπορω να του μιλησω (με την εξομολογηση εχω ενα θεμα, και επειδη δεν εξομολογουμαι δεν κοινωνω κι ολας).

Δεν επικεντρώνομαι μονο στο γαμο μου, αν και ειναι ενα τεραστιο θεμα. Διαβασα και θα ξαναδιαβασω οσα μου παρεθεσες, και σε ευχαριστω και παλι. Κι εγω στα πνευματικα θελω να παραμεινω. Γιατι ξερω οτι αν βρω εγω τον σωστο δρομο, ολα τα άλλα θα γινουν σωστα, θα μπουν στη θεση τους.

Πες σε ποια περιοχή μένεις και να σαι σίγουρη ότι θα βρεθούν δεκάδες παιδιά, να σου συστήσουν καλό πνευματικό στην περιοχή σου!

Ξεκίνησες κι έκανες το πρώτο βήμα...αλλά όπως στα βρέφη, τα πρώτα βήματα δεν είναι στέρεα και πρέπει ο γονιός να συγκρατεί το μωρό μην πέσει.

Αυτή τη δουλειά θα την κάνει ο πνευματικός σου.

Όταν πας για εξομολόγηση δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να συζητήσεις όπως συζητάς με έναν φίλο σου. Ξεκίνα να γνωριστείς και να σε γνωρίσει ο ιερέας...και αναπτύσεις μια σχέση φιλική, πατερική. Μέσα από αυτή τη σχέση, έρχεται η πατερική καθοδήγηση η οποία πηγάζει απ' ευθείας από το Άγιο Πνεύμα.

Άρα, ακόμα κι αν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ή το πρόσωπό που έχεις απέναντί σου, να εμπιστευτείς τον αγαθό Θεό και τον Πανάγιο του Πνεύμα!

Εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και κυρίως την ηρεμία.
Aetos

Unread postby Penelope » Mon Oct 14, 2013 2:19 pm

Σε ευχαριστω και πάλι. Μένω στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, οποτε αν υπαρχει καποια προταση για πνευματικο θα ηθελα να την ακουσω. Εννοειται πως η αποφαση και η ευθυνη ειναι μονο δική μου!

Αητέ, το σχόλιό σου για την ηρεμία ήταν πολύ εύστοχο.
Penelope

Unread postby giannis73 » Mon Oct 14, 2013 2:32 pm

Ο Αετός έχει δίκιο.
Εμείς όλοι μπορούμε να σου πούμε κάποιες συμβουλές αλλά αυτός που θα σε φέρει σε άμεση επαφή με τον Θεό ,είναι ο σωστός Πνευματικός και κανένας άλλος όσο μορφωμένος και αν είναι.
Θα αλλάξει η ζωή σου για πάντα και θα αλλάξει και ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα στην ζωή.
Απλά αν θέλεις να σε βοηθήσουμε εμείς ,θα πρέπει να μας πεις σε ποια περιοχή μένεις και σίγουρα θα υπάρχει κάποιος από κοντά από την περιοχή σου και θα σου προτείνει κάποιον Πνευματικό κοντά σου, για να μην χρειάζεται να πηγαίνεις μακριά.
giannis73

Unread postby Penelope » Mon Oct 14, 2013 2:34 pm

Σε ευχαριστώ για την απαντηση Γιάννη. Μια συμβουλή αξίζει χρυσάφι όταν δίνεται με καλή καρδιά.
Penelope

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ