Οι απειλές της Γερμανίας μπορεί να δείχνουν συμφωνία αλλά υπάρχει φόβος κάποιοι στην Γερμανική κυβέρνηση να αρχίσουν να πιστεύουν στο plan B.
Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2011 ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε προτείνει στον Βενιζέλο στο Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στην Πολωνία να πάρει ένα σημαντικό κεφάλαιο 50-60 δισεκ. ευρώ ώστε η Ελλάδα να διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα και να αποχωρήσει από το ευρώ.
Το διπλό νόμισμα που πρότεινε ο Schaeuble είναι ανοησία γιατί δεν υπάρχει χώρα με δύο νομίσματα.
Η νέα δραχμή θα υποτιμάτο 80-90% αμέσως μόλις εμφανιζόταν καθώς η κοινωνία θα στρεφόταν πάλι στο ευρώ.
Η δραχμή θα δεχόταν επίθεση εκ των έσω και όχι μόνο από κερδοσκόπους αν δεν είχε κλειδωμένη συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ.
Το παράλληλο νόμισμα θα ήταν οικονομική αυτοκτονία για την Ελλάδα, εθνική τραγωδία.
Οι παράμετροι αυτοί δείχνουν ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία άρα πως υποστηρίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία;
Το μείζον αυτό ερώτημα έχει πολιτική απάντηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεχθεί και θα συμφωνήσει στην 5η αξιολόγηση και θα δεχθεί μέτρα καθαρά μνημονιακού χαρακτήρα.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και το ασφαλιστικό και να αφήσει μόνο αργότερα τα εργασιακά και με βάση αυτή την νέα αλλαγή η ΕΕ να συμφωνήσει σε τμηματοποίηση της χρηματοδότησης.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές.
Η Ελλάδα θα δώσει περισσότερα και θα πάρει λιγότερα και κάτω από ειδικούς όρους.
Π.χ. η τμηματοποίηση της χρηματοδότησης θα είναι τέτοιας κλίμακας ώστε η Ελλάδα να έχει κεφάλαια μόνο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της όχι για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό.
Η Ελλάδα θα πληρώσει τα 1,53 δισεκ. στο ΔΝΤ και τα 6,7 δισεκ. στην ΕΚΤ λόγω των λήξεων δύο ελληνικών ομολόγων που κατέχει 20 Ιουλίου 3,49 δισεκ. και 20 Αυγούστου 3,18 δισεκ. μέσω της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκ. της δεύτερης δανειακής σύμβασης και αύξησης των εντόκων.
Η ΕΚΤ έχει αναφέρει ότι αν υπάρξει συμφωνία που σφραγιστεί σε Eurogroup θα αυξήσει το όριο των εντόκων από 14,9 δισεκ. σε 18 δισεκ. ευρώ αν και υπάρχουν εισηγήσεις σε περίπτωση συμφωνίας η αύξηση των εντόκων να είναι μόνο 1,5 δισεκ. και όχι 3 δισεκ. ευρώ.
Την αύξηση στα έντοκα αν και όποτε έρθει θα πρέπει να εγκρίνει και ο SSM.
Η Ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% σε ομηρία.
Θα υπογράψει την συμφωνία μάλλον 5 ή 8 Ιουνίου.
Το σενάριο που θέλει Eurogroup 1 Ιουνίου δεν είναι βέβαιο ότι χρονικά μπορεί να προετοιμαστεί καθώς τα τεχνικά κλιμάκια δεν τα έχουν ακόμη βρει.
Η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε μνημονιακού τύπου συμφωνία, θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα συρθεί σε μια περιπέτεια μέτρων.
Ωστόσο ακόμη απολαμβάνει της αποδοχής της κοινωνίας όταν η διαφορά από την ΝΔ είναι χαοτική.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον προκάτοχος της διαπραγματεύτηκε, μπορεί να μην πέτυχε πολλά αλλά διαπραγματεύτηκε και αυτό θα είναι το πολιτικό bonus που λαμβάνει από την κοινωνία.
www.bankingnews.gr
