«Υποκάτω πάσης της κτίσεως» (1)
– Γέροντα, ποιά είναι η ανώτερη πνευματική εργασία για έναν μοναχό;
– Δεν θυμάσαι τί απάντησε ο Αββάς Σισώης σε εκείνον τον μοναχό που του είπε ότι ο νούς του βρίσκεται συνέχεια
κοντά στον Θεό;
«Αυτό δεν είναι σπουδαίο· σπουδαίο είναι να έχης τον εαυτό σου ''υποκάτω πάσης της κτίσεως"» (2) .
– Πώς μπορεί, Γέροντα, να νιώθη κανείς τον εαυτό του «υποκάτω πάσης της κτίσεως» (3) ;
– Μια μέρα, εξετάζοντας τον εαυτό μου, προσπαθούσα να βρώ με ποιό ζώο θα μπορούσα να τον παρομοιάσω και
έφθασα στο σκαθάρι.
Όταν όμως πρόσεξα τί κάνει, είδα ότι είμαι χειρότερος από αυτό.
Ξέρεις τί κάνει το σκαθάρι;
Την κοπριά που βρίσκει στον δρόμο την κόβει κομματάκια, την κάνει μπαλάκια, την κυλάει προς τα έξω και
καθαρίζει τον δρόμο (4) .
Βλέποντας λοιπόν το έργο του, είπα στον εαυτό μου:
«Είσαι χειρότερος ακόμη και από το σκαθάρι, γιατί αυτό, ένα τόσο μικρό ζωύφιο, καθαρίζει από τις κοπριές τον
δρόμο, ενώ εσύ, που ο Θεός σε έκανε άνθρωπο, με τις αμαρτίες σου μαζεύεις κοπριά στον "Ναό του Θεού" (5) ».
Θέλω να πώ, όσο ο άνθρωπος σκέφτεται τις ευεργεσίες του Θεού και βλέπει ότι δεν ανταποκρίνεται, όλο και πιο
ένοχο νιώθει τον εαυτό του και αισθάνεται χειρότερος από όλους τους ανθρώπους, χειρότερος από όλα τα ζώα,
χειρότερος και από αυτόν τον διάβολο ακόμη.
Λέει στον εαυτό του: «Ο διάβολος με τον λογισμό του αμάρτησε μια φορά, εγώ όμως αμαρτάνω κάθε μέρα και με
τον λογισμό και με τις αισθήσεις.
Άρα είμαι χειρότερος και από αυτόν».
– Γέροντα, δεν είναι επικίνδυνο να σκεφθή κάποιος ότι είναι χειρότερος από τον διάβολο;
– Επικίνδυνο είναι μόνο για έναν άνθρωπο που δεν έχει την πνευματική παλληκαριά και απογοητεύεται εύκολα.
Αυτός πρέπει να λέη στον διάβολο:
«Ό,τι κι αν είμαι, από σένα καλύτερος είμαι. Επομένως δεν θα με αφήση ο Χριστός· ελπίζω ότι θα με σώση».
Ένας όμως που έχει παλληκαριά, μπορεί να πή:
«Ο διάβολος κάνει καλά την δουλειά του, εγώ όμως τί κάνω;».
«ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΛΟΓΟΙ Ε΄
ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ»
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2010
(1) Το Γεροντικόν, Αββάς Σισώης ιγ´, σ. 111.
(2) Ό.π.
(3) Ό.π.
(4) Σκαθάρι (σκαραβαίος ο ιερός): Έντομο το οποίο, για να εκκολαφθούν τα αυγά του, τα τοποθετεί μέσα σε μπαλίτσες από κοπριά ζώων, τις οποίες κυλάει με τα πόδια του και τις βάζει σε μέρος ασφαλισμένο.
(5) Βλ. Α´ Κορ. 3, 16· Β´ Κορ. 6, 16.