Περί Αλβανών...

Περί οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας και όχι μόνο...

Re: Περί Αλβανών...

Unread postby Giannis » Thu Feb 16, 2017 2:01 pm

student wrote:Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αυτή τη συζήτηση. Μαθαίνω πολλά πράγματα κυρίως από τον Γιάννη-Γιώργο, μιας και τις ελληνικές τοποθετήσεις τις έχω πάνω κάτω ξανασυναντήσει. Μέχρι τώρα δεν μου ειχε δοθεί η δυνατότητα να συνομιλήσω ελεύθερα με έναν Ορθοδοξο Αλβανό ο οποίος μεγάλωσε κι όλας στην Ελλάδα και δηλώνει συμπάθεια προς αυτήν, ώστε να καταλάβω το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα, και τα ιστορικά και τα όσα γίνονται τώρα μας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Έχω συνομιλήσει με μουσουλμάνους αλβανούς, έχω συνομιλήσει με εθνικιστές αλβανούς, αλλά αυτή τη σκοπιά, την "μετριοπαθή - χριστιανική" δεν την είχα συναντήσει.
Ήδη έχουν ξεκαθαρίσει πολλά μέσα στο κεφάλι μου και σας ευχαριστώ όλους γι αυτό.

Θα ήθελα να κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις στον Γ-Γ για να μάθω μερικά πραγματα σχετικά με τους μουσουλμάνους αλβανούς.
Κατ αρχήν πόσοι είναι σε αναλογία του πληθυσμού μέσα στην αλβανία, και πόσοι σε αναλογία στο σύνολο τον αλβανών με τη διασπορά.
Ποιά είναι η αναλογία τους μέσα στα ένοπλα κινήματα, ειδικότερα στον UCK?
Ποια είναι η σχέση τους με τους χριστιανούς αλβανούς? Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους?
Ποιά ειναι η στάση τους απεναντι στην χριστιανική ελλάδα? Είναι ίδια με αυτή που κρατάει Γ-Γ ή υπάρχουν διαφορές?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Οι Μουσουλμάνοι της Αλβανίας είναι πολύ πιο λίγοι από αυτό που πιστεύετε. Στα χαρτιά είναι κάπου 60% αλλά η πραγματικότητα δεν τους βάζει πάνω από 30%. Αυτοί που πηγαίνουν σε τζάμια είναι ένα 10-20 τοις εκατό αλλά ακόμα κι αυτοί ούτε που ακολουθούν τις μιυσουλμανικες διδαχές. Τρώνε χοιρινό πίνουν αλκοόλ, σίγουρα δεν προσεύχονται 5 φορές την ημέρα και οι γυναίκες δεν φοράνε μπουρκα. Είναι μια πολύ μικρή θα έλεγα αμελητέα μειονότητα που ακολουθούν κατά γράμμα τις μιυσουλμανικες διδαχές. Όλοι οι υπόλοιποι ούτε που πατάνε σε τζάμι και λένε πως είναι Μουσουλμάνοι επειδή ο παππούς τους ήταν Μουσουλμάνος.

Οι Αλβανοί της διασποράς σίγουρα έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τον μουσουλμανισμο. Γενικά ποτέ μας δεν είχαμε καλή σχέση με τις θρησκείες. Αυτοί οι οποίοι έχουν πάει στην Συρία για να πολεμήσουν και δεν ξεπερνάνε τα 100 άτομα έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από τις Σαουδαραβικες Οργανώσεις που έχουν ανοίξει κάποια τζάμια.

Όσον αφορά τον UCK είναι απλά μια προπαγάνδα που ανακυκλώνετε από τους Σέρβους κάθε λίγο και λιγάκι αλλά και από κάποιους Έλληνες που έχουν δαιμονοποιησει τους Αλβανούς σε μέγιστο βαθμό. Ο UCK δραστηριοποιηθηκε στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και ΜΟΝΟ. Στον UCK πήραν μέρος ακόμα και γυναίκες και δεν ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση τουλάχιστον δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Ο UCK φανταστείτε δεν πήρε τα όπλα του από την Αλβανία όπως λένε κάποιοι αλλά από τους Κοσσοβαρους του εξωτερικού που βοήθησαν με χρήματα για τον σκοπό της απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδιου. Η επίσημη Αλβανία μάλιστα με τον Μπερισα είχε κάνει εμπαργκο στον UCK και πούλαγε πετρέλαιο στον Μιλόσεβιτς και δεν αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξαρτητο, μόνο όταν ήρθαν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες Αλβανοί διωκομενοι από τους Σέρβους αλλάξαμε στάση και μόνο όταν το ΝΆΤΟ επενέβη.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως σχέδιο για να γίνει κάποια μεγάλη Αλβανία δεν υπήρξε καθώς ο UCK έγινε ως αντίδραση στην απαγόρευση της Αλβανικής από τον Μιλόσεβιτς και στην απόσυρση της σχετικής αυτονομίας που είχε το Κοσσυφοπέδιο επί Γιουγκοσλαβιας. Είχαν υπάρξει και επί Τίτο κάποιες επαναστάσεις και αντιδράσεις από τους Αλβανούς αλλά Χειροτερεψε επί Μιλόσεβιτς. Ο UCK εντέλει δεν κέρδισε τον πόλεμο καθώς οι Σέρβοι είχαν περισσότερο και πιο καλά εκπαιδευμένο στρατό και απλά είχε περιοριστεί σε αντάρτικο. Σε ένα χωριό μάλιστα ο Σερβικος στρατός μπήκε και σκότωσε 70 ανθρώπους με την κατηγορία πως βοηθούσαν τον UCK.

Ο UCK μετά τον πόλεμο υποχρεώθηκε από το ΝΆΤΟ να παραδώσει όλα του τα όπλα για να μην προκληθούν άλλες εντάσεις. Τώρα δεν υπάρχει ποια και μόνο κάποιοι βετεράνοι κάνουν κάθε λίγο και λιγάκι κάποιες εντάσεις επειδή θέλουν να αναγνωρίστουν επίσημα και να πάρουν σύνταξη από το κράτος του Κοσσοβου. Ο UCK δεν είχε κάποια μουσουλμανικη οργάνωση ή προσανατολισμό αλλά μόνο απελευθερωτικο όπως και οι Κουρδοι σε πολύ πιο Light μορφή.

Με τους Χριστιανούς δεν υπάρχει καμία ένταση και ιστορικά οι γάμοι μεταξύ μας γινόντουσαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν τα βλέπουμε αυτά. Η μητέρα μου ήταν από Χριστιανική οικογένεια και ο πατέρας μου από Μπεκτασιδες που είναι μια μουσουλμανικη αίρεση αλλά ο ίδιος δεν ακολουθεί καμία θρησκεία.

Μεταξύ μας δεν έχουμε κάνει εμφύλιους λόγω θρησκείας και ούτε περνάει από το μυαλό μας.

Οι Χριστιανοί βλέπουν την Ελλάδα με καλό μάτι αλλά ο ρατσισμός που επιδεικνύουν πολλοί Έλληνες χαλάει λίγο το κλίμα. Γενικά μιλώντας είναι ουδέτεροι δηλαδή δεν μισούμε αλλά ούτε και έχουμε κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς την Ελλάδα. Πολλοί έχουν βαπτιστεί Ορθόδοξοι ενώ οι Καθολικοί του Βορρά είναι κι αυτοί με φιλικές διαθέσεις.
Giannis

Unread postby INA_OSI_EN » Thu Feb 16, 2017 2:10 pm

Giannis wrote:
Η Αλβανία γύρω γύρω περιτριγυριζεται από Αλβανικους πληθυσμούς, πως το εξηγείς αυτό? Πως εξηγείς ότι έξω από τα επίσημα σύνορα της Αλβανίας ζει μια επίσης ισάριθμη σε πληθυσμό Αλβανία? Κάποια αδικία έχει γίνει εδώ δεν νομίζεις? Ξαναλέω όμως ότι άλλο το όνειρο που έχει μια μερίδα κι άλλο το τι θέλει η πλειοψηφία. Ούτε δύναμη υπάρχει κι ούτε θέληση. Όπως κάποτε κυκλοφορούσαν οι μεγάλες Ελλάδες, οι μεγάλες Σερβιες και οι μεγάλες Βουλγαριες έτσι και οι Μεγάλες Αλβανιες.

Συγγνώμη το ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος δεν σημαίνει πως πρέπει να δέχομαι και να κλείνω τα μάτια όταν ακούω ανακρίβειες και φασιστικές εκφράσεις από άλλους Χριστιανούς. Το να είσαι Ορθόδοξος δεν είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας κι ούτε κερδίζεις αυτόματα την Βασιλεία των Ουρανών λες και είναι κληρονομιά. Ο Θεός θα κρίνει σκληρότερα εμάς που δεν ακολουθήσαμε τις επιταγές του πάρα τους αλλοδοξους. Όλα θα κριθούν εκεί πάνω.

Πάντως εάν εγώ ήμουν χριστιανός Ορθόδοξος Αλβανός η επιθυμία μου θα ήταν να αλλάξουν όλοι οι ομοεθνείς μου είτε ζουν μεσα είτε έξω από την Αλβανία και να γίνουν πρωτα χριστιανοί Ορθόδοξοι και μετά να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων. Μια Μεγάλη Αλβανία μ έναν κατεξοχήν πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό και με μια εσωτερική εξαρση του εθνικισμού της μόνο πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει σε ολοκληρα τα Βαλκάνια.
Αλλωστε ως χριστιανοί ορθόδοξοι καταδικάζουμε τον εθνικισμό ως αίρεση. Εγω εάν ήμουν Αλβανός ορθόδοξος χριστιανος θα ήμουν πλησιέστερα πνευματικά με τους ομόδοξους σέρβους χριστιανούς παρά με τους κοσοβάρους μουσουλμάνους. Ετσι σιγά σιγά μπορούμε να νικήσουμε τα εθνικιστικά πάθη που μας έχουν καλλιεργήσει οι ισχυροι της γης στα κράτη της Βαλκανικής

Πχ εγω προσωπικά ως Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος αισθάνομαι περισσοτερο πνευματικό αδερφό τον Τουρκο ρωμιο κρυπτοχριστιανό που έρχεται τακτικά και επισκέπτεται ορθοδοξα προσκυνήματα στην Ελλαδα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο παρά μ έναν Ελληνα 12θειστή και αρχαιολάτρη ειδωλολάτρη
INA_OSI_EN

Unread postby Giannis » Thu Feb 16, 2017 2:53 pm

INA_OSI_EN wrote:
Giannis wrote:
INA_OSI_EN wrote:Ευχομαι Γιωργο ολος ο αλβανικος λαος ν αποκτησει ορθοδοξη ταυτοτητα

Κάποτε ήμασταν όλοι μας Ορθόδοξοι πριν έρθουν οι Τούρκοι αλλά θα ξαφνιαστεις αν σου πω πως αν πας σε εκκλησίες Ορθοδοξες στην Αλβανία στην λειτουργία που γίνεται ψαλουν όλος ο λαός καθολι την διάρκεια. Κάτι που δεν το έχω δει στην Ελλάδα.

Δυστυχώς τα τελευταία 600 χρόνια από την κατάκτηση των Τούρκων πάθαμε μεγάλη ζημιά.

Γιάννη- Γιώργο θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σε ρωτήσω εάν οι χριστιανοί ορθοδοξοι Αλβανοί της Αλβανίας ( όχι της διασποράς) εάν έχουν ρωμαιϊκη συνείδηση;

Δηλαδη θα μπορούσε να υπάρξει προσφορο έδαφος αναπτυξης ενός ελληνιστικού πολιτισμού στην Αλβανία όπως αυτός υπήρξε στο Βυζάντιο; Γιατί εάν διαβάζεις και το τοπικ " Επερχόμενα και προφητείες" που τα συζητάμε εκτενέστατα θα εχεις προ πολλού καταλάβει ότι κάτι τετοιο - δηλαδή η αναβίωση της ρωμιοσυνης - αναμένεται. Αλλωστε εάν διαβάσεις και την προφητεία του Αγίου Ανδρέα του δια Χριστον Σαλου κάτι τετοιο περιγράφεται

"Εκείνη την εποχή το Ιλλυρικό θα επανέλθει στο βασίλειο των Ρωμαίων, ενώ η Αίγυπτος θα συνθηκολογήσει"

Ναι έχουν ρωμαϊκή συνείδηση. Θα σου πω και το άλλο από την μεριά της μητέρας μου ο παππούς της ήταν παπάς και είχε εκκλησία πριν τα καταστρέψουν οι Κομουνιστές και όλο το σόι της μητέρας μου έχει Χριστιανικά ονόματα όπως Θωμάς, Πέτρος, Δάφνη ενώ ακόμα και απο την μεριά του πατέρα μου που ήταν και καλά Μουσουλμάνοι υπήρχαν ονόματα αρχαιοελληνικα όπως Σωκράτης που είναι ο θείος του πατέρα μου.

Οι Αλβανοί ήταν Χριστιανοί και πολύ κοντά με τους Έλληνες πριν έρθουν οι Τούρκοι γιαυτο και ο Σκεντερμπεης πολεμούσε με το Βυζαντινό λάβαρο. Δεν ήταν Έλληνας αλλά Αλβανός Ρωμιός και γιαυτό ήξερε να μιλάει και Ελληνικά και γιαυτό υπέγραφε και ως Ηπειρώτης καθότι δεν ήταν πλήρως ξεκαθαρισμενη η εθνική ταυτότητα μας. Μπορώ να σου δείξω εκατοντάδες αλβανικες λέξεις που έλκουν την καταγωγή από τα αρχαία Ελληνικά. Ενα μικρό παράδειγμα, Λουλε που στα αλβανικά σημαίνει λουλούδι, είναι προφανής η κοινή ρίζα. Πι που στα αλβανικά σημαίνει πίνω, και εδώ προφανής η κοινή ρίζα. Και εκατοντάδες άλλες λέξεις που είναι από τα αρχαία Ελληνικά.

Η πλάκα είναι πως είμαστε ένας λαός με κοινή ρίζα και οι Έλληνες λένε πως έχουν πιο πολλά κοινά με τους Σέρβους που ήρθαν τον έκτο αιώνα μόνο και μόνο επειδή είναι Ορθοδοξοι. Εδώ είχε γίνει αίτημα πριν την ανεξαρτητοποιηση της Αλβανίας για κοινή ομοσπονδία με την Ελλάδα. Το ότι κάποιοι από μας είναι Μουσουλμάνοι δεν λέει κάτι διότι και οι Έλληνες της Θράκης είναι Μουσουλμάνοι αλλά δεν λέει κάτι αυτό.
Giannis

Unread postby Giannis » Thu Feb 16, 2017 3:08 pm

INA_OSI_EN wrote:
Giannis wrote:
Η Αλβανία γύρω γύρω περιτριγυριζεται από Αλβανικους πληθυσμούς, πως το εξηγείς αυτό? Πως εξηγείς ότι έξω από τα επίσημα σύνορα της Αλβανίας ζει μια επίσης ισάριθμη σε πληθυσμό Αλβανία? Κάποια αδικία έχει γίνει εδώ δεν νομίζεις? Ξαναλέω όμως ότι άλλο το όνειρο που έχει μια μερίδα κι άλλο το τι θέλει η πλειοψηφία. Ούτε δύναμη υπάρχει κι ούτε θέληση. Όπως κάποτε κυκλοφορούσαν οι μεγάλες Ελλάδες, οι μεγάλες Σερβιες και οι μεγάλες Βουλγαριες έτσι και οι Μεγάλες Αλβανιες.

Συγγνώμη το ότι είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος δεν σημαίνει πως πρέπει να δέχομαι και να κλείνω τα μάτια όταν ακούω ανακρίβειες και φασιστικές εκφράσεις από άλλους Χριστιανούς. Το να είσαι Ορθόδοξος δεν είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας κι ούτε κερδίζεις αυτόματα την Βασιλεία των Ουρανών λες και είναι κληρονομιά. Ο Θεός θα κρίνει σκληρότερα εμάς που δεν ακολουθήσαμε τις επιταγές του πάρα τους αλλοδοξους. Όλα θα κριθούν εκεί πάνω.

Πάντως εάν εγώ ήμουν χριστιανός Ορθόδοξος Αλβανός η επιθυμία μου θα ήταν να αλλάξουν όλοι οι ομοεθνείς μου είτε ζουν μεσα είτε έξω από την Αλβανία και να γίνουν πρωτα χριστιανοί Ορθόδοξοι και μετά να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων. Μια Μεγάλη Αλβανία μ έναν κατεξοχήν πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό και με μια εσωτερική εξαρση του εθνικισμού της μόνο πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει σε ολοκληρα τα Βαλκάνια.
Αλλωστε ως χριστιανοί ορθόδοξοι καταδικάζουμε τον εθνικισμό ως αίρεση. Εγω εάν ήμουν Αλβανός ορθόδοξος χριστιανος θα ήμουν πλησιέστερα πνευματικά με τους ομόδοξους σέρβους χριστιανούς παρά με τους κοσοβάρους μουσουλμάνους. Ετσι σιγά σιγά μπορούμε να νικήσουμε τα εθνικιστικά πάθη που μας έχουν καλλιεργήσει οι ισχυροι της γης στα κράτη της Βαλκανικής

Πχ εγω προσωπικά ως Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος αισθάνομαι περισσοτερο πνευματικό αδερφό τον Τουρκο ρωμιο κρυπτοχριστιανό που έρχεται τακτικά και επισκέπτεται ορθοδοξα προσκυνήματα στην Ελλαδα και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο παρά μ έναν Ελληνα 12θειστή και αρχαιολάτρη ειδωλολάτρη

Συμφωνώ μαζί σου. Εγώ δεν καίγομαι για καμιά αλλαγή συνόρων. Εμένα μενδιαφερει η οικονομική ανάπτυξη όπου και να είναι οι Αλβανοί. Και κάποια στιγμή θα αλλάξουν όλοι οι Αλβανοί σε Ορθόδοξοι και θα γίνουμε ένα με εσάς, Ρωμιοί!
Giannis

Unread postby lampros » Thu Feb 16, 2017 3:40 pm

Μα το ρωμιοί ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από το νέα ρώμη που ήταν η Κωνσταντινούπολη
Οι μικρασιατες ήταν ελληνική μειονότητα στη Τουρκιά , οι βορειοηπειρώτες επίσης ελληνική μειονότητα στο νεοσχηματισθεν κράτος μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που λέγετε Αλβανία
Αλβανικό έθνος δεν υπάρχει σαν ταυτότητα από παλιά , έγινε πρόσφατα μετά τη διάλυση των Οθωμανών
Οι μακεδόνες και οι Θρακιώτες έλληνες είναι όλοι

Το ρωμιός σημαίνει έλληνας, μιλούσαν ελληνικά είχαν ελληνική συνείδηση και ήταν χριστιανοί

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να θυμώνει κάποιος που είναι από την Αλβανία
Η είναι ελληνικής καταγωγής όπως oi βορειοηπειρώτες η είναι τουρκαλβανος η είναι κάτι ενδιάμεσο που δεν νοιώθει καμία από τις δυο ταυτότητες και θεωρεί τον εαυτό του μόνο αλβανό πολίτη του νέου αυτού κρατιδίου

Σεβαστό ότι και να νοιώθει ο καθένας εμείς οι έλληνες δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με κανέναν και δεν έχουμε επεκτατικές διεκδικήσεις , τους αγαπάμε όλους
Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους όλους μας αντιπαθούν , ζητούν και διεκδικούν εδάφη μας
Οι αρβανίτες επίσης ήταν έλληνες είχαν φύγει από την κάτω Ιταλία(αυτές είναι οι πολύ παλιές ρίζες τους) και πήγαν Πελοπόννησο και ήπειρο μιλούσαν ελληνικά ήταν χριστιανοί και είχαν ελληνική συνείδηση , και ορισμένοι από αυτούς είναι βορειοηπειρώτες στο νεοσυσταθέν κρατίδιο της Αλβανίας
Η οποία Αλβανία δεν έχω πάει ποτέ αλλά μου έχουν πει ότι στα παραθαλάσσια μέρη είναι πάρα πολύ όμορφα .Και να είναι καλά όλοι τους οι αλβανοί να ζουν και να είναι ευτυχισμένοι και επιτέλους να θέλουν να γίνουν φίλοι μας και καλοί γείτονες χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς εμπάθεια σε αυτούς που έχουν ελληνική καταγωγή
lampros

Unread postby student » Thu Feb 16, 2017 3:54 pm

Giannis wrote:
Οι Μουσουλμάνοι της Αλβανίας είναι πολύ πιο λίγοι από αυτό που πιστεύετε. Στα χαρτιά είναι κάπου 60% αλλά η πραγματικότητα δεν τους βάζει πάνω από 30%. Αυτοί που πηγαίνουν σε τζάμια είναι ένα 10-20 τοις εκατό αλλά ακόμα κι αυτοί ούτε που ακολουθούν τις μιυσουλμανικες διδαχές. Τρώνε χοιρινό πίνουν αλκοόλ, σίγουρα δεν προσεύχονται 5 φορές την ημέρα και οι γυναίκες δεν φοράνε μπουρκα. Είναι μια πολύ μικρή θα έλεγα αμελητέα μειονότητα που ακολουθούν κατά γράμμα τις μιυσουλμανικες διδαχές. Όλοι οι υπόλοιποι ούτε που πατάνε σε τζάμι και λένε πως είναι Μουσουλμάνοι επειδή ο παππούς τους ήταν Μουσουλμάνος.

Αυτό που περιγράφεις δεν είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αλβανίας αλλά των περισσότερων μουσουλμανικών χωρών. 10-20% ακολουθούν αυστηρά το Ισλάμ και πάνε στα τζαμιά ενώ οι υπόλοιποι είναι κοσμικοί. Το ιδιο συμβαίνει και στην Τουρκία. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι επιχείρημα για να πούμε ότι η Τουρκία δεν είναι μουσουλμανική χώρα. Όταν το 60% μιας χώρας δηλώνουν μουσουλμάνοι, ακόμα και αν είναι εκκοσμικευμένοι μουσουλμάνοι, αναφερόμαστε σε μια ξεκάθαρα μουσουλμανική χώρα. Η πράξη και η ιστορία έχει δείξει, και μπορώ να σου φέρω πληθώρα περιπτώσεων, πως το κοσμικό ισλάμ μπορεί να φαίνεται μετριοπαθές εν καιρώ ειρήνης και ηρεμίας, αλλά μετατρέπεται τάχιστα σε μιλιταριστικο ισλάμ μόλις προκύψουν οι απαραίτητες συνθήκες.

Όσον αφορά τον UCK είναι απλά μια προπαγάνδα που ανακυκλώνετε από τους Σέρβους κάθε λίγο και λιγάκι αλλά και από κάποιους Έλληνες που έχουν δαιμονοποιησει τους Αλβανούς σε μέγιστο βαθμό. Ο UCK δραστηριοποιηθηκε στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 και ΜΟΝΟ. Στον UCK πήραν μέρος ακόμα και γυναίκες και δεν ήταν μια τρομοκρατική οργάνωση τουλάχιστον δεν ήταν αυτός ο σκοπός του. Ο UCK φανταστείτε δεν πήρε τα όπλα του από την Αλβανία όπως λένε κάποιοι αλλά από τους Κοσσοβαρους του εξωτερικού που βοήθησαν με χρήματα για τον σκοπό της απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδιου.

Από μέρους μου και την έρευνά μου δεν στηρίζεται αυτό που αναφέρεις για τον uck, ότι δεν είχε δηλαδή θρησκευτική ομοιογένεια. Προσωπικά αμφιβάλω ότι η σύστασή του ακολουθούσε τα ίδια δεδομένα με την εθνική σύσταση, είχε δηλαδή 60% μουσουλμάνους, 10% καθολικούς, 7% ορθόδοξους και αντίστοιχα λοιπούς. Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία σαν το παρακάτω

Foreign volunteers

Former KLA spokesman Jakup Krasniqi said that volunteers came from "Sweden, Belgium, the UK, Germany and the US."[33] Islamist volunteers from Western Europe of ethnic Albanian, Turkish, and North African origin, were organized by Islamist leaders in Western Europe allied to Bin Laden and Zawahiri.[6] Some 175 Yemeni mujahideen arrived in early May 1998.[6] The KLA included many foreign volunteers from West Europe, mostly from Germany and Switzerland, and also ethnic Albanians from the US.[34][unreliable source?] According to the Serbian Ministry of Foreign Affairs, by September 1998 there were 1,000 foreign mercenaries from Albania, Saudi Arabia, Yemen, Afghanistan, Bosnia and Herzegovina (Muslims) and Croatia.[35] The Abu Bekir Sidik (sr) mujahideen unit of 115 members operated in Drenica in May-June 1998, and dozen of its members were Saudis and Egyptians, reportedly funded by Islamist organizations.[36]
https://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_Li ... volunteers

δυσκολεύομαι να δω τον uck σαν ένα εθνικό αλβανικό δημιούργημα, μιας και δεν έχω ξαναδεί ποτέ μουτζαχεντίν να συγκεντρώνονται από όλο τον κόσμο για να στηρίξουν οτιδήποτε άλλο από το ισλάμ. Από τη δική σου μεριά τί γνωρίζεις? Πόσοι μουτζαχεντίν είχαν μαζευτεί για να προσχωρήσουν στο Uck? Γνωρίζεις κάποιον χριστιανό οπλαρχηγό μέσα στις τάξεις του?
Είναι πλέον αποδεδειγμένο από την ιστορία ότι όλο αυτό χτίστηκε από τους αμερικάνους και τα σουνιτικά κεφάλαια με συγκεκριμένο σχέδιο τη δημιουργία μουσουλμανικού τόξου στα βαλκάνια, για να μπορέσει μετά να ανοίξει ο δρόμος της ισλαμικής παρείσφρυσης στην ευρώπη, όπως και έγινε. Εξ ορισμού ήταν ισλαμικό μιλιταριστικό έργο και η προσπάθεια που κάνεις να το αναγάγεις σε κάτι άσχετο με το ισλάμ ή σε ένα καπρίτσιο του μιλόσεβιτς δεν υποστηρίζεται από τα ιστορικά δεδομένα. Μπορεί να μην το έχεις δει σε βάθος κι εσύ ο ίδιος, αλλά το έργο αυτό όχι μόνο ήταν αξ αρχής σκληροπυρηνικό ισλάμ, αλλά και πάρα πολύ γρήγορα θα αναβιώσει όταν προκύψει η επόμενη φάση της σύγκρουσης στα βαλκάνια.

Εχω την εντύπωση πως δεν έχεις μπορέσεις να αντιληφθείς για διάφορους λόγους, το ποια είναι η ιστορική ψυχοσύνθεση των ελλήνων ως προς το ισλάμ. Θεωρώ επίσης ότι ούτε την ψυχοσύνθεση του ισλάμ απέναντι στους χριστιανούς έχεις μπορέσεις να αντιληφθείς μιας και η μόνη εικόνα που έχεις είναι του κοιμώμενου ισλάμ που βλέπεις στην αλβανία ή στη γερμανία. Αν προσπαθήσεις να παρατηρήσεις στην ιστορία το πως αυτό το ισλάμ μπορεί να μεταστραφεί και σε τί βαθμό, μόλις προκύψει θέμα που θίγει/αφορα στο ισλάμ, ισως να αντιμετώπιζες διαφορετικά το "εντάξει είμαστε σαν χώρα κατά 60% μουσουλμάνοι αλλά δεν έχει να πει τίποτα". Από την άλλη προφανώς και δεν ζεις στην αλβανία οπότε και αυτό παίζει το ρόλο στο πως αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως σχέδιο για να γίνει κάποια μεγάλη Αλβανία δεν υπήρξε καθώς ο UCK έγινε ως αντίδραση στην απαγόρευση της Αλβανικής από τον Μιλόσεβιτς

Κατά την άποψή μου επίσης, η τοποθέτησή σου ως προς την προώθηση της ιδέας της μεγάλης αλβανίας είναι εξωραισμενη. Ούτε λίγο ούτε πολύ το παρουσιάζεις σαν κάτι ανύπαρκτο, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά και δεν υφίσταται στην πράξη. Προσωπικά διαφωνώ για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν μουσουλμάνο αλβανό, από τους μετριοπαθείς που λες που να μην έχει επιδείξει, μόλις πιεστεί λίγο, τέτοιες πεποιθήσεις. Δεύτερον οι επίσημες τοποθετήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, και κατά καιρούς αλλά ειδικά πρόσφατα και κυρίως όσο αναπτύσσονται οι κολεγιές με την Τουρκία. Κολλητηλίκια που συμπτωματικά αναπτύσονται όλο και περισσότερο όσο πιο πολύ ισλαμοποιείται η άγκυρα και θα γίνουν γάμος μόλις ο σουλτάνος κερδίσει το δημοψήφισμα.

Ακούω λοιπόν με προσοχή όλα αυτά που παρουσιάζεις, και προσπαθώ να τα φιλτράρω κι όλας με τα δεδομένα ότι μεγάλωσες στην ελλάδα και μετά έφυγες για γερμανία αν έχω καταλάβει σωστά αλλά και με την ψυχοσύνθεση που αυτά συνοδεύονται. Μπορώ να καταλάβω και να εξηγήσω και να αποδεχθώ πολλά από όσα έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, ειδικα τις πρώτες με το άνοιγμα των συνόρων, αν εξετάσω τις τριτοκοσμικές συνθήκες και κουλτούρα που επικρατούσαν τότε, και τον χρόνο που θα χρειαζόντουσαν αυτοί οι άνθρωποι να συμβαδίσουν με τον πολιτισμό. Αλλά με κάθε ειλικρίνεια, δεν μπορω να αποδεχθώ τη στάση του ισλάμ γενικά, απέναντι σε κάθε τι χριστιανικό, και ακόμα περισσότερο σε κάθε τί ελληνοχριστιανικό. Και ιστορικά, γνωρίζοντας καλά το τί έχει περάσει το έθνος μου από το ισλάμ για τη χριστιανική του πίστη, αλλά και προσωπικά, σε όσες συναναστροφές και μελέτες έχω προσπαθήσει να αξιοποιήσω προς αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζω το πως νιώθει το μετριοπαθές ισλάμ για τη χώρα μου και για εμένα. Γνωρίζω το πόσο γρήγορα μπορεί να μεταστραφεί η μετριοπάθεια και να γίνουν όσα έχουν ξαναγίνει. Και με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, δεν μπορώ να δω καμία προσέγγιση που να με κάνει να νιώθω ασφαλής και ήσυχος με οποιοδήποτε λαό συνορεύει με τη χώρα μου και είναι κατά 60% ισλάμ. Είτε του λένε αλβανούς, είτε νιγηριανούς, είτε λίβυους είτε αιγύπτιους. Ξέρω καλά οτι μόλις προκύψει η αφορμή, τα κόζια θα αλλάξουν στο dt. Οπότε εν προκειμένω, κι εγώ είμαι με τους "έτοιμους" που λέει ο Γιώργος. Όντας και ηπειρώτης, με καταγωγή από χωριό 200 μέτρα από τα σύνορα και συνεπώς με ιδιαίτερη ιστορία για το παρελθόν των δύο χωρών, μέχρι και αλή πασά και πιο πίσω, είμαι και σε κάποια μεγαλύτερη επιφυλακή.

Συνολικά, το θέμα που λες ότι δεν υπάρχει στη δική σου ψυχή, και το πιστεύω ότι δεν υπάρχει, δυστυχώς υπάρχει στην ιστορική ψυχοσύνθεση των λαών μας. Η αποδοχή του ισλάμ και η συμπόρευση μαζί του είναι αυτό που μας διαφοροποίησε σαν λαούς από την πτώση του βυζαντίου και μετά. Στην αρχή κι εσείς αντισταθήκατε αλλά μετά γίνατε ισλάμ. Εμείς αντισταθήκαμε εώς τέλους και η χώρα μετά από τόσα χρόνια σκλαβιά ακόμα πιστεύει Χριστό έχοντας παρακαταθήκη λίμνες από αίμα μαρτύρων. Μπορεί να μου πεις ξανά τώρα ότι δεν το κάνατε γιατί πιστεύσατε στο ισλάμ αλλά για εμπορικά προνόμια και χάρες. Οκ. Αυτό είναι το επιχείρημα σχεδόν όλων των χωρών που αλλαξοπίστησαν και έγιναν ισλάμ, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Οταν χρειάστηκε, λειτούργησαν σαν ισλάμ.
Εμείς δεν το κάναμε ούτε αυτό, σαν λαός, όσα λαμόγια και προδοτάκια και αν εμφανίστηκαν ανά τους αιώνες να τουρκεψουμε ντεμέκ για τη βγάλουμε καθαρή. Εσείς, ακόμα και όταν ελευθερωθήκατε, πάλι ισλάμ διαλέξατε. Πάλι το αποτέλεσμα είναι η αλβανία να λογίζεται μουσουλμανική χώρα. Μετριοπαθής, οκ, με μόνο το 20% να τραβιέται στα τζαμιά. Αλλά σου είπα, κανένα ισλάμ δεν μπορεί να έχει εξ ορισμού θετικά αισθήματα για την ελλάδα. Τους έχουμε δει ξανά και ξανά να μας μακελεύουν περίχαροι μόλις βρουν τη δυνατότητα. Και είναι πολύ δύσκολο να μου βάλεις το μυαλό ότι αν πχ έφτανε η αλβανία να έχει 10 φορές μεγαλύτερο στρατό από την ελλάδα, και μας κατακτούσατε, η ζωή μας θα ήταν διαφορετική από το να μας έχουν κατακτήσει οι τούρκοι.

Ελπίζω λοιπόν να καταλαβαίνεις ότι στην ψυχοσύνθεση του έλληνα, στο dna του πια, έχουν αναπτυχθεί δεικλίδες ασφαλείας, στεγανά, όσον αφορά το ισλάμ. Και όσο όμορφα και αθώα και απλά και μπορούμε όλοι να είμαστε μια ωραία παρέα μπορεί να νομίζεις ότι είναι τα πράγματα, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, και καλώς κατ εμέ ειδικά στην παρούσα φάση. Δεν είσαι αντιπροσωπευτικός αλβανός εξ ορισμού, μιας και είσαι χριστιανός. Είσαι το 15% του λαού σου, και αν πάμε και πιο βαθιά, το 6%, μιας και είσαι ορθόδοξος. Με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το 15% του λαού σου, είμαι πεπεισμένος ότι ελάχιστα μας χωρίζουν και θα μπορούσαμε όντως να ζήσουμε σαν μια ωραία παρέα. Έχω τόσους ωραίους τύπους φίλους αλβανούς που πίνουμε ρακές και γουστάρουμε. Συμπτωματικά είναι σχεδόν όλοι χριστιανοί. Έχω δει και την άλλη φάρα, την πιο κλασσική, που σχεδόν σε απόλυτο ποσοστό είναι μουσουλμάνοι. Και βγάζουν εύκολα και γρήγορα αυτό που έχουν μέσα τους, λιγο να τους πατήσεις τον κάλο. Ακριβώς το ίδιο που έχουν μέσα τους και όλοι οι άλλοι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι μόλις τους πατήσεις λίγο τον κάλο.
Καταλήγω με την σκέψη ότι ούτε εσύ ο ίδιος δεν έχεις καταλάβει τί σημαίνει ισλάμ και πως βλέπουν κι εσένα τον ίδιο που είσαι χριστιανός. Εύχομαι να μην μας προκύψει.
Αλλά αν προκύψει, όπως σου ανέφερα, εμείς θα γυρίσουμε γρήγορα τον ιστορικό διακόπτη ασφαλείας να προσαρμοστούμε. Εσύ ενδεχομένως να βρεθείς προ εκπλήξεως με όλους αυτούς που ήταν κάποτε μετριοπαθείς, πίναν αλκοόλ και δεν πατάγαν στο τζαμί.
Εγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ λοιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατὰ τόπους· πάντα δὲ ταῦτα ἀρχὴ ὠδίνων...
student
Καθολικός Συντονιστής

Unread postby Giannis » Thu Feb 16, 2017 4:18 pm

lampros wrote:Μα το ρωμιοί ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ από το νέα ρώμη που ήταν η Κωνσταντινούπολη
Οι μικρασιατες ήταν ελληνική μειονότητα στη Τουρκιά , οι βορειοηπειρώτες επίσης ελληνική μειονότητα στο νεοσχηματισθεν κράτος μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που λέγετε Αλβανία
Αλβανικό έθνος δεν υπάρχει σαν ταυτότητα από παλιά , έγινε πρόσφατα μετά τη διάλυση των Οθωμανών
Οι μακεδόνες και οι Θρακιώτες έλληνες είναι όλοι

Το ρωμιός σημαίνει έλληνας, μιλούσαν ελληνικά είχαν ελληνική συνείδηση και ήταν χριστιανοί

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί να θυμώνει κάποιος που είναι από την Αλβανία
Η είναι ελληνικής καταγωγής όπως oi βορειοηπειρώτες η είναι τουρκαλβανος η είναι κάτι ενδιάμεσο που δεν νοιώθει καμία από τις δυο ταυτότητες και θεωρεί τον εαυτό του μόνο αλβανό πολίτη του νέου αυτού κρατιδίου

Σεβαστό ότι και να νοιώθει ο καθένας εμείς οι έλληνες δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με κανέναν και δεν έχουμε επεκτατικές διεκδικήσεις , τους αγαπάμε όλους
Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους όλους μας αντιπαθούν , ζητούν και διεκδικούν εδάφη μας
Οι αρβανίτες επίσης ήταν έλληνες είχαν φύγει από την κάτω Ιταλία(αυτές είναι οι πολύ παλιές ρίζες τους) και πήγαν Πελοπόννησο και ήπειρο μιλούσαν ελληνικά ήταν χριστιανοί και είχαν ελληνική συνείδηση , και ορισμένοι από αυτούς είναι βορειοηπειρώτες στο νεοσυσταθέν κρατίδιο της Αλβανίας
Η οποία Αλβανία δεν έχω πάει ποτέ αλλά μου έχουν πει ότι στα παραθαλάσσια μέρη είναι πάρα πολύ όμορφα .Και να είναι καλά όλοι τους οι αλβανοί να ζουν και να είναι ευτυχισμένοι και επιτέλους να θέλουν να γίνουν φίλοι μας και καλοί γείτονες χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς εμπάθεια σε αυτούς που έχουν ελληνική καταγωγή

Κοίτα οι Αλβανοί δεν ξεφυτρωσαν ξαφνικά το 1912. Μπορεί να μην είχαν οργανωμένο κράτος ναι οκ αλλά σαν λαός υπήρχαν εκεί πιο πριν από τους Τούρκους και αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο να το αποδείξεις. Δεν υπάρχει καμία μετακίνηση πλυθησμων όπως διατεινονται πολλοί από τον Καύκασο την περίοδο της Τουρκοκρατίας προς την Αλβανία. Οι Αλβανοί εξισλαμιστηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την ήττα από τους Τούρκους κυρίως για να έχουν τις περιουσίες τους και να μην πληρώνουν φόρο.

Το Ρωμιός υποδηλώνει πρώτον και κυριότερο Θρησκευτική και Πολιτική Διάσταση και δεύτερον εθνική. Μπορείς να είσαι Ορθόδοξος Αλβανός και να ανήκεις στην Βυζαντινή αυτοκρατορία και να μην είσαι Έλληνας μην το δένεις κόμπο.

Όσο για τους Αρβανιτες δεν ισχύει ότι ήρθαν από την κάτω Ιταλία δεν αποδεικνύεται πουθενά αυτό που λες. Οι Αρβανιτες ήταν Ορθόδοξοι Αλβανοί οι οποίοι κατέβηκαν τον 12 με 13 αιώνα κάτω στην Πελοπόννησο και Αττική και επειδή ήταν Χριστιανοί τους ήταν πολύ εύκολο να γίνουν ένα με τον τοπικό πληθυσμό.

Εγώ ξέρω κάποιους Αρβανιτες και όταν μιλάγαμε Αρβανιτικα ήταν κατά 70% Αλβανικά και μπορούσα να καταλάβω το τι λένε. Εάν ήταν καθαρά Έλληνες γιατί δεν μιλούσαν μόνο Ελληνικά όπως οι Χιμαριωτες οι οποίοι όντας Έλληνες δεν μιλάνε Αρβανιτικα παρότι έχουν μείνει περισσότερο καιρό υπό την κυριαρχία των Αλβανών? Εάν την έμαθαν την γλώσσα απλά επειδή είχαν έρθει σε επαφή με τους Αλβανούς θα είχε ξεχαστεί κατά την διάρκεια των αιώνων και δεν θα ήταν το κύριο μέσον επικοινωνίας.

Τώρα βέβαια εγώ τους θεωρώ Έλληνες γιατί με την πάροδο των αιώνων έχει ξεχαστεί η οποιαδήποτε καταγωγή και δηλώνουν Έλληνες. Εδώ τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν γρι Αλβανικά και νιώθουν την Ελλάδα ως χώρα τους, φαντάσου να περάσουν 500 χρόνια.
Giannis

Unread postby gisella » Thu Feb 16, 2017 4:26 pm

Κοίτα επειδή ήμουν χρόνια Ιταλία και δη στην κάτω, υπάρχουν χωριά ελληνόφωνα αλλά υπάρχει και ένα χωριό ΚΑΛΗΜΕΡΑ στο οποίο οι κάτοικοι έχουν μνήμη αρβανίτικης καταγωγής. Βέβαια πλέον αυτοπροσδιορίζονται ως Ιταλοί.
Και μέσα σε κοιλάδα σκιάς θανάτου αν περπατήσω, δεν θα φοβηθώ κακό· επειδή, εσύ είσαι μαζί μου
gisella

Unread postby Giannis » Thu Feb 16, 2017 4:28 pm

gisella wrote:Κοίτα επειδή ήμουν χρόνια Ιταλία και δη στην κάτω, υπάρχουν χωριά ελληνόφωνα αλλά υπάρχει και ένα χωριό ΚΑΛΗΜΕΡΑ στο οποίο οι κάτοικοι έχουν μνήμη αρβανίτικης καταγωγής. Βέβαια πλέον αυτοπροσδιορίζονται ως Ιταλοί.

Υπάρχουν και οι Arbëresh που έλκουν την καταγωγή από τους Αλβανούς πολεμιστές του Σκεντερμπεη και γιορτάζουν τις Αλβανικες γιορτές στην κάτω Ιταλία.
Giannis

Unread postby gisella » Thu Feb 16, 2017 4:33 pm

Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Η πρώιμη Οθωμανική πολιτεία χρησιμοποίησε της αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών ως εργαλείο για να σκορπίσει το αντιοθωμανικό αίσθημα στα εδάφη της και να ελέγξει το οικονομικό τοπίο. Ο όρος που χρησιμοποιείται σε Οθωμανικά έγγραφα είναι sürgün, από το ρήμα sürmek που σημαίνει εκτοπίζω.

Επί βασιλείας του Μεχμέτ I (1421) μετακινήθηκαν αναγκαστικά φυλές Τουρκομάνων και Τατάρων από τα ασιατικά εδάφη του οθωμανικού κράτους στα Βαλκάνια. Πολλές από αυτές τις ομάδες εντάχθηκαν στις τάξεις των παραστρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με τη χριστιανική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, χριστιανικές κοινότητες μεταφερθήκαν από τα πρόσφατα κατακτημένα εδάφη της Βαλκανικής χερσονήσου στην Ανατολία. Μεγάλου μεγέθους αλλά και μικρότερης κλίμακας μετακινήσεις από ανατολή προς δύσης και το αντίστροφο θα συνεχιστούν στα στενά των Δαρδανελίων και επί βασιλείας Μουράτ Β΄ (1451) και Μωάμεθ Β΄ (1481) που επικεντρώθηκαν στη δημογραφική αναδιαρθρωση των αστικών κέντρων της αυτοκρατορίας. Την Κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β ακολούθησε αναγκαστική μετακίνηση μουσουλμάνων από την Ανατολία στην περιοχή του βαρδάρη. Οι μετακινήσεις πληθυσμών του Μωάμεθ Β΄ επικεντρώθηκαν στην εκ νέου αναδιάρθρωση του πληθυσμού της πόλης της Κωνσταντινούπολης, μετά την κατάκτηση της το 1453, με προσθήκη πληθυσμών Μουσουλμάνων και Εβραίων από όλη την αυτοκρατορία.

Επί Βαγιαζίτ Β΄ († 1512), το οθωμανικό κράτος χρησιμοποιεί την τακτική της μετακίνησης για να διαχειριστεί τους ετεροδόξους Qizilbash (kizilbas) μετακινώντας τους στην ανατολική Ανατολία. Η αναγκαστική μετεγκατάσταση των Qizilbash συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα. Επί Σελίμ Α (1520), μεταφέρθηκαν συστηματικά έμποροι, βιοτέχνες, και επιστήμονες στην Κωνσταντινούπολη από την Ταυρίδα και το Κάιρο ενώ επιβλήθηκε η μαζική μετανάστευση μουσουλμάνων στη Ρόδο και την Κύπρο μετά την κατάκτηση τους το 1522 και το 1571, αντίστοιχα, και ταυτόχρονα την μετακίνηση ελληνοφώνων Κυπρίων στην Ανατολία.

Η χρήση του sürgün στην οθωμανική γραφειοκρατία του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα (1600 μ.Χ. και μετά), είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το οθωμανικό κράτος δεν επέβαλε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι πολιτικές του επεκτατισμού είχαν αλλάξει.[
Και μέσα σε κοιλάδα σκιάς θανάτου αν περπατήσω, δεν θα φοβηθώ κακό· επειδή, εσύ είσαι μαζί μου
gisella

PreviousNext

Return to ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ