ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ - ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΣΥΖΥΓΙΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ

Να μην επιδιώκουμε την ενάρετη ζωή για τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά για τη σωτηρίας της ψυχής. (Μέγας Αντώνιος)

Moderator: inanm7

Re: ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ - ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΣΥΖΥΓΙΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩ

Unread postby Matina » Wed Feb 22, 2012 4:59 pm

«Το ασυγχώρητο αμάρτημα»

Image

Ή Ηρώ φαινόταν και συμπεριφερόταν σαν μία «τυπική» παπαδιά, παρόλο πού ό άνδρας της ήταν υπάλληλος της Ίζόλα. Ήταν ελκυστική μ' έναν πολύ επιφυλακτικό τρόπο. Βαφόταν πολύ λίγο, αλλά με έναν τρόπο, πού δεν ήταν ούτε φυσικός, ούτε «σίκ», αλλά απλώς άχαρος. Παρά το γεγονός ότι είχε όλες τις φυσικές δυνατότητες να φαίνεται όμορφη, έδειχνε πώς ή ίδια δίσταζε να αφήσει την ομορφιά της να φανεί. Μια φορά πού κοιταζόταν στον καθρέφτη, ή μητέρα της, της είπε επιτιμητικά: «Ποιος νομίζεις ότι θα σταματούσε να κοιτάξει εσένα;». Ή λέξη «ματαιοδοξία» είχε μία τρομακτική ηχώ στη σκέψη της και γι' αυτό όποτε άφηνε την ομορφιά της να φανεί, αισθανόταν ένοχη. «Δεν πρέπει να χαίρεσαι τον εαυτό σου». Αυτό τριγυρνούσε διαρκώς στο μυαλό της. Κατά τον άνδρα της, ή Ηρώ δεν ήταν «καλή» νοικοκυρά, αλλά τη θεωρούσε άριστη σ' όλα τ' άλλα. Ήταν μία καλή μητέρα, μία αφοσιωμένη σύζυγος, μία πιστή και Ιδανική σύντροφος. Για όλα αυτά, ό Ιάσων την αγαπούσε παράφορα.

Ό Ιάσων ήταν ένας ιεραπόστολος μεταμορφωμένος σε υπάλληλο της Ίζόλα. Ή λέξη πού κυριαρχούσε στο λεξιλόγιο του ήταν το «πρέπει». Ζούσε τη ζωή του με μια πουριτανική διάθεση και, όπως και ή ' Ηρώ, ήταν κι αυτός σκληρός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τούς άλλους. " Ο ' Ιάσων είχε αρκετά χαρίσματα, αλλά δεν είχε καταφέρει να τα χαρεί, επειδή συνέχεια βασάνιζε τον εαυτό του γιατί δεν ήταν καλλίτερος απ' αυτό πού ήταν. Ήταν υπομονετικός, τρυφερός και έπαιζε με πολύ κέφι με τα παιδιά του, αλλά νόμιζε ότι έπρεπε να είναι τέλειος γονιός και όταν διαπίστωνε ότι δεν ήταν, καταλαμβανόταν από απελπισία.
Ένα από τα πολλά του «πρέπει» κόντεψε να γίνει αιτία να καταστραφεί ό γάμος του. Αισθανόταν ότι έπρεπε να λέει στη γυναίκα του ότι του συνέβαινε. ' Ο Ιάσων αναγκαζόταν να πηγαίνει συχνά σε διάφορα μέρη της χώρας για δουλειές της εταιρείας. Είναι γεγονός, ότι οι άνδρες πού ταξιδεύουν πολύ, είναι άταχτοι. Ίσως αυτό να είναι μια γενίκευση αλλά δεν είναι τόσο ανακριβής.

Στους συζύγους πού απομακρύνονται συχνά και για μεγάλα διαστήματα από τις συζύγου τους και τις οικογένειες τους, οι άλλες γυναίκες φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές. Παρόλες τις ιεραποστολικές του τάσεις, ό Ιάσων δεν αποτελούσε εξαίρεση σ' αυτό. Πολλές φορές, όταν έλειπε απ' το σπίτι του, είχε την επιθυμία να κάνει έρωτα με μια άλλη γυναίκα, αλλά στα πέντε χρόνια πού ταξίδευε, δεν είχε ενδώσει ποτέ σ' αυτήν. Αντίθετα είχε αναπτύξει έναν αμυντικό μηχανισμό, πού τον προφύλαγε από κάθε επιθυμία ερωτική ή μη ερωτική. Κάποτε βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μ' ένα συνάδελφο και χωρίς να το καταλάβει, γνωρίσθηκαν με δύο νεαρές γυναίκες σε μία ταβέρνα και μέθυσαν. Ή βραδιά κατέληξε σε μια ερωτική περιπέτεια. Καθ' όλη τη διάρκεια της επιστροφής στην Αθήνα, τον Ιάσωνα τον τιμωρούσε το «πρέπει» του. Και καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδος, τον βασάνιζε ό φόβος ότι μπορεί να είχε αρπάξει κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Όταν μετά από την πάροδο κάποιου χρόνου διαπίστωσε ότι αυτό δεν είχε συμβεί, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να εξομολογηθεί και ό εξομολόγος πού διάλεξε ήταν ή Ηρώ.

— «Ιάσων, πώς τόλμησες να κάνεις ένα τέτοιο πράγμα σε μένα; Μετά από τόσα χρόνια γάμου πώς μπόρεσες να προδώσεις κι έμενα και τα παιδιά;» Τα δάκρυα της Ηρώς είχαν αρχίσει να τρέχουν ποτάμι καθώς έλεγε αυτά τα λόγια. Ό Ιάσων προσπάθησε να την παρηγορήσει βάζοντας το χέρι του γύρω απ' τούς ώμους της, αλλά ή Ηρώ ήταν απλησίαστη.
Η Ηρώ ήξερε ότι ό παπάς της ενορίας της δεν ενέκρινε τα διαζύγια, αλλά πίστευε ότι θα της έδινε τη συμπαράσταση πού ζητούσε. Την ημέρα, μετά απ' την εξομολόγηση του Ιάσωνα, ή Ηρώ αποφάσισε να πάρει διαζύγιο, αλλά ήθελε να το συζητήσει πρώτα με τον παπά της ενορίας της, πριν αρχίσει να ξοδεύει χρήματα στους δικηγόρους. Ή πρώτη έκπληξη της Ηρώς ήταν ότι ό παπάς δεν έδειξε καμία έκπληξη με το αμάρτημα του Ιάσωνα. Την άκουσε προσεκτικά, αλλά δεν είπε ότι αυτό πού έκανε ό ' Ιάσων ήταν κάτι το τρομερό.

— «Καταλαβαίνω ότι είσαστε αρκετά ενοχλημένη απ' όλο αυτό το επεισόδιο» της είπε, «αλλά δεν ξέρω τί νομίζετε ότι μπορώ εγώ να κάνω». Ή Ηρώ τα έχασε. Περίμενε από τον παπά την έκφραση μιας ιερής αύτοδικαιωτικής αγανακτήσεως, αλλά σκέφθηκε, ότι ίσως ό παπάς νόμιζε ότι και αυτή ήταν εξίσου άπιστη.
— «Πάτερ, ό Ιάσων είναι ό μόνος άνδρας με τον όποιο έχω κάνει έρωτα. Συμφωνήσαμε ότι αυτό θα ήταν μια ιερή σύμβαση πού δε θα έπρεπε να παραβούμε ποτέ. Ό έρωτας είναι κάτι ιερό, πού ό Ιάσων δε σεβάστηκε. Παρέβη τη συμφωνία πού κάναμε και έτσι κατάστρεψε το γάμο μας. Εγώ θα πάρω διαζύγιο». Και λέγοντας αυτά σκέφτηκε ότι τώρα ό παπάς θα είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της καταστάσεως και της αμαρτίας του Ιάσωνα.
— «Υπάρχει κανένας άλλος λόγος πού θέλετε να πάρετε διαζύγιο;»
— «Όχι, και αυτό είναι το τρομερό. Ό Ιάσων είναι ένας θαυμάσιος σύζυγος.

Γιατί να πάει να κάνει αυτό το πράγμα και να καταστρέψει έναν όμορφο γάμο;»
— «Τον αγαπάτε ακόμη;»
Ή Ηρώ δεν περίμενε αυτή την ερώτηση. Στο μυαλό της είχε αποφασίσει ότι είχε τελειώσει ή σχέση της με τον Ιάσωνα και ότι ή αγάπη της γι' αυτόν είχε πεθάνει. Τώρα όμως πού ό παπάς της είχε κάνει αυτή την ερώτηση, δυσκολευόταν να πει ότι δεν αγαπούσε τον άνδρα της.
— «Φαντάζομαι ότι τον αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω να τον αγαπώ μετά απ' αυτό πού έκανε».
— «Ακούστε- στην πνευματική μας παράδοση, ή συγχώρηση είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό και πιο σημαντικό απ' όλα τα «πρέπει». "Αν δεν υπήρχε αυτό, εγώ και ή παπαδιά μου θα είχαμε χωρίσει πριν από πάρα πολλά χρόνια».
— «Το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στον Ιάσωνα πια. Αν το έκανε μία φορά θα το ξανακάνει»
— «Και πώς μπορείτε να είστε τόσο σίγουρη»
— «Μα αυτό πού έκανε ό Ιάσων, δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα του. Αν ήταν στα καλά του δε θα έκανε τέτοιο πράγμα».

Ο παπάς είδε ότι ή συμβουλευτική του τακτική δεν ήταν αποτελεσματική, στην προσπάθεια του να βοηθήσει την Ηρώ. Γι' αυτό, διάλεξε να συνεχίσει με έναν τρόπο πιο διδακτικό.
— «Θυμάμαι, όταν μεγάλωνα στο χωριό μου, συνήθιζα να παρατηρώ τις χήνες και μου είχε κάνει εντύπωση ότι ζευγάρωναν μόνο μία φορά. Όταν ό χήνος πέθαινε, ή χήνα δεν ξαναζευγάρωνε. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι έτσι. Δεν πιστεύω ότι ή μοναδική ερωτική περιπέτεια του συζύγου σας, σημαίνει ότι του συμβαίνει κάτι το τρομακτικό. Απλώς, σε μια δύσκολη στιγμή ή αντίσταση του στον πειρασμό χαλάρωσε».
— «Αλλά ακόμα υπάρχει ένα μεγάλο μαύρο στίγμα πού δεν ξεπλένεται», είπε ή Ηρώ.
— «Δηλαδή, λέτε ότι ό σύζυγος σας έχει πράξει το ασυγχώρητο αμάρτημα;»
—«Ακριβώς!»

Ό παπάς ξαναχρησιμοποίησε τη διδακτική του τακτική. —«Ή ιδέα του ασυγχώρητου αμαρτήματος είναι δημιούργημα του άνθρωπου και όχι του Θεού. Οι άνθρωποι, πολλές φορές, το βρίσκουν δύσκολο να συγχωρήσουν μία συμπεριφορά, πού στην πραγματικότητα φοβούνται ότι μπορεί να ενθαρρύνει ανάλογη δική τους διάθεση. Ό Θεός της χριστιανικής αποκαλύψεως είναι ένας Θεός πού είναι πάντοτε ανοικτός και έτοιμος να συμφιλιωθεί με τα παιδιά του».
— «Τώρα βάζετε το βάρος της σωτηρίας αυτού του γάμου σε μένα», διαμαρτυρήθηκε ή Ηρώ.
— «Απ' αυτά πού μου έχετε πει, φαίνεται ότι ό σύζυγος σας θέλει να συνεχισθεί ό γάμος σας. Έτσι δεν είναι;»
Ή Ηρώ κούνησε το κεφάλι της καταφατικά κοιτάζοντας το πάτωμα αφηρημένα.
— «Λοιπόν, αν σωθεί ή σχέση σας με το σύζυγο σας. αυτό θα εξαρτηθεί από τη δική σας θέληση να δείτε τι συμπεριφορά του σαν μία απομονωμένη και μοναδική περίπτωση και όχι σαν κάτι πού είναι έκφραση ενός βασικοί στοιχείου της προσωπικότητας του».

Ό παπάς ένιωσε ότι είχε προχωρήσει πιο γρήγορα απ ότι μπορούσε να παρακολουθήσει ή Ηρώ, γι' αυτό είπε «Ίσως να αισθάνεστε ότι αυτό το επεισόδιο του σύζυγοι σας ήταν ή αρχή του τέλους του γάμου σας και ότι θέλετε ν« προφυλάξετε τον εαυτό σας από τούς πόνους μιας πολύχρονης συζυγικής αρρώστιας, πού στο τέλος θα καταλήξει οπωσδήποτε στο θάνατο».
— «Ίσως έχετε δίκιο. Πίστευα ότι ένας καρκίνος είχε έλθει στο γάμο μας και δεν ήθελα να ζήσω την οδύνη του γιό πολύ καιρό. Θα ήταν λιγότερος πόνος αν δίναμε γρήγορα ένα τέλος».
— «Αυτό πού βλέπω», συνέχισε ό παπάς, «είναι ότι είστε παντρεμένη μ' έναν άνδρα και όχι με κανένα χήνο Αν ό σύζυγος σας ήταν χήνος, ή διάγνωση σας θα ήταν σωστή. Ευτυχώς δεν είναι».
— «Δηλαδή οι άνδρες είναι ζωηροί από τη φύση τους;» ρώτησε ή Ηρώ.
— «Όσο είναι και οι γυναίκες», απάντησε ό παπά-χωρίς δισταγμό.
— «Εγώ δεν επιθύμησα να έχω ερωτικές σχέσεις κανέναν άλλο έκτος απ' τον Ιάσωνα».
— «Δε σας πιστεύω», απάντησε ό παπάς. Αν μία τέτοια ανταπόκριση είχε έλθει από κάποιον άλλο, ή Ηρώ θα νόμιζε ότι τη χαρακτήριζαν σαν μία γυναίκα ελευθερίων ηθών, αλλά το ύφος του παπά ήταν γεμάτο αποδοχή.
— «' Εννοώ πώς όταν ήμουν μικρότερη, σαν φοιτήτρια ίσως να είχα τέτοιες σκέψεις, αλλά όχι απ' τον καιρό που γνώρισα τον Ιάσωνα». Ή φωνή της Ηρώς υψώθηκε.
— «Ακόμα δε σας πιστεύω».

— «Νομίζετε ότι ακόμη και τώρα έχω ερωτικές επιθυμίες για άλλους άνδρες;»
— «Ακριβώς».
— «Μα γιατί το λέτε αυτό;»
— «Γιατί είστε γυναίκα και όχι χήνα».
Ή Ηρώ γέλασε λίγο και αισθάνθηκε κάπως καλλίτερα «Δεν περίμενα ποτέ να μάθω τέτοια πράγματα από έναν πνευματικό».
— «Είστε τώρα έτοιμη για μια ωριμότερη αντιμετώπιση του προβλήματος;»
— «Ναι, τί να κάνω με τον Ιάσωνα;»
— «Θα θέλατε να τον τιμωρήσουμε;»
— «Δηλαδή να γλιτώσει έτσι, χωρίς συνέπειες;»
— «Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να πάτε στο σπίτι σας και να φτιάξετε για το σύζυγο σας το πιο αγαπημένο του φαγητό, ή να του τηλεφωνήσετε και να κανονίσετε να βγείτε μαζί έξω το βραδάκι και αν αισθάνεστε την ανάγκη να κλάψετε για όσα έγιναν, κλάψτε πριν έλθει εκείνος».
— «Ίσως τα κάνω και τα δύο».

Όταν σηκώθηκε ή ' Ηρώ να φύγει, ό παπάς παρατήρησε ότι ή Ηρώ ήταν μία πραγματικά όμορφη γυναίκα και σκέφθηκε, ότι ευτυχώς πού και αυτός ήταν άνθρωπος και όχι χήνος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΓΑΜΟΣ. ΠΑΠΑ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ -ΠΑΠΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΙΝΑΣ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

[web_site]
http://apantaortodoxias.blogspot.com/20 ... st_22.html[/web_site]
O Κύριός μου κι ο Θεός μου!
Matina

Unread postby Matina » Wed Feb 22, 2012 11:00 pm

Οικογενειακές στενοχώριες και αγιασμός – Γέρων Πορφύριος

Για να διορθώσει σ’ έναν αδελφό τα πολλά ελαττώματα του, όπως και σε όλους μας, έπαιρνε ο Γέροντας παραδείγματα από τη φύση και τη ζωή του και του έλεγε:

«Να ξέρεις, παιδί μου, τίποτα δεν έγινε εκεί και ως έτυχε.
Όλα έχουν το σκοπό τους. Και τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει αιτία. Ούτε μια πευκοβελόνα δεν πέφτει από το πεύκο αν δε θέλει ο Θεός.
Γι’ αυτό θα πρέπει να μη στενοχωριέσαι για ότι σού γίνεται. Έτσι αγιαζόμαστε.
Να! εσύ στενοχωριέσαι με τα πρόσωπα τού σπιτιού σου και βασανίζεσαι πότε με τη γυναίκα σου και πότε με τα παιδιά σου.
Αυτά είναι όμως πού σε κάνουν και ανεβαίνεις πνευματικά ψηλά.
“Αν δεν ήσαν αυτοί, εσύ δεν θα προχωρούσες καθόλου. Σού τους έχει δώσει ο Θεός για σένα. Μα θα μού πεις -συνέχισε ο Γέροντας- είναι καλό να υποφέρουμε από τους αγαπημένους μας;
Έ! έτσι το θέλει ο Θεός.

Και εσύ είσαι ευαίσθητος πολύ και από τη στενοχώρια σου, σού πονάει το στομάχι σου και η κοιλιά σου εκεί χαμηλά. “Έτσι δεν είναι;»
Ναι, μα είναι κακό Παππούλη, τον ρωτάει ο αδελφός, να είναι κανείς ευαίσθητος;
«Ναι, τού απαντάει ο Γέροντας, είναι κακό να είναι κανείς πολύ ευαίσθητος σαν εσένα, γιατί με τη στενοχώρια δημιουργείς διάφορες σωματικές αρρώστιες. Δεν ξέρεις ακόμα ότι και όλες οι ψυχικές αρρώστιες είναι δαιμόνια;»
Όχι, του λέει ο αδελφός.

«Έ! μάθε το τώρα από μένα» κατέληξε ο Γέροντας.
[web_site]
http://iliaxtida.wordpress.com/2012/02/ ... #more-7322[/web_site]
Matina

Unread postby rose » Sun Apr 01, 2012 9:20 pm

Τέτοιους μας θέλει ο Θεός, μέσα στην οικογένεια, ΗΡΩΕΣ.

"Τέτοιους μας θέλει ο Θεός μέσα στην οικογένεια, ΗΡΩΕΣ.
Τόσο πολύ ψηλά τον θέλει ο Θεός τον γάμο, ώστε να είναι η όντως κατ΄οίκον Εκκλησία.
Με υπομονή και κατανόηση, με αλληλοϋποχωρήσεις, με πνεύμα ευαγγελικό, "με αγάπη που ου ζητεί τα ευαυτοίς ή που τα πάντα υπομένει" κατά τον Απ. Παύλο.
Όχι απαιτήσεις ή δικαιώματα, διότι μταξύ τους οι σύζυγοι έχουν μόνο υποχρεώσεις.
Σηκώνουν μαζί τον ίδιο ζυγό. Πάει το εγώ και οφείλει να επικρατεί το Εσύ και το Εμείς δηλαδή το Μαζί...."

π. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Xαίρε Μήτερ Δέσποινα της ζωής, χαίρε η προστάτις, των τιμώντων σε και φρουρός,
χαίρε η ελπίς μου, η δόξα και ισχύς μου μετά Θεόν η μόνη συ μου βοήθεια.
rose

Unread postby Matina » Fri Apr 06, 2012 4:04 pm

Πώς να μιλάμε στα παιδιά μας για τους δαίμονες, την κόλαση και το θάνατο

Είναι σοβαρό παιδαγωγικό σφάλμα να μιλάμε στα μικρά παιδιά με κάθε λεπτομέρεια για τους δαίμονες, διότι, αν ένα παιδί ακούσει μια φορά πώς ακριβώς είναι, είναι αδύνατο να μην αρχίσει να τους φαντάζεται. Οι ενήλικες είναι δυνατόν να προειδοποιηθούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν, αν αφήσουν εικόνες των δαιμόνων να εισβάλουν στο μυαλό τους, αλλά ένα μικρό παιδί, ακόμη κι αν το προειδοποιήσουμε, δεν μπορεί εύκολα να σταματήσει να σκέπτεται κάτι που το βασανίζει, και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε μια επικίνδυνη πνευματική κατάσταση ή, το λιγότερο, να υποφέρει από εφιάλτες.

Όταν τα μικρά παιδιά ρωτούν για το διάβολο ή για την ύπαρξη των πνευμάτων τού κακού, είναι προτιμότερο να μην κάνουμε διεξοδική ανάλυση αλλά να λέμε ότι δεν πρέπει να δίνουμε σ' αυτά περισσότερη προσοχή απ' ο,τι στα όνειρα ή κάτι παρόμοιο.

Γενικά πρέπει να στρέφουμε το μυαλό των παιδιών προς τον Χριστό, τους αγίους και τους αγγέλους.

Είναι καλύτερα να διδάσκουμε στα παιδιά το χριστιανικό αγώνα χωρίς άμεση αναφορά στη μάχη εναντίον των δαιμόνων.
Τα παιδιά μπορούν να μάθουν εντελώς φυσικά να κάνουν το σημείο του σταυρού πριν κοιμηθούν
(επάνω τους και πάνω στο κρεβάτι ή το μαξιλάρι τους) ως ευλογία για τη νύκτα, να χρησιμοποιούν την προσευχή του Ιησού (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με) ή να μιλούν στον Κύριο και τους αγίους με δικά τους λόγια, όποτε θέλουν. Έτσι όταν δοκιμάσουν κάποιο πειρασμό (π.χ. από φόβο ή εφιάλτες), θα χρησιμοποιήσουν εντελώς φυσικά τα σωστά όπλα. Τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται με ένα κομποσχοίνι στο χέρι ή κάτω απ' το μαξιλάρι τους και να λένε την προσευχή του Ιησού (έστω μόνο λίγες φορές στις καθημερινές τους προσευχές).

Η ιδέα της κολάσεως φοβίζει τα παιδιά. Βέβαια φοβίζει κι εμάς άλλα ο φόβος μας δεν είναι παθολογικός, πηγάζει από την αγάπη μας για τον Θεό και από το φόβο μας μήπως αποξενωθούμε απ' Αυτόν. Αυτό το οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά δεν είναι ο φόβος της κόλασης αλλά η αγάπη για τον Θεό.
Τα παιδιά μπορούν να σκεφθούν σοβαρά το μεταφυσικό πρόβλημα του κακού και της αγάπης του Θεού. Όταν μιλάμε για την κόλαση (όχι, φυσικά, σε μικρά παιδιά) πρέπει να τονίζουμε ότι η κόλαση δεν είναι ένας τόπος όπου ο Θεός θέλει να στείλει τους κακούς ανθρώπους, κόλαση είναι ο πόνος που επιβάλλουμε στον εαυτό μας με την απόρριψη της αγάπης του Θεού. Κόλαση είναι η θέα του φωτός του Θεού που κατακαίει όσους δεν έχουν γίνει όμοιοι μ' Αυτόν. Ή ακόμη μπορούμε να πούμε ότι, αν κάποιος είναι άρρωστος αλλά αρνείται να πάρει τα φάρμακα που συνιστά ο γιατρός, δεν φταίει ο γιατρός, αν δεν θεραπευθεί. Όπως πάντα δεν υπάρχουν συνταγές, δίνω μόνο μερικά παραδείγματα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενηλίκων οι οποίοι απέρριψαν το Χριστιανισμό, επειδή αυτό νόμιζαν ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να ελευθερωθούν απ' τον ασφυκτικό φόβο της κολάσεως μέσα στον οποίο ανατράφηκαν.

Ακόμα κι όταν μιλάμε για κακές πράξεις ή για τους ανθρώπους που τις διέπραξαν, είναι σημαντικό να γνωρίζει σίγουρα το παιδί ότι ο Χριστός είναι πάντα έτοιμος να συγχωρήσει οποιοδήποτε αμάρτημα.

Όταν τα παιδιά μιλούν για τον Ουρανό, εκφράζουν συχνά διάφορες ιδέες για το τι μπορούμε να συναντήσουμε εκεί, ιδέες οι οποίες θεολογικά φαίνονται ίσως λανθασμένες.

Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην καταστρέψουμε μέσα τους την επιθυμία να πάνε στον Ουρανό.
Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα επιθυμούσε κανείς να πάει σ' έναν τόπο, όπου δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε παιχνίδια, ούτε αγαπημένα ζωάκια;
Πρέπει να δίνουμε την εντύπωση (και δεν είναι εσφαλμένη εντύπωση) ότι ο Ουρανός είναι ασυγκρίτως καλύτερος απ' ο,τι μπορούμε να φαντασθούμε.
Μερικά παιδιά, μόλις το άκουσαν αυτό, ρώτησαν αυθόρμητα: Καλύτερος κι απ' τη νύχτα της Αναστάσεως;, Καλύτερος κι απ' το παγωτό;, Καλύτερος κι απ' όταν η μαμά σε βάζει να κοιμηθείς;.

Η Βίβλος μας διδάσκει ότι θα υπάρχει ουράνια τροφή, ουράνιο γέλιο κ.ο.κ. Όσον αφορά τα ζώα, τα παιδιά θέλουν να ξέρουν αν το αγαπημένο τους ζώο θα έχει μια θέση στον ουρανό.

Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσουμε θεολογικά αυτή τη στιγμή σ' ένα παιδί σε τι διαφέρει η ψυχή ενός ζώου από την ψυχή ενός άνθρωπου.
Είναι προτιμότερο να του θυμίσουμε πόσο φροντίζει ο Θεός για κάθε μικρό σπουργίτι (Ματθ. 10, 29).
Δεν πρέπει ποτέ, όταν μιλάμε θεολογικά, να καταστρέψουμε μια ιδέα που έχει κάποιος μέσα του, αν δεν την αντικαταστήσουμε με μια ωριμότερη ιδέα, η οποία δεν ξεπερνά το επίπεδο αντιλήψεως του.

Στο Γεροντικό υπάρχει μια διήγηση για κάποιο μοναχό ο οποίος ήταν ανθρωπομορφιστής (δηλαδή ερμήνευε στην κυριολεξία αγιογραφικές εκφράσεις όπως τα χέρια του Θεού, τα μάτια του Θεού κ.λ.π.).
Οι ορθόδοξοι μοναχοί τον διόρθωσαν.
Τον επισκέφθηκε όμως κάποιος άλλος μοναχός και τον βρήκε να κλαίει.
Ο επισκέπτης τον ρώτησε: Γιατί κλαις, πάτερ; Δε χαίρεσαι που επέστρεψες στη σωστή πίστη; Ο μοναχός απάντησε: Κλαίω, γιατί μου πήραν τον Θεό μου και τώρα πια δεν ξέρω ποιόν να λατρέψω.
Δε θέλουμε τα παιδιά μας να φοβούνται το θάνατο. Πρέπει να μιλάμε γι' αυτόν ως ένα κομμάτι της ζωής μας -το κατώφλι της ουράνιας ζωής- το σκαλοπάτι προς την αιώνια ζωή με τον Χριστό.

Μερικές φορές ορισμένα παιδιά θέλουν τόσο πολύ να πάνε στον Ουρανό, ώστε εκφράζουν την επιθυμία να πεθάνουν ή ακόμα να θέσουν μόνα τους τέρμα στη ζωή τους. Δεν πρέπει να βάζουμε μέσα σ' αυτά τα παιδιά ένα νοσηρό φόβο του θανάτου για να μετριάσουμε αυτή την επιθυμία, αλλά να τους εξηγούμε ότι ο θάνατος είναι ευλογημένος μόνο αν φύγουμε απ' αυτόν τον κόσμο όταν μας καλέσει ο Θεός, επειδή Εκείνος μόνο γνωρίζει πότε είμαστε έτοιμοι.
Δεν πηγαίνουμε στον Ουρανό πριν μας στείλει το εισιτήριο. Δεν υπάρχουν συνταγές για το τι θα πούμε στο κάθε παιδί, πρέπει να προσπαθούμε να προσαρμόζουμε την απάντηση μας στην κάθε περίπτωση.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο συχνά βρίσκει τους γονείς απροετοίμαστους.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μικρά παιδιά έχουν έστω ακούσει για την αυτοκτονία άλλα είναι μια πραγματικότητα την οποία οι χριστιανοί κατηχητές πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Οι ερωτήσεις για την κόλαση και τον Ουρανό, το κακό και το καλό, τους δαίμονες, το θάνατο, την αυτοκτονία κ.ο.κ. θα τεθούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
Οι απαντήσεις μας σ' αυτές (όπως και στην ερώτηση πώς γεννιούνται τα παιδιά) πρέπει να είναι ανάλογες με το επίπεδο αναπτύξεως του παιδιού.
Δεν απαντούμε σ' ένα πεντάχρονο παιδί με τον ίδιο τρόπο που θα απαντούσαμε σ' ένα δεκάχρονο, αν έθετε την ίδια ερώτηση.

Matina

Unread postby Matina » Tue May 01, 2012 7:56 pm

Προσευχή για τα παιδιά μας !

Image

«Κύριε, κάνε μας καλύτερους γονείς.
Δίδαξε μας να καταλαβαίνουμε τα παιδιά μας..
Να ακούμε υπομονετικά ό,τι έχουν να μας πουν
και να απαντάμε ευγενικά, όταν μας ρωτούν..
Προφύλαξέ μας από τον κίνδυνο να φερόμαστε απότομα.
Βοήθησέ μας ,να μην πληγώνουμε τα αισθήματά τους..Βοήθησέ μας ,να μην τραυματίζουμε τη φιλοτιμία τους,
να μην τα τιμωρούμε σε ώρες εξάψεως και θυμού.

Φώτισε μας να τα νουθετούμε με ηρεμία και πραότητα
και σε κάθε στιγμή να τα εμπνέουμε με το παράδειγμά μας.

Κάνε μας να παραβλέπουμε τα μικρά και ασήμαντα σφάλματα των παιδιών μας και βοήθησέ μας να κοιτάζουμε τα προτερήματά τους και τα καλά έργα που κάνουν..
Δώσε μας την κατάλληλη λέξη για έναν δίκαιο έπαινο.
Βοήθησέ μας να τους συμπαραστεκόμαστε,
να τους φερόμαστε όπως ταιριάζει στην ηλικία τους
και να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτά.

Να τα βοηθάμε στην πραγμάτωση όλων των καλών τους επιθυμιών.
Κάνε μας καλούς και δίκαιους, συνετούς και κοινωνικούς..Κάνε μας να είμαστε αγαπητοί και να τους προσφέρουμε
ένα αληθινό χριστιανικό παράδειγμα.

Κάνε Κύριε , με τη ζωή μας και όλες τις εκδηλώσεις μας,
να τα δείχνουμε τον δρόμο που οδηγεί σε Σένα .
Κύριε , τα παιδιά μας καθημερινά ρίχνονται σε ένα ωκεανό
από παγίδες , κινδύνους , και πειρασμούς .
Προστάτευσέ τα Κύριε ,από όλες αυτές τις καθημερινές παγίδες .
Από κάθε κίνδυνο και πειρασμό που εκτοξεύεται στην ευγενική
ψυχούλα τους από τον πονηρό ,
από κάθε δολιότητα και διαφθορά ,
από κάθε βρώμικο , αισχρό και χυδαίο ,
που δυστυχώς η κοινωνία μας , τους προσφέρει.

Κύριε η προστασία που μπορούμε εμείς οι γονείς να τους προσφέρουμε , είναι ανεπαρκής.

Τα εναποθέτουμε Στα δικά Σου χέρια , στη δική σου προστασία στη δική Σου Σκέπη , και στη δική Σου Πανσοφία .

Προστάτευσέ τα Κύριε . Καθοδήγησέ τα . Περιφρούρησέ τα ,
και διαφύλαξέ τα , από οποιονδήποτε κίνδυνο παραμονεύει ,
στην επόμενη στροφή της ζωής τους , για να τα τυλίξει στα πλοκάμια του..
Κύριε , Εσύ γνωρίζεις πόσο ευάλωτες , μα και ευγενικές είναι οι ψυχές των παιδιών μας .
Μην τα εγκαταλείπεις , και μην τα αφήνεις μόνα ,
μέσα στην τρικυμισμένη θάλασσα των πειρασμών της καθημερινότητάς τους ..
Στείλε τους Άγγελο προστάτη , να τα προστατεύει κάθε στιγμή , και από κάθε κακό ,
και φώτιζέ τα στο μυαλό και στην ψυχή , να περπατούν σε δρόμους καθαρούς ,
σε μονοπάτια χωρίς αγκάθια , και να δροσίζονται απ΄ τις κρυστάλλινες
πηγές της δικής Σου Χάρης , και να φωτίζονται απ΄ το δικό Σου Ανέσπερο Θείο Φως ».

Αμήν

odevontas
Matina

Unread postby Matina » Tue May 01, 2012 8:54 pm

Μαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο!

Συγκινητικό παιχνίδι της μοίρας για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι στη Λάρισα που “έφυγε” σχεδόν ταυτόχρονα από τη ζωή.
Δύο ηλικιωμένοι που μοιράστηκαν σχεδόν όλη τους τη ζωή, έτυχε να αφήσουν σχεδόν ταυτόχρονα την τελευταία τους πνοή στο Νοσοκομείο της Λάρισας όπου νοσηλεύονταν για διαφορετική αιτία ο καθένας.
Σύμφωνα με το thessalianews.gr ζευγάρι Λαρισαίων, δύο ηλικιωμένοι “έφυγαν” από τη ζωή ακριβώς την ίδια ώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες μέρες σε διαφορετικές κλινικές.
Η 77χρονη Αγγελική Μαλογιάννη, συνταξιούχος του ΟΓΑ, κάτοικος Λάρισας, νοσηλευόταν στη Παθολογική κλινική και υπέκυψε το πρωί της Τετάρτης στις 06:00, ύστερα από μάχη με μακρόχρονη ασθένεια.
Την ίδια ώρα ακριβώς, ο 79χρονος σύζυγος της, Γιάννης Μαλογιάννης, συνταξιούχος του ΙΚΑ με καταγωγή από το Χειμάδι Λάρισας, “έφυγε” από τη ζωή σε μια άλλη πτέρυγα του Πανεπιστημιακού, καθώς νοσηλευόταν στη Χειρουργική κλινική.
Προφανώς, ο ένας δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί το θάνατο του άλλου.
Το ζευγάρι κηδεύτηκε στο παλιό κοιμητήριο της Λάρισας.

[web_site]
http://news.princeoliver.com/2012/04/29 ... o-thanato/[/web_site]
Matina

Unread postby roubini » Wed May 02, 2012 12:11 am

Δεν πάει καιρός που ρώτησα μία θεία μου για το πώς μπορείς να μεγαλώσεις χριστιανικά τα παιδιά.

Και μου έδωσε την συμβουλή που της είχε δώσει ο πνευματικός της: "Λίγα λόγια στα παιδιά και πολλά στην Παναγιά"
roubini

Unread postby Matina » Fri May 04, 2012 4:16 pm

ΔΩΔΕΚΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ

1. Όταν υπάρχουν προβλήματα ,ο καθένας πρέπει να είναι πρόθυμος να παραδέχεται ότι αυτός/αυτή είναι μέρος του προβλήματος.(Γένεση 3:18-19, Παροιμίες 20: 6)

2. Κάθε πρόσωπο πρέπει να είναι πρόθυμο να αλλάζει.(Ιωάννης 5:6, Ματθ.5:23-26)

3. Αποφεύγετε τη χρήση συναισθηματικά φορτισμένων λέξεων. “Στην πραγματικότητα δεν μ΄ αγαπάς”. “Πάντοτε εσύ κάνεις...”.”Ποτέ δεν κάνεις τίποτα σωστά”. ”Δεν με νοιάζει”.

4. Να είσαι υπεύθυνος για τα δικά σου συναισθήματα, λόγια, πράξεις και αντιδράσεις. Μην ρίχνεις το φταίξιμο γι΄ αυτά πάνω στο άλλο άτομο. Εσύ θύμωσες, επιτέθηκες, έγινες καταπιεστικός κλπ. (Γαλ.6:5, Ιακ.1:13-15)

5. Συγκρατήσου από το να επανέρχεσαι σε παλιές λογομαχίες.(Εφεσ.4:26)

6. Ασχολήσου με ένα πρόβλημα τη φορά. Λύσε ένα πρόβλημα και τότε μετακινήσου στο επόμενο.(Ματθ. 6:34)

7. Πραγματεύσου με το παρόν κι όχι με το παρελθόν. Κρέμασε τη πινακίδα “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ” πάνω από το παρελθόν, εκτός εάν αυτό θα σε βοηθήσει να λύσεις τα τωρινά σου προβλήματα.(Φιλ.3:12-14, Ιερ. 31:34, Ησ. 43:25)

8. Δώσε έμφαση στα θετικά αντί να εστιάζεσαι στα αρνητικά.(Φιλ.4:8)

9. Μάθε να επικοινωνείς με μη λεκτικούς τρόπους. (Ματθ.8:1-2,14-15,Ψαλ. 32:8)

10.Έκφρασε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου στον άλλον. Αφηγήσου τις δραστηριότητές σου. Άκου, κατανόησε και ανταποκρίσου στην σημασία που υπάρχει πίσω από ό,τι το άτομο λέει. Όταν αυτός/αυτή γίνεται έξω φρενών με σένα, μπορεί να λέει “Είχα μια τρομερή μέρα στη δουλειά. Κανείς δεν με λογαριάζει”. Όταν λέει “Εσύ δεν με αγαπάς” μπορεί στη πραγματικότητα να εννοεί “Απεγνωσμένα χρειάζομαι λίγη στοργή. Λαχταρώ αγάπη”. (Παράδειγμα του Ιησού στον Ιωάν.1:45-47,Μαρκ.5:1-15,Ιωάν. 11:20-35)

11.Εφάρμοσε το χρυσό κανόνα-Ματθαίος 7:12. Τι θα σου άρεσε το ταίρι σου να σου κάνει; Θα σου άρεσε ο σύντροφός σου : Να σου λέει την αλήθεια; Να ρωτάει τη δική σου άποψη; Να βοηθάει στο καιρό της ανάγκης; Να είναι φυσικός μαζί σου; Να σε ευχαριστεί για τη βοήθεια σου ή την υπηρεσία σου; Ωραία, τότε κάνε το ίδιο γι΄ αυτόν.

12.Εφάρμοσε την αρχή που τίθεται στο Λουκά 6:35. “ Να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτε ”-.

Matina

Unread postby Matina » Sun May 06, 2012 6:16 pm

Κατοικώντας με τον Ιώβ παντοτινά...!

Την ίδια ακριβώς εποχή έκαμα και μια άλλη άνακάλυψη:Ο πατέρας μου πού τόσο αγαπούσα, ο σεβαστός μου πατέρας, ήταν αφάνταστα φτωχός. Ηταν τόσο φτωχός όσο και οί αλεπούδες, οί λύκοι και οί σκίουροι, πού δεν έχουν τίποτε άλλο από το κορμί τους και μια φωλιά, χωρίς καΐ κεί να μπορούν να γλυτώσουν απ' το κυ­νηγητό.
Είχα πέντε ακόμη αδελφούς και αδελφές. Είμαστε εξι παιδιά όλα μαζί. Μα ποτέ δεν υπήρξαν σπίτι μας έξι ζευγάρια παπούτσια, οϋτε έξι πανωφόρια ούτε έξι καπέλλα. Χρησιμοποιούσαμε καΐ οί έξι ένα παλτό, Ένα ή δύο ζευγάρια παπούτσια, ένα ή δύο καπέλλα. Έμείς, τα παιδιά, ποτέ δεν μπορούσαμε να βγούμε όλα μα­ζί έξω από τον ίερό χώρο της εκκλησίας ή του πρεσβυτερίου, διό­τι ποτέ δεν είχαμε ρούχα καΐ για τους έξι. Εξω άπό το σπίτι βγαί­ναμε με τη σειρά. Ποτέ συγχρόνως. Εξ αιτίας της αθλιότητας αυτής έρχονταν στο πρεσβυτέριο στιγμές τρομερού πόνου. Στιγμές φοβερής οδύνης. Νοιώθαμε την αθλιότητα μέχρι τα βάθη του είναι μας, μέχρι τα κόκκαλα και πιο βαθειά ακόμη, μέχρι τον μυελό των οστών. Άλλα, σ' αυτές τις τρομερές στιγμές της πείνας, του κρύου και της οδύνης, ήταν αρ­κετό για μας, τα τόσο δυστυχισμένα παιδιά, να διασχίσωμε την δενδροστοιχία του κοιμητηρίου καΐ να μπούμε μέσα στην αγία Εκκλησία, στον ουρανό, πού ήταν κτισμένος στη γη, για να θυμηθοϋμε πώς ήμαστε παιδιά του Θεού και πώς ανήκαμε στο θεϊκό γένος άφοϋ ήμασταν χριστιανοί και πώς ο! αθλιότητες της γης δεν έχουν καμμιά, καμμιά σημασία. Ακόμη και αν κα­νείς πεθάνη από την πείνα, είναι αθάνα­τος ...

Και για να μη μας καταθλίβη, εμάς τα παιδιά, ή στέρησις, ή άθλιότης καί ή πείνα και για να μη έχωμε ένα αίσθημα κατω­τερότητας μπροστά στα αλλά παιδιά, τα όποια μπορούσαν να τρώ­νε και τα οποία είχαν καπέλλα καί παπούτσια καί πανωφόρια καί για να παραμένωμε τέλος πονετικοί, καλοί καί επιεικείς και γα­λήνιοι στον τρομερό πόνο μας καί στην τρομακτική φτώχεια μας, ή μαμά πρεσβυτέρα — ή ποιήτρια —μας διάβαζε κάθε μέρα την Ιστορία του Ίώβ.

'Ηταν ένα φάρμακο εξαιρετικά αποτελεσματικό, πρόχειρο για όλες τις αθλιότητες καί για όλες τις δοκιμασίες. Για όλους τους πόνους μας ή μαμά πρεσβυτέρα μας διάβαζε τις δοκιμασίες του Ίώβ. Δυο φορές την μέρα. Τρεις φορές την μέ­ρα. Πέντε φορές την ήμερα. Κάθε μέρα. Καί έτσι ό Ίώβ υπέφερε μαζί μας. Καί μείς μαζί του. Καί κάναμε σύγκριση ανάμεσα στις δοκιμασίες μας καί τις δοκιμασίες του αγίου εκείνου ανθρώπου. Γνωρίζαμε τον Ιώβ καλύτερα άπο κάθε άλλο πλάσμα πού υπάρχει στη γη καί τον ουρανό. Ό Ιώβ κατοικοΰσε μαζί μας στο πρεσβυτέριο παντοτεινά. Συμμετείχε στην οικογένεια μας.. Τον είχαμε περιμαζέψει και διημέρευε μαζη μας. Διότι ο "Ιώβ έμοιαζε με μας. "Ημαστε συγγενείς του.Είχε το ίδιο αίμα με μας, το αίμα εκείνων πού δοκιμάζονται άπ' όλους τους πόνους της γης. Εξ αιτίας αυτής της συνοικήσεως .με τον Ιώβ, ακόμη και σήμερα, όταν ακούω το όνομα του ή όταν το βλέπω γραμμένο κάπου, χαίρομαι, σαν ν' α­κούω το όνομα των αδελφών μου ή το όνομα του άδελφοϋ μου ή ενος πολύ στενού συγγενούς πού κατάγεται απ" το χωριό μας...

Από το βιβλίο του Βιρτζίλ Γκεωργκίου:«Από την 25η ώρα στην αιωνιότητα»

Matina

Unread postby Matina » Thu May 10, 2012 9:32 am

Παιδιά και Εκκλησία(Ἀλέξανδρος Σμέμαν)

Δημοσιεύεται ἐδῶ ἕνα σύντομο κείμενο τοῦ π. Σμέμαν γιὰ τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἀγωγὴ τῶν παιδιῶν μας. Μεταξὺ τῶν ἄλλων, διαπιστώνεται ὅτι εἶναι ἀνάγκη ἡ οἰκογενειακὴ ἀτμόσφαιρα νὰ συμπληρώνει τὴν ἐκκλησιαστική, τὸ ὁποῖο σημαίνει«άναμα των καντηλιών μπροστά στις εικόνες, ανάγνωση των Γραφικών διδαχών, καθαρά ρούχα που αποπνέουν φρεσκάδα, γιορτινά, τακτοποιημένα δωμάτια». Ἡ ὑπόδειξη αὐτὴ δὲν προέρχεται ἀπὸ καθωσπρεπισμὸ καὶ εὐσεβισμό, καταστάσεις γνωστές μας ἀπὸ δυτικὲς ἐκδοχὲς τοῦ χριστιανισμοῦ.

Ἡ τάξη, τὰ καθαρὰ ροῦχα, κλπ, δὲν εἶναι μιὰ ὑποχρέωση ποὺ χρειάζεται νὰ ἐπιβάλουμε στὴν οἰκογενειακὴ ζωή, ἀλλὰ (κανονικὰ) προέρχονται, ὅπως ὁ ἴδιος ὁ Σμέμαν γράφει στὴν συνέχεια, «από το φως που φέρνουμε μαζί μας από την λατρευτική σύναξη». Ἑπομένως συμβαίνουν αὐθόρμητα καὶ ἐλεύθερα, ὅπως ὅταν κάποιος γιορτάζει καὶ δὲν ὑποδέχεται τοὺς φίλους του βρώμικος καὶ ἀπεριποίητος. Ὅμως, ἂν δὲν ἔχουμε λάβει Φῶς ἀπὸ τὴν σύναξη, δὲν ὑπάρχει οὔτε ἑορτασμός, ὥστε καὶ ἂν συμβεῖ περιποίηση, τάξη, κλπ., δὲν μπορεῖ νὰ συμβεῖ παρὰ μόνο ὡς σύμβαση καὶ ὑποχρέωση - ἀπ’ ἔξω στολισμός, καὶ ἀπὸ μέσα δυσφορία καὶ πίεση, ὅπως καὶ συχνότατα συμβαίνει. Δὲν εἶναι, ἄλλωστε, σπάνιο οἱ γονεῖς ἀργότερα, στὴν ἐφηβεία, νὰ θέλουν νὰ ἐπιβάλουν στὰ παιδιά τους τὸν ἐκκλησιασμό!, ὑποβάλλοντας τὴν ἐξωφρενικὴ ἰδέα ὅτι ἡ σχέση μὲ τὸν Θεὸ εἶναι βασανιστήριο, ἀγγαρεία εἴτε ὑποχρέωση, ὁπότε αὐτομάτως ἀκυρώνεται ὅλο τὸ Μυστήριο τῆς Ἐκκλησίας καὶ ἡ πίστη καταλύεται.

Ζητούμενο δὲν εἶναι νὰ ἀλλάξουμε συνήθειες, ἀλλὰ νὰ λάβουμε τὸ Φῶς τῆς λατρείας, τὸ ὁποῖο κατόπιν θὰ ἀλλάξει καὶ τὶς συνήθειές μας ἀβίαστα καὶ φυσιολογικά. Στὸν βαθμὸ ποὺ οἱ οἰκογένειές μας ἔχουν πρόβλημα, αὐτὸ δὲν εἶναι ἐπειδὴ τὴν Κυριακὴ ἀκοῦμε ραδιόφωνο καὶ διαβάζουμε ἐφημερίδες, ἀντὶ νὰ ἀνάβουμε τὰ καντήλια, κλπ, ἀλλὰ ἐπειδὴ δὲν βιώνουμε Φῶς στὴν συμμετοχή μας στὴν ἐκκλησιαστικὴ λατρεία, καὶ οὔτε κἂν ἔχουμε ὡς αἴτημα τὴν μετοχὴ τοῦ ἁγίου Φωτὸς καὶ τὴν προσωπική μας γνωριμία καὶ φιλία μὲ τὸν Ἀρχηγὸ τῆς πίστης μας.

Τὸ κείμενο μετέφρασε γιὰ τὸν Ἔλλοπο ὁ Ἀργύρης Γεωργουλῆς.

Matina

PreviousNext

Return to ΘΕΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ