Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Thu Sep 27, 2018 5:25 pm

Image

Η μακαριστή γερόντισσα Χαριθέα - Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου -

ΚΑΤΕΒΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΣ

" Κατέβηκε ο Χριστός, ολοζώντανος, από την εικόνα και ήλθε, δεν ξέρω πως... και στάθηκε πίσω μου! Έβαλε τα χέρια Του στους ώμους μου και έγειρε την κεφαλή Του πάνω μου. "

Μετά από αυτές τις διηγήσεις, πήραμε αφορμή και επιμείναμε να μας εξιστορήσει,

έστω κάτι από τις πολλές εμπειρίες της θείας χάριτος που γεύθηκε από πολύ νωρίς.

Με πολλή δυσκολία η Γερόντισσα υπεχώρησε στις παρακλήσεις μας.

«Τούτα τά πράγματα δεν βγαίνουν στην δημοπρασία.

είναι του καθενός μια παρηγοριά, ένα στήριγμα, μια επίσκεψη,

πού υπηρετεί την ψυχή και δυναμώνει τον πόθο.

Πάντα, μετά από κάθε δυνατό πειρασμό, ο καλός Θεός φρόντιζε να με παρηγορήσει,

γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ μόνη μου να βαστάξω τόσο σταυρό.[...]

Μια φορά, ενώ προσευχόμουν, κοίταζα μια μικρή εικόνα της Παναγίας που κρατούσε τον Χριστό,

ξαφνικά είδα την μορφή του Χριστού, που βρισκόταν πάνω στην εικόνα, να μεγαλώνει, να μεγαλώνει

και να παίρνει ανθρώπινες διαστάσεις. Τα έχασα!

Ένα φως πλημμύρισε όλο το δωμάτιο και η καρδία μου γέμισε από μια ανέκφραστη αγαλλίαση.

Κατέβηκε ο Χριστός, ολοζώντανος, από την εικόνα και ήλθε, δεν ξέρω πως... και στάθηκε πίσω μου!

Έβαλε τα χέρια Του στους ώμους μου και έγειρε την κεφαλή Του πάνω μου.

Έσκυψε το θείο Του πρόσωπο και το ακούμπησε στο δικό μου και με χάιδεψε πατρικά,

σαν ένα δείγμα Αγάπης και παρηγοριάς.

Όπως δηλαδή αγαπάς ένα πλάσμα και θέλεις να του δείξεις την Αγάπη σου; Έτσι!

Με έπιασε μια τρεμούλα και στενοχωρήθηκα συνάμα,

επειδή ήμουν τόσο ανάξια και δεν μπορούσα να αντέξω την Αγάπη Του.

Ένιωσα τόση πατρική Αγάπη, τόση δύναμη και τόση παρηγοριά..., αν και δεν μου είπε τίποτε.

Ή παρουσία Του όμως κατέλυσε κάθε λόγο.

Ήμουν ανάξια και αδύνατη, για να δεχθώ τον πλούτο της χρηστότητός Του.

Εγώ, το ανάξιο πλάσμα, να γίνω μέτοχος της θείας Του Αγάπης!

Βλέπετε, αδελφές, εχρειάζετο μια τέτοια παρηγοριά, γιατί ποιος άλλος θα με στήριζε;

Όλοι ήσαν ενάντιοι και έτσι έχρειάσθη ο μέγας Θεός να μου δείξει έμπρακτα δεν θα με αφήσει μόνη μου.

Αν ό Θεός δεν βοηθούσε, πώς θα μπορούσα εγώ να αντέξω τόση δοκιμασία εκείνους τούς καιρούς;

Έμνήσθην ημερών αρχαίων Επιλείψεί γάρ με ό χρόνος διηγούμενουν, αναφέρει και στον Απόστολο, αδελφές.

Μην τά σκέφτεστε αυτά πού είπαμε τώρα. Είναι προσωπικά βιώματα και εμπειρίες τού καθενός.

Εσείς πήρατε την απόφαση, να ξέρετε ότι πρέπει να ευαρεστήσετε τον Κύριο. Να τον νιώσετε μέσα σας, δικό σας.

Εγώ θέλω να είμαι σύμφωνη με την δική σας προσευχή και ελπίζω να βοηθήσω σύμφωνα με τις ευχές σας.

Έχω την εντύπωση ότι είσαστε νούσιμες, κόρη μου. Όταν είσαι νούσιμος, θα διάλεξης την αρετή.

Λέει και ή ακολουθία τού Σχήματος: Όντως καλόν έργον έξελέξω, άλλ ’ άν και τελείωσης.

Την απόφαση πού πήραμε, την πραγματοποιήσαμε, αλλά αυτό πού μακαρίζεται είναι το τέλος.

Τά λέω, αδελφές, και πιστεύω ότι ό καλός Θεός είναι μαζί μας,

στην καθεμιά βοηθός, στον καθένα πού ζητά πνευματική ζωή.

Για να πάρετε θάρρος, τόλμησα και τά είπα.

Τόσα χρόνιοι, ποτέ μου, δεν άνοιξα το στόμα μου να πω τέτοιες ιστορίες,

όμως τώρα, ή Αγάπη για την προκοπή σας με παρεκίνησε».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Η ΜΑΚΑΡΙΣΤΗ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΧΑΡΙΘΕΑ.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΙΟΥ , ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ. 2015

PROSKINITIS
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Sep 28, 2018 7:49 pm

Image

Αν θες να γίνεις πραγματικά πλούσιος ...

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

« Όποιος θέλει να γίνει πλούσιος, ας γίνει φτωχός,

για να μην έχει καμιά ανάγκη και να αισθάνεται πλούσιος·

ας ξοδεύει για τις ανάγκες των φτωχών, για να απολαύσει μελλοντικά·

ας σκορπίζει γενναιόδωρα σε αγαθοεργίες, για να θερίσει στη Βασιλεία του Θεού.

Θέλεις να γίνεις πλούσιος;

Να έχεις φίλο το Θεό, και θα είσαι από όλους πλουσιότερος.

Θέλεις να πλουτήσεις;

Μην υπερηφανεύεσαι, γιατί η ταπεινοφροσύνη

δεν είναι χρήσιμη μόνο στη μέλλουσα ζωή, αλλά και στην παρούσα,

γιατί κανείς δεν φθονείται τόσο πολύ, όσο ο πλούσιος.

Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά, αλλά αυτός πού δίνει πολλά.

Πλούσιος δεν είναι αυτός που τα έχει όλα άφθονα, αλλά εκείνος

που δεν χρειάζεται πολλά.

Γιατί ποιο είναι το όφελος να κατέχει κανείς ολόκληρη την οικουμένη και να ζει με

μεγαλύτερη στενοχώρια από εκείνον που δεν έχει τίποτε;

Οι εσωτερικές διαθέσεις κάνουν τους ανθρώπους πλούσιους και φτωχούς και όχι η κατοχή χρημάτων ούτε η στέρηση.

Αυτός είναι πλούσιος, εκείνος που δεν θέλει να πλουτίσει.»

odevontas
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Sep 29, 2018 5:10 pm

Image

Οι σημερινοί άνθρωποι έχουμε τους ίδιους πολέμους, γιατί είναι ίδια τα δαιμόνια, δεν έχουν αλλάξει

Γέρων Εφραίμ Αριζονίτης

Εμείς οι σημερινοί άνθρωποι έχουμε τους ίδιους πολέμους, γιατί είναι ίδια τα δαιμόνια, δεν έχουν αλλάξει.

Έρχονται, λοιπόν, και μας πολεμούν, όπως τους πατέρες τους παλαιούς. Μα εκείνοι ήταν λεβέντες,

γιατί νικούσαν και γινόντουσαν μεγάλοι. Εμείς την πατάμε. Μας φέρνουν λογισμούς π.χ. εναντίον του αδελφού μας

και δεν τους πολεμούμε καθόμαστε και τους δεχόμαστε. Γιατί μου είπε ένα λόγο, γιατί με στραβοκοίταξε,

γιατί δεν με εξυπηρέτησε πλέκουμε και πλέκουμε λογισμούς και λογισμούς. Και μετά τι γίνεται; Πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Χάνουμε και τον καιρό μας κι ό διάβολος που είναι πάρα πολύ τεχνίτης, χαίρεται. «Ας τον, λέει, τον χαζεύω τώρα».

Ό χρόνος περνάει και το κάθε τι άσχημο στεριώνει μέσα μας. Θα μεγαλώσει, θα μεγαλώσει και από μυρμηγκάκι θα γίνει λιονταράκι!

Μετά θα γίνει λέοντας μεγάλος και όταν αντιληφθούμε, ότι πια μας έφερε βόλτα και μας έχει τυλίξει για τα καλά,

θα σηκώσουμε το ανάστημα, δήθεν για να αντικρούσουμε, αλλά θα συναντήσουμε ισχύ λέοντος.

Και λέγει ό Όσιος Έφραίμ: «Με λέοντα καταπιάστηκες να πολεμήσεις; Πρόσεξε να μη σου σύντριψη τα κόκαλα!».

Λέγει ό Αββάς Δωρόθεος: «Και τι είναι ένας λόγος, που θα πω ή μία σκέψη να την σκεφθώ;

Ναι, αλλά ή μία σκέψης θα φέρει την άλλη και ό ένας λογισμός τον άλλο ή μία υποχώρησης την άλλη κι έτσι ,

σιγά σιγά γίνεται ό άνθρωπος εμπαθής.''

∽ Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 30, 2018 6:07 pm

Image

ΕΙΠΕ ΓΕΡΩΝ.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε στην προσευχή, τόσο λιγότερο χρόνο ξοδεύετε για την επίλυση προβλημάτων!

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Sep 30, 2018 6:20 pm

Image

ΣΤΑΡΕΤΣ Γρηγόριος (Dolbunov) - διδασκαλίες και συμβουλές. 18 Δεκεμβρίου 1905
- 15 Απριλίου 1996.

- Δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Ο Κύριος δημιούργησε αυτό το κακό; Αυτό είναι κακό στον άνθρωπο - από τον εχθρό. Πρέπει να δούμε μόνο το καλό στον άνθρωπο.

- Ο πατέρας είπε για τους νεκρούς: "Ξέρουν τα πάντα για τη ζωή μας, είναι αναστατωμένοι και ανησυχούν ... Και πώς διαφέρουν από εμάς; Ζούμε, κάθε λεπτό και αμαρτάνουμε αυτοί έχουν ήδη σταματήσει ..."

- Μοναχός είναι όχι αυτός που βρίσκεται στη μοναστική κουκούλα, αλλά εκείνος που ζει με μοναστικό τρόπο.

- Δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα, εκτός από ένα πράγμα - φοβάμαι να προσβάλω ένα άτομο.

- Αν μπορούμε να βοηθήσουμε ένα άτομο και δεν το βοηθήσουμε - ο Κύριος δεν θα ακούσει την προσευχή μας, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε. Αν κάποιος περιμένει βοήθεια από εμάς, πρέπει να τον βοηθήσουμε.

- Βλέποντας ανθρώπινα δάκρυα, μην κρύβετε τα μάτια σας από αυτά και μην πικραίνετε τα πρόσωπα των πασχόντων, αλλά προσπαθήστε να παρηγορήσετε όσους κλαίνε και να τους βοηθήσετε.

-"Γιατί δεν παίρνουμε τι ζητάμε;" Επειδή δεν ευχαριστούμε τον Θεό για όλα. Μόλις ξυπνήσετε, αμέσως λέτε:
Σας ευχαριστώ, Θεέ, για όλα.
Στη συνέχεια, ρωτήστε τι χρειάζεστε ("ο Πατέρας Μας"). Αλλά μόνο για μια μέρα. Για κάθε μέρα, αρκετά της φροντίδας τους.

- Εάν προσέβαλες τη μητέρα σου και σε καταράστηκε ή σε καταδίωξε, κάνε 40 μετάνοιες καθημερινά για την υγεία της, έτσι ώστε ο Κύριος να σε συγχωρήσει και να σε γλιτώσει από τον όρκο της.

- Αν κάποιος πέθανε σε σας σε μια προσβολή, κάντε 40 μετάνοιες γι 'αυτόν. Η εκκλησία προσεύχεται για τους μετανοημένους αμαρτωλούς, και για τους αμετανόητους είναι άχρηστο να προσεύχεστε.
«Μόνο η προσευχή για τον εαυτό μας δεν είναι πολύ χρήσιμη, πρέπει να προσευχόμαστε για να σωθούν όλοι». Είναι απαραίτητο για όλα αυτά να αγαπάς και να συγχωρείς.

- Τι ακούμε συνήθως στην εκκλησία; "Κύριε, έλεος!" - επειδή αμαρτάνουμε πάντα. Θα έπρεπε να συνεχίσουμε να λέμε "ελέησον", κάθε λεπτό.

-"Η αιματηρή γυναίκα άγγιξε μόνο τα ρούχα του Ιησού και επουλώθηκε. Παίρνουμε όλο το σώμα και το αίμα του Κυρίου - και δεν θεραπευόμαστε γιατί δεν υπάρχει αρκετή πίστη. Πρώτα, τρέχουμε στον γιατρό, δεν βοηθάει - τρέχουμε για να λάβουμε κοινωνία. Και το αντίθετο είναι απαραίτητο. Πήγες ε άρρωστος - σημαίνει ότι ο Κύριος σε επισκέφθηκε, όπως τιμωρεί ο πατέρας. Θα ήταν απαραίτητο να υπακούσετε, να καθαρίσετε την ψυχή - και το σώμα θα καθαριστεί.

-"Αν δεν συγχωρήσετε τον δράστη σας, τότε ο Κύριος δεν θα σας συγχωρήσει για οποιαδήποτε από την αμαρτία σας, όσο κι αν μετανοείτε γρήγορα".

-"Όταν πάρετε το λεωφορείο, διασχίστε τον εαυτό σας με ένα σταυρό για να ευλογήσει το μονοπάτι."

-Όταν περνάτε από το νεκροταφείο, προσεύχεστε με το σημάδι του σταυρού: «Η βασιλεία των ουρανών (που βρίσκεται εδώ) στους αποθανόντες ορθόδοξους χριστιανούς».

-"Να μην είσαι Φαρισαίος σημαίνει να μην καταδικάσεις κανέναν". Και πάντα καταδικάζουμε - τότε είμαστε όλοι οι Φαρισαίοι. Αν κάποιος έχει αμαρτήσει, πηγαίνετε και να του πείτε γι 'αυτό, και (περισσότερο) δεν λέει κανείς για την αμαρτία κάποιου άλλου. Εάν δεν μπορείτε να του πείτε, τότε προσεύχεστε για εκείνους που έχουν πέσει στην αμαρτία.

- Η υπερηφάνεια είναι η κύρια αιτία των αμαρτιών. Η υπερηφάνεια ορίζεται ως εξής:
υπερήφανος είναι αυτός που θεωρεί ότι όλοι είναι κακοί, και ο ίδιος είναι καλός.

- Είναι απαραίτητο να μετανοήσετε με το αίτημα:

"Κύριε, σώσε με από όλα όσα εμποδίζουν τη διαμονή σου σε μένα!
Κύριε, κάνε τη ζωή μου έτσι ώστε να εξυπηρετεί πάντα για την δόξα σου.
Κύριε, να με διδάσκεις να μένω πάντα σε μετάνοια! "

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 01, 2018 6:35 pm

Image

Μια γυναίκα πάμφτωχη που αγίασε

(Γέροντας Αμβρόσιος)

Ήταν κάποια γυναίκα πάμφτωχη σ’ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και είχε τρία παιδιά.

Κατάφερε να τα μεγαλώσει με απίστευτες στερήσεις και δυσκολίες, όμως, με μία μοναδική αξιοπρέπεια!

Αυτή, ήταν η κυρα-Βασιλική.

Πέθανε παραμονή της Παναγίας του 1998. Την επόμενη μέρα, 15 Αυγούστου, το φτηνό φέρετρο με την σορό της,

που ήταν πάνω στην καρότσα του μικρού αγροτικού ημιφορτηγού του ιερέα, κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο.

… Στην πορεία της κηδείας, ακολουθούσαν μερικοί συγχωριανοί της και συζητούσαν για τα βάσανα που είχε περάσει

όσο αυτή ζούσε, όταν, ξαφνικά, ευωδίασε όλος ο γύρω τόπος: χιλιάδες άνθη και λουλούδια να υπήρχαν,

πραγματικά, δεν θα μύριζαν τόσο!

Όλοι τους, παραξενεύτηκαν και απόρησαν. Αλλά δεν είχαν καμμία εξήγηση να δώσουν γι’ αυτό.

Ανάμεσα σ’ εκείνους που την συνόδευαν, ήταν κι ένα πνευματικό τέκνο του μακαριστού Πατρός Γέροντος Αμβροσίου Λάζαρη

(1912—2006), χαρισματικού Πνευματικού της Ιεράς Μονής Δαδίου.

Μετά από λίγες μέρες από αυτό το θαυμαστό, αλλά, για πολλούς ανεξήγητο γεγονός, πήγε προς τον θεοφώτιστο

Γέροντα Αμβρόσιο αυτό το πνευματικό του τέκνο, αναφέροντάς του το όλο συμβάν.

Πολύ λακωνικά και επιγραμματικά, του είπε μονάχα ότι, «μία γυναίκα πέθανε και ευωδίασε ο τόπος». Αυτό, μόνον.

Ο Γέροντας Αμβρόσιος, στην αρχή, έμεινε σιωπηλός.

Έπειτα, μπήκε μέσα στο δωμάτιό του, έμεινε για λίγο εκεί, και μετά επέστρεψε.

Λέγοντας τα παρακάτω εξηγηματικά και κατατοπιστικά λόγια:

—Αυτή, αγίασε! Και, ξέρεις τον λόγο; Γιατί, ποτέ στην ζωή της, δεν παραπονέθηκε!

Τέτοιους ανθρώπους, θέλει ο Θεός! Για να γεμίσει τον Παράδεισο και να κάνει την Δευτέρα Παρουσία. Κατάλαβες;…

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Tue Oct 02, 2018 6:28 pm

Image

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

Ο θείος μου Ivan Alekseevich Belyaev ήταν στρατιωτικός γιατρός στο επάγγελμα.

Ήταν θαυμάσια όμορφος και είχε μια βαθιά πίστη, ταπεινότητα και πραότητα.

Όταν σπούδασα στο Ινστιτούτο, με επισκέφθηκε, έφερε δώρα, μου μίλησε για θέματα εξαιρετικής ποιότητας

και γενικά μου έδωσε, την ανιψιά του, ένα ορφανό (ο πατέρας της πέθανε πολύ νωρίς), για πατρική φροντίδα και προσοχή.

Το 1905, κατά τη διάρκεια του ιαπωνικού πολέμου, εργάστηκε στο ιατρείο.

Εργαζόταν επίσης μια νεαρή νοσοκόμα, συγγενής ενός Ιατρού , επίσης όμορφη.

Έπεσε στην αγάπη με τον θείο μου τόσο πολύ που του είπε:

"Ιβάν Αλεξέεβιτς, αν δεν παντρευτουμε , θα αυτοκτονήσω". Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα.

«Δεν πρόκειται να παντρευτώ», απάντησε.

- Λοιπόν, όταν μου λες αυτό , δεν θα είμαι ζωντανή .

Ακούγοντας για τη δυνατότητα ενός τέτοιου τραγικού αποτελέσματος, ο θείος μου έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του,

τη γιαγιά μου. Εδώ είναι το περιεχόμενό της:

"Μαμά, μια νοσοκόμα που δουλεύει μαζί μου στο νοσοκομείο της άρεσω τόσο πολύ που μου είπε: αν δεν την παντρευτώ,

θα αυτοκτονήσει, δεν θέλω να παντρευτώ καθόλου. σκληρή κατάσταση ".

Η μητέρα απάντησε στον γιο της ως εξής: "Λυπάμαι Ιβάν , να την παντρευτείτε ." Ο γάμος πραγματοποιήθηκε.

Αλλά μια επιδημία συνέβη στο μέτωπο. Ο Ivan Alekseevich ήταν στο ιατρείο όπου βρισκόταν ένας ασθενής με τύφο .

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μολύνθηκε και πέθανε. Όταν το μήνυμα αυτό ήρθε στη νεαρή σύζυγο

που τον αγαπούσε με πάθος, αν και πιστή , αλλά όχι βαθιάς προσευχής και μη γνωρίζοντας την Πρόνοια του Θεού,

έπεσε στην απελπισία και την κατάθλιψη .

Καθίζει κάπως στο δωμάτιο και ξαφνικά βλέπει: ο αγαπημένος της Ιβαν μπαίνει. Έχοντας ξεχάσει ότι ήταν νεκρός, σηκώθηκε.

Φαίνεται, πήγε στο τραπέζι, πήρε ένα μολύβι, αλλά το κρατούσε όχι όπως γράφουμε αλλά ανάποδα . Μια στιγμή - και εξαφανίστηκε.

Η γυναίκα του άρπαξε ένα κομμάτι χαρτί με το γράψιμο ... "Αγαπητό χειρόγραφο , ήταν μαζί μου, τον είδα." Θεέ μου ευχαριστώ.

Και το σημείωμα έγραφε : «Ο θάνατος είναι μια νέα ζωή , διοτι δεν υπάρχει θάνατος».

Μέχρι τώρα, αυτή η μικρή σημείωση που έγραψε ο σύζυγός της, ο οποίος εμφανίστηκε μετά το θάνατό του, την σώζει ως ιερό.

Η πίστη της έγινε εντονότερη και βαθύτερη.

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Oct 03, 2018 5:37 pm

Image

Ο Θεός κάθε μέρα μας δανείζει 86.400 δευτερόλεπτα προς διαχείρηση…»

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ….

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Ο χρόνος που αφιερώνουμε

σε έναν καλό λογισμό,

σε μια καλή πράξη,

στην μετάνοια και διόρθωση του εαυτού μας,

στην τήρηση των θείων εντολών,

στην απόκτηση μιας αρετής,

στην μελέτη του Λόγου του Θεού,

σε έναν εκκλησιασμό,

σε μια προσευχή αγάπης και ευχαριστίας στο Θεό,

όλα αυτά τα δευτερόλεπτα,

αποταμιεύονται σε έναν λογαριασμό

που μας άνοιξε ο Θεός

στην «Τράπεζα της Αιωνιότητας»!

Ο Θεός κάθε μέρα μας δανείζει

86.400 δευτερόλεπτα

προς διαχείρηση.

ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ:

Εσύ πόσα απ΄ αυτά ξοδεύεις άσκοπα

και πόσα απ’ αυτά φροντίζεις

να κατατεθούν στον λογαριασμό της ψυχής σου;

Η Αγία Γραφή μας συμβουλεύει:

«Τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής σας στη γη να μην τον ζήσετε

σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες,

αλλά σύμφωνα με το θέλημα του Θεού». (Πέτρου Α’, 4, 2)

Εσύ πως θα συνεχίσεις να αξιοποιείς τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής σου;

anthologioxr
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Oct 04, 2018 6:09 pm

Image

Ό,τι και να μας συμβεί να το βλέπουμε μέσα στο Σχέδιο του Θεού

ΕΙΠΕ ΜΟΝΑΧΟΣ... Βάδιζε εδώ στη γη, όχι σαν θνητός, αλλά σαν ουράνιος άνθρωπος. Ας κατευθύνεις τα μάτια σου κάτω, για τις ανάγκες που αντιμετωπίζεις, αλλά με τη ψυχή σου να ταξιδεύει στον ουρανό...

Αυτή η κάθαρση, αυτός ο φωτισμός, τον οποίον θα πάρεις διαβάζοντας την Θεία Γραφή, θα σου κρατήσει όλη την ημέρα και την νύχτα.

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης.

Οι γονείς κατσαδιάζουν τα παιδιά τους για το παραμικρό. Είναι σαν να μην ξέρουν πως γίνεται να τους μιλά κανείς ήσυχα και τρυφερά. Όταν είναι αναγκαίο να θέσει ένας γονιός όρια πειθαρχίας σ’ ένα παιδί, το παιδί πρέπει να νιώθει ότι πίσω από την αυστηρότητα υπάρχει αγάπη. Είναι μεγάλο λάθος να τιμωρείς τα παιδιά την στιγμή που κάνουν κάτι κακό, διότι τίποτα δεν πετυχαίνεις έτσι.

Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Όποιος από μας κάνει μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, θα ζήσει στην Αιωνιότητα πιό πλούσια· όποιος κάνει μικρότερες αποταμιεύσεις, θα ζήσει πιό φτωχικά. Ο Κύριος ''θα πληρώσει τον καθένα κατά τα έργα του''. Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος
Είτε πέντε χρόνια ζήσει κανείς, είτε εκατόν πέντε, δεν έχει σημασία. Αξία έχει η υγεία της ψυχής!

Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης

Μην αντιδράτε στούς πειρασμούς, αλλά λέγετε : Γεννηθήτω το θέλημά Σου, και γίνεται το φαρμάκι φάρμακο.
Ιωσήφ ο Ησυχαστής

Είπε ένας άγιος : το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω μόνος μου είναι να χαθώ, σωζόμαστε μαζί

Όταν η ζωή είναι γεμάτη προβλήματα, οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση πως η κατάρα κι ο θυμός του Θεού ήρθε απάνω τους. Όταν όμως περάσουν οι δοκιμασίες αυτές, θα δούν πως η θαυμάσια πρόνοια του Θεού τους προστάτευσε διεξοδικά σε όλες τις πλευρές τις ύπαρξής τους. Εμπειρία χιλιάδων ετών μετέδωσε από γενιά σε γενιά πως όταν ο Θεός βλέπει πίστη στίς ψυχές των ανθρώπων που πασχίζουν για χάρη Του, όπως και με τον Ιώβ, τους οδηγεί σε βάθη και ύψη απρόσιτα σε άλλους.Όσο πιό ολοκληρωμένη και δυνατή είναι είναι η αγάπη τους και η εμπιστοσύνη τους σ΄Αυτόν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μέτρο της δοκιμασίας τους και η πληρότητα της εμπειρίας τους, που μπορεί να φτάσει μέτρα υψηλά. Τότε γίνεται φανερό, πως έφτασαν όρια που ο άνθρωπος δεν ξεπερνά.

Γ. Σωφρόνιος Έσεξ

Όταν προσπαθούμε να βάλουμε την ψυχή μας σε ησυχία με ταπείνωση και προσευχή και πολλή αγάπη, τότε ό,τι και να μας συμβεί το βλέπουμε μέσα στο Σχέδιο του Θεού. Αρρώστησα; Ωραία, ήταν μέσα στο Σχέδιο του Θεού για την ζωή μου, μιά δοκιμασία και θα περάσει. Έχασα ένα αγαπημένο μου πρόσωπο; Ήρθε η ώρα του να πάει να συναντήσει την Άλλη Ζωή και έτσι έπρεπε να γίνει.

Γερόντισσα Γαβριηλία.

Η αμαρτία υπερνικάται μόνο και αποκλειστικά από τον Χριστό και το Άγιο Πνεύμα ... Ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό δεν είναι σε θέση να διακρίνει στον ίδιο τον εαυτό του την παρουσία της αμαρτίας ̇ αλλά και όταν την διακρίνει δεν είναι σε θέση να την υπερνικήσει.

Η τέλεση της ίδιας της Λειτουργίας, η οποία είναι θυσία για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, είναι η υψηλότερη από όλες της συμμετοχές στη δύσκολη διακονία προς την ανθρωπότητα.

Να είναι κάποιος χριστιανός σημαίνει να πιστεύει στη νίκη επάνω στον κόσμο και τίποτε λιγότερο.

Απορρίπτοντας την πίστη στην Ανάσταση, ο άνθρωπος καταδικάζει τον εαυτό του στον θάνατο. Και η αυτοκαταδίκη αυτή είναι η πραγματική φύση της απογνώσεως. Δεν είναι καθόλου εκπληκτικό ότι ολόκληρος ο κόσμος τώρα βυθίζεται διαρκώς βαθύτερα στην απόγνωση.

Γέροντας Σωφρόνιος τοῦ Essex

Η προσευχή είναι τα μάτια και τα φτερά της ψυχής μας, και μας δίδει θάρρος και δύναμιν να αντικρύσωμε τον Θεόν.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Oct 05, 2018 4:46 pm

Image

Θαυμαστή διήγηση απο τις περιοδείες του Απόστολου Θωμά στις Ινδίες

Ο Απόστολος Θωμάς εορτάζει στις 6 Οκτωβρίου

Ο Απόστολος Θωμάς πωλήθηκε κατά παραχώρηση Κυρίου στον έμπορο Αμβάνη ως δούλος και πολύ ικανός και έμπειρος οικοδόμος.

Ο Αμβάνης έφερε τον δούλο στις Ινδίες και τον παρουσίασε στον Βασιλέα ως μέγα αρχιτέκτονα και οικοδόμο. Εκείνος τον δέχθηκε και του πρόσφερε πολλά χρήματα για να του οικοδομήσει καινούργια παλάτια.

Ο Απόστολος του Χριστού μόλις πήρε τα χρήματα τα μοίρασε στους πτωχούς και στους έχοντας ανάγκη.

Μετά από λίγο χρόνο έστειλε ο Βασιλεύς τους αυλικούς του για να δουν πως πηγαίνουν οι νέες οικοδομές. Όταν είδαν κατάπληκτοι ότι ούτε τα θεμέλια δεν έχει τοποθετήσει ο οικοδόμος και μαθαίνοντας ότι τα χρήματα τα μοίρασε στους πτωχούς, έτρεξαν στον βασιλέα και του ανήγγειλαν το γεγονός. Εκείνος διέταξε να δέσουν τον Απόστολο οπισθάγκωνα και να τον φέρουν μπροστά του . Αφού ήλθε , του είπε με οργή:

-Μου έκτισες το παλάτι;

-Ναι , απάντησε με ηρεμία ο Απόστολος και μάλιστα είναι πολύ ωραίο

-Εμπρός λοιπόν , είπε ο βασιλιάς, πάμε να το δω και εγώ

-Δεν είναι δυνατόν , βασιλιά να δεις αυτό το ανάκτορο σ’ αυτή την ζωή. Μετά την αναχώρηση σου απο τον κόσμο αυτό θα το απολαύσεις και θα αγαλλιασθεί η ψυχή σου.

Τα λόγια αυτά του αληθινού δούλου του Θεού , θεώρησε ο βασιλιάς Γουνδαφόρος , διότι αυτό ήταν το όνομά του , ως εμπαιγμό και χλεύη. Και επειδή έμαθε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πτωχός και δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες να του επιστρέψει τα σπαταληθέντα χρήματα, σκέφθηκε ότι μόνο ο θάνατος του θα ικανοποιήσει κάπως τον θυμό του. Γι’ αυτό διέταξε να τον γδάρουν ζωντανό και ύστερα να τον ρίξουν στην φωτιά να καεί.

Τι κάνει όμως ο Παντοδύναμος Θεός; ο αδελφός του βασιλιά οργίστηκε περισσότερο κατα του Αποστόλου και βίαζε τον βασιλιά να τον τιμωρήσει .Ξαφνικά όμως πέθανε και ο θάνατος του αγίου Θωμά ματαιώθηκε. Έτσι όλοι πλέον ασχολούνταν με την εκφορά του νεκρού.

Ο Θεός όμως που δεν επιθυμεί τον θάνατο του αμαρτωλού , επιτέλεσε εδώ καταπληκτικό θαύμα. Μόλις πέθανε ο Γάδ, αυτό ήταν το όνομά του, παρέλαβαν την ψυχή του άγγελοι και την έδειχναν τις αιώνιες κατοικίες των ανθρώπων που σώθηκαν από την αμαρτία ή μετανόησαν. Η ψυχή του Γάδ κυριεύθηκε από θαυμασμό για το έξοχο κάλλος εκείνης της ουράνιας έπαυλης που ξεχώριζε από τις άλλες και παρακαλούσε τους συνοδούς αγγέλους της να την αφήσουν να κατοικήσει σ’ ένα απ’ αυτά τα μικρά δωμάτια που έβλεπε.

Οι άγγελοι όμως δεν δέχονταν την παράκληση του λέγοντας ότι αυτό το παλάτι ανήκει στον αδελφό του Γουνδαφόρο και το έκτισε ένας ξενόφερτος άνθρωπος ονόματι Θωμάς.

Μόλις πληροφορήθηκε αυτό ο Γάδ παρακαλούσε επίμονα τους αγγέλους να του επιτρέψουν να γυρίσει στον κόσμο για ν’ αγοράσει αυτό το λαμπρό παλάτι από τον αδελφό του.

Με το θέλημα λοιπόν του Θεού επανήλθε η ψυχή του Γάδ στο σώμα της για να λυτρωθεί έτσι ο Απόστολος από τον θάνατο και πολλοί άνθρωπο να σωθούν από το θαύμα της αναστάσεως του Γάδ.

Ενώ οι συγγενείς του ετοίμαζαν το νεκρό σώμα του Γάδ για τον ενταφιασμό , ξαφνικά άρχισε να αναπνέει. Όλοι εξεπλάγησαν και φώναξαν τον βασιλιά στον οποίο είπε ο αναστημένος αδελφός του:

-Αν με αγαπάς , αδελφέ μου, έχω την αξίωση να μου πουλήσεις αυτό το ωραίο παλάτι που σου έκτισε στον ουρανό ο χριστιανό Θωμάς.

Ακούγοντας τα λόγια αυτά ο βασιλιάς φωτίστηκε εκ Πνεύματος Αγίου ότι ο Θωμάς είναι αληθινός Απόστολος του Θεού και φωτισμένος στην ψυχή είπε στον αδελφό του:

-Αδελφέ μου , δεν μπορώ να σου πουλήσω αυτό το παλάτι γιατί η απόκτηση του δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Θεωρώ προτιμότερο να συστήσω σε εσένα τον τεχνίτη που , ο οποίος ζει ακόμη, και εκείνος προς χάριν σου θα οικοδομήσει παρόμοιο ανάκτορο.

Αμέσως διέταξε ν’ αποφυλακίσουν και φέρουν ενώπιόν του τον Θωμά. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά τους, εκείνοι έπεσαν και οι δύο γονατιστοί στα πόδια του ζητώντας συγχώρεση διότι από άγνοια, διέπραξαν το κακό σε βάρος του και τον παρακάλεσαν να κηρύξει στην χώρα τους τον αληθινό Θεό που λατρεύει και την διδασκαλία του , ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαύσουν τα αιώνια και άφθαρτα αγαθά, τα οποία αξιώθηκε να γνωρίσει ο Γάδ.

Με κατάπληξη άκουσε όλα αυτά ο Απόστολος Θωμάς και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Θεό για τα θαυμάσια του και την Θεία Πρόνοιά Του. Αμέσως τους κατήχησε και τους βάπτισε όλους και άλλα αναρίθμητα πλήθη ινδών, στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Απο το βιβίο “Ψυχωφελείς Οπτασίες και Διηγήσεις”
Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”

talantoblog.blogspot
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ