ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Η πίστη και η ελπίδα στον Θεό
Όλο το κακό σήμερα προέρχεται από την απιστία
– Γέροντα, βλέπω ότι μερικοί άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό, έχουν έντονη την επιθυμία να γνωρίσουν τον κόσμο, να ταξιδέψουν, να διασκεδάσουν.
– Όταν ο άνθρωπος δεν πιστεύη στην άλλη ζωή, ζητάει να γνωρίση τον κόσμο, να χαρή σ᾿ αυτήν την ζωή
εκείνο, το άλλο..., και τελικά τί βγαίνει;
Έχει συνέχεια μέσα του ένα κενό.
Ενώ, άμα πιστέψη στον Θεό, γνωρίζει τον Θεό, τον γνωρίζει ο Θεός (1) , και τότε νιώθει μέσα του γεμάτος.
– Γέροντα, αν οι άνθρωποι σκέφτονταν ότι αυτή η ζωή είναι πρόσκαιρη, δεν θα άλλαζαν;
– Εξαρτάται.
Αν πούμε τώρα: «τελειώνει ο κόσμος», ένας που δεν πιστεύει θα αποθρασυνθή περισσότερο και θα ορμήση στο κακό,
στην αμαρτία.
Ένας όμως που πιστεύει, θα φρενάρη τον εαυτό του.
«Τί να ξανοιχτώ με χαμένα; θα πή.
Να κοιτάξω την ψυχή μου, να ζήσω πνευματικά, να κάνω καμμιά ελεημοσύνη».
Όλο το κακό σήμερα προέρχεται από την απιστία.
Παλιά ο κόσμος πίστευε· και ο πιο αδιάφορος είχε μέσα του πίστη.
Μπορεί οι άνθρωποι να ήταν απλοί· μπορεί να μην καταλάβαιναν τίποτα από όσα άκουγαν στην εκκλησία.
Μερικοί δεν ήξεραν ούτε ότι τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα· νόμιζαν ότι είναι δώδεκα, αλλά τί πίστη είχαν, τί ευλάβεια!
Και οι νοσοκόμες τί παλληκαριά είχαν! Πόσες στον πόλεμο πήγαιναν εθελόντριες!
Είχαν και πίστη και θυσία και βοηθούσαν πάρα πολύ.
Σήμερα μου είπε κάποιος ότι ένας άρρωστος έλεγε το «Πιστεύω» και η νοσοκόμα τον χτυπούσε,
γιατί νόμιζε ότι της έκανε μάγια!
Να μην ξέρη ούτε το Σύμβολο της Πίστεως! Που έχουμε φθάσει!
Νέα παιδιά τα ρωτάς: «Τί πιστεύεις;». «Δεν ξέρω, σού λένε, ακόμη δεν κατέληξα».
«Τί θρησκεία έχει η μάνα σου, ο πατέρας σου;». «Δεν ξέρω· δεν τους ρώτησα».
Δεν ενδιαφέρθηκε να μάθη τί θρησκεία έχουν οι γονείς του!
Όταν κανείς είναι τόσο αδιάφορος, πώς να βοηθηθή;
– Γέροντα, στα κράτη που είχαν ολοκληρωτικό καθεστώς είναι ακόμη δύσκολη η κατάσταση.
– Ναί, αλλά πόσοι μάρτυρες θα βγουν από αυτούς που κράτησαν την πίστη τους μέσα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα!
Μου έλεγε ένας Ρώσος που πήγε στην Ρωσία ύστερα από χρόνια:
«Με πλησίασε μια γιαγιά που με γνώριζε από παλιά και μου είπε:
"Μ᾿ αυτό το παλτό πηγαίνεις στο Άγιον Όρος;".
"Ναί, μ᾿ αυτό", της είπα.
Βούρκωσαν αμέσως τα μάτια της, πήρε το παλτό και το φιλούσε η καημένη, για να πάρη ευλογία».
Βλέπεις, η πίστη, όσο καταπιέζεται, τόσο δυναμώνει.
Είναι σαν ελατήριο πού, όσο περισσότερο το πιέση κανείς, με τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα τιναχθή.
Κάποτε κουράζεται εκείνος που το πιέζει, το αφήνει και τινάζεται.
«ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄
ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ»
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2007
(1) Βλ. Αντωνίου του Μεγάλου, Παραινέσεις περί ήθους ανθρώπων και χρηστής πολιτείας, ρξδ´, Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, τόμος Α´, εκδ. «Αστήρ», Αθήναι 1974, σ. 25. «Γνωρίζει τον Θεόν ο άνθρωπος και γνωρίζεται υπό του Θεού, ο σπουδάζων δια παντός αχώριστος είναι του Θεού».