Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:13 pm

Image

«Δεν πά’ να μας έγκαταλείψουν όλοι, και συγγενείς και φίλοι και γνωστοί;”

«Δεν πά’ να μας έγκαταλείψουν όλοι, και συγγενείς και φίλοι και γνωστοί;

Δεν πά’ να μας πάρουν τη θέση που έχομε;

Δεν πά’ να μας πάρουν τα αγαθά και τα υπάρχοντα όλα;

Δεν πά’ να μας βρίζουν και να μας κατηγορούν όλοι;

Δεν πά’ να ’χουν όλοι τα προσωπικά δεδομένα μας;

Και τι έγινε;

Εδώ τα ’χει ο Θεούλης.

Δεν ειν’ τίποτα αυτό.

Το χειρότερο είναι, να μας εγκαταλείψει η Χάρη του Θεού.

Τότε είμαστε σε θλίψη απαραμύθητη.

Σε θρήνο ανείπωτο.

Σε κατάσταση δυσπερίγραπτη.

Αυτό είναι η κόλαση! Κόλαση! Κόλαση!»

ΠΗΓΗ

melissoules/simeiakairwn
XAPA

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:20 pm

Image

ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΩ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΩ ΤΟ «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!…

– Γέροντα, τι διέκρινε μερικούς Αγίους, παλαιούς και νέους, και ήξεραν πότε θα πεθάνουν…;

– Το πολύ φιλότιμο, η μεγάλη απλότητα, η ταπείνωση και η πίστη.

Δεν έβαζαν στη ζωή τους τη λογική που κλονίζει την πίστη. Μεγάλο πράγμα η πίστη!…

Σας έχω πει για τον πατέρα Χαράλαμπο που ζούσε πριν από λίγα χρόνια στη μονή Κουτλουμουσίου;

Ήταν πολύ απλός, εργατικός και πνευματικός μοναχός.

Όταν γέρασε, μια βαρειά γρίππη τον έριξε στο κρεββάτι και ο γιατρός είπε στους Πατέρες να μην απομακρυνθούν από κοντά του,

γιατί σε λίγη ώρα θα τελειώσει η ζωή του.

Ο πατήρ Χαράλαμπος, όταν το άκουσε κάτω από τις κουβέρτες, απάντησε:

«Τι λες; Εγώ δεν πεθαίνω, εάν δεν έρθει το Πάσχα να πω το «Χριστός ανέστη».

Πράγματι, πέρασαν δύο μήνες σχεδόν, ήρθε το Πάσχα, είπε το «Χριστός ανέστη», κοινώνησε και μετά αναπαύτηκε…

Παϊσίου γέροντος, Πνευματική αφύπνιση – Τόμος Β’ σελ 265

sostis.gr
XAPA

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:29 pm

Image

Ο Γεράσιμος έπαιρνε πάντοτε το λιωμένο...

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Μου έλεγε για την ταπείνωση ένας άνθρωπος του Θεού, που ήμασταν πάρα πολύ φίλοι,

ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου και με βοήθησε πολύ,

ο Γεράσιμος ο Φωκάς, έγινε για 20 μέρες Μητροπολίτης Κεφαλονιάς και τον άρπαξε ο Θεός και τον επήρε επάνω.

Και τον έβλεπα, ενώ ήταν πλουσιόπαιδο, φορούσε πάντοτε το ίδιο παντελόνι.

Επηγαίναμε σε ένα σπίτι, έβαζαν πέντε φρούτα στο τραπέζι, αυτός επερίμενε να πάρουμε όλοι οι υπόλοιποι,

εμείς εδιαλέγαμε βιαστικά το καλύτερο, το πιο γυαλιστό, το πιο ωραίο,

ο Γεράσιμος έπαιρνε πάντοτε το λιωμένο, όχι το καλύτερο, το χειρότερο.

Μου έκανε εντύπωση και τον ερώτησα μια φορά:

“Μα βρε Γεράσιμε, όπου πάμε, τρως ό,τι είναι πιο ευτελές, ντύνεσαι με ό,τι πιο απλό”.

Μου λέει: “ Για να καλλιεργούμε την ταπείνωση, αφέντη μου”, με έλεγε “αφέντη μου” ...

“για να καλλιεργούμε την ταπείνωση, να μην μάθουμε το δικαίωμα”.

Δηλαδή ταπείνωση σημαίνει παραίτηση από τα δικαιώματά σου.

Πώς ο Χριστός παραιτήθηκε από την παντοκρατορία του, και εσταυρώθη, και πέθανε για μας ...

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

yiorgosthalassis
XAPA

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:35 pm

Image

Ο Αγιος Λουκιλλιανός και ο γέροντας Παΐσιος

«Στίς 13 Μαΐου του 1979 ό Γέροντας μετακόμισε από το κελί του Τίμιου Σταυρού

στο Κουτλουμουσιανό κελί, «Παναγούδα».

Ήταν 3 Ιουνίου καί ό Γέροντας, λόγω της μετακόμισης, δεν είχε τακτοποιήσει τα πράγματα του,

ούτε είχε βγάλει άπ’ τα κιβώτια τα Μηναία καί τα αλλά εκκλησιαστικά βιβλία.

Λόγω του γεγονότος αύτοΰ, ό Γέροντας δεν ήξερε την ακριβή ημερομηνία καί ποιος «Αγιος γιόρταζε

εκείνη την ήμερα καί την ακολουθία την έκανε με κομποσκοίνι.

«Οταν έφτασε να ευχηθεί για τον «Αγιο της ημέρας κι έλεγε το συνηθισμένο«»Αγιε του Θεού,

πρέσβευε υπέρ ημών» τον απασχόλησε ό λογισμός, ποιος να είναι ο «Αγιος πού γιόρταζε.

Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκαν, με θαυμαστό τρόπο, μέσα στο εκκλησάκι δύο «Αγιοι,

ο ένας μπροστά και ο άλλος λίγο πιο πίσω.

Ό δεύτερος ήταν ο «Αγιος Παντελεήμων.

Ό Γέροντας πάντα έλεγε ότι ό «Αγιος Παντελεήμων μοιάζει πολύ με τον εικονιζόμενο στην εικόνα της

σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος.

Ό άλλος «Αγιος, πού ήταν μπροστά, ήταν άγνωστος.

Είπε τότε εκείνος:

-«Γέροντα, είμαι ο Λουκιλλιανός».

Ό Γέροντας δεν είχε προσέξει αυτό το όνομα καί ρώτησε:

-Πως; Λουκιανός;

-«Οχι,
του απάντησε ό Άγιος, Είμαι ο Λουκιλλιανός.

Καί τότε, πάλι με θαυμαστό τρόπο, οι δύο «Αγιοι εξαφανίστηκαν.

Τότε ο Γέροντας πήγε και άνοιξε τα κιβώτια με τα βιβλία και στο Μηναίο του Ιουνίου

βρήκε πραγματικά ότι στις 3 ήταν η μνήμη του Αγίου Λουκιλλιανού.

Από τότε ο Γέροντας αγαπούσε τον «Αγιο Λουκιλλιανό ιδιαίτερα κι έβαλε μια εικονίτσα στο ιερό

και μια πάνω από το στασίδι του, πού την είχε εκεί μέχρι το τέλος».

(Ίερομ. Χριστοδούλου, Ό Γέρων Παΐσιος, σσ. 274-275).

proskynitis.
XAPA

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:40 pm

Image

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ – Το χρυσό φίδι που ζωντάνεψε

Μια μέρα, ένας πτωχός με μεγάλη οικογένεια χτύπησε την πόρτα της του Αγίου Σπυρίδωνα,

επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου. Πλησίασε τον άγιο και με δάκρυα του ζήτησε ένα δάνειο.

Το ήθελε για να πληρώσει κάποιο χρέος του σ’ ένα πλούσιο, που απειλούσε να του πωλήσει

το μικρό σπίτι του που του το είχε βάλει ως ενέχυρο και που να έμενε μετά με την οικογένεια του ο δύσμοιρος.

Πόνεσε η καρδιά του Αγίου μπροστά στην θέα των δακρύων του πτωχού που σπάραζε για το μέλλον της οικογενείας του.

Ο στοργικός επίσκοπος στενοχωρημένος άρχισε να βηματίζει στην αυλή έξω από την οικεία του.

Ξαφνικά εκεί μπροστά του, πήρε το μάτι του ένα φίδι να σέρνεται μέσα στην πρασινάδα.

Σαν αστραπή πέρασε από τον νου του το ραβδί του Ααρών, που στο παλάτι του Φαραώ

τ’ αφήκε να πέσει στη γη κι έγινε φίδι.

Κι αμέσως άρχιζε να ψελλίζει «Ας ήταν, Κύριε, το φίδι αυτό να γινόταν χρυσάφι για τον πτωχό αυτόν οικογενειάρχη.

Ναί, Κύριε. Ας γινόταν χρυσάφι, για να βοηθηθεί το δυστυχισμένο αυτό πλάσμα σου»
, ξανάπε και σήκωσε το χέρι.

Το φίδι σταμάτησε. Κι ο άγιος έσκυψε και το πήρε.

Στο χέρι του το ερπετό της πτώσεως του ανθρώπου από τον ποθητό παράδεισο μεταμορφώθηκε

κι άστραψε τώρα, έγινε χρυσό.

O πτωχός γεμάτος χαρά πήρε το χρυσό φίδι κι έτρεξε και το έδωσε ως ενέχυρο στον πλούσιο.

Όταν αργότερα με τη βοήθεια του Θεού πλήρωσε το χρέος του, ο δανειστής του επέστρεψε το χρυσαφένιο ενέχυρο.

Κι ο πτωχός το πήρε και με δάκρυα ευγνωμοσύνης το γύρισε στον Άγιο .

Ο Άγιος Σπυρίδων αφού το έλαβε στα χέρια, έστρεψε τα μάτια στον ουρανό,

δόξασε τον Θεό για την άπειρη φιλανθρωπία του κι ύστερα το έριξε στη γη. Και ώ του θαύματος!

Το χρυσό φίδι ζωντάνεψε κι άρχισε να σέρνεται μπροστά στα μάτια του πτωχού μες τα χόρτα

έως ότου χάθηκε από τα μάτια τους

vimaorthodoxias
XAPA

Postby XAPA » Wed Sep 03, 2025 3:45 pm

Image

«Κύριε, παρότι κοινωνῶ ἀναξίως, προσέρχομαι για να μη με ''φάει'' ο διάβολος και ἂν θέλεις, με σώζεις»

Δημήτριος Παναγόπουλος- Ἱεροκήρυκας

Ἡ μεγαλύτερη ἴσως πονηριὰ τοῦ διαβόλου εἶναι τὸ ὅτι ἔχει κάνει τοὺς ἀνθρώπους

νὰ μὴν ἔχουν τὴν ἀνάγκη νὰ τραφοῦν ἀπὸ τὸ Σῶμα καὶ τὸ Αἷμα τοῦ Χριστοῦ.

Ὑπάρχουν πολλοὶ Χριστιανοὶ ποὺ ἐκκλησιάζονται, ἀγαθοεργοῦν καὶ προσεύχονται, ἀλλὰ δὲν κοινωνοῦν.

Αὐτοὶ δὲν πρόκειται νὰ σωθοῦν!

Διότι ἡ σωτηρία εἶναι ἀποκλειστικὰ ζήτημα συγγενείας μὲ τὸν Θεό.

Αὐτὴ ἡ συγγένεια παρέχεται μὲ τὴν Θεία Κοινωνία.

Αὐτὸ δὲν σημαίνει ὅτι ὅσοι κοινωνοῦν πρόκειται νὰ σωθοῦν,

διότι ἐξαρτᾶται καὶ μὲ τί φρόνημα προσέρχεται κάποιος νὰ.... κοινωνήσει.

Διότι καὶ οἱ ἱερεῖς κοινωνοῦν κάθε μέρα, ἀλλὰ οἱ περισσότεροι εἶναι στὴν κόλαση.

Ἡ Θεία Κοινωνία παρέχει προϋποθέσεις σωτηρίας.

Ὁ Χριστιανὸς πρέπει νὰ προσέρχεται στὴν Θεία Κοινωνία μὲ τὸ ἑξῆς φρόνημα:

«Κύριε, παρότι κοινωνῶ ἀναξίως, προσέρχομαι γιὰ νὰ μὴ μὲ ''φάει'' ὁ διάβολος καὶ ἂν θέλεις, μὲ σώζεις».

proskynitis
XAPA

Postby XAPA » Thu Sep 04, 2025 5:29 pm

Image

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ!

Πριν λίγα χρόνια μια ευσεβής γυναίκα, μας διηγήθηκε το όραμα που της έδειξε ο Άγιος Νεκτάριος. Το γεγονός έχει ως εξής.

Η γυναίκα αυτή ζούσε στην περιοχή της Αθήνας στο Κολωνό στην οδό Λένορμαν. Σε ένα νεοκλασικό σπίτι όπου σε ένα

από τα δωμάτια της είχε φτιάξει ένα προσευχητάριο. Σε αυτό κάθε μέρα προσευχόταν και έκανε άσκηση. Είχε και μια μεγάλη

εικόνα του αγίου Νεκταρίου όπου τον αγαπούσε πολύ και προσεύχονταν πάντα θερμά στον Άγιο.

Σε κάποια περίοδο της ζωής της και μετά από κάποιο προβληματισμό της δημιουργήθηκε το ερώτημα πως άγιασε ο Άγιος Νεκτάριος.

Άρχισε λοιπόν να κάνει έντονα προσευχή επί πολλές μέρες να της λυθεί αυτή η απορία.

Μετά από λίγο καιρό ο Άγιος εμφανίστηκε στην γυναίκα και ταυτόχρονα μπροστά της, άνοιξε ο τοίχος του δωματίου

όπου φάνηκε μια πεδιάδα.

Και της λέει ο Άγιος ελάτε ακολουθείσθε με στην πεδιάδα.

Άρχισαν λοιπόν να περπατούν στην πεδιάδα αυτή και οι δυο αλλά ήταν χωρίς παπούτσια ξυπόλητοι στην αρχή

περπατούσαν και μετά άρχισαν να τρέχουν όσο προχωράγανε η πεδιάδα γέμιζε αγκάθια τσουκνίδες κλπ.

Τα πόδια της άρχισαν να πονάνε και να βγάζουν αίμα διότι τα αγκάθια την τσιμπούσαν ο Άγιος Νεκτάριος όμως συνέχισε κανονικά

με θάρρος και πίστη την γρήγορη πορεία μέσα στην πεδιάδα. Μετά από λίγο έφτασαν σε ένα μεγάλο συρματόπλεγμα που έκλεινε

το δρόμο τους. Υπήρχε μόνο μια μικρή τρύπα μπροστά τους που δύσκολα μπορούσε να περάσει ούτε καν ένα μικρό παιδί.

Όμως ο Άγιος έσκυψε γρήγορα και πολύ εύκολα πέρασε μέσα από την μικρό αυτό χώρισμα και βρέθηκε στην άλλη μεριά

του συρματοπλέγματος .

Έκανε λοιπόν με την κίνηση του χεριού του να τον ακολουθηση να περάσει μέσα από το μικρό αυτό πορτάκι και να τον ακολουθήσει .

Όμως η κυρία Βασιλική δεν μπόρεσε να το κάνει όσο και αν προσπάθησε.

Ο Άγιος τότε συνέχισε δείχνοντας της, ότι μόνο ο τρόπος της βαθειάς ταπείνωσης, οδηγεί στην αγιότητα.

Μετά από αυτό το όραμα σταμάτησε.

Η γυναίκα συντετριμμένη ευχαρίστησε τον Άγιο για αυτήν την αποκαλύψη που της έκανε.

Πάντα από τότε είχε βοηθό τον Άγιο Νεκτάριο και όποτε μπορούσε προσεύχονταν με τον παρακλητικό του κανόνα.

ΠΗΓΗ

simeiakairwn
XAPA

Postby XAPA » Thu Sep 04, 2025 5:35 pm

Image

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

Εάν καθένας υιοθετεί μια στάση, για τη δική του αποκλειστικά αυτοδικαίωση και σκέφτεται ότι έτσι σώζεται,

εργάζεται μάταια και χωρίς σκοπό.

Διότι κάθε ματαιοδοξία κάποιου για τη δική του αυτοδικαίωση, την εσχάτη ημέρα θα φανερωθεί, όπως ο προφήτης Ησαϊας:

«Όλοι μας μολυνθήκαμε, κι όλη ή δικαιοσύνη μας είναι σαν ρούχο ρυπαρό» (Ησ. 64:5).

Άγιος Μακάριος ό Μέγας (+390)

Ό διάβολος δεν κυνηγά εκείνους που είναι χαμένοι- κυνηγά εκείνους πού γνωρίζουν, εκείνους που είναι κοντά στον Θεό.

Παίρνει από αυτούς την εμπιστοσύνη στον Θεό και αρχίζει να τούς στενοχωρεί με την αυτοδικαίωση,

τη λογική, τη σκέψη, την κριτική.

Επομένως, δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τούς λογισμούς μας.

Μην πιστεύετε τις σκέψεις σας.

Ζήστε απλά και χωρίς να σκέφτεστε πολύ, όπως ένα παιδί με τον πατέρα του.

Ή πίστη χωρίς πάρα πολλή σκέψη κάνει θαύματα.

Ό λογικός νους εμποδίζει τη χάρη του Θεού και των θαυμάτων.

Εξασκείστε την υπομονή χωρίς να κρίνετε με τη λογική τον νου.

Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης (+1994)

apantaortodoxias
XAPA

Postby XAPA » Thu Sep 04, 2025 5:37 pm

Image

" Το « μ α ζ ί » , θέλει δουλειά πολλή ! "

Το να μπορείς να αποδέχεσαι τον άλλο όπως είναι

δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα ...

Για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε στον κόσμο

αυτό είναι το τρένο που θα μας οδηγήσει Στον Ουρανό !

Στα Μοναστήρια οι μοναχοί έχουν άλλο πολύ πιο δύσκολο αγώνα ...

Παλεύουν πρώτα με τον εαυτό τους

και μετά με τον πονηρό , που βρίσκεται διαρκώς ενώπιών τους ...

Και έχουν τον γέροντά τους που πρέπει να κάνουν υπακοή ...

Εμείς , στον κόσμο , έχουμε άλλου είδους αγώνα ...

Να αποδεχθούμε τον αδελφό μας

με τα ελαττώματά του ...

Να τον αγαπήσουμε , χωρίς να θέλουμε να τον αλλάξουμε ...

Είτε αυτός είναι ο σύντροφός μας , ο σύζυγός μας , το παιδί μας ,

ο φίλος μας , ο συνάδελφος μας , ο προϊστάμενος μας ,

ο κάθε διπλανός μας ...

Για μας , ο γέροντάς μας είναι αυτός ο άλλος ...

ο αδελφός μας ...

Έχουμε οικογένεια ; ...

Έχουμε το γέροντά μας , που δεν είναι άλλος

από το σύζυγό μας , το παιδί μας ...

Μ΄ αυτούς συνεργαζόμαστε , σ΄ αυτούς θα κάνουμε υπακοή ...

Αυτούς θ΄ αγαπήσουμε , αυτούς θα διακονήσουμε ...

Εργαζόμαστε ; ... Ο γέροντάς μας ... ο προϊστάμενός μας ! ...

Μπορεί νάναι δύσκολα τα πιο πάνω

μ΄ αυτά θέλει ο Θεός από τον καθένα μας ...

Όλοι μας έχουμε τοποθετηθεί εκεί που πρέπει να υπηρετήσουμε

εκεί που πρέπει να αγωνιστούμε

εκεί που θα δείξουμε τι κρύβουμε εντός μας ...

Με μιά φράση :

" Το « μ α ζ ί » , θέλει δουλειά πολλή ! "

odevontas
XAPA

Postby XAPA » Thu Sep 04, 2025 6:06 pm

Image

Η μετάνοια της Ζαμφίρας της τσιγγάνας:

Μια αληθινή ιστορία που αφυπνίζει συνειδήσεις!!

Εδώ και επτά χρόνια είμαι ιερέας στο παρεκκλήσι των φυλακών Προύνκου στο Κίσιβο (σ.σ.Δημοκρατία της Μολδαβίας).

Επειδή παράλληλα υπηρετώ και στην ενορία μου κάνω εκεί ακολουθίες τις Τετάρτες και τις Παρασκευές.

Με βοηθούν κάποιοι κρατούμενοι ως εθελοντές. Ένα από τα καθήκοντά τους είναι να προετοιμάσουν τους κρατουμένους που

θα συμμετάσχουν στην Ακολουθία της επομένης ημέρας δινοντάς τους να διαβάσουν είτε το Ωρολόγιο είτε κάποιο

από τα βιβλία που έχουμε στην μικρή μας βιβλιοθήκη.

Θέλω όμως να σας διηγηθώ κάτι που συνέβη το φθινόπωρο του 2008.

Image

Η Δύναμη της Μετανοίας σ' όλο της το μεγαλείο!

Οι φυλακές Προύνκου.είναι οι μοναδικές φυλακές-νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονται και άντρες και γυναίκες.

Σε ένα κελί του χειρουργικού τμήματος βρισκόνταν και η Ζαμφίρα η τσιγγάνα. Όταν ένας από τους εθελοντές πήγε στο κελί

για να ρωτήσει ποιός θα συμμετείχε στην ακολουθία της επομένης ημέρας η Ζαμφίρα του είπε:

«Εγώ θα έρθω αλλά δεν έχω ανάγκη τα βιβλία σου».

Η Ζαμφίρα ήταν περίπου 36 ετών,όμορφη και απ'όσα είχα καταλάβει ''ελαφρών ηθών''. Ήταν στην φυλακή από τα δεκαέξι της χρόνια

επειδή είχε σκοτώσει το παιδί της αλλά και γιά άλλα σοβαρά παραπτώματα.

Την επομένη λοιπόν η Ζαμφίρα ήρθε στην ακολουθία στο παρεκκλήσι..Την ημέρα εκείνη διαβάσαμε τον Ικετήριο κανόνα

προς τον Ιησού Χριστό,την Παράκληση της Παναγίας και τον κανόνα της Θείας Μεταλήψεως.

Η Ζαμφίρα όμως στο πίσω μέρος του ναού απαντούσε σε κάθε προσευχή κοροιδευτικά και έκανε άσχημες χειρονομίες.

Φυσικά ενοχλούσε και εμένα αλλά και τους άλλους κρατουμένους οι οποίοι ήταν περίπου 35,άνδρες και γυναίκες.

Κανείς δεν τολμούσε να της κάνει παρατήρηση επειδή είχε ένα κάποιο ''κύρος''στον υπόκοσμο.

Παρότι ήταν 36 ετών ήταν ψηλά στην ιεραρχία κάτι που όλοι οι κρατούμενοι σέβονταν απολύτως. Έδωσε ολόκληρη παράσταση

και κάποιους τους διασκέδαζε με τα αστεία της.Την άφησα ήσυχη, μόνο την ρώτησα:

«Πώς σε λένε»; «Ζαμφίρα»μου απάντησε.Της είπα να ησυχάσει.«Καλά»μου απάντησε αυτή,συνέχισε όμως τα ίδια.

Μετά την ακολουθία τους εξομολόγησα όλους.

Σε μια γυναίκα - η οποία ζούσε στο ίδιο κελί με την Ζαμφίρα - είπα:«Δε μπορώ να σε κοινωνήσω τώρα.

Θα κάνεις τον κανόνα που θα σου δώσω και θα έρθεις σε δύο εβδομάδες να κοινωνήσεις». Μόνο η Ζαμφίρα δεν εξομολογήθηκε.

Τότε την ρώτησα: «Εσυ θα εξομολογηθείς;

-Όχι δεν θα εξομολογηθώ, γιατί αν θα εξομολογηθώ θα σου πέσουν οι τρίχες από την μύτη.(σ.σ.αργκώ των φυλακισμένων).

-Τότε γιατί ήρθες στην εκκλησία αφού ούτε εξομολογείσαι, ούτε προσεύχεσαι, ούτε ακούς την ακολουθία. Ήρθες για βόλτα;

-Όχι ήρθα για να δω πόσο όμορφος είσαι.

Σε όλα απαντούσε πολύ απότομα.Τότε είπα :«Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου»

Μετά από δύο εβδομάδες έστειλα έναν εθελοντή στην γυναικα στην οποία είχα βάλει κανόνα και η οποία έμενε στο ίδιο κελί

με την Ζαμφίρα, για να της θυμίσει ότι θα κοινωνήσει και να ετοιμαστεί.

Πάει ο εθελοντής στο κελί και της λεει«Ο ιερέας είπε πως επειδή αύριο θα κοινωνήσετε να ετοιμαστείτε και να διαβάσετε

την προσευχή προ της Θείας Μεταλήψεως»Της έδωσε ένα Ωρολόγιο και αμέσως πετάχτηκε η Ζαμφίρα

-«Θέλω και εγώ να πάω αύριο στην εκκλησία.

-«Όχι δεν θα πας επειδή δεν κάθεσαι ήσυχη»της είπε ο εθελοντής.

-«Σε παρακαλώ,θέλω να πάω» επέμενε η Ζαμφίρα.«Δώσε μου ένα βιβλίο να διαβάσω.

Της έδωσε το Ψαλτήρι. Δεν ξέρω τι διάβασε και πόσο διάβασε αλλά την επόμενη ημέρα ήρθε και με βρήκε μια συγκρατούμενή της

και μου είπε:

«Πάτερ η Ζαμφίρα δεν είναι καλά στο μυαλό της»

-«Δηλαδή,τι θέλεις να πεις»;ρώτησα εγώ.

-«Όλη νύχτα έκλαιγε. Διάβαζε και έκλαιγε. Δεν ξέρω τι διάβασε αλλά έκλαιγε πάρα πολύ.

Αφού τους εξομολόγησα όλους πήγα στην Ζαμφίρα.Ήταν γονατισμένη σε μια γωνία. Φαινόνταν κλαμμένη. Δεν έλεγε τίποτα.

-«Θέλεις να εξομολογηθείς;

-«Ναι πάτερ θα εξομολογηθώ,αλλά δεν θα εξομολογηθώ όπως όλοι οι άλλοι

-«Πες μου πώς θέλεις».

-«Θέλω να εξομολογηθώ με δυνατή φωνή,μπροστά σε όλους.»

Και όπως στεκόμουν εγώ με το πρόσωπο προς την εικόνα του Χριστού,γύρισε προς τους άλλους κρατουμένους

και άρχισε να εξομολογείται δημόσια!

Η εξομολόγηση κράτησε 45 λεπτά. Σε κάθε αμαρτία έκλαιγε, έκανε μια μετάνοια και έλεγε:«Παρακαλώ συγχωρέστε με».

Αφού τελείωσε σκέφτηκα.''Να την κοινωνήσω''; Σύμφωνα με τους κανόνες του Αγίου Βασιλείου, έπρεπε να μην της επιτρέψω

να κοινωνήσει για τριακόσια χρόνια, με τόσο βαριές αμαρτίες που είχε κάνει.

Αυτό που κατάφερα να μάθω ήταν πως η γιαγιά της την είχε βαπτίσει όταν ήταν μικρή αλλά ποτέ δεν είχε κοινωνήσει.

Συνεπώς θα ήταν η πρώτη φορά.

Δεν είχε φάει τίποτα εκείνο το πρωινό.Σκεφτόμουν τι θα έκανε ο Χριστός μετά από μια τέτοια εξομολόγηση προσευχόμενος

ως εξής:«Κύριε εαν την κοινωνώ αναξίως παίρνω εγώ επάνω μου αυτήν την αμαρτία».

Την κοινώνησα. Μετά την Θεία Κοινωνία έλαμπε από χαρά και έψελνε ''Αλληλούια''.Βρισκόνταν σε μια τέτοια κατάσταση χαράς

που σπάνια συναντάς και σε χριστιανούς που ζουν ελευθεροί στον κόσμο.

Το βράδυ μου τηλεφώνησε ένας φύλακας:«Πάτερ,η Ζαμφίρα πέθανε»μου λέει»!

Στις 9 το βράδυ έφτασα στην φυλακή και ρώτησα μια φυλακισμένη που είχε κοινωνήσει μαζί της,τι συνέβη και μου είπε:

«Πάτερ,ήταν πολύ χαρούμενη που κοινώνησε. Από το πρωί προσευχόνταν στο Θεό, μου μιλούσε για το Θεό, για την μετάνοια,

για την πίστη και την αγάπη και έκλαιγε για τις αμαρτίες της.

Κατά της οκτώ το βράδυ μου λέει:«Δεν αισθάνομαι καλά, κάτι έχω».

Πήγε στο μπάνιο,πλύθηκε,έβαλε τα πιο καλά της ρούχα και είπε:«Εγώ θα πεθάνω τώρα,δώστε μου ένα κερί»

(σ.σ.Σε άλλες ορθόδοξες χώρες όταν κάποιος ξεψυχάει πάντα κρατούν δίπλα του ένα αναμμένο κερί).

Της έφεραν το κερί, γύρισε το κεφάλι της προς τον τοίχο και πέθανε!

Την επομένη ημέρα οι γιατροί έκαναν συμβούλιο. Έπρεπε να χειρουργηθεί για κοίλη αλλά δεν έβρισκαν μια αιτία

για τον ξαφνικό θάνατό της.

Εγώ πιστεύω πως ο Θεός περιμένει τον καθένα να επιστρέψει κοντά Του και όταν αυτό γίνει και είναι καθαρός

τότε ο Θεός κρίνει εαν θα τον πάρει δίπλα Του

Ιερέας Βιορέλ Κοζοκάρου-Κίσιβο

Απόδοση στα ελληνικά π.Γεώργιος Κονισπολιάτης proskynitis.blogspot.gr

Από το περιοδικό ''Familia Ortodoxa''τεύχος 39 Απρίλιος 2012
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ