Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Fri Aug 30, 2019 9:00 pm

Image

Μην αλλάξεις… Σ’ αγαπώ!

Ήμουν για χρόνια νευρωτικός, αγχώδης και εγωιστής. Όλοι μου έλεγαν να αλλάξω.

Συνεχώς μου επεσήμαναν πόσο νευρωτικός ήμουν.

Δυσανασχετούσα, αν και συμφωνούσα μαζί τους.

Ήθελα να αλλάξω, απλά δεν τα κατάφερνα.

Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούσα.

Εκείνο που πιο πολύ με πλήγωνε ήταν ότι ο καλύτερός μου φίλος μου τόνιζε πόσο νευρωτικός ήμουν

και επέμενε ότι μπορώ ν’ αλλάξω.

Συμφωνούσα μαζί του και δεν του κρατούσα θυμό.

Ένιωθα όμως τόσο ανήμπορος και συγχρόνως παγιδευμένος.

Μια μέρα μου είπε: «Μην αλλάξεις. Μείνε όπως είσαι. Δεν έχει σημασία αν αλλάξεις ή όχι. Σ’ αγαπώ όπως είσαι!

Δεν μπορώ να σε βοηθήσω αλλά σ’ αγαπώ!»

Τα λόγια αυτά αντήχησαν σαν μουσική στα αυτιά μου.

«Μην αλλάξεις. Μην αλλάξεις. Μην αλλάξεις…. Σ’ αγαπώ!»

Χαλάρωσα και ένιωσα πως ζω!

Και ω! του θαύματος των θαυμάτων! Άλλαξα!

agiameteora
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 31, 2019 5:07 pm

Image

Μόνο με τον Χριστό όλα εξηγούνται

Χωρίς τον Χριστό, ο κόσμος είναι ένα θέατρο του παραλόγου.

Χωρίς τον Χριστό, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τίποτα!

Γιατί τόση λύπη, αδικία, αποτυχίες, γιατί έρχονται αρρώστιες, γιατί; γιατί; γιατί;

Χιλιάδες "γιατί;"

Κατάλαβέ το. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να εξηγήσει αυτή την άπειρη λογική, την απάντηση σε όλα αυτά τα "γιατί;".

Μόνο με τον Χριστό όλα εξηγούνται...

Μας ετοιμάζουν για την αιωνιότητα. Ίσως εκεί θέλει να μας εξηγήσει κάποια "γιατί;".

Γέρων Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

yiorgosthalassis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 31, 2019 5:22 pm

Image

«Ο άνθρωπος που δεν έχει Χριστό τα βλέπει όλα δύσκολα και σκοτεινά»

(Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής)

Αυτά που ακούμε (πολέμους, σεισμούς, καταστροφές, είναι βροντές και θα έλθει και η βροχή…).

Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι προς απολογίαν και μαρτύριον. Να γίνετε άνθρωποι άξιοι της άνω Ιερουσαλήμ.

Η αθωότης είναι ανωτέρα από την ιδιοφυΐα. Ο άνθρωπος που έχει εγωισμό δεν ελκύει κανένα.

Και αν κάποιον ελκύση, γρήγορα θ’ απομακρυνθή.

Ο πνευματικός σύνδεσμος γίνεται αδιάλυτος όταν συναντήση παιδικό πνεύμα, αθωότητα και αγιασμό.

Ο άνθρωπος που δεν έχει Χριστό τα βλέπει όλα δύσκολα και σκοτεινά.

Εις το Μοναστήρι πρέπει να ξέρετε άλλους ανθρώπους στέλνει ο Θεός και άλλους στέλνει ο διάβολος.

Ο μεν Θεός για να ενισχύουν, ο δε διάβολος για να διαλύουν τα Μοναστήρια.

Όταν η καρδιά μας δεν έχη τον Χριστόν, τότε θα βάλωμε μέσα ή χρήματα ή κτήματα ή ανθρώπους.

Σας παρακαλώ να εφαρμόσετε αυτήν την εντολήν. Όσο μπορείτε να καλλιεργήσετε την αγάπη προς το πρόσωπο του Χριστού.

Σε τέτοιο σημείο που όταν θα προφέρετε τ’ όνομά Του να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια σας.

Η καρδία σας πρέπει να καίγεται πραγματικά.

Τότε Αυτός θα είναι ο δάσκαλος σας. Αυτός θα είναι ο οδηγός σας, ο αδελφός σας, ο πατέρας και ο Γέροντάς σας.

Μη δώσετε ποτέ σημασία σε κανένα γήϊνο και ασταθές.

Να έχετε προσοχή, υπομονή και εν τη απομονώσει να βλέπετε και να εξετάζετε τον εαυτόν σας.

Ας καλλιεργήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, ο κόσμος θέλει να δη ανθρώπους εφαρμοστάς του Νόμου του Θεού.

Αυτοί σπανίζουν στην εποχή μας.

Ο πειρασμός ξέρεις τι μάστορας είναι; τα ελάχιστα τα κάνει μεγάλα. Μεταχειρίζεται μεγάλη πολιτική.

Επιθυμώ την αναγέννηση του Μοναχισμού, διότι κατά την γνώμη μου το Ευζωνικόν Τάγμα της Εκκλησίας είναι ο Μοναχισμός.

Αι ψυχαί έχουν διάθεσιν να ιδούν το κάλλος της μορφής του Θεού.

Η προστασία του Θεού αδυνατεί τους πειρασμούς μας.

Όταν υπάρχη ο φόβος του Θεού δίδεται η σοφία.

Όλοι οι άγιοι ησθάνοντο χαράν και αγαλλίασιν όταν εσκέπτοντο την ουράνιον βασιλείαν του Θεού.

Επειδή είναι γενική εξαχρείωσις, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει πνευματική αγάπη.

Όταν ιδώ άνθρωπον ερεθισμένον προσεύχομαι να τον ειρήνευση ο Κύριος και δεν ακούω τι λέγει. Γι’ αυτό και δεν στενοχωρούμαι.

Όταν θα ηρεμήση και θα δοθή η κατάλληλη ευκαιρία τότε του ομιλώ, διότι τότε είναι ακριβώς σε θέση να καταλάβη την αφροσύνη του…

Οι κοσμικοί άνθρωποι σε κουράζουν, διότι σαν ηλεκτρικά κύματα έρχονται επάνω σου ό,τι υπάρχει αποθηκευμένο μέσα τους.

Πρέπει να είμεθα άνθρωποι της χάριτος και όποιος μας πλησιάσει να ξεκουράζεται.

Να βλέπωμεν όλους ανωτέρους, όσες αδυναμίες και αν παρουσιάζουν.

Να μην φερώμεθα με σκληρότητα, αλλά πάντοτε να έχωμεν εις την σκέψιν μας ότι είναι και ο άλλος του αυτού προορισμού.

Εγώ, με τη χάρι του Θεού, πάντοτε έβλεπα όλους ανωτέρους από εμένα και αγίους.

Παράδωσε τον εαυτό σου ολόκληρο στην προστασία και σκέπη της Παναγίας.

Την φιλοξενία παιδί μου να την αγαπάς γιατί αυτή είναι που ανοίγει τας πύλας του Παραδείσου.

Με αυτήν φιλοξενείς κι Αγγέλους «Ξένους ξένιζε ίνα μη τω Θεώ ξένος γένη».

Οι Άγιοι Πατέρες υπετάσσοντο με απλότητα σαν μικρά παιδιά εις ό,τι τους έστελνε ο Θεός, «Έτσι το θέλεις ας γίνη το θέλημα σου».

Η φιλοξενία… η μεγαλύτερη των αρετών. Επισύρει την χάριν του Αγίου Πνεύματος.

Στο πρόσωπο κάθε ξένου, παιδί μου, βλέπω τον ίδιον τον Χριστό.

Ερώτησις:

Αφού βλέπετε, Γέροντα, τόσο καθαρά τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας, γιατί δεν μας τα υποδεικνύετε;

Απάντησις:

Λυπούμαι για όσα βλέπω ως πατέρας, αλλά ελπίζω στην καλυτέρευση.

Υποδεικνύω όσα πρέπει, αλλά πιο κερδισμένος είσαι, όταν χύσεις δυο ή τρία δάκρυα εμπρός στον Χριστό δι’ αυτά,

παρά να πεις πολλά λόγια.

Εκείνος είναι ο ιατρός και παιδαγωγός μας.

Ο Χριστός χθες και σήμερον ο αυτός, αλλά εμείς εκλείσαμε τα μάτια μας και βλέπομε σκοτεινά.

Αφού προχωρούμε έτσι άλλοι λασπώνονται και άλλοι σκοτώνονται.

\

(Ψυχοσωτήρια Διδάγματα Συγχρόνων Γερόντων. Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη» Θεσσαλονίκη.)

Λεόντιος Μοναχός Διονυσιάτης

πηγή: imdleo.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 31, 2019 5:29 pm

Image

«Γέροντα, δεν θα κάνωμε προσευχή;»

Απόσπασμα από ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.

…Ἕτερος σύγχρονος ὅσιος, μετὰ τοῦ ὁποίου ἠξιώθημεν νὰ συνδεθῶμεν πνευματικῶς,

ὑπῆρξεν ὁ ἁγίας μνήμης Γέρων Ἰάκωβος ὁ Τσαλίκης, ὁ «μὲ συγχωρεῖτε».

Τὸ προσφάτως ἐκδοθὲν βιβλίον περὶ τῆς ἁγίας αὐτοῦ βιοτῆς, ἀναφέρει καὶ τὸ ἑξῆς χαρακτηριστικὸν περιστατικόν,

τὸ ὁποῖον θεωροῦμεν ὅτι ἀφορᾶ καὶ εἰς τὸ ὑπὸ ἐξέτασιν θέμα τῆς Συνόδου καὶ ἐνέχει ἰδιαιτέραν ποιμαντικὴν ἀξίαν.

Τὸ παραθέτομεν ἐν συνεχείᾳ:

«Ὅταν ἔμεινε γιὰ διανυκτέρευση στὸ Μοναστήρι ἕνας παπικός, ὁ Γέροντας τοῦ φέρθηκε μὲ ἀγάπη.

Ὁ ἐπισκέπτης ἦταν καλοπροαίρετος καὶ εἶχε πολλὲς ἀπορίες. Ὁ Γέροντας τοῦ ἐξηγοῦσε μὲ καλωσύνη καὶ πραότητα.

Τότε τὸ Μοναστήρι δὲν εἶχε τὴν μεγάλη τράπεζα ποὺ ἔχει τώρα, καὶ ἔτρωγαν ὅλοι μαζὶ (μοναχοί, κληρικοί, λαϊκοὶ)

σὲ μιὰ μικρὴ τράπεζα (τραπεζαρία) στὸ ἰσόγειο, δίπλα στὴ βρύση.

Εἶχαν προπορευθῆ ὅλοι οἱ ἄλλοι. Κάθησαν στὴν τράπεζα καὶ περίμεναν τὸν Γέροντα.

Ὅταν μπῆκε ὁ Γέροντας μέσα, ὅλοι σηκώθηκαν ἀπὸ σεβασμὸ ἀλλὰ καὶ γιὰ νὰ γίνη ἡ συνηθισμένη προσευχὴ τῆς τράπεζας.

Ὁ Γέροντας κάθησε, εἶπε καὶ στοὺς ἄλλους νὰ καθήσουν, ἔκανε τὸν σταυρό του καὶ ἄρχισε νὰ τρώη.

Ὁ παπικὸς ἦταν πιστός. Παίρνει τὸν λόγο καὶ λέει στὸν Γέροντα:

‘‘Γέροντα, δὲν θὰ κάνωμε προσευχή;’’

Καὶ ὁ Γέροντας ἤρεμα τοῦ ἀπαντᾶ:

‘‘Καλύτερα νὰ κάνωμε σιωπή.’’ Καὶ συνέχισε τὸ φαγητό του.

Ἂς κατανοήσουν τὸ πνεῦμα τοῦ ἁγίου Γέροντος ὅσοι ἐπιμένουν στὶς συμπροσευχὲς μὲ τοὺς ἑτεροδόξους».

πηγή: paraklisi
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Aug 31, 2019 5:40 pm

Image

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΨΑΡΑ.

Ένας πλούσιος βιομήχανος, που με πολλούς κόπους είχε πλουτίσει,

κατέβηκε μια μέρα στη παραλία για βόλτα και είδε ένα ψαρά να κάθεται και να ρεμβάζει δίπλα στη βαρκούλα του.

<<Γιατί δεν ψαρεύεις;>> τον ρώτησε.

<<Γιατί έπιασα αρκετά ψάρια για σήμερα>>.

Image

<<Γιατί δεν πιάνεις πιο πολλά από όσα χρειάζεσαι;>> ξαναρώτησε ο πλούσιος.

<<Και τι θα τά’κανα;>>

<<Θα κέρδιζες περισσότερα χρήματα, και έτσι θα αγόραζες μια καλύτερη βάρκα,

που θα πήγαινε πιο βαθιά και θα έπιανε περισσότερα ψάρια.

Θα μπορούσες επίσης να αγοράσεις καλύτερης ποιότητας δίχτια,

που να πιάναν περισσότερα, και να βγάλεις πιο πολλά χρήματα.

Έτσι θα είχες σύντομα ένα δικό σου στόλο από βάρκες και θα ήσουν πλούσιος όπως εγώ.>>

<<Και τότε τι θα έκανα;>> ρώτησε με αφέλεια ο ψαράς.

<<Θα καθόσουν και θα χαιρόσουν τη ζωή σου>>, είπε ο βιομήχανος.

<<Και τώρα τι νομίζεις ότι κάνω;>> απάντησε ο ψαράς κοιτάζοντας με ρεμβασμό τη θάλασσα.

Το άγχος του κινηγητού της καθημερινής εξέλιξης, μας έχει ροκανίσει όλη τη χαρά και την ειρήνη μας.

Ποιος αλήθεια μας σπρώχνει σε αυτούς τους ξέφρενους ρυθμούς δουλειάς και μέριμνας;

Μήπως είναι ώρα να σταθούμε, να ξελαχανιάσουμε και να κάτσουμε ήρεμα και μυαλωμένα στα πόδια του Χριστού,

να ανασάνουμε και να συνέλθουμε κοντά Του;

Θα κερδίσουμε πολλά, περισσότερα από ο’τι τρέχοντας για τον πλούτο.

Κύριε μου, γέμισε τη μέρα μου, την καρδιά μου με τις απλές,

αγνές χαρές του δικού Σου θελήματος

και φύλαξέ με από τις παγίδες και τα ψέματα του εχθρού μου,

που μου κλέβει το χρόνο.

otheosagapiesti
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 01, 2019 5:43 pm

Image

Παραβολή. Η Ειρήνη.

Ένας βασιλιάς πρότεινε ένα βραβείο για την καλύτερη εικόνα της ειρήνης.

Πολλοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να ζωγραφίσουν μια τέτοια εικόνα.

Ο βασιλιάς κοίταξε όλα τα έργα, αλλά μεταξύ αυτών υπήρχαν μόνο δύο που του άρεσαν πραγματικά.

Από αυτούς έπρεπε να επιλέξει το καλύτερο .

Μια ζωγραφική απεικόνισε μια ήσυχη λίμνη.

Είναι, όπως ένας καθρέφτης, αντανακλά τα βουνά που ανεβαίνουν γύρω από αυτό, ένα μπλε ουρανό με λευκά σύννεφα.

Όλοι όσοι κοίταξαν αυτή την εικόνα σκέφτηκαν ότι ήταν μια τέλεια εικόνα της ειρήνης.

Η δεύτερη εικόνα απεικονίζει βουνά. Αλλά ήταν άνισες και γυμνές.

Πάνω από αυτό ήταν ένας κατακερματισμός του ουρανού, έβρεχε, γεμάτο αστραπές.

Ένας αφύσικος καταρράκτης έπεφτε κατά μήκος ενός τοίχου βουνού. Όλα αυτά δεν φαίνονταν ειρηνικά καθόλου.

Ωστόσο, κοιτάζοντας τον καταρράκτη, ο βασιλιάς είδε πίσω του ένα μικροσκοπικό θάμνο

που μεγάλωνε από μια σχισμή στο βράχο.

Σε αυτό ένα πουλί έκανε μια φωλιά.

Εκεί, περιτριγυρισμένο από ταχέως καταρρέοντα νερό, περίμενε νεοσσούς .

Αυτή ήταν η εικόνα που επέλεξε ο βασιλιάς.

Είπε: "Η ειρήνη δεν σημαίνει ένα μέρος όπου είναι ήσυχο και ειρηνικό, όπου δεν υπάρχει θόρυβος και άγχος,

όπου δεν υπάρχει σκληρή δουλειά.

"Η ειρήνη είναι όταν όλα αυτά είναι,

αλλά διατηρείτε την ειρήνη και την ηρεμία στην καρδιά σας."

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 01, 2019 5:52 pm

Image

Μην κοιτάτε πίσω "Θυμηθείτε τη σύζυγο του Λωτ" (Λουκάς 17:32)

Μην κοιτάτε πίσω

"Θυμηθείτε τη σύζυγο του Λωτ" (Λουκάς 17:32)

Για ποιον λόγο ο Ιησούς, μιλώντας για τη Δευτέρα Παρουσία, αναφέρει τη γυναίκα του Λωτ;

Ακριβώς όπως η σύζυγος του Λωτ απαγόρευσε να κοιτάξει πίσω στο καταστρεπτικό Σοδομα ,

και μετατράπηκε σε στύλο αλατιού για ανυπακοή, έτσι δεν θα υπάρξει επιστροφή στη μεγάλη ημέρα της Δεύτερης Παρουσία .

Θα είναι πολύ αργά για να κοιτάξουμε πίσω στην προηγούμενη γήινη ζωή.

Θα πρέπει να προσβλέπουμε στον ουρανό.

Ωστόσο, στο παρόν, αυτά τα λόγια του Σωτήρα έχουν βαθύ νόημα.

Μας προειδοποιεί ενάντια στην ψευδή περιέργεια.

Η σύζυγος του Λωτ γνώριζε ότι, κοιτώντας πίσω, δεν μπορούσε να βοηθήσει τους χαμένους.

Αφού το αψηφησε , εκπλήρωσε μόνο τη φαντασία της χωρίς κανένα όφελος.

Όλοι βιώσαμε την ελκυστική δύναμη που έχει για μας ο απαγορευμένος καρπός.

Μερικές φορές θα θέλαμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτόν, αλλά αυτή η ματιά δεν είναι μόνο εγκληματική,

αλλά και επιβλαβής, επειδή μας επιβραδύνει στο δρόμο προς το καλό και μας κόβει από αυτό.

Γι 'αυτό και η σύζυγος της Λοτ απεικονίζει την ανθρώπινη ψυχή για μας: όλος ο κόσμος πεθαίνει πίσω της,

και προτού επεκτείνει την ατελείωτη σωτηρία, την αιώνια ζωή, την εκπλήρωση όλων των ελπίδων.

Και παγώνει στη θέση της .

Η ψυχή σου , για τη σωτηρία , και για τη σωτηρία των ψυχών που σου έχει ανατεθεί, θα πρέπει, να μην κοιτάς πίσω,

χωρίς δισταγμό, να αγωνίζεσαι μπροστά εκεί που ο ήλιος της αλήθειας ανεβαίνει.

"Ο ήλιος ανέβηκε πάνω από τη γη και ο Λωτ ήρθε στο Σογάρ" (Γένεση 19:23).

Έτσι βιαζεστε να εισέλθετε στην αιώνια κατοικία, στη χαρά του Κυρίου σας.

Πατήρ Αντρέι Τκατσέφ

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 01, 2019 5:57 pm

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

ΓΕΡΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ ΑΓΓΛΙΑΣ

Image

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 01, 2019 6:09 pm

Image

Ανεξιχνίαστες οι βουλές του Θεού

Κάποιος αββάς που ασκήτευε και είχε παρρησία στο Θεό, τον παρακαλούσε με δάκρυα να του φανερώσει

τον τρόπο που ο Θεός κρίνει και αποφασίζει σε κάποιες περιπτώσεις και που οι άνθρωποι δεν τον κατανοούν,

αλλά νομίζουν ότι πρόκειται για παράξενα πράγματα.

Ο Θεός όμως για πολύ καιρό δεν ήθελε να του φανερώσει τίποτα,

επειδή ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να γνωρίσει και να καταλάβει τα μυστήρια του Θεού.

Ο ασκητής πάλι δεν έπαυε νύχτα και μέρα να κάνει τη σχετική δέηση.

Μια μέρα λοιπόν ο Θεός, θέλοντας να τον πληροφορήσει, έβαλε στην καρδιά του τον λογισμό να πάει να δει

ένα γέροντα ασκητή, που βρισκόταν σε άλλο τόπο, όπου για να φτάσει κανείς έπρεπε να περπατήσει πολλές μέρες.

Σαν άρχισε την πορεία ο ασκητής, έστειλε ο Θεός στον δρόμο του έναν άγγελο με μορφή νέου καλογήρου,

που τον χαιρέτησε με το «ευλόγησον πάτερ». Ο γέρων ασκητής αποκρίθηκε: «ο Θεός να σε συγχωρέσει, τέκνον μου».

Τότε ο άγγελος ρώτησε τον γέροντα: «που πηγαίνεις, αββά;» και ο γέρων απάντησε:

«πηγαίνω στον τάδε ασκητή να τον δω». Κι ο άγγελος είπε: «κι εγώ εκεί πηγαίνω και ας προχωρήσουμε μαζί».

Αφού περπάτησαν οι δυό τους την πρώτη μέρα, έφθασαν το βράδυ σ΄ένα χωριό και κατέλυσαν στο σπίτι

ενός ευλαβούς και φιλόξενου ανθρώπου, που τους φιλοξένησε. Μάλιστα έφερε στην τράπεζα έναν ασημένιο δίσκο.

Την ώρα που επρόκειτο να αναχωρήσουν, πήρε ο άγγελος τον δίσκο κρυφά, τον πέταξε στον αέρα και ο δίσκος χάθηκε.

Ο γέρων σαν το είδε αυτό λυπήθηκε, όμως δεν είπε τίποτα.

Την δεύτερη μέρα έφθασαν σε ένα άλλο χωριό, όπου τους περιποιήθηκε φιλόξενα ένας ευλαβής χριστιανός.

Αυτός είχε ένα μονάκριβο γιό και τον έφερε να τον ευλογήσουν και να του δώσουν την ευχή τους.

Ο άγγελος όμως την ώρα που επρόκειτο να φύγει μαζί με τον ασκητή, έπιασε το παιδί από το λαιμό και το έπνιξε.

Μπροστά σ΄αυτό το θέαμα ο γέρων δοκίμασε μεγάλη έκπληξη και τρόμαξε, αλλά και πάλι δεν μίλησε.

Αφού περπάτησαν και την Τρίτη μέρα, έφθασαν σ΄ένα άλλο μέρος, αλλά επειδή δεν βρήκαν κανένα

να τους υποδεχθεί κάθισαν σε μια αυλή που είχε έναν τοίχο έτοιμο να πέσει. Ο άγγελος σηκώθηκε,

ανασκουμπώθηκε, τον γκρέμισε και τον ξαναέκτισε αμέσως από τα θεμέλια.

Αντικρύζοντας κι αυτό το τελευταίο ο γέροντας δεν μπόρεσε πλέον να σιωπήσει, αλλά άρχισε να του λέει:

σε εξορκίζω στο όνομα του Θεού του Υψίστου να μου πεις την αλήθεια. Τι είναι αυτά που έκανες;

Άγγελος είσαι ή δαίμονας; Αυτά που έκανες δεν είναι έργα ανθρώπου.

Κι όταν ο άγγελος ρώτησε «τι έκανα;», ο γέροντας είπε: «χθες και προχθές που μας δέχθηκαν εκείνοι

οι φιλόχριστοι άνθρωποι και μας φιλοξένησαν, εσύ του μεν ενός πήρες τον ασημένιο δίσκο και τον πέταξες

στον αέρα και εξαφανίσθηκε, του Δε άλλου έπνιξες τον γιο. Και εδώ που ήρθαμε δεν μας πρόσφεραν

καμμιά περιποίηση ή φιλοξενία, καταπιάστηκες με το κτίσιμο και τους ευεργετείς».

Τότε του αποκρίθηκε ο άγγελος: «άκουσε αββά, κι εγώ θα σου φανερώσω την αλήθεια των πραγμάτων.

Ο πρώτος που μας δέχθηκε είναι άνθρωπος θεοφιλής και δίκαιος και διοικεί τα υπάρχοντά του κατά τις εντολές

του Θεού. Εκείνος όμως ο ασημένιος δίσκος προέρχονταν από άδικη κληρονομιά και για να μην χάσει κοντά

σ΄αυτόν και τον μισθό από τα καλά του έργα, με πρόσταξε ο Θεός να τον εξαφανίσω, ώστε να είναι η φιλοξενία

του καθαρή και απαλλαγμένη από ανομία.

Ο άλλος πάλι που μας φιλοξένησε, είναι ευλαβής και ενάρετος άνθρωπος και αν ζούσε ο γιος του,

επρόκειτο να γίνει όργανο του σατανά και να διαπράξει πολλά κακά που θα έκαναν να λησμονηθούν

τα καλά έργα του πατέρα του.Γι΄αυτό όρισε ο Θεός να πεθάνει κι εκείνος έτσι μικρός, για να σωθεί

και η δική του ψυχή και του πατέρα του».

Τότε ο γέροντας είπε: «όλα αυτά τα έκανες καλά, τι έχεις όμως να πεις για την τελευταία περίπτωση;»

και ο άγγελος απάντησε: « μάθε, πάτερ, και γι΄αυτό, ότι ο νοικοκύρης αυτής της αυλής είναι κακός και άδικος

και θέλει να βλάψει πολλούς, αλλά δεν το μπορεί εξαιτίας της φτώχιας του. Ο παππούς του όταν έκτιζε

αυτόν τον τοίχο, έκρυψε μέσα σ΄αυτόν χρήματα πολλά, κι αν τον είχα αφήσει να πέσει, ο κακότροπος αυτός

ιδιοκτήτης, θέλοντας να τον κτίσει, θα εύρισκε μέσα στα κατεδαφισμένα υλικά αυτά τα χρήματα

και θα τα χρησιμοποιούσε για να κάνει το κακό που ήθελε.
Γι αυτό με πρόσταξε ο Θεός να στερεώσω τον τοίχο,

για να μη βρει τα χρήματα ο κακός αυτός άνθρωπος, που επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσει στις κακές του επιθυμίες

και να βλάψει τους ανθρώπους. Και ξέρει ο Θεός πότε θα τον φανερώσει, σε άνθρωπο που πρέπει

και θα τον χρησιμοποιήσει σε καλά έργα.

Είδες, λοιπόν πως κρίνει ο Θεός σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ζητούσες να μάθεις.

Γι αυτό πήγαινε στο κελί σου και μη σε μέλει για τα πράγματα του κόσμου, πως και γιατί γίνονται.

Διότι τα κρίματα του Θεού είναι απροσμέτρητη άβυσσος, όπως είπε ο προφήτης,

και οι ενέργειές Του ανεξιχνίαστες και ακατανόητες και δεν μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίζει τα πάντα με ακρίβεια.

Πίστευε λοιπόν, πάτερ, ότι ο Θεός είναι δίκαιος και δεν κάνει καμμία αδικία.

Όσα επιτρέπει να γίνονται, όλα δικαίως γίνονται.

Όταν άκουσε αυτά από τον άγγελο ο ασκητής, δόξασε τον Θεό και, αφού αποσύρθηκε στο κελλί του,

στο εξής δεν εξέταζε τίποτα.

Εκ του περιοδικού Θεοδρομία
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Sep 02, 2019 6:42 pm

Image

Να μάθουμε να ζούμε...

Ο Χριστός δεν θέλει να μας κάνει καλά δίχως να μας μάθει τον τρόπο να είμαστε καλά.

Και αυτό θέλει κόπο, υπομονή και προπαντός χρόνο.

Το θέμα δεν είναι περιστασιακά να θεραπευθούμε ή να ξεπεράσουμε ένα σκόπελο στην ζωή μας.

Αλλά να μάθουμε τον τρόπο να ζούμε θαυμαστά και σε πληρότητα. Να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε.

π. Λίβυος
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ