Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Wed Apr 23, 2025 6:18 pm

Image

Πῶς ἰσορροποῦμε;

1) Ἀγαποῦμε τὸν Θεό.

2) Ἀγαποῦμε τὸν ἀδελφό μας.

3) Ἀποφεύγουμε τὶς διαμάχες, τὶς μνησικακίες καὶ τὸ μῖσος.

4) Τὸ βλέμμα μας τὸ καθαρίζουμε ἀπὸ τὴν περιέργεια καὶ τὴν ἐπιθυμία.

5) Δὲν ὁρκιζόμαστε οὔτε στ’ ἀλήθεια οὔτε στὰ ψέμματα.

6) Δὲν εἴμαστε ἐκδικητικοὶ καὶ δὲν ἀνταποδίδουμε κακὸ στὸ κακό.

7) Δὲν πηγαίνουμε τοὺς ἀδελφούς μας στὰ δικαστήρια, ὅπου θὰ κριθοῦν πιθανὸν ἀπὸ κοσμικοὺς ἀνθρώπους.

8) Δὲν κατακρίνουμε.

9) Συγχωροῦμε τὰ σφάλματα τῶν ἀδελφῶν μας ὥστε νὰ συγχωρέσει καὶ τὰ δικά μας ὁ Θεός.

10) Οἱ ἐλεημοσύνες, οἱ προσευχὲς καὶ οἱ νηστεῖες δὲν γίνονται ὑποκριτικὰ ἀλλὰ ἀπὸ τὴν καρδιά μας.

11) Δὲν στοχεύουμε σὲ ἐπίγειους θησαυροὺς, ἀλλὰ σὲ οὐράνιους. Καλύτερο θὰ ἦταν οἱ πλούσιοι νὰ κλαῖνε γιὰ τὰ πλούτη τους καὶ νὰ μὴν ὑπολογίζουν σ’ αὐτά.

12) Δὲν δείχνουμε μέριμνα γιὰ τὰ ἀγαθὰ τῆς γῆς, οὔτε δείχνουμε ἀγάπη γιὰ τὸν κόσμο καὶ τὰ κοσμικὰ πράγματα· ἐπιζητοῦμε μᾶλλον τὰ οὐράνια ἀγαθά.

13) Δὲν ὑπερηφανευόμαστε, ἀλλὰ μένουμε ταπεινοί.

14) Δείχνουμε ὑπομονὴ στὶς θλίψεις.

15) Δὲν ἀγαποῦμε τὶς κοσμικὲς φροντίδες καὶ τὶς ὑλικὲς ἀπολαύσεις. Προσπαθοῦμε νὰ μὴ ζοῦμε μὲ ἀμέλεια καὶ πνευματικὴ ραθυμία, ἀλλὰ μὲ πνευματικὴ ἐγρήγορση καὶ ἑτοιμότητα κοιτάζοντας τὴν ὥρα τοῦ θανάτου μας.

16) Μετανοοῦμε ἀπὸ τὰ βάθη τῆς καρδιᾶς μας.

17) Προσπαθοῦμε νὰ ξεπεράσουμε στὰ καλὰ ἔργα τοὺς δικαίους τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἄλλως δὲν θὰ γευθοῦμε τὴν Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν. Γνωρίζουμε ἐπίσης ὅτι ἁμαρτάνοντας θὰ τιμωρηθοῦμε βαρύτερα ἀπὸ κάποιον ἄπιστο.

(Ἁπλοποιημένη μορφὴ κειμένου τοῦ Ἁγίου Νικοδήμου τοῦ Ἁγιορείτου περὶ τῶν βασικῶν ἐντολῶν τοῦ Εὐαγγελίου. Ὁ καλύτερος καθρέφτης, ὁ καθρέφτης τῆς Ἀγάπης τοῦ Θεοῦ. Ὅταν ἔρχονται τὰ προβλήματα, τὰ ψυχικὰ καὶ τὰ κοινωνικὰ, ἐκεῖ ρίχνουμε τὴν ματιά μας γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ βροῦμε τὴν ἰσορροπία μας· τὶ μᾶς φταίει).

vimaorthodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Apr 24, 2025 5:57 pm

Image

Παρασκευή της Διακαινησίμου ή Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής

Η Ζωοδόχος Πηγή

Ήταν γύρω στα 450μχ, όταν ένας βυζαντινός στρατιώτης, Λέοντας στο όνομα, έκοβε βόλτες σ΄ ένα δασάκι

στα μέρη της βασιλεύουσας, όταν ξάφνου βλέπει μπροστά του έναν τυφλό άνθρωπο να του ζητάει λίγο νερό

για να σβήσει τη δίψα του. Ο Λέοντας προθυμοποιήθηκε να του βρει και να του φέρει νερό.

Έψαξε λοιπόν, στο δάσος για να βρει νερό αλλά μάταια και έτσι, επέστρεφε λυπημένος.

Τότε όμως, άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει: «Ου χρεών σε, Λέων, αγωνιάν, το γαρ ύδωρ εγγύς»,

δηλαδή, «Δεν χρειάζεται Λέων να αγωνιάς, να άγχεσαι, να στεναχωριέσαι, το νερό είναι δίπλα σου».

Και πάλι ακούει τη φωνή την άγνωστη να τον προστάζει: «Λέων βασιλιά, πάρε απ΄ το νερό αυτό και δώσε να πιει

να ξεδιψάσει ο τυφλός άνθρωπος και κάτι ακόμα, άλειψε μ΄ αυτό τα μάτια του και αμέσως θα καταλάβεις

ποια είμαι εγώ που σου μιλώ».

Έτσι πράγματι έπραξε ο Λέοντας και παρευθύς ο τυφλός ανέβλεψε.

Αλλά ταυτόχρονα άνοιξαν και τα μάτια του Λέοντα ο οποίος τώρα, κατάλαβε πως εκείνη η φωνή

που του μιλούσε ήταν της Παναγίας που έκανε αυτό το θαύμα και του μίλησε και πως επίσης,

σ΄ Εκείνην τη Μεγαλόχαρη, οφείλεται και το μεγάλο θαύμα της θεραπείας του τυφλού.

Ακόμη, θαύμα αξιοθαύμαστο ήταν και η εύρεση της πηγής του σωτήριου αυτού νερού.

Αλλά θαύμα ήταν και η επαλήθευση της προσφώνησης από την Παναγία, του Λέοντα , ως βασιλιά.

Διότι πράγματι ο Λέων, το 486μ.Χ, ανέβηκε στον θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως Λέων ο Α΄ ο Θράξ,

ο επονομαζόμενος και Μακέλλης(457-474), και τον οποίο η Αγία Εκκλησία μας ως Άγιο τον τιμά στις 20 του Ιανουρίου.

Αμέτρητα τα θαυμάσια σου Παναγία μας.

Ο Λέων, ως αυτοκράτορας πλέον, θα αναγείρει επί της θαυματουργής πηγής, θαυμάσιο Ναό

αφιερωμένο στην Παναγία τη Ζωοδόχου Πηγή για να θυμίζει τις δωρεές της Θεοτόκου προς εκείνον

αλλά και όλες τις μεγάλες ευεργεσίες της προς το γένος των ανθρώπων.

Στην θαυματουργή πηγή αυτού του ιερού Ναού, βρήκε τη γιατρειά και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄,

ο Λέοντας ο ΣΤ΄ ο Σοφός, η γυναίκα του, Αγία βασίλισσα Θεοφανώ, ο Ρωμανός Α΄ ο Λεκαπηνός και η γυναίκα του,

ο Πατριάρχης Στέφανος (886-912), ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιωάννης(964-966), αλλά και πλήθος ακόμη,

άρχοντες και απλοί άνθρωποι εκεί γιατρεύτηκαν. Μέχρι και νεκρό ανέστησε το αγιασμένο νερό της Ζωοδόχου Πηγής.

Το Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, γκρέμισαν οι Τούρκοι για να φτιάξουν με τα υλικά του το τέμενος του Σουλτάνου

Βαγιαζήτ. Οι χριστιανοί στη θέση αυτή έχτισαν ένα παρεκκλήσι και αργότερα ένα πιο μεγάλο Ναό
(1835).

Αυτού του ιερού Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής, τα εγκαίνια εορτάζει η Εκκλησία μας

την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Λαμπροβδομάδα).

Ο Ναός αυτός έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το αγίασμα του «Μπαλουκλί». «Μπαλούκ» στα τουρκικά

σημαίνει ψάρι και η παράδοση μας λέει πως εκεί δίπλα στο αγίασμα, στις 23 Μαΐου 1453 ένας καλόγερος

τηγάνιζε ψάρια, όταν κάποιος του έφερε την είδηση πως πήραν την Πόλη οι Τούρκοι.

Ο καλόγερος απάντησε πως μόνο αν τα ψάρια που τηγάνιζε έφευγαν απ΄ το τηγάνι και έπεφταν μέσα

στο αγίασμα θα πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Και πραγματικά τα ψάρια ζωντάνεψαν και έπεσαν

μέσα στην πηγή του αγιάσματος. Μέχρι σήμερα δε, μέσα στην δεξαμενή της Ζωοδόχου Πηγής

διατηρούνται επτά ψάρια και μάλιστα σαν να είναι μισοτηγανισμένα απ΄ την μια πλευρά.

Πέρα όμως από θρύλους και παραδόσεις, η Παναγία μητέρα του Χριστού και μητέρα πάντων των χριστιανών,

παραμένει για όλους μας η Πηγή της Ζωής, καθότι Εκείνη έφερε τη Ζωή, το Χριστό στον κόσμο,

ελπίδα και προστασία μας, «καταφυγή τε σκέπη και αγαλλίαμα».

Τσαγκάρη Παναγιώτη Θεολόγου

pigizois

Απολυτίκιον Ζωοδόχου Πηγής - Ήχος α΄

Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Μεγαλυνάριον

Ύδωρ το ζωήρυτον της Πηγής, μάννα το προχέον, τον αθάνατον δροσισμόν το νέκταρ το Θείον την ξένην άμβροσίαν το μέλι το εκ πέτρας, πίστει τιμήσωμεν.

pigizois
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Apr 24, 2025 6:19 pm

Image

«Να ήξερες πόσον με καίει εμένα αυτό το κομποσχοίνι σου• και συ το κρατάς έτσι από συνήθεια, για τον τύπο!»

Ἦτον ἕνας μοναχὸς καὶ εἶχε πέσει εἰς ἀμέλειαν πολλήν, τόσον ὅτι καὶ τὸν κανόνα του ἄφησε καὶ ἐστρέφετο πρὸς τὸν κόσμον.

Ἐπῆγεν εἰς τὴν πατρίδα του Κεφαληνίαν ὅπου ὡς γνωστὸν προστρέχουν οἱ δαιμονιζόμενοι χάριν θεραπείας εἰς τὸν Ἅγιον Γεράσιμον.

Καὶ λοιπόν, πηγαίνοντας καὶ αὐτὸς νὰ προσκυνήση τὸν Ἅγιον, ἀφοῦ εὑρέθη εἰς τὴν πατρίδα του,

τὸν συναντᾶ μία δαιμονισμένη εἰς τὸν δρόμον καὶ τοῦ λέγει:

– Ξέρεις τί κρατᾶς στὸ χέρι σου; Ἄχ, νὰ ἤξερες ταλαίπωρε,τί κρατᾶς στὸ χέρι σου!

Νὰ ἤξερες πόσον μὲ καίει ἐμένα αὐτὸ τὸ κομποσχοίνι σου• καὶ σὺ τὸ κρατᾶς ἔτσι ἀπὸ συνήθεια, γιὰ τὸν τύπο!

Ἐμβρόντητος ἔμεινεν ὁ μοναχός.

Ἀπὸ Θεοῦ ἦτον νὰ ὁμιλήση ἔτσι τὸ δαιμόνιον.

Συνῆλθε. Τὸν ἐφώτισεν ὁ Θεὸς καὶ λέγει εἰς τὸν ἑαυτόν του:

– Γιὰ ἰδὲς τί κάνω ὁ ἀνόητος! Κρατῶ στὸ χέρι μου τὸ δυνατώτερο ὅπλο καὶ δὲν ἠμπορῶ νὰ χτυπήσω ἕνα διάβολον.

Καὶ ὄχι μόνον νὰ τὸν χτυπήσω δὲν ἠμπορῶ ἀλλὰ μὲ σύρει καὶ αἰχμάλωτον ὅπου θέλει.

Ἥμαρτον, Θεέ μου!

Καὶ τὴν ἰδίαν ἐκείνην στιγμὴν ἀναχωρεῖ μετανοημένος διὰ τὸ Μοναστήρι του.

Καὶ ἐρχόμενος ἔβαλε πάλιν καλὴν ἀρχήν.

Καὶ τόσον ἐπρόκοψε εἰς τὴν εὐχὴν καὶ τὴν ἄλλην μοναχικὴν πολιτείαν, ὅπου ἔγινεν ὑπόδειγμα ὠφελείας εἰς πολλούς.

Γέροντος Ἐφραὶμ Φιλοθεΐτου (Ἀριζόνας) «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με» Κεφάλαια περὶ προσευχῆς – ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Τεῦχος 359, Ἰούνιος 2023

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Apr 24, 2025 6:53 pm

Image

Όταν πέφτεις στο κρεβάτι θα λες:

«Θεοτόκε Παρθένε» και το «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού»

Όταν πέφτεις στό κρεβάτι θά λες: «Θεοτόκε Παρθένε» καί τό «Αναστήτω ό Θεός καί διασκορπισθήτωσαν οί εχθροί Αυτού»

Πνευματικό του παιδί ρώτησε κάποτε τον μακαριστό άγιο Γέροντά Κύριλλο, (Ηγούμενο της Μονής Οσίου Δαβίδ και άξιο διάδοχο του

Οσίου Ιακώβου), τότε που ήταν εδώ κοντά μας, στη γη:

– Γέροντα, τί να κάνω για να μην έχω ταλαιπωρία στον ύπνο από τον πονηρό;

Με την πατρική του γλυκύτητα και με απλότητα της αγιότητας του, απάντησε:

– Μόλις πέσεις στο κρεβάτι θα λες το“Θεοτόκε Παρθένε”, αρέσει πολύ στην Παναγία μας,

θα σταυρώνεις τρεις φορές τον αέρα λέγοντας “αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού”,

θα κάνεις τον σταυρό σου και θα κλείνεις τα μάτια παραθέτοντας, πλέον, ολόκληρη την ύπαρξή σου στα χέρια του Θεού.

Να λές: «Ἐπικράνθη ὁ ᾍδης, ἐπικράνθη!» καὶ νὰ σιγοψάλλης. Ἔτσι ὁ πειρασμὸς θὰ φεύγη…

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Apr 24, 2025 7:01 pm

Image

Ο άγιος Αρσένιος έλεγε πριν από την Ανταλλαγή…

Ο άγιος Αρσένιος έλεγε πριν από την Ανταλλαγή: «Την Πατρίδα μας θα την χάσουμε, αλλά πάλι θα την βρούμε»».

Ο Άγιος Αρσένιος.Ο μεγάλος μας Άγιος,Ιερέας,διδάσκαλος,ιατρός ανύστακτος φύλακας του ποιμνίου του στα Φάρασα.

Οι Τσέτες τον έτρεμαν.Τους είχε δώσει μερικά…αξέχαστα μαθήματα.

Μπήκε μπροστά και οδήγησε τα πνευματικά του παιδιά στην Ελλάδα.

Όπου έζησε μόνο 40 ημέρες όπως είχε προειπεί.

Μα πάνω απ όλα φρόντισε ν΄αφήσει καλόγερο στο πόδι του.Το μικρό Αρσένιο και μετέπειτα Άγιο Παΐσιο.

Τις πρεσβείες τους να έχουμε.

Από του δύο κύκλους , κρατώ:

- την Χατζηχριστίνα που έλεγε στα εγγόνια ότι θα ξαναγυρίσουνε στα σπίτια τους.

- τους Φαρασιώτες που έφυγαν με τους Αγίους μπροστά και με τα κλειδιά των σπιτιών στα δισάκια.

- Τον Χατζηεφεντή που δίδασκε απλότητα και σέβας.

- Τον Πρόδρομο που ξεψύχαγε και ρωτούσε αν είχαν το κλειδί του σπιτιού.

- Τον Άγιο που παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο με την φυσαρμόνικα,

- Και την μεγάλη επιστροφή με τον Άγιο Αρσένιο και τον Άγιο Παΐσιο να ευλογούν. Κρατάτε γερά. Τίποτα δεν χάθηκε ακόμη.

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Apr 25, 2025 6:34 pm

Image

Τότε θα είσαι ικανός να κατορθώνεις το κάθε τι..

Ένωσε την ψυχή σου με τον Θεό δια της πίστεως και θα είσαι ικανός να κατορθώνης το κάθε τι.

Δυνατοί, αόρατοι εχθροί σου επιτίθενται; Θα τους νικήσεις.

Είναι άλλοι εχθροί, ορατοί και εξωτερικοί; Θα τους εξουδετερώσεις και αυτούς.

Κινούνται εναντίον σου τα πάθη; Θα τα καταπατήσης.

Σε πιέζουν οι θλίψεις; Θα τις ξεπεράσης.

Σε καταλαμβάνει δειλία; Θα αποκτήσης θάρρος.

Χάρις στην πίστι, θα μπορέσης να επιτύχης το κάθε τι.

Ακόμη και η βασιλεία των ουρανών θα γίνη δική σου.

Η πίστις είναι το πολυτιμότερο χάρισμα της ζωής. Ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό.

Του εξασφαλίζει όλη τη δύναμι της θείας χάριτος. «Ο κολλώμενος τω Κυρίω εν πνεύμα εστίν»
(Α’ Κορ. στ’ 17).

Η ζωή της ψυχής είναι ο Θεός. Ζώσα πίστις στον Θεό και αγάπη σ’ Αυτόν και στον πλησίον μου, ιδού η χαρά της καρδιάς μου.

Γιατί, χωρίς αυτές, δεν είμαι παρά ένα έρμαιο της αμαρτίας,

αιχμάλωτος των παθών και η ζωή μου κατανιλίσκεται μέσα στην απόγνωσι.

(Η εν Χριστώ ζωή μου – Αγ. Ιωάννου της Κροστάνδης, εκδόσεις Παπαδημητρίου, σελ. 273-274)

ΠΗΓΗ sostis.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Apr 25, 2025 6:48 pm

Image

Μια συγκλονιστική εμπειρία ενός ζευγαριού με τον Γέροντα Αμβρόσιο Λάζαρη

Όταν επισκέφθηκαν το Μοναστήρι για πρώτη φορά ένας άνδρας με τη γυναίκα του,

είχαν την ακόλουθη εμπειρία με τον Γέροντα, ο οποίος βέβαια δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτούς νωρίτερα.

Τον χαιρέτισαν, πήραν την ευχή του και έμειναν για λίγο δίπλα του σιωπηλοί.

Κάποια στιγμή, ρώτησε τα ονόματά τους. Έπειτα, εντελώς ξαφνικά, είπε στον σύζυγο:

– Εσένα θα σου κοπούν τα χέρια και τα πόδια!

Ο έκπληκτος επισκέπτης μόλις που κατάφερε να ψελλίσει:

– Γιατί, Γέροντα, θα μου κοπούν τα χέρια και τα πόδια;

– Γιατί της φωνάζεις; τον ρώτησε με αυστηρό, αλλά περίεργα όμορφο τρόπο, δείχνοντας τη γυναίκα του.

– Ναι, ναι, Γέροντα, πέστε τα, έκανε χαρούμενη αυτή, που κάποιος τόσο σπουδαίος πήρε το μέρος της.

Ο άντρας συγκλονίστηκε. Κατάλαβε αστραπιαία πως ήταν λάθος να μεταφέρει μέσα στο σπίτι του

την ένταση της δουλειάς και να ξεσπά στη γυναίκα του άδικα, και χαμήλωσε το κεφάλι. Μέσα του ήλθαν τα πάνω κάτω.

Και τότε ο Γέροντας, αφού είδε την αλλαγή του, αφού κατάλαβε πώς ο φταίχτης συναισθάνθηκε το σφάλμα του,

άλλαξε τελείως συμπεριφορά, άπλωσε το χέρι και τον χάιδεψε στο κεφάλι.

– Βρέ μανούλα μου, του είπε τρυφερά, άμα είσαι σε μια βάρκα… Έχεις μπει ποτέ σε βάρκα;

– Γέροντα, έχω μπει, ψέλλισε ντροπιασμένος ο άνθρωπος.

– Έχεις κάνει κουπί;

– Έχω κάνει.

– Με πόσα κουπιά;

– Με δύο.

– Έχεις κάνει βάρκα με ένα κουπί;

– Όχι.

– Άμα κάνεις βάρκα με ένα κουπί, πού θα πας;

– Δεν ξέρω.

– Θα γυρίζεις γύρω-γύρω, βρέ μπουμπούνα, έτσι; Έτσι είναι και με τη γυναίκα σου.

Άμα τραβάς μόνο εσύ κουπί, δεν πάτε πουθενά.

Είστε μια βαρκούλα οι δύο σας, ο γάμος σας είναι μια βαρκούλα και σας έχουν ξαμολήσει μέσα στον ωκεανό.

Για να φτάσετε στο λιμάνι, πρέπει να τραβάτε και οι δύο κουπί.

Άμα τραβάς μόνο εσύ, δεν γίνεται. Κατάλαβες;

Από το βιβλίο: Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης: Ο Πνευματικός της Μονής Δαδίου, εκδόσεις Κυριακίδη

ΠΗΓΗ simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Apr 25, 2025 7:03 pm

Image

Στάρετς Ηλίας της Όπτινα:

«Μάθετε να είστε ευγνώμονες για αυτά τα απλά θαύματα και θα δείτε πώς θα αλλάξει η ζωή σας»

*Τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Μαρτίου 2025, εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών ο χαρισματικός γέροντας Ηλίας (Νοζτρίν),

μία σπουδαία πνευματική μορφή της Εκκλησίας της Ρωσίας. Η εξόδιος ακολουθία του γέροντος Ηλίας θα τελεστεί την Τρίτη,

18 Μαΐου 2025, στη Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Όπτινα, όπου ο μακαριστός γέροντας είχε ιδιαίτερη σύνδεση.

Ολόκληρη η ζωή μας θα πρέπει πάντα να είναι στενά συνδεδεμένη με την προσευχή.

Ο Κύριος θέλει, πάνω απ ‘όλα, τη σωτηρία της ψυχής μας.

Η Προσευχή σώζει την ψυχή μας και πάντα μας βοηθάει στα πάντα στη ζωή μας.

Η προσευχή, είναι συνομιλία του ανθρώπου με τον Θεό.

Είναι η προσφορά του νου και της καρδιάς μας στον Θεό, είναι η τροφή της ψυχή μας.

Στηρίζουμε όλοι τη ζωή μας σωματικά από το ψωμί και τα παρόμοια, αλλά η προσευχή στηρίζει τη ζωή της ψυχής.

Οι Απόστολοι ζήτησαν από τον Κύριο να τους διδάξει να προσεύχονται, και ο Κύριος τους έδωσε μια πολύ απλη,

αλλά πολύ ουσιαστική και σύντομη προσευχή: το “Πάτερ ημών”, σε αυτήν υπάρχουν τα κυριότερα σημεία της σχέσης μας

με τον Θεό, δοξολογία, ευχαριστία, και αίτηση.

Όλες οι προσευχές μας έχουν ως υπόδειγμα το “Πάτερ ημών”.

Η Προσευχή εισακούγεται όταν γίνεται με ταπείνωση, με αγάπη για τον Κύριο μας, με εμπιστοσύνη και ελπίδα.

Η Προσευχή είναι αυτή που δημιουργεί τον μελλοντικό και αιώνιο πνευματικό θησαυρό μας.

«Πολλοί θέλουν να γίνουν ήρωες, αλλά λίγοι θέλουν να γίνουν Άγιοι.

Γιατί; Επειδή ο ηρωισμός έχει μια δημοτικότητα και μια ψεύτικη αθανασία.

Ο δρόμος για την αγιότητα είναι ένας καθημερινός Σταυρός πάθους.

Ο ηρωισμός βασίζεται στον πολιτισμό. Όμως, στον Θεό είναι η αιώνια ζωή».

«Είπε ο στάρετς Ηλίας: Ξέρεις ποιο είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου;

Στο ότι έχει ξεχάσει να βλέπει το χέρι του Θεού στη ζωή του.

Πάντα ψάχνουμε για θαύματα, αλλά γίνονται κάθε μέρα. Κάθε ανατολή είναι ένα θαύμα.

Κάθε λεπτό της ζωής είναι ένα δώρο από τον Θεό.

Μάθετε να είστε ευγνώμονες για αυτά τα απλά θαύματα και θα δείτε πώς θα αλλάξει η ζωή σας».

Ένας από τους τελευταίους επισκέπτες του γέροντα θυμάται: «Λίγες μέρες πριν από τη κοίμησή του,

ο πατέρας φαινόταν πολύ αδύναμος σωματικά, αλλά τα μάτια του έλαμπαν με ένα εξαιρετικό φως.

Μου έπιασε το χέρι και μου είπε:

«Μη φοβάσαι τίποτα. Ο Κύριος είναι παντού. Και ακόμα κι όταν φαίνεται ότι είναι μακριά,

είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Να το θυμάσαι πάντα αυτό».

Αυτά τα λόγια έγιναν για μένα η πιό πολύτιμη παρακαταθήκη».

ΠΗΓΗ iconandlight.
XAPA

Unread postby XAPA » Fri Apr 25, 2025 7:10 pm

Image

Ένα συγκλονιστικό μυστικό του Ουρανού

(Η ιστορία της Αννας)

Θα εκπλαγούμε όταν βρεθούμε στην ουράνιο Βασιλεία

Η κ.Αθηνά Σιδέρη ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή της Σοφίας Χατζή «Καινά και Παλαιά» με θέμα της πνευματικές εμπειρίες που έζησε κοντά στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

«Ο γέροντας Πορφύριος», τόνισε η κ. Σιδέρη, «μιλούσε πάντα με δέος για την αγάπη του Θεού.

Μου έλεγε το εξής: ότι θα εκπλαγούμε όταν βρεθούμε στην ουράνιο Βασιλεία.

Δεν θα μπορέσει ανθρώπινος νους, όλα τα μυαλά του κόσμου, να αποδώσουν το εύρος της αγάπης του Θεού.

Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη Του, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε οι άνθρωποι την αξία αυτής της αγάπης.

Και κάνουμε ένα τεράστιο λάθος. Ότι ζητούμε πάντα να γίνεται το θέλημά μας.

Ενώ ο ίδιος ο Κύριος στην Κυριακή προσευχή μάς λέει να ζητάμε να γίνει το θέλημά Του.

Αυτό κρύβει το κατ’ ευδοκίαν θέλημα του Κυρίου μας.

Ενώ εμείς βιώνουμε το κατά παραχώρησιν θέλημά Του. Για αυτό και πονάμε.

Ενώ αν αφήσουμε τον Θεό να εκφρασθεί με την αγάπη Του, θα ζούσαμε τον παράδεισο.

Αλλά δυστυχώς η αμαρτία μάς κάνει να χάνουμε τον παράδεισο.

Διότι δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε το κατ’ ευδοκίαν θέλημα του Κυρίου για τη ζωή μας,

αλλά προτρέχουμε και ανυπομονούμε να γίνεται το δικό μας.»

Συγκλονιστικό μυστικό του Ουρανού

Οι άνθρωποι, που δεν πιστεύουν, όπως προείπε πριν δύο χιλιάδες χρόνια ο Κύριος,

ακόμη κι αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς, δεν πρόκειται να πιστεύσουν.

Για αυτό τους παρακαλούμε, εάν τύχει να το διαβάσουν,

απλά να το προσπεράσουν και να αποφύγουν να το χλευάσουν ή να το αμφισβητήσουν.

Μία κοπέλα, η Άννα, όχι πριν πολλές δεκαετίες, πνίγηκε στην προσπάθειά της να σώσει μία φίλη της από πνιγμό,

καθώς κολυμπούσαν στην θάλασσα.

Τελικα οι δύο κοπέλες πνίγηκαν μαζί.

Μετά τον θάνατό της, η Άννα εμφανίστηκε σε μία μαθήτρια του αγίου Πορφυρίου,

που βοήθησε τη μητέρα της να αντιμετωπίσει με πνευματικό τρόπο τον θάνατό της,

και εκεί της αποκάλυψε τα εξής συγκλονιστικά:

«Ήταν μεσημέρι», αφηγήθηκε η μαθήτρια του αγίου, «δεν κοιμόμουν, ήμουν σε τελείως φυσική κατάσταση,

οπότε ξαφνικά ανοίγει η πόρτα του δωματίου μου και μπαίνει ολόφωτη, θεϊκά όμορφη,

με ένα γλυκύτατο χαμόγελο η Άννα!

Στην αρχή ταράχθηκα, αμέσως όμως θεία χαρά και αγαλλίαση με πλημμύρισε.

Έμεινα άφωνη να την κοιτάζω. Τότε ακούστηκε η φωνή της ειρηνική και γλυκειά. Μου είπε:

-Πήρα άδεια απ’ τον Κύριο να έλθω να σ’ ευχαριστήσω που βοήθησες τη μητέρα μου.

Σε παρακαλώ να της πεις πως εγώ θα μπορούσα να σωθώ.

Γνώριζα τον τρόπο να απελευθερωθώ από τα χέρια της φίλης μου,

αλλά δε θα είχα τη δύναμη να βγω μόνο εγώ στην ακτή και να αντικρύσω τη μητέρα της(!!).

Επίσης, πες της πως δεν υποφέραμε.

Σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές μάς παρουσιάστηκε ο Κύριός μας, ο Χριστός μας.

Χαμογελώντας θεϊκά, μας είπε:

-Εάν θέλετε εγώ θα σας στείλω πίσω, στην επίγεια ζωή. Τί θέλετε να γυρίσετε πίσω ή να έρθετε μαζί μου;

Κι εμείς διαλέξαμε να πάμε μαζί Του!

Κανείς δεν μπορεί να δει τη θεϊκή Του ομορφιά κι αγάπη και να προτιμήσει κάτι άλλο, αδελφή μου.

Μετά η Άννα πρόσθεσε με περισσότερη αγάπη:

–Για το καλό που μου έκανες, θα σου πώ κι εγώ ένα μυστικό του Ουρανού.

Έρχονται πολλοί άνθρωποι πάνω, καλοί κι ενάρετοι.

Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί, οικογενειάρχες, και πιστεύουν ότι θα πάρουν την πρώτη θέση στον Ουρανό.

Η πρώτη θέση όμως ανήκει σε αυτούς που θυσιάζουν τη ζωή τους για τους άλλους!

Σ’ αυτούς που μιμούνται το Χριστό στη θυσία!

Αυτά είπε κι έγινε άφαντη».

βιβλίο «Μηνύματα από τον Ουρανό», έκδ. Ι. Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας (Δωρίδα 2005, σελ. 60-61)

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Sat Apr 26, 2025 4:19 pm

Image

Τα θαύματα των απλών και αγίων ανθρώπων του Θεού!

Κάποτε, ο Όσιος Μάρκος ο Σπηλαιώτης της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου,

έσκαψε έναν τάφο γιά κάποιο κεκοιμημένο αδελφό.

Εξαντλημένος όμως καθώς ήταν από την νυκτερινή αγρυπνία και ορθοστασία, δεν μπόρεσε να τον κάνη αρκετά ευρύχωρο.

Όταν έφεραν το σώμα του νεκρού και εδοκίμασαν να το τοποθετήσουν εις τον τάφο, διεπίστωσαν ότι,

μόλις και μετά βίας εχωρούσε μέσα.

Άρχισαν τότε οι αδελφοί να παραπονούνται και να βαρυγγωμούν κατά το Οσίου Μάρκου.

«Αδελφέ», του έλεγαν, «τί μνήμα είναι αυτό που έσκαψες;

Ούτε νεκρό μπορούμε να θάψουμε καλά ούτε να τον περιχύσουμε με λάδι, όπως συνηθίζεται.

Γιατί το έκανες τόσο στενό;».

Ο Όσιος έβαλε ταπεινά μετάνοια και είπε:

«Συγχωρέστέ με, πατέρες, από σωματική αδυναμία δεν έκανα σωστά την εργασία».

Εκείνοι όμως δεν ησύχασαν, αλλά πολλαπλασίασαν τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες.

Τότε ο Όσιος στράφηκε στο νεκρό και του είπε με απλότητα:

«Επειδή είναι στενός ο χώρος του τάφου σου, αδελφέ, βολέψου μόνος σου μέσα.

Να, πάρε και το λάδι και χύσε και στο σώμα σου όσο πρέπει»!

Χωρίς δεύτερη προτροπή, ο νεκρός κινήθηκε και τακτοποίησε το σώμα του στο λάκκο.

Έπειτα άπλωσε το χέρι του και επήρε το λάδι κι έχυσε στο πρόσωπο και στο στήθος του σταυροειδώς.

Έβαλε, τέλος, πάλι το δοχείο στα χέρια του Οσίου, εξάπλωσε ήσυχα κι έμεινε ακίνητος.

Φόβος και τρόμος εκυρίευσε όλους τους αδελφούς με αυτό το εξαίσιο θαύμα!!!

Πηγή: «ΠΑΤΕΡΙΚΟΝ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ» – Ιεράς Μονής Παρακλήτου.

dromokirix.gr
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ