Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Wed Feb 18, 2026 7:38 pm

Image

Κάποιος παπάς, με τους λογισμούς που του έβαζε ο εχθρός, είχε αμφιβολίες ότι το

»ΨΩΜΑΚΙ» της θείας κοινωνίας είναι ο Χριστός

Γέροντας Εφραίμ Σκήτης Αγίου Ανδρέα

Εάν κάποιος δεν Κοινωνεί συνεχώς και τακτικά, δεν μπορεί να νικήσει τους εχθρούς (δαίμονες) και

δεν θα μπορέσει να προοδεύσει πνευματικά.

Ακούω μερικούς να λένε:

– Να εγώ Κοινώνησα και δεν αισθάνομαι τίποτα…

Οι αλλαγές που γίνονται μέσα μας, είναι αργές και »μυστικές» και αυτό γιατί η πίστη μας είναι μικρή…

Κάποιος παπάς, με τους λογισμούς που του έβαζε ο εχθρός, είχε αμφιβολίες ότι το »ψωμάκι» της Θείας Κοινωνίας είναι ο Χριστός.

Μια μέρα κατέλυσε τη Θεία Κοινωνία και μέσα του κατακάηκε!

Και άρχισε να φωνάζει:

– Είναι Χριστός! Βοήθεια είναι Χριστός!

– Τί έπαθες, πάτερ, τον ρώτησαν κάποιοι.

– Είναι Χριστός, βοηθείστε με! Καίγομαι, βοηθείστε με, ανοίξτε με! Κάρβουνα αναμμένα νιώθω μέσα μου. Δεν είναι »ψωμάκι»…!

ΠΗΓΗ

dogma.gr
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Feb 18, 2026 7:39 pm

Image

«Κάθε σούρουπο ερχόταν εδώ μια γυναίκα ψηλή, ντυμένη στα μαύρα, έτσι σαν κι εσάς.

Και εκεί που πήγαινα να την πλησιάσω για να της μιλήσω, χανόταν»

Έλεγε ο π. Γεράσιμος Φωκάς:

Και όταν ο Πατριάρχης μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ζητιανεύει για μοναχούς και μοναχές να μπορέσει

να επανδρώσει τα προσκυνήματα,να μην σβήσουν τα κανδήλια των μοναστηριών της Κωνσταντινούπολης,

όταν λοιπόν ο Πατριάρχης μας έκανε έκκληση σε μητροπόλεις, εάν είχαν την δυνατότητα να βοηθήσουν, μητροπόλεις μεγάλες,

όπως της Θήβας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτμου, που έχουν περίσσευμα μοναζουσών, προσφέρθηκαν να στέλνουν ανά έξι μήνες,

ανά τέσσερις μήνες, μοναχές.

Όταν έστειλε μοναχές στο μοναστήρι των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη ο τότε Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος,

ο νυν Αρχιεπίσκοπος, για να μην μένει κλειστό το μοναστήρι, με όλους τους επικείμενους κινδύνους, έγινε κάτι θαυμαστό.

Ο Τούρκος φύλακας πήγε κοντά στις μοναχές από την Ελλάδα και είπε:

“Κάθε σούρουπο ερχόταν εδώ μια γυναίκα ψηλή, ντυμένη στα μαύρα, έτσι σαν κι εσάς.

Και εκεί που πήγαινα να την πλησιάσω για να της μιλήσω, χανόταν”.

Η γυναίκα που εμφανιζόταν εκεί κάθε σούρουπο είναι Αυτή που σκέπει τον κόσμο, που φυλάττει την Πόλη Της

κι ας είναι λίγοι οι Χριστιανοί, αλλά είναι και πάρα πολλοί οι κρυπτοχριστιανοί. Γι’ αυτό, όσα κι αν λένε,

όσα κι αν διατείνονται, τα μέρη αυτά είναι και θα είναι εις αιώνας αιώνων ορθόδοξα.

Πόσο ταιριάζει κι αυτό το ποίημα του Θωμά Κοροβίνη!

“ΠΡΟΣΕΥΧΗ”

(“ΜΕΡΙΕΜ ΑΝΑ ή ΒΛΑΧΕΡΝΑ”) που αναφέρεται στην Πολίτισσα Παναγιά των Βλαχερνών.

Βλαχέρνα λένε μια Ρωμιά

Που βγαίνει το βραδάκι

Με μαύρο κεφαλόδεσμο

Και με κρυφό σαράκι.

Και σεργιανάει τον Μαρμαρά,

Το Πέρα και την Πόλη

Απ’ την κορφή του σαραγιού

Για να την βλέπουν όλοι.

Μεριέμ ανά και Παναγιά

Κι Αγία μου Βλαχέρνα,

Το δάκρυ σου σαν αγιασμό

Σ’ εχθρούς και φίλους κέρνα.

Από τον πρώτο τον καιρό

Κι αυτό το ξέρουν όλοι,

Όσα κλειδιά και ν’ άλλαξε,

Δικιά σου είναι η Πόλη.

[ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: »Ο π. Γεράσιμος Φωκάς όπως τον ζούμε»]

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Feb 18, 2026 7:42 pm

Image

Μια μέρα ένας ιερομόναχος διαβάζοντας πολλά ονόματα κουράστηκε και αναρωτήθηκε:

“Άραγε σώζονται αυτοί τους οποίους μνημονεύω;

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Μιά μέρα ένας ιερομόναχος διαβάζοντας πολλά ονόματα κουράστηκε και αναρωτήθηκε:

“Άραγε σώζονται αυτοί τους οποίους μνημονεύω;

Νοιώθουν τίποτε; Άραγε ο ουρανὀς αντιλαμβάνεται ότι τώρα εγώ προσεύχομαι γι’ αυτούς που έφυγαν από την παρούσα γη;

Βοηθούνται άραγε οι νεκροί;”

Και την ώρα εκείνη, όπως ήταν κουρασμένος, στηρίχθηκε στο στασίδι του, έκλεισε λίγο τα μάτια του,

και ανάμεσα σε ύπνο και ξύμνιο, σε μιά εγρήγορση του νου του αλλά και κόπωση της σάρκας,

σηκώνει τα μάτια επάνω και βλέπει, βλέπει… Πω, πω,! Τι γίνεται εκεί; Πνεύματα κεκοιμημένων αναρίθμητα

και μαζί με αυτά και οι άγιοι, μαζί και άγγελοι.

Και μπροστά, μπροστά στον θρόνο του Χριστού η Υπεραγία Θεοτόκος με το ωραιότατο ένδυμά της,

με το πρόσωπό της φωτεινό έδειχνε τα πνεύματα, κοιτούσε τον Χριστό, και του έλεγε:

“Υιέ μου και Θεέ μου, για όλους αυτούς εγώ μεσιτεύω. Δέξου τις φωνές της αγίας Εκκλησίας σου”.

Και τότε όλοι οι νεκροί άρχισαν να ψάλλουν:

“Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία… ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών”.

….Άς φωνάζομε, ας παρακαλούμε τον Θεό για μάς και τους νεκρούς μας.

Και να ξέρετε, οι νεκροί μας, όταν προσευχόμαστε συνεχώς, πλησιάζουν πιο κοντά στον Θεό και φθάνουν εν τέλει

στην δόξα, εφόσον δεν Τον αρνούνται.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗ
Το μέγαν γεροντικό
Από τη σελίδα: “Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού Πατήρ Αθανάσιος Μπουζέτος”

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Feb 18, 2026 7:56 pm

Image

ΈΝΑΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΚΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ: «ΑΜΗΝ» ΚΑΙ «ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ»

– Ένας μοναχός είχε γράψει στον ανατολικό τοίχο του κελιού του αυτές τις δύο λέξεις:

«Αμήν» και «Αλληλούια».

Ένας άντρας πήγε σε αυτόν για συμβουλή και είδε τις δύο λέξεις γραμμένες εκεί, τον ρώτησε:

-Πάτερ, τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις και γιατί τις έγραψες στον τοίχο;

-Γιε μου, του είπε ο μοναχός – αυτές οι λέξεις περιέχουν μέσα τους ολόκληρο το μυστικό της ανθρώπινης ευτυχίας.

Όταν λέω: «Αμήν!» σημαίνει «Έτσι ας γίνει!» και «Αλληλούια!» σημαίνει «Δόξα τω Θεώ!».

Καθώς το πρόσωπο του προσκυνητή έδειχνε ακόμα σύγχυση και έκπληξη, ο ιερέας πρόσθεσε:

-Όταν λέμε «Αμήν!», σημαίνει ότι παραδινόμαστε στο Θέλημα του Θεού, επειδή λέμε:

«Ας γίνει, Κύριε, όπως θέλεις! Δηλαδή, ας γίνει σε όλα σύμφωνα με το Θέλημά Σου!», και όταν λέμε «Αλληλούια»,

στην πραγματικότητα λέμε «Δόξα εις Σένα, Κύριε, για όλα όσα μου δίνεις!».

Δόξα εις Σένα και για τα καλά και για τα κακά, και για όλα τα δώρα, τα γεγονότα και τις ευλογίες στη ζωή μου!

ΠΗΓΗ

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 7:46 pm

Image

Να θυμάσαι πως κάθε εμπόδιο είναι νουθεσία από τον Θεό

Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι όλα που αφορούν εσένα, αφορούν και Εμένα;

Διότι αυτά που αφορούν εσένα αφορούν την κόρη του οφθαλμού Μου;

Είσαι πολύτιμη στα μάτια Μου και σε έχω αγαπήσει, για αυτό είναι ιδιαίτερη χαρά για Μένα να σε εκπαιδεύσω.

Όταν οι πειρασμοί έρχονται επάνω σου και ο πολέμιος, σαν το ποτάμι, θέλω να ξέρεις ότι, Από Μένα ήταν αυτό.

Θέλω να ξέρεις ότι η αδυναμία σου έχει ανάγκη από τη δύναμη Μου, και η ασφάλεια σου βρίσκεται στο να Με αφήσεις να σε

προστατεύω. Θέλω να ξέρεις ότι, όταν βρίσκεσαι σε δύσκολες συνθήκες, μεταξύ των ανθρώπων που δεν σε καταλαβαίνουν,

δεν λογαριάζουν αυτά που σου είναι ευάρεστα, και σε απομακρύνουν Από Μένα ήταν αυτό.

Είμαι ο Θεός σου, οι περιστάσεις της ζωής είναι στα χέρια μου, δεν βρέθηκες τυχαία στη θέση σου, είναι ακριβώς η θέση

που σου έχω ορίσει. Δε Με παρακαλούσες να σου μάθω την ταπείνωση;

Και να, σε έβαλα σ’ αυτό ακριβώς το περιβάλλον, στο σχολείο όπου διδάσκουν αυτό το μάθημα. Το περιβάλλον σου,

και αυτοί που ζουν γύρω σου, μόνο εκτελούν το θέλημά Μου. Έχει οικονομικές δυσκολίες και μόλις τα βγάζεις πέρα,

να ξέρεις ότι, Από Μένα ήταν αυτό.

Θέλω να ξέρεις ότι Εγώ διαθέτω τα χρήματα σου και να καταφεύγεις σε μένα, και να γνωρίζεις ότι εξαρτάσαι από Μένα.

Θέλω να ξέρεις ότι τα αποθέματά Μου είναι ανεξάντλητα, και να βεβαιωθείς ότι είμαι πιστός στις υποσχέσεις Μου.

Να μη συμβεί ποτέ να σου πουν την ανάγκη σου «Μην πιστεύεις στον Κύριο και Θεό σου».

Έχεις περάσει ποτέ νύχτα μέσα στη θλίψη; Είσαι χωρισμένος από τους συγγενείς σου, τους ανθρώπους που αγαπάς;

Σου το επέτρεψα για να στραφείς σε Μένα, και σε Μένα να βρεις την αιώνια παρηγοριά και ανακούφιση. Σε ξεγέλασε ο φίλος σου

ή κάποιος που του είχες ανοίξει την καρδιά σου, Από Μένα ήταν αυτό.

Εγώ επέτρεψα να σε αγγίξει αυτή η απογοήτευση, για να μάθεις ότι ο καλύτερος φίλος σου είναι ο Κύριος.
Θέλω να τα

φέρνεις όλα σε Μένα και όλα να Μου τα λες. Σε συκοφάντησε κάποιος, να το αφήσεις σ’ εμένα, σε Μένα να προσκολληθείς,

σε Μένα η καταφυγή σου, για να κρυφτείς από την αντιλογία εθνών. Θα κάνω την δικαιοσύνη σου να λάμψει σαν το φως

και την ζωή σου, σαν μέρα μεσημέρι.

Καταστράφηκαν τα σχέδιά σου, λύγισε η ψυχή σου και είναι εξαντλημένη, Από Μένα ήταν αυτό.

Έκανες σχέδια και είχες δικούς σου σκοπούς Μου, τα έφερες να τα ευλογήσω. Αλλά Εγώ θέλω να αφήσεις σε Μένα,

να κατευθύνω και να χειραγωγώ τις περιστάσεις της ζωής σου, διότι είσαι το ορφανό, και όχι ο πρωταγωνιστής.

Σε βρήκαν απροσδόκητες αποτυχίες, και η απελπισία κατέλαβε την καρδιά σου, να ξέρεις, Από Μένα ήταν αυτό.

Διότι μ’ αυτή την κούραση και το άγχος δοκιμάζω πόσο ισχυρή είναι η πίστη σου στις υποσχέσεις Μου και την παρησία σου στη

προσευχή για τους συγγενείς σου. Δεν ήσουν εσύ που εμπιστεύτηκες τις φροντίδες γι’ αυτούς στην προνοητική αγάπη Μου;

Δεν είσαι συ που και τώρα τους αφήνεις στην προστασία της Πανάγνου Μητέρας Μου; Σε βρήκε σοβαρή ασθένεια,

που μπορεί να γιατρευτεί ή είναι αθεράπευτη και σε κάρφωσε στο κρεβάτι σου, Από Μένα ήταν αυτό.

Επειδή θέλω να Με γνωρίσεις πιο βαθιά, μέσω της σωματικής ασθένειας και να μην γογγύζεις γι’ αυτή την δοκιμασία που σου

στέλνεται και να μην προσπαθείς να καταλάβεις τα σχέδια Μου, της σωτηρίας της ψυχής των ανθρώπων με διάφορους τρόπους,

αλλά αγόγγυστα και ταπεινά να σκύψεις το κεφάλι σου μπροστά στην αγαθότητά Μου. Ονειρευόσουν να κάνεις κάτι ξεχωριστό

και ιδιαίτερο για Μένα και αντί να το κάνεις έπεσες στο κρεβάτι του πόνου Από Μένα ήταν αυτό.

Image

Διότι τότε θα ήσουν βυθισμένος στα δικά σου έργα, και Εγώ δεν θα μπορούσα να προσελκύσω τις σκέψεις σου σε Μένα,

αλλά Εγώ θέλω να διδάσκω τις βαθύτατες σκέψεις και τα μαθήματα Μου, για να Με υπηρετείς. Θέλω να σε μάθω να συναισθάνεσαι

πως είσαι τίποτα χωρίς Εμένα.

Μερικοί από τους καλύτερους υιούς Μου είναι αυτοί, οι οποίοι είναι αποκομμένοι από την δραστική ζωή, για να μάθουν

να χειρίζονται το όπλο της αδιάλειπτης προσευχής. Κλήθηκες απροσδόκητα να αναλάβεις μία δύσκολη και υπεύθυνη θέση,

στηριγμένη σε Μένα. Σου εμπιστεύομαι τις δυσκολίες αυτές, και γι’ αυτό θα σε ευλογήσει Κύριος ο Θεός σου

σ’ όλα τα έργα σου, σ’ όλους τους δρόμους σου, σ’ όλα, Καθοδηγητής και Δάσκαλος σου θα είναι ο Κύριος σου.

Την ημέρα αυτή, στα χέρια σου, τέκνο Μου έδωσα αυτό το δοχείο με το θείο μύρο, να το χρησιμοποιείς ελεύθερα. Να θυμάσαι

πάντοτε ότι κάθε δυσκολία που θα συναντήσεις, κάθε προκλητική λέξη, κάθε διαβολή και κατάκριση, κάθε εμπόδιο στα έργα σου,

που θα μπορούσε να προκαλέσει αγανάκτηση και απογοήτευση, κάθε φανέρωση της αδυναμίας και της ανικανότητας σου,

θα χρίεται μ’ αυτό το έλαιο. Από Μένα ήταν αυτό.

Να θυμάσαι πως κάθε εμπόδιο είναι νουθεσία από τον Θεό, και γι’ αυτό να βάλεις στην καρδιά σου αυτόν τον λόγο,

που σου έχω αποκαλύψει την ημέρα αυτή. Από Μένα ήταν αυτό.

Να ξέρεις και να θυμάσαι – πάντα, όπου και να είσαι, ότι οποιοδήποτε κεντρί, θα αμβλυνθεί μόλις θα μάθεις σε όλα

να βλέπεις Εμένα

Όλα σου στάλθηκαν από Μένα, για την τελείωση της ψυχής σου,

“ Όλα αυτά ήταν από μένα “

(Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσα Εκδόσεις “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ” )

inpantanassis
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 7:47 pm

Image

«Να ήξερες πόσον με καίει εμένα αυτό το κομποσχοίνι σου• και συ το κρατάς έτσι από συνήθεια, για τον τύπο!»

Ἦτον ἕνας μοναχὸς καὶ εἶχε πέσει εἰς ἀμέλειαν πολλήν, τόσον ὅτι καὶ τὸν κανόνα του ἄφησε καὶ ἐστρέφετο πρὸς τὸν κόσμον.

Ἐπῆγεν εἰς τὴν πατρίδα του Κεφαληνίαν ὅπου ὡς γνωστὸν προστρέχουν οἱ δαιμονιζόμενοι χάριν θεραπείας εἰς τὸν Ἅγιον Γεράσιμον.

Καὶ λοιπόν, πηγαίνοντας καὶ αὐτὸς νὰ προσκυνήση τὸν Ἅγιον, ἀφοῦ εὑρέθη εἰς τὴν πατρίδα του,

τὸν συναντᾶ μία δαιμονισμένη εἰς τὸν δρόμον καὶ τοῦ λέγει:

– Ξέρεις τί κρατᾶς στὸ χέρι σου; Ἄχ, νὰ ἤξερες ταλαίπωρε,τί κρατᾶς στὸ χέρι σου!

Νὰ ἤξερες πόσον μὲ καίει ἐμένα αὐτὸ τὸ κομποσχοίνι σου• καὶ σὺ τὸ κρατᾶς ἔτσι ἀπὸ συνήθεια, γιὰ τὸν τύπο!

Ἐμβρόντητος ἔμεινεν ὁ μοναχός.

Ἀπὸ Θεοῦ ἦτον νὰ ὁμιλήση ἔτσι τὸ δαιμόνιον.

Συνῆλθε. Τὸν ἐφώτισεν ὁ Θεὸς καὶ λέγει εἰς τὸν ἑαυτόν του:

– Γιὰ ἰδὲς τί κάνω ὁ ἀνόητος! Κρατῶ στὸ χέρι μου τὸ δυνατώτερο ὅπλο καὶ δὲν ἠμπορῶ νὰ χτυπήσω ἕνα διάβολον.

Καὶ ὄχι μόνον νὰ τὸν χτυπήσω δὲν ἠμπορῶ ἀλλὰ μὲ σύρει καὶ αἰχμάλωτον ὅπου θέλει.

Ἥμαρτον, Θεέ μου!

Καὶ τὴν ἰδίαν ἐκείνην στιγμὴν ἀναχωρεῖ μετανοημένος διὰ τὸ Μοναστήρι του.

Καὶ ἐρχόμενος ἔβαλε πάλιν καλὴν ἀρχήν.

Καὶ τόσον ἐπρόκοψε εἰς τὴν εὐχὴν καὶ τὴν ἄλλην μοναχικὴν πολιτείαν, ὅπου ἔγινεν ὑπόδειγμα ὠφελείας εἰς πολλούς.

Γέροντος Ἐφραὶμ Φιλοθεΐτου (Ἀριζόνας) «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με» Κεφάλαια περὶ προσευχῆς – ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Τεῦχος 359, Ἰούνιος 2023

proskynitis
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 7:49 pm

Image
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 7:52 pm

Image

Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ..

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτη

Έναν γέροντα αμέριμνο, απλό, ταπεινό, με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Χριστό και την Παναγία, γνωρίσαμε.

Ήταν από το Ριζοκάρπασο της σήμερα τουρκοκρατούμενης Κύπρου κι ήλθε στο Άγιον ‘Ορος όταν κι αυτό ήταν

Τουρκοκρατούμενο.

Εκοιμήθη σε ηλικία εκατόν έξι ετών. Είχε στο Άγιον ‘Ορος ογδόντα έξι έτη.

Εξήλθε αυτού μία δύο φορές, για να πάει προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα.

Ογδόντα έξι έτη είχε να φάει κρέας. Ογδότα έξι έτη είχε να δει γυναίκα. Είκοσι πέντε έτη είχε να πλύνει το πιάτο του.

Υγιέσταστος, εγκρατέστατος, εξυπνότατος, αγαθότατος.

Εκατόν τριών ετών ανέβηκε στη σκέπη του κελλιού του να διορθώσει τα κεραμίδια.

«’Ο,τι ζητάω από την Παναγία μου το στέλνει» έλεγε.

«Έχω την εικόνα της, της Οικονόμισσας, και με οικονομεί η Υπερευλογημένη….. Να, τώρα ήθελα νερό και ήλθες

να μου φέρεις».

Μια φορά ήλθαν δύο φίλοι από την Αθήνα, νεαροί οικογενειάρχες, και με ρωτούσαν αν υπάρχουν γέροντες του Γεροντικού

και της Φιλοκαλίας. Υπάρχουν τους είπα και τους πήγα στον γέροντα αυτόν, τον μοναχό Ιωσήφ τον Κύπριο.

Ήταν τότε εκατόν πέντε ετών. Ήταν ξαπλωμένος κι έκανε κομποσχοίνι.

«Οι κύριοι» του λέγω, «είναι από την Αθήνα και ήθελαν να πάρουν την ευχή σου».

Τον είδαν πως δεν είχε όρεξη για κουβέντα. Αφού είπαν δύο-τρία λόγια, τους έκαμε νόημα να φύγουμε.

Φεύγοντας λένε στον γέροντα:

«Γέροντα, είμαστε με πολλά προβλήματα, σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε».

«Θα προσεύχομαι» τους απαντά, «αλλά για να προσεύχομαι θέλω και λεφτά»!

Ντράπηκα πολύ, τα έχασα, δεν ήξερα τι να πω. Προσπαθούσα να δικαιολογήσω την κατάσταση. Απορούσα γιατί να το κάνει αυτό.

Τους πήγα σ’ έναν άγιο άνθρωπο κι αυτός να ζητάει χρήματα για να προσευχηθεί;

Αυτός που δεν γνώριζε καλά-καλά την αξία των χρημάτων και δεν τους έδινε μεγάλη σημασία.

Οι άνθρωποι έφυγαν και λυπήθηκα.

Την άλλη ημέρα που πήγα να τον δω, μου λέει:

«Πάτερ Μωυσή την αρετή δεν τη μαζέψαμε μαζί. Μην μου φέρνεις κόσμο να με τιμάνε.

Ζήτησα από τον Θεό να με τιμήσει στην άλλη ζωή, όχι σ΄αυτή την ψεύτικη».

Εξεπλάγην. Ντροπιάσθηκε στους ξένους ζητώντας χρήματα, που ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν τ’ αγάπησε, με ντρόπιασε κι εμένα.

Πού να τολμήσω να ξαναπάω κόσμο. Χάλασε την εικόνα του, ως σπουδαίου ασκητού. Κατέστρεψε την πρόσοψη του.

Ποιος από μας το κάνει αυτό; Ήταν ταπεινός. Υπεράνω και του σκανδαλισμού.

Τον ένοιαζε τι θα πει γι αυτόν ο Θεός κι όχι οι άνθρωποι. ‘Οταν το είπα στους φίλους έμειναν άφωνοι…

ΠΗΓΗ

isagiastriados
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 7:54 pm

Image

Τότε είδα με χρυσά γράμματα μήκους ενός μέτρου μπροστά εις το σώμα του Αγίου

τρία γράμματα

*Ένα ακόμα θαυμαστό περιστατικό από την ζωή των οσίων γερόντων του Αγίου Όρους, που συνέβη στον Μακαριστό Γέρων Εμμανουήλ Γρηγοριάτη (1918-2008)

~ Ἐγώ κάποτε, ὡς Μοναχός θυμᾶμαι, ἤμουν πολύ ἄρρωστος. ῎Επρεπε νά κάνω μία ἐγχείρησι στήν καροτίδα.

Οἱ ἰατροί μοῦ εἶπαν, ὅτι ἐάν δέν τήν κάνω, θά τελειώσω τήν ζωήν μου σέ ὀλίγες ἡμέρες.

Ἐάν θά τήν κάνω, θά συμβοῦν δύο πράγματα· ἤ θά πεθάνω ἐπάνω εἰς τήν ἐγχείρησι, ἤ θά παραμείνω «φυτό».

Εἶπα στόν ἑαυτόν μου, ὅτι ἐκείνη τήν νύκτα θά κάνω ἀγρυπνία, νά παρακαλέσω τόν Χριστό, τούς ῾Αγίους μας,

νά μέ πληροφορήσουν τί πρέπει νά κάνω. Προσευχόμουν ὄρθιος ἐπί ἀρκετές ὧρες. Κουράσθηκα κάι κάθισα λίγο νά ξεκουρασθῶ.

Τότε μέ πῆρε ὁ ὕπνος καί εἶδα τό ἑξῆς ὄνειρο.

Εἶδα ὅτι εὑρισκόμουν σέ μία ἐκκλησία. Στό τέμπλο τῆς ὁποίας οἱ ῞Αγιοι ἦσαν διαστάσεων τριῶν μέτρων καί φάρδους δύο μέτρων.

Μέ θαυμασμό ἔβλεπα, ὅτι τά πρόσωπα τοῦ Χριστοῦ, καί τῆς Παναγίας, ἦσαν ζωντανά, δηλαδή ἐστέκοντο ἐκεῖ ὡς ζωντανοί ἄνθρωποι.

Ἐπλησίασα στόν Χριστό, τοῦ ἔβαλα τρεῖς μετάνοιες, καί τοῦ εἶπα·

«Πές μου Δέσποτα Χριστέ μου, εἶναι θέλημά σου νά γίνῃ ἡ ἐγχείρησις ἤ ὄχι;»

Ἐκεῖνος μοῦ χαμογέλασε χωρίς νά μοῦ μιλήσῃ. Μετά ἐπῆγα δίπλα στήν εἰκόνα τῆς Παναγίας.

Στεκόταν σοβαρή, ὁλόσωμη καί μέ ἐκύτταζε. Τῆς εἶπα:

«Παναγία μου, ἐσύ εἶσαι ἡ ἐγγυήτριά μου στόν Χριστό γιά τήν σωτηρία μου. Σέ παρακαλῶ, πές μου τί νά κάνω;»

Καί ἐκείνη μοῦ χαμογέλασε χωρίς νά μοῦ μιλήσῃ. Τότε ἀναρωτήθηκα εἰς τόν ὕπνο μου:

«Σέ ποῖον ῞Αγιο ἄραγε νά εἶναι ἀφιερωμένη αὐτή ἡ ἐκκλησία;».

Κυττάζω δίπλα, καί τί βλέπω; Τόν ῞Αγιο Μηνᾶ. Αὐτόν τόν ῞Αγιο τόν εὐλαβούμην ἀπό χρόνια καί τόν αἰσθανόμουν στενό φίλο

καί σύντροφό μου σέ κάθε δυσκολία μου. ῞Οταν τόν εἶδα τοῦ εἶπα:

«῞Αγιε Μηνᾶ μου, ἐδῶ εἶσαι καί δέν μοῦ μιλᾶς; Εἶσαι ἡ τελευταία μου ἐλπίδα. Σέ παρακαλῶ μή παραβλέψῃς τόν πόνο μου

καί τήν δυσκολία πού μέ βρῆκε. Πές μου καθαρά, μέ ἕνα ναί ἤ ἕνα ὄχι, διατί καί ἀγράμματος καί χονδροκέφαλος εἶμαι.

Νά γίνῃ ἡ ἐγχείρησις ἤ νά μή γίνῃ;».

Τότε εἶδα μέ χρυσᾶ γράμματα μήκους ἑνός μέτρου μπροστά εἰς τό σῶμα τοῦ Αγίου τρία γράμματα «Ναί».

῎Αρχισα νά κλαίω ἀπό τήν χαρά μου, νά κάνω προσευχές εὐχαριστίας καί νά τρέχω πλέον στούς ἰατρούς, νά τούς εἰπῶ,

ὅτι ἐπιθυμῶ νά κάνω τήν ἐγχείρησι. ῎Εγινε ἡ ἐγχείρησις, χωρίς κανένα πρόβλημα, καί ἐπέστρεψα στό κελλίον μου.

Δόξα σοι ὁ Θεός καί ὁ ῞Αγιος Μηνᾶς, βοήθειά μας νά εἶναι πάντοτε.

από το βιβλίο: “ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ” – Μοναχοῦ Δαμασκηνοῦ Γρηγοριάτου – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΘΩ – 2005

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Feb 19, 2026 8:06 pm

Image

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΝΟΥΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΑ

* …Χαίρετε και προσεύχεσθε.

Ναι, παιδιά μου, η προσευχή του Ιησού μας, μας διαφυλάττει από τις παγίδες του μαύρου διαβόλου.

Μας θωπεύει και γλυκαίνει την καρδιά μας, και διώχνει την απαίσια αίσθησι των δαιμονικών λογισμών.

Χωρίς την ευχή είμεθα νεκροί (και πρώτος, εγώ ο άχρηστος).

Αν μας Επισκεφθή ο Ιησούς μας, τότε όλα ρυθμίζονται από το Άγιον Πνεύμα και ζούμε την ανέκφραστη ειρήνη του Ουρανού,

την πάντα νουν υπερέχουσαν…

Η ευχή του Ιησού μας νάναι η τροφή, το ποτό, το οξυγόνο και η αναπνοή μας.

Αυτή η προσευχή είναι ατομική βόμβα κατά του διαβόλου, γι’ αυτό και έχει τόση δυσκολία στην προσπάθεια να την κρατήσουμε

στην αναπνοή μας, στην καρδιά μας.

Προσπαθείστε να κρατάτε τον νου σας από τον μετεωρισμό και διασκορπισμό.

Ο διασκορπισμός του νου φέρνει όλη την σαβούρα της κοσμικής βρωμιάς στην ψυχή μας, με αποτέλεσμα να λερώνεται

όλος ο ψυχοσωματικός εαυτός μας και έτσι, η χάρις του Θεού, να φεύγει από την ψυχή μας και να νοιώθουμε

έλεγχο στην συνείδησι.

Σας εύχομαι ανύστακτα να αγωνίζεσθε προς μεγάλη τιμή και δόξα του Άγιου Θεού μας.

*Απόσπασμα

simeiakairwn
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ