Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Postby XAPA » Fri Feb 06, 2026 7:34 pm

Image

Γερόντισσα Γαλακτία: “Θυμήσου τον Προφήτη Ηλία. Θα ζήσετε ευλογημένες μέρες…”

Διήγηση Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου: …

«Με πήρε τηλέφωνο μια καλή καλόγρια. Έχουμε σήμερα Πέμπτη (5 Οκτωβρίου 2023), θα με πήρε την Δευτέρα που μας πέρασε.

Στην Ελλάδα η καλόγρια αυτή είναι σ’ ένα καλό μοναστήρι.

Έβρεξε κι εκεί πάρα πολύ και η καλόγρια αυτή ήταν υπεύθυνη από τη Γερόντισσά της να προσέχει τα γίδια

και να ταΐζει τα ζώα της Μονής.

Είχαμε λέει λίγα κοτόπουλα και καμιά εικοσαριά γίδια. Και της είπε η Ηγουμένη “αδελφή να πουλήσουμε μερικά γίδια, είναι πολλά,

ένα μοναστήρι τώρα θέλει είκοσι γίδια; Αφού δε προλαβαίνεις να τα ταΐζεις” και σκεφτόμαστε λέει να τα δώσουμε σε διάφορους

ανθρώπους που βοηθούν κατά καιρούς το μοναστήρι και να κρατήσουμε μόνο 2-3 για το γάλα.

Κι ήταν λέει το τέλος μιάς αγρυπνίας που εκάναμε.

Επήγα κοιμήθηκα 2-3 ώρες αλλά εσυνήθησα τα ζώα, η ώρα 5:30 π.μ. πριν να μπούμε στην Ακολουθία, να πηγαίνω να τα ταΐζω.

Ε, έβαλα το ρολόι 5:30 π.μ. Ήμουν στο δρόμο. Πήγα στον στάβλο έπιασα σανό και τροφές να πάω στα κοτόπουλα και ιδιαιτέρως

στα γίδια. Ε, δε καταλάβαμε λόγω της αγρυπνίας ότι οι βροχές ήταν τόσο πολλές. Εκατέβασε ένα νερό το δρομάκι που πηγαίναμε

στο μαντρί εγέμισε λάσπες και να γλιστρήσεις ήταν επικίνδυνο και να πατήσεις μέσα να μην βγεις από ταις λάσπες.

Πώ πω, λέει, πως θα πάω τώρα στα γίδια; Καλά είπαμε με τη Γερόντισσα να μην κρατήσουμε τίποτα καλέ,

να τα σφάξουμε κι άλλα να τα δώσουμε.

Κι αμέσως, λέει, νιώθω σε απόσταση 2-3 μέτρα μιάν ολοφώτεινη παρουσία μιάς γυναίκας. Η οποία έστεκε

1 μέτρο πάνω από τη γη. Γυρίζω και τη βλέπω.

Ποιά είσαι, της λέει;

Ενώ ήταν ντυμένη σαν καλόγρια από πάνω της είχε ένα φωτεινό χιτώνα, ολόλευκο, έλαμπε!».

– «Είμαι η Αγία Γερόντισσα Γαλακτία. Δε με κατάλαβες;».

– «Γερόντισσα, μα πως εντύθηκες έτσι; της λέει, εσύ μιά ζωή ήσουν στα μαύρα».

– «Έτσι είμαστε εδώ πάνω, μες την Δόξα του Θεού. Άκουσε κόρη μου, να πας να ταΐσεις τα γίδια».

– «Μα πως θα πάω Γερόντισσα; Δε βλέπεις τη βροχή τί λάσπη εκατέβασε;».

– «Που είναι η λάσπη;».

– «Να, μη βλέπεις εσύ που είσαι Αγία και στέκεις εις τον αέρα. Εγώ δε μπορώ να σταθώ στον αέρα, έχω σώμα».

– «Παιδί μου, εις το Όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» σταύρωσε το χώρο και με το χέρι της

με μια κίνηση έδιωξε τις λάσπες.

– «Και οι λάσπες πήγαν δεξιά και αριστερά λες και ήταν ο Μωυσής που άνοιξε την Ερυθρά Θάλασσα».

– «Πέρασε κόρη μου. Δεν έμαθες ακόμα να μας επικαλείσαι; Γιατί είμαστε εις στον Ουρανό κι εμείς και οι Άγιοι Άγγελοι;

Εσείς να μας καλείτε συνεχώς και στα πιό μικρά σας να σας βοηθήσουμε».

Μητροπολίτης Μόρφου: «Εσυγκινήθηκα λέει».

– «Ευχαριστώ Γερόντισσα. Να το πω αυτό που μου συνέβη;».

«Όχι μόνο στο μοναστήρι σου, θα βρεις μερικούς που τους ακούει όλος ο ντουνιάς και να τους το πεις για να το πουν».

Μητροπολίτης Μόρφου: «και τώρα κάμνω υπακοή!

Λοιπόν η αδελφούλα εξεθάρρεψε με τη Γιαγιά και της λέει:»

– «και εμείς που σκεφτόμαστε να σφάξουμε μερικά γίδια κι άλλα να δωρήσουμε;».

– «Όχι μόνο δε θα σφάξετε τα είκοσι γίδια αλλά όσοι έχετε είκοσι θα τα κάνετε σαράντα. Όσοι έχετε δύο θα τα κάνετε τέσσερα.

Όσοι έχετε τέσσερα θα τα διπλασιάσετε να τα κάνετε οκτώ».

– «Μα τί λες Γερόντισσα; Τα είκοσι δεν προλαβαίνω και θα κάμω σαράντα;».

– «Και τώρα πώς θα τα προλάβεις; Ποιος έδιωξε τα χώματα και τις λάσπες; Εσύ; Θα με καλείς εμένα».

– «Καλά Γερόντισσα θα κατεβαίνεις από τον Ουρανό; Και θα μου καθαρίζεις κάθε μέρα;».

– «Μάλιστα παιδί μου, φτάνει με ανοικτή καρδιά να με καλείς κι εμένα κι άλλους.

Όχι μόνο εμένα. Διότι από εδώ και πέρα κόρη μου ο κόσμος ως τώρα στα μοναστήρια έδινε χρήματα, φαγώσιμα, φρούτα,

τυριά, ότι παρήγαγε ο καθένας, από ευλάβεια: “να πάω στο μοναστήρι στον Αϊ Νικόλα ότι παράγω”.

Από δω και πέρα δε θα σας φέρνει κανείς. Κανείς. Για κάποιο διάστημα θα τρώτε μόνο με ότι έχετε. Ότι παράγετε.

Ούτε ηλεκτρικό, ούτε καύσιμα θα υπάρχουν».

– «Μα τί λες Γερόντισσα;».

– «Γι’ αυτό πρέπει ν’ αυξήσετε τα γίδια και να το πεις σ’ αυτούς που μιλούν να το πουν κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Μητροπολίτης Μόρφου: «της λέει “καλά Γερόντισσα…” μ’ άρεσε πολύ αυτή η καλόγρια, είχε μαγκιά πνευματική!».

– «…Καλά τα λες εσύ από τον Ουρανό αλλά ξέρεις τί δύσκολο πράγμα είναι να μεγαλώσεις σαράντα γίδια;».

– «Ξέρω, αλλά ξέρεις τί εύκολο είναι να τα μεγαλώσεις με τη βοήθειά μας;».

– «Ναι Γερόντισσα θα μας βοηθάτε στις δουλειές και στις λάσπες. Όταν θα πάω στον στάβλο να πάρω σανό και τα σανά…».

Μητροπολίτης Μόρφου: «έτσι μου είπε, μου έκανε εντύπωση, μου το είπε στον πληθυντικό».

– «…τα σανά θα είναι μόνο για τα δέκα, τα άλλα τριάντα δηλαδή θα πεινάσουνε. Αφού δε θα μας φέρνει και κανείς.

Δε θα υπάρχει αυτοκίνητο, ηλεκτρισμός, δε θα υπάρχει τρεχούμενο νερό. Πώς θα τα ταΐζουμε;

Με πόσα σανά θα ταΐζουμε εμείς αυτά τα ζα;».

Μητροπολίτης Μόρφου: «και τί της είπε η Γερόντισσα;».

– «Άκουσε κόρη μου, θα έχετε στο στάβλο τέσσερις μπάλες σανό. Θα πας την μία ημέρα και θα πιάσεις τη μια, θα ταΐσεις τα ζώα σου.

Τη δεύτερη ημέρα θα πάρεις μια άλλη μπάλα, θα ταΐσεις τα υπόλοιπα και εκεί που θα αρχίσεις να σκέφτεσαι “θα μας τελειώσουν

τα σανά και θα πεθάνουνε τα ζα” εμείς και οι άγγελοί σας, τα δύο που θα μείνουν σανά θα τα κάνουμε εικοσιδύο.

Από δω και πέρα στις δύσκολες μέρες που έρχονται δεν θα ζήσετε με τη λογική του αιώνος τούτου

αλλά με την ευλογία και την πίστη, φτάνει να επικαλείστε εμάς με πίστη».

– «Συγγνώμη, μια τελευταία ερώτηση Γερόντισσα Γαλακτία. Μόνο τα σανά θα αυξάνονται;».

– «Όλα παιδί μου, όλα! Θυμήσου τον Προφήτη Ηλία. Θα ζήσετε ευλογημένες μέρες κι ας μην υπάρχει

πολύ τεχνολογία προς στιγμής, μετά θα αποκατασταθούν όλα. Αλλά πρέπει να δώσετε εξετάσεις, τί πίστη έχετε;».

Μητροπολίτης Μόρφου:

«Ακούτε; Δηλαδή προς στιγμής θα ταλαιπωρηθεί και το στομαχάκι μας, ε;

και η καρδούλα μας και ο φόβος μας, για να δει ο Θεός την εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν και μόνο σε Αυτόν

και στην Παναγία Μητέρα Του και Μητέρα μας, στους Αγίους και στους Αγίους Αγγέλους.

Ξεκινάτε από τα τώρα. Εκπαιδευτείτε και εσείς και τα παιδιά σας».

immorfou.org.cy
XAPA

Postby XAPA » Fri Feb 06, 2026 7:36 pm

Image

Για όταν θα έρθει η πείνα...

[…] Μου είχε διηγηθή ο Γερο-Σάββας, ο Φιλοθεΐτης, ότι με την μεγάλη πείνα του 1917 οι Ιβηρίτες,

βλέποντας τις αποθήκες της Μονής να αδειάζουν, είχαν ελαττώσει την φιλοξενία.

Μάλιστα, ένας Προϊστάμενος τσιγκούνης επέμενε, και την έκοψαν τελείως.

Επόμενο ήταν και ο Χριστός να σταματήση κάθε ευλογία Του.

Τότε άρχισαν να πεινάνε οι Πατέρες και να παραπονιούνται στον Χριστό και στην Παναγία, που δεν φρόντιζαν

την Μονή τους. Δυστυχώς, δεν είχαν καταλάβει το σφάλμα τους.

Μια μέρα, λοιπόν, παρουσιάσθηκε ο Χριστός στον Πορτάρη της Μονής, σαν φτωχός, και του ζήτησε λίγο ψωμί.

Ο Πορτάρης λυπημένος του λέει:

– Δεν έχουμε, αδελφέ μου, γι’ αυτό και κόψαμε την φιλοξενία.

Περίμενε όμως λίγο να σου φέρω αυτό το κομματάκι που έχω στο κελλί μου για τον εαυτό μου.

Έτρεξε, πήγε στο κελλί του και του έφερε το ψωμί που είχε για τον εαυτό του και του το έδωσε.

Έβλεπε όμως το πρόσωπο του Φτωχού να λάμπη.

Αφού λοιπόν πήρε ο Φτωχός εκείνος το ψωμί, λέει στον Πορτάρη:

– Ξέρετε γιατί ήρθε αυτή η δυστυχία στην Μονή;

Επειδή διώξατε από το Μοναστήρι δύο: τον «δότε» και τον «δοθήσεται».

Μετά από αυτά τα λόγια έγινε άφαντος, σκορπίζοντας μια λάμψη που θάμπωσε τον Πορτάρη.

Τάχασε τότε ο Πορτάρης και φοβισμένος έτρεξε στους Προϊσταμένους της Μονής και διηγήθηκε το γεγονός.

Οι Πατέρες στην αρχή βασάνιζαν το μυαλό τους να θυμηθούν ποιους ανθρώπους έδιωξαν.

Μετά όμως κατάλαβαν ότι εκείνος ο φτωχός ήταν ο Χριστός και εννόησαν και τα Ευαγγελικά Του λόγια:

δότε και δοθήσεται υμίν.

Μετανόησαν αμέσως για το σφάλμα τους, και, μόλις άρχισαν να δίνουν από το υστέρημα τους στους φτωχούς,

κατέφθασαν και οι πλούσιες ευλογίες του Θεού.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

«Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα»

saintpanteleimonchania
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 6:16 pm

Image

Το ψυχικό μας συμφέρον είναι ...

Κατά τον καιρόν της παιδείας Κυρίου δεν συμφέρει να αγανακτούμε,

αλλά το ψυχικό μας συμφέρον είναι η τέλεια υπακοή μας στον Ιατρό των ψυχών

και των σωμάτων μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος στον καιρό των ποικίλων θλιβερών

εγχειρίζει του καθενός την αφανή ψυχική πληγή με τον άγιο σκοπό,

να του χαρίσει την υγεία, δηλαδή την καρδιακή κάθαρσι από τα άτιμα πάθη.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

inpantanassis
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 6:22 pm

Image

Τι πιο όμορφο να συγχωρείς!

Τί πιό ὄμορφο νά συγχωρεῖς,

νά ξεχνᾶς,

νά χαρίζεις ἕνα χαμόγελο,

νά λές «συγχωρέστε με»

κι ἕνα κύμα εἰρήνης νά ἁπλώνεται στό εἶναι σου…

Τί πιό μικρό καί ἀσήμαντο ἀπό αὐτή τή σύντομη ζωή μας.

Τήν ἔχουμε μετατρέψει σέ τέτοια κόλαση ἐμεῖς οἱ ἴδιοι.

Ἐνῶ πλασμένοι εἴμαστε ἀπό τό Θεό γιά τό ἀγνάντεμά Του,

γιά τήν ἄνεση, γιά τήν ἀναψυχή…

Νά σηκώνεις τά χέρια στό ἄπειρο,

νά κοιτᾶς τούς ἄλλους μέ καθαρά μάτια καί μέ ἁγνή ψυχή,

νά εἶσαι παιδί καί νά τό δείχνεις

νά μή θέλεις νά γίνεις «μεγάλος» μέ τίς ἰδιότητες τῆς φθορᾶς.

Νά θέλεις κι ὁ ἄλλος νά προοδεύει, νά δημιουργεῖ καί νά χαίρεσαι.

Νά εἶσαι τόσο γεμάτος, τόσο σίγουρος, νά δοξολογεῖς τόν Θεό γιά τό κάθε λεπτό,

γιά τήν κάθε κακοτοπιά ἀκόμα καί νά περιμένεις ὅτι τώρα νά, σέ λίγο, ξαφνικά θά ἀνατείλλει ὁ ΗΛΙΟΣ τῆς ἀγάπης Του!!!

Ζωή μέ τόν Χριστό εἶναι ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.

Ἄλλη ζωή εἶναι κόλαση. Μόνο πεθαίνει κανείς δέν ζεῖ.

Γερόντισσα Σωφρονία

– euxh.gr
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 6:36 pm

Image

«Το Άγιο Όρος, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, μια μέρα θα «δώσει» τους Ευαγγελικούς κήρυκες, προκειμένου να Ευαγγελίσουν όλη την ανθρωπότητα» (Δημ. Παναγόπουλος)

Ο Μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος αναφέρει για τα μελλοντικά γεγονότα..

Αν και ο μακαριστός ιεροκήρυκας διέπρεψε στις ομιλίες δεν υστερεί καθόλου και στα γραπτά του που είναι όντως καταπληκτικά.

Αξίζει να τα μελετήσουμε…

Το Άγιο Όρος (θα το δείτε αυτό, εγώ δεν θα ζω), με τις πρεσβείες της Θεοτόκου, μια μέρα θα «δώσει» τούς Ευαγγελικούς

κήρυκες, προκειμένου να Ευαγγελίσουν όλη την ανθρωπότητα, ύστερα από τον μεγάλο σπαραγμό και την μεγάλη καταστροφή,

πού μας περιμένει και την οποία θα φτιάξουμε μόνοι μας…

Και έτσι ή Ορθοδοξία θα επιπλεύσει παρά τα εμπόδια και τον πόλεμο πού θα κάνουν οι Εβραίοι σέ αυτήν.

Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία αυτήν θα παίξουν οι Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού, τούς οποίους ό Θεός θα

τούς αξιοποιήσει.

Θα τα δείτε όλα αυτά…!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ (ΣΕΛΙΔΑ 139).

simeiakairwn
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 6:52 pm

Image

Ένα συγκλονιστικό μυστικό του Ουρανού

(Η ιστορία της Αννας)

Θα εκπλαγούμε όταν βρεθούμε στην ουράνιο Βασιλεία

Η κ.Αθηνά Σιδέρη ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή της Σοφίας Χατζή «Καινά και Παλαιά» με θέμα της πνευματικές εμπειρίες που έζησε κοντά στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

«Ο γέροντας Πορφύριος», τόνισε η κ. Σιδέρη, «μιλούσε πάντα με δέος για την αγάπη του Θεού.

Μου έλεγε το εξής: ότι θα εκπλαγούμε όταν βρεθούμε στην ουράνιο Βασιλεία.

Δεν θα μπορέσει ανθρώπινος νους, όλα τα μυαλά του κόσμου, να αποδώσουν το εύρος της αγάπης του Θεού.

Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη Του, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε οι άνθρωποι την αξία αυτής της αγάπης.

Και κάνουμε ένα τεράστιο λάθος. Ότι ζητούμε πάντα να γίνεται το θέλημά μας.

Ενώ ο ίδιος ο Κύριος στην Κυριακή προσευχή μάς λέει να ζητάμε να γίνει το θέλημά Του.

Αυτό κρύβει το κατ’ ευδοκίαν θέλημα του Κυρίου μας.

Ενώ εμείς βιώνουμε το κατά παραχώρησιν θέλημά Του. Για αυτό και πονάμε.

Ενώ αν αφήσουμε τον Θεό να εκφρασθεί με την αγάπη Του, θα ζούσαμε τον παράδεισο.

Αλλά δυστυχώς η αμαρτία μάς κάνει να χάνουμε τον παράδεισο.

Διότι δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε το κατ’ ευδοκίαν θέλημα του Κυρίου για τη ζωή μας,

αλλά προτρέχουμε και ανυπομονούμε να γίνεται το δικό μας.»

Συγκλονιστικό μυστικό του Ουρανού

Οι άνθρωποι, που δεν πιστεύουν, όπως προείπε πριν δύο χιλιάδες χρόνια ο Κύριος,

ακόμη κι αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς, δεν πρόκειται να πιστεύσουν.

Για αυτό τους παρακαλούμε, εάν τύχει να το διαβάσουν,

απλά να το προσπεράσουν και να αποφύγουν να το χλευάσουν ή να το αμφισβητήσουν.

Μία κοπέλα, η Άννα, όχι πριν πολλές δεκαετίες, πνίγηκε στην προσπάθειά της να σώσει μία φίλη της από πνιγμό,

καθώς κολυμπούσαν στην θάλασσα.

Τελικα οι δύο κοπέλες πνίγηκαν μαζί.

Μετά τον θάνατό της, η Άννα εμφανίστηκε σε μία μαθήτρια του αγίου Πορφυρίου,

που βοήθησε τη μητέρα της να αντιμετωπίσει με πνευματικό τρόπο τον θάνατό της,

και εκεί της αποκάλυψε τα εξής συγκλονιστικά:

«Ήταν μεσημέρι», αφηγήθηκε η μαθήτρια του αγίου, «δεν κοιμόμουν, ήμουν σε τελείως φυσική κατάσταση,

οπότε ξαφνικά ανοίγει η πόρτα του δωματίου μου και μπαίνει ολόφωτη, θεϊκά όμορφη,

με ένα γλυκύτατο χαμόγελο η Άννα!

Στην αρχή ταράχθηκα, αμέσως όμως θεία χαρά και αγαλλίαση με πλημμύρισε.

Έμεινα άφωνη να την κοιτάζω. Τότε ακούστηκε η φωνή της ειρηνική και γλυκειά. Μου είπε:

-Πήρα άδεια απ’ τον Κύριο να έλθω να σ’ ευχαριστήσω που βοήθησες τη μητέρα μου.

Σε παρακαλώ να της πεις πως εγώ θα μπορούσα να σωθώ.

Γνώριζα τον τρόπο να απελευθερωθώ από τα χέρια της φίλης μου,

αλλά δε θα είχα τη δύναμη να βγω μόνο εγώ στην ακτή και να αντικρύσω τη μητέρα της(!!).

Επίσης, πες της πως δεν υποφέραμε.

Σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές μάς παρουσιάστηκε ο Κύριός μας, ο Χριστός μας.

Χαμογελώντας θεϊκά, μας είπε:

-Εάν θέλετε εγώ θα σας στείλω πίσω, στην επίγεια ζωή. Τί θέλετε να γυρίσετε πίσω ή να έρθετε μαζί μου;

Κι εμείς διαλέξαμε να πάμε μαζί Του!

Κανείς δεν μπορεί να δει τη θεϊκή Του ομορφιά κι αγάπη και να προτιμήσει κάτι άλλο, αδελφή μου.

Μετά η Άννα πρόσθεσε με περισσότερη αγάπη:

–Για το καλό που μου έκανες, θα σου πώ κι εγώ ένα μυστικό του Ουρανού.

Έρχονται πολλοί άνθρωποι πάνω, καλοί κι ενάρετοι.

Αρχιερείς, ιερείς, μοναχοί, οικογενειάρχες, και πιστεύουν ότι θα πάρουν την πρώτη θέση στον Ουρανό.

Η πρώτη θέση όμως ανήκει σε αυτούς που θυσιάζουν τη ζωή τους για τους άλλους!

Σ’ αυτούς που μιμούνται το Χριστό στη θυσία!

Αυτά είπε κι έγινε άφαντη».

βιβλίο «Μηνύματα από τον Ουρανό», έκδ. Ι. Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας (Δωρίδα 2005, σελ. 60-61)

iconandlight
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 7:09 pm

Image

Ένας Μοναχός, πολλές αμαρτίες, και ένας Άγιος

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗΣ

Μια από τις ωραιότερες ιστορίες του Λαυσαϊκού περιγράφει το βίο ενός μοναχού,

που αφού εγκατέλειψε το μοναστήρι, δούλευε σαν φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Και όπως από κάθε λιμάνι, ούτε απ’ αυτό έλειπαν οι πόρνες.

Ο «μοναχός» δούλευε όλη την ημέρα, και το βράδυ ξόδευε όλα όσα κέρδιζε, «αγοράζοντας»

την συντροφιά μιας πόρνης για όλη τη νύχτα.

Ήταν η ντροπή των χριστιανών της πόλης, ήταν το σκάνδαλο της Εκκλησίας.

Τα χρόνια πέρναγαν και παρά τις εκκλήσεις και τις συστάσεις, αυτός συνέχιζε την αμαρτωλή του ζωή.

Κάποτε, όπως σε όλους μας, ο θάνατος ήρθε σαν λύτρωση, σαν φάρμακο που θα τον έσωζε από τις αμαρτίες

που δεν σταμάτησε να κάνει ακόμη και λίγο πριν πεθάνει.

Και πώς να τον αφήσουν χωρίς ταφή για χριστιανό;

Οι παπάδες της πόλης τον πήραν να τον κηδέψουν και μαζί του να θάψουν το σκάνδαλο.

Το νέο μαθεύτηκε: Ο «γεροπόρνος» μοναχός πέθανε. Ποιος άραγε θα πήγαινε στην εκκλησία να τον αποχαιρετήσει;

Η εκκλησία στην κηδεία του γέμισε από γυναίκες της Αλεξάνδρειας, τίμιες γυναίκες, χριστιανές,

που ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν, μα όχι σαν έναν οποιοδήποτε νεκρό, σαν άγιο!

Κάποιος γνώρισε σε κάποια από αυτές το πρόσωπο μιας πόρνης, που είχε καιρό να δει στο λιμάνι…

δεν ήταν όμως, όπως την θυμόταν. Κάποιες άλλες, απλά τους θύμιζαν κάτι απόμακρο.

Τότε η πόλη έμαθε πως ο «γεροπόρνος» μοναχός ήταν ένας άγιος, που με τα λεφτά που κέρδιζε,

εξαγόραζε μια νύχτα χωρίς αμαρτία, αγόραζε το «δικαίωμα» στο σώμα τους για να κερδίσει την ψυχή τους.

Τότε η πόλη έμαθε, ότι αυτός που νόμιζαν ότι είναι το «σκάνδαλο» ήταν η αγνότητα, η άδολη αγάπη,

η αυταπάρνηση, ο άνθρωπος, ο λόγος του Θεού, η προσευχή και η θέωση.

Γιατί ο άνθρωπος του Χριστού δεν κρίνεται στη διάρκεια της ζωής του, αλλά στο τέλος της.

fdathanasiou
XAPA

Postby XAPA » Sat Feb 07, 2026 7:11 pm

Image

To κήρυγμα και το παιδί που έκανε φασαρία…

(†) Δημήτριος Παναγόπουλος Ἱεροκήρυκας

~ Μιλοῦσα κάποτε στὸν ἄμβωνα καὶ μπροστὰ ὑπῆρχε μία μάνα ποὺ εἶχε ἕνα μωρό,

ποὺ ἄρχισε νὰ κλαίει καὶ νὰ φωνάζει, δημιουργώντας μία κατάσταση.

Οἱ γύρω της, τὴν παρακινοῦσαν νὰ βγεῖ ἔξω.

– Ἐγὼ θὰ κατέβω ἀπὸ τὸν ἄμβωνα, τοὺς εἶπα, ἂν βγεῖ τὸ μωρὸ ἔξω καὶ πάνω σας θὰ εἶναι ἡ ἁμαρτία.

Ξέρετε, ὅτι ὁ σατανᾶς τσιμπάει τὸ παιδὶ γιὰ νὰ κλάψει καὶ νὰ βγάλει ἡ μάνα ἔξω τὸ μωρό της;

Τὸ ξέρετε ἢ δὲν τὸ ξέρετε;

Καὶ ἀπευθυνόμενος στὸ παιδί, λέω:

– Ἐν ὀνόματι Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὁ σατανᾶς νὰ ἀφήσει τὸ παιδί.

Τὸ παιδὶ τότε σταμάτησε ἀμέσως νὰ κλαίει! Δὲν εἶχα ἄλλο κήρυγμα νὰ κάνω, καλύτερο ἀπὸ αὐτό.

Ἐμεῖς λόγω ἄγνοιας, δὲν γνωρίζουμε ὅτι ὁ διάβολος πειράζει κάθε πιστὸ μέσα στὴν Ἐκκλησία, μὲ διάφορους τρόπους.

Διότι ὅλοι οἱ διάβολοι, εἶναι συγκεντρωμένοι μόνο στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, πουθενὰ ἀλλοῦ.

Οὔτε στοὺς παπικούς, οὔτε στοὺς προτεστάντες δὲν θὰ δεῖς στὶς »ἐκκλησίες» τους

νὰ κοιμοῦνται καὶ νὰ χασμουριοῦνται ἄνθρωποι.

Αὐτὸ συμβαίνει μόνο στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, διότι ὁ δαίμονας γνωρίζει ποὺ βρίσκεται ἡ ἀλήθεια

καὶ βάλλει μόνο τὸν Ὀρθόδοξο πιστό.

Ξέρεις τί θὰ πεῖ, νὰ ἀφήνεις τὸ Χριστὸ καὶ νὰ φεύγεις ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, πρὶν τελειώσει ἡ Θεία Λειτουργία;

Ποῦ θὰ πᾶς; Ὁ ἄλλος (ὁ διάβολος) σὲ περιμένει ἂπ΄ἔξω ὡς λέων ὀρυόμενος νὰ σὲ καταπιεῖ…

Ποῦ πᾶς;;; Ὑπάρχει ἀνώτερο πράγμα ἀπὸ τὸ νὰ εἶσαι μαζὶ μὲ τὸ Χριστό;

Ὅσο μπορεῖς, περισσότερη ὥρα νὰ καθίσεις μαζί Του.

Ἀλλὰ ναί… ἅμα ἦταν ὁ κ. ὑπουργὸς σὲ μία ἐκδήλωση, ἢ κάποιο ἄλλο ἐπίσημο πρόσωπο,

θὰ τὸν ἄφηνες καὶ θὰ ἔφευγες ἢ θὰ κόλλαγες κοντά του;

Καὶ ἂν σὲ χτυποῦσε καὶ λίγο στὴν πλάτη σου καὶ τὸ ἔβλεπαν οἱ ἄλλοι,

ὅτι ἔχεις σχέση μὲ τὸ πρόσωπο αὐτό, ποὺ νὰ ξεκολλήσεις μετὰ ἂπ΄αὐτόν…

Καὶ ξεκολλᾶς ἀπὸ τὸ Χριστό, τὴν Παναγία καὶ τοῦ Ἁγίους καὶ φεύγεις;

Σὲ ξεγελάει τὸ πονηρὸ πνεῦμα καὶ σὲ ξεσηκώνει νὰ φύγεις ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία…

Νὰ μὴν φεύγουμε ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία, ἀλλὰ στὸ δὶ΄εὐχῶν,

διότι διαφορετικά, ὄχι ἁπλὰ ὁμοιάζουμε, ἀλλὰ εἴμαστε Ἰοῦδες.

Γιατί ὅπως ὁ Ἰούδας ἔφυγε πρὶν ὁ Μυστικὸς Δεῖπνος ὁλοκληρωθεῖ,

ἔτσι καὶ ἐμεῖς φεύγουμε πρὶν ὁλοκληρωθεῖ ἡ Θεία Λειτουργία.

Ὁ 9ος κανόνας τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ἀναφέρει τὸ ἑξῆς:

»ὅσοι λαϊκοὶ προσέρχονται στὴν Ἐκκλησία καὶ φεύγουν ἀπὸ τὴν Θεία Λειτουργία, πρὶν ὁ παπὰς πεῖ τὸ »δὶ’ εὐχῶν»,

αὐτὸ λογαριάζεται ὡς »ἀταξία» καὶ πρέπει νὰ ἀφορίζονται!»…

Ἀπὸ Πνευματικὸ Ἀνθολόγιο Ὀρθοδοξίας

πηγή: ixthis3
XAPA

Postby XAPA » Sun Feb 08, 2026 3:55 pm

Image

"Εάν θέλης να βοηθήσης την Εκκλησία,

είναι καλύτερα να κοιτάξης να διορθώσης τον εαυτό σου"

Εάν θέλης να βοηθήσης την Εκκλησία, είναι καλύτερα να κοιτάξης να διόρθωσης τον εαυτό σου,

παρά να κοιτάς να διόρθωσης τους άλλους.

Αν διόρθωσης τον εαυτό σου, αμέσως διορθώνεται ένα κομματάκι της Εκκλησίας.

Εάν φυσικά αυτό το έκαναν όλοι, η Εκκλησία θα ήταν διορθωμένη.

Αλλά σήμερα οι άνθρωποι ασχολούνται με όλα τα άλλα θέματα εκτός από τον εαυτό τους.

Γιατί το να ασχολήσαι με τον εαυτό σου έχει κόπο,

ενώ το να ασχολήσαι με τους άλλους είναι εύκολο.

Εάν ασχοληθούμε με την διόρθωση του εαυτού μας

και στραφούμε πιο πολύ στην «εσωτερική» δράση παρά στην εξωτερική,

δίνοντας τα πρωτεία στην θεία βοήθεια,

θα βοηθήσουμε τους άλλους περισσότερο και θετικώτερα.

Επιπλέον θα έχουμε και την εσωτερική μας γαλήνη,

η οποία θα βοηθάη αθόρυβα τις ψυχές που θα συναντάμε,

γιατί η εσωτερική. πνευματική κατάσταση προδίδει την αρετή της ψυχής και αλλοιώνει ψυχές.

Όταν επιδίδεται κανείς στην εξωτερική δράση,

πριν φθάση στην λαμπικαρισμένη εσωτερική πνευματική κατάσταση,

μπορεί να κάνη κάποιον πνευματικό αγώνα, αλλά έχει στενοχώρια, άγχος,

έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό, και συχνά χάνει την ηρεμία του.

Εάν δεν κάνη καλό τον εαυτό του, δεν μπορεί να πη ότι το ενδιαφέρον του για το κοινό καλό είναι καθαρό.

Όταν ελευθερωθή από τον παλαιό του άνθρωπο και από καθετί κοσμικό,

έχει πλέον την θεία Χάρη, οπότε και ο ίδιος αναπαύεται,

αλλά και κάθε είδους άνθρωπο αναπαύει.

Αν όμως δεν έχη Χάρη Θεού,

δεν μπορεί ούτε στον εαυτό του να επιβληθή ούτε τους άλλους να βοηθήση, για να φέρη θείο αποτέλεσμα.

Πρέπει να βουτηχθή στην Χάρη και ύστερα να χρησιμοποιηθούν οι αγιασμένες πλέον δυνάμεις του

για την σωτηρία των άλλων.

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β’
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2002
XAPA

Postby XAPA » Sun Feb 08, 2026 3:56 pm

Image

Ο δύσπιστος γιατρός (Πραγματική Ιστορία)

Ο μακαριστός Δημήτριος Παναγόπουλος (1916-1982), ο θεοφώτιστος λαϊκός ιεροκήρυκας,

κήρυσσε ακόμα και στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου άλλοι δεν πλησίαζαν από το φόβο της φυματίωσης.

Εκεί τον ακολουθούσε ο ιερέας π. Δημήτριος Παπαντώνης, που εξομολογούσε τους φυματικούς

και τελούσε τη θεία λειτουργία.

Μια μέρα ένας γιατρός, που παρακολουθούσε τις ομιλίες προβληματισμένος,

πλησιάζει τον ιεροκήρυκα και του λέει:

- Κύριε Παναγόπουλε, ο ιερέας είναι αδύνατον να καταλύει το περιεχόμενο του αγίου ποτηρίου.

Κοινωνούν τόσοι ασθενείς από αυτό, κι όπως είναι γνωστό,

το μικρόβιο της φυματιώσεως μεταδίδεται με το σάλιο.

Τι κάνει λοιπόν ο ιερέας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου που περισσεύει;

Το χύνει στο χωνευτήρι;

Αυτό όμως δεν είναι μεγάλη αμαρτία;

- Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται ποτέ, αντέτεινε ο ιεροκήρυκας.

Ο Χριστός δεν μολύνεται από μικρόβια.

Κι από τα άχραντα Μυστήρια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μολύνσεως.

Ο γιατρός όμως δεν μπορούσε να πιστέψει.

Τότε εκείνος τον προέτρεψε να παρακολουθήσει την επόμενη θεία λειτουργία,

και στο τέλος να σταθεί κάπου, ώστε να βλέπει τις κινήσεις του ιερέα την ώρα της καταλύσεως.

Έτσι κι έγινε.

Ο γιατρός είδε με τα μάτια του το λειτουργό να καταλύει το περιεχόμενο του αγίου ποτηρίου.

Τον είδε μάλιστα να ρίχνει νάμα δυο-τρεις φορές,

φροντίζοντας να μείνει ούτε ίχνος από το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Από τότε ο γιατρός, όχι μόνο πίστευε, αλλά και εκκλησιαζόταν και κοινωνούσε μαζί με τους ασθενείς.

Πηγή: Μποτσούρη Γεωργ. Και Βας., Ο ιεροκήρυξ Δημήτριος Παναγόπουλος (1916-1982), Αθήναι 1993 Από το βιβλίο « Θαύματα και Αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία» εκδ. Ι. Μονής Παρακλήτου. σελ 153

hellas-orthodoxy
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ