Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Thu Jul 16, 2026 4:33 pm

Image

Ετούτη η ρόδα θα συνεχίσει να γυρίζει...

Κοιτούσα τη ρόδα να γυρίζει αργά και σκεφτόμουν πως στη ζωή όλα είναι σαν μια ρόδα: γυρίζουν.

Υπάρχει μια αφετηρία και, κάποτε, ένας τερματισμός.

Υπάρχουν οι στιγμές που βρίσκεσαι ψηλά και βλέπεις τον κόσμο αφ’ υψηλού.

Υπάρχουν όμως και οι στιγμές που είσαι χαμηλά και ονειρεύεσαι πότε θα ξαναβρεθείς στα «ουράνια».

Υπάρχουν στιγμές που όλοι σε βλέπουν και άλλες που μοιάζει σαν να μη σε προσέχει κανείς.

Και όσο η ρόδα γυρίζει, τόσο κι εμείς τρέχουμε.

Προσπαθούμε, αγχωνόμαστε, θυμώνουμε, πληγωνόμαστε και πληγώνουμε, γελάμε και κλαίμε.

Το όμορφο όμως με τις «ρόδες» είναι ότι μπορείς, αν το θελήσεις, να καθίσεις για λίγο πιο μακριά

και απλώς να τις παρατηρήσεις.

Να μη χρειάζεται να είσαι ούτε πάνω ούτε κάτω.

Να είσαι απλώς ο εαυτός σου, στη δεδομένη στιγμή.

Να κοιτάζεις όσα υπάρχουν γύρω σου, όσα έχεις τώρα κοντά σου, όσα σε κάνουν αυτή τη στιγμή να χαμογελάς.

Μπορεί να είναι το χάδι του ήλιου στο πρόσωπό σου.

Μια βαθιά ανάσα.

Η αγάπη που νιώθεις.

Ή ακόμη και το γεγονός ότι είσαι εδώ, ικανός να διαβάζεις αυτές τις λέξεις.

Ετούτη η ρόδα θα συνεχίσει να γυρίζει.

Μια πάνω, μια κάτω.

Μια στα ψηλά και μια στα χαμηλά.

Το θέμα, όμως, δεν είναι η ρόδα.

Το θέμα είναι πού επιλέγουμε να «στεκόμαστε» εμείς, εκείνη τη στιγμή…

πηγή Christos Daskalakis/Χρήστος Δασκαλάκης

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 16, 2026 4:36 pm

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ του Αγίου Παΐσιου για την ΑΝΑΤΡΟΦΗ των παιδιών

Image
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 16, 2026 4:55 pm

Image

Να προσέξουμε την <ευχή>. Να λέμε όλο και περισσότερο την <ευχή>.

Γερόντισσα Μακρίνα

Να προσέξουμε την «ευχή«. Να λέμε όλο και περισσότερο την «ευχή«, διότι όσο πλησιάζουν τα χρόνια

προς το τέλος του κόσμου τόσο θα απομακρύνεται ο άνθρωπος από τον Θεό.

Ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος έλεγε πως όσο πλησιάζουμε στα χρόνια του αντιχρίστου τόσο χειρότεροι θα γινόμαστε μοναχοί και κοσμικοί.

Σήμερα δεν υπάρχει οικογένεια που δεν έχει προβλήματα κυρίως από τα παιδιά της.

Φοβερά προβλήματα. Φθάσαμε στην κατάσταση που ο ένας να μην θέλει να δει τον άλλον.

Ο διάβολος περιλαβαίνει και τα Μοναστήρια. Έχει μια ουρά, που είναι απεριόριστη και τυλίγεται στον καθέναν και του λέει:

«Μην κάνεις εκείνο, κάνε το άλλο, μην κάνεις προσευχή, μην κάνεις αυτό το κάνεις μεθαύριο, κοιμήσου» και φέρνει τη χαύνωση.

Εμείς λοιπόν να κάνουμε υπακοή…

Αν εμείς δεν κάνουμε υπακοή δεν θα μας σκεπάζει η Χάρις Του. Τίποτα δεν γίνεται έτσι. Και να προσεύχεται ένας άνθρωπος

από το πρωί μέχρι το βράδυ για έναν άλλο άνθρωπο, αν δεν έχει εκείνος προαίρεση δεν τον βοηθάει η προσευχή.

Γι΄αυτό θέλει λοιπόν να έχουμε καλή προαίρεση, να θέλουμε τη σωτηρία μας και να θέλουμε να αγωνιστούμε. Αγώνας!

Πώς είναι σε ένα γήπεδο σε ένα στάδιο που αγωνίζονται να κερδίσουν το κύπελλο, έτσι κι εμείς πρέπει να τρέχουμε

να λέμε την ευχή συνέχεια.

Είναι κόπος.

Για να πουν οι Άγιοι Απόστολοι » Αδιαλείπτως προσεύχεσθε» για να πει ο Χριστός ‘

«Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν» δεν το είπε τυχαία, ένας Θεός το είπε.

Γιατί το είπε; Για να αγωνιστούμε. Όταν έχει την προσευχή κανείς έχει ευκινησία στη δουλειά του, έχει χάρη και ζητά να εργαστεί

τον Θεόν και δεν υπολογίζει τον εαυτό του καθόλου.

Δεν υπολογίζει κόπο, θέλει τον Θεό να ευχαριστήσει. ‘Ετσι δείχνει την αγάπη του στον Θεό.

Γρηγορείτε και προσεύχεσθε. Τον λόγο αυτό να τον έχουμε ανά πάσα στιγμή στη διάνοιά μας, να μη μας φεύγει.

Οι μέρες είναι λίγες, οι ώρες είναι λίγες και πρέπει αυτά τα πράγματα να τα εμεταλλευόμαστε και να μη γυρίζουμε

από το άλλο πλευρό. ‘Οταν ο διάβολος μας λέει ότι δεν μπορείς να του λέμε’ Όχι μπορώ, θα σηκωθώ.

Σήκω σήκω γιατί ήρθε η Δευτέρα Παρουσία.

Όταν έχουμε αυτόν τον λογισμό, ότι ήρθε η Δευτέρα Παρουσία θα πεταγόμαστε μέχρι εκεί πάνω στο ντιβάνι….».

(Από το βιβλίο: Λόγια καρδιάς, Γερόντισσα Μακρίνα, 1921-1995)

psigmataorthodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 16, 2026 4:59 pm

Image

Γιώργο, νά κάνεις προσευχὴ στόν Κύριο νά σοῦ δείξει τήν Κόλαση, ὄχι τόν Παράδεισο,

μπᾶς καὶ σωθεῖς...!

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης

- Γιώργο, νὰ κάνεις προσευχὴ στὸν Κύριο νὰ σοῦ δείξει τὴν Κόλαση, ὄχι τὸν Παράδεισο, μπᾶς καὶ σωθεῖς...!

- Γέροντα, ἐσεῖς τὴν ἔχετε δεῖ;

- Ναί.

Μὲ πῆρε Ἄγγελος Κυρίου καὶ μὲ πῆγε, καὶ εἶδα πῶς εἶναι ἡ Κόλαση.

Δὲν μπορεῖς νὰ φανταστεῖς τί γίνεται ἐκεῖ κάτω. Νομίζουνε ὅλοι ὅτι αὐτὰ εἶναι παραμύθια...
!

(Διδακτικὰ καὶ προφητικὰ ἀποφθέγματα γέροντος Ἀμβροσίου Λάζαρη σελ. 64-65)

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Jul 16, 2026 5:11 pm

᾿Image

Πῶς ἡ ῾Αγία Μαρῖνα ἔσωσε τὸν μικρὸ ᾿Ανδρέα Βασιλείου ἀπὸ τὴν Λεμεσὸ τῆς Κύπρου*

Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας τιμάται στις 17 Ιουλίου

Γράφει ἡ Θεοπούλα Παναγιώτου

Η ΑΜΕΣΗ ἐπικοινωνία μεταξὺ στρατευομένης καὶ θριαμβεύουσας᾿Εκκλησίας ἀποτελεῖ σύνηθες καὶ φυσιολογικὸ

φαινόμενο γιὰ τὸν συνειδητοποιημένο πιστό, ὁ ὁποῖος εἴθισται νὰ ἐπικαλεῖται τοὺς ῾Αγίους ὡς πρεσβευτὲς

ἐπίλυσης τῶν προβλημάτων πρὸς τὸν Θεό.

ΑΥΤΟ λοιπὸν ἔπραξε μιὰ οἰκογένεια ἀπὸ τὴν Κύπρο, γνωστὴ ἀπὸ τὶς τηλεοπτικὲς ἐκκλήσεις ποὺ ἔκανε πρὶν ἀπὸ δύο χρόνια

γιὰ τὴν ἐξεύρεση δότη, προκειμένου νὰ βρεθεῖ μόσχευμα γιὰ ἐγχείρηση στὸ μικρὸ παιδί τους, τὸν ᾿Ανδρέα ποὺ ἔπασχε

ἀπὸ λευχαιμία.

Μόσχευμα βρέθηκε καὶ οἱ γονεῖς ἑτοιμάσθηκαν γιὰ νὰ ταξιδεύσουν στὶς ΗΠΑ, ὅπου θὰ γινόταν ἡ λεπτὴ χειρουργικὴ ἐπέμβαση

μεταμόσχευσης μυελοῦ.

῞Ολοι θυμόμαστε τότε τὴν ἀγωνία τῆς οἰκογένειας τοῦ Βάσου Βασιλείου ἀπὸ τὴ Λεμεσὸ καὶ τὶς καθημερινὲς ἐκκλήσεις τους

στὸν Χριστό μας καὶ τοὺς ῾Αγίους Του γιὰ νὰ σώσει τὸ παιδί τους.

Πρὶν λοιπὸν ξεκινήσουν γιὰ τὴν ἐγχείρηση, οἱ γονεῖς ἄκουσαν γιὰ τὰ θαύματα τῆς ῾Αγίας Μαρίνας καὶ πῆραν τὴν πρωτοβουλία

νὰ τηλεφωνήσουν στὸ ὁμώνυμο Μοναστήρι στὴν ῎Ανδρο καὶ νὰ ζητήσουν τὴν εὐλογία Της.

Στὸ τηλέφωνο, ὁ ῾Ηγούμενος τῆς Μονῆς ᾿Αρχιμανδρίτης Κυπριανὸς ὑποσχέθηκε στὴν μητέρα τοῦ ᾿Ανδρέα πὼς θὰ προσευχηθεῖ

στὴν ῾Αγία. «Αὔριο ἡ ῾Αγία Μαρίνα θὰ εἶναι στὸ χειρουργεῖο», εἶπε χαρακτηριστικά.

῞Οπως ὁμολογεῖ ὁ κ. Βάσος Βασιλείου σὲ συνομιλία ποὺ εἴχαμε μαζί του, ὁ ἴδιος θεώρησε τὰ λόγια τοῦ ῾Ηγουμένου ὡς παρηγοριὰ

καὶ δὲν ἔδωσε σημασία.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, μὲ τὴν εὐχὴ τοῦ ῾Ηγουμένου Κυπριανοῦ στὶς ἀποσκευές τους καὶ μὲ ἀκράδαντη τὴν πίστη γιὰ τὴν βοήθεια τῆς ῾Αγίας

Μαρίνας, οἱ δύο γονεῖς καὶ ὁ μικρὸς ᾿Ανδρέας μετέβησαν στὶς ΗΠΑ.

Μετὰ τὶς καθιερωμένες προκαταρκτικὲς ἐξετάσεις προετοιμασίας ὁ μικρὸς ᾿Ανδρέας εἰσῆλθε γιὰ τὴν πραγματικὰ πολὺ σοβαρὴ

καὶ λεπτὴ ἐγχείρηση.

Λίγη ὥρα πρὶν τὸ χειρουργεῖο καὶ τὴν ἐγχείρηση μυελοῦ, παρουσιάστηκε στὸν ἰατρὸ ποὺ θὰ χειρουργοῦσε τὸν μικρὸ ᾿Ανδρέα

μία γυναίκα.

Εἶπε πὼς εἶναι ῾Ελληνίδα προσωπικὴ γιατρὸς τοῦ μικροῦ᾿Ανδρέα καὶ παρακάλεσε νὰ παρακολουθήσει τὴν ἐγχείρηση.

῾Η συζήτηση τῆς γυναίκας μὲ τὸν χειροῦργο ἔδειχνε πὼς κατεῖχε τὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη καὶ δὲν ἄφηνε καμιὰ ἀμφιβολία

στὸν χειροῦργο νὰ σκεφθεῖ πὼς δὲν εἶναι ἰατρός.

᾿Εκεῖνος πάντως τῆς εἶπε πὼς δὲν ἐπιτρέπεται νὰ βρίσκεται στὸ χειρουργεῖο ξένος ἰατρὸς καὶ πὼς ἀποτελοῦσε πρακτικὴ

τῆς ἰατρικῆς του ὁμάδας νὰ μὴν μετέχουν ἄλλοι στὶς λεπτὲς αὐτὲς ἐγχειρήσεις.

῾Η ἐπιμονὴ ὅμως τῆς γυναίκας ἔκαμψε τὴν ἀρχικὴ ἀδιαλλαξία τοῦ χειρούργου. ῎Ετσι κατάφερε νὰ εἰσέλθει στὴν συνέχεια

στὸ χειρουργεῖο μαζί του. ῎Ετσι καὶ ἔγινε.

῾Η ἄγνωστη ἰατρὸς εἰσῆλθε στὸ χειρουργεῖο καὶ ὄχι ἁπλῶς παρακολουθοῦσε, ἀλλὰ συμμετεῖχε ἐνεργὰ στὴν ἐγχείρηση

τοῦ μικροῦ᾿Ανδρέα. ᾿Αρκετὲς φορὲς μάλιστα ἔδωσε τὶς κατευθύνσεις γιὰ τὸ πῶς ἔπρεπε νὰ προχωρήσει ἡ ἐπέμβαση.

῞Ολα πῆγαν καλὰ καὶ ὁ γιατρὸς περιχαρής, ἀφοῦ τὴν εὐχαρίστησε, ἐξῆλθε τοῦ χειρουργείου. Τὸ ζεῦγος Βασιλείου ἔτρεξε νὰ

πληροφορηθεῖ γιὰ τὸ πῶς πῆγε ἡ ἐγχείρηση. «῞Ολα πῆγαν πολὺ καλά», τοὺς εἶπε.

Καὶ πρόσθεσε:«Ποῦ εἶναι ἡ ῾Ελληνίδα γιατρὸς ποὺ στείλατε;»

Οἱ γονεῖς ἔκπληκτοι τοῦ ἀπάντησαν ὅτι δὲν εἶχαν φέρει κάποια γιατρὸ καὶ δὲν γνωρίζουν κάτι σχετικό.

῾Ο χειροῦργος ὅμως ἐπέμενε καὶ τοὺς εἶπε, πὼς ὅταν ἐξῆλθε ἀπὸ τὸ χειρουργεῖο, ἡ γιατρὸς τοῦ μικροῦ ᾿Ανδρέα, παρέμεινε

γιὰ λίγο μέσα μὲ τὴν ὑπόλοιπη ἰατρικὴ ὁμάδα.

῾Ως ἐκ τούτου, κάπου ἐκεῖ γύρω ἔπρεπε νὰ εἶναι καὶ τοὺς προέτρεψε νὰ τὴν συναντήσουν καὶ νὰ τὴν στείλουν στὸ γραφεῖο του.

Μάταια ὅμως ἔψαχναν νὰ τὴν βροῦν. ῾Η γιατρὸς εἶχε ἐξαφανισθεῖ.῾Η μητέρα τοῦ ᾿Ανδρέα, ἀγκαλιάζοντας

τὸν σύζυγό της, τοῦ εἶπε πὼς ἡ γιατρὸς ἦταν ἡ ῾Αγία Μαρίνα καὶ πῶς τὰ λεγόμενα τοῦ Γέροντα Κυπριανοῦ ἐπιβεβαιώθηκαν.

Τὰ δάκρυα εὐγνωμοσύνης καὶ χαρᾶς πλημμύρισαν τὰ μάτια τους. Θυμήθηκαν αὐτὸ ποὺ τοὺς εἶχε πεῖ ὁ σεβαστὸς Γέροντας

καὶ ῾Ηγούμενος τῆς ὁμώνυμης ἱερᾶς Μονῆς. «Πηγαίνετε στὴν ᾿Αμερικὴ καὶ ἡ ῾Αγία Μαρῖνα θὰ εἶναι μέσα στὸ χειρουργεῖο».

ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ χαρά τους γιὰ τὴν ἐπιτυχὴ ἔκβαση τῆς ἐγχείρησης καὶ τὴν ἐπαναφορὰ τῆς ὑγείας τοῦ μικροῦ ᾿Ανδρέα

τὴν μετέφεραν στὰ ΜΜΕ, μιλώντας γιὰ τὸ ἀληθινὸ θαῦμα.῾

Ο πατέρας τοῦ δωδεκάχρονου σήμερα ᾿Ανδρέα, σὲ τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία μας, ἀνέφερε γεγονότα θαυματουργὰ

ποὺ συνδέθηκαν μὲ τὴν ἴαση τοῦ παιδιοῦ τους.

Μάλιστα, πολλὲς φορές, ἀρκετὰ συγκινημένος, μίλησε γιὰ τὴν δύναμη τῆς προσευχῆς. «῞Ολο τὸ ῞Αγιον ῎Ορος προσευχόταν γιὰ

τὸν ᾿Ανδρέα. ῎Αγνωστος κόσμος προσευχήθηκε καὶ τὸ θαῦμα δὲν ἄργησε», ἔλεγε καὶ ξανάλεγε ὁ κ. Βάσος Βασιλείου.

Μάλιστα, σκέφτεται νὰ ἐκδώσει βιβλίο καὶ τὰ ἔσοδα ποὺ θὰ συγκεντρωθοῦν ἀπὸ τὴν διάθεσή του νὰ δοθοῦν ἐξ ὁλοκλήρου

ὡς βοηθήματα στὶς οἰκογένειες ποὺ ἔχουν παιδιὰ μὲ λευχαιμία.

᾿Απὸ τότε, ἔβαλαν ὡς τάμα νὰ βρίσκονται πάντοτε οἰκογενειακῶς στὴν ῎Ανδρο τὴν ἡμέρα τῆς μνήμης τῆς ῾Αγίας Μαρίνας.

῎Ετσι καὶ πράττουν, ἐνῶ ὅπως ἀνέφερε Μοναχὸς τῆς Μονῆς, μὲ τὸν ὁποῖο συνομιλήσαμε δύο φορὲς ἴσως καὶ παραπάνω,

τὰ δύο χρόνια ποὺ μεσολάβησαν ἀπὸ τότε ἡ οἰκογένεια Βασιλείου μεταβαίνει ἀπὸ τὴν Λεμεσὸ κάθε καλοκαίρι

στὴν ῎Ανδρο γιὰ νὰ εὐχαριστήσει τὴν῾Αγία Μαρῖνα, ποὺ ἔσωσε τὸν μικρὸ ᾿Ανδρέα.

ΕΙΝΑΙ ἀλήθεια, ὅτι οὐδέποτε ἀπουσίασαν τὰ θαύματα τῶν ῾Αγίων ἀπὸ τὴν ζωὴ τῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας

καὶ εἴθε ὁ Πανάγαθος Κύριος ἡμῶν ᾿Ιησοῦς Χριστὸς νὰ μᾶς ἐνισχύει τὴν πίστη μας μὲ τὰ θαύματα τῶν ῾Αγίων μας.

• Εὐχαριστοῦμε θερμῶς τὴν κ. Σπυριδούλα Κυριακοπούλου, συνταξιοῦχο ἰατρό, ποὺ εἶχε τὴν εὐγενὴ καλοσύνη νὰ μᾶς ἐνημερώσει

γιὰ τὸ ἀνωτέρω θαῦμα.

Θερμὲς εὐχαριστίες στὸν ῾Ηγούμενο τῆς ῾Ιερᾶς Μονῆς καὶ στὴν ᾿Αδελφότητα γιὰ τὶς διευκρινίσεις καὶ τὶς ἀπαντήσεις στὰ ἐρωτήματα

ποὺ τοὺς θέσαμε. Τὸ τηλέφωνο τῆς Μονῆς ῾Αγίας Μαρίνας ῎Ανδρου εἶναι: 2282024074 .

Εὐχαριστοῦμε, τέλος, καὶ τὸν κ. Βάσο Βασιλείου γιὰ τὴν εὐγενῆ καλοσύνη του καὶ τὶς διευκρινίσεις ποὺ παρεῖχε γιὰ τὴν καταγραφὴ

τοῦ θαύματος.

(*) ᾿Εφημερ. «Στῦλος ᾿Ορθοδοξίας», ἀριθ. 64/᾿Ιανουάριος 2006, σελ. 15

imoph.org
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jul 17, 2026 5:44 pm

Image

Η εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Σχεδόν σε κάθε εικόνα της Αγίας Μαρίνας

υπάρχει μια παράσταση που προκαλεί εντύπωση.

Σε μία βλέπουμε την Αγία

να κρατά τον διάβολο από τα κέρατα.

Πολλοί ίσως να το βλέπουν

σαν μια υπερβολή της αγιογραφίας.

Όμως η Εκκλησία δεν ζωγραφίζει

παραμύθια αλλά θεολογία.

Η εικόνα αυτή δεν θέλει να μας πει ότι η Αγία

ήταν σωματικά πιο δυνατή από τον διάβολο.

Ο διάβολος είναι πνεύμα και

ασφαλώς δεν πιάνεται από τα κέρατα.

Τα κέρατα ξέρουμε ωστόσο

ότι είναι το σημείο με το οποίο ένα ζώο επιτίθεται.

Η Αγία λοιπόν

πιάνει ακριβώς από εκεί τον διάβολο,

από το σημείο δηλ. της δύναμης του.

Αυτό συμβολίζει

ότι με την χάρη του Θεού ο αγωνιστής χριστιανός

δεν αμύνεται απλώς απέναντι στο κακό,

αλλά και το αφοπλίζει

εκεί όπου φαίνεται ισχυρότερο.

Έτσι εκείνο που άλλοτε

αποτελούσε όπλο του εχθρού,

μετατρέπεται σε σημείο της ήττας του.

Η Αγία Μαρίνα όμως

δεν είναι ηρωίδα επειδή νίκησε τον διάβολο.

Είναι Αγία επειδή ακριβώς

άφησε τον Χριστό να νικήσει μέσα της.

Σε άλλη απεικόνιση βλέπουμε την Αγία

να έχει ανοιχτή την αριστερή της παλάμη, γιατί;

Αυτή η κίνηση απευθύνεται στον διάβολο

και είναι σαν του λέει "Ως εδώ’’...

Αυτό το ‘’φθάνει πια’’ που η αλήθεια είναι

πολύ μας δυσκολεύει

να το πούμε στον πειρασμό

που μας πολιορκεί,

έτσι μέσα από την καρδιά μας....

Η χειρονομία της Αγίας είναι

χειρονομία ενός ανθρώπου

που έπαψε να διαπραγματεύεται με τον πειρασμό.

Δεν συζητά πλέον μαζί του, δεν συμβιβάζεται.

Του αντιστέκεται "στερεός τῇ πίστει".

Και ενώ το ένα χέρι αρνείται τον διάβολο,

το άλλο βλέπουμε να κρατά τον Σταυρό.

Αυτή είναι όλη η πνευματική ζωή μας.

Δεν αρκεί να πούμε ‘’όχι’’ στο κακό

χρειάζεται συγχρόνως

να κρατηθούμε κι από τον Χριστό.

Γιατί μόνο τότε το ‘’όχι’’ γίνεται νίκη

και όχι απλώς μια πρόσκαιρη αντίσταση.

Βοήθεια όλων τούτη η μικρή Αγία κοπέλα

(για δεν ξέρω εάν το ήξερες

όταν μαρτύρησε ήταν περίπου 15 χρόνων!!!)

Πατήρ Ιωάννης Παπαδημητρίου.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jul 17, 2026 6:09 pm

Image

“Είμαι η Μαρίνα και είμαι 15 ετών…”

Ο μακαριστός καθηγητής Θεολόγος Παναγιώτης Τρεμπέλας, είχε κληθεί να μιλήσει σε Ναό την ημέρα της εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Την παραμονή το βράδυ προβληματίστηκε με το νεαρό της ηλικίας της όταν εκλήθη στο Μαρτύριο.

Θα πω : 21 και όχι 15 ετών, το 15 θα είναι υπερβολές του Συναξαριστή.

Ακούει λοιπόν κτυπήματα στην μπαλκονόπορτα του δωματίου όπου εφιλοξενείτο.

Βγαίνει στο μπαλκόνι και βλέπει ένα κοριτσάκι κρεμασμένο στα κάγκελα του μπαλκονιού να του λέει τρεις φορές

μετ’ επιτάσεως : 15, όχι 21.

17 Ιουλίου 1958. Και ο μακαριστός Ιεροκήρυκας κ. Δημήτριος Παναγόπουλος έλεγε:

Έβγαζα το περιοδικό ”Αγία Μαρίνα” και μια χρονιά που πλησίαζε η εορτή της Αγίας Μαρίνας, θέλησα να γράψω κάτι γι’ αυτήν

και τον βίο της.

Διάβαζα λοιπόν τους Συναξαριστές και άλλα βιβλία, τα οποία περιέγραφαν τον Βίο και τα Μαρτύρια της Αγίας.

Όλα καλά τα έβρισκα και κρατούσα σημειώσεις.

Ένα όμως σημείο δεν μου άρεσε και δεν το έβρισκα καθόλου σωστό και ήταν η ηλικία της Αγίας.

Δεν μπορούσε να δεχτώ, ότι η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε σε ηλικία 15 ετών!

Δεν είναι δυνατόν – έλεγα – να υποστεί ένα τόσο μεγάλο μαρτύριο, ένα παιδί 15 ετών και μάλιστα κοπελίτσα.

Και κατέληγα, πως οι βιογράφοι της, έκαναν λάθος ή ήταν τυπογραφικό λάθος, ότι δηλ. ήθελαν να γράψουν 25 ή 35 ετών και

από απροσεξία έγραψαν 15.

Έτσι σκέφτηκα να γράψω, χωρίς να αναφέρω την ηλικία της Αγίας.

Αλλά και πάλι δεν με ανέπαυε αυτή η λύση, μου φαινόταν μεγάλη παράλειψη.

Και έτσι περνούσαν οι μέρες και δεν μπορούσα να αποφασίσω τι θα κάνω τελικά.

Ένα απόγευμα όμως με επισκέφτηκε μια γνωστή μου ηλικιωμένη κυρία, η κυρά Δέσποινα και μου είπε τα εξής:

– Κύριε Δημήτρη μου, θέλω να σου πω κάτι που μου συνέβη σήμερα.

Στο ημιυπόγειο δωματιάκι μου, το πρωΐ που σκούπιζα βλέποντας προς το μικρό παραθυράκι που είναι ίσα με το δρόμο,

βλέπω ένα κοριτσάκι με σχολική ποδιά και με κοτσίδες πολύ όμορφο και μου λέει:

– Γεια σου γιαγιά, τι κάνεις;».

-Να παιδί μου, παιδεύομαι εδώ με το πλύσιμο. Αλλά ποιανού παιδί είσαι εσύ; Δεν σε γνωρίζω».

–Είμαι η Μαρίνα γιαγιά, με γνωρίζεις, έχεις έρθει πολλές φορές στο σπίτι μου στο Θησείο!

(Στο Θησείο βρίσκεται Ναός της Αγίας Μαρίνας).

– Δεν γνωρίζω κόρη μου καμμία Μαρίνα στο Θησείο!

– Πώς! Με γνωρίζεις γιαγιά, είμαι η Μαρίνα και είμαι 15 ετών και μένω στο Θησείο!

Και μόλις τα είπα αυτά, την έχασα από τα μάτια μου!

– Τι είναι αυτό κυρ Δημήτρη μου; Δεν καταλαβαίνω τίποτε!

Τότε κατάλαβα, ότι αναγκάστηκε η Αγία να μου απαντήσει για το θέμα της ηλικίας της που με απασχολούσε,

μέσω της κ. Δέσποινας. Δαγκώθηκα, δάκρυσα και συγκλονισμένος της είπα:

– Μην ασχολείσαι κυρά Δέσποινα με αυτά, δεν είναι για όλους.

Αυτά είναι για κάποιους άλλους ανόητους… και εννοούσα τον εαυτό μου που δυσπίστησα, ότι η Αγία μαρτύρησε

στην ηλικία των 15 ετών.

Έκτοτε όχι μόνο δεν τολμούσα να αμφισβητήσω τα γραφόμενα των βιβλίων, αλλά έλεγα ότι στα θέματα αυτά,

δεν έχουν καμμία θέση, ούτε η λογική μας, ούτε τα νομίζω τα δικά μας, ούτε το εγώ το δικό μας…

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jul 17, 2026 6:16 pm

Image

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΣΕΜΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΟΥΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ.

ΣΕ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΆΓΙΟΣ, ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ!

Κάποιος νέος διηγόταν:

«Είμαι Πειραιώτης. Μόλις επέστρεψα από το αλβανικό μέτωπο. Κινδύνεψα. Δίπλα μου ακριβώςε, έπεσε μια οβίδα.

‘Ανοιξε ολόκληρο πηγάδι. Εκείνη τη στιγμή, έρχεται αστραπιαία ένας παπάς – που βρέθηκε; και μου δίνει μια γερή σπρωξιά.

Μ΄ έριξε στο χώμα, αντίθετα από την οβίδα. Γλίτωσα, κυριολεκτικά από θαύμα.

Όταν γύρισα στο Πειραιά, άρχισα να ρωτώ γνωστούς παπάδες και να κοιτάζω φωτογραφίες ιερωμένων, για να βρω

τον παπά μου μ΄έσωσε. Εκείνος, μόλις μ΄ έσπρωξε, εξαφανίστηκε.

Ταραγμένος όπως ήμουν, ούτε που μου ‘ κοψε να τον αναζητήσω εκείνη τη στιγμή.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που μου δείξανε, ήταν και μια του Αγίου Νεκταρίου.

Αυτός είναι! Φώναξα ανατριχιασμένος.

Γι΄αυτό έρχομαι στο μοναστήρι. Ήθελα κι εγώ, κάτι να προσφέρω στο μοναστήρι του.

Ρώτησα κι έμαθα ότι έσπασαν τα κεραμίδια τους και δεν είχαν χρήματα οι μοναχές να τα επισκευάσουν.

Ανέλαβα εγώ. Θα τα κάνω καινούργια απ΄την αρχή. Γι΄αυτό πηγαίνω. Είναι η δεύτερη φορά.

Όταν πρωτοπήγα, με υποδέχτηκαν οι μοναχές, δίχως να με γνωρίζουν. «Ήρθατε για τα κεραμίδια;» με ρώτησαν!

Τα΄ χασα. Δεν είχα πει τίποτα σε κανένα. Βλέποντας την απορία μου, μου είπαν:

« Ήρθε χτες βράδυ χαρούμενος ο Δεσπότης μας (σ.σ. ο Άγιος) και μας το είπε! …»».

Αυτά μου διηγήθηκε το παλικάρι. Ανεβήκαμε όλοι μαζί στο μοναστήρι.

Πήγα στον τάφο, γονάτισα κι άρχισα να κλαίω με λυγμούς.

Εκείνη τη στιγμή μια υπέροχη μυρωδιά γιασεμιού απλώθηκε. Άρχισα να ψάχνω μέσα στην αυλή την κρεβατίνα με το γιασεμί.

Η Γερόντισσα Παρασκευή με ρώτησε τι ψάχνω.

Όταν της εξήγησα, μου είπε:

«Δεν έχουμε γιασεμί στο μοναστήρι. Ούτε βασιλικό. Σε υποδέχτηκε ο Άγιος, παιδί μου!».

Από τότε, πίστεψα πιο δυνατά στη χάρη του.

psigmataorthodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jul 17, 2026 6:33 pm

Image

«Γέροντα, πώς ομοιάζουν οι Χριστιανοί σήμερα;» «Σαν τα καρπούζια, παιδί μου...»

Με αυτή την απλή, γεμάτη πνευματική σπιρτάδα κουβέντα, ένας γέροντας στο Άγιον Όρος αποτύπωσε μια μεγάλη αλήθεια

για την εποχή μας.

Αν το καλοσκεφτείς, το καρπούζι είναι ένα φρούτο που εύκολα σε ξεγελάει.

Απ' έξω, καταπράσινο και στιβαρό - Βλέπεις μια επιφάνεια όμορφη, σκληρή, που σου δίνει την εντύπωση πως τίποτα δεν τη λυγίζει.

Έτσι είναι και πολλοί Χριστιανοί σήμερα.

Φοράνε το «ένδυμα» της ευσέβειας, ξέρουν τα λόγια, ακολουθούν τα έθιμα, δείχνουν ακλόνητοι.

Από μέσα, όμως, τι γίνεται; Εκεί είναι το μεγάλο ερώτημα.

Γιατί το καρπούζι, αν δεν έχει ωριμάσει σωστά στον ήλιο, αν δεν έχει τραβήξει τους χυμούς που πρέπει από τη γη, μένει άγουρο.

Ή, ακόμα χειρότερα, σαπίζει εσωτερικά χωρίς να φαίνεται τίποτα στην επιφάνεια.

Όπως τονίζει συχνά η γεροντική σοφία, η πνευματική ζωή δεν είναι βιτρίνα.

«Όταν αγοράζεις ένα καρπούζι, δεν το παίρνεις για το φλοιό του, αλλά για τη γλυκάδα της σάρκας του.

Έτσι και ο Θεός, δεν κοιτάζει το εξωτερικό μας περιτύλιγμα, αλλά αν η καρδιά μας είναι γλυκιά, γεμάτη αγάπη,

ταπείνωση και καλοσύνη.»

Σήμερα, οι άνθρωποι έχουμε μάθει να χτυπάμε το καρπούζι για να δούμε αν είναι καλό.

Η ίδια η ζωή, με τις θλίψεις, τις δοκιμασίες και τις καθημερινές δυσκολίες, μας «χτυπάει» για να φανεί τι ήχο βγάζουμε.

Βγάζουμε ήχο κούφιο και γεμάτο εγωισμό;

Ή ήχο μεστό, που δείχνει ότι μέσα μας υπάρχει πνευματικός καρπός;

Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να φαινόμαστε απλώς «καταπράσινοι» και άψογοι εξωτερικά.

Το στοίχημα για τον Χριστιανό του σήμερα είναι να εκθέσει την ψυχή του στον Ήλιο της Δικαιοσύνης — τον Χριστό —

ώστε να ωριμάσει εσωτερικά.

Μόνο τότε, όταν κάποιος τον πλησιάσει και τον «κόψει», θα βρει μια καρδιά γεμάτη πνευματική γλυκάδα,

έτοιμη να ξεδιψάσει τον πλησίον.

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Jul 17, 2026 6:34 pm

Image

“ΘΥΜΑΜΑΙ, ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ 55-60 ΕΤΩΝ, ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΡΙΑ:

ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ…”

ΓΕΡΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΞΕΝΟΦΩΝΤΙΝΟΣ (1893 – 1984)

-Θυμᾶμαι, ὅταν ἤμουν 55-60 ἐτῶν, εἶχα μία μεγάλη ἀπορία.

῎Ηθελα νά μάθω πῶς εἶναι ὁ Χριστός. Προσεύχομαι συνεχῶς, ἀλλά ποτέ δέν τόν εἶδα μέ τά μάτια μου πῶς εἶναι.

Εἶναι ἄραγε, ἄνθρωπος ὅμοιος μέ ἐμένα;

῎Ετσι συχνά ἐρωτοῦσα τόν Χριστό μέ τόν λογισμό μου:

-«Πῶς εἶσαι Χριστέ μου; ῎Εχεις στόμα, χέρια μάτια, πόδια;

Περπατᾶς ὅπως ἐμεῖς;

Τώρα ποῦ εὑρίσκεσαι καί ἀπό ποῦ ἔρχεσαι ὅταν σέ καλῶ στήν προσευχή μου;

Πῶς εἶσαι ἐδῶ καί συγχρόνως βρίσκεσαι καί στούς Οὐρανούς;

Οπότε, μία νύκτα, πρίν κτυπήσῃ ἡ καμπάνα γιά τήν ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ, τοῦ ῎Ορθρου καί τῆς θείας Λειτουργίας,

ἄκουσα στήν πόρτα τοῦ Κελλιοῦ μου δύο-τρεῖς κτύπους.

Σηκώθηκα, ἄνοιξα, καί τί βλέπω μπροστά μου;

῏Ηταν ἕνας Ἀρχιερέας, νέος στήν ἡλικία, μαυρογένειος, ντυμένος τά χρυσοποίκιλτα ἀρχιερατικά του ἄμφια.

Τό πρόσωπό του ἦταν λουσμένο μέσα σ᾿ ἕνα ὑπερκόσμιο καί ὑπερφυσικό φῶς.

῞Οταν Τόν εἶδα, (τότε δέν εἶχα χάσει τό φῶς τῶν ὀφθαλμῶν μου), θαμπώθηκα ἀπό τήν λάμψη του.

῎Εκανα δύο τρία βήματα πρός τά πίσω φοβούμενος, καί ψιθύρισα τό

«Κύριε ἐλέησον».

῎Εκανα ἐναγωνίως τόν Σταυρό μου καί τόν ἐρώτησα διστακτικά:

-Ποῖος εἶσαι, Ἄνθρωπέ μου; Πῶς ἦλθες τέτοια ὥρα στό κελλί μου;

Δεν μοιάζεις για ἁπλός ἄνθρωπος. Κάποιος ῞Αγιος Δεσπότης θά εἶσαι. Ποιό εἶναι το ὄνομά σου;

-” Ἐγώ εἶμαι Ἐκεῖνος πού ἐπιθυμοῦσες να γνωρίσῃς.

Θα σε ἐπισκεφθῶ γιά δεύτερη καί τελευταία φορά στό τέλος τῆς ζωῆς σου για να σε πάρω κοντά μου.! “

Μετά ἀπ᾿ αὐτά τά λόγια ἐξαφανίσθηκε ἀπό κοντά μου.

Κατάλαβα, ὅτι αὐτός ἦταν ὁ Δεσπότης Χριστός, τοῦ ὁποίου τήν ἀνθρώπινη μορφή ἤθελα νά γνωρίσω τόν τελευταῖο καιρό.

Μετά τήν ἀναχώρησί Του, ἡ καρδιά μου γέμισε ἀπό μία ἀπερίγραπτη χαρά καί γλυκύτητα.

Τόν ἐδόξασα καί Τόν εὐχαριστοῦσα γι᾿ αὐτή τήν μεγάλη ἐπίσκεψί Του σ᾿ ἐμένα τόν ἄθλιο καί ἄσωτο.

simeiakairwn
XAPA

Previous

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ