Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Wed Mar 04, 2026 8:22 pm

Image

Καλή συνέχεια στην πορεία της Σαρακοστής !

Ας θωρακίσουμε τις ψυχές μας

με την πανοπλία της προσευχής ,

γιατί στο μονοπάτι της Σαρακοστής παραμονεύουν

πολλοί πειρασμοί , και αμέτρητες παγίδες

από τον πειρασμό ,

που παραμένει άγρυπνος

να λεηλατήσει τις ψυχές μας !

« Μεθ΄ ημών Ο Θεός ! »

Καλή Δύναμη !

odevontas
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 6:03 pm

Image

“ΌΤΑΝ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΜΑΣ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΆΓΙΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ. ΈΤΣΙ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ ΦΙΛΙΑ”

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

Όταν σκεπτόμαστε τους Αγίους, μας σκέπτονται και οι Άγιοι και μας βοηθούν. Έτσι πιάνει κανείς φιλία με τους Αγίους,

που είναι η πιό σίγουρη φιλία.

Κάθε μέρα έχουμε τόσους Αγίους πού εορτάζουν! Είναι ζωντανή η παρουσία των Αγίων, καί όταν ακόμη εμείς δέν τους βρίσκουμε,

εκείνοι μας βρίσκουν!

Αυτή είναι και η δουλειά όλων γενικά των Αγίων· να βοηθούν και να προστατεύουν εμάς τους ταλαίπωρους ανθρώπους από

τους ορατούς και αοράτους πειρασμούς.

Δική μας δουλειά είναι, όσο μπορούμε, να ζούμε πνευματικά, να μη στενοχωρούμε τον Χριστό, να ανάβουμε το καντηλάκι στους

Αγίους και να τους παρακαλούμε να μας βοηθούν.

Σε αυτήν την ζωή έχουμε ανάγκη βοηθείας, για να μπορέσουμε να πάμε κοντά στον Χριστό. Στην άλλη ζωή, εάν ο Θεός μας αξιώση

και πάμε κοντά Του, ούτε και τους Αγίους θα «κουράζουμε», αλλά ούτε και θα υπάρχη λόγος να τους παρακαλούμε να

μας βοηθήσουν.

‘Καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Όμως, Αγίους δεν έχει πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ορθοδοξία μας”.

«Η Παναγία και οι άγιοί μας σκανδαλωδώς μας βοηθάνε! Ποια χώρα έχει τους αγίους που έχουμε εμείς – η Αλάσκα»; “…

Η Ελλάδα δεν παράγει αυτοκίνητα, αλλά ακόμα βγάζει Αγίους… εδώ βρίσκεται η αξία της, στη ζωντανή Ορθόδοξη παράδοσή

της, που ακόμα και σήμερα βγάζει ΑΓΙΟΥΣ… ότι πολυτιμότερο δηλαδή”.

Πολλοί άγνωστοι Άγιοι βοηθούν και χωρίς να τους γνωρίζουμε. Αυτοί για μένα είναι μεγαλύτεροι Άγιοι. Δεν έχουν καμμιά δόξα από

τους ανθρώπους, αλλά μόνον από τον Θεό. Από μεγάλη ταπεινοφροσύνη παρακάλεσαν τον Θεό επίμονα – έτσι μου λέει ο λογισμός

– να μείνουν άγνωστοι, για να μην τιμηθούν από τους ανθρώπους, αλλά να συνεχίζουν να τους βοηθούν με τον ίδιο τρόπο, «εν τω

κρυπτώ».

Αυτούς τους αγνώστους Αγίους, πρέπει να τους έχουμε σε μεγάλη ευλάβεια και να τους χρεωστούμε πολλή ευγνωμοσύνη, γιατί

μας βοηθούν σιωπηλά με τις πρεσβείες τους και με το σιωπηλό τους παράδειγμα, την αφάνειά τους.

Κάποτε ήθελα να γράψω για έναν Πατέρα στο Άγιον Όρος, που είχε κοιμηθή. Είχα φέρει στον νού μου όλα τα περιστατικά

της ζωής του, που γνώριζα, κι ένα βράδυ κάθησα να τα γράψω. Άναψα το κερί, πήρα το μολύβι και το τετράδιο, αλλά δεν θυμόμουν

τίποτε· ούτε και το όνομά του, ενώ τον ζούσα πολύ έντονα τις ημέρες εκείνες.

Έφερα στον νού μου όλο το Άγιον Όρος με την σειρά· τα Μοναστήρια, τις Σκήτες, τα Καλύβια, από όπου είχα περάσει.

Το πήρα και από την ανατολική πλευρά, μήπως θυμηθώ κάτι· τίποτε. Το πήρα και από την δυτική· τίποτε. Πήρα την χρονολογία

από τότε που πήγα στο Άγιον Όρος και σκέφθηκα με ποιούς Πατέρες συναναστράφηκα· τελικά, τίποτε δεν μπόρεσα να θυμηθώ.

Φαίνεται, ο Πατέρας δεν θέλησε να φανερωθή και ο Θεός έκανε το θαύμα του. Μέχρι στιγμής το μόνον που θυμάμαι είναι ότι

ο βίος του με είχε εντυπωσιάσει πιο πολύ από τον βίο όλων των άλλων Αγιορειτών Πατέρων για τους οποίους έγραψα. Από αυτό

κατάλαβα και ότι, αν ο Θεός δεν θέλη, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνη τίποτε. Και λίγο πάλι αν φυσήξη ο Θεός, γίνεται

ο άνθρωπος φιλόσοφος.

Το αν θα κάνη ένας Άγιος θαύματα ή όχι, αυτό είναι θέμα του Θεού. Τα πολλά όμως θαύματα των Αγίων μένουν άγνωστα.

Τίποτε δεν είναι δύσκολο για τον Θεό και για έναν Άγιο που έχει παρρησία στον Θεό. Ο Χριστός είπε: «Θα σάς δώσω δύναμη να

κάνετε θαύματα περισσότερα και μεγαλύτερα από όσα έκανα εγώ».

Αυτός ο λόγος του Χριστού δείχνει και την ταπείνωσή Του και τον πλούτο της Χάριτος που μας δίνει. Είναι συγκινητική

η ταπείνωση του Χριστού· έδωσε στους Αγίους την Χάρη και την δύναμη να ανασταίνουν ακόμη και νεκρούς, όπως Εκείνος.

…. Ο Θεός μας έδωσε την δυνατότητα να γίνουμε άγιοι, να κάνουμε θαύματα, όπως έκανε και Εκείνος.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 6:08 pm

Image

Οι ευλογίες στην ζωή μας, τις οποίες εύκολα λησμονούμε

Είπε κάποτε μία ιατρός παραπονουμένη εις τον γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο:

«Γέροντα, ζωή είναι αυτή;

Από τις 6 το πρωΐ στο πόδι και μόλις τώρα φύγαμε από το Νοσοκομείο…

Και το φαγητό, και αυτό όρθιοι…

Και αύριο πάλι τα ίδια…

Πόσο ν’ αντέξη κανείς;;;».

Και απάντησε ο σοφός γέρων:

«Το καλλίτερο, παιδί μου, αυτή την ώρα, θα ήταν να σκέπτεσαι αυτό το οποίο έχεις!

Δηλαδή:

-Πρώτα-πρώτα ότι έχεις υγεία!

-Δεύτερον, με το που έγινες ιατρός, επραγματοποίησες μία επιδίωξί σου! Πολλές κοπέλες θα ήθελαν να ευρίσκωνται εις

την θέσι σου! Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν…

-Τρίτον, ότι έχεις κάνει έναν επιτυχημένο γάμο! Εκατοντάδες γυναίκες στην ηλικία σου θρηνούν πάνω σε ερείπια…

Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι σκεπτόμεθα ό,τι μας λείπει, και ποτέ αυτό το οποίο έχουμε.

Να! Σκεφθήκαμε ποτέ να πούμε:

“Δόξα τω Θεώ!”, διότι μπορούμε να πίνουμε νερό;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να καταπιούν…»!!!

dromokirix.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 6:24 pm

Image

ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑΡΗ ΚΟΠΕΛΑ!

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ !

Όμως προκρίναμε να σας αναφέρουμε το ΝΕΟ θαύμα των Χαιρετισμών της Παναγίας μας,

όπως μας το διηγήθηκε στην διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η βαστάζα μας Α.

«Κάθε φορά που με έβλεπε η κόρη μου η Σ. να απαγγέλω τους Χαιρετισμούς με κοίταγε περίεργα….

Κάποιες φορές την άκουσα να μουρμουρίζει…Πάλι Χαιρετισμούς η μαμά…

Και επειδή όπως ξέρεις αδελφέ μου τα σημερινά παιδιά δεν σηκώνουν συμβουλές και κηρύγματα,

κατέφυγα στο «κόλπο» που εκμυστηρεύτηκε ο Άγιος Πορφύριος στον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό,

όταν ο τελευταίος του παραπονέθηκε ότι όσο και να νουθετεί την μικρή του κόρη, αυτή δεν τον ακούει !!

Το διάβασα σε κάποιο βιβλίο…

Μα ευλογημένε δεν πράττεις σωστά … του είπε ο Άγιος…

με το να της το λες και να της το ξαναλές….

Γονάτισε , πες στην Παναγία τι θέλεις να πει στην θυγατέρα σου,

κι Αυτή θα της το ψιθυρίσει στο αυτάκι και θα Την ακούσει… κάντο και θα δεις !!»

Έτσι έκανα κι εγώ αδελφέ μου… Γονάτισα και Την παρακάλεσα να την φωτίσει να αρχίσει κάποια στιγμή

να διαβάζει τους Χαιρετισμούς Της. Νέο κορίτσι είναι ! Να την προστατεύει η Παναγία μας,

να την βοηθήσει να βρει κάποια δουλειά και μετά να της φανερώσει ένα καλό παλικάρι

να κάνουν μία ευτυχισμένη, χριστιανική οικογένεια !

Και άκου αδελφέ μου πόσο γρήγορα απάντησε η Παναγία μας στις προσευχές μου !

Την Τρίτη που έχει ρεπό ο σύζυγος μου πήραμε το αμάξι και πήγαμε στο πατρικό του.

Φύγαμε μεσημέρι και θα γυρίζαμε αργά το βράδυ !

Κατά τις τέσσερις και μισή ακούω να κτυπάει το κινητό μου !

Ήταν το παιδί ! Ανησύχησα ! Το σηκώνω και τι μου είπε !

» Έλα μάνα μου και σε ψάχνω !! Που είσαι ; «

«Με το μπαμπά είμαι ματάκια μου στο σπίτι του παππού !»

» Τι μου λες μάνα μου !! Δεν ήσουν τώρα εσύ εδώ στο σπίτι ;»

«Όχι κορίτσι μου…έχουμε φύγει εδώ και δύο ώρες ! Μα τι συνέβη;»

» Ξάπλωσα να κοιμηθώ ! Πρέπει μόλις να με είχε πάρει ο ύπνος και ακούω να ανοίγει η πόρτα του υπνοδωματίου !

Ανοίγω τα μάτια μου και ήσουν εσύ ! Τι θέλεις μάνα μου ….σε ρώτησα….

Αχ κορίτσι μου θέλω να σε παρακαλέσω να μου κάνεις μία χάρη… Τι χάρη μάνα μου σε ρώτησα….

Τότε βγάζεις από την τσέπη σου το βιβλιαράκι αυτό των Χαιρετισμών που διαβάζεις και μου λες…

Να ματάκια μου, θέλω να σε παρακαλέσω να ξεκινήσεις να διαβάζεις κάθε μέρα τους Χαιρετισμούς !

Και όχι μόνο μία φορά , αλλά όσες πιο πολλές φορές μπορείς…. Και κάνεις μία κίνηση να μου το δώσεις…

Εγώ ανασηκώθηκα και τέντωσα το χέρι μου και το πήρα…

και εκείνη την στιγμή εσύ μου χαμογέλασες ευχαριστημένη και …. χάθηκες , εξαφανίστηκες από τα μάτια μου !!

Και ενώ είχα το χέρι μου τεντωμένο και τα δάκτυλα μου λυγισμένα όπως την στιγμή που μου το έδωσες

και το κράτησα, ούτε το βιβλιαράκι είδα, ούτε εσένα !!

Αλλά ΔΕΝ κοιμόμουν μάνα μου …. με ακούς….ΔΕΝ κοιμόμουν ,

ήμουν ανασηκωμένη στο κρεββάτι με το χέρι μου τεντωμένο, με τα δάκτυλα μου λυγισμένα σαν να κρατάω κάτι !!!

Τινάχτηκα πάνω και σε φώναξα, και σε πήρα μετά τηλέφωνο ! Τι ήταν αυτό που είδα μάνα μου ! Ολοζώντανο ήταν !! «

«Δεν της απάντησα αδελφέ μου !! Με είχαν πάρει τα δάκρυα επειδή κατάλαβα ότι η Παναγία μας

είχε ακούσει τις προσευχές μου και της έστειλε τον Φύλακα Άγγελο της να την νουθετήσει !

Και προφανώς για να μην τρομάξει πήρε την δική μου μορφή !»

«Μα το μεγαλύτερο θαύμα ήρθε αμέσως μετά, όταν την άκουσα να με ρωτάει πως να διαβάσει τους Χαιρετισμούς,

πως το κάνουν αυτό…και της είπα !!»

«Και όταν το βράδυ επιστρέψαμε μου είπε ότι τους είχε διαβάσει ξανά και ξανά και αισθανόταν μία τόσο μεγάλη χαρά

που δεν περιγράφεται !! Και από εκείνη την μέρα αδελφέ μου ΔΕΝ έχει σταματήσει να τους απαγγέλλει !

Την ακούω περνώντας έξω από το δωμάτιο της να λέει το ..Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε ,

και η καρδιά μου πετάει στα ουράνια και δοξάζω το Θεό μας και την Παναγία μας που έκαναν στο παιδί μου ένα τέτοιο θαύμα !!»

ΠΗΓΗ

ekklisiaonline.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 6:38 pm

Image

Σήμερα ζούμε μια πολύ αγχωτική και εξαντλητική ζωή, τόσοι πολλοί λένε:

«Δεν έχω καν χρόνο να προσευχηθώ. Στο τέλος της ημέρας είμαι τόσο κουρασμένος».

Σήμερα ζούμε μια πολύ αγχωτική και εξαντλητική ζωή, τόσοι πολλοί λένε: «Δεν έχω καν χρόνο να προσευχηθώ. Στο τέλος

της ημέρας είμαι τόσο κουρασμένος».

Ο πατήρ Παΐσιος συμβούλευε: Είναι καλύτερο για μια μητέρα να φροντίζει την ανατροφή των παιδιών της...

Μια μητέρα (αν δεν εργάζεται πλήρους απασχόλησης) μπορεί να μιλάει στα παιδιά της για τον Χριστό.

Μπορεί να τους διαβάζει τους Βίους των Αγίων. Έτσι, ταυτόχρονα, θα φροντίζει και για την πνευματική της διαμόρφωση,

θα γυαλίζει την ψυχή της και θα την γεμίζει πνευματική λάμψη.

Η πνευματική ζωή της μητέρας θα βοηθάει, με έναν κρυφό τρόπο, τις ψυχές των παιδιών της.

Έτσι, τα παιδιά της θα ζουν χαρούμενα, και εκείνη θα είναι ευτυχισμένη γιατί θα έχει τον Χριστό μέσα της.

Αν μια μητέρα δεν βρίσκει χρόνο ούτε να πει «Άγιος ο Θεός...», πώς μπορεί να περιμένει τα παιδιά της να αγιαστούν;

Όταν κάνει δουλειές του σπιτιού, δεν μπορεί να προσεύχεται ταυτόχρονα;

Η μητέρα μου με έμαθε να λέω την Προσευχή του Ιησού.

Όταν ήμασταν παιδιά και ήμασταν άτακτοι, και η μητέρα μου ετοιμαζόταν να μας επιπλήξει, τη θυμάμαι να λέει:

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ με τον αμαρτωλό».

Όταν έβαζε το ψωμί στο φούρνο, έλεγε: «Εις το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού και της Παναγίας».

Και κάθε φορά που έπλεκε ή έψηνε ψωμί, έλεγε συνεχώς την Προσευχή του Ιησού.

Με αυτόν τον τρόπο, ευλογούνταν, όπως και το ψωμί και το φαγητό που έφτιαχνε, αλλά και όσοι το έτρωγαν αργότερα.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 6:52 pm

Image

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΓΑΛΑΚΤΙΑ!

Θυμάμαι, τα τελευταία χρόνια, μια χρονιά 21 Νοεμβρίου. Ελάχιστοι στην Εκκλησία.

Ήρθε η μακαρίτισσα η γειτόνισσά μου, η Μαρία Λεκανίδου και μου είπε: «Πώς καταντήσαμε Γαλάτεια;

Μέτρησα στην Εκκλησία 12 άτομα…».

Εκείνη τους μέτρησε κιόλας.

Πήγα με θρήνο και αγκάλιασα την εικόνα της Παναγίας και θρηνούσα ώρα πολλή…

Εκείνη μπήκε τριών χρόνων κοριτσάκι στα Άγια των Αγίων για να ετοιμασθεί να γενεί «σκάλα» για να κατεβεί

ο Θεός ανάμεσά μας!

Και εμείς δε χαμπαριάζουμε πράμα (τίποτα), ούτε εκείνη την ημέρα, και θυμούμαστε μόνο λάδια και λεφτά…

Ήμουνε μόνη μου. Η Αντωνούλα μου ζούσε τότε και πήγαινε τα πρωινά σε αγαπημένες μας γειτόνισσες… Τα απογεύματα

δεν πήγαινε πουθενά…

Εκεί που έκλαιγα τη μέρα εκείνη, Την είδα μπροστά μου!!!

Δεν περιγράφεται το μεγαλείο, η μορφή μα και η ταπείνωσή Της!

Ντράπηκα που Την ανάγκασα να έρθει! Την Παναγία μας!

Ένοιωσα σκουπίδι μπροστά στη λάμψη Της!

Με άγγιξε στην κεφαλή και μου είπε γλυκά γλυκά: «Μην κλαις!

Εσύ να ασχολείσαι με την προσευχή, την σιωπή, την ταπείνωση και τα έργα της αγάπης! Με τους άλλους θα ασχοληθώ Εγώ»!!!

Δεν περιγράφεται η χαρά μου μετά… Ήθελα να βγω στο δρόμο να γλακώ (τρέχω γρήγορα) και να φωνάζω… Αλλά είπα:

«Ποιος θα με καταλάβει;». Το κράτησα μυστικό και το είπα μόνο στον εξομολόγο μου και σ’ εσάς εδά (τώρα) για να σας δώσω

θάρρος…

Να προσέχουμε την ύλη παιδιά μου, γιατί μπορεί να μασε θάψει ζωντανούς…

Αγριεύει ο άθρωπος άμα (όταν) φύγει από τον Θεό, γιατί τονε κυριεύει ο θεοκατάρατος (ο διάβολος).

Εσείς να εκκλησιάζεσθε κάθε Κυριακή τουλάχιστον, να προσεύχεσθε και να δίνετε ελεημοσύνη «εν κρυπτώ».

Αυτή έχει αξία…

Να μην χυθούν δάκρυα από ξένα μάτια εξ’ αιτίας σας… Διαφορετικά, θα γραντίσομε (δαιμονισθούμε). Όλα θα μασε φταίνε.

Βλέπετε και θα δείτε πιο πολλά αργότερα, εγκλήματα, χωρισμούς ανδρογύνων, βλασφημίες, τσακωμούς, αγριάδες πολλές…

Νὰ προσεύχεσθε στὴν Παναγία μὲ τοὺς Χαιρετισμοὺς καὶ τὴν Παράκλησή της.

Ἂν δὲν προλαβαίνετε, νὰ τῆς φωνάζετε: «Παναγία μου, Παναγία μου προφθάσε».

Τὸ ὄνομά Της, τὰ ’χει ὅλα μέσα. Νὰ λέτε πολλὲς φορὲς καὶ τὸ «χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε».

Καὶ μόνο νὰ πεῖτε μὲ τὴν καρδιά σας: «Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος ἐλέησον ἡμᾶς» ἔχει τέτοια δύναμη,

ποὺ μπορεῖ νὰ σᾶς κρατήσει ὅλη τὴν ἡμέρα. Ἀρκεῖ νὰ τὸ λέτε ὅπως πρέπει.

ΠΗΓΗ iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 05, 2026 7:07 pm

Image

Χαίρε Κεχαριτωμένη !

Η πορεία μας μες τη Σαρακοστή συνεχίζεται ...

Έχουμε ήδη αποκούμπι , δεν είμαστε μόνοι ...

Η Γλυκειά μας Παναγιά συμπορεύεται μαζί μας .

Ήδη την συναντήσαμε την Παρασκεύη

στους πρώτους χαιρετισμούς ,

και ακουμπήσαμε λιγάκι στους ώμους Της

να πάρουμε δύναμη ...

Μας χάϊδεψε τρυφερά , και μας κράτησε

σαν στοργική Μανούλα το χέρι ,

να μας φύγουν φόβοι και ανασφάλειες ...

Ας την έχουμε Συνοδοιπόρο στη ζωή μας ,

ας μην την αφήσουμε ούτε στιγμή !

Καλή Δύναμη !

Καλή συνέχεια στην ευλογημένη πορεία της Σαρακοστής !

« Μεθ΄ ἡμῶν Ο Θεός ! »

odevontas
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Mar 06, 2026 5:51 pm

Image

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ: Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Εκείνοι οι απλοικοί άνθρωποι, εκείνα τα αγράμματα γεροντάκια και οι γριούλες,

που την Σαρακοστή και την Μεγάλη Βδομάδα βρίσκονται όλη μέρα στην εκκλησία,

ζήσανε από τα μικρά τους χρόνια εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου και καταλάβανε αυτό το χαροποιόν πένθος,

που δεν το καταλάβανε, αλοίμονο, οι σπουδασμένοι μας,

που θέλουνε να τους διδάξουνε, αντί να διδαχθούνε απ αυτούς.

Τώρα τις μέρες της Σαρακοστής, της Μεγάλης Βδομάδας και του Πάσχα πορεύονται μαζί με τον Χριστό,

ακολουθάνε ολοένα από πίσω του, αληθινά, όχι φανταστικά, ακούγοντας Τον να λέγη:

«Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού».

Μαζί του βρίσκονται στον Μυστικό Δείπνο και δακρύζουνε από τα λόγιά Του,

μαζί Του πάνε στο πραιτώριο και στον Πιλάτο,

μαζί Του ραπίζονται, μαζί Του μαστιγώνονται,

μαζί Του εμπαίζονται, μαζί Του σταυρώνονται,

μαζί Του θάβονται, μαζί Του ανασταίνονται.

Τα μάτια τους γίνονται βρύσες και τρέχουνε, μα αυτά τα δάκρυα δεν είναι δάκρυα της απελπισίας,

αλλά της ελπίδας και της βεβαιότητας πως μ' αυτά ποτίζεται το ολόδροσο κι αμάραντο δέντρο της αληθινής χαράς,

της χαράς της Αναστάσεως. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο.

Ω! Πόσο αληθινά πίστις είναι η ορθόδοξη πίστις του λαού μας!

megalipanagiathivon
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Mar 06, 2026 5:53 pm

Image

Η πιο σύντομη και εύκολη οδός για την σωτηρία

Αγ.Σιλουανού του Αθωνίτου

Να η πιο σύντομη και εύκολη οδός για την σωτηρία:

Να είσαι υπάκουος, εγκρατής, να μην κατακρίνεις,

και να φυλάγεις το νου και την καρδιά σου από τους κακούς λογισμούς.

Να σκέφτεσαι ότι όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί και τους αγαπά ο Κύριος.

Για τις ταπεινές αυτές σκέψεις η χάρη του Αγίου Πνεύματος θα κατοικήσει στην καρδιά σου και εσύ θα λες:

«Ελεήμων ο Κύριος».

Αν, όμως, κατακρίνεις, αν είσαι μεμψοίμιρος και αγαπάς να κάνεις το θέλημά σου,

τότε, έστω και αν προσεύχεσαι πολύ, η ψυχή σου θα φτωχαίνει και θα λες: «Ο Κύριος με εγκατέλειψε».

Δεν είναι όμως ο Κύριος που σε εγκατέλειψε,

αλλά εσύ παρεξέκλινες από την οδό της ταπεινώσεως και γι΄ αυτό δεν μένει η Χάρη του Θεού στην ψυχή σου.

Είναι εύκολο όμως να εισέλθει αυτή στην ταπεινή ψυχή και να της δώσει ειρήνη και ανάπαυση στο Θεό.

Η Παναγία ήταν η πιο ταπεινή «παρά πάντας τους ανθρώπους τους όντας επί της γης»

και γι αυτό δοξάζεται στον ουρανό και στην γη.

Και κάθε άνθρωπος που ταπεινώνεται θα δοξαστεί από το Θεό και θα δει τη δόξα του Κυρίου.

Από το βιβλίο «ο Άγιος Σιλουανός ο αΑθωνίτης», του αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, Ι.Μ.Τιμίου Σταυρού,
Έσσεξ Αγγλίας, σ.403-

antexoume
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Mar 06, 2026 5:56 pm

Image

Λέγεται ότι κάθε άνθρωπος έχει έναν φύλακα άγγελο, ακόμα κι αν δεν μπορούν όλοι να τον δουν ή να τον ακούσουν..

Λέγεται ότι κάθε άνθρωπος έχει έναν φύλακα άγγελο, ακόμα κι αν δεν μπορούν όλοι να τον δουν ή να τον ακούσουν.

Δεν φοράει λαμπερά φτερά όπως στις εικόνες και δεν μιλάει δυνατά.

Τις περισσότερες φορές, ο άγγελος κάνει τον εαυτό του να νιώθει στη σιωπή.

Σε ένα ήσυχο χωριό ζούσε ένας άντρας που ονομαζόταν Ίλιε, ένας απλός άνθρωπος, με πολλές ανησυχίες και λίγη πίστη.

Η ζωή τον είχε δοκιμάσει στο έπακρο: είχε χάσει αγαπημένα πρόσωπα, είχε δουλέψει σκληρά και συχνά κοιμόταν

με κουρασμένη ψυχή. Συχνά έλεγε:

— Είμαι μόνος. Κανείς δεν με βλέπει.

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, σε έναν ολισθηρό δρόμο, ο Ίλιε σκόνταψε και ήταν έτοιμος να πέσει σε ένα γκρεμό. Για μια στιγμή ένιωσε

ένα αόρατο χέρι να τον τραβάει πίσω. Δεν υπήρχε κανείς τριγύρω. Μόνο η σιωπή και ο άνεμος. Παρέμεινε στη θέση του,

η καρδιά του χτυπούσε γρήγορα, χωρίς να καταλαβαίνει τι είχε συμβεί.

Τις μέρες που ακολούθησαν, άρχισε να παρατηρεί μικρά πράγματα:

- μια καθυστέρηση που τον έσωσε από ένα ατύχημα,

- μια καλή σκέψη που εμπόδισε να ειπωθεί μια σκληρή λέξη,

- ένα δάκρυ που του έφερε ηρεμία αντί για επανάσταση.

Ένα βράδυ, στο όνειρό του, είδε ένα απαλό φως και άκουσε μια άηχη φωνή:

— Δεν ήσουν ποτέ μόνος. Ήμουν δίπλα σου όταν έκλαιγες, όταν έπεφτες και όταν νόμιζες ότι δεν μπορούσες να αντέξεις άλλο.

Ο Ίλι ξύπνησε με υγρά μάτια και ανάλαφρη καρδιά. Τότε κατάλαβε: ο φύλακας άγγελος δεν σε σώζει από τα βάσανα, αλλά

σε βοηθά να μην χαθείς μέσα σε αυτά.

Από τότε, κάθε φορά που η ζωή τον πιέζει, ο Ίλι ψιθυρίζει:

— Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ.

Ίσως κι εσύ να έχεις νιώσει μερικές φορές μια απροσδόκητη γαλήνη, μια διάσωση στα πρόθυρα ή μια καλή σκέψη

που εμφανίστηκε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Δεν είναι τυχαίο. Ο φύλακας άγγελός σου σε προσέχει, ακόμα και όταν έχεις ξεχάσει να πιστέψεις.

Μερικές φορές η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού είναι η σιωπηλή φροντίδα του αγγέλου σου.

apantaortodoxias
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ