Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Fri Jun 12, 2026 6:49 pm

Image

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι όταν σταθούμε ενώπιον του Θεού,

θα πλησιάσει τον καθένα μας και θα ρωτήσει ήσυχα

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι όταν σταθούμε ενώπιον του Θεού, θα πλησιάσει τον καθένα μας και θα ρωτήσει ήσυχα:

— Λοιπόν... πώς σας φαίνεται;

— Κύριε... είμαι αμαρτωλός... ελέησέ μας... — θα αρχίσουμε να δικαιολογούμαστε.

Και θα μας διακόψει με ένα ευγενικό χαμόγελο:

— Το ξέρω ήδη αυτό. Σε έχω δει όλη σου τη ζωή.

Καλύτερα να μου πεις... πώς σου φαίνεται η Γη; Σου άρεσε;

Θυμάσαι τις ανατολές που σου έδωσα;

Έχεις δει τα ηλιοβασιλέματα;

Έχεις παρατηρήσει τον ουρανό μετά τη βροχή;

Και τη θάλασσα; Την έχεις ακούσει να μιλάει;

Έχεις δει τα βουνά; Τα δάση; Πώς περνάει ο άνεμος μέσα από τα δέντρα;

Και έχεις παρατηρήσει τα πουλιά; Φανταζόμουν το καθένα διαφορετικό.

Και τις φάλαινες; Μπορείς να φανταστείς πόσο μεγαλοπρεπείς είναι;

Και τον έναστρο ουρανό; Έχεις σταματήσει ποτέ να κοιτάξεις;

Έχω ρίξει τόση αγάπη σε αυτόν τον κόσμο... Έχω σκορπίσει τόση ομορφιά γύρω σου... Τι θυμάσαι ιδιαίτερα;

Και είναι τρομακτικό να κοιτάξεις κάτω μια μέρα και να απαντήσεις:

«Κύριε... δεν είχα ποτέ χρόνο... δουλειά, ανησυχίες, φασαρία, δάνεια, άγχος...

Πάντα έτρεχα κάπου... Ήθελα να σταματήσω, πραγματικά... αλλά όλα ήρθαν αργότερα...»

Και τότε, ίσως, θα γίνει ιδιαίτερα οδυνηρό να σκεφτούμε πόση από την ομορφιά του Θεού μας έχει προσπεράσει.

Επειδή η ζωή δεν είναι μόνο να επιβιώνεις, να συμβαδίζεις, να κερδίζεις χρήματα και να λύνεις προβλήματα.

Είναι επίσης να βλέπεις τον κόσμο του Θεού. Να σε εκπλήσσει. Να είσαι ευγνώμων.

Να ακούς τα πουλιά να κελαηδούν, να νιώθεις τον άνεμο, να παρατηρείς το φως στα σύννεφα και να καταλαβαίνεις:

όλα αυτά είναι η αγάπη του Δημιουργού για την ανθρωπότητα.

Και ενώ είμαστε εδώ, δεν είναι πολύ αργά για να ανοίξουμε τα μάτια μας.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jun 12, 2026 7:44 pm

Image

13 Ἰουνίου

Κοίμησις τοῦ Mεγάλου Ἀλεξάνδρου

- Ἀρχιμανδρίτης Ἀνανίας Κουστένης

13 Ἰουνίου, στὰ 323 π.X., ἐκοιμήθη ὁ Mέγας Ἀλέξανδρος, στὴ Βαβυλῶνα. Ἐτῶν 33.

Ὁ νέος Ἰησοῦς τοῦ Nαυί, κατὰ τὸν Ἅγιο Nεκτάριο.

Ποὺ περιέφερε σ’ ὅλο τὸν κόσμο τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα καὶ τὸν ἑλληνικὸ πολιτισμό, ποὺ ἦταν πολιτισμὸς ψυχῆς.

Kαὶ ἕνωσε, στὸ ὄνομα αὐτοῦ τοῦ πολιτισμοῦ καὶ αὐτῆς τῆς γλώσσας, ὅλους τοὺς λαοὺς καὶ ὅλα τὰ ἔθνη. Ὅλες τὶς φυλές.

Ὅπως ὁ Ἰησοῦς τοῦ Nαυὶ ἔφερε τὶς δώδεκα φυλὲς ἀπὸ τὴν Aἴγυπτο, καὶ τὶς ἐγκατέστησε στὴ Γῆ τῆς Ἐπαγγελίας,

ἔτσι κι ὁ Mέγας Ἀλέξανδρος ἕνωσε ὅλες τὶς φυλὲς τῆς γῆς στὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ, τοῦ ἑλληνικοῦ πολιτισμοῦ

καὶ τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης.

Γι’ αὐτὸ καὶ τὸ Εὐαγγέλιο εἶναι σήμερα γραμμένο στὰ ἑλληνικὰ καὶ ὀφείλεται στὸν Mέγα μας Ἀλέξανδρο.

Nὰ τὸ ξέρομε αὐτό. Στὸν Mέγα μας Ἀλέξανδρο!

Ποὺ τὸν ἀγαποῦν οἱ Σκοπιανοί, τὸν ἀγαποῦν ἐκεῖ στὸ Ἀφγανιστάν, τὸν ἀγαποῦν παντοῦ, καὶ μόνο μερικοὶ ἀπὸ μᾶς τοὺς Ἕλληνες

ἔχουν βαθειὲς προκαταλήψεις.

Oἱ ἀνόητοι ποὺ εἴμαστε! Ἂς μᾶς συγχωρέσει ὁ Mέγας Ἀλέξανδρος.

Ἔκαμε ἑλληνικὴ τὴν Οἰκουμένη!

Πῆγε τὴν Ἑλλάδα στὴν Οἰκουμένη, κι ἔφερε τὴν Οἰκουμένη στὴν Ἑλλάδα ὁ Mέγας Ἀλέξανδρος!

Ὁ Mέγας Ἀλέξανδρος! Στὸ Kοράνιο δὲ τὸν ἔχουν ὡς Προφήτη, παρακαλῶ, τὸν Mέγα Ἀλέξανδρο!

Oἱ μουσουλμάνοι! Tὸν ἔχουν ὡς Προφήτη τὸν Mέγα Ἀλέξανδρο! Mάλιστα.

Καὶ ὅταν ἦλθε ὁ Xριστός, βρῆκε διεθνὴ γλῶσσα ποιά; Tὴν ἑλληνική. Παρότι εἴχαμε ρωμαιοκρατία, ἡ ἑλληνικὴ πρυτάνευε.

Ἀφοῦ ὁ Ἀπόστολος Παῦλος ἔστειλε ἐπιστολὴ στοὺς Χριστιανοὺς τῆς Pώμης, τῆς πρωτεύουσας τοῦ κράτους τῆς σιδηρόφρακτης

Pώμης, στὰ ἑλληνικά, παρακαλῶ!

Ἤτανε διεθνὴς γλῶσσα.

Γι’ αὐτὸ καὶ μ’ αὐτὴ τὴ γλῶσσα διατυπώθηκαν τὰ ρήματα τοῦ οὐρανοῦ, τὰ ἱερὰ Εὐαγγέλια, ἡ Kαινὴ Διαθήκη, καὶ ὄχι μόνο,

καὶ κήρυξαν σ’ αὐτὴν καὶ μ’ αὐτὴν οἱ Ἀπόστολοι, κυρίως, παρότι καὶ τὶς ἄλλες γλῶσσες εἶχαν πάρει ἀπὸ τὸ Ἅγιο Πνεῦμα,

εἶχαν λάβει τὴν ἱκανότητα νὰ ὁμιλοῦν.

Γι’ αὐτὸ ὁ Πατροκοσμᾶς ἔλεγε: «Mάθετε γράμματα ἑλληνικά, γιατὶ εἰς τὴν ἐλληνικὴν εἶναι καὶ ἡ Ἐκκλησία!»

Tί τιμὴ γιὰ μᾶς τοὺς Ἕλληνες! Tί δόξα! Tί χαρά!

Kαὶ ξέρετε, οἱ ξένοι μὲ πόση εὐχαρίστηση μαθαίνουν τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, καὶ μικρὰ παιδιά, ἀλλὰ καὶ μεγάλοι, καὶ θεραπεύονται;

Kαὶ χαίρονται. Kαὶ μαγεύονται.

Ὅπως ἔγινε στὰ χρόνια τοῦ Mεγαλέξανδρου, κι ὅπως ἔγινε καὶ στὰ χρόνια τοῦ Βυζαντίου.

Ποὺ καὶ οἱ δυὸ οἱ αὐτοκρατορίες ἦταν πολυεθνικές.

Mὲ βάση τὸν ἑλληνικὸ πολιτισμὸ καὶ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα.

Tὸ Βυζάντιο ἦταν καὶ μὲ βάση τὴν Ὀρθοδοξία! Tὴν ἑλληνορθοδοξία. Tὸ ἑλληνικὸν αἴσθημα καὶ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα.

Mέχρι σήμερα εἶν’ αὐτά!

Στὰ πέρατα τῆς Οἰκουμένης.

Στὰ πέρατα τῆς Οἰκουμένης ἡ Pωμιοσύνη, ἀκριβῶς, συνεχίζεται καὶ προχωρεῖ.

Ἀρχιμανδρίτης Ἀνανίας Κουστένης, Θερινὸ Συναξάρι, Τόμος Α´.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jun 12, 2026 7:57 pm

Image

Ο Άγιος Παΐσιος ἔλεγε γιά τούς Ψαλμούς

Ο Άγιος Παΐσιος ἔλεγε γιά τούς ψαλμούς:

"Εὐλογημένη ψυχή, τίποτε δέν εἶναι ἀδύνατο στό Θεό.

Ζήτα Του μέ εὐγένεια αὐτό πού θέλεις.

Ἐάν δυσκολεύεσαι, διάβασε τούς ψαλμούς τοῦ Δαβίδ.

Θά δῆς ἐκεῖνος μέ τί τρόπο ζητοῦσε ἀπό τό Θεό καί ἐλάμβανε αὐτό πού ποθοῦσε".

"Ὅσοι ἀπομακρύνονται ἀπό τό Χριστό, στεροῦνται τόν θεῖο φωτισμό, γιατί ἄφησαν τό προσήλιο σάν τούς ἀνοήτους

καί πηγαίνουν στό ἀνήλιο....

Βλέπετε τό Ψαλτήρι πού εἶναι γραμμένο μέ θεῖο φωτισμό, τί βαθειά νοήματα ἔχει!

Μάζεψε, ἄν θέλης ὅλους τούς θεολόγους, ὅλους τούς φιλολόγους, καί θά δῆς ὅτι ἕναν ψαλμό μέ τέτοιο βάθος

δέν μποροῦν νά φτιάξουν!

Ἐνῶ ὁ Δαβίδ ἦταν ἀγράμματος, ἀλλά βλέπεις καθαρά πῶς τόν ὁδηγοῦσε τό πνεῦμα τοῦ Θεοῦ".

"Πῆγε κάποιος οἰκογενειάρχης στόν Γέροντα καί τοῦ εἶπε γιά τίς κτηματικές ἀδικίες πού ἔγιναν εἰς βάρος του:

" Ἐγώ δέν στενοχωριέμαι γιά τήν ἀδικία γιατί δαβάζω τό Ψαλτήρι.

Ἕνα Κάθισμα τό ἀπόγευμα καί δυό Καθίσματα πρίν ξημερώση.

Σχεδόν τό ἔμαθα ἀπ' ἔξω.

Κανένας Ψαλμός δέν λέει ὅτι οἱ ἄδικοι ἔκαναν προκοπή.

Ἐνῶ τούς δικαίους τούς σκέφτεται ὁ Θεός.

Ἐγώ Πάτερ μου δέν λυπᾶμαι τά κτήματα πού ἔχασα, ἀλλά λυπᾶμαι τά ἀδέλφια μου πού χάνουν τήν ψυχή τους".

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jun 12, 2026 8:07 pm

Image

Ό,τι σπέρνουμε, αυτό θερίζουμε…

~ Μια μέρα μιλούσα στους ασθενείς του νοσοκομείου των Αθηνών «Σωτηρία».

Και ένας νεαρός γύρω στα 30 με το κομπολόΐ στο χέρι έκανε βόλτες έξω από την αίθουσα.

Δεν έμπαινε στην αίθουσα να ακούσει την ομιλία και θεωρούσε κουτούς και οπισθοδρομικούς όσους έμπαιναν να ακούσουν.

Όταν τελείωσα την ομιλία μπαίνει μέσα στην αίθουσα με την μαγκιά του και μου λέει:

– Δεν τα πιστεύω εγώ αυτά…

– Δεν είναι υποχρεωτικό, του λέω.

– Μη μου μιλάς εμένα για παπάδες!

– Που ξέρεις τί μίλησα εγώ; Άλλωστε εσένα δεν σου μίλησα. Εσύ έκανες τις βόλτες σου στη βεράντα…

Εγώ μίλησα στους άλλους αδερφούς. Ήρθαν μόνοι τους κάτι να ακούσουν, δεν πληρώνουν.

Αλλά πες μου, σε τί σε έφταιξαν οι παπάδες;

– Έχω 3 μήνες εδώ και δεν ήρθε κανείς να με δει…

– Έχεις ξαναρρωστήσει;

– Χτύπα ξύλο! Πρώτη φορά και τελευταία θα είναι..

– Φίλοι σου, συγγενείς σου, έχουν αρρωστήσει;

– Πολλοί.

– Πόσες φορές έχεις πάει και τους έχεις επισκεφτεί, για να τους παρηγορήσεις και να τους συμπαρασταθείς;

– Είναι αλήθεια ότι δεν πήγα..

– Εφόσον δεν έκανες έλεος σε κανέναν, πώς θέλεις να σε κάνουν έλεος;

Βλέπεις λοιπόν ότι ήρθες εδώ για να μάθεις,

όταν βγεις με το καλό έξω, να πηγαίνεις όπου υπάρχει πόνος και ανάγκη,

διότι πάντοτε θα πληρώνεσαι με το ίδιο νόμισμα…

Έτσι είναι αγαπητοί μου!

Σπείραμε αγάπη στον συνάνθρωπό μας, αγάπη θα θερίσουμε.

Σπείραμε σκληρότητα, σκληρότητα θα θερίσουμε.

Ό,τι σπέρνουμε, αυτό θερίζουμε…

Δημήτριος Παναγόπουλος

sfa-cryptochristian
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jun 12, 2026 8:31 pm

Image

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

Τὸν ᾿Οκτώβριο τοῦ 1989 ὁ εὐλαβέστατος καὶ ἐνάρετος κ. Εὐάγγελος Κοσμᾶς, κάτοικος Τήνου, μᾶς διηγήθηκε

ἕνα πολὺ συγκινητικὸ σύγχρονο θαῦμα τοῦ ῾Αγίου Σπυρίδωνος, ποὺ ἔγινε στὸν ἴδιο, ὅταν ἦταν μικρὸ παιδί.

᾿Εκτὸς ἀπὸ τὰ ἄλλα διδάγματα τῆς διηγήσεως, τὴν ὁποία παραθέτουμε ἀπομαγνητοφωνημένη, ἐπισημαίνουμε τὸν σεβασμὸ

καὶ τὴν ὑπακοὴ ποὺ ὀφείλουν νὰ ἔχουν τὰ παιδιὰ στοὺς γονείς.

ΗΜΟΥΝΑ μικρὸ παιδί, 5 ἐτῶν. Τότε μέναμε σ᾿ ἕνα χωριὸ τῆς Τήνου ποὺ λέγεται Καθικάρος.

Θυμᾶμαι ἕνα φθινοπωρινὸ πρωϊνὸ ποὺ ὁ πατέρας μου ἔφυγε ἀπὸ τὸ χωριὸ γιὰ νὰ πάη σὲ μιὰ κηδεία,

σ᾿ ἕνα διπλανὸ χωριό, τὸ ὁποῖο ἀπέχει ἀπὸ τὸν Καθικάρο γύρω στὴν μισὴ ὥρα μὲ τὰ πόδια, στὸν Τριπόταμο.

῾Ο πατέρας μου ὅμως δὲν μὲ πῆρε μαζί του.Εγὼ ἀγαποῦσα πολὺ τὸν πατέρα μου καὶ ἤθελα, ὅπου πηγαίνει

νὰ μὲ παίρνη μαζί του, διότι μὲ ἔβαζε στοὺς ὤμους του, κι αὐτὸ μὲ εὐχαρι στοῦσε.

Εφ᾿ ὅσον δὲν μὲ πῆρε ὁ πατέρας μου μαζί του καὶ ἔφυγε, ἐγὼ ἀποφάσισα — κρυφὰ ἀπὸ τὴν μητέρα μου —

νὰ πάω νὰ τὸν βρῶ στὸ χωριὸ ποὺ πῆγε, στὸν Τριπόταμο.

Πῆρα τὰ μονοπάτια καὶ προχωρώντας ἔφθασα σ᾿ ἕνα σημεῖο, ὅπου ὑπῆρχε ἕνα ρεματάκι,

στὸ ὁποῖο ἔτρεχε πολὺ νερό, διότι εἶχε βρέξει προηγουμένως καί, σὰν μικρὸς ποὺ ἤμουν,

δὲν εἶχα τὴν δυνατότητα νὰ τὸ περάσω μονομιᾶς, μ᾿ ἕνα πήδημα (σάλτο).

Καθόμουν λοιπὸν ἐκεῖ καὶ ἔκλαιγα, διότι ἤμουν ἀνίκανος νὰ περάσω ἀπέναντι.

Οπως καθόμουν σ᾿ αὐτὴ τὴν κατάστασι, παρατήρησα ὅτι ἀπέναντι ὑπῆρχε μία μικρὴ ἐκκλησούλα,

τῆς ὁποίας ἡ πόρτα ἄνοιξε καὶ βγῆκε ἕνας Γέροντας κατευθυνόμενος πρὸς ἐμένα.

Φοροῦσε ἕνα βαρὺ μάλλινο ἐπανωφόρι, ποὺ ἔμοιαζε μὲ κάπα ἑνὸς ἁπλοϊκοῦ βοσκοῦ τῶν βουνῶν,

κι ἕνα στρογγυλὸ σκουφάκι στὸ κεφάλι του. Ηρθε κοντά μου καὶ μοῦ λέει:

Ποῦ πᾶς, καλό μου παιδί ;...

Τοῦ λέω: — Πάω στὸν Τριπόταμο νὰ βρῶ τὸν πατέρα μου, γιατὶ ἔφυγε καὶ δὲν μὲ πῆρε μαζί του,

ἐνῶ ἐγὼ ἤθελα νὰ μὲ πάρη...

Μοῦ λέει: — Τὸ ξέρει ἡ μητέρα σου ποὺ ἔφυγες ἀπ᾿ τὸ σπίτι;

...Λέω: —῎Οχι !...

— Δὲν ἔκανες, μοῦ λέει, καλὰ ποὺ ἔφυγες ἀπ᾿ τὸ σπίτι, χωρὶς νὰ τὸ πῆς στὴν μητέρα σου.

Τὰ καλὰ παιδιὰ ὅταν φεύγουν ἀπ᾿ τὸ σπίτι ἐνημερώνουν τὴν μητέρα τους.

Τώρα θὰ σὲ βοηθήσω νὰ πᾶς στὸν Τριπόταμο, ἀλλὰ ἄλλη φορὰ νὰ μὴ τὸ ξανακάνης!...

Θυμᾶμαι ὅτι μ᾿ ἔπιασε ἀπὸ τὸ χέρι καὶ σὰν νὰ πετάξαμε, βρεθήκαμε ἀπέναντι ἀπὸ τὸ ποταμάκι,

ποὺ ἦταν ἀδύνατον γιὰ μένα προηγουμένως νὰ τὸ περάσω.

Μὲ κρατοῦσε ἀπὸ τὸ χέρι σὲ μιὰ ἀπόστασι 400- 500 μέτρων.

Φθάσαμε σ᾿ ἕνα σημεῖο, ἀπ᾿ ὅπου ὁ Τριπόταμος διακρινόταν πλέον καθαρά, ὅπως καὶ ἡ ᾿Εκκλησία τοῦ χωριοῦ.

Τότε μοῦ λέει:

Στὴν ᾿Εκκλησία ποὺ βλέπεις, εἶναι αὐτὴ τὴ στιγμὴ μέσα ὁ πατέρας σου.

Θὰ πᾶς καὶ θὰ τὸν βρῆς..

᾿Εγὼ τὸν εὐχαρίστησα καὶ τοῦ φίλησα τὸ χέρι, γιατὶ ἡ μητέρα μας μᾶς εἶχε μάθει

νὰ σεβώμαστε τοὺς γεροντότερους.

Μόλις τοῦ φίλησα τὸ χέρι, μὲ χάϊδεψε στὸ κεφάλι καὶ μοῦ εἶπε:

— Πήγαινε στὴν εὐχὴ τοῦ Θεοῦ. Καὶ μὴν ξεχνᾶς: ὅταν φεύγης ἀπὸ τὸ σπίτι νὰ ἐνημερώνης τὴν μητέρα σου.

Μοῦ ξανατόνισε δηλαδὴ αὐτὴ τὴν συμβουλή του, κι ἄρχισα νὰ κατηφορίζω γιὰ τὸ χωριό.

Πρὶν καλὰ-καλὰ ξεκινήσω ὅμως, θέλησα νὰ ξαναδῶ τὸν Γέροντα, ὁ ὁποῖος ὑποτίθεται, ὅτι θὰ ἀνηφόριζε

γιὰ νὰ ἐπιστρέψη στὸ μέρος ποὺ τὸν συνάντησα. Γύρισα τὸ κεφάλι μου, ἀλλὰ δὲν τὸν εἶδα — εἶχε ἐξαφανιστῆ...

Αὐτό, παρ᾿ ὅλο ποὺ ἤμουν τόσο μικρός, μὲ προβλημάτισε. Διότι ἦταν ἀδύνατον νὰ προλάβαινε ἕνας ἄνθρωπος

νὰ ἀνηφορίση τόσο δρόμο ποὺ ὑπῆρχε πίσω μου, σ᾿ ἕνα τόσο ἐλάχιστο χρονικὸ διάστημα.

Καὶ ἐνῶ αὐτὴ ἡ ἀπορία μου μὲ βασάνιζε, κατευθύνθηκα πρὸς τὸ χωριό.

Πῆγα στὴν ᾿Εκκλησία, ὅπου πράγματι ἡ ᾿Ακολουθία τῆς κηδείας συνεχιζόταν ἀκόμη,

καὶ ἀφοῦ ἔψαξα γιὰ λίγο, ἐντόπισα τὸν πατέρα μου, καθήμενο σ᾿ ἕνα στασίδι στὸ ἀριστερὸ μέρος τῆς ᾿Εκκλησίας.

Μόλις ὁ πατέρας μου μὲ εἶδε, ἀναστατώθηκε καὶ μὲ ρωτοῦσε, πῶς βρέθηκα ἐκεῖ πέρα.

᾿Εγὼ ἐκείνη τὴ στιγμὴ δὲν τοῦ διηγήθηκα τίποτε, ἁπλῶς τοῦ εἶπα ὅτι ἦρθα.

Αφοῦ τέλειωσε ἡ κηδεία, πήραμε τὸ δρόμο τῆς ἐπιστροφῆς.

῞Οταν φθάσαμε στὸ ρεματάκι, κι ἀντικρύσαμε τὴν ἐκκλησούλα, τοῦ εἶπα ὅ,τι ἀκριβῶς μοῦ εἶχε συμβῆ.

Τότε μὲ πῆρε ὁ πατέρας μου καὶ μπήκαμε μέσα στὴν ἐκκλησούλα, λέγοντάς μου:

— ῎Αν δῆς τὸν Γέροντα, θὰ τὸν γνωρίσης; ᾿Εγὼ τοῦ ἀπάντησα καταφατικά.

Αρχισε λοιπὸν νὰ μοῦ δείχνη τὶς εἰκόνες, ἐρωτώντας με, ἐὰν ἦταν κάποιος ἀπὸ τοὺς εἰκονιζομένους.

Στὴν ἀρχὴ μοῦ ἔδειξε τοῦ Χριστοῦ, μετὰ τοῦ ῾Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. ᾿Εγὼ ἔγνεφα ἀρνητικά.

Μοῦ ἔδειξε καὶ τὸν ῞Αγιο Σπυρίδωνα. ᾿Εγὼ ξαφνιάστηκα...

— Νά, αὐτὸς εἶναι ὁ Γέροντας, ἔτσι ἀκριβῶς ἦταν μὲ τὸ σκουφάκι του...

Τότε ὁ πατέρας μου γονάτισε καὶ προσευχήθηκε.

᾿Ανάψαμε τὸ κανδήλι, θυμιάσαμε καὶ ἀφοῦ προσκυνήσαμε, ἐπιστρέψαμε στὸ σπίτι μας.

Ολα αὐτὰ τὰ διηγήθηκα καὶ στὴν μητέρα μου.

Οἱ γονεῖς μου θεώρησαν, ὅτι προστάτης μου ῞Αγιος, εἶναι ὁ ῞Αγιος Σπυρίδωνας. ᾿

Απὸ τότε πηγαίναμε κάθε χρόνο στὴν Θ. Λειτουργία, στὴν μνήμη του, ἐνῶ κάθε Σάββατο,

ἀνάβαμε τὰ κανδήλια καὶ περιποιούμασταν τὸ ἐκκλησάκι.

Μέχρι σήμερα θεωρῶ τὸν ῞Αγιο προστάτη μου...

agiokiprianitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jun 13, 2026 6:08 pm

Image

Αγρυπνία στον άγιο Ελισσαίο με τον άγιο Νικόλαο Πλανά

Εμφάνισις του Προφήτου Ελισσαίου

- Η μνήμη του προφήτου Ελισσαίου τιμάται στις 14 Ιουνίου

Εις την εποχήν του πρώτου διωγμού των Παλαιοημερολογιτών, ηθέλησε να λειτουργήση κατά το πάτριον ημερολόγιον

την εορτήν του προφήτου Ελισσαίου.

Αλλά φοβούμενος μήπως του παρουσιασθούν εμπόδια, συνεφώνησε με την βοηθόν του αφ’ εσπέρας, να πάνε

εις τον Άγιον Σπυρίδωνα του Μαντουκά.

Το πρωί επήγε η ψάλτριά του και τον περίμενε.

Η ώρα παρήρχετο και ο παπάς δεν εφαίνετο να έλθη να λειτουργήση. Απηλπίσθη.

Ενόμισε πως κάτι σπουδαίο θα του έτυχε, και δεν επήγε ως αυτήν την ώρα.

Έφυγε και πήγε εις τον Προφήτη Ελισσαίο (διότι εκεί ήταν το “κέντρον των πληροφοριών”), να ρωτήση τι γίνεται ο παπάς,

και να, τον βλέπη μέσα στην εκκλησία να ετοιμάζεται να λειτουργήση!

Του έκαμεν παρατήρησιν, γιατί ηθέτησε την συνεννόηση που είχανε κάμει, και ακόμη ότι δεν εφοβήθη, παρά ήλθε

μέσα στο κέντρον, μέσα στη βράση του διωγμού.

Της λέγει:

“Μή με μαλώνεις, γιατί σήμερα το πρωί είδα τον Προφήτη και μου είπε να λειτουργήσω, και να μη φοβηθώ

τίποτα, γιατί αυτός θα με προσέχη”.

Έμεινε η βοηθός του με την συζήτησιν ατελείωτη!

-”Μα, πως τον είδες”; τον ρωτά.

Της λέγει:

“Σηκώθηκα σήμερα το πρωί και ετοιμάστηκα για τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Εκάθησα σε μια πολυθρόνα ως που να μου φέρουν το αμάξι.

Αυτή τη στιγμή, βλέπω μπρος μου τον προφήτη Ελισσαίο, και μου λέγει, να πάω στην εκκλησία του να λειτουργήσω”!

Έφεραν οι δικοί του το αμάξι και τους λέγει: “Να πήτε του αμαξά να με πάη στον Προφήτη…”.

Άρχισαν τις φωνές οι δικοί του: “Τι είναι αυτά; Αφού είπαμε του αμαξά για τον Άγιο Σπυρίδωνα”.

–”Αυτό που σας λέγω. Να με πάτε στον Προφήτη. Τον είδα εμπρός μου και με διέταξε”.

Ελειτούργησαν αυτήν την ημέρα κατανυκτικώτατα με μεγάλη ησυχία, και το βράδυ επήγε στο συνηθισμένο φιλικό του σπίτι,

που πήγαινε πάντοτε.

Λέγει η βοηθός του εις την κόρην της οικογενείας: “Σήμερα ο Παππούς είδε ολοφάνερα τον Προφήτη” κ.τ.λ.

Τον πλησίασε τότε η κόρη και προσπαθούσε να τον καταφέρη να της πη ο ίδιος πως είδε τον Προφήτη.

Αλλά ήτανε και αυτή η ώρα, μια απ’ αυτές που ήθελε κάτι να κρύπτη από τα ιδιαίτερά του και της λέγει:

“Τίποτα δεν είδα, από λόγου μου τα λέω”.

Αλλά αυτό μας το βεβαίωσαν και οι δικοί του, που τους το πρωτοείπε.

Κρυφογελάσαμε με τη σπουδή που τον κατέλαβε, να κρύψη και αυτός κάτι, για να μη φωνή η αρετή του, διότι πάντοτε

εις τας ομιλίας του έλεγε: “είμαι ανάξιος ιερεύς”.

από το βιβλίο “Ο παπα-Νικόλας Πλανάς. Ο απλοϊκός ποιμήν των απλοϊκών προβάτων“, Μάρθας μοναχής, (πρόλογος Φ. Κόντογλου – επίλογος π. Φιλοθ. Ζερβάκου, εκδόσεις “Αστήρ”, Αθήνα 1979)

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jun 13, 2026 6:35 pm

Image

Ένα Κρανίο στην Έρημο.

Ένα άλλο εκπληκτικό περιστατικό από τη ζωή του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου.

Μια μέρα, ο άγιος περπατούσε στην έρημο και βρήκε ένα ανθρώπινο κρανίο.

Αγγίζοντάς το με το ραβδί του, ρώτησε:

«Ποιος είσαι;»

Και με την άδεια του Θεού, το κρανίο απάντησε:

«Ήμουν ιερέας ειδώλων την εποχή των ειδωλολατρών».

Τότε ο Μακάριος ρώτησε:

«Βρίσκεις κάποια ανακούφιση από το μαρτύριο σου;»

Το κρανίο απάντησε:

«Όταν εσύ, Πάτερ, προσεύχεσαι για όσους βρίσκονται στην κόλαση, βλεπόμαστε λίγο, και αυτό μας φέρνει κάποια παρηγοριά».

Ακούγοντας αυτό, ο άγιος έκλαψε και ρώτησε:

«Υπάρχει κάποιος που υποφέρει ακόμη περισσότερο από εσένα;»

Το κρανίο απάντησε:

«Ναι.

Όσοι γνώρισαν τον Θεό, δέχτηκαν τον νόμο Του, αλλά έζησαν αντίθετα με αυτόν, υποφέρουν πολύ πιο σκληρά από εμάς».

Αυτή η ιστορία άφησε ιδιαίτερα άφωνους τους αρχαίους Χριστιανούς.

Δείχνει όχι μόνο τη δύναμη της προσευχής του αγίου, η οποία έφερε ανακούφιση ακόμη και στις ψυχές των νεκρών,

αλλά μας υπενθυμίζει και τη μεγάλη ευθύνη που φέρει ο άνθρωπος για τη γνώση της αλήθειας που του έχει απονεμηθεί.

Η άγνοια του Θεού είναι τρομερή, αλλά η σκόπιμη αποστασία από Αυτόν είναι ακόμη πιο τρομερή.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Άγιος Μακάριος προσευχήθηκε ακόμη πιο θερμά για ολόκληρο τον κόσμο,

τόσο τους ζωντανούς όσο και τους εκλιπόντες, γιατί η καρδιά του ήταν γεμάτη συμπόνια για κάθε άνθρωπο.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «ο επίγειος θεός»:

τόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του που επεκτεινόταν ακόμη και σε εκείνους που είχαν ήδη φύγει από αυτή τη γήινη ζωή.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jun 13, 2026 6:42 pm

Image

ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ ΑΓΑΠΗ

Δίκαιε, κάνε το σωστό, θερίστε τους καρπούς μιας πραγματικά ευσεβούς ζωής για την Αιώνια Ζωή,

συσσωρεύστε και πολλαπλασιάστε αυτόν τον μοναδικό πλούτο, φωτίστε τους άλλους - τους αγαπημένους σας -

παρηγορώντας και θρέφοντάς τους.

Είθε κάθε άνθρωπος που σας στέλνει ο Κύριος σήμερα στο μονοπάτι της ζωής σας να γίνει ο πιο σημαντικός,

ο πιο αγαπητός και ο πιο κοντινός σας.

Ζεστάνετε την ψυχή τους με τη ζεστασιά της αγάπης σας - και αυτή είναι μια σοδειά που αποδίδει καρπούς για την αιωνιότητα.

Οι άνθρωποι μας έχουν δώσει στοργή, αγάπη και προσοχή.

Και διαφυλάξτε όλα αυτά στην ψυχή σας με ευγνώμονα, προσευχητική μνήμη εκείνων που σας φέρθηκαν καλά

- αυτός είναι ο καρπός του πνεύματος και αυτή είναι μια σοδειά για τη ζωή.

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κρεστιάνκιν

PROSKINITIS
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jun 13, 2026 7:11 pm

Image

Για τον θανατοποινίτη Αντώνιο (Εφραίμ Μοναχό ) +

- Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου

Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία αυτή που ζήσαμε όλοι μας και βλέπω πως ένας άνθρωπος, ο οποίος πέρασε

τη νεανική του ηλικία μέσα σε παραβατικότητα και μέσα σε πολλές παρανομίες και κακίες, κατέληξε στη φυλακή,

αξίως των πράξεών του.

Αλλά όμως η καταδίκη του σε θάνατο δεν ήταν δικαία διότι δεν είχε κάνει αυτόν τον φόνο για τον οποίο καταδικάστηκε.

Και όπως περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του που έγραψε - και όπως μου είπε κι εμένα όταν τον συνάντησα - είχε πράγματι

πάρα πολύ δύσκολη ζωή.

Αλλά μέσα στη φυλακή σιγά-σιγά βρήκε το Θεό, βρήκε τον εαυτό του, βρήκε την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Με θαυμαστό τρόπο έφτασε να επικοινωνήσουμε μαζί.

Στη συνέχεια εγώ φρόντισα και εστάλη ο πατήρ Παΐσιος εκεί και τον βάφτισε και μετά ανέλαβε την πνευματική του προστασία

και ευθύνη.

Κοινωνούσε συχνά, ζούσε πνευματικά, μελέτησε την Ορθόδοξη Θεολογία εις βάθος και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ζούσε

την υπόθεση του θανάτου του καθημερινά.

Όταν έφτασε η ώρα που θα τον εκτελούσαν, αυτός με πολλή υπομονή, με πάρα πολλή υπομονή - οι αστυνομικοί που ήταν κοντά του,

ομολογούν οι ίδιοι, ότι πρώτη φορά είδαν άνθρωπο να έχει τόση ειρήνη την ώρα του θανάτου του και μάλιστα

τους υπέδειξε ο ίδιος και τη φλέβα γιατί δεν την έβρισκαν (δεν έβρισκαν τη φλέβα οι γιατροί να του βάλουν το φάρμακο

και τους βοήθησε να τη βρουν)

- ήταν χαμογελαστός.

Χαμογελουσε σε όλους, στη σύζυγό του.

Αφού την προηγούμενη μέρα έλαβε και το αγγελικό σχήμα των μοναχών και ονομάστηκε Εφραίμ μοναχός, κοινώνησε

κι έτσι έφυγε από αυτό τον κόσμο λέγοντας τις τελευταίες του λέξεις:

"Ο Θεός να μας συγχωρέσει όλους".

Και συγχώρεσέ τους ανθρώπους που τον έβριζαν διότι μέχρι και την τελευταία του στιγμή κάποιοι πήγαν εκεί και του έλεγαν λόγια

βαριά και δύσκολα.

Και η τελευταία του επιστολή, που μας έστειλε, ήταν πάρα πολύ συγκλονιστική για αυτά τα οποία έλεγε ο ίδιος μέσα.

Δεν κατέκρινε κανέναν. Δεν κατηγόρησε κανέναν.

Όλους τους έβλεπε με μια δικαιολογία και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και δόξα τω Θεώ, κοιμήθηκε. Θέλω να πω έγινε αιτία πολλής ωφέλειας σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Πλήθος ανθρώπων παρακολούθησαν αυτές τις μέρες την πορεία του και πήραν κουράγιο, θάρρος, υπομονή, να μην απελπίζεται

κανείς, να μην απογοητεύεται.

Και να μην απογοητεύει κανέναν άνθρωπο!

Ήταν ένα παράδειγμα όπως του καλού ληστού.

Ληστής ήταν ο Φρανκ, έγινε ορθόδοξος Αντώνιος κι έγινε μοναχός Εφραίμ.

Αυτά όλα είναι δείγματα της αγάπης του Θεού και της ελεημοσύνης του Θεού και της καλής διάθεσης του Αντωνίου, βέβαια.

Είναι γεγονός ότι ο πατήρ Εφραίμ, ο Αντώνιος, έγινε χωρίς να το καταλάβει και χωρίς να το θέλει μεγάλος ιεραπόστολος.

Ιεραπόστολος που μας μαρτυρεί την αγάπη του Θεού και πώς ο Θεός κάνει τον άνθρωπο: από ληστή τον κάνει Άγιο!

Αυτός ήταν ένα παιδί, δύσκολος, που πέρασε πολύ δύσκολη ζωή γεμάτη αταξίες, ξύλο, ληστείες, κακίες.

Μετά μπήκε στη φυλακή κι εκεί έκανε στην αρχή πολλές κακίες αλλά μετά έσπασε η καρδιά του, δέχτηκε το Θεό

και έγινε πραγματικά ισάγγελος και ο Θεός τον αξίωσε να φτάσει στα μεγάλα μέτρα αυτά της αρετής.

Να είναι αμνησίκακος.

Να δικαιολογεί τους ανθρώπους οι οποίοι τον μισούσαν και τον καταρριόνταν και του έλεγαν χαιρέκακα ότι, καλά να πάθεις!

είναι ώρα να πεθάνεις! να μάθεις να κάνεις άλλη φορά αυτά τα πράγματα που έκανες!

(Που δεν τα έκανε αυτά τα οποία τον κατηγορούσαν. Έκανε άλλα αλλά όχι αυτά).

Και με πολλή ανεξικακία τα αντιμετώπισε.

Και είναι τραγικό το γεγονός ότι και μετά το θάνατό του υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τον κατακρίνουν

- και μας κατακρίνουν και εμάς- και λένε λόγια βαριά και δύσκολα.

Δεν ξέρουμε ότι ο Θεός είναι αγάπη και μετρά τα πράγματα διαφορετικά!

Δεν πρέπει να λέμε λόγια βαριά για τους αδελφούς μας.

Και «εί ο Θεός δέ ὁ δικαιῶν, τίς ὁ κατακρίνων;

Εάν ο Θεός συγχωρεί τον άνθρωπο, εμείς ποιοι είμαστε που δεν θα συγχωρέσουμε;

Γι' αυτό να προσέχουμε, να μη λέμε λόγια βαριά και δύσκολα γιατί αυτά όλα θα τα βρούμε μπροστά μας,

και στη ζωή μας και στην ώρα της κρίσεως.

Ό,τι κατακρίνουμε, θα το πάθουμε και θα το βρούμε μπροστά μας στη ζωή μας.

Να μην κατακρίνουμε κανέναν άνθρωπο. Να μην κατακρίνουμε.

Ο Θεός αφαίρεσε την κρίση και την κατάκριση από μας διότι εμείς δεν ξέρουμε την καρδιά του άλλου ανθρώπου...

Λυπόμαστε βέβαια και συμπονούμε και δεν μπορούμε να κατακρίνουμε κανέναν, ούτε τους συγγενείς του μικρού παιδιού

που σκοτώθηκε, όπως και ο Αντώνιος γράφει στην τελευταία του επιστολή ότι, λυπούμαι που έχουν τον πόνο οι γονείς αυτοί

και πιστεύουν ότι εγώ το έκανα και αφού το πιστεύουν τρόπον τινά τους δικαιολογεί που πονούν.

Αλλά παρά ταύτα δεν το έκανε αυτό το πράγμα ο ίδιος!

Αλλά και να το έκανε, με το να τον σκοτώσεις επαναφέρεις το παιδί σου πίσω;

Δικαιώνεσαι; Δεν δικαιώνεσαι.

Είναι ο πόνος μεγάλος, καταλαβαίνουμε. Είναι απώλεια. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Αλλά το κακό δεν το θεραπεύουμε με ένα άλλο κακό.

Το κακό το θεραπεύουμε με την αγάπη, με τη συγχώρεση, με την αμνησικακία.

Και όπως είπε και ο Αντώνιος στις τελευταίες του λέξεις πριν πεθάνει:

"ο Θεός να μας συγχωρέσει όλους".

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Jun 13, 2026 7:18 pm

Image

Η πνευματική μας καθημερινότητα – 10 σοφές συμβουλές

1. Να είσαι δίκαιος και αμερόληπτος σε όλους μέχρι και για μικροπράγματα.

2. Ποτέ για κανένα να μην ξεγελάς ούτε καν για αστείο.

3. Να είσαι ανιδιοτελής ακόμα και για μικροπράγματα.

4. Να ψάχνεις την ευκαιρία, όπου είναι δυνατό, για να είσαι σε κάποιον χρήσιμος.

5. Σε όλα τα δυσάρεστα, να κρίνεις αυστηρότερα απ’ όλους τον εαυτό σου και να είσαι συγκαταβατικός με τους άλλους.

6. Ποτέ και με κανέναν να μην αστειεύεσαι και να μην τον κοροϊδεύεις.

7. Ποτέ να μη λες τίποτε καλό για τον εαυτό σου και να λησμονείς τον εαυτό σου για τους άλλους.

8. Περισσότερο να σιωπάς, παρά να μιλάς, να ακούς του άλλους και όσο είναι δυνατόν να αποφεύγεις τις φιλονεικίες.

9. Πάντοτε να προσπαθείς να μην είσαι αργός.

10.Να μην οργίζεσαι και, αν αισθανθείς ότι ο θυμός τόσο πολύ σε κατέλαβε, ώστε με δυσκολία να κυριαρχείς πάνω στον εαυτό σου,

τότε αμέσως σιώπησε και, αν είναι δυνατόν, φύγε.

Από το βιβλίο: «ΣΤΑΡΕΤΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗΣ»

inagiastriadosvagion
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ