Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Postby XAPA » Mon May 04, 2026 5:47 pm

Image

Πατέρας Ιωάννης Ντάντσι, περί πλούτου.

«Ο άνθρωπος γεννιέται χωρίς πλούτο, χωρίς τίποτα υλικό.

Πεθαίνει και φεύγει από αυτόν τον κόσμο, ίδιο, χωρίς καθόλου πλούτο.

Αλλά μεταξύ της γέννησής του και του θανάτου του, αγωνίζεται σε αυτόν τον κόσμο να αποκτήσει πολλά υλικά αγαθά,

να δημιουργήσει πλούτο, να έχει όσο το δυνατόν περισσότερο πλούτο.

Και για να τα αποκτήσει αυτά χάνει την υγεία του, μισεί, καταστρέφει, ίσως ακόμη και σκοτώνει, πουλάει τον εαυτό του

ή πουλάει (προδίδει) τους φίλους του ή καταστρέφει την οικογένειά του!

Και όλα αυτά για να συσσωρεύσει πλούτο, και με τον θάνατό του, μένει σε κάποιον άλλο, που τον καταστρέφει, τον καταστρέφει!

Γι' αυτό είναι απαραίτητο ο άνθρωπος να απολαμβάνει κάθε μέρα που του δίνει ο Θεός, να μην αφήνει ούτε μια μέρα να περάσει

χωρίς να κάνει ελεημοσύνη, να ζει σύμφωνα με τον νόμο του Θεού και να είναι ευτυχισμένος!

Ο μεγαλύτερος πλούτος του ανθρώπου είναι

- η πίστη στον Θεό,

- η υγεία της ψυχής και του σώματος,

- η αγάπη και η συγχώρεση του πλησίον

- και η φιλανθρωπία!

Αυτά αποθηκεύουν στον Ουρανό, όλο τον πλούτο του ανθρώπου που χρειάζεται για την αιωνιότητα!

Χριστός Ανέστη!

apantaortodoxias
XAPA

Postby XAPA » Mon May 04, 2026 6:05 pm

Image

“ΌΤΑΝ ΤΟ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΣΑ ΕΓΩ!”

(Άγιος Νεκτάριος ό θαυματουργός επίσκοπος Πενταπόλεως Αιγύπτου)

Διήγηση π. Αμβροσίου Λάζαρη

-«Εισαγγελέα, τό βλέπεις αυτό; μού λέει, δείχνοντάς μου παράλληλα ένα ιδιόμορφο πέτρωμα, όσο ένα μανταρίνι σέ μέγεθος,

μέσα σ’ ένα μικρό γυάλινο βαζάκι, πάνω στό κομοδίνο…

Κούνησα καταφατικά τό κεφάλι μου καί ό Γέροντας συνέχισε…

« Άκου, πού λές, εισαγγελέα μου… Πρίν καιρό πέρασε, από δώ ένας Ελβετός γιατρός, φίλος τού Δεσπότη τής Λαμίας,

τού Δαμασκηνού. Ήρθανε μαζί. Εγώ εκείνο τόν καιρό υπέφερα, από κάτι πόνους στή μέση καί ό Δεσπότης τό ήξερε.

Λέει τού γιατρού τό πρόβλημα καί εκείνος, αφού μέ εξέτασε, είπε ότι πρέπει νά χειρουργηθώ άμεσα !

Είναι πρόβλημα νεφρού αυτό καί ή εγχείρηση, θά φρόντιζε αυτός, νά γίνει στή Βιέννη, στό καλλίτερο νοσοκομείο…!

Έκαμα υπακοή στό Δεσπότη καί πήγα, πού λές, στήν Ελβετία… Μπήκα στό νοσοκομείο, γίνανε οί εξετάσεις καί προγραμματίστηκε

ή εγχείρηση … Όλοι συμφωνούσαν μέ τή διάγνωση καί έλεγαν ότι είναι σοβαρή εγχείριση…!

Μού έλεγαν νά μήν ανησυχώ καί τέτοια…

Εγώ πάλι, μιά απορία τήν είχα, αλλά δέν ανησυχούσα, γιατί είχα ζήσει πολλά θαύματα… ότι θέλει ό Θεός…!

Τήν παραμονή τής εγχείρισης, απόγευμα, κατέβηκα στόν κήπο τού νοσοκομείου νά προσευχηθώ καί νά περπατήσω…

Μεγάλο νοσοκομείο !…

Όπως περιπάταγα, βλέπω πού λές, εισαγγελέα μου, κι’ ένα άλλο παπά, πολύ-πολύ γνωστό, μέτριο ανάστημα, νά’ ρχεται

πρός τό μέρος μου, από τήν αντίθετη μεριά, από άλλη πόρτα τού νοσοκομείου.

Έφθασε κοντά μου… χαιρετηθήκαμε…

Τί κάνεις παπά-Αμβρόσιε, πόσο χαίρομαι πού σέ βλέπω !!!

Πολύ καλά πάτερ μου, αλλά να, σκέφτομαι τόν κόσμο μας, τά λάθη μας τίς αμαρτίες μας, πονάω κιόλας, αλλά δόξα τώ Θεώ…!

Πιάσαμε πολλή κουβέντα, πού λές, αλλά ντρεπόμουνα νά τόν ρωτήσω τ’ όνομά του πού δέν μπορούσα νά τό θυμηθώ μέ τίποτα.

Μού ήταν όμως πολύ γνωστός… Είπαμε γιά τόν Αρχιεπίσκοπο, τόν Σεραφείμ, γιά Δεσποτάδες, γιά πολλά…

Τόν θαύμασα !

Αλλά πώς τόν ρωτάς «πώς σέ λένε, πάτερ;», μεγάλη ντροπή τό ένιωθα κάτι τέτοιο…

Περπατήσαμε ώρα…

Σουρούπωσε καί έπρεπε νά γυρίσω στό θάλαμο, νά περάσουν οί νοσοκόμες, νά ετοιμαστώ γιά τήν εγχείριση…

Καθώς τό σκεφτόμουνα μού λέει:

Άντε, πάμε μέχρι τό θάλαμο, Αμβρόσιε, καί θά φύγω καί γώ.

Δέν μπορούσα νά τού φέρω αντίρρηση καί παρακαλούσα τή χάρη Της νά θυμηθώ τό όνομά του…

Μπήκαμε κι’ έκατσε δίπλα μου στό κρεβάτι… Κουβεντιάσαμε ακόμα λίγο καί κάποια στιγμή, βάζει τό χέρι του στά πλευρά μου

καί μου λέει :

Εδώ θά εγχειρισθείς ;

Ναί, αδελφέ μου, τού λέω…

Αμέσως ένοιωσα ένα πόνο, όπως μέ ακούμπησε καί έντονη επιθυμία νά πάω στήν τουαλέτα…

Πήγα καί «Μέγας εί Κύριε καί θαυμαστά τά έργα σου» !!!

Μέ έντονους πόνους, σάν τούς πόνους τής γέννας λένε είναι τούτοι, έβγαλα αυτή τήν πέτρα πού βλέπεις !

Γύρισα εξαντλημένος στό κρεβάτι καί λέω στόν παπά, πού ήταν ακόμα εκεί :

Πάτερ μου, μού είσαι τόσο γνωστός, μά τόσο γνωστός, αλλά δέν θυμάμαι τό όνομά σου…!

Συγχώρα με… Αλλά πώς σέ λένε καί πώς βρέθηκες εδώ ;

Σηκώνεται καί τί μού λέει :

Μ’ αγαπάς τόσο πολύ κι’ εγώ σ’ αγαπώ καί δέν μέ θυμάσαι, Αμβρόσιε;

Άκου νά δείς, εδώ βρέθηκα, γιατί πάω όπου θέλω…!!!

Συκοφαντήθηκα καί κατηγορήθηκα όσο κανένας άλλος… καί ή αμοιβή μου είναι νά πηγαίνω όπου θέλω καί όποτε θέλω

γιά νά βοηθάω τούς ανθρώπους…!!!

Είμαι ό Πενταπόλεως ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ !!! … κι’ επειδή σ’ αγαπώ, ήρθα καί σέ χειρούργησα…!!!

Αυτό νά τό δείξεις αύριο στούς γιατρούς, γιατί αυτοί δέν πιστεύουν, είναι ασταύρωτοι καί αμύρωτοι…

Όταν τό δούν καί σέ εξετάσουν πές τους ότι σέ χειρούργησα εγώ…!!! Θά τό καταλάβουν !!!…

Σ’ αφήνω τώρα και καλή αντάμωση καλή επιστροφή… καί βγήκε από τό θάλαμο….»

Αυτή πού λές εισαγγελέα μου είναι ή ιστορία αυτού τού μανταρινιού πού βλέπεις…

Το’ χω εδώ, γιά νά μήν ξεχάσω ποτέ τή συνάντηση αυτή…!!!

(Διήγηση π. Αμβροσίου Λάζαρη)

psigmataorthodoxias3
XAPA

Postby XAPA » Mon May 04, 2026 6:24 pm

Image

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΦΙΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΟΣΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ…

Όλος ο Χριστιανισμός ήταν κόντρα στην λογική του κόσμου.

Η πίστη μας δεν μαθαίνεται με διαβάσματα και ακούσματα. Στην πράξη, με την εφαρμογή θα διαπιστώσουμε εάν είναι αλήθεια.

Την πίστη μας είναι ζωή και την μαθαίνουμε ζώντας!

Μετά από 2000 χρόνια θα πιστεύουμε μόνο; Εάν δεν ζούμε τον Θεό, δεν τον ξέρουμε.

Ο διάβολος μας βοηθά να κάνουμε ελεημοσύνη, να νηστεύουμε, να παρθενεύουμε, να χτίζουμε Εκκλησίες γιατί ξέρει ότι μπορεί

να μας ρίξει στην υπερηφάνια.

Μόνο δύο πράγματα δεν θα σε αφήσει να κάνεις ο διάβολος:

να πεις Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με και να πας να εξομολογηθείς.

Τα λόγια είναι φτώχεια, με τη ζωή μας θα μιλήσουμε για τον Χριστό.

Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε το πρόβλημά μας και το πρόβλημα των άλλων.

Επειδή είναι δύσκολο να διορθώσουμε τον εαυτό μας προτιμούμε να διορθώνουμε τον άλλον.

«Δεν θα υπήρχαν ειδωλολάτρες εάν εμείς είμασταν χριστιανοί». (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Λόγοι άνευ βίου σιωπούν. Βίος άνευ λόγου βοά.

Ζήσε με το σώμα σωστά για να ακολουθήσει η ψυχή.

Πιο εύκολα πας στον Παράδεισο, παρά στην κόλαση.

Για να πας στην κόλαση πρέπει να ιδρώσεις!

Όποια είναι η ζωή σου, αυτή θα είναι και η φιλοσοφία σου και όχι το ανάποδο.

Έχουμε πάψει να είμαστε απλοί.

Ένας άνθρωπος έχει 1000 θελήματα. 1000 άγγελοι έχουν ένα θέλημα, πως να αρέσουν στον Θεό.

Δεν υπάρχει αμαρτία που δεν την έχουμε αποδεχτεί πρώτα στο μυαλό μας.

Στην κόλαση δεν θα πάμε γιατί είμαστε αμαρτωλοί, αλλά γιατί δεν μετανοούμε και δεν πάμε να εξομολογηθούμε.

Είμαστε τεμπελάκηδες και ζητάμε ο Θεός να κάνει τη δουλειά μας!

Πρέπει ο άνθρωπος να κάνει αυτό που αναλογεί στις δικές του δυνάμεις και μετά ο Θεός θα κάνει το θαύμα του.

Δε μπορούμε εμείς να διαλέξουμε τους σταυρούς μας, άλλοι μας τους ετοιμάζουν…

Την ώρα του καρφιού θα φανεί πόσο χριστιανοί είμαστε.

Η έλλειψη υπομονής δείχνει έλλειψη αγάπης, υπερβολικό εγωισμό κι υπερηφάνια. Η αγιότητα δεν είναι κολλητική.

Το διαδίκτυο και η τεχνολογία είναι πολύ καλή κι ευλογημένη.

Λίγο την χρησιμοποιούμε, έχουμε αργήσει θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα.

Είμαστε πολύ καθυστερημένοι από την αμαρτία μας. Ποτέ οι χριστιανοί δεν είχαν τόσα όπλα να πολεμήσουν και να αμυνθούν.

Το διαδίκτυο είναι θησαυροφυλάκιο και αποχωρητήριο. Από εμάς εξαρτάται που θα πάμε.

Δεν χρειαζόμαστε γαλαξίες καινούργιους, καθρέφτες χρειαζόμαστε για να δούμε τα ελαττώματά μας.

Με το πρόσχημα της αγάπης θέλουμε να επιβάλλουμε τις σωστές απόψεις μας στους άλλους για να φανεί η ανωτερότητά μας.

Η αγάπη είναι το αγαπημένο ρούχο του διαβόλου…

Αγαπά τα πάντα εκτός από τον Χριστό.

Για να κυριαρχήσει το κακό, αρκεί να μην κάνουν τίποτα οι καλοί.

Πρέπει να είμαστε αγωνιστές και να στηρίζει ο ένας τον άλλον. Μάθε από τον Ιούδα!

Γέροντας Νίκων Νέα Σκήτη Αγίου Όρους

πηγή: romioitispolis.gr
XAPA

Postby XAPA » Mon May 04, 2026 6:30 pm

Image

Έχεις τον λογισμό πώς δεν σε αγαπούν;

Όταν σου έλθη λογισμός πως δεν σε αγαπούν και δεν σου συμπαραστέκονται,

τότε να θυμάσαι πως, όταν όλοι σ’ εγκαταλείψουν, όμως έχεις τον Θεό για βοηθό.

«Ο πατήρ μου», λέγει ο Δαβίδ, «και η μήτηρ μου εγκατέλιπόν με, ο δε Κύριος προσελάβετό με» (Ψαλμ. 26, 10).

Κάποιος Μοναχός ήταν άρρωστος.

Πέρασε περίπου ένας μήνας, και κανείς δεν πήγε στο κελλί του να τον ‘δη και να τον βοηθήση.

Κατόπιν έστειλε ο Θεός άγγελο να τον υπηρέτηση.

Κι όταν αργότερα οι συνασκητές του σκέφθηκαν να τον επισκεφθούν, να ιδούν μήπως είναι άρρωστος,

μήπως έχη πάθει τίποτα, αυτός, μόλις τους αντίκρυσε, τους φώναξε:

«Φύγετε!»

Τότε αυτοί του είπαν:

«Γιατί μας διώχνεις;»

Αυτός αποκρίθηκε:

«Τόσο καιρό, που δεν με σκεφθήκατε εσείς, που δεν με είδατε, που δεν με βοηθήσατε,

έστειλε ο Θεός άγγελο, και με υπηρετούσε.

Μα τώρα, που ο άγγελος σας είδε, έφυγε!

Προτιμότερο να φύγετε εσείς, και να έρθη πάλιν ο άγγελος!»

Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης

simeiakairwn
XAPA

Postby XAPA » Mon May 04, 2026 7:06 pm

Άγιος Εφραίμ: "Θα κάνω πολλά θαύματα... πριν έλθουν τα μεγάλα δεινά..."

- Η μνήμη του τιμάται στις 5 Μαϊου

Ἐν ὄρει τῶν Ἀμώμων ὥσπερ ἥλιος ἔλαμψας, καί μαρτυρικῶς, θεοφόρε, πρός Θεόν ἐξεδήμησας, βαρβάρων ὑποστάς ἐπιδρομάς, Ἐφραίμ Μεγαλομάρτυς τοῦ Χριστοῦ· διά τοῦτο ἀναβλύζεις χάριν ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Image

Ήταν ένα πλάσμα, 500 ετών, καί βρισκόταν μέ τήν δύναμι τού Χριστού ολοζώντανο,

ακριβώς δίπλα μου!!

( Όταν ένας Άγιος, που με φρικτό τρόπο μαρτύρησε, μας προειδοποιεί για τα δεινά που θα έρθουν, τα κομποσχοίνια μας πρέπει
να πάρουν φωτιά από την προσευχή.)

Πεντακόσια περίπου χρόνια έχουν περάσει από τό 1426, όταν στίς 5 Μαϊου Αγαρηνοί πειρατές, εισβάλλοντας

στό μοναστήρι τών Αμώμων, στόν λόφο τής Νέας Μάκρης, παλούκωσαν μέ αναμμένο δαυλό στήν κοιλιά τόν Άγιο Εφραίμ,

ηγούμενο τότε σ΄αυτό τό μοναστήρι...

Έκτοτε παρέμενε άγνωστος, μέχρι τό 1964, όταν γιά λόγους πού μόνο ό Θεός γνωρίζει, κάνει στόν χώρο τής αρχαίας Μονής

καί πάλι ζωντανή τήν παρουσία του... Στό ερειπωμένο αυτό μοναστήρι ζούσε μιά ευσεβής καλόγρια.

Είναι ή Μακαρία Δεσύπρη, αυτή ή φωτεινή ψυχή πού μέ τήν ταπεινή παρουσία της σημάδεψε τήν ζωή

τού Μοναστηριού στά χρόνια πού ακολούθησαν...

Image

Διηγείται ή ίδια...

--" Καθισμένη πάνω στά ερείπια τού παλιού Μοναστηριού, όπου ή θεία Πρόνοια οδήγησε τά βήματά μου, έφερνα τόν στοχασμό μου

σέ χρόνια περασμένα, σέ παλιούς καιρούς, όταν σκορπισμένα ήταν παντού τά κόκκαλα τών Αγίων μαρτύρων...

Καί καθώς καταγινόμουν στό καθάρισμα τών χαλασμάτων, αναλογιζόμουνα ότι βρισκόμουνα σέ τόπο ιερό καί έλεγα,

--Θεέ μου, αξίωσέ με τήν ανάξια, νά ιδώ κι΄ εγώ έναν από τούς παλιούς πατέρες πού εδώ έζησαν...

Καί ενώ περνούσε ό καιρός έχοντας πάντα εσωτερικά τήν ίδια επιθυμία, ένοιωθα μιά φωνή μέσα μου νά μού λέει,

--" Σκάψε, καί εκείνο πού ζητάς θά τό βρείς !

Καί μ΄ έναν τρόπο θαυμαστό, ή μυστική αυτή φωνή, μού υπέδειξε τό κομμάτι γής στήν αυλή τού μοναστηριού, πού έπρεπε νά ψάξω.

Ό καιρός περνούσε, καί ή φωνή αυτή, κάθε φορά πιό δυνατή μέ προέτρεπε ν΄ αρχίσω...

Έδειξα τό σημείο στόν εργάτη πού φώναξα γιά μιά άλλη επισκευή, στό παλιό Ηγουμενείο, καί τού είπα νά σκάψει.

Αυτός, απρόθυμος άρχισε αλλού τό σκάψιμο. Καί αφού είδα ότι δέν μέ άκουγε νά πάει εκεί πού τού έδειχνα, τόν άφησα

νά κάνει τό θέλημά του χτυπώντας τούς άγονους βράχους. Τελικά, κατάλαβε τό λάθος του καί γύρισε στό σημείο...

"...καί φθάνοντας, έπειτα από ώρες, στό 1,70 βάθος, έφερε ό κασμάς στήν επιφάνεια τήν κεφαλή τού ανθρώπου τού Θεού.

Τήν ίδια στιγμή, γέμισε άρωμα ή ατμόσφαιρα!

Ό εργάτης χλώμιασε, δέθηκε ή γλώσα του, καί κόπηκε ή μιλιά του

--Άφησέ με μόνη, τόν παρακάλεσα...

Γονάτισα μέ ευλάβεια καί ασπάσθηκα τό σκήνωμα τού Αγίου συλλογιζόμενη τήν έκταση οδύνης καί πόνου τού τότε μαρτυρίου του..."

Καί αλλού, ή μοναχή Μακαρία Δεσύπρη, εξιστορεί πώς είδε ολοζώντανο τόν Άγιο...

--" Ήταν βράδυ, καί διάβαζα μόνη μου τόν Εσπερινό στό ερειπωμένο μοναστήρι, όταν ξαφνικά άκουσα βήματα...

Ξεκινούσαν από τό βάθος τού τάφου προχώρησαν στήν αυλή κι΄ έφθασαν στήν πόρτα τής Εκκλησίας. Τά βήματα ακούγονταν

δυνατά καί σταθερά καθώς πλησίαζαν. Γιά πρώτη φορά στήν ζωή μου μέσα σ΄ εκείνη τήν ερημιά φοβήθηκα...

Δέν γύρισα ούτε πού νά κοιτάξω ώσπου άκουσα τήν φωνή του νά λέει,

--" Ώς πότε θά μ΄έχεις εκεί πέρα; Κι΄αυτός (ό εργάτης), πώς πέταξε τό κεφάλι μου έτσι;

Γύρισα τότε τρομαγμένη καί ΤΟΝ ΕΙΔΑ!

Ήταν ψηλός, μέ μάτια μικρά στρογγυλά πού τρεμόπαιζαν στίς κόγχες τους. Έβλεπα τίς ρυτίδες του, καί τά γένια του πού έφθαναν

μέχρι τόν λαιμό του. Τό μαύρο ράσο του μαύρο μέ πτυχώσεις, καί στό αριστερό του χέρι κρατούσε ένα φώς υπέρλαμπρο

ενώ μέ τό δεξί ευλογούσε !...

Ήταν ένα πλάσμα, 500 ετών, καί βρισκόταν μέ τήν δύναμι τού Χριστού ολοζώντανο, ακριβώς δίπλα μου!!

--Συγχώρεσέ με, τού είπα, καί αύριο μόλις ξημερώσει ό Θεός τήν ημέρα του, θά σέ φροντίσω...

Καί αμέσως έγινε ΑΦΑΝΤΟΣ !

Συνέχισα ειρηνικά τόν Εσπερινό μου, καί τό πρωϊ καθάρισα τά άγια λείψανα, τά έπλυνα, καί άναψα ένα μικρό καντηλάκι.

Τό ίδιο βράδυ είδα τόν Άγιο στόν ύπνο μου. Στεκόταν όρθιος καί κατάφωτος μέσα στήν Εκκλησία.

Κρατούσε τήν εικόνα του στά χέρια του καί μέ κοίταζε...

Άκουσα τήν φωνή του πεντακάθαρα...

--" Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, μού είπε. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΕΦΡΑΙΜ ..."

Πέρασε αρκετός καιρός απ΄ αυτό τό περιστατικό καί πάντα μέσα μου είχα μιά απορία...

Ώσπου μιά μέρα, μετά τό τέλος τού Εσπερινού, καθώς μέ τό χέρι μου έκλεινα τήν πόρτα τής Εκκλησίας, ακούω τρία χτυπήματα,

σάν από κεχριμπαρένιο κομπολόϊ.

Κατάλαβα ότι ήταν ό Άγιος, μπήκα στό ιερό πού βρίσκονταν τά άγια λείψανά του, άναψα ένα κερί καί ευλαβικά τά προσκύνησα.

Αλλά τί νά ειπώ καί τί νά λαλήσω, όταν τήν ίδια ακριβώς στιγμή σάν χείμαρος πλημμύρησε όλος ό τόπος από τήν Παραδεισένια

εκείνη ευωδία πού τά άγια λείψανα έβγαζαν...".

Έτσι περιγράφει ή αείμνηστος ηγουμένη Μακαρία Δεσύπρη τήν εμφάνιση τού αγίου σάν μία σφραγίδα - πρόλογο σέ κάθε ένα

από τά βιβλία γιά τόν Άγιο Εφραίμ,πού μέχρι σήμερα τό μοναστήρι έχει κυκλοφορήσει, μέ τόν γενικό τίτλο

"ΟΠΤΑΣΙΑΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ τού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ τού θαυματουργού" - Αθήναι - 1998.

Νά σημειώσουμε εδώ, ότι τά περιγραφόμενα θαύματα είναι πάντα επώνυμα, μέ στοιχεία καί διευθύνσεις,

καί αφορούν ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων καί επαγγελμάτων.

Εργάτες, επαγγελματίες,υπάλληλοι,γιατροί, αξιωματικοί, καί δικηγόροι, είναι οί άνθρωποι πού μέ τό χέρι στήν καρδιά ομολογούν

θαυματουργικές επεμβάσεις τού Αγίου Εφραίμ, αλλά καί εμφανίσεις π ρ ό σ ω π ο μέ π ρ ό σ ω π ο σέ περιστατικά περίεργα

καί παράδοξα...

Περιστατικά πού συνέβησαν εδώ καί τώρα, στήν εποχή μας, μιά εποχή μέ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καί επικινδυνότητες,

γι΄ αυτό καί ό Άγιος Εφραίμ από τίς πρώτες κι΄ όλας εμφανίσεις του στήν τότε ηγουμένη Μακαρία, είχε πεί,

"Θά κάνω πολλά θαύματα, γιά νά πιστέψει ό κόσμος καί νά σωθεί (νά σώσει δηλαδή τήν ψυχή του),

ΠΡΙΝ ΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΙΝΑ..." .

(Προφανώς εννοεί, τίς φοβερές εκείνες ημέρες τών πολέμων αλλά καί τών μετέπειτα διωγμών τού Αντίχριστου, πού μέ

τόν μυστηριώδη σατανικό αριθμό 666 θά προσπαθήσει νά σφραγίσει καί νά θέσει υπό τήν ιδιοκτησία τού Εωσφόρου όλη

τήν ανθρωπότητα, αρχής γενομένης από τίς συναλλαγές καί τά τρόφιμα σέ παγκόσμια κλίμακα...)

Yiorgosthalassis
XAPA

Postby XAPA » Tue May 05, 2026 5:49 pm

Image

Η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε και μίλησε σε πολλούς ανθρώπους

σε πρόσφατες εποχές

Γέροντας Θαδδαίος Βιτόβνιτσας

Η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε και μίλησε σε πολλούς ανθρώπους σε πρόσφατες εποχές.

Είπε ότι μεσιτεύει στον Υιό της για μας, αλλά εμείς δεν μετανοούμε.

Μας συμβούλευσε σε πολλές περιπτώσεις να μετανοήσουμε, διότι ο καιρός περνάει κι έρχονται δύσκολες μέρες

για τους χριστιανούς.

Μας λέει ότι πρέπει να μετανοήσουμε, έτσι ώστε να μην έχουμε την ίδια τύχη με εκείνους που απομακρύνθηκαν από τον Θεό.

Οι Άγιοι Πατέρες λένε ότι η γη προσέφερε το σπήλαιο για τη γέννηση του Σωτήρα, και η ανθρωπότητα προσέφερε

την Υπεραγία Θεοτόκο.

Και αυτό έγινε προκειμένου ο Κύριος να κατέλθει ανάμεσά μας και να γίνει άνθρωπος για να μας σώσει.

Πήρε πάνω του τη φύση μας για να μπορέσει να τη μεταμορφώσει και να την ανανεώσει.

Και όλοι όσοι είναι εν Χριστώ Ιησού είναι καινή κτίση, νέοι άνθρωποι.

Η ζωή στη γη είναι πολύ μικρή, αφάνταστα μικρή.

Αλλά μας έχουν δοθεί πολλά σ΄αυτή τη μικρή χρονική περίοδο της ζωής μας.

Μας έχουν δοθεί προκειμένου να μπορέσουμε να στραφούμε προς τον Θεό εκ βάθους καρδίας.

Εκείνος είναι ο Ένας που μπορεί να μεταμορφώσει και να αναστήσει τις ψυχές μας.

Οι χριστιανοί είμαστε πράγματι πολύ τυχεροί που έχουμε την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει για μας

ενώπιον του θρόνου του Θεού..

πηγή: apantaortodoxias
XAPA

Postby XAPA » Tue May 05, 2026 5:52 pm

Image

«ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΑΣ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ» - Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΟΥ

ΜΕ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΓΙΑ

Ήταν καρδιά του καλοκαιριού .

Συμμαζεύτηκα στο σπιτάκι μου να αναπαυθώ γιατί το σπίτι μου είχε πολύ δουλειά.

Την νύκτα εν πνεύματι βρέθηκα σ΄ ένα υπέρκαλλον κόσμον ολόφωτον.

Βρήκα μια θύρα ανοικτή και με μεγάλη προσοχή παρατηρούσα τι άραγε θα έβλεπα σ΄ αυτόν τον παράδοξο κόσμο.

Βλέπω μέσα από την πόρτα δύο ολόλευκα ψηλά παλικάρια κάπου δύο μέτρα.

Ενώ ήταν ανοικτή η διάβασις με την έκλεισαν με την ολόφωτη κορμοστασιά τους.

Μέχρις εδώ μου είπαν, μη προχωράς άλλο, εδώ είναι ο θάλαμος της Αγίας Θεοδότης.

Πρόλαβα όμως και είδα την πάγκαλο μακαριότητά της.

Ήταν μια λεβεντόκορμη αγία παρθένος στα ολόλευκα ντυμένη, ευφραινομένη σε ένα κατάλευκο μεγάλο σιδερένιο κρεβάτι

και γύρω της ήταν επτά μικρά και μεγάλα αγγελούδια.

Τί χαρά και τί μακαριότης. Ο θάλαμος θα ήταν περίπου 5 χ 5, οι δε τοίχοι του έλαμπαν σαν λάμπες φθορίου.

Μακαριότητα και πάλι μακαριότητα είπα. Μετάνιωσα που ξύπνησα. Αχ γιατί να ξυπνήσω ! Τί καλά που ήμουν εκεί !

Το πρωί τρέχω στην εκκλησία μου, ανοίγω στα γρήγορα τα μηναία του Ιουλίου και διαβάζω στο Συναξαριστή

μνήμες Αγίων της ημέρας. Βλέπω με θαυμασμό. τη αυτή ημέρα μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Θεοδότης (29 Ιουλίου).

Η χαρά μου δεν περιγράφεται που η Θεία Χάρις με αξίωσε να γνωρίσω μια άγνωστη για εμένα Αγία,

αλλά και την μακαριότητα αυτής και πάντων των Αγίων……..

Δι΄ αυτό ας κάνουμε υπομονή στις δοκιμασίες της ζωής.

Ας περιφρονήσουμε τα πρόσκαιρα και φθαρτά αγαθά, και ας έχουμε βεβαίαν την ελπίδα στην κληρονομία

των μελλόντων αγαθών, τα οποία μάτι δεν γνώρισε και αυτί δεν άκουσε στον παρόντα κόσμο.

ΠΗΓΗ : ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΝΑΡΕΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ, «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑ», Τευχ. 38-39, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1990, σ. 109 κ.ε.

diakonima
XAPA

Postby XAPA » Tue May 05, 2026 6:03 pm

Image

ΘΑ ΕΡΘΕΙ, ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΈΡΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ

ΤΟ ‘’ΓΙΑΤΙ’’ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ

Μην νομίσεις πως υπάρχει άνθρωπος που δεν ζορίζεται.

Μην νομίσεις πως υπάρχει άνθρωπος που δεν αγωνιά για κάτι.

Όλοι και με κάτι συνεχώς παλεύουνε. Όλοι, υπάρχει κάτι, που βαθιά φοβούνται.

Αν δεν δοκιμαστείς μέσα στο καμίνι της φωτιάς, δεν θα λάμψει το χρυσάφι μέσα σου.

Και αν δεν περάσεις από την προσωπική σου Έρημο, μην περιμένεις το Πνεύμα σου να δυναμώσει.

Μην ξοδεύεις χρόνο στο να σκέφτεσαι ‘’γιατί’’, και ‘’πως’’ και ‘’τι θα γινόταν εάν’’.

Πάλεψε.

Πάλεψε με συνέπεια.

Άντεξε.

Άντεξε για όσο χρειαστεί και για όσο ο Θεός το επιτρέψει.

‘’…Όν αγαπά, παιδεύει Κύριος…’’.

Όχι από βίτσιο. Όχι από εμπάθεια. Όχι από χαιρεκακία…

Θα έρθει η ώρα. Στο υπόσχομαι αυτό…

Θα έρθει η ώρα, που θα καταλάβεις ‘’το γιατί…’’

Μπορεί να αργήσει… Μπορεί να είναι κοντά στο τέλος…

Αλλά θα έρθει. Πάντα έρχεται….

Θα έρθει, ώρα που θα βγεις από την Μεγάλη Έρημο και τότε θα καταλάβεις το ‘’γιατί’’ έπρεπε να την περάσεις.

Χριστός Ανέστη!

Ψυχολόγος Ελευθεριάδης Ελευθέριος

simeiakairwn.
XAPA

Postby XAPA » Tue May 05, 2026 6:12 pm

Image

Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας και οι σημαίες Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου!

Ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας, τοῦ ὁποίου τὴ μνήμη τιμᾶ ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στὶς 30 Νοεμβρίου,

καταγόταν ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς Γαλιλαίας. Ἦταν ψαρὰς στὴ λίμνη Τιβεριάδα καὶ ἦταν ὁ πρῶτος ἄνθρωπος

τὸν ὁποῖο ὁ Χριστὸς κάλεσε νὰ γίνει μαθητής του, ἐξ οὗ καὶ ὀνομάστηκε «Πρωτόκλητος».

Μετὰ τὸ πολύχρονο ἀποστολικό του ἔργο, τοῦ ὁποίου σταθμὸς ὑπῆρξε καὶ ἡ ἀρχαία πόλη τοῦ Βυζαντίου, ὅπου ἵδρυσε

καὶ τὴν πρώτη ἐκκλησία, μαρτύρησε στὴν Πάτρα σὲ μία περίοδο ὅπου ὡς τοπικὸς ἄρχοντας ἀναφέρεται κάποιος ὀνόματι Λέσβιος

τὸν ὁποῖο διαδέχθηκε ὁ Αἰγεάτης, πιθανολογεῖται ὅτι ἦταν ἡ ἐποχὴ τοῦ διωγμοῦ τοῦ Νέρωνα, ἀλλὰ εἶναι δύσκολο νὰ ἐπιβεβαιωθεῖ.

Οἱ δήμιοί του μαρτυρίου τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέα ἀποφάσισαν νὰ τὸν θανατώσουν σὲ σταυρὸ σὲ σχῆμα Χ, ὡς εἰρωνεία

στὸ σταυρικὸ θάνατο καὶ τὴν Ἀνάσταση τοῦ θεανθρώπου Χριστοῦ τὸν ὁποῖο κήρυττε.

Αὐτὸ ὅμως ποὺ οἱ δήμιοι ἐκεῖνοι δὲν μποροῦσαν νὰ γνωρίζουν, εἶναι ὅτι ὁ σταυρὸς τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, τὸ περίφημο «Χ»,

θὰ ἀναρτιόταν περήφανα, αἰῶνες μετά, ὡς σημαία μεγάλων χριστιανικῶν ἐθνῶν τῆς Εὐρώπης, ὅπως εἶναι ἡ Σκωτία

καὶ ἡ Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα εἶναι γνωστὸ ὅτι ἡ σημαία τῆς Σκωτίας, μὲ τὸ ἄσπρο Χ σὲ μπλὲ φόντο εἶναι ὁ σταυρὸς τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα.

Αὐτὸ ἔχει προκύψει ὡς ἑξῆς:…

Τὸ 345 μΧ, ὁ Ἅγιος Ρέγουλος, ἐπίσκοπός της Πάτρας, γιὰ ἀδιευκρίνιστους λόγους, ἔφυγε ἀπὸ ἐκεῖ καὶ μετέβη στὴ μακρυνὴ

βόρεια χώρα τῶν βάρβαρων Πικτῶν.

Μαζί του, σύμφωνα μὲ τὴν παράδοση, μετέφερε καὶ ἕνα τεμάχιο τῶν λειψάνων τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα.

Ἔτσι ὅταν ἔφθασε ἐκεῖ, στὴν σημερινὴ Σκωτία, κήρυξε τὸ Χρστιανισμὸ καὶ οἱ Πίκτες ποὺ πίστεψαν ἔκαναν τὸν Ἅγιο Ἀνδρέα

προστάτη καὶ πολιοῦχο τοὺς Ἅγιο. Ὁ Χριστιανισμὸς ὅμως στὴν Σκωτία ἄργησε νὰ ἑδραιωθεῖ, αὐτὸ ἔγινε μὲ τὸν Ἅγιο Κολούμπα,

ὁ ὁποῖος ἔδρασε στὴν Σκωτία καὶ τὴ Βόρειο Ἰρλανδία τὸν 6ο αἰώνα μΧ.

Οἱ Σκωτσέζοι ὅμως κράτησαν τὸν Ἅγιο Ἀνδρέα ὡς ἐθνικὸ προστάτη τοὺς ἅγιο, καὶ ἔβαλαν τὸ σύμβολό του στὴ σημαία τους.

Ἔτσι, ὅταν πολλοὺς αἰῶνες ἀργότερα, τὰ βασίλεια τῆς Σκωτίας καὶ τῆς Ἀγγλίας ἑνώθηκαν στὸ Ἡνωμένο Βασίλειο,

ἑνώθηκαν καὶ οἱ σημαῖες τους.

Πάνω στὸ σκωτσέζικο μπλὲ φόντο τοποθετήθηκαν μαζὶ τὸ «Χ» τοῦ ἀποστόλου Ἀνδρέα καὶ ὁ κόκκινος σταυρὸς

τοῦ Ἁγίου Γεωργίου τῆς Ἀγγλίας. Ἔτσι προέκυψε τὸ γνωστὸ σήμερα Union Jack, ἡ σημαία τῆς Μεγάλης Βρετανίας.

Κατὰ τὸ Μεσαίωνα, στὴν Σκωτία τὰ λείψανα τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα φυλάσσονταν στὴν πόλη Σαὶντ Ἀντριους,

ὅπου βρισκόταν καὶ ὁμώνυμος μεγάλος καθεδρικὸς ναός. Κατὰ τὰ χρόνια της Σκωτσέζικης Μεταρρύθμισης

ὁ ναὸς ἐγκαταλείφθηκε καὶ ἐρημώθηκε καὶ ἔτσι σήμερα μένουν μόνο κάποια ἐρείπια.

Σήμερα στὸ Ἐδιμβοῦργο ὑπάρχει ἡ ὀρθόδοξη κοινότητα τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, ἡ ὁποία ἀνήκει στὴν Ἀρχιεπισκοπὴ Θυατείρων

καὶ Μεγάλης Βρετανίας, ποὺ ὑπάγεται στὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινούπολης.

Κάθε 30 Νοέμβριου, ἐξάλλου, στὴ μνήμη τοῦ ἱδρυτῆ Ἁγίου Ἀνδρέα ἑορτάζεται στὸ Φανάρι ἡ θρονικὴ ἑορτὴ τοῦ Οἰκουμενικοῦ

Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

ΠΗΓΗ

orthodoxia-ellhnismos
XAPA

Postby XAPA » Tue May 05, 2026 6:38 pm

Image

Λόγια της Οσίας γερόντισσας Σοφίας της Κλεισούρας όπως τα μνημονεύουν

οι μαθητές της

Η μνήμη της Οσία Σοφίας της Κλεισούρας τιμάται στις 6 Μαϊου

«Ἐγὼ θὰ φύγω, ἀλλὰ νὰ ξέρετε· ἡ λαιμαργία θὰ χάσει τὸν κόσμον, ἡ λαιμαργία

καὶ ἡ ὑπερηφάνεια…».

Πνευματικά λόγια, γεμάτα με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος από την ασκήτρια της Κλεισούρας Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου,

…μία λαϊκή ασκήτρια, παράδειγμα για όλους μας.

«Καμμία φορὰ ὁ κόσμος ἀγριεύει, καὶ ὅταν ἔχει καὶ ὅταν δὲν ἔχει. Ὅταν δὲν ἔχει, ἀγριεύει χειρότερα».

«Ποτὲ μὴν πεῖτε ὅτι εἶμαι ἐγὼ καὶ περιφανεύεστε, καὶ σηκώνετε τὸ κεφάλι ψηλά.

Γιατὶ θά ‘ρθεῖ μία ὥρα ποὺ θὰ χτυπήσει, θὰ σὲ ἀνεβάσει πάνω στὸ λευκάδι – βγαίναμε ἔξω καὶ μᾶς ἔδειχνε τὸ λευκάδι –

καὶ μετὰ θὰ σὲ πετάξει κάτω, στὴ ρίζα».

«Θὰ μιλᾶς σὲ ὅλον τὸν κόσμο. Καὶ σ’ ἕνα μικρὸ παιδάκι θὰ μιλᾶς· θὰ τὸ λὲς καλημέρα.

Κι αὐτὸ εἶναι σπλάχνο τοῦ Θεοῦ. Ἄσε ποὺ εἶναι μικρό. Γέννημα θρέμμα τοῦ Θεοῦ εἶναι».

«Ἡ περηφάνεια δὲν εἶναι ζωή. Σκαλιὰ κάνει ὁ Θεός. Ἀλλὰ ποιός τὰ ξέρει τὰ σκαλιά;

Σὲ ἀνεβάζει καὶ ὕστερα σὲ κατεβάζει».

«Ἐγὼ εἶμαι πολλὰ ἁμαρτωλή. Πῶς θὰ ἀξιωθῶ νὰ δῶ τὸ πρόσωπο τοῦ Θεοῦ;»

«Ἐλᾶτε ὅλοι, μικροὶ μεγάλοι, ἐλᾶτε στὴν Παναγία· ἂν ἀγαπᾶτε, ἐλάτε στὴν Παναγία».

«Ἄχ, ἂν κάνουμε ἕνα καλό, λέμε κάναμε ἕναν καλόν.

Μὲ ποιά δύναμη κάναμε τὸ καλό; Μὲ τὴν δύναμη τοῦ Θεοῦ· ἔδωσέ σε ὁ Θεὸς εὐλογία καὶ ἔκανες τὸ καλό».

«Μικροὶ μεγάλοι νὰ ἔρθουν στὴν μετάνοια, νὰ μετανοοῦν. Νὰ γνωρίζουν ὅτι ὁ Θεὸς εἶναι ἐπάνω.

Αὐτοὶ δὲν τὸ γνωρίζουν, σὰν τὰ ἄλογα ζῶα τρῶνε τὴν Παρασκευή.

Παρακαλῶ τὸν Θεὸ νὰ μετανοοῦν, αὐτοὶ δὲν μετανοοῦν».

«Σᾶς παρακαλῶ, ὅποιος κάνει ὑπομονή, χαρὰ σ’ αὐτόν. Ὅποιος κάνει ὑπομονή, σὰν τὸν ἥλιο θὰ λάμψει.

Πολλὴ ὑπομονὴ νὰ κάνετε».

«Τὸ στόμα τὸ χρυσὸ ἐμίλησε καὶ εἶπε: Οἱ πεθεράδες νὰ σκεπάζουν, οἱ γεροντάδες νὰ σκεπάζουν.

Οἱ νέοι νὰ φυλάγουν τὰ λόγια του Θεοῦ· τριαντάφυλλα στὸ στόμα, χρυσὸ κρασάκι στὸ στόμα (=ἡ Θεία Κοινωνία),

νὰ εἶναι πάντα μὲ τὸν Θεόν.»

«Καὶ οἱ νέοι νὰ βάλουν στὸ νοῦ τους τὰ παντάψηλα τοῦ Θεοῦ λόγια.

Τὰ λόγια τοῦ Θεοῦ σὰν τριαντάφυλλα νὰ εἶναι μέσα εἰς τὴν καρδίαν».

«Τὸ στόμα νὰ γίνει βασιλικὸς καὶ τριαντάφυλλον».

«Ἐγὼ χορτάτη εἶμαι ἀπ’ ὅλα· μόνον θυμίαμα δὲν χορταίνω, καντήλια, –πῶς νὰ στὸ πῶ;– κεριὰ δὲν χορταίνω».

«Ὅταν δίνετε νὰ μὴ λέτε ἔδωσα, ἔχασα, τάισα.

Ὁ Θεὸς σᾶς ἔδωσε τὰ ὑπάρχοντα, ὁ Θεὸς ἔδωσε εὐλογία, γιὰ νὰ δίνετε· ὅταν ἔρχονται ἀπὸ μακριά,

νὰ φιλοξενεῖτε καὶ νὰ τὰ δίνετε ὅλα».

«Δῶσε στοὺς φτωχούς. Ἐμεῖς εἴμαστε ἀχόρταγοι, ἀνόητοι, βλάσφημοι, λαίμαργοι».

«Ἐγὼ θὰ φύγω, ἀλλὰ νὰ ξέρετε· ἡ λαιμαργία θὰ χάσει τὸν κόσμον, ἡ λαιμαργία καὶ ἡ ὑπερηφάνεια».

«Ὁ Θεὸς περιμένει, περιμένει».

«Ἡ Παναγία κλαίει, κάθε μέρα κλαίει. Λέει στὸν Υἱόν της: «Υἱέ μου καὶ Θεέ μου, δῶσε στὸν κόσμον σοφία.

Συγχώρησε τὸν κόσμον.» Παναγία μου, προσκυνῶ τὴν χάρη σου.

Ὁ Κύριος λέει: Ἐγὼ κατέβηκα, σταυρώθηκα, καρφώθηκα καὶ αὐτοὶ δὲν πιστεύουν.»

Ἀναμένει ὁ Θεός, ἀναμένει. Κάνει ὑπομονή».

«Πολλὰ ὑπομονήν· πολλὰ ὑπομονήν.

«Τὰ μάτια κλειστά, τὸ στόμα κλειστό, τὰ αὐτιὰ κλειστά, γιὰ νὰ κερδίσουμε.

Ὁ κόσμος τί κάνει, τί εἶδες, τί ξέρεις;

Δὲν εἶδα τίποτα, δὲν ξέρω, χαπὰρ κι ἔχω (=δὲν ἔχω χαμπέρι, δὲν παίρνω εἴδηση).

Δὲν ἀκούω, δὲν βλέπω».

«Μυρίζω χῶμα, τὸ χῶμα μᾶς ἔπλασε, στὸ χῶμα θὰ πᾶμε. Ἐλᾶτε ἐσεῖς ποὺ εἶστε καλοί, θὰ ἁγιάσετε τὸ χῶμα».

«Τὸ καλὸν τὸ σῶμα θὰ ἁγιάσετε τὸ χῶμα, τὸ σῶμα τὸ κακὸν θὰ βρωμίσει τὸ χῶμα.

Νὰ μετανοήσετε, νὰ πάρετε τὸν δρόμο τοῦ Θεοῦ».

«Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ κάνει σοφὸν τὸν ἄνθρωπο.

Ποιός εἶναι ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ;

Ὄχι νὰ φοβᾶσαι τὸν Θεό, ἀλλὰ νὰ φοβᾶσαι νὰ μὴν στενοχωρήσεις τὸν ἄλλο,

νὰ μὴν τὸν βλάψεις, νὰ μὴν τὸν ἀδικήσεις, νὰ μὴν τὸν κατηγορήσεις. Αὐτὴ εἶναι ἡ σοφία.

Ὕστερα τὰ ἄλλα, γιὰ νὰ ζήσεις, σὲ φωτίζει ὁ Θεὸς τί νὰ κάνεις».

«Ἅμα τὰ πράγματα τὰ ἀφήκεις στὸν Θεό, ἔρχονται μονάχα.

Μὴν προσπαθεῖς νὰ βγάλεις, ἅμα δὲν σὲ δώσει ὁ Θεός. Ὅσο τρέχεις, τόσο λίγο βγάζεις (=κερδίζεις)».

«Νὰ σκεπάζετε, νὰ σᾶς σκεπάζει ὁ Θεός».

«Τὸ σίδερο πῶς τὸ βάζουν στὴν φωτιὰ ἐπάνω, καὶ κοπανοῦνε. Καὶ κοπανίζουνε καὶ τὸ βάζουν στὴν φωτιά.

Καὶ κοπανοῦνε καὶ πάλι τὸ βάζουνε στὴν φωτιά. Ἐμεῖς σὰν τὸ σίδερο πρέπει νὰ εἴμαστε».

«Ἂν κάποιος θυμώσει, νὰ πάει ἀμέσως νὰ μιλήσει, νὰ λέει δῶσε μου ἕνα κάτι, καὶ νὰ μιλήσει.

Θυμὸν νὰ μὴν κρατοῦμε. Ὁ θυμὸς εἶναι κακὸν πράγμα.

Ὅποιος εἶναι θυμωμένος καὶ ἀντίδωρο δὲν πρέπει νὰ παίρνει».

«Νὰ μὴν κάνετε χρέη, νὰ εἶστε ἐλεύθεροι, ἡ ψυχὴ νὰ φύγει ἀπάνω».

«Τὴν Κυριακὴ νὰ μὴν κάνεις οὔτε πίττες οὔτε τίποτα, μόνο τὶς πιὸ ἀναγκαῖες δουλειές.

Ἡ Κυριακὴ εἶναι μέρα τοῦ Θεοῦ. Κυριακὴ νὰ μὴ δουλεύετε. Ὅποιος δουλεύει τὴν Κυριακὴ εἶναι κλέφτης.

Τὰ χέρια του λερώνει, ὅπως οἱ κλέφτες. Τὴν Δευτέρα νὰ κάνετε καλωσύνες».

«Πολλὰ λόγια νὰ μὴ λέτε, λίγα καὶ εὐλογημένα.

Νὰ ἀγαπᾶτε τὸν Θεὸν καὶ ἡ καρδία σας νὰ λάμπει ὡσὰν τὸν ἥλιον».

Ἀπὸ τὸ βιβλίο: «Σοφία, ἡ ἀσκήτισσα τῆς Παναγίας» ἐκδ. Ἱ. Μ. Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου Κλεισούρας. (Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία).

simeiakairwn
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ