π.Ανδρέας Κονάνος

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: π.Ανδρέας Κονάνος

Unread postby Matina » Sat Dec 10, 2016 1:53 pm

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ

Image

Ο πατέρας του σπιτιού ήταν πολύ ¨της εκκλησίας¨
Με κάλεσε σπίτι του, να φάμε. Πήγα.
Είχαν φοβερά ορεκτικά.
Μετά ήρθε ένας απίστευτος μουσακάς. Και τέλειες σαλάτες.
Όταν πέρασε λίγη ώρα, είπε ο πατέρας με ύφος σοβαρό, να σταματήσουν όλοι τώρα να τρώνε, για να ακούσουνε τον ¨πάτερ¨, που θα μιλήσει ¨πνευματικά¨.
Τα παιδιά σώπασαν βαριεστημένα, οι άλλοι απόρεσαν γιατί αυτή η διακοπή, τα μωρά ήθελαν νερό και έπαιζαν.
Εγώ κοίταζα το επόμενο κομάτι που είχα σκοπό να φάω πριν κρυώσει.
Ο ευσεβής κύριος περίμενε να πω κάτι βαθυστόχαστο και πήρε την ανάλογη πνευματική στάση.
Σκέφτηκα να μιλήσω για τις ατέλειωτες ώρες που αυτή η μάνα χτες βράδυ τηγάνιζε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πατάτες, και τσιγάρισε τον κιμά. Έκανε και την κρεμώδη βουτυράτη μπεσαμέλ, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Κι έβαλε επάνω πεκορίνο, αν κατάλαβα καλά.
Θαύμασα την όρεξη της γυναίκας. Το κέφι της.
Την επαίνεσα που έκανε αυτό το φαγητό.
Ευχαρίστησα τον κύριο που με κάλεσε σπίτι του, και την αγάπη της οικοδέσποινας για όλους μας και για μένα, που κουράστηκε τόσο.
¨Βλέπεις μονάχα ένα κομάτι μουσακά στο πιάτο σου,
κι όμως κρύβει τόσα πολλά¨, είπα ενθουσιασμένος στο τέλος, και σταμάτησα.
Αυτό ήταν το κήρυγμά μου. Τέλος. That’s it!
Κι είπε ο πατέρας του σπιτιού, ξανά, επιμένοντας: Καλός ο μουσακάς, μα θα μας πείτε και κάτι πνευματικό τώρα, πάτερ;..
Ναι, απάντησα. Θα ήθελα άλλο ένα κομάτι! Μοσχοβολάει τόσο!
Ας φάμε!
Μαράζωσε ο άνθρωπος. Δεν ξέρω αν με καλέσει πάλι για φαγητό.
Με το δίκιο του.
Τον απογοήτευσα στην πνευματική του δίψα.
Μόνο η γυναίκα του αργά εκείνο το βράδυ, μου έστειλε ένα μήνυμα, με λίγες λέξεις: Ευχαριστώ που εκτιμήσατε τον κόπο μου. Σπάνια γίνεται αυτό στο σπίτι. Σήμερα κοιμάμαι πολύ ευτυχισμένη που άκουσα ένα ευχαριστώ.

ΥΓ: Μην παίρνουμε αέρα, έτσι; Η νηστεία δεν τελείωσε!
O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

Unread postby Matina » Sun Dec 11, 2016 4:58 pm

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Περπάταγα
σ’ ένα σκιερό στενάκι.
Στρίβοντας
έπεσε πάνω μου
μια ακτίνα απ’ τον Ήλιο
που έλαμπε
πίσω απ’ τα σύννεφα.
Κι ένιωσα
σα να μου λέει
ο Θεός,
¨είμαι εδώ!
Κάτι δικό Μου,
σ’ ακουμπάει¨.
Κάπου λέει
στην αγία Γραφή ότι
¨εν Αυτώ ζώμεν
και κινούμεθα και εσμέν¨.
Μέσα Του πλέουμε,
τυλιγμένοι στο Φως,
την Αγάπη
και το Έλεός Του.
Ωραία πράγματα.
Όταν τα νιώθεις.
Όταν
δεν τα νιώθεις,
παντού μαυρίλα.
Ακόμα κι αν σε βάλουνε
πρώτο τραπέζι πίστα,
στον Παράδεισο.
Matina

Unread postby Μαρία » Mon Dec 12, 2016 8:39 am

Σε βλέπω συνοδοιπόρο, μαζί θα αγωνιστούμε!

Από τον π. Ανδρέα Κονάνο

Πού είναι αυτή η πραγματικότητα που έφερε ο Χριστός; Δύο χιλιάδες χρόνια πέρασαν και ακόμα το μήνυμά Του δεν το έχουμε ζήσει. Και μην είσαι έτοιμος να κατηγορήσεις τον κόσμο, λέγοντας ότι δεν το έχει ζήσει ο κόσμος. Δεν το έχουμε ζήσει ούτε καν εμείς! Εμείς οι χριστιανοί.

Απόδειξη: δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Είσαι χαρούμενος; Είσαι χαρούμενος που είσαι άνθρωπος του Θεού; Βλέπεις τη ζωή κάπως αλλιώς; Ετσι όπως είπε ο Χριστός; Κατάλαβες πως ό,τι γίνεται στη ζωή σου έχει ένα νόημα για την ψυχή σου; Νιώθεις ότι καθετί έχει έναν σκοπό; Σταμάτησες να κατακρίνεις τον Θεό; Δεν Τον έχεις κατακρίνει, σίγουρα, άμεσα. Αλλά Τον κατακρίνεις έμμεσα και πλαγίως. Ξυπνάς το πρωί και κοιτάς τον καιρό και λες: «Τι παλιόκαιρος κι αυτός σήμερα...» Τον Θεό κατακρίνεις. Γιατί ποιος έχει κάνει τον καιρό σήμερα να βρέχει, να χιονίζει, να έχει ζέστη, να 'χει καύσωνα; Ποιος δίνει την εντολή ώστε τα φυσικά φαινόμενα να είναι αυτά που είναι; Ο ίδιος ο Δημιουργός.

Λες, ας πούμε, «τι οικογένεια είναι αυτή που έχω εγώ! Πώς είναι έτσι τα παιδιά μου! Πώς είναι έτσι ο άντρας μου! Ποια είναι αυτή η γυναίκα που διάλεξα! Γιατί να 'ναι έτσι το επάγγελμά μου!». Ολα αυτά ξέρεις τι είναι; Μια κριτική στον Θεό. Είναι σαν να λες στον Θεό: «Θεέ μου, δεν ξέρεις τι κάνεις! Δεν ήξερες Εσύ που μου 'δωσες αυτό το παιδί, εγώ ξέρω καλύτερα από Σένα. Θεέ μου, δεν ξέρεις τι κάνεις, δεν ξέρεις πώς μας κυβερνάς»!

Εχεις μάθει να 'σαι ευχαριστημένος, αναπαυμένος, ικανοποιημένος; Τότε είσαι άνθρωπος του Χριστού! Καταλαβαίνεις τον αδελφό σου και τις ανάγκες του; Πιάνεις τις ανάγκες του άλλου; Εχεις αυτή την ευαισθησία να καταλάβεις ότι ο άντρας σου αυτή τη στιγμή θέλει λίγη στοργή; Το 'χεις καταλάβει; Εχεις καταλάβει ότι θέλει λίγη καλοσύνη; Εσύ όμως έχεις χρόνια να του δείξεις στοργή. Εχει μήνες να πάρει ένα σου χάδι. Το 'χεις καταλάβει αυτό; Κατά τα άλλα όμως λες ότι είσαι του Χριστού! Και λες ότι πήγες και λειτουργία, πήγες και αγρυπνία, πήγες και λιτανείες και είδες και θαύματα. Αυτό όμως δεν θα είναι θαύμα; Οταν σε δει να δείχνεις καλοσύνη!

Μια γυναίκα έχασε τον άντρα της. Την άφησε αυτός κι έφυγε. Και πήγε με μια άλλη. Και τον ρώτησα: «Τι βρήκες, επιτέλους, σ' αυτή την καινούργια γυναίκα που πήγες;» Και μου απάντησε: «Κάτι πολύ απλό, πάτερ. Οταν γυρίζω απ' τη δουλειά, αυτή η νέα πλέον γυναίκα βάζει μια λεκάνη με ζεστό νερό, μια πλαστική λεκάνη, ζεστό νερό, λίγο αλάτι, και μου βάζει τα πόδια μέσα, να ξεκουραστώ που γυρίζω απ' τη δουλειά μου. Αυτό μου 'χει κερδίσει την καρδιά. Δεν ψάχνω μεγάλα πράγματα και συνταρακτικά. Ηθελα κάτι πολύ μικρό, που να δείχνει όμως μια ευαισθησία, ότι ο άλλος σε καταλαβαίνει».

Ηρθε ο Χριστός στη Γη για να μας καταλάβει. Ηρθε ο Χριστός στη Γη για να μας χαρίσει αυτή τη μεγάλη κατανόηση. Τη σημασία της λέξης «συμπόνια». Αυτό που λέει στη θεία λειτουργία «διά των οικτιρμών του μονογενούς Σου υιού, μεθ' ου ευλογητός ει». Τους οικτιρμούς. Οικτιρμός θα πει αυτό: πληγωμένο στήθος. Καρδιά που αγαπά. Που συμπάσχει με τον άλλον. Που καταλαβαίνει τον άλλον. Που νιώθει ότι εγώ κι εσύ είμαστε ένα, δεν είμαστε ξεχωριστοί. Δεν είμαστε χώρια. Δεν σε βλέπω σαν αντίπαλο ή σαν απειλή. Σε βλέπω συνοδοιπόρο. Μαζί πάμε στη ζωή. Μαζί θα ζήσουμε. Μαζί θ' αγωνιστούμε.
Μαρία

Unread postby Matina » Mon Dec 12, 2016 3:50 pm

ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ,
ΛΙΓΟ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ...

Image
Χριστιανοί μουτρωμένοι, παράξενοι,
με γκρίνια, παράπονα,
μάχες, κόντρες, κακίες.
Χωρίς χαμόγελο,
χάνουμε την αγάπη κι ενότητά μας.
Όλα αυτά, μετά Χριστόν!
Μπορείς να κερδίσεις τον άνθρωπό σου
με απλές κινήσεις.
Ο αββάς Δωρόθεος λέει ότι και μ' ένα βλέμμα
μπορούμε να αναστήσουμε
ή να καταρρακώσουμε τον αδερφό μας.
Κάτι όμορφο που θα πεις,
μια βλακεία που θα αποφύγεις να ξεστομίσεις,
κάτι αδιάκριτο που δεν θα ρωτήσεις (έχεις περάσει τα πενήντα, ε;),
ένα δώρο που θα κάνεις,
λίγη τρέλα που θα πουλήσεις,
μια πληγή που δεν θα ξύσεις (ακόμα δεν κάνατε παιδάκι;!..),
ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα,
ένα ταχυδρομικό περιστέρι,
ένα πετραδάκι στο τζάμι,
κάτι τέλος πάντων για να κρατήσεις την αγάπη.
Του Χριστού και των ανθρώπων...
Matina

Unread postby Matina » Wed Dec 14, 2016 1:12 pm

ΕΣΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ, ΟΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ!

Ένας φίλος μου πριν χρόνια
ρώτησε έναν πνευματικό και σοφό γέροντα,
να του πει ¨πώς τον κόβει¨.
Πώς με βλέπετε, πάτερ;
Είμαι για γάμο εγώ,
ή θα προκόψω πιο πολύ αν γίνω μοναχός;
Κι ο γέροντας απάντησε κάτι πολύ ευφυές και διακριτικό,
που φανέρωνε του φίλου μου την ισορροπία,
και του γέροντα τη φώτιση:
Παιδί μου, εσύ, όπως σε ξέρω τόσα χρόνια,
έχεις κάτι πολύ βασικό,
που θα σε κάνει να πετύχεις
όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις.
Ξέρεις ποιο είναι αυτό;
Είσαι στρωτός χαρακτήρας!
Νορμάλ τύπος!
Ωραίος άνθρωπος, ευχάριστος.
Δεν είσαι παράξενος ή γκρινιάρης,
μίζερος, σπαστικός, ενοχλητικός.
Οπότε,
το ποιον δρόμο θα πάρεις,
θα το αποφασίσεις εσύ μόνος σου,
διότι δική σου είναι η ζωή!
Είμαι όμως σίγουρος,
πως όποιο δρόμο κι αν πάρεις,
θα πετύχεις!
Αν δεν είσαι στρωτός κι έχεις παραξενιές,
τότε, και στο πιο ασκητικό και άγιο μοναστήρι να πας,
θα τους τρελάνεις όλους.
Αν είσαι δύσκολος,
ακόμα και στον Παράδεισο να σε βάλουν,
θα κολαστείς και θα τον χάσεις.
Και την πιο ωραία γυναίκα να πάρεις,
πάλι πρόβλημα θα βγάλεις!!
Τελικά ο φίλος μου παντρεύτηκε.
Κι όλα πάνε ωραία και καλά,
χάρη στα στρωτά τους τα μυαλά.
Τα δικά του και της γυναίκας του!
Και χαίρονται ακόμα και τώρα, τον καιρό της κρίσης,
διότι είναι ερωτευμένοι και χαρούμενοι,
και τρώνε διαρκώς αγάπη.
Matina

Unread postby Matina » Thu Dec 15, 2016 2:12 pm

ΑΓΑΠΗ ΣΕΒΑΣΤΙΚΗ

Άσε
τον άνθρωπό σου
ήσυχο
απ’ την όποια
τρέλα
και καταπίεσή σου.
Άσ’ τον
να ανασάνει
ελεύθερα.
Και να πάρει
μέσα του
αέρα.
Όσο χωράει
στα δικά του
πνευμόνια.
Να βρει
το δικό του
βηματισμό¨.
Matina

Unread postby bersekero » Thu Dec 15, 2016 10:16 pm

Δεν εχω καμια προθεση να χαλασω το θεμα αλλά θα παρεμβω με την γνωστη μου μη-διακριση και μη-λεπτοτητα.
Καταλαβαινω την απηχηση στους νεαρους κυριως, με την προσπαθεια χρησης νεανικων εκφρασεων και το χιουμορ, καθως και την απηχηση στις γυναικες με τον ποιητικο, ρομαντικο και ευαισθητο λογο. Καλα ολα αυτα, και ο πατερ λεει ωραια και ωφελιμα πραγματα αλλά δεν γινεται να μην δω τον κινδυνο. Θα μου πειτε και ποιος εισαι εσυ? Αναγνωστης ειμαι που μου βαρεσε το καμπανακι.

Εχεις μάθει να 'σαι ευχαριστημένος, αναπαυμένος, ικανοποιημένος; Τότε είσαι άνθρωπος του Χριστού! Καταλαβαίνεις τον αδελφό σου και τις ανάγκες του; Πιάνεις τις ανάγκες του άλλου; Εχεις αυτή την ευαισθησία να καταλάβεις ότι ο άντρας σου αυτή τη στιγμή θέλει λίγη στοργή; Το 'χεις καταλάβει; Εχεις καταλάβει ότι θέλει λίγη καλοσύνη; Εσύ όμως έχεις χρόνια να του δείξεις στοργή. Εχει μήνες να πάρει ένα σου χάδι. Το 'χεις καταλάβει αυτό; Κατά τα άλλα όμως λες ότι είσαι του Χριστού! Και λες ότι πήγες και λειτουργία, πήγες και αγρυπνία, πήγες και λιτανείες και είδες και θαύματα. Αυτό όμως δεν θα είναι θαύμα; Οταν σε δει να δείχνεις καλοσύνη!

Μια γυναίκα έχασε τον άντρα της. Την άφησε αυτός κι έφυγε. Και πήγε με μια άλλη. Και τον ρώτησα: «Τι βρήκες, επιτέλους, σ' αυτή την καινούργια γυναίκα που πήγες;» Και μου απάντησε: «Κάτι πολύ απλό, πάτερ. Οταν γυρίζω απ' τη δουλειά, αυτή η νέα πλέον γυναίκα βάζει μια λεκάνη με ζεστό νερό, μια πλαστική λεκάνη, ζεστό νερό, λίγο αλάτι, και μου βάζει τα πόδια μέσα, να ξεκουραστώ που γυρίζω απ' τη δουλειά μου. Αυτό μου 'χει κερδίσει την καρδιά. Δεν ψάχνω μεγάλα πράγματα και συνταρακτικά. Ηθελα κάτι πολύ μικρό, που να δείχνει όμως μια ευαισθησία, ότι ο άλλος σε καταλαβαίνει.

Επειδη οι γνωριμιες μου δεν ειναι αγια ατομα, αλλά ανθρωποι που προσπαθουν να γυρισουν στον δρομο του Θεου μετα απο πολυ αμαρτωλη ζωη για πολλα χρονια, μπορω με σχετικη βεβαιοτητα να πω οτι παρολο που δεν γινανε (γιναμε) αναπαυμενοι και στοργικοι, αν δεν πηγαιναν στις λειτουργιες και στις αγρυπνιες και δεν βλεπανε θαυματα θα ηταν τωρα χωμενοι στον πολυ γνωριμο τους βουρκο και στις εξωσυζυγινες σχεσεις ή μπορει να ηταν ακομα και φυλακη.

Οσον αφορα στο ζεστο ποδολουτρο της ευαισθησιας και της κατανοησης, θα διηγηθω πολυ συντομα μια αληθινη ιστορια. Φιλος μου, κουρασμενος και αγανακτισμενος απο την συζυγο του, βρηκε φιλεναδα που τον ανεπαυε ψυχικα και σωματικα και τον φροντιζε ιδιαιτερα. Γυρισε ενα σωρο πνευματικους, γερονταδες και ηγουμενους λεγοντας τους οτι θελει να φυγει απο το σπιτι γιατι βρηκε αυτο που χρειαζεται, και ελεγε χαρακτηριστικα: πατερ, μεχρι και τα ποδια μου πλενει σε λεκανη με ζεστο νερο, μου μαγειρευει ο,τι τραβαει η ψυχη μου και με αναπαυει. Ουτε ενας δεν βρεθηκε να του πει να φυγει και μαλιστα του ειπαν οτι αυτο ειναι προσωρινο και μετα θα αλλαξει και οτι αν αφησει τον σταυρο του θα τον βρει βαρυτερος σταυρος.

Μπορει πραγματι ο γνωστος του π. Κονανου να επραξε σωστα, αν και το μελλον θα δειξει, αλλά αυτες οι ιστοριες ουτε γραφονται ουτε λεγονται γιατι δινουν επικινδυνο θαρρος. Σε εναν κουρασμενο απο τα χρονια, την τριβη, τα προβληματα γαμο, οποιαδηποτε φιλεναδα στην αρχη θα αναπαυει.

Παμε παρακατω.
...............
Κι ο γέροντας απάντησε κάτι πολύ ευφυές και διακριτικό, 
που φανέρωνε του φίλου μου την ισορροπία, 
και του γέροντα τη φώτιση:
Παιδί μου, εσύ, όπως σε ξέρω τόσα χρόνια, 
έχεις κάτι πολύ βασικό, 
που θα σε κάνει να πετύχεις 
όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις. 
Ξέρεις ποιο είναι αυτό; 
Είσαι στρωτός χαρακτήρας! 
Νορμάλ τύπος! 
Ωραίος άνθρωπος, ευχάριστος. 
Δεν είσαι παράξενος ή γκρινιάρης, 
μίζερος, σπαστικός, ενοχλητικός.
..............

Προτεινω ο πατερ να διαβασει οσιο Θεοφανη τον εγκλειστο και γεροντα Ιωσηφ Ησυχαστη και μετα ισως αναθεωρησει ως προς το πόσο ευφυές και διακριτικό ηταν αυτο που ειπε ο γεροντας. Υπαρχει αυτο που λεγεται Χαρακτηρας, και αυτο δεν αλλαζει, ειναι ενα απο τα ταλαντα που μας εδωσε ο Θεος και με αυτο πορευομαστε. Υπαρχουν ανθρωποι ευκολοι, στρωτοι χαρακτηρες οπως λεει και ο γεροντας, που ο,τι και να κανουν και οπου και να πανε ολα ειναι σχετικα ευκολα. Ο δυσκολος χαρακτηρας, ο οξυθυμος, αυτος που εχει ψυχολογικα προβληματα, πορευεται εχοντας συνεχως ενα βαρυ φορτιο στην πλατη του, κανει για ολα δυσαναλογο κοπο, και εχει και περισσοτερο μισθο, οπως λενε οι αγιοι, γιατι ο αγωνας του ειναι δυσκολοτερος.
Οταν καποιος ειναι καλος επειδη δεν μπορει ή δεν του κοβει να γινει κακος, καλος θα ειναι. Και αλλος ειναι ικανος για ολα, εχει αυτο που λενε τον διαολο μεσα του, αλλά προσπαθει με ολες τις αποτυχιες να γινει καλος. Τα καλα παιδια παρεμπιπτοντως δεν ειναι παντα και τα πιο αποδοτικα. Συχνα οι δυσκολες και επικινδυνες αποστολες ανατιθενται στα κακα παιδια γιατι εχουν αλλες αντοχες και αλλη λογικη αλλά αυτο δεν ειναι πνευματικο θεμα.
Με αυτα που λεει ο πατερ στην ουσια απελπιζει τους δυσκολους ανθρωπους λεγοντας τους λιγο πολυ πως ο,τι και να κανουν στο τελος θα αποτυχουν. Υπαρχει και αυτο που λενε οι πατερες οτι ο ανεπροκοπος ειναι παντου ανεπροκοπος αλλά αυτο ειναι ισως κατι διαφορετικο.
Οι περισσοτεροι, δασκαλοι, πνευματικοι, γεροντες, θελουν να εχουν καλα και μελετηρα παιδια και πνευματικοπαιδια. Ναι, ο καλος ειναι ευκολος, προοδευει γρηγορα, δεν κουραζει, υποτασσεται, αναπαυει, διαφημιζει. Με τον κακο λιγοι ασχολουνται σε βαθος και αφιερωνουν χρονο και κοπο για να τον κανουν καλο. Ο κακος μαθητης ή ο αμαρτωλος ανθρωπος ομως ειναι που εχει αναγκη, για τον αμαρτωλο, τον τελωνη και την πορνη ηρθε ο Κυριος, οχι μονο για τους στρωτους χαρακτηρες που τα κανουν ολα σωστα.

Μην το πειτε, δεν ειναι για τα μετρα μου αυτα, και εχετε δικιο.
bersekero
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby Michalis » Thu Dec 15, 2016 10:37 pm

Ωραία τα έγραψες αδελφέ μου.

Αυτή η πίεση του να είμαστε καλά παιδιά έχει δημιουργήσει μεγάλα δράματα. Και πολλοί από εμάς, κυρίως γονείς, έχουν κάνει εγκληματίες ενέργειες στην προσπάθεια τους να κάνουν τα παιδιά τους όπως ακριβώς τα θέλουν. Δηλαδή σαν τα μούτρα τους.
«Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών».
Michalis

Unread postby Μαρία » Fri Dec 16, 2016 12:09 am

Κοιταχτε, δεν ειναι τυχαιο που εαν εξετασεις τον βιο ενος "κακου παιδιου", μη "στρωτου" χαρακτηρα, συνηθως διαπιστωνεις μεγαλειο ψυχης, "κακα παιδια" με δουλεμενο χαρακτηρα, που εχουν παιδευτει απο το Θεο πολυ για να "στρωθουνε". Σε καθε περιπτωση, δεν μπορουμε να κρινουμε κανεναν, ουτε "στρωτους" ανθρωπους, ουτε "ξεστρωτους". Δεν ξερω αν σας εχει τυχει να καθεστε διπλα απο εναν ανθρωπο που εξωτερικα φενεται αντιπαθητικος, λιγο αγριος, καποια στιγμη να μιλησετε και να διαπιστωσετε ποσο μεγαλο σταυρο κουβαλαει και ποση μεγαλη προσπαθεια καταβαλλει για να τα καταφερει...

Επισης δεν μπορουμε να κρινουμε τις επιλογες του καθενος και τις αποφασεις του. Το σιγουρο ειναι οτι ειναι καλο να σηκωνεις το σταυρο σου μεχρι τελος με οση δυναμη σου δινει ο Κυριος. Μην τα τσουβαλιαζουμε ομως ολα. Γνωριζω ανθρωπους που εχουν χωρισει γιατι δεν μπορουσαν να κανουν αλλιως. Αυτο δεν σημαινει οτι χωρισαν και καταστραφηκαν ή ο Θεος τους τιμωρει. Γνωριζω και ανθρωπους ομως που δεν χωρισαν παρολο που υπεστησαν βια και πολλα βασανιστηρια, με αποτελεσμα μαζι με αυτους να βασανιζονται και τα παιδια τους, να ζουνε ενα μαρτυριο και αυτα χωρις να ειναι ο δικος τους σταυρος αυτος για να τον σηκωσουν, με αποτελεσμα συνηθως σε αυτες τις περιπτωσεις κατεστραμενες οικογενειες με παιδια "προβληματικα", γεματα παιδικα τραυματα. Κι αυτα ανηκουν στα "κακα παιδια".

Τιποτα δεν μπορουμε να κρινουμε, εφοσον μονο για εμας γνωριζουμε και για κανεναν αλλον. Θελω να πω οτι οσο επικινδυνο ειναι για το ενα, αλλο τοσο ειναι και για την αλλη οψη, γιατι δεν μπορεις να πεις για αυτον που χωρισε για τον χ, ψ λογο, οτι δεν σηκωνει το σταυρο του, ή τον βρηκε χιεροτερος σταυρος, επειδη αποφασισε να χωρισει. Γνωριζουμε πως σκεφτεται και ενεργει ο Κυριος στον καθενα ξεχωριστα; οχι βεβαια, ουτε εμεις, ουτε κανενας γεροντας δεν ειναι σε θεση να γνωριζει πως ενεργει ο Κυριος...Το κακο ειναι οτι οταν παντρευομαστε, ορκιζομαστε ο ενας στον αλλον "θα σε αγαπω για παντα" ενω στη στην πορεια αναρωτιομαστε γιατι ολα πηγαν στραβα, τι εφταιξε. Γιατι στην ουσια εννοουσαμε "θα με αγαπω για παντα" και οχι "θα σε αγαπω"...Αγαπη σημαινει κοινωνια, οπου δεν υπαρχει αγαπη υπαρχει ανυπαρξια. Οταν ο ανθρωπος δεν επικοινωνει με τον συνανθρωπο του, με αλλους ανθρωπους , ειναι ανυπρακτος σαν προσωπο, απλα υπαρχει. Η αληθινη επικοινωνια επιτυγχανεται μονο μεσω της αγαπης. Η δυσκολια προφανως ειναι στο πως να προσφερουμε την αγαπη μας, να δειξουμε εμεις οτι αγαπαμε τον αλλον. Στην ουσια αρρωσταινουμε, νιωθουμε ασχημα και νομιζουμε οτι θα θεραπευτουμε εαν μας αγαπησουν οι αλλοι. Η θεραπεια μας ερχεται οταν εμεις αγαπησουμε τον αλλον, τον φιλο μας, τον συζηγο, τον οποιονδηποτε, οταν καταφερουμε και προσφερουμε αγαπη ακομα και σε αυτον που βλεπουμε εχθρικα και μας εχει βλαψει...
Μαρία

Unread postby Matina » Fri Dec 16, 2016 9:45 am

Αν κάποιος διαβάσει το βιβλίο του π.Ανδρέα Κονάνου "ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ",που εκδόθηκε από την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια πολύ πρόσφατα θα του λυθούν όλες οι απορίες κάτω από ποιες έννοιες και σε ποια βάση τα λέει όλα αυτά που αναρτά ο π.Ανδρέας.Ξενίζουν σε κάποιους και το λέει και ο ίδιος,ίσως ο κόσμος μπερδευτεί,ίσως σκανδαλιστεί,αλλά γι'αυτό και κάποια κομμάτια(αποσπασματικά) τα αναρτά στο fb προκειμένου να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να λυθούν τυχόν απορίες.Δεν κάνω το δικηγόρο κανενός,αλλά δεδομένου ότι πολλές φορές δείχνει "ακραίος"(δεν το λέω εγώ ο ίδιος το λέει) καλό θα ήταν Άρη μου να μπαίνεις στη σελίδα του στο fb αν φυσικά έχεις,και να κάνεις διάλογο εκεί μέσα.Δέχεται όλες τις γνώμες και οι απαντήσεις του είναι αφοπλιστικές.Όπως λέει κι ο ίδιος χαλασμένα μυαλά υπάρχουν και κακοί λογισμοί για το κάθε τι.
Matina

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ