Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Wed Apr 30, 2025 5:45 pm

Image

Σπρωξε την πέτρα......

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας άνθρωπος που είχε μεγάλη επιθυμία να ευχαριστήσει τον Θεό,

προσευχόταν μέρα και νύχτα, μέχρις ότου μια μέρα η Φωνή του ουρανού του είπε:

"Θέλω να πάτε να σπρώξετε την πέτρα".

Αυτός ο άνθρωπος ξύπνησε το επόμενο πρωί εμπνευσμένος και έτρεξε για να βρει μια τεράστια πέτρα.

Άρχισε να την πιέζει, αλλά δεν συνέβη τίποτα, προσπάθησε να την σπρώξει όλη την ημέρα.

Την επόμενη μέρα έκανε το ίδιο, αλλά η πέτρα δεν κινήθηκε ούτε ένα εκατοστό.

Συνέχισε να σπρώχνει αυτή την πέτρα για τρεις μήνες, μέχρι που μια μέρα απελπισμένος σταματήσε να πιέζει.

Εκείνη τη νύχτα είχε ένα όνειρο και η Φωνή του Ουρανού τον ρώτησε:

«Γιατί σταματήσατε να πιέζετε;»

«Δεν έγινε τίποτα, η πέτρα δεν κινήθηκε»,
απάντησε ο άνθρωπος.

"Τίποτα δεν συνέβη;"

Κοίτα! Δείτε πόσο επιμείνατε και εστιάζεστε.

Κοιτάξτε πόσο ισχυροί είναι οι μύες σας.

Δεν είστε πλέον ο άνθρωπος που ήσασταν όταν αρχίσατε να πιέζετε αυτήν την πέτρα.

Επιπλέον, δεν σας είπα να μετακινήσετε αυτήν την πέτρα. Σας είπα να την σπρώξετε.

Εγώ ο ίδιος θα μετακινήσω την πέτρα όταν έρθει η ώρα. "

Συνεχίστε να πιέζετε την πέτρα σας.

Θα κινηθεί τη σωστή στιγμή, στην τέλεια στιγμή, όταν το περιμένετε λιγότερο.

Και τα θαυμάσια πράγματα σας συμβαίνουν ήδη, ακόμα κι αν δεν τα έχετε αντιληφθεί ακόμα.

"Κάνε ό, τι μπορεί να κάνει το χέρι σου, σύμφωνα με τη δύναμή σου!"

(Εκκλησιαστής κεφάλαιο 9:10)

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu May 01, 2025 5:13 pm

Image

Η Θεοπτία του Αγίου Παϊσίου:

«Έγώ ειμί η Ανάστασις και η ζωή. Ο πιστεύων εις εμέ, κάν αποθάνη, ζήσεται»

Ἀπό τό βιβλίο: Ἱερομονάχου Ἰσαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου

Διηγήθηκε ὁ Γέροντας: «Ἀπό ἕνδεκα χρονῶν διάβαζα βίους Ἁγίων καί ἔκανα νηστεῖες καί ἀγρυπνίες.

Ὁ ἀδελφός μου ὁ μεγαλύτερος ἔπαιρνε καί ἔκρυβε τούς βίους. Δέν κατάφερε τίποτε. Πήγαινα στό δάσος καί συνέχιζα.

Κάποιος φίλος τοῦ τότε, ὁ Κώστας, τοῦ εἶπε: «Θά σου τόν κάνω νά τά παρατήση ὅλα»

Ἦρθε καί μοῦ ἀνέπτυξε τήν θεωρία τοῦ Δαρβίνου.

Κλονίστηκα τότε καί εἶπα: «Θά πάω νά προσευχηθῶ καί, ἄν ὁ Χριστός εἶναι Θεός, θά μοῦ παρουσιαστή νά πιστέψω.

Μιά σκιά, μιά φωνή, κάτι θά μου δείξει». Τόσο μούκοβε.

Πῆγα καί ἄρχισα μετάνοιες καί προσευχή γιά ὧρες, ἀλλά…τίποτε. Στό τέλος τσακισμένος σταμάτησα.»

Μοῦ ἦρθε τότε στήν σκέψη κάτι πού μοῦ ‘χέ πεῖ ὁ Κώστας:

«Παραδέχομαι ὅτι ὁ Χριστός εἶναι ἕνας σπουδαῖος ἄνθρωπος, δίκαιος, ἐνάρετος, τόν ὁποῖο ἐμίσησαν ἀπό φθόνο

γιά τήν ἀρετή του καί τόν καταδίκασαν οἱ συμπατριῶτες του».

Τότε εἶπα: «Ἀφοῦ εἶναι τέτοιος, καί ἄνθρωπος νά ἦταν, ἀξίζει νά τόν ἀγαπήσω, νά τόν ὑπακούσω καί νά θυσιασθῶ γι’ Αὐτόν.

Δέν θέλω οὔτε παράδεισο οὔτε τίποτε. Γιά τήν ἁγιότητά του καί τήν καλωσύνη του ἀξίζει κάθε θυσία». (Καλός λογισμός καί φιλότιμο).

Ὁ Θεός περίμενε τήν ἀντιμετώπισή μου. Ὕστερα ἀπό αὐτό παρουσιάσθηκε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μέσα σέ ἄφθονο φῶς.

Φαινόταν ἀπό τήν μέση καί πάνω. Μέ κοίταξε μέ πολλή ἀγάπη καί μοῦ εἶπε:

«Ἐγώ εἰμί ἡ ἀνάστασις καί ἡ ζωή. Ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ, κἄν ἀποθάνη, ζήσεται» (Ἰω. 11:25).

Τά λόγια αὐτά ἦταν γραμμένα καί στό Εὐαγγέλιο πού κρατοῦσε ἀνοικτό στό ἀριστερό χέρι Του.

Τό γεγονός αὐτό διέλυσε στόν δεκαπενταετῆ Ἀρσένιο τούς λογισμούς ἀμφιβολίας, πού τάραζαν τήν παιδική του ψυχή,

καί γνώρισε μέ την χάρι τοῦ Θεοῦ τόν Χριστό ὡς Θεό ἀληθινό καί Σωτῆρα τοῦ κόσμου.

Βεβαιώθηκε γιά τόν Θεάνθρωπο, ὄχι ἀπό ἄνθρωπο ἤ ἀπό βιβλία, ἀλλά ἀπό τόν ἴδιο τόν Κύριο, πού τοῦ ἀποκαλύφθηκε

καί μάλιστα σέ τέτοια ἡλικία.

Στερεωμένος πλέον στήν πίστη μονολογοῦσε: «Κώστα, ἅμα θέλης τώρα, ἔλα νά συζητήσουμε».

Ἀπό τό βιβλίο: Ἱερομονάχου Ἰσαάκ, ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ Παϊσιου ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, Στ’ ἔκδοσις, Ἅγιον Ὄρος,Ὅρος 2008, σελ. 50.
πηγή: orthodoxia-ellhnismos.gr

makkavaios
XAPA

Unread postby XAPA » Thu May 01, 2025 5:22 pm

Image

«Ελέησε εσύ τον αδερφό σου να ελεήσει και ο Θεός»

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Με το μέτρο που μετράς τον άλλο άνθρωπο θα μετρήσει ο Θεός και σένα.

Εάν εσύ είσαι επιεικής προς τον άλλο ο Θεός θα είναι επιεικής σε σένα.

Αν εσύ είσαι ελεήμων με τον άλλον ο Θεός θα είναι ελεήμων με σένα.

Αν είσαι άτεγκτος με τον άλλο θα είναι και ο Θεός άτεγκτος με σένα. Οπότε διάλεξε.

Γι’ αυτό είπαν οι πατέρες ότι η σωτηρία μας εξαρτάται από τον αδελφό μας, δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο.

Είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεό σου.

Είδες τον αδελφό σου, είδες τον ίδιο τον Θεό σου!

Γι’ αυτό πρέπει να ανακαλύψουμε ότι όταν ελεούμε τον άλλον άνθρωπο δεν είναι τον άλλο που ελεούμε,

είναι τον εαυτό μας που ελεούμε και δεν το καταλαβαίνουμε. Τον εαυτό μας ελεούμε.

Ο άλλος, δεν έχει σημασία τι είναι ο άλλος… Σημασία είναι ότι στέκει ενώπιόν μου.

Ελέησε εσύ τον αδερφό σου να ελεήσει και ο Θεός.

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Thu May 01, 2025 5:35 pm

Image

ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Απόσπασμα από ανέκδοτες επιστολές Αγίου Λουκά Κριμαίας προς πνευματικό του παιδί

Θυμήσου, θυμήσου αγαπημένο μου παιδί όλα τα συμβάντα της ζωής μας είναι μέρος της παντελώς άγνωστης οικονομίας του Θεού.

Τώρα δεν καταλαβαίνουμε τη σημασία τους, αλλά πιο αργά θα τα καταλάβουμε.

Τώρα αισθανόμαστε ότι είμαστε αδικημένοι και λοιδορούμενοι.

Αργότερα θα καταλάβουμε ότι από τα πάντα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα

τεράστιο όφελος : τον ταπεινό λογισμό.

Εσύ τώρα να προσπαθήσεις να πλησιάσεις το Θεό όσο πιο πολύ μπορείς με τη προσευχή και τη άσκηση.

Τήρησε το κανόνα που σου έχει δώσει ο πνευματικός σου και προσπάθησε να αισθανθείς το Θεό.

Κάνε οτιδήποτε για να Τον ζήσεις να Τον βάλεις στη καρδιά σου.

Να μαλακώσει η καρδούλα σου, παιδί μου, από το άγγιγμα της χάρης, κάθε στιγμή όταν σκέφτεσαι πόσο πολύ σε αγαπάει ο Θεός

και πόσο σε προστάτεψε από το ψυχικό θάνατο, προστατεύοντας σε από τις βρωμιές που φέρνουν οι δαίμονες

στο μυαλό των ανθρώπων…

Ο γλυκύτατος Ιησούς να είναι πάντα στις σκέψεις σου, να είναι ένα λιμάνι στο οποίο θα επανέρχεσαι ξανά και ξανά …

Επίσης μη διστάσεις να καλείς τη Παναγία σε βοήθεια όποτε έχεις ανάγκη και όχι μόνο.

Να συνεχίσεις το δρόμο σου με θάρρος με πολύ θάρρος.

Χάρισε τη καρδιά σου στο Κύριο και Εκείνος θα της δώσει όλες τις βιταμίνες και όλη τη ενέργεια

που χρειάζεται για να μη καταρρεύσει.

Τίποτε να μη σου φαίνεται δύσκολο.

Κάποιος Άλλος αδερφέ κυβερνάει το σύμπαν και όχι οι μεγάλοι του κόσμου τούτου…

Θάρρος, θάρρος , το βλέμμα ψηλά και θα δεις τον Κύριο, όταν θα κλάψεις , όταν θα ψάξεις με λαχτάρα, όταν θα ματώσεις ,

ίσως θα Τον δεις πως σου απλώνει το στέφανο με το Αγαπητικό και Παρηγορητικό χέρι Του.

Μην θλίβεσαι , μη λυπάσαι πιο πολύ από όσο πρέπει, γιατί έτσι δίνεις δικαιώματα στο πονηρό να σε χτυπάει με δύναμη…

Κάνε τη καρδιά σου μοναστήρι.

Χτύπα εκεί το σήμαντρο, κάλεσε εκεί για αγρυπνία, θυμίασε και ψιθύρισε ακατάπαυτα προσευχές.

Ο Θεός είναι δίπλα σου …

agathan
XAPA

Unread postby XAPA » Thu May 01, 2025 5:38 pm

Image

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ:

Η μελέτη, η προσευχή, η ψαλμωδία είναι βιταμίνες που χρειάζεται κάθε μέρα η ψυχή.

Η μελέτη, η προσευχή, η ψαλμωδία είναι βιταμίνες που χρειάζεται κάθε μέρα η ψυχή.

Να μην αφήνουμε την ημέρα να περνάη χωρίς καθόλου προσευχή .

Θυμάμαι στον πόλεμο, όταν περνούσαν οι μέρες χωρίς να κάνουμε επίθεση, ρίχναμε και καμμιά τουφεκιά.

Αλλιώς θα έλεγαν οι εχθροί: «αυτοί κοιμούνται» και θα μας έκαναν αιφνιδιασμό.

Το ίδιο να κάνουμε και στον πνευματικό αγώνα.

Να ρίχνουμε δηλαδή κανα-δυό ριπές, για να μην μας αιχμαλωτίση το ταγκαλάκι.

« ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ ΣΤ΄
ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ»
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2012
XAPA

Unread postby XAPA » Thu May 01, 2025 5:54 pm

Image

Αγία Ματρώνα της Μόσχας η Τυφλή (1881 - 1952): Προφητείες για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε το 1881, πάμπτωχη, τυφλή εκ γενετής, και πέθανε το 1952 κατατρεγμένη, από το

τότε Σοβιετικό καθεστώς. Είχε από τον Χριστό το χάρισμα της διόρασης αλλά και της προόρασης.

Προφήτεψε για την επανάσταση των Μπολσεβίκων, την πτώση των Τσάρων και την επάνοδο της Ορθοδοξίας στη

Ρωσία, ενώ αρκετές άλλες προφητείες της παραμένουν ανεξήγητες ακόμα και σήμερα, κάτι που σημαίνει πώς

προφανώς δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα τους να εκπληρωθούν.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης, ό μεγάλος αυτός Άγιος της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας, όταν συνάντησε για

πρώτη φορά την άγνωστή του τότε, 14χρονη τυφλή Ματρώνα μέσα στον κατάμεστο από κόσμο ναό τού Αγίου Ανδρέα,

είπε γι΄ αυτήν, τα παρακάτω λόγια,

"Έλα, Ματρώνουσκα, έλα... Ιδού έρχεται ή αντικαταστάτριά μου, ό Όγδοος στύλος της Ρωσίας" μιλώντας προφητικά,

για την ιδιαίτερη αποστολή της Ματρώνας στον Ρωσικό λαό και στα μετέπειτα χρόνια των διωγμών πού έβλεπε

να έρχονται...

Προέβλεψε την Γερμανική εισβολή στην Ρωσία, αλλά μίλησε και για έναν άλλο, μετέπειτα πόλεμο,

πού θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε μία νύχτα...

Σε μικρή ακόμη ηλικία προείπε την επανάσταση τού 1917 πού έγινε χρόνια αργότερα, λέγοντας.

"Θα ληστεύουν και θα αφανίζουν τις Εκκλησίες, θα αρπάζουν τα εδάφη και θα τα μοιράζουν άπληστα μεταξύ τους,

καταδιώκοντας όλους χωρίς εξαίρεση..."

Ζήτησε μία φορά από την μητέρα της ένα φτερό μεγάλο. Το μάδησε, και δείχνοντάς το στην μητέρα της, της είπε,

"Βλέπεις μαμά, αυτό το φτεράκι;

Και τί να δώ παιδάκι μου, αφού το χεις μαδήσει;

Έτσι μητέρα, θα μαδήσουν σε λίγο, και τον πατερούλη μας τον Τσάρο..."

Η μητέρα της φοβήθηκε, όμως σε λίγο καιρό ή προφητεία βγήκε σωστή και ό Τσάρος οδηγήθηκε στην εκτέλεση...

Δεκάδες ασθενείς περνούσαν καθημερινά από το σπίτι της και οι περισσότεροι, έχοντας πίστη, γίνονταν καλά...

Όταν μετακόμισε το 1925 στην Μόσχα χωρίς μάλιστα διαβατήριο και άδεια παραμονής, το Σοβιετικό

καθεστώς επανειλημμένως προσπάθησε να την συλλάβει.

Τούς ξέφευγε την τελευταία στιγμή ειδοποιημένη από τον Θεό με διάφορους τρόπους.

Μόλις αυτή έφευγε, κατέφθαναν οι πράκτορες της NKVD , αλλά ήταν αργά πια...

Ή Άννα Βιμπορνόβα θυμάται το παρακάτω περιστατικό.

"Ήρθε μία φορά ένας αστυνομικός να συλλάβει την Ματρώνα και εκείνη τού λέει

"Φύγε, φύγε γρήγορα, έχεις συμφορά στο σπίτι σου. Ή τυφλή δεν φεύγει από σένα, εδώ στο κρεβάτι κάθομαι,

δεν πάω πουθενά..."

Την άκουσε ό αστυνομικός, πήγε σπίτι του και βρήκε την γυναίκα του καμένη από την γκαζιέρα.

Πρόλαβε και την μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Όταν την άλλη μέρα ήρθε στην υπηρεσία, τον ρώτησαν,

"Την συνέλαβες την τυφλή;"

"Την τυφλή, τούς είπε, δεν θα την συλλάβω ποτέ. Χάρη στην τυφλή πρόλαβα να πάω την γυναίκα μου στο

Νοσοκομείο, άμα δεν μού το ΄λεγε θα την έχανα..."

Φοιτητές αποκλεισμένοι πολιτικά από το τότε καθεστώς διηγούνται πώς με τις προσευχές αυτής της τυφλής γυναίκας

ξεπέρναγαν τα εμπόδια για την απόκτηση ενός πτυχίου. Ακόμη και αξιωματούχοι τού καθεστώτος, κατά

παράδοξο τρόπο, βοηθούσαν αυτούς για τούς οποίους ή Αγία Ματρώνα προσηύχετο.

Αλλά και άνθρωποι πού υπέφεραν από μαγείες ή ψυχολογικά προβλήματα έβρισκαν σ΄ αυτήν την θεραπεία τους...

Συμβούλευε να κάνουμε σωστά τον σταυρό μας και να σταυρώνουμε τα πάντα γύρω μας, ακόμη

και το φαγητό μας...

Την ρώτησε κάποτε ή Ζηναϊδα Ζδάνοβα,

"Γιατί επέτρεψε ό Θεός να κλείσουν και να γκρεμίσουν τόσες Εκκλησίες;"

και απάντησε με τα παρακάτω λόγια,

"Αυτό ήταν το θέλημα τού Θεού. Ο λαός είναι σαν υπνωτισμένος και μία φοβερή δαιμονική δύναμη

έχει μπει σε δράση. Βρίσκεται στον αέρα, και διεισδύει παντού.

Παλιά, ή δαιμονική αυτή δύναμη κατοικούσε στα έλη και στα πυκνά δάση, επειδή οι άνθρωποι πήγαιναν τακτικά

στην εκκλησία, φορούσαν και τιμούσαν τον σταυρό. Τα σπίτια τους ήταν προστατευμένα από τις εικόνες,

τα κανδήλια πού έκαιγαν, τον αγιασμό πού έκαναν...

Τα δαιμόνια πετούσαν μακριά και φοβόντουσαν να πλησιάσουν...

Σήμερα όμως, τα σπίτια αυτά αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουνε γίνει κατοικητήριο δαιμόνων για

την απιστία τους και την απομάκρυνσή τους από τον Χριστό".

Έλεγε ακόμη, "Όταν θα πεθάνω λίγοι θα έρχονται στον τάφο μου. Αλλά μετά από χρόνια ό κόσμος θα με γνωρίσει,

και άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τις θλίψεις θα με παρακαλάνε να προσεύχομαι γι΄ αυτούς...

Όλους θα τούς ακούω και όλους θα τούς βοηθώ...

Να έρχεσθε σε μένα και να μού λέτε σαν να είμαι ζωντανή, τις θλίψεις σας και τα προβλήματά σας και εγώ

όλους θα τούς ακούω και όλους θα τούς βοηθώ..."

Θυμάται ακόμη ή κ. Ζδάνοβα, αρχιτέκτων μηχανικός,

"Την ρωτούσα για την πορεία της Ρωσίας μέσα στην Επανάσταση, και μού έλεγε,

Πρώτα θα βγάλουν τον Στάλιν.

Μετά απ΄ αυτόν οι κυβερνήτες θα εναλλάσσονται και ό ένας θα είναι χειρότερος από τον άλλον....

Θα κατακλέψουν την Ρωσία...

Μετά τον πόλεμο θα γυρίζουν "οι σύντροφοι" στο εξωτερικό, θα ιδούν και πώς ζούνε οι ξένοι, θα διαφθαρούν και θα σπάσουν

τελικά τα μούτρα τους.

«Εκείνο τον καιρό θα εμφανισθεί ο Μιχαήλ...» (όπως φαίνεται και από τα παρακάτω πιθανώς αναφερόταν στον Γκορμπατσόφ)

"Θα θελήσει να βοηθήσει, όλα να τα αλλάξει, όλα να τα ανατρέψει...

Αλλά αν ήξερε ότι θα αποτύχει και ότι θα τον σκοτώσουν (σ.σ. πιθανώς εννοεί τον πολιτικό «θάνατο» του

Γκορμπατσόφ, αφού η πολιτική του καριέρα έληξε πρόωρα και άδοξα), έ , τότε, δεν θα άρχιζε με κανένα τρόπο...

Θα γίνουν ταραχές, διαμάχες, σφαγές... Το ένα κόμμα θα πολεμάει το άλλο. Μετά θα γίνει κάποια καλυτέρευση πού

όμως, θα κρατήσει λίγο καιρό. Μία ανάσα θα πάρετε, απ΄ όλα θα έχετε, μέχρι και την Παράκληση θα μπορείτε να

κάνετε στην Κόκκινη Πλατεία αλλά και τα μνημόσυνα στον σφαγιασθέντα Τσάρο...

Αλλά μετά θα γυρίσουν στην Ρωσία οι παλαιοί...και θα γίνει ή κατάσταση χειρότερη από ότι ήταν πρώτα...

Ωχ, πώς σάς λυπάμαι όλους! Μέχρι τούς εσχάτους καιρούς, (γιατί από εκεί και πέρα), έτσι θα ζήσετε..."

Ή Άννα Βιμπόρνοβα θυμάται,

"Επισκέφθηκα την Ματρώνα τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής (1952), λίγο πριν πεθάνει.

Μη φοβάσαι μου λέει, δεν θα ξαναγίνει σύντομα πόλεμος. Θα ξαπλώσουμε έτσι και θα σηκωθούμε αλλιώς"

"Πώς αλλιώς;" την ρωτάω.

"Να, - μού λέει -, θα γυρίσουμε στο "ξύλινο"...

"Μάτουσκα, της λέω, τί σημαίνει το "ξύλινο;"

"Ξύλινο αλέτρι, μού λέει, με αυτό θα δουλεύουμε τότε..."

"Και πού θα πάνε τα τρακτέρ πού τώρα έχουμε;..."

Ώ, - λέει -, άσε τα τρακτέρ... Θα δουλεύει τότε το αλέτρι το ξύλινο, και ή ζωή θα είναι καλή.

Όμως, ακόμη δεν φτάσαμε μέχρι αυτούς τούς καιρούς. Εσύ όμως δεν θα πεθάνεις μέχρι τότε και θα τα δεις όλα αυτά...

Η επιστροφή της γεωργικής παραγωγής στο ξύλινο άροτρο ταιριάζει και με διάφορα μετα-αποκαλυπτικά σενάρια

επιστημονικής φαντασίας που έχουν διατυπωθεί από Αμερικανούς και άλλους δυτικούς επιστήμονες για το μέλλον

της ανθρωπότητας μετά από ένα παγκόσμιο πυρηνικό ολοκαύτωμα, όπου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επιστροφή

στην Εποχή του Λίθου. Οπότε είναι ξεκάθαρο εδώ τι εννοούσε η Αγία Ματρώνα.

"Πόλεμος, συμπλήρωσε, δεν θα ξαναγίνει ποτέ... (τουλάχιστον όχι με τον τρόπο πού ξέραμε μέχρι τώρα).

Χωρίς πόλεμο θα πεθάνετε όλοι. Θα πέσουν πολλά θύματα. Όλοι οι νεκροί θα ξαπλώσετε επάνω στην γη....

Θα σάς πω και κάτι άλλο: αποβραδίς όλα θα είναι (όρθια και καλά) πάνω στην γη, και όταν θα σηκωθείτε το άλλο

πρωί, όλα θα μπουν (θα ταφούν) μέσα στην γη... (σ.σ. αυτή η ρήση ταιριάζει απόλυτα και με την αντίστοιχη -

και επίσης ακόμα ανεκπλήρωτη - προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού...)

Χωρίς πόλεμο ό πόλεμος (τότε) θα γίνεται..."

Και η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια πεθαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί στην Συρία και τώρα και στην

Ουκρανία, χωρίς «επισήμως» να γίνεται πόλεμος, όπως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο...

Αυτή, με λίγα λόγια, υπήρξε ή ζωή, και αυτά ήσαν τα προφητικά λόγια για την εποχή μας της Αγίας Ματρώνας από την Ρωσία, πού ή Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας την ανακήρυξε Αγία, στις 2 Μαΐου 1999.

(αποσπάσματα από το βιβλίο "Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας")
XAPA

Unread postby XAPA » Fri May 02, 2025 5:43 pm

Image

Ευλαβής κυρία μαθαίνει να διαβάζει υπερφυσικά!

Η αδελφή μου – διηγήθηκε η ευλαβέστατη Ειρήνη Μπεντενιώτου από τον Πόρο, μακαρίτισσα πλέον – είχε χάσει ένα παιδάκι.

Το βράδυ μετά την κηδεία πήγα και εγώ με ένα από τα μικρά μου παιδιά να την συλλυπηθώ.

Σε λίγο ήρθε και ο αδελφός μου και έστρωσαν τραπέζι να φάμε. Μας λέγει ο αδελφός μου:

Τι είναι αυτά που κάνετε; Τι ψυχές; Αυτά είναι λόγια.

– Λόγια είναι; του λέγω. Δεν ντρέπεσαι; Τι κουβέντες είναι αυτές που ήρθες να μας πης;

– Έτσι μας είχαν πει, λέει.

– Και επειδή σου το είπε ένας που πολεμά τον Χριστό, εσύ το πίστεψες και ήρθες να το διαδώσης και σε μας,

να μας φέρης και μας σε απιστία;

Τόσο πόνεσε η ψυχή μου και αγανάκτησα που πήρα το παιδάκι μου και έφυγα, δεν κάθησα στο τραπέζι.

Έβαλα το παιδί να κοιμηθή και πήγα, γονάτισα και προσευχήθηκα πολύ λυπημένη με πολύ πόνο.

«Χριστέ μου», είπα, «ελυπήθηκα πολύ σήμερα και σκανδαλίστηκα με αυτά που είπε ο αδελφός μου, συγχώρεσέ τον».

Ύστερα έπεσα να κοιμηθώ και είδα στον ύπνο μου ότι βρέθηκα στην Εκκλησία.

Εκεί αντίκρυσα στην Ωραία Πύλη τον Εσταυρωμένο ολοζώντανο σε φυσικό μέγεθος. Με έπιασε μεγάλος φόβος.

Βλέπω να έρχεται κοντά μου ένας Δεσπότης με άμφια και πατερίτσα, κρατούσε ένα Χρυσό Ευαγγέλιο και άστραφτε ολόκληρος.

Μου έδωσε το Ευαγγέλιο και μου είπε:

– Πάρε το Ευαγγέλιο και να κάνης ό,τι γράφει το Ευαγγέλιο. Εκεί πάνω θα βαδίσεις και μην ακούς τα λόγια του αδελφού σου.

Ό,τι σου λέω βάλτο στην καρδιά σου και ό,τι γράφει αυτό θα κάνεις. Του λέω:

– Πάτερ μου, δεν ξέρω γράμματα η κακομοίρα.

– Θα μάθεις, μου είπε, και έβαλε το Ευαγγέλιο στον κόρφο μου.

Το πρωί αντί να πάω στην δουλειά πήγα στον παπα-Γιώργη και του είπα ό,τι μου συνέβη.

Μου απάντησε: «Είδες, παιδί μου, ο ίδιος ο Θεός φανερώθηκε για να μη σε χάση.

Αυτός που είδες, ο Δεσπότης, ήταν ο ίδιος ο Χριστός, επειδή ο αδελφός σου σε σκανδάλισε και έβαλε αμφιβολία στην ψυχή σου».

Την άλλη μέρα έδωσα σε μια γνωστή μου πέντε δραχμές να μου αγοράση ένα Ευαγγέλιο. Αυτή χαμογέλασε και μου είπε:

Θα σου το φέρω, αλλά δεν ξέρεις να διαβάζης. Θα το έχεις μόνο να το βλέπης.

– Θα το βλέπω, θα το ασπάζομαι αλλά και θα το διαβάζω, της είπα· δεν της εξήγησα τίποτε.

Μου το έφερε και αγόρασα και μια Σύνοψη.

Μετά από λίγες μέρες, την Μ. Εβδομάδα, όταν γυρνούσα από την δουλειά, διάβαζα τα τροπάρια από την Σύνοψη

και το Ευαγγέλιο και έκλαιγα. Η μάνα μου με ρώτησε:

– Τι κάνεις εκεί;

– Καλέ μητέρα, διαβάζω, της λέω.

– Είσαι στα καλά σου; μου λέει. Έκανε τον σταυρό της και πήγε το είπε στον αδελφό της.

– Α, της λέει, επειδή πάει στην Εκκλησία, τα έχει μάθει απ’ έξω.

– Αφού διαβάζει και γυρνάει τα φύλλα!

Από τότε έμαθα να διαβάζω και διαβάζω τα πάντα. Ήταν θέλημα Θεού, αλλά να γράφω δεν έμαθα.

Από το βιβλίο: Ασκητές μέσα στον κόσμο, τ. Α’, Άγιον Όρος 2009, σελ. 358.

ΠΗΓΗ koinoniaorthodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri May 02, 2025 5:51 pm

Image

Η αγκαλιά του Θεού

Ο Θεός φροντίζει για κάθε άνθρωπο.

Εκείνος είναι που προκαλεί ή παραχωρεί ό,τι μας συμβαίνει.

Η πανάγαθη πρόνοια του αγκαλιάζει όχι μόνο τη γενική πορεία της ζωής μας

μα κάθε στιγμή της και κάθε περίστασή της.

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος

pemptousia
XAPA

Unread postby XAPA » Fri May 02, 2025 5:53 pm

Image

Αν δεν βάλει εμένα ο Θεός στον Παράδεισο, ποιον θα βάλει;

Zω με τους μύθους μου. Θεωρώ ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου.

Γιατί απ΄ όπου να το δεις δίκιο έχω.

Κακό ανθρώπου δεν θέλω. Και βέβαια δεν έχω πειράξει μυρμήγκι.

Τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Συχνά αναρωτιέμαι πως ανέχεται τόσους κακούς ο Θεός.

Και αν δεν με έχει βάλει ο Θεός στη θέση του κριτή του κόσμου,τι μ΄αυτό; Το κάνω μόνος μου.

Εγώ του λέω ποιοι θα σωθούν και ποιοι θα χαθούν.

Και πάλι ησυχάζω τη συνείδησή μου ότι ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι σαν εμένα που κάνουν τη διαφορά.

Στο κάτω κάτω αν δεν βάλει εμένα ο Θεός στον Παράδεισο ποιον θα βάλει;

Κάπως έτσι περνά η ζωή μου και τη σωτηρία την έχω εξασφαλίσει, χωρίς κόπο χωρίς προβλήματα μόνο επειδή

το είπα εγώ.

Πραγματικά ζω με τους μύθους μου. Διαβάζω για τα παλαίσματα αγίων και είναι φορές που βρίσκω τον εαυτό

μου. Και γω κάνω υπομονή ,και εγώ είμαι υπομονετικός και εύσπλαχνος και δίνω τόπο στη οργή.

Πόσο καλός Χριστιανός είμαι! μονολογώ.

Και ξαφνικά εκεί που κανένας δεν το περιμένει ξεσπά πειρασμός και σε πολεμάει σώμα με σώμα.

Σε χτυπά εκεί που πονάς. Σε πιέζει μέχρι να ματώσεις.

Και τότε ..Όλες σου οι φυλαγμένες υπομονές έχουν χαθεί με μιας . Τα ξέχασες όλα γρήγορα.

Δεν έχεις αντοχή για τίποτε. Και τότε σου βγαίνει ο λύκος από μέσα σου.

Ναι εσένα που νόμισες ότι μπορούσες να σηκώσεις τη αδικία.

Ακούς το θηρίο μέσα σου να βρυχάται και να θέλει να τους φάει όλους.

Είναι από τις φορές που επιτρέπει ο Θεός να βλέπουμε τον εαυτό μας όπως είναι .

Ταπεινώσου. Σταμάτα να λες ότι έφτασες στον πνευματικό σου στόχο. Δεν έχεις πετύχει τίποτε.

Όσο ακόμα θα θαλασσοδέρνεσαι στο πέλαγος της ζωής, οι πτώσεις είναι μπροστά σου.

Μην υπερηφανεύεσαι για τις αρετές σου. Γιατί αν στέκεις, να γνωρίζεις από του Θεού τη χάρη στέκεις.

Ο πνευματικός δρόμος είναι μακρύς και κρύβει δυσκολίες και περιπέτειες.

Μα είναι και κάτι άλλο . Σταμάτα να εξουθενώνεις τους «λοιπούς» των ανθρώπων . Πως τάχα εκείνοι έχουν

δρόμο ακόμα για να σε φτάσουν .

Κύτταξε καλά μήπως χτυπώντας την πόρτα του παραδείσου για να

μπεις, σου ανοίξουν εκείνοι ...

π.Εφραίμ Παναούσης

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Fri May 02, 2025 6:01 pm

Image

Αν είχα αγάπη…

Αββά Δωρόθεου, περί του μη κρίνειν τον πλησίον

Αν είχα αγάπη και συμπαθούσα και πονούσα το πλησίον μου, δεν θα είχα το νου μου στα ελαττώματα του πλησίον…

η αγάπη θα σκέπαζε κάθε σφάλμα, όπως ακριβώς έκαναν οι άγιοι, όταν έβλεπαν τα ελαττώματα των ανθρώπων.

Διότι μήπως είναι τυφλοί οι άγιοι και δεν βλέπουν τα αμαρτήματα;

Και ποιος μισεί τόσο πολύ την αμαρτία όσο οι άγιοι;

Και όμως δεν μισούν εκείνον που αμαρτάνει, ούτε τον κατακρίνουν,

Ούτε τον αποστρέφονται, αλλά υποφέρουν μαζί του, τον συμβουλεύουν, τον παρηγορούν,

τον γιατρεύουν σαν άρρωστο μέλος του σώματός τους,

Κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν…

Με τη μακροθυμία και την αγάπη τραβούν (ελκύουν) τον αδελφό και δεν τον απωθούν ούτε τον σιχαίνονται,

Όπως η μητέρα που έχει άσχημο παιδί δεν το σιχαίνεται, ούτε το αποφεύγει, αλλά μ’ ευχαρίστηση το στολίζει

και κάνει ο,τι μπορεί για να το ομορφύνει, έτσι και οι άγιοι πάντοτε σκεπάζουν, στολίζουν, φροντίζουν,

ώστε και αυτόν που αμαρτάνει να διορθώσουν την κατάλληλη στιγμή… και να μην αφήσουν να πάθει κανένας

άλλος κακό εξαιτίας του, αλλά και οι ίδιοι να προκόψουν περισσότερο στην αγάπη του Χριστού…

Αββάς Δωρόθεος ~ Έργα Ασκητικά (Ομιλία ΣΤ΄, Περί του μη κρίνειν τον πλησίον, ΕΠΕ, Φιλοκαλία 12, 393-5).
Την ευχή του Αγίου να ΄χουμε και τη μνήμη του λόγου και του βίου του

Πηγή: Αρχαγγέλων Τόπος
το «σπιτάκι της Μέλιας»
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ