Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Tue Mar 17, 2026 7:20 pm

Image

ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΖΟΥΣΕ ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ

ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΑΝ «Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ»

Στην έρημο του Αγίου όρους ζούσε ένας γέροντας που οι άλλοι μοναχοί τον φώναζαν «ο παππούς των Χαιρετισμών».

Δεν ήξερε πολλά γράμματα, ούτε είχε διαβάσει βαθιά πνευματικά βιβλία.

Είχε όμως μια καρδιά που χτυπούσε στον ρυθμό του «Χαίρε».

Για πενήντα χρόνια, ο κανόνας του ήταν ένας: κάθε ώρα, και μια Στάση των Χαιρετισμών.

Είτε έπλεκε καλάθια, είτε μάζευε λίγα χόρτα ανάμεσα στις πέτρες, το στόμα του έσταζε μέλι πνευματικό. Χαίρε , Χαίρε , Χαίρε, !!!

Όταν ήρθε η ώρα να φύγει από τον κόσμο, ο γέροντας ένιωσε μια γλυκιά αδυναμία.

Ξάπλωσε στο σκληρό του κρεβάτι, κρατώντας σφιχτά το φθαρμένο βιβλιαράκι των Χαιρετισμών.

Καθώς η ανάσα του γινόταν όλο και πιο αραιή, η ψυχή του βρέθηκε μπροστά στις Πύλες του Παραδείσου.

Εκεί, σύμφωνα με τη διήγηση που ψιθυρίζουν οι ασκητές στις αγρυπνίες, συνέβη το εξής:

- Άγγελος Κυρίου στάθηκε δίπλα του και του ζήτησε τις «αποσκευές» του.

Ο γέροντας τρόμαξε. «Δεν έχω τίποτα, άγιε Άγγελε. Ούτε ελεημοσύνες έκανα, ούτε μεγάλους ναούς έχτισα.

Μονάχα μια φτωχή σπηλιά είχα».

Τότε, ο Άγγελος του έδωσε ένα ματσάκι από ολόλευκα, φωτεινά τριαντάφυλλα που κρατούσε στα χέρια του.

«Αυτά είναι τα “Χαίρε” που έλεγες κάθε μέρα. Αυτό είναι το διαβατήριό σου». Δώστα στην Παναγία.

Καθώς οι Πύλες άνοιγαν, δεν είδε έναν κριτή αυστηρό, αλλά μια Μητέρα που τον περίμενε.

Η Παναγία ήταν εκεί, ακριβώς όπως την είχε φανταστεί τόσες φορές στις προσευχές του.

«Έλα, παιδί Μου», του είπε.

«Τόσες φορές Μου άνοιξες την πόρτα της καρδιάς σου με τους Χαιρετισμούς,

τώρα η δική Μου πόρτα είναι ορθάνοιχτη για σένα».

Όταν οι γύρω μοναχοί πήγαν να τον κηδέψουν, βρήκαν κάτι που τους άφησε άφωνους.

Ο γέροντας είχε φύγει, αλλά το χέρι του ήταν παγωμένο πάνω στη λέξη «Χαίρε» της τελευταίας στάσης.

Λένε πως για τρεις μέρες, η σπηλιά του μύριζε σαν να είχαν ανθίσει μέσα της όλα τα λουλούδια του Άθωνα μαζί.

Οι Χαιρετισμοί είναι η «γέφυρα» που ενώνει τη γη με τον ουρανό.

inagiastriadosvagion
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 7:13 pm

Image

“ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΛΟΥΚΙ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΙΔΗΣΗ.

ΣΕ ΛΙΓΟ, ΟΜΩΣ, ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΈΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΊΑ”

Άγιος Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης

–Το 1990 είχε πει ότι σύντομα ο Θεός, επειδή θέλει να στηρίξει τους ανθρώπους, θα αποκαλύπτει

τους Αγίους Του οφθαλμοφανώς.

Επειδή οι πειρασμοί θα είναι μεγάλοι και τα βάσανα δυσβάσταχτα, θα παραχωρήσει ο Κύριος να εμφανίζονται Άγιοι,

και μάλιστα μεγάλοι, όπως ο Άγιος Δημήτριος ή ο Άγιος Γεώργιος.

Θα ακούν οι άνθρωποι ότι τη μία εβδομάδα παρουσιάστηκε ο τάδε Άγιος στην Κρήτη, την άλλη ο τάδε στη Μακεδονία,

άλλος εδώ, άλλος εκεί.

Νηστεία και προσευχή ήταν η οδός των Αγίων.

Εμείς οι γονείς φταίμε πού υποφέρουν τα παιδιά μας, γιατί δεν τα μαθαίνουμε να ζουν χριστιανικά κι επειδή οι γονείς

δεν ζουν όπως πρέπει χριστιανικά…

Ποιος δίδαξε τη νεολαία;

Εμείς οι ιερείς και όλοι όσοι είναι χριστιανοί, δεν είπαμε σ’ ένα κήρυγμα: «Πρόσεξε, ο δρόμος αυτός είναι της καταστροφής!…

Μπήκαμε στο λούκι, αλλά οι πολλοί δεν το πήραμε ακόμα είδηση. Σε λίγο, όμως, θα δεις τι θα γίνει. Είμαστε μέσα

στην αποστασία.

– Τι να κάνω με τα παιδιά μου, γέροντα, που είναι δύσκολα; Μου φωνάζουν, κοιτάζουν τα επικίνδυνα προγράμματα της τηλεόρασης

και επηρεάζονται.

– Μόνο ο Κύριος διορθώνει την κατάσταση,

θα λες: «Κύριε, σώσε εμένα, διόρθωσέ με, και φώτισε και τα παιδιά μου να είναι κοντά Σου».

Και ο Κύριος θα σε ακούσει και θα σου δώσει εκείνο που πρέπει.

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 7:24 pm

Image

Τὸ μάλωμα καὶ ὁ ἔπαινος τοῦ παιδιοῦ

Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου

Οἱ γονεῖς πρέπει νὰ προσέχουν πολὺ νὰ μὴ μαλώνουν τὰ παιδιὰ τοὺς τὸ βράδυ,

γιατί τὸ βράδυ τὰ παιδιὰ δὲν ἔχουν μὲ τί νὰ διασκεδάσουν τὴν στενοχώρια τους

καὶ ἡ μαυρίλα τῆς νύχτας τὴν μαυρίζει πιὸ πολύ.

Ἀρχίζουν νὰ σκέφτονται πῶς νὰ ἀντιδράσουν, ψάχνουν διάφορες λύσεις, μπαίνει στὴν μέση καὶ ὁ διάβολος,

καὶ μπορεῖ νὰ φθάσουν στὴν ἀπελπισία…

Τὴν ἡμέρα, καὶ νὰ ποῦν τὰ παιδιά: «θὰ κάνω αὐτὸ ἢ ἐκεῖνο», θὰ βγοῦν ἔξω, θὰ ξεχαστοῦν, ὅποτε διασκεδάζεται ἡ στενοχώρια.

– Γέροντα, τὸ ξύλο βοηθάει τὰ παιδιὰ νὰ διορθωθοῦν;

– Ὅσο γίνεται, οἱ γονεῖς νὰ τὸ ἀποφεύγουν. Νὰ προσπαθοῦν μὲ τὸ καλὸ καὶ μὲ ὑπομονή,

νὰ δώσουν στὸ παιδὶ νὰ καταλάβει ὅτι αὐτὸ ποὺ κάνει δὲν εἶναι σωστό.

Μόνον ὅταν εἶναι μικρὸ τὸ παιδὶ καὶ δὲν καταλαβαίνει ὅτι αὐτὸ ποὺ κάνει εἶναι ἐπικίνδυνο,

βοηθιέται, ἂν φάη κανένα σκαμπίλι, γιὰ νὰ προσέχει ἄλλη φορᾶ.

Ὁ φόβος, μήπως φάη πάλι σκαμπίλι, γίνεται...φρένο καὶ τὸ προστατεύει.

Ἐγώ, ὅταν ἤμουν μικρός, περισσότερο βοηθιόμουν ἀπὸ τὴν μητέρα μου παρὰ ἀπὸ τὸν πατέρα μου.

Καὶ οἱ δύο μὲ ἀγαποῦσαν καὶ ἤθελαν τὸ καλό μου. Καθένας ὅμως μὲ βοηθοῦσε μὲ τὸ δικό του τρόπο.

Ὁ πατέρας μου ἦταν αὐστηρός. Ὅταν κάναμε καμιὰ ἀταξία, μᾶς ἔδινε σκαμπίλια.

Ἐγὼ πονοῦσα λίγο ἀπὸ τὸ ξύλο, μαζευόμουν, ὅταν ὅμως περνοῦσε ὁ πόνος, ξεχνοῦσα καὶ τὸν πόνο καὶ τὶς συμβουλές του.

Ὄχι ὅτι δὲν μὲ ἀγαποῦσε ὁ πατέρας μου. Ἀπὸ ἀγάπη μὲ ἔδερνε.

Μία φορά, θυμᾶμαι – τριῶν ἐτῶν ἤμουν – , ποῦ μου ἔδωσε ὁ πατέρας μου ἕνα σκαμπίλι, μὲ τίναξε πέρα!

Τί εἶχε γίνει; Δίπλα ἀπὸ τὸ σπίτι μᾶς ἦταν ἕνα σπίτι ἐγκαταλελειμμένο.

Οἱ ἰδιοκτῆτες εἶχαν φύγει στὴν Ἀμερικὴ καὶ εἶχε ρημάξει. Στὴν αὐλὴ εἶχε μία συκιὰ ποὺ τὰ κλαδιὰ τῆς ἔβγαιναν στὸν δρόμο.

Ἦταν καλοκαίρι καὶ ἦταν γεμάτη σύκα. Ἐκεῖ ποὺ ἔπαιζα μὲ τὰ ἄλλα παιδιά, ἦρθε ἕνας γείτονας καὶ μὲ σήκωσε,

γιὰ νὰ τοῦ κόψω μερικὰ σύκα, γιατί δὲν ἔφθανε μόνος του νὰ τὰ κόψη. Τοῦ ἔκοψα πέντε ἔξι καὶ μοῦ ἔδωσε κι ἐμένα δύο.

Ὅταν τὸ ἔμαθε ὁ πατέρας μου, θύμωσε πάρα πολύ. Μοῦ ἔδωσε ἕνα σκαμπίλι!… Ἐγὼ ἔβαλα τὰ κλάματα.

Ἡ μάνα μου ποὺ ἦταν μπροστά, γύρισε καὶ τοῦ εἶπε: «Τί τὸ χτυπᾶς τὸ παιδί; Τί ἤξερε αὐτό; μικρὸ παιδὶ εἶναι.

Πῶς μπορεῖς νὰ τὸ ἀκοῦς νὰ κλαίη;». «Ἅμα ἔκλαιγε τότε ποὺ τὸ σήκωσε ὁ ἄλλος, γιὰ νὰ κόψη τὰ σύκα,

δὲν θὰ ἔκλαιγε τώρα, εἶπε ὁ πατέρας μου. Ἀλλά, φαίνεται, ἤθελε νὰ φάη καὶ αὐτὸ σύκα. Ἂς κλαίη λοιπὸν τώρα».

Ποῦ νὰ τολμήσω νὰ τὸ ξανακάνω!

Καὶ ἡ μητέρα μου ἔβλεπε τὶς ἀταξίες μου καὶ στενοχωριόταν, ἀλλὰ εἶχε μία ἀρχοντιά.

Ὅταν ἔκανα καμμιὰ ἀταξία, γύριζε τὸ κεφάλι ἀπὸ τὴν ἄλλη μεριὰ καὶ ἔκανε πὼς δὲν μὲ βλέπει, γιὰ νὰ μὴ μὲ στενοχωρήση.

Ἐμένα ὅμως αὐτὴ ἡ συμπεριφορά μου ράγιζε τὴν καρδιά. «Κοίταξε, ἔλεγα μέσα μου, ἐγὼ ἔκανα τέτοια ἀταξία

καὶ ἡ μητέρα ὄχι μονάχα δὲν μὲ δέρνει, ἀλλὰ κάνει καὶ πῶς δὲν μὲ βλέπει! Ἄλλη φορᾶ δὲν θὰ τὸ ξανακάνω!

Πῶς νὰ τὴν ξαναστενοχωρήσω;». Μὲ αὐτὴν τὴν συμπεριφορά της ἡ μητέρα μου μὲ βοηθοῦσε περισσότερο,

παρὰ ἄν μου ἔδινε ἕνα σκαμπίλι.

Κι ἐγὼ ὅμως δὲν τὸ ἐκμεταλλευόμουν, νὰ πῶ: «Ε, τώρα δὲν μὲ βλέπει, ἂς κάνω μεγαλύτερη ἀταξία».

Ἐνῶ ὁ πατέρας μου, μόλις ἔκανα κάτι, τάκ, σκαμπίλι.

Βλέπεις, καὶ οἱ δύο μὲ ἀγαποῦσαν, ἐκεῖνο ὅμως ποὺ μὲ διόρθωνε περισσότερο ἦταν ἡ ἀρχοντικὴ συμπεριφορὰ τῆς μάνας μου.

– Γέροντα, μερικὰ παιδιὰ ὅμως εἶναι πολὺ ἄτακτα. Φωνάζουν, τρέχουν, κάνουν ζημιές. Πῶς νὰ ἀποφύγουν οἱ γονεῖς τὸ ξύλο;

– Κοίταξε, δὲν φταῖνε τὰ παιδιά. Τὰ παιδιά, γιὰ νὰ μεγαλώσουν φυσιολογικά, θέλουν αὐλή, γιὰ νὰ μποροῦν νὰ παίξουν.

Τώρα τὰ κακόμοιρα εἶναι κλεισμένα μέσα στὶς πολυκατοικίες καὶ ζορίζονται.

Δὲν μποροῦν νὰ τρέξουν ἐλεύθερα, νὰ παίξουν, νὰ χαροῦν.

Δὲν πρέπει νὰ στενοχωριοῦνται οἱ γονεῖς, ὅταν τὸ παιδάκι εἶναι ζωηρό.

Ἕνα ζωηρὸ παιδὶ ἔχει δυνάμεις μέσα του καὶ μπορεῖ νὰ προκόψη πολὺ στὴν ζωή του, ἂν τὶς ἀξιοποιήση.

(Ἀπὸ τὸ βιβλίο «Οἰκογενειακὴ ζωὴ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΛΟΓΟΙ Δ/, ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2004)
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 7:40 pm

Image

Όταν πέφτεις στο κρεβάτι θα λες:

«Θεοτόκε Παρθένε» και το «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού»

Όταν πέφτεις στό κρεβάτι θά λες: «Θεοτόκε Παρθένε» καί τό «Αναστήτω ό Θεός καί διασκορπισθήτωσαν οί εχθροί Αυτού»

Πνευματικό του παιδί ρώτησε κάποτε τον μακαριστό άγιο Γέροντά Κύριλλο, (Ηγούμενο της Μονής Οσίου Δαβίδ και άξιο διάδοχο του

Οσίου Ιακώβου), τότε που ήταν εδώ κοντά μας, στη γη:

– Γέροντα, τί να κάνω για να μην έχω ταλαιπωρία στον ύπνο από τον πονηρό;

Με την πατρική του γλυκύτητα και με απλότητα της αγιότητας του, απάντησε:

– Μόλις πέσεις στο κρεβάτι θα λες το“Θεοτόκε Παρθένε”, αρέσει πολύ στην Παναγία μας,

θα σταυρώνεις τρεις φορές τον αέρα λέγοντας “αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού”,

θα κάνεις τον σταυρό σου και θα κλείνεις τα μάτια παραθέτοντας, πλέον, ολόκληρη την ύπαρξή σου στα χέρια του Θεού.

Να λές: «Ἐπικράνθη ὁ ᾍδης, ἐπικράνθη!» καὶ νὰ σιγοψάλλης. Ἔτσι ὁ πειρασμὸς θὰ φεύγη…

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 7:48 pm

Image

ΆΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Ας αναφέρουμε ένα θαύμα του Αγίου Νεκταρίου που μας διηγήθηκε ο Γέροντας:

Κάποτε, ανοίγοντας ένα από τα τσουβάλια με το σιτάρι που είχαμε στην Καλύβη μας και εν συνεχεία ανοίγοντας όλα

τα υπόλοιπα τσουβάλια, διαπίστωσα ότι το σιτάρι είχε σκουληκιάσει. Πιθανώς, επειδή ήταν πολύ ζεστός ο καιρός.

Πολύ λυπήθηκα! Γιατί, αυτό το σιτάρι ήταν άχρηστο.

Εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα τον Άγιο Νεκτάριο που είναι τόσο θαυματουργός.

Ο π. Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, ο υμνογράφος του Αγίου, είχε ένα τεμάχιο του αγίου λειψάνου. Εγώ το γνώριζα.

Πήγα στην Μικρή Αγιάννα και ανέφερα στον πατέρα Γεράσιμο το πρόβλημά μου. Πήρα ένα κομμάτι βαμβάκι

και το σταύρωσα στο άγιο λείψανο παρακαλώντας τον Άγιο να μας βοηθήσει, γιατί το ζήτημα αυτό δεν ήταν μικρό για μας.

Όταν γύρισα στο κελί μας, σε κάθε τσουβάλι, αφού το άνοιξα, έβαλα ένα κομματάκι από το αγιασμένο βαμβάκι.

Την άλλη μέρα, ανοίγοντας τα τσουβάλια δεν υπήρχε ούτε ένα σκουλήκι, ούτε ένα σπυρί σιτάρι φαγωμένο.

Πόσο φιλάνθρωπος και μεγάλος άγιος είναι ο Άγιος Νεκτάριος

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 8:17 pm

Image

Η ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Νηστεύω σημαίνει δεν τρώω, δηλαδή εκουσίως πεινάω.

Νηστεύοντας, λοιπόν, ορθοδόξως κατά την Μ. Τεσσαρακοστή, οδηγούμε τον εαυτό μας σε μια οριακή κατάσταση,

στην οποία αισθανόμαστε τις απαιτήσεις του σώματος, αλλά και την δύναμη της ψυχής να τις τιθασσεύη

Αυτήν την οριακή κατάσταση βρίσκει πρόσφορη ο πειράζων για να μας προσβάλλη με τους πιο ισχυρούς πειρασμούς του.

Δεν έχει ισχύ επάνω στον αγωνιζόμενο με την νηστεία Χριστιανό, αλλά ο ίδιος δελεάζεται από την αδυναμία του σώματος,

την οποία νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευθή.

Αυτό έπαθε με τον Χριστό.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος λέει: “νηστεύσας -ο Χριστός- ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα ύστερον επείνασε.

Και προσελθών αυτώ ο πειράζων είπεν…”.

Ο πειράζων προσήλθε στον Χριστό, όταν εκείνος πείνασε.

Η πείνα δηλαδή τον προσελκύει, αλλά και η πείνα είναι αυτή που τελικά τον νικάει, όταν, φυσικά,

ζητά ικανοποίηση από την λογική τροφή της ψυχής - τα ρήματα που εκπορεύονται από το στόμα του Θεού -

και όχι μονοδιάστατα από την άλογη τροφή του σώματος.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να παραξενευόμαστε, όταν κατά την νηστήσιμη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής μας συμβαίνουν ποικίλοι

πειρασμοί, που αφορούν στην προσωπική, οικογενειακή ή κοινωνική μας ζωή.

Ο πειράζων σε τέτοιες περιόδους “προσέρχεται” στους Χριστιανούς.

Με πολλούς “εσωτερικούς” τρόπους, αλλά και με θορυβώδη εξωτερικά γεγονότα, που έχουν ανταποκριτές στο εσωτερικό

εμπαθείς λογισμούς, προσπαθεί να αχρειώση τον αγώνα της Μ. Τεσσαρακοστής.

Όμως, “εάν νήφωμεν”, όλα αυτά γίνονται αιτίες πνευματικής ωρίμανσης, δρόμοι για βαθύτερη αυτογνωσία και θεογνωσία.

Η νηστεία, η όρεξη και η πείνα

Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν προσπαθώντας να δώση το πραγματικό περιεχόμενο της Χριστιανικής νηστείας στο βιβλίο του

“Μ. Τεσσακοστή, πορεία προς το Πάσχα”, γράφει: “Τελικά νηστεύω σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πεινάω.

Να φτάνω δηλαδή στα όρια εκείνης της ανθρώπινης κατάστασης, οπότε φαίνεται καθαρά η εξάρτηση από την τροφή και,

καθώς είμαι πεινασμένος, ν’ ανακαλύπτω ότι αυτή η εξάρτηση δεν είναι όλη η αλήθεια για τον άνθρωπο, ότι αυτή η πείνα

είναι πρώτα απ’ όλα μια πνευματική κατάσταση και που αυτή, στην παραγματικότητα, είναι πείνα για το Θεό”.

Νηστεία, λοιπόν, σημαίνει πεινάω. Επειδή όμως η πείνα σε μας τους κατακυριευμένους από τις ηδονές συγχέεται με την όρεξη,

πρέπει να χαραχθή μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ πείνας και όρεξης.

Πρόσφατα, ένας διαιτολόγος, σχολιάζοντας τις διάφορες “συνταγές αδυνατίσματος”, με τις οποίες “αδυνατίζουμε τρώγοντας”,

υπογράμμισε τον κίνδυνο να θεωρούμε την όρεξη για πείνα.

Πολλοί όταν έχουμε όρεξη να φάμε νομίζουμε ότι πεινάμε, γι’ αυτό, όταν δεν ικανοποιούμε την όρεξή μας, νομίζουμε ότι

στερούμε τον οργανισμό μας από τροφές που τις έχει απόλυτη ανάγκη.

Αυτός ο λογισμός παραλύει τον τόνο της ψυχής και δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αδυναμίας του σώματος.

Αυτός ο λογισμός είναι ένας ύπουλος πειρασμός κατά τις περιόδους των νηστειών.

Ο διαιτολόγος από την δική του σκοπιά τόνισε ότι η πείνα συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες του σώματος, ενώ η όρεξη

έχει σχέση με την επιθυμία και την ηδονή της τροφής.

Η ασκητική της χριστιανικής νηστείας μας λέει ότι αν αυτή η όρεξη αφεθή αχαλίνωτη οδηγεί στην γαστριμαργία

και την λαιμαργία.

Όταν κατά τον π. Αλέξανδρο Σμέμαν “νηστεύω σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πεινάω”,

νηστεύοντας οφείλουμε να προχωρούμε από την υποταγή της όρεξης στην ανάγκη, στον περιορισμό της ανάγκης στο ελάχιστο.

Σε εκείνο το ελάχιστο όριο το οποίο θα μας επιτρέπη να καταλαβαίνουμε την “εξάρτηση από την τροφή” και να ανακαλύπτουμε

ότι το πραγματικό περιεχόμενο της πείνας μας “είναι πείνα για τον Θεό”.

askitikon
XAPA

Unread postby XAPA » Wed Mar 18, 2026 8:27 pm

Image

Η θυσία του άθεου Βασιλιά

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Κάποτε ένας άπιστος βασιλιάς συναντήθηκε με έναν πάμφτωχο καλόγερο ασκητή.

Και του λέει ο βασιλιάς:

- Θαυμάζω γέροντα την μεγάλη άσκηση και θυσία που κάνεις!

Θυσιάζεις όλη σου τη ζωή στο Θεό, που είναι αμφίβολο αν υπάρχει ή δεν υπάρχει.

Ο ασκητής ακούγοντάς τον, μειδίασε και του είπε:

- Και εγώ μεγαλειότατε θαυμάζω την δική σου άσκηση και θυσία που κάνεις, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την δική μου!

- Είναι δυνατόν αυτό; του είπε με απορία ο βασιλιάς. Ποιά θυσία κάνω εγώ, που είναι μάλιστα μεγαλύτερη και από την δική σου;

- Εγώ μεγαλειότατε, του λέει ο ασκητής, θυσιάζω την πρόσκαιρη ζωή, για να κερδίσω την αιώνια.

Ενώ εσύ θυσιάζεις την αιώνια ζωή, για να χαρείς την πρόσκαιρη. Ποιός λοιπόν από εμάς τους δύο κάνει μεγαλύτερη θυσία;

Ο βασιλιάς προβληματίστηκε.

''Εάν μία τοις χιλίοις, υπάρχει άλλη ζωή, τί θα απογίνω;'' σκέφτηκε.

Το αποτέλεσμα ήτανε να έρθει ''εις εαυτόν'' και σιγά — σιγά με την διακριτική καθοδήγηση του ασκητή,

άλλαξε τρόπο ζωής και μετανόησε.

Γέροντας Εφραίμ της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 19, 2026 7:24 pm

Image

ΈΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΘΕΙΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ…

Ένας οδηγός φορτηγού με καλή προαίρεση, ο οποίος δεν είχε πάει ποτέ σε Θεία λειτουργία, πέρασε μία Παρασκευή απόγευμα

έξω από μια εκκλησία.

Τού άρεσαν τόσο πολύ η ψαλμωδία των Χαιρετισμών από τα μεγάφωνα, πού μπήκε μέσα.

Την άλλη βδομάδα όμως δούλευε και επειδή ήθελε πολύ να τους ακούει αγόρασε ένα CD με τους Χαιρετισμούς.

Όλη την εβδομάδα τους άκουγε συνέχεια στο φορτηγό οδηγώντας,

και όταν περνούσε ή έβλεπε εκκλησία χαιρετούσε Την Παναγία.

Μια Παρασκευή το βραδάκι τα ίδια.

Άκουγε τους Χαιρετισμούς, όταν βλέποντας μία εκκλησία φωνάζει:

“..Γειά σου Παναγία μου”!

Και τότε βλέπει στην στέγη της εκκλησίας την Παναγία ολοζώντανη να ανταποδίδει τον χαιρετισμό.!

Τόση δύναμη έχουν οί χαιρετισμοί της Παναγίας!

π. Νίκων, Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

simeiakairwn
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 19, 2026 7:49 pm

Image

Αγιος Πορφύριος: Σε πιέζει ένα πρόβλημα;

Μην πεις: "Θεέ μου, λύσε μου το πρόβλημα, αλλά πες...

"Ήρθε μια μητέρα τις προάλλες και μου είπε : "Γιατί το κάνει αυτό ο Θεός ; Γιατί δεν δίνει δουλειά στο παιδί μου ;",

λες και το παιδί της είναι το μόνο που δεν έχει δουλειά.

Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι σε μια ώρα κρίσης, είτε προσωπικής είτε συλλογικής,

αυτό που μας ζητάει κυρίως ο Θεός είναι αυτού του είδους η στροφή στον ίδιο ;

Αν εγώ δεν αγαπώ τον Θεό και παραταύτα του ζητώ διάφορα, συχνά δεν τα δίνει,

ακριβώς για να καταλάβω ότι αυτό που ζητώ είναι πολύ λίγο, και ότι είναι το περισσόν αυτό που θα έπρεπε να αναζητώ,

και στο οποίο τελικώς βρίσκω μέσα και το λίγο αυτό που ζητούσα πριν.

Αν δεν βρεις την αξία της κλήσης της αγάπης του Θεού, το για ποιό λόγο σε καλεί και για το που σε προορίζει,

είναι πολύ πιθανόν να μην βρεις και αυτό το λίγο που ζητάς.

Βέβαια, ο Θεός προνοεί, και προνοεί και γiα τα απειροελάχιστα, αλλά προνοεί διότι θέλει να μου δείξει

την κλήση την εκλεκτή που μου απευθύνει.

Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα.

Είναι σαν να σου λέει : "κάτι περισσότερο ζήτα από αυτό που ζητάς" και δεν σου δίνει το ελάχιστο για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Κι όταν εσύ πεις : "δεν θέλω το λίγο, θέλω το πολύ", σου λέει "πάρε και το λίγο τώρα"

"Θέλω να γίνω καλά".

Όλοι όσοι είναι άρρωστοι το λένε. Είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο αίτημα.

Αλλά, πίσω από το να γίνω καλά, δεν πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο ;

Θυμηθείτε την παραβολή των δέκα λεπρών.

Και οι δέκα, αναρωτιέται ο Χριστός δεν καθαρίσθηκαν ; Οι άλλοι εννέα που είναι ;

Δεν σημαίνει ότι είχε ανάγκη ο Χριστός να του του πουν ευχαριστώ,

άλλωστε το ήξερε αν θα του το πουν ή όχι, παραδόξως όμως τους θεράπευσε.

Σημαίνει ότι αυτό που ήθελε με την θεραπεία ήταν η ΣΧΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Δεν ήθελε απλά να τους θεραπεύσει, ήθελε και να τους αγιάσει κιόλας,

κι αυτό μόνο μέσα από μια αμφίδρομη σχέση αγαπητικής αμοιβαιότητας μπορεί να γίνει.

Αυτοί θεραπεύτηκαν και έφυγαν.(!!!)

Και ο ένας μόνο γύρισε και έγινε απόστολος. Αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας είναι το παράπονο του Θεού το μεγάλο.

Η ιστορία της αγάπης Του για τον άνθρωπο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ελεύθερη ανταπόκριση του ανθρώπου.

Δεν σταματά ποτέ βέβαια αυτή η αγάπη -ακόμη και η λεγόμενη "κρίση"- του Θεού

δεν είναι τίποτε διαφορετικό από την αγάπη Του αυτή, που συγκαταβαίνει όμως στην ανθρώπινη ελευθερία.

Ένα όμοιο παράπονο έχουν και οι άνθρωποι του Θεού.

Θυμάμαι τον π. Πορφύριο και τον π. Παίσιο να το λένε επανειλημμένως :

"Ω, να ρθει κι ένας να με ρωτήσει για τα πνευματικά.

Όλοι θέλουν την καλή δουλειά, την καλή σύζυγο κτλ".

Μας έλεγε ο π. Πορφύριος όταν ήμασταν φοιτητές :

"Βρε παιδιά, γίνετε εσείς καλοί και θα σας τα δώσει όλα ο Θεός".

Αυτό όμως δεν το καταλαβαίνουμε και πάσχουμε.

Σε πιέζει ένα πρόβλημα.

Μην πεις : "Θεέ μου, λύσε μου το πρόβλημα", αλλά πες : "Φώτισόν μου το σκότος, Κύριε,Κύριε,ελέησον με".

Κι αφού το πεις αυτό, θα καταλάβεις πότε θα πεις, αν τελικά χρειαστεί να το πεις,

και δύο λεξούλες, "βοήθησε και σε αυτό, αν θες".

Εμείς καταβυθιζόμαστε στο πρόβλημα και γίνεται ο Θεός πρόβλημα,

και μεις γινόμαστε πρόβλημα κι η σχέση με τον Θεό γίνεται πρόβλημα,

κι η σχέση με τον εαυτό μας γίνεται πρόβλημα, γιατί μένουμε σε αυτά"

theomitoros
XAPA

Unread postby XAPA » Thu Mar 19, 2026 8:18 pm

Image

Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ!

Του προϊσταμένου Ιερέως π. Κοσμά Παυλίδη:

Σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 και ώρα Αγγλίας 1:00 μ.μ., ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου

και Αγίου Ανδρέα Μπέρμιγχαμ Αγγλίας, όπου φιλοξενούμε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου μαζί

με το πετραχήλι του Αγίου Φιλουμένου που μαρτύρησε στο Φρέαρ του Ιακώβ στα Ιεροσόλυμα,

μαζί με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη πήραμε το πετραχήλι του Αγίου Φιλουμένου και επισκεφθήκαμε το νοσοκομείο

«Queen Elisabeth» για να σταυρώσουμε την ασθενή Κυριακή πνευματικό μου παιδί.

Όταν ανεβήκαμε στον έβδομο όροφο ο Γέροντας Νεκτάριος κρατούσε μέσα στην λειψανοθήκη το Άγιο πετραχήλι

του Αγίου Φιλουμένου, εγώ απευθύνθηκα στην νοσοκόμα και ζήτησα την άδεια να περάσουμε στο δωμάτιο 35 για να

σταυρώσει ο Γέροντας την ασθενή.

Η νοσοκόμα δεν μας επέτρεπε την είσοδο.

Την ρωτώ:

– Γιατί δεν μας επιτρέπετε την είσοδο;

– Διότι απαγορεύεται να εισέλθετε πάνω από τρία άτομα. Και ήδη μέσα στο δωμάτιο είναι ένας συγγενής.

– Ποιοι τρεις; Μα είμαστε δυο!

– Είστε τρεις και μην είστε αγενής.

– Μα ποιος τρίτος; Δεν υπάρχει. Δεν βλέπετε καλά; Φώναξέ μου την προϊσταμένη σου….

Τότε ο Γέροντας Νεκτάριος γυρίζει και μου λέει:

– Είναι μαζί μας ο Άγιος Φιλούμενος γι’ αυτό μας βλέπει τρεις. Μη μιλάς και προχώρα.

Ήλθε η προϊσταμένη και μας άφησε και περάσαμε και οι «τρεις»!

Η εμφάνιση του Αγίου Φιλουμένου ήταν ορατή. Το δε πετραχήλι του ακόμα και τώρα ευωδιάζει.

Μεγάλη η δόξα του Θεού μας και η δόξα των Αγίων μας.

Τιμάται στις 29 Νοεμβρίου.
Μαρτύρησε στις 29 Νοεμβρίου του 1979 στο Φρέαρ του Ιακώβ στα Ιεροσόλυμα.

pemptousia.gr
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ