Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Sat May 23, 2026 6:17 pm

Image

Η θεία χάρις για να την προσελκύσουμε, θέλει αγάπη, λαχτάρα

Πολλές φορές ούτε ο κόπος, ούτε οι μετάνοιες, ούτε οι σταυροί προσελκύουν τη χάρη.

Υπάρχουν μυστικά.

Το ουσιαστικότερο είναι να φύγεις απ' τον τύπο και να πηγαίνεις στην ουσία.

Ό,τι γίνεται, να γίνεται από αγάπη.

Η θεία χάρις μας διδάσκει το δικό μας χρέος.

Για να την προσελκύσουμε, θέλει αγάπη, λαχτάρα.

Η χάρις του Θεού θέλει θείο έρωτα.

Η αγάπη αρκεί, για να μας φέρει σε κατάλληλη «φόρμα» για προσευχή.

Μόνος Του θα έλθει ο Χριστός και θα εγκύψει στην ψυχή μας, αρκεί να βρει ορισμένα

πραγματάκια που να Τον ευχαριστούν· αγαθή προαίρεση, ταπείνωση και αγάπη.

Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να πούμε «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»

Γέροντας Πορφύριος

inpantanassis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat May 23, 2026 6:32 pm

Image

Τό γυναικεῖο φουστάνι

(ἀπό τή ζωή τοῦ ἁγίου Εὐμενίου Σαριδάκη)

Ἀπόρησε ἡ ὑπάλληλος τοῦ καταστήματος ρούχων σὰν εἶδε ἕναν καλόγερο μ’ ἕνα παλληκάρι νὰ μπαίνουν μέσα

καὶ νὰ κατευθύνονται στὸ γυναικεῖο τμῆμα.

«Αὐτὸ πῶς σοῦ φαίνεται;». Ὁ καλόγερος εἶχε ξεκρεμάσει ἕνα φλορὰλ φόρεμα καὶ τὸ ἔδειχνε στὸν νεαρό.

«Καλὸ εἶναι, Γέροντα!» εἶπε τὸ παλληκάρι.

«Μήπως ἐτοῦτο ταιριάζει καλύτερα στὴν ἡλικία της;» εἶπε καὶ ἄφησε τὸ φόρεμα, γιὰ νὰ ξεκρεμάσει ἕνα μπλὲ σκοῦρο

μὲ μικρὰ σχεδιάκια.

«Χμ... μάλλον ναί».

Ἡ κοπέλα διακριτικὰ πῆγε δίπλα τους. «Θὰ χρειαστεῖτε βοήθεια;» ρώτησε.

«Ὄχι, ὄχι!» ἀπάντησε ὁ καλόγερος κι ἔπιασε νὰ κοιτᾶ τὸ φουστάνι.

«Νομίζω πὼς αὐτὸ θὰ τῆς εἶναι στενὸ» εἶπε. «Ἂς πάρουμε τὸ μεγαλύτερο νούμερο, κι ἂν θέλει, τὸ στενεύει».

Ἡ ὑπάλληλος εἶχε δεῖ κάμποσες παραξενιὲς νὰ γίνονται ἀπὸ ἰδιότροπους πελάτες στὰ λίγα χρόνια ποὺ ἐργαζόταν

στὸ κατάστημα.

Μὰ τοῦτο ἐδῶ πρώτη φορὰ τὸ ἔβλεπε. Ἕνας καλόγερος, παρέα μ’ ἕναν νεαρό –γιὰ φοιτητὴ τὸν ἔκανε– ποὺ δὲν ἦταν πάνω

ἀπὸ εἴκοσι χρονῶν, ν’ ἀγοράζουν γυναικεῖο φουστάνι χωρὶς νὰ τὸ προβάρει ἡ ἐνδιαφερόμενη, πρώτη φορὰ τὸ ἔβλεπε.

Σὰν πλήρωσαν καὶ βγῆκαν ἔξω, ὁ νεαρὸς δὲν κρατήθηκε.

«Γέροντα, πές μου, σὲ παρακαλῶ, γιὰ ποιά ἀγόρασες τὸ φουστάνι;»

Δὲν πῆρε ἀπάντηση ἀμέσως, ὅμως. Μόνο ἀναστεναγμό.

«Παιδί μου, σοῦ ’χω πεῖ πὼς μεγάλωσα πολὺ φτωχικὰ στὸ χωριό μου, τὴν Ἐθιά.

Ὁ πατέρας μου, ὁ “Σαριδογιώργης” ὅπως τὸν ἔλεγαν στὸ χωριό, εἶχε ἐννιὰ παιδιά. Ἐγὼ ἤμουν ὁ ἔνατος.

Ὁ πατέρας εἶχε λίγα ζωντανὰ καὶ μερικὰ χωράφια. Μά, δὲν ἔφταναν γιὰ νὰ χορτάσουν τόσα στόματα.

Ἡ μάνα μου, ἡ Σοφία, ἔλεγε πὼς ὅταν γεννήθηκα, δὲν εἶχε οὔτε ψωμὶ νὰ φάει. Ὄντας νηστικὴ πῶς νὰ κατεβάσει γάλα;

Ἐγὼ πεινοῦσα κι ἔκλαιγα. Τότε κίνησε ὁ πατέρας νὰ βρεῖ τὸν Βασίλη, τὸν μεγάλο ἀδελφό μου ποὺ δούλευε σὲ διπλανὸ χωριό,

καὶ νὰ τοῦ γυρέψει δανεικὰ γιὰ τὸ μικρό του κοπελάκι[1].

Τὸν πατέρα δὲν τὸν θυμοῦμαι καθόλου. Ἀπόθανε σὰν ἤμουν δύο χρονῶν παιδάκι. Ἀναγκάστηκε ἡ μάνα νὰ ξενοδουλεύει.

Πότε ἔκανε θελήματα, πότε βοηθοῦσε στὸ ἄναμμα τῶν φούρνων, πότε ἁλώνιζε, πότε ἔπαιρνε τὸ μαλλὶ τῶν προβάτων

γιὰ νὰ τὸ καθαρίσει καὶ νὰ τὸ ξεμπερδέψει... Σὰν μεγάλωσα κι ἐγὼ λιγάκι, πήγαινα ἀπὸ κοντά. Ὅπως ἤμουν μικρός,

μὲ βάζανε νὰ καθαρίζω τοὺς φούρνους μετὰ τὸ ψήσιμο.

Ὦ! τί χαρὰ ἔκανα! Σάλιωνα τὸ δαχτυλάκι μου καὶ μάζευα τὰ ψίχουλα καὶ γέμιζε ἡ κοιλίτσα μου. Ἄσε ποὺ μέσα στὸν φοῦρνο

δὲν κρύωνα. Ὅταν τέλειωνα τὴ δουλειά, μοῦ ἔδιναν μισὴ κουλούρα καὶ τὴν πήγαινα μὲ χαρὰ στὸ σπίτι.

Παπούτσια φόρεσα πρώτη φορὰ σὰν ἤμουν στὰ δώδεκα. Μοῦ τὰ χάρισε ἕνας χωριανὸς ποὺ τοῦ φύλαγα τὰ βόδια.

Δὲν μὲ πείραζε ποὺ γυρνοῦσα χειμώνα-καλοκαίρι ξυπόλυτος. Τὸ ἄντεχα. Τὴν πείνα δὲν ἄντεχα καί... τὴ ντροπή».

Στὸ ἄκουσμα τῆς τελευταίας λέξης τὸ παλληκάρι γύρισε καὶ τὸν κοίταξε ἀπορημένο.

«Ντροπή, παιδί μου. Ἂν δὲν ἔχεις τίποτα –μὰ τίποτα!– νὰ φορέσεις, νιώθεις ντροπή. Ἔτσι κι ἐκείνη τὴ μέρα. Παιδὶ ἤμουν, θυμᾶμαι.

Τὸ παντελόνι ποὺ φοροῦσα νύχτα-μέρα εἶχε λιώσει. Ὅταν πῆγα νὰ τὸ φορέσω, ἔγινε τρία κομμάτια. Ἡ μάνα ἔλειπε σὲ δουλειά.

Ἐσώρουχο δὲν φοροῦσα ποτέ. Δὲν εἴχαμε. Βγῆκα στὴν αὐλή, ἔτσι γυμνός. Κι ὅπως πέρασαν κάτι κοπέλια, γελοῦσαν καὶ κορόιδευαν.

Δὲν ἤξερα τί νὰ κάνω. Κοίταξα τριγύρω καὶ εἶδα στὴν ἄκρη τῆς αὐλῆς ἕναν σωρὸ ἀπὸ σβουνιές[2]. Ἔσκαψα ἕναν λάκκο καὶ χώθηκα

μέσα. Ἔτσι, ἔκρυψα τὴ γύμνια μου, ἀλλὰ ζεστάθηκα κιόλας. Δὲν πέρασε πολλὴ ὥρα κι ἕνας χωριανός μας πέρασε ἀπὸ κεῖ.

“Μπρέ, Κωστή!” εἶπε, “ἴντα κάμεις ἐδωνά; Τί εἶναι αὐτὰ τὰ χάλια;”.

Μὲ τὸ ποὺ ἔμαθε τὸν λόγο, μὲ τράβηξε ἀπὸ τὸ χέρι καὶ μὲ πῆγε κατευθείαν στὸ σπίτι του. Μὲ κοίταξε ἡ γυναίκα του μὲ συμπόνοια.

Μὰ παντελονάκι παιδικὸ δὲν ὑπῆρχε στὸ σπίτι. Ἔκατσε σκεφτικὴ γιὰ λίγο καὶ ἀμέσως πῆρε τὸ ψαλίδι στὰ χέρια.

Ἔκοψε ἕνα δικό της φουστάνι, μοῦ τὸ ἔβαλε γύρω ἀπὸ τὴ μέση, τὸ ἔραψε ἀπὸ κάτω καὶ μοῦ ’πε: “Ἄντε, Κωστή μου, τώρα!

Ἄντε νὰ παίξεις μὲ τὰ παιδιά. Τώρα δὲν θὰ σὲ κοροϊδέψει κανείς”.

Κάθε φορὰ ποὺ πάω στὴν Ἐθιά, περνάω ἀπὸ τὸ σπίτι τους. Μὲ δέχονται μὲ μεγάλη χαρά.

Καὶ τοὺς φέρνω λιβάνι, εἰκόνες, χασὲ γιὰ νὰ κάνουν σεντόνια καὶ μαξιλάρια».

«Γιὰ τὴν κυρία εἶναι τὸ φουστάνι, γέροντα Εὐμένιε;» τὸν διέκοψε ὁ νεαρός.

«Ναί, παιδί μου! Ἐκείνη μὲ ἔντυσε τότε. Δὲν τὸ ξεχνῶ ποτὲ αὐτό...»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Γεροντικό Σύγχρονων Αγίων» των εκδόσεων Έαρ, με 250 περιστατικά από τους βίους

και τις διδαχές σύγχρονων γερόντων

[1] Κοπελάκι: ὑποκοριστικὸ τῆς λέξης κοπέλι (=ἀγόρι).
[2] Σβουνιές: κοπριές.

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat May 23, 2026 6:39 pm

Image

Γι’ αυτό και ο Θεός αναπαύεται στους απλούς και ταπεινούς…

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος: “Δεν είναι οι κόποι, αλλά η απλότητα και η ταπείνωση που εμφανίζει τον Θεό”.

Όσες εξωτερικές ασκήσεις κι αν κάνουμε, εάν δεν έχουμε απλότητα στο νου και ταπείνωση στην καρδιά

θα μένουμε αμέτοχοι της Χάριτος.

Η πνευματική αλλαγή συντελείται από μέσα προς τα έξω και όχι το ανάποδο.

Αλλάζοντας εξωτερικές συμπεριφορές ή συνήθειες χωρίς να αλλάζουμε νου και καρδιά δεν πετυχαίνουμε κάτι.

Άλλο να ντύνομαι σεμνά

και άλλο να είμαι σεμνός.

Άλλο να νηστεύω από τροφές

και άλλο να νηστεύω από τα πάθη.

Άλλο να μιλώ ευγενικά

και άλλο να έχω αγαθότητα.

Άλλο είναι να ταπεινολογώ

και άλλο να είμαι ταπεινός.

Άλλο να κρατώ κομποσχοίνι

και άλλο να προσεύχομαι.

Άλλο να μιλώ για τον Θεό

και άλλο να μιλώ στον Θεό.

Άλλο να σιωπώ με την γλώσσα

και άλλο να σιωπώ στον λογισμό.

Άλλο να θέλω δικαιοσύνη

και άλλο να αγαπώ.

Άλλο να εκκλησιάζομαι κάθε Κυριακή

και άλλο να ζω ως χριστιανός καθημερινά.

Άλλο να πηγαίνω στον πνευματικό

και άλλο να μετανοιώνω πραγματικά.

Ο Θεός δεν βλέπει απλά τα εξωτερικά, αλλά κυρίως γνωρίζει τον «έσω άνθρωπο», την προαίρεσή μας,

την διάθεσή μας, τους λογισμούς μας, τα κίνητρά μας.

Γι’ αυτό και ο Θεός αναπαύεται στους απλούς και ταπεινούς, δηλαδή στους απαλούς ανθρώπους

που ζούνε χωρίς επιτηδευμένες συμπεριφορές και όχι απλά σε αυτούς που κοπιάζουν πολύ,

αλλά παραμένουν δύστροποι και σκληροί και εγωιστές…

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Sat May 23, 2026 6:44 pm

Image

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος:

Όταν ήρθα από το Άγιον Όρος, πριν 30 χρόνια, είχα έναν πειρασμό..

Όταν ήρθα από το Άγιο Όρος, πριν 30 χρόνια, είχα ένα πειρασμό.

Δεν ήθελα να φύγω από το Άγιο Όρος και έτσι με πολεμούσε πολύ η στεναχώρια:

Ότι έφυγα από το Άγιο Όρος και με έστειλε ο γέροντας στην Κύπρο κι εγώ δεν ήθελα να ήμουν στην Κύπρο

και όλα μου έφταιγαν!

Βέβαια το ήθελα κι εγώ και το έκανα. Η αλήθεια είναι ότι κατά βάθος το ήθελα.

Μία φορά θυμάμαι εξομολογούσα εκεί στο μοναστηράκι που πήγαμε μόλις ήρθαμε από το Άγιο Όρος,

σε ένα μοναστήρι στην Πάφο, στην Αγία Μονή.

Είναι ένα αρχαίο και πολύ όμορφο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου δίπλα από την Χρυσορρογιάτισσα.

Εκεί μία μέρα είχα πολλούς λογισμούς και ήρθε ένα παιδί, ο οποίος ήταν κυβερνητικός υπάλληλος

που έκανε κάποιες στατιστικές και γύριζε τα χωριά.

Τα χωριά τότε ήταν υπό κατάρρευση, πολύ λίγοι άνθρωποι.

Ήρθε λοιπόν και λέει:

‘Εδώ έχει κάποιους μοναχούς από το Άγιο Όρος; – Ναι.

– Έχει, λέει, μια γιαγιά που θέλει να εξομολογηθεί.

Εε, λέω κι εγώ, ήρθα από το Άγιο Όρος να εξομολογώ τις κοτζιάκαρες,(*γριές) δεν έχω άλλη δουλειά να κάνω!

Του λέω, φέρτην. Ήμουν πνιγμένος μέσα στους λογισμούς μου, ήρθε και η καημένη η γιαγιούλα με τις κουρούκλες της,

με το μπαστουνάκι της, πήγαινε κουτσά-κουτσά. Θα ήταν 65 χρόνων.

Λοιπόν ήρθε εκεί, έκατσε και μου λέει, θέλω να σου εξομολογηθώ, δάσκαλε. Εε άντε γιαγιά μου, πες μου.

Έλεγε εκείνη τα δικά της, εγώ είχα τους λογισμούς μου: ότι ήμουν στο Άγιο Όρος με τον Άγιο Παΐσιο, με τον Άγιο Εφραίμ,

με τον γέροντα, με τον έναν, με τον άλλον και τώρα ήρθα να κάνω παρέα με τις κοτζιάκαρες της Πάφου!

Ήταν από ένα χωριό, Λάσα το έλεγαν, που ούτε ο χάρτης δεν το έχει! Μην το ψάξετε, δεν θα το βρείτε!

Αλλά στη συνέχεια όταν μου έλεγε διάφορα πράγματα, διαπίστωσα ότι είχε μεγάλες πνευματικές καταστάσεις η γιαγιά αυτή.

Και είχε μεγάλη πνευματική εργασία σαν τους μεγάλους Αγίους του Αγίου Όρους.

Μου περιέγραψε πολλές εμπειρίες τέτοιες και την άκουγα με προσοχή.

Απλή γυναίκα ήταν, πολύ απλή -αφού να φαντασθείτε τα μεγάφωνα της Εκκλησίας τα έλεγε «μελάφωνα».

Αυτή η γιαγιά έμεινε απάντρευτη για να γηροκομήσει τους γονείς της -από αγάπη προς τους γονείς της

- και μετά αφιερώθηκε στο Θεό κι όλη μέρα κι όλη νύχτα προσευχόταν και διάβαζε.

Ήταν πολύ χαριτωμένος άνθρωπος. Μητροδώρα λεγόταν. Κοιμήθηκε τώρα γι’ αυτό λέω το όνομά της.

Όταν σηκώθηκα να της διαβάσω την ευχή όμως -κι εγώ ήμουν σε απορία για την κατάσταση την οποία είχε

- ευωδίασε όλη η Εκκλησία!

Και μετά έρχονταν οι πατέρες και ρώταγαν, «μα καλά, θυμίασες;»

-Όχι, δεν θυμίασα αλλά ήταν η γιαγιά που ευωδίαζε.

Και τέτοιες γιαγιάδες γνώρισα αρκετές που είχαν καταστάσεις Ακτίστου Φωτός, έβλεπαν το Άκτιστο Φως,

δηλαδή που είναι μεγάλη κατάσταση αυτή και στους μοναχούς ακόμα σπάνια το βρίσκεις.

Άρα λοιπόν η Εκκλησία είναι που σώζει τον άνθρωπο, όχι ένας ιδιαίτερος χώρος του

μοναχισμού ή το Άγιον Όρος ή τα Ιεροσόλυμα ή οτιδήποτε άλλο…

Simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Sat May 23, 2026 6:48 pm

Image

Την στιγμή που προσευχόταν, βλέπει ξαφνικά να κατεβαίνει ένας Γέρων από εδώ,

να κατεβαίνει ένας άλλος Γέρων από εκεί, ένας άλλος παραπέρα…

Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας

~ Εδώ στην Αθήνα ζούσε μόνη της σε μια γκαρσονιέρα μια κοπελίτσα. Ήταν πιστή και είχε ένα μικρό εικονοστάσι με κάποιους Αγίους.

Καθημερινά τα βράδυα προσευχόταν.

Ένα βράδυ εκεί που προσευχόταν λέει:

– Κύριέ μου, με τις πρεσβείες του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Προφήτου Ηλιού, του Αγίου Γεωργίου…. του Αγίου… και… και…

Και ανέφερε όλους τους Αγίους που είχε εικόνες στο προσκυνηταράκι της.

Και ξαφνικά βλέπει τρομαγμένη να κατεβαίνει ένας Γέρων από εδώ, να κατεβαίνει ένας άλλος Γέρων από εκεί,

ένας άλλος παραπέρα… τρόμαξε!

Κάνει το σταυρό της και λέει:

– Χριστέ μου, τι γίνεται εδώ;

– Τι είσαστε εσείς, πονηρά πνεύματα η αγαθά;

Της λέει τότε ένας Γέροντας:

– Μην φοβάσαι! Δεν μας κάλεσες να έρθουμε, να σε βοηθήσουμε; Δεν είπες διά των πρεσβειών του Μεγάλου Αντωνίου;

Είμαι εγώ!

Δεν είπες διά των πρεσβειών του Αγίου Γεωργίου; Είναι αυτός!

Δεν είπες διά των πρεσβειών του Αγίου Προφήτου Ηλιού; Είναι εκείνος!

Για κοίταξε τις εικόνες σου… είναι η δεν είναι;

“Να αξιοποιούμε λοιπόν τους Αγίους, που στις ανάγκες και στις δυσκολίες μας σπεύδουν να μας βοηθήσουν, αρκεί να

τους επικαλεστούμε με πίστη, αγάπη και ταπείνωση.

πηγή: iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Sun May 24, 2026 5:52 pm

Image

25 Μαΐου - Μνήμη της Γ' ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

Ας αποκεφαλίσουμε κι εμείς τον αντάρτη λογισμό μας, τις ανεξέλεγκτες σκέψεις μας
που παραδίδονται χωρίς αυτοέλεγχο στις δαιμονικές ενέργειες...

«Ουκ έξεστί σοι!» «Δε σου επιτρέπεται!» Στους άρχοντες και στον εαυτό μας.[...]

Κυρίως στον εαυτό μας η φράση αυτή του Προδρόμου που απεύθυνε στην Ηρωδιάδα, η οποία έκανε σχέση με τον αδερφό

του άντρα της.

Κυρίως στον εαυτό μας, που συχνά προδίδει τη σχέση της, το γάμο της με το Χριστό και συνάπτει σχέση με τον πονηρό.

Εύκολα υποχωρούμε σε λογισμούς κακίας και πονηριάς, που δεν προέρχονται από μας.

Πολύ εύκολη η υποχώρηση. Άμεση η προδοσία. Εύκολη και η δικαιολογία. Άλλο ένα καρφί στο σώμα του Θεού κι από μας.

«Δε σου επιτρέπεται!»

Έτσι αυστηροί να είμαστε με τη συνείδησή μας. Αυστηροί με τον εαυτό μας και επιεικείς με τους άλλους. Έτσι πορεύονταν οι Άγιοι.

Άγρυπνοι πάνω από τη συνείδηση. Ασυμβίβαστοι με τη νοθεία της Πίστης.

Σταθεροί και ακλόνητοι με την Αγιότητα του Χριστού, που μας καθαρίζει την καρδιά ως Θεός μέσα από τα Άγια Μυστήρια.

«Ο μισών την εαυτού ψυχήν (ζωή), ούτος σώσει αυτήν».

«Αυτός που μισεί τη ζωή του θα τη σώσει», είπε ο Χριστός.

Δεν το δέχονται οι περισσότεροι. Δικαιολογούν τον εαυτό τους και συμβιβάζονται εύκολα. Πολύ εύκολα.

Ας κρατήσουμε σήμερα την αυστηρή νηστεία της μέρας. Ούτε λάδι. Έτσι. Σαν μια θυσία, σαν μια συμμετοχή στο τρομερό γεγονός

της αποκεφαλισμού του Προδρόμου, του μεγαλύτερου Προφήτη, όπως είπε ο Χριστός.

Ας αποκεφαλίσουμε κι εμείς τον αντάρτη λογισμό μας, τις ανεξέλεγκτες σκέψεις μας που παραδίδονται χωρίς αυτοέλεγχο

στις δαιμονικές ενέργειες που είναι διάχυτες μέσα μας.

Ας βάλουμε φρουρό στην πόρτα του νου μας.

Ας μπούμε ακλόνητοι στην πόρτα της ψυχής και των αισθήσεων κι ας ελέγχουμε πρώτα ποιος θέλει να μπει.

Κι αν επιχειρήσει να μπει ο εχθρός μέσα από μια εικόνα, έναν ήχο, μια γεύση, μια όσφρηση, ένα άγγιγμα,

που δεν επιτρέπει η Εκκλησία, ο Χριστός, τότε ας πούμε μαζί με τον Πρόδρομο στον καμουφλαρισμένο εχθρό μας:

«Δε σου επιτρέπεται!»

Ας έχουμε δίπλα μας από σήμερα τον Πρόδρομο σε αυτό τον εσωτερικό αόρατο πόλεμο. Αμήν!

Βασίλης Φράγκος

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sun May 24, 2026 5:54 pm

Image

Η εντολή που συναντάμε γραμμένη περισσότερες φορές από τις άλλες στην Αγία Γραφή.

Η απάντηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε

Άγιος Ευμένιος Σαριδάκης

Εάν μετρήσουμε σε ολοκληρη την Αγία Γραφή ποια εντολή συναντάμε γραμμένη περισσότερες φορές από τις άλλες,

η απάντηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε.

Δεν είναι ούτε η εντολή «Μη κλέψεις», ούτε η «Μη φονεύσεις».

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη εντολή είναι:

«Μη φοβού». Μην φοβάσαι!

Ξέρετε πόσες φορές είναι γραμμένη;

365 φορές, μία για κάθε ημέρα του χρόνου!

Ξεκίνα την ημέρα σου με προσευχή και ανάθεσε την ολόκληρη στα χέρια του Δημιουργού σου.

Και όταν η μέρα τελειώσει, πες: «Άντεξα σήμερα; Αύριο έχει ο Θεός!».

Κάθε ημέρα, εσύ θα προσπαθείς να κάνεις το ανθρωπίνως δυνατό, χωρίς ανασφάλεια και άγχος.

Και πάνω απ’ όλα, ακολούθησε αυτήν την εντολή:

«Πίστευε και μη φοβού».

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Sun May 24, 2026 5:56 pm

Image

Τι κάνεις εδώ, Τίμιε Πρόδρομε;!…

Φυλάω το καλογέρι, που μου ανάβει τα καντήλια!

Ο μακαριστός Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης (1905–1991), αυτός ο θεόπνευστος Υμνογράφος

της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το σύγχρονο αγλάϊσμα της Αθωνικής Πολιτείας,

στην αρχή της μοναχικής του ζωής και πορείας, είχε δυσκολευτεί απερίγραπτα.

Κατά παραχώρηση Θεού εγκαταλείφθηκε πρόωρα από τον ίδιο τον γέροντά του, τον ιερομόναχο Μ.,

επειδή αυτός θέλησε να προσχωρήσει στο κίνημα των Ζηλωτών στην Αθήνα.

Έμεινε έτσι «μόνος μονώτατος» –όπως λέει και ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος– για κάποια χρόνια να ασκητεύει

στην τραχεία και απαράκλητη έρημο της Μικράς Αγίας Άννης, μόνος, «μόνῳ τῷ Θεῷ»,….

Με θείο, πραγματικά, θάρρος, με ακατάβλητο φρόνημα και με αισθητή μέσα του τη θεία βοήθεια,

παρέμεινε αποφασιστικά στο πάμφτωχο Καλύβι του Τιμίου Προδρόμου….

Ο περιβόητος παπα–Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (1912–1998), περνώντας κάποτε έξω από το Καλύβι

του 25χρονου τότε μοναχού Γερασίμου, βλέπει οφθαλμοφανώς επάνω ακριβώς από το Καλύβι

του ταπεινού Υμνογράφου τον Τίμιο Πρόδρομο του Κυρίου να υπερίπταται και έκθαμβος τον ρωτάει:

–Τί κάνεις εδώ, Τίμιε Πρόδρομε;!

Και ο Άγιος Ιωάννης, ο παμμέγιστος Πρόδρομος του Σωτήρος Χριστού, του απαντά:

–Κάθομαι εδώ και φυλάω το καλογέρι, που μου ανάβει τα καντήλια!

Ο παπα–Εφραίμ δόξασε τον Θεό και, με δάκρυα στα μάτια, πήγε και διηγήθηκε καταλεπτώς το γεγονός στον νεαρό,

τότε, μοναχό π. Γεράσιμο, ο οποίος, ακούγοντάς το, ξέσπασε αμέσως σε άφθονους λυγμούς μεγάλης και ασυγκράτητης

συγκινήσεως, δοξολογώντας τον Θεό και ευχαριστώντας από βάθους καρδιάς τον Τίμιο Πρόδρομο

για την ανέλπιστη εύνοιά του προς αυτόν.

Άλλοτε πάλι, δεκαετίες αργότερα, σε μία συζήτηση που έγινε, αντιδρώντας ο αείμνηστος Γέροντας π. Γεράσιμος

για την περισσή αυστηρότητα που αποδίδουν υπέρμετρα πολλοί χρωστήρες των αγιογράφων στον χαρακτήρα

της μορφής του Τιμίου Προδρόμου, εκμυστηρεύθηκε προς τον υποτακτικό του με έκδηλη πια τη μυστική ομορφιά

των ιερών βιωμάτων του, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

–Ο Τίμιος Πρόδρομος, είναι γλυκύς, ωραίος, πανέμορφος!…

–Τί λες, Γέροντα; Πώς το ξέρεις; τον ρώτησε με αφέλεια ο νεαρός υποτακτικός του.

–Τον είδα, παιδάκι μου! είπε με απλότητα ο Γέροντας Γεράσιμος·

–Τον είδα!… Ήταν γλυκύς, ωραίος!… Και μου είπε ότι, «εγώ θα είμαι ο προστάτης σου και ο εγγυητής της σωτηρίας σου!».

Ο υποτακτικός του μακαριστού Υμνογράφου τα έχασε κυριολεκτικά!

Συνέχισε να περπατάει σιωπηλός προς τα κελιά τους μαζί με τον αγαθό Γέροντά του, τον μακαριστό Γεράσιμο·

αμίλητος πλέον, αλλά εσωτερικά έκθαμβος από αυτή την πολύτιμη αποκάλυψη για τον Τίμιο Πρόδρομο, τον «γλυκύ, τον ωραίο

και τον πανέμορφο» Προάγγελο, Προφήτη, Κήρυκα, Συγγενή, Φίλο, τον Βαπτιστή Ιωάννη, τον Πρόδρομο του Σωτήρος Χριστού!

Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου (1916–2006): «Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας»· Εκδόσεις: «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 1997», σελ. 127–128.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Sun May 24, 2026 6:21 pm

Image

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος εμφανίστηκε σε μοναχό που δεν του άναψε το καντήλι

Μία ημέρα λοιπόν δύο χωριάτες ήλθαν στα παζάρια και ο ένας αγόρασε την φοράδα του άλλου.

Εκείνος που την αγόρασε, επήγε εις την εκκλησία και επροσκύνησε.

Άφησε δε εμπρός εις την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου και μερικά χρήματα και μου είπε να ανάψω ένα κερί.

Εγώ άναψα το κερί, είδα τα χρήματα, ήσαν αρκετά, δεν τα πήρα τα χρήματα, τ’ άφησα εμπρός στην εικόνα.

Κατά το βράδυ, επήγα να ανάψω τα καντήλια και βλέπω να λείπουν τα χρήματα. Μα δεν ξέρεις πόση στενοχώρια μου ήλθε.

Ο πειρασμός με εσκλήρυνε και εμένα και, όπως κουβεντιάζουμεν μαζί, επήγα εμπρός στην εικόνα του Αγίου και του λέγω:

– Άγιε Πρόδρομε, δεν είσαι εδώ;

Γιατί αφήνεις και σου παίρνουν τα χρήματα εμπρός από την Εικόνα σου; Ααα, δεν σου ανάβω το καντήλι.

Έτσι, γέρο-Λάζαρε, άναψα μόνο της Παναγίας το καντήλι και έφυγα. Ναι, αλλά μέσα μου όμως η καρδιά μου κτυπούσε λιγάκι.

Επήγα στον μύλο, ανέβηκα επάνω στο σπίτι, έφαγα λίγο ψωμί, αλλά συγχυσμένος.

Θυμόμουνα ότι το καντήλι του Αγίου το είχα σβηστό, αλλά ο κοτσονούρης (ο διάβολος) δεν με άφηνε, πολύ με εσκλήρυνε.

Έλεγα μέσα μου:

– Άϊ να δούμε τι θα γίνη. Δεν το ανάβω το καντήλι απόψε.

Εκοιμήθηκα λοιπόν, αδελφέ μου, με την σύγχυσιν όπου είχα, όμως επέμενα στην γνώμη μου.

Έτυχε να είναι πανσέληνος, το φεγγάρι σαν ήλιος και από το παράθυρο του κελλιού μου έμπαινε μέσα το φως.

Καθώς λοιπόν εκοιμόμουν μόνος μου -διότι άλλον συνοδεία τότε δεν είχα

(βρισκόταν στο μετόχι της Μονής Διονυσίου στα Μαριανά Χαλκιδικής)

- κατά τα μεσάνυκτα αισθάνομαι μία σκουντιά.

Ξυπνώ και βλέπω έναν γίγαντα μπροστά μου, με τα μαλλιά ξέπλεκα.

Από τον φόβο μου άρχισα να τρέμω και μόλις εμπόρεσα να του ειπώ:

– Πώς ήλθες εδώ;

Εις απάντησιν μου λέει με ύφος σοβαρόν:

– Το πώς ήλθα μη ερωτάς, αλλά ειπές μου, γιατί δεν ανάβεις το καντήλι;

Και αμέσως με πολύν φόβον, με τρέμουσαν φωνήν, με δάκρυα στους οφθαλμούς λέγω:

-Να με σχωρέσης, Άγιε, έσφαλλα.

Τότε του έβαλα τρεις μετάνοιες κλαίγοντας εις τα πόδια του και τον παρακαλούσα να με συγχωρέση.

Ενώ ο γέρο-Βησσαρίων μου εδιηγούνταν αυτά, άρχισε από την κατάνυξιν να κλαίη ενώπιόν μου.

Αφού παρήλθεν η κατάνυξις, εξηκολούθησε.

Τότε ακούω, αδελφέ, τον Τίμιον Πρόδρομον με γλυκείαν και ήμερον φωνήν και μου λέει:

– Παιδί μου, Βησσαρίων, λέγεις ότι δεν είμαι εδώ;

Και αν εγώ δεν είμαι εδώ, τότε ποιος σε φυλάγει εδώ τόσα χρόνια, σ’ αυτήν την ερημιά από τους ληστές

και τα άλλα κακοποιά στοιχεία;

(Και πάλιν άρχισε να κλαίη ο π. Βησσαρίων εκ συγκινήσεως και ευλαβείας του προς τον Τίμιον Πρόδρομον).

– Άγιε μου, του λέγω, σε παρακαλώ να με συγχωρέσης, δεν το ξανακάνω.

– Πήγαινε ν’ ανάψης το καντήλι στην Εικόνα μου, και να το κηρύττης και εις τους άλλους ότι κάνουν θαύματα οι εικόνες,

διότι πολλοί εδώ άρχισαν να λέγουν ότι δεν θαυματουργούν οι εικόνες.

Αυτά μου είπεν ο Άγιος και έγινε άφαντος.

Εγώ εκείνη την ώρα επήγα στην εκκλησία και, ω του θαύματος! βλέπω όλα τα χρήματα στον ίδιο τόπο, όπως ήσαν,

μπροστά στην εικόνα του Αγίου!

Ποιος να ξέρει τι λαχτάρα να ετράβηξε εκείνος ο κλέφτης και τα έφερε αυτήν την ίδια νύκτα τα χρήματα στην εικόνα.

Τέλος τον ρώτησα:

– Τι ενδύματα φορούσε ο Τίμιος Πρόδρομος;

– Να, όπως τον βλέπεις στην Εικόνα με την προβειά. Αλλά τέτοιον υψηλόν άνθρωπο δεν είδα άλλον στη ζωή μου.

Μα τι να σου ειπώ! Άνδρας πελώριος, γίγαντας.

– Σε πιστεύω, του λέγω, διότι και ο Χριστός μας λέγει στο Ευαγγέλιο ότι «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου

του Βαπτιστού», αγκαλά (αν και) πρωτίστως υπονοείται δια το πλήθος των αρετών του και την μεγάλη του αγιωσύνην.

Όμως ισχύει αυτό και διά τη σωματικήν του διάπλασιν, διότι τα λόγια του Κυρίου και τα δύο περιλαμβάνουν.

Από το βιβλίο του Μοναχού Λάζαρου Διονυσιάτου, “Διονυσιάτικαι Διηγήσεις”.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Sun May 24, 2026 6:25 pm

Image

Ο Τίμιος Πρόδρομος ζητά τις πέτρες του ναού του..!

«Άκου παιδάκι μου, όταν κάτσεις σ’ αυτή την πέτρα και κάνεις προσευχή, αγιάζεται κι η πέτρα και στις εκκλησιές τις παλαιές,

όπου έχει γίνει πολλή προσευχή, αγιάζονται οι τοίχοι, οι εικόνες, τα στασίδια, ακόμη και τα τσιμέντα αγιάζονται»,

είπε ο π. Γεράσιμος

«Πριν το 1878 επί τουρκοκρατίας, τον ωραίο ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Άσσια της επαρχίας Αμμοχώστου, οι Τούρκοι

τον χαλούσαν και εξανάγκαζαν τους Χριστιανούς που είχαν αμάξια να τους κουβαλούν τα μάρμαρα για να στολίζουν

τα σπίτια τους. Ακόμα και τον ιερέα έβαλαν σε αυτή την αγγαρεία.

Ο Παπαμιχαήλης, όπως κουβαλούσε μιαν ωραία πέτρα σκέφτηκε να την κρατήσει για να την λαξεύσει να την κάνει γούρνα

και να ποτίζει τα ζώα του.

Την ξεφόρτωσε, λοιπόν, στο σπίτι του. Το βράδυ κουρασμένος από τον κάματο της ημέρας έγειρε να κοιμηθεί.

Δεν πέρασε πολλή ώρα και νάσου ο Πρόδρομος, ανυπόδητος, ντυμένος στα τρίχινα ρούχα του, έρχεται και τον ξυπνά.

Στέκει δίπλα στο προσκεφάλι του και κτυπώντας τον απαλά στον ώμο, του λέγει αυτά τα λόγια ακριβώς:

“Να σηκωστείς που το πρωί να ζεύξεις το ζευκάρι σου (δηλ. Τα βόδια) και τζείνη την πέτρα πώπιασες

να πάεις να την πάρεις πίσω”.

Ο ιερέας λέει τότε στον Πρόδρομο:

“Είες ίντα λοής μας κάμνετε! Ούλην την ημέραν κουβαλούμεν τόσες αμαξιές πέτρες στους Τούρκους τζαι δεν λαλείτε τίποτε.

Πως έπιασα μια πέτραν να την κάμω γούρναν για τα κτηνά μου, μαλλώνετε και θέλετε να την ιστρέψω (επιστρέψω) πίσω”.

Ο Άγιος Πρόδρομος δεν άφησε τον Παπά Μιχαήλη να συνεχίσει το παράπονο του. Τον διέκοψε αμέσως και του λέει:

“Μιτά σου ( μετά σου, μαζί σου) εν έχω να κάμω τίποτε, αμμά μιτά τους εν να λοαρκαστούμε”.

(Μαζί σου δεν έχω να κάνω, αλλά μαζί τους έχω ανοικτούς λογαριασμούς).

Από το βιβλίο. »Ο πατήρ Γεράσιμος Φωκάς όπως τον ζούμε».

proskynitis
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ