Ωφέλιμες Διδαχές

Λόγοι, διδαχές και παραινέσεις των Αγίων της Ορθοδοξίας μας προς διόρθωση της πορείας του βίου μας.

Moderator: inanm7

Re: Ωφέλιμες Διδαχές

Unread postby XAPA » Sun Oct 04, 2026 3:16 pm

Image

ΜΙΑ ΡΩΓΜΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ…

Βλέπεις ανθρώπους με πάθη και αμαρτίες, λάθη και σφάλματα

και μόλις λίγο στραφούν στο Χριστό γεύονται μεγάλες χαρές πνευματικές.

Κι άλλοι, χρόνια από παιδιά ίσως στο χώρο της εκκλησίας,

και η ζωή τους άγευστη και άχρωμη από την εμπειρία του Θεού

και την γλυκύτητα της Χάριτος.

Τότε μοιραία μέσα σου γεννιούνται ερωτήματα, «μα γιατί; τι φταίει άραγε;».

Την απάντηση την πήρα μια όμορφη νύχτα σε ένα κελί του Αγίου Όρους.

«Γέροντα…», ρώτησα, «μα γιατί ο Θεός χαριτώνει ανθρώπους που δεν είναι και τόσο ασκητικοί και απαθείς

και άλλους με πολύ αγώνα και κόπο πνευματικό τους αφήνει χρόνια στην πάλη;

Μα γιατί ευλογημένε, αυτοί αισθάνονται αυτάρκεις.

Αισθάνονται ότι τα κάνουν όλα σωστά και τέλεια.

Η μεγαλύτερη αμαρτία τους είναι η «αρετή» τους …

Κανόνες, νόμοι, φόβοι, ενοχές, πρέπει, εμμονές, διατήρηση πάση θυσία της εικόνας και του προφίλ μας,

αυτοδικαιωτισμός και αισθήματα πνευματικών κατορθωμάτων,

δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο Θεό να έρθει.

Έχουν φτιάξει ένα συμπαγές οχυρό του “εγώ”.

Ο Θεός θέλει χώρο για να έρθει, ζητάει μια ρωγμή το Φως,

για να διώξει το σκοτάδι…».

Οι άνθρωποι της Χάριτος είναι ραγισμένοι…

inpantanassis
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Oct 04, 2026 3:17 pm

Image

Ὁ φθισικὸς Βασίλης

(ἀπὸ τὴ ζωὴ τοῦ ἁγίου Ἰωσὴφ τοῦ Ἡσυχαστοῦ)

Ἐξερράγη σὰν ἡφαίστειο ὁ πατέρας σὰν ἄκουσε ἀπὸ τὰ χείλη τῆς γυναίκας του τὸ μαντάτο.

Ὁ Βασίλης του, τὸ μονάκριβό τους παιδὶ δὲν θὰ γυρνοῦσε ξανὰ στὸ σπίτι.

Εἶπε πὼς θὰ πάει μιὰ βόλτα στὸ Ἅγιον Ὄρος, ὅπως ἔκανε συχνὰ τὰ τελευταῖα χρόνια.

Ὅταν ἔφυγε καὶ πῆγε τὸ ἑπόμενο πρωὶ ἡ μάνα νὰ συγυρίσει τὸ δωμάτιο,

βρῆκε ἕναν φάκελο στὸ προσκεφάλι τοῦ κρεβατιοῦ.

Μέσα εἶχε ἕνα λιτὸ σημείωμα:

«Ἀγαπημένοι μου γονεῖς, φεύγω γιὰ πάντα. Πάω νὰ μονάσω.

Θὰ προσεύχομαι γιὰ σᾶς. Ἡ Παναγία μητέρα μας νὰ σᾶς σκεπάζει. Βασίλης».

«Ἐσύ! Ἐσύ! Τὰ ἤξερες ὅλα καὶ μοῦ τὸ ἔκρυβες!» οὔρλιαζε ὁ πατέρας.

«Τί θὰ κάνουμε τώρα, μοῦ λές; Ποιός θὰ μᾶς γηροκομήσει;

Ἐμεῖς τὸν πήραμε ἀπὸ τὸ ὀρφανοτροφεῖο γιὰ νὰ μὴν πεθάνουμε στὴν ψάθα στὰ γεράματα. Νὰ ἔχουμε ἕνα χέρι!».

Εἶπε, εἶπε καὶ τί δὲν εἶπε. Ὕστερα ἔβαλε σὲ ἐφαρμογὴ τὸ σχέδιο ἐπιστροφῆς τοῦ «ἀσώτου».

Πῆρε τὸ ὑπεραστικὸ λεωφορεῖο, πῆγε στὴν Οὐρανούπολη κι ἀπὸ κεῖ κατευθείαν στὴ συνοδεία ποὺ σύχναζε

τὸν τελευταῖο καιρὸ ὁ Βασίλης.

Ἀνήμπορος ἐκεῖνος νὰ ἀντισταθεῖ στὸν φουρτουνιασμένο πατέρα, τὸν ἀκολούθησε χωρὶς ἀντίρρηση.

Δὲν πέρασε, ὅμως, πολὺς καιρὸς καὶ ὁ Βασίλης παρουσίασε κάτι παράξενα συμπτώματα.

Οἱ ἐξετάσεις ἔδειξαν πὼς πάσχει ἀπὸ φυματίωση.

Ἦταν ἀκόμα ὁ καιρὸς ποὺ δὲν εἶχε βρεθεῖ φάρμακο κι οἱ φθισικοὶ ἦταν ἐπικίνδυνοι γιὰ τὴ δημόσια ὑγεία.

«Νὰ πᾶς στὸ Ἅγιο Ὄρος, νὰ γίνεις μοναχός, ἀφοῦ τὸ θέλεις»

τοῦ εἶπε κατάμουτρα ὁ πατέρας καὶ τὸν ἔδιωξε ἀπὸ τὸ σπίτι.

Μάζεψε τὰ κομμάτια του ὁ Βασίλης καὶ γύρισε στὸ κελλὶ τοῦ γέροντα.

«Τί; Φθισικός;» τὸν ρώτησε ἔντρομος ἐκεῖνος.

«Καὶ γιατί ἦρθες ἐδῶ; Γιὰ νὰ μᾶς κολλήσεις; Μπρός! Φύγε ἀπὸ δῶ!»

«Γέροντα, δὲν θέλω νὰ μείνω μαζί σας. Σὲ μιὰ ἀπόμερη γωνιὰ θὰ ζῶ, μακριὰ ἀπὸ σᾶς.

Ἕνα ξεροκόμματο θέλω κι ἂς πεθάνω ἐκεῖ. Μόνο καλόγερο νὰ μὲ κάνετε. Τίποτα ἄλλο δὲν θέλω».

Στάθηκε ἀδύνατο, ὅμως, νὰ τὸν μεταπείσει.

Τώρα ὁ Βασίλης δὲν εἶχε ποῦ νὰ πάει. Περπατοῦσε, περπατοῦσε ὥσπου ἀπόκαμε κι ἔκατσε σὲ μιὰ πέτρα κι ἔκλαιγε.

Ἐκεῖ τὸν βρῆκε ἀπελπισμένο καὶ κλαμένο ὁ ἅγιος Ἰωσὴφ ὁ Ἡσυχαστής.

«Γέροντα, δὲν φοβᾶσαι μὴ μᾶς κολλήσει;»

τοῦ εἶπαν ἰδιαιτέρως οἱ ὑποτακτικοί του σὰν ἔμαθαν τὴν ἀπόφασή του νὰ τὸν φέρει στὴν καλύβα τους.

«Ἐγὼ θὰ τὸν περιποιηθῶ! Ἐσεῖς μὴ φοβᾶστε» τοὺς εἶπε ἐκεῖνος, μὰ δὲν τοὺς καθησύχασε.

Πράγματι, ἀπὸ κείνη τὴ μέρα ὁ Γέροντας δὲν ἔλειπε μέρα ἀπὸ τὸ κελλάκι ποὺ τοῦ ἔφτιαξαν παράμερα.

Γυρνοῦσε στὶς καλύβες τριγύρω καὶ ζητοῦσε συκαλάκια, ἐλίτσες, σταφίδες καὶ κάνα παξιμαδάκι γιὰ τὸν ἄρρωστο ὑποτακτικό του.

Πέρασαν ἔτσι, ἕξι μῆνες. «Μακάρι νὰ μὲ κολλήσει τὴν ἁγία ἀρρώστια» ἔλεγε στοὺς τρομοκρατημένους μοναχοὺς ὁ Γέροντας.

«Λιώνεις σιγά-σιγὰ καὶ προλαβαίνεις νὰ ἑτοιμαστεῖς».

Πράγματι, ἔλιωνε σιγὰ καὶ σταθερὰ ὁ Βασίλης. Ὥσπου ὁ Γέροντας εἶδε πὼς τὸ τέλος πλησιάζει.

«Πάτερ Ἀρσένιε, ἑτοιμάσου νὰ κάμουμε μεγαλόσχημο τὸν Βασίλειο, προτοῦ μᾶς φύγει».

Μὲ κόπο τὸν κουβάλησε στὴν ἐκκλησιά.

Οἱ μοναχοὶ κάθονταν ἀπὸ μακριὰ καὶ παρακολουθοῦσαν τὸν ἀδελφὸ Βασίλειο ποὺ λαμποκοποῦσε τὸ προσωπάκι του.

Ἕνας μόνο δὲν μπῆκε. Καθόταν ἀπέξω κι ἄκουγε τὰ λόγια τῆς ἀκολουθίας.

«Εἴπανε πὼς ἀκόμα καὶ στὴν καμπάνα κολλάει τὸ μικρόβιο!» ἔλεγε φοβισμένος.

Σὰν τέλειωσε ἡ ἀκολουθία, πῆρε ἀγκαλιὰ τὸν πατέρα Βασίλειο ὁ Γέροντας καὶ τὸν ἀπίθωσε στὸ κρεβατάκι του.

«Σὲ δύο-τρεῖς ὧρες θὰ ξανάρθω» τοῦ εἶπε. «Ἐσὺ λέγε τὴν εὐχή».

Ἔλαμψε τὸ πρόσωπο τοῦ μεγαλόσχημου μοναχοῦ Βασιλείου.

Σὲ τρεῖς ὧρες γύρισε. Τὸν βρῆκε μὲ τὰ μάτια κλειστά. Ἀπόκαμε κι ἐκοιμήθηκε, σκέφτηκε.

«Κοιμήθηκες, παιδί μου;» τὸν ρώτησε. Καμία ἀπόκριση. Τὸν σκούντηξε. Τίποτα.

Ὁ ἀδελφὸς Βασίλειος μὲ τὸ ἀγγελικὸ σχῆμα πῆγε κατευθείαν στὸν Οὐρανό.

Τὸν ἑτοίμασε μόνος του κι ὅλο ἔλεγε: «Ἄχ, Παναγία μου, μακάρι νὰ κολλήσω!».

Ὕστερα πῆρε ὅλα του τὰ πράγματα, τὰ ἔκανε ἕνα κουβάρι καὶ τοὺς ἔβαλε φωτιά, μακριὰ ἀπὸ τὴν καλύβη.

Δὲν ἤθελε νὰ βάλει ἄλλον πειρασμὸ στὰ καλογέρια του.

Ἔκαναν τὴν ἐξόδιο ἀκολουθία, ἔγινε καὶ ἡ ταφὴ κι ὕστερα κεράστηκαν ὅλοι λουκούμια κι ἔλεγαν «Χριστὸς Ἀνέστη!».

Ὁ Γέροντας πολὺ χαιρόταν ποὺ ἡ Παναγιὰ πῆρε τὸ καλογέρι του ἀμέσως μετὰ τὴν κουρά.

Τρεῖς μέρες μετὰ ἦρθε ὁ π. Βασίλειος στὸν ὕπνο του.

«Γέροντα, σ’ εὐχαριστῶ» τοῦ ἔλεγε καὶ τὸν ἀγκάλιαζε.

«Μὲ ἔκανες στρατηγό, γεμάτο παράσημα!»

Απόσπασμα από το βιβλίο «Γεροντικό Σύγχρονων Αγίων» των εκδόσεων Έαρ, με 250 περιστατικά από τους βίους και τις διδαχές των:

Αγίου Αθανασίου Χαμακιώτη | Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου | Αγίου Ανθίμου της Χίου Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη | Αγίας Γαβριηλίας της ιεραποστόλου | Αγίου Γερασίμου του υμνογράφου | Αγίου Γερβασίου των Πατρών | Αγίου Γεωργίου της Δράμας | Αγίου Δημητρίου Γκαγκαστάθη | Αγίου Ευμενίου Σαριδάκη | Αγίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη | Αγίου Ιακώβου της Εύβοιας | Αγίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη | Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή | Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης | Αγίου Νικηφόρου του λεπρού | Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη | Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη | Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας | Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ | Αγίου Τύχωνος του Αγιορείτη | Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτη | Αγίου Χρυσοστόμου του ιεραποστόλου.

anastasiosk.blogspot
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Oct 04, 2026 3:21 pm

Image

ΈΝΑΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ:

“ΚΥΡΙΕ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΛΙΨΕΙΣ; ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΜΕΝΑ;”

Στο τέλος, πρέπει να καταλάβετε ότι η γήινη ζωή μας δεν είναι θέρετρο, αλλά νοσοκομείο.

Και το καθήκον της δεν είναι ότι παίρνουμε εδώ όλες τις ευλογίες και τις απολαύσεις, αλλά σε αυτή εδώ, στη γη,

καταλαβαίνουμε τουλάχιστον λίγο, ότι είμαστε θνητοί, ότι υπάρχει αιωνιότητα, και στράφηκε προς τον Θεό.

Διότι, όπως γράφει ο απόστολος Παύλος,

«δεν έχουμε εδώ συνεχή πόλη, αλλά αναζητούμε το μέλλουσα»(Εβρ. 13: 14).

Αυτό, τουλάχιστον λίγο, και εξακολουθεί να θυμίζει τη Ρωσία.

Γι’ αυτό έχουμε δυσκολίες.

Ένας ασκητής με δάκρυα προσευχόταν στον Θεό:

“Κύριε, γιατί δεν έχω θλίψεις;

Τι είσαι θυμωμένος με εμένα ; ”

Alexey Ilyich Osipov

apantaortodoxias
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Oct 04, 2026 3:59 pm

Image

Ὁ Γέροντας βοηθοῦσε στό νά τελειώνουν οἱ δικογραφίες

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Τσόλα, Ἀρεοπαγίτου ε.τ.

Το 1989-1991 ὑπηρετοῦσα στήν Πάτρα ὡς πρωτοδίκης καί σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο πήγαινα στο Μοναστήρι.

Κάθε φορά πού ἔφευγα ὁ Γέροντας Ιάκωβος μέ ἀσπαζόταν καί, κοιτάζοντάς με στά μάτια, μέ ἐκεῖνο τό χαριτωμένο,

και ὅλο ἀγάπη βλέμμα, μοῦ ἔλεγε, κρατώντας μου το χέρι.

– Κώστα μου, νά ἔρθεις πάλι το Σάββατο, σε περιμένουμε.

– Γέροντα, τοῦ εἶπα κάποια φορά, έχω πολλή δουλειά, χρεώθηκα πολλές και δύσκολες δικογραφίες

καί δέν θά μπορέσω να ‘ρθῶ.

– Δῶσε μου τά χεράκια σου, Κώστα μου, μοῦ εἶπε μέ τό γλυκό του χαμόγελο, να τα σταυρώσω και να τελειώσουν όλα τά χαρτιά,

πού ἔχεις καί νά ἔρθεις πάλι το Σάββατο στο Μοναστήρι.

Ἦταν Κυριακή ἀπόγευμα καί ήμασταν μέσα στό Ναό, μπροστά ἀπό τήν Ωραία Πύλη. Μου σταύρωσε τα χέρια, λέγοντας:

– Ἅγιέ μου Δαυΐδ βοήθησε νά βγοῦν ὅλα τά χαρτιά, που ἔχει ὁ Κώστας μας, για να μπορέσει νά ἔρθει πάλι

στο Μοναστήρι το Σάββατο.

Και πράγματι καί ἐκεῖνο τό Σαββατοκύριακο καί τά ἄλλα πού ἐπακολούθησαν βρισκόμουν στο Μοναστήρι καί οἱ συνάδελφοί μου

ἀποροῦσαν, πῶς τά καταφέρνω καί πάντα, παρά τήν μεγάλη χρέωση δικογραφιῶν, πού εἴχαμε τότε στό πρωτοδικεῖο,

νά βρίσκω χρόνο για συχνές αποδράσεις από την Πάτρα.

Πῶς νά τούς ἐξηγήσεις ὅτι ἕνας Ἅγιος Γέροντας ἀπό ἕνα Μοναστήρι βοηθάει με τις προσευχές του στό νά διεκπαιρώνονται

γρήγορα και μέ τόν καλύτερο τρόπο οι δικογραφίες!

Ὁ Γέροντας από τότε που τόν γνώρισα και μετά την κοίμησή του ήταν πάντα δίπλα μου, τόν ἔνοιωθα καί πολύ με βοηθούσε

στις δυσκολίες που συναντούσα στήν δικαστική μου καριέρα.

– Γέροντα, τοῦ ἔλεγα, ὅταν βρισκόμουν σέ αδιέξοδα βοήθησέ με, μέχρι ἐδῶ μπορῶ, καὶ Ἐκεῖνος ἔσπευδε και τα κανόνιζε.

Και στίς αίθουσες τῆς Σχολῆς Δικαστικών Λειτουργών, όπου δίδαξα ἐπί εἴκοσι συνεχή χρόνια, ένιωθα έντονα την παρουσία του

κατά την διάρκεια των μαθημάτων καί ἔπαιρνα δύναμη, για να συνεχίσω την προσφορά μου στούς νέους συναδέλφους.

Καί ἡ πατρική αγάπη, πού ἔνιωθα για τούς μαθητές μου στή Σχολή, έργο δικό του ήταν.

Θυμάμαι, πού ἔλεγε, ὅταν πρωτοδίκης ἀκόμα ἐπισκεπτόμουν το Μοναστήρι του, και μέ σύστηνε:

« Ο κύριος Κώστας δεν έχει παιδιά, αλλά έχει πολλά παιδιά».

Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοούσε.

Το βίωσα μετά δεκαετία περίπου καί ἐνῶ ὁ Γέροντας δεν ζούσε, ὅταν άρχισα να κάνω μαθήματα στή Σχολή.

Πολλές φορές άκουσα μαθητές μου, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, να μου λένε:

«Σᾶς αἰσθάνομαι πατέρα μου» καί μέ τήν ἰδιότητα αυτή να μέ κάνουν κοινωνό,

καί πολύ προσωπικών τους ακόμα προβλημάτων…

Image

«Νά νοιώθεις τόν ξένο πόνο»

Τόν Γέροντα τόν ἀγαποῦσα πολύ καί μεγάλος ἦταν ὁ σεβασμός μου στο πρόσωπό του.

Η γνωριμία μαζί Του μοῦ άλλαξε καί μοῦ ομόρφυνε τήν ζωή.

Ὅταν κοιμήθηκε τόν ἔκλαψα σάν νά ἦταν ὁ πραγματικός μου πατέρας.

Μετά μία εβδομάδα περίπου ἀπό τήν κοίμησή του τόν βλέπω στον ύπνο μου.

Ήρθε και κάθισε στό κρεββάτι, δίπλα μου, μοῦ ἔπιασε τό χέρι, όπως συνήθιζε, καί μοῦ χαμογέλασε.

–Γέροντα, τοῦ εἶπα, τώρα που φύγατε ἐμεῖς τί θα κάνουμε χωρίς ἐσᾶς;

– Ἄκουσε, Κώστα μου, τί θά κάνεις,

δύο πράγματα θά κάνεις καί μή στεναχωριέσαι.

Πρῶτον νά νιώθεις τόν ξένο πόνο καί δεύτερον νά κάνεις προσπάθεια, μεγάλη προσπάθεια, Κώστα μου,

να ‘ρθεῖ ἡ Θεία Χάρη πάνω σου και όλα θά πᾶνε καλά.

Τελειώνοντας τήν τελευταία φράση, πού τήν τόνισε ίδιαίτερα, χάθηκε.

Ξύπνησα, καί ἔνιωσα μία ξέχωρη ἀγαλλίαση ἀπό τήν «ἐπίσκεψη».

Αὐτά πού μέ συμβούλευσε να κάνω δέν μοῦ τά εἶχε πεῖ ὅσο ζοῦσε

καί ἀποροῦσα, γιατί ὁ Γέροντας μοῦ τά εἶπε καί τί ἐννοοῦσε νά νοιώθω τον ξένο πόνο».

Γνώριζα, ὅμως, από ὅσα εἶχα ζήσει κοντά του, ὅτι τίποτε δέν ἔλεγε χωρίς λόγο.

Δέν πέρασαν εἴκοσι μέρες από τότε καί ἦρθε στό σπίτι μας, στή Θεσσαλονίκη, μία πονεμένη κυρία,

κάποιας ηλικίας πού είχα γνωρίσει στο Μοναστήρι.

Μᾶς εἶπε ὅτι χρειάζεται νά μείνει στή Θεσσαλονίκη γιά δεκαπέντε ημέρες,

διότι πρέπει νά κάνει κάποιες θεραπείες για ένα πρόβλημα υγείας που άναμετώπιζε.

Το σπίτι μας τότε μικρό, πενήντα πέντε τ.μ, μία κρεββατοκάμαρα, ένα μικρό σαλόνι,

ὅπου καί τό γραφείο μου και μέ κουζίνα.

Ἡ πρώτη ἐντολή τοῦ Γέροντα «νά νοιώθεις τόν ξένο πόνο» ἦλθε στό μυαλό μου.

– Μή στεναχωριέσαι, τῆς εἴπαμε καί ἐγώ καί ἡ σύζυγος, θα φιλοξενηθείς σέ μᾶς.

Τῆς παραχωρήσαμε, παρά τίς ἀντιρρήσεις της, τήν κρεββατοκάμαρα καί ἐμεῖς βολευτήκαμε σέ ἕναν καναπέ στήν κουζίνα.

Περάσαμε ὄμορφα τίς δεκαπέντε αυτές ἡμέρες καί ἡ φιλοξενούμενή μας ἔκτοτε ψάχνει ευκαιρίες,

γιά νά ἐκδηλώσει τήν ἀγάπη καί τήν εὐγνωμοσύνη της.

Γι’ αὐτό ὁ Γέροντας είπε να νοιώθω τόν ξένο πόνο, σκεφτόμουν μετά.

Ο Όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) ~ Ένας σύγχρονος άγιος

iconandlight
XAPA

Unread postby XAPA » Sun Oct 04, 2026 4:04 pm

Image

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ: Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ,

ΣΕ ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ

Να αγαπάτε τον Θεό και να έχετε εμπιστοσύνη στο Θέλημά Του, όχι να καταφεύγετε σε έργα και σε πράξεις του διαβόλου.

Ο δαίμονας δεν γνωρίζει το μέλλον. Σου λέει ό,τι έχεις κάνει.

Η πίστη στον Θεό και η προσευχή σε προφυλάσσουν από όλα τα κακά.

Δεν κατακρίνουμε τους άλλους, όταν παραβαίνουν τον νόμο του Θεού.

Όταν αμαρτάνεις, εξομολογείσαι και προσέχεις πολύ να μην ξαναπέφτεις συνεχώς στα ίδια.

Αυτή είναι η μετάνοια.

Χρειάζεται να προσέχουμε πολύ.

Ο Θεός δεν δίνει ποτέ μεγάλο χάρισμα σε κανέναν άνθρωπο, αν δεν του δοθεί πρώτα μεγάλος πειρασμός.

Ο Θεός θέλει να δει προσπάθεια από τους ανθρώπους, όπως ακριβώς ο δάσκαλος από τους μαθητές του.

Είναι καλύτερα στην εποχή μας να ξέρεις λίγους και να μιλάς σε λίγους.

Η ζωή μας είναι ένα πέλαγος με μπουνάτσες και φουρτούνες. Πολλές οι θλίψεις και οι πειρασμοί.

Μη θέλετε μόνο τη χαρά. Οι Άγιοι πέρασαν από καμίνι. «Πας πυρί αλισθήσεται» (Κατά Μάρκον, Θ΄, 49).

Ο καθένας θα ψηθεί στη φωτιά, για να μπει στον Παράδεισο.

Όταν πας στον φούρνο, ζητάς ψημένο ψωμί και όχι ζυμάρι.

Το ίδιο και στον Παράδεισο, ανεβαίνει ο «ψημένος» άνθρωπος.

Για τους πονηρούς λογισμούς, όταν ήταν ήδη 80 χρονών, έλεγε: Κι εγώ, παιδί μου, τους έχω σ’ αυτήν εδώ την ηλικία.

Αλλά να τους αποδιώχνεις, να μην κάνεις συγκατάθεση.

Καμιά φορά σ’ ευχαριστούν στη σκέψη σου. Αλλά κι αυτό είναι ένα είδος συγκατάθεσης, μια μικρή αμαρτία.

Ο λογισμός, όταν τον δεχτεί ο άνθρωπος, είναι μετά πολύ εύκολο, σαν βρεθεί η ευκαιρία, να γίνει πράξη.

Ο πόλεμος δεν σταματά σ’ αυτή τη ζωή, γι’ αυτό δεν μπορεί ο χριστιανός να λέει ότι,

«θα κοιμάμαι σήμερα και θα ξυπνώ αύριο», γιατί χάθηκε.

Ο διάβολος ούτε κοιμάται ούτε ξυπνά. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξεκουραζόμαστε, αλλά όχι να αποξεχνιόμαστε.

Όταν έρχονται οι λογισμοί, μην ψάχνετε για ποια αιτία έρχονται. Ούτε να θλίβεστε, επειδή έχετε πειρασμούς.

Αλλά να δοξάζετε τον Θεό, που σας θυμήθηκε μέσω του πειρασμού. Και τότε θα περάσει πάλι.

Γιατί ο πειρασμός τους ανθρώπους, που θέλουν να ζήσουν χριστιανική ζωή, δεν τους αφήνει ήσυχους.

Οι λογισμοί φεύγουν με την ευχή.

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δαδίου Παναγία η Γαυριώτισσα, «Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης, Ο πνευματικός της Μονής Δαδίου, Ο επιστήθιος φίλος του αγίου Πορφυρίου», των εκδόσεων Άθως. Κείμενα Μιχάλης Λεβέντης.

pemptousia
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 05, 2026 1:40 pm

Γέρων Νίκων: “Ένας άνθρωπος έχει 1000 θελήματα. 1000 άγγελοι έχουν ένα θέλημα.

Image

Γέρων Νίκων:

Έχουμε πάψει να είμαστε απλοί. Ένας άνθρωπος έχει 1000 θελήματα.

1000 άγγελοι έχουν ένα θέλημα, πως να αρέσουν στον Θεό.

Δεν υπάρχει αμαρτία που δεν την έχουμε αποδεχτεί πρώτα στο μυαλό μας.

orthodoxhporeiakaizwh
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 05, 2026 2:17 pm

Image

ΆΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΘΩΜΑΣ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ!

Ο Απόστολος Θωμάς τιμάται στις 6 Οκτωβρίου

Ὡς θεῖος Ἀπόστολος, θεολογίας κρουνούς, ἐνθέως ἐξήντλησας, ἐκ λογχονύκτου πλευρᾶς, Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἠμῶν. Ὅθεν τῆς εὐσέβειας, κατασπείρας τὸν λόγον, ἔλαμψας ἐν Ἰνδίᾳ, ὡς ἀκτὶς οὐρανία, Θωμὰ τῶν Ἀποστόλων, τὸ θεῖον ἀγλάισμα.

Ο Απόστολος Θωμάς ανήκει στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Ιησού Χριστού.

Προέρχεται από οικογένεια ψαράδων.

Τιμάται ιδιαίτερα από την Εκκλησία την Καινή Κυριακή, το Αντίπασχα ή την λεγόμενη Κυριακή του Θωμά.

Ο Θωμάς λόγω της απουσίας του από την πρώτη εμφάνιση του Αναστημένου Χριστού, δυσπιστούσε στην πληροφορία

που του προσέφεραν οι άλλοι μαθητές, για τη βεβαιότητα της Αναστάσεως.

Με την παρουσία και πάλι του Κυρίου ενώπιον των μαθητών του στο υπερώο ο Θωμάς αναδεικνύεται στον άνθρωπο,

ο οποίος με την δημόσια ομολογία του μας διδάσκει τη βεβαιότητα της Αναστάσεως του Κυρίου ένεκα της «καλής απιστίας»,

της γόνιμης επιμονής του να βιώσει προσωπικά το λαμπροφόρο θαύμα συναντώντας τον Σωτήρα Χριστό.

Τότε, παρακινήθηκε από Χριστό να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά της σταύρωσης και να μην παραμένει άπιστος,

αλλά γίνει πιστός.

Με δέος ο Θωμάς προσκυνά τον Αναστημένο Κύριο αναφωνώντας: «ο Κύριος μου και ο Θεός μου».

Η απάντηση του Αναστημένου Ιησού θα διδάσκει μέσα στους αιώνες όλους εκείνους οι οποίοι θα θέλουν να παραμένουν

δύσπιστοι, ενώπιον της αλήθειας του Ευαγγελίου: «ότι εώρακάς με, πεπιστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες»,

δηλαδή πιστεύεις διότι με είδες, τρισευτυχισμένοι είναι εκείνοι που αν και δεν με είδαν πίστεψαν.

Μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ο Θωμάς επιτελώντας την εντολή

του αναστημένου Χριστού «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», κήρυξε το λόγο του Θεού στους Πάρθους,

τους Μήδους, τους Πέρσες και τους Ινδούς.

Στις Ινδίες συνελήφθηκε, ο Απόστολος Θωμάς, από τον Βασιλιά Μισδαίο, και τούτο γιατί κατήχησε και βάπτισε

τον γιό του Αζάνη, την γυναίκα του Τερτία και τις κόρες του Μυγδονία και Νάρκα.

Επειδή έπεισε όλη την οικογένειά του Βασιλιά να ασπαστεί το χριστιανισμό, συνελήφθη από πέντε στρατιώτες οι οποίοι,

αφού τον ανέβασαν σε όρος, τον σκότωσαν με τις λόγχες τους.

Εφαρμόζοντας κι αυτός, όπως οι πλείστοι των Αποστόλων, το λόγο του Κυρίου ότι θα κηρύξουν το Ευαγγέλιο,

αλλά και θα αναδειχθούν σε μάρτυρες της Πίστεως.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

churchofcyprus.org.cy
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 05, 2026 2:27 pm

Image

Θαυμαστή διήγηση απο τις περιοδείες του Απόστολου Θωμά στις Ινδίες

Ο Απόστολος Θωμάς πωλήθηκε κατά παραχώρηση Κυρίου στον έμπορο Αμβάνη,

ως δούλος και πολύ ικανός και έμπειρος οικοδόμος.

Ο Αμβάνης έφερε τον δούλο στις Ινδίες και τον παρουσίασε στον Βασιλέα ως μέγα αρχιτέκτονα και οικοδόμο.

Εκείνος τον δέχθηκε και του πρόσφερε πολλά χρήματα για να του οικοδομήσει καινούργια παλάτια.

Ο Απόστολος του Χριστού μόλις πήρε τα χρήματα τα μοίρασε στους πτωχούς και στους έχοντας ανάγκη.

Μετά από λίγο χρόνο έστειλε ο Βασιλεύς τους αυλικούς του για να δουν πως πηγαίνουν οι νέες οικοδομές.

Όταν είδαν κατάπληκτοι ότι ούτε τα θεμέλια δεν έχει τοποθετήσει ο οικοδόμος και μαθαίνοντας ότι τα χρήματα

τα μοίρασε στους πτωχούς, έτρεξαν στον βασιλέα και του ανήγγειλαν το γεγονός.

Εκείνος διέταξε να δέσουν τον Απόστολο οπισθάγκωνα και να τον φέρουν μπροστά του .

Αφού ήλθε , του είπε με οργή:

-Μου έκτισες το παλάτι;

-Ναι , απάντησε με ηρεμία ο Απόστολος και μάλιστα είναι πολύ ωραίο.

-Εμπρός λοιπόν , είπε ο βασιλιάς, πάμε να το δω και εγώ

-Δεν είναι δυνατόν , βασιλιά να δεις αυτό το ανάκτορο σ’ αυτή την ζωή.

Μετά την αναχώρηση σου απο τον κόσμο αυτό θα το απολαύσεις και θα αγαλλιασθεί η ψυχή σου.

Τα λόγια αυτά του αληθινού δούλου του Θεού , θεώρησε ο βασιλιάς Γουνδαφόρος ,

διότι αυτό ήταν το όνομά του , ως εμπαιγμό και χλεύη.

Και επειδή έμαθε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι πτωχός και δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες

να του επιστρέψει τα σπαταληθέντα χρήματα, σκέφθηκε ότι μόνο ο θάνατος του θα ικανοποιήσει κάπως τον θυμό του.

Γι’ αυτό διέταξε να τον γδάρουν ζωντανό και ύστερα να τον ρίξουν στην φωτιά να καεί.

Τι κάνει όμως ο Παντοδύναμος Θεός;

ο αδελφός του βασιλιά οργίστηκε περισσότερο κατα του Αποστόλου και βίαζε τον βασιλιά να τον τιμωρήσει .

Ξαφνικά όμως πέθανε και ο θάνατος του αγίου Θωμά ματαιώθηκε.

Έτσι όλοι πλέον ασχολούνταν με την εκφορά του νεκρού.

Ο Θεός όμως που δεν επιθυμεί τον θάνατο του αμαρτωλού ,

επιτέλεσε εδώ καταπληκτικό θαύμα.

Μόλις πέθανε ο Γάδ, αυτό ήταν το όνομά του, παρέλαβαν την ψυχή του άγγελοι και την έδειχναν τις αιώνιες κατοικίες

των ανθρώπων που σώθηκαν από την αμαρτία ή μετανόησαν.

Η ψυχή του Γάδ κυριεύθηκε από θαυμασμό για το έξοχο κάλλος εκείνης της ουράνιας έπαυλης

που ξεχώριζε από τις άλλες και παρακαλούσε τους συνοδούς αγγέλους της να την αφήσουν να κατοικήσει

σ’ ένα απ’ αυτά τα μικρά δωμάτια που έβλεπε.

Οι άγγελοι όμως δεν δέχονταν την παράκληση του λέγοντας ότι αυτό το παλάτι ανήκει

στον αδελφό του Γουνδαφόρο και το έκτισε ένας ξενόφερτος άνθρωπος ονόματι Θωμάς.

Μόλις πληροφορήθηκε αυτό ο Γάδ παρακαλούσε επίμονα τους αγγέλους να του επιτρέψουν να γυρίσει στον κόσμο

για ν’ αγοράσει αυτό το λαμπρό παλάτι από τον αδελφό του.

Με το θέλημα λοιπόν του Θεού επανήλθε η ψυχή του Γάδ στο σώμα της για να λυτρωθεί

έτσι ο Απόστολος από τον θάνατο και πολλοί άνθρωποι να σωθούν από το θαύμα της αναστάσεως του Γάδ.

Ενώ οι συγγενείς του ετοίμαζαν το νεκρό σώμα του Γάδ για τον ενταφιασμό , ξαφνικά άρχισε να αναπνέει.

Όλοι εξεπλάγησαν και φώναξαν τον βασιλιά στον οποίο είπε ο αναστημένος αδελφός του:

-Αν με αγαπάς , αδελφέ μου, έχω την αξίωση να μου πουλήσεις

αυτό το ωραίο παλάτι που σου έκτισε στον ουρανό ο χριστιανό Θωμάς.

Ακούγοντας τα λόγια αυτά ο βασιλιάς φωτίστηκε εκ Πνεύματος Αγίου ότι ο Θωμάς είναι αληθινός Απόστολος του Θεού

και φωτισμένος στην ψυχή είπε στον αδελφό του:

-Αδελφέ μου , δεν μπορώ να σου πουλήσω αυτό το παλάτι γιατί η απόκτηση του δεν επιτυγχάνεται εύκολα.

Θεωρώ προτιμότερο να συστήσω σε εσένα τον τεχνίτη που ,

ο οποίος ζει ακόμη, και εκείνος προς χάριν σου θα οικοδομήσει παρόμοιο ανάκτορο.

Αμέσως διέταξε ν’ αποφυλακίσουν και φέρουν ενώπιόν του τον Θωμά.

Όταν παρουσιάστηκε μπροστά τους, εκείνοι έπεσαν και οι δύο γονατιστοί στα πόδια του ζητώντας συγχώρεση

διότι από άγνοια, διέπραξαν το κακό σε βάρος του και τον παρακάλεσαν να κηρύξει στην χώρα τους τον αληθινό Θεό,

που λατρεύει και την διδασκαλία του , ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαύσουν τα αιώνια και άφθαρτα αγαθά,

τα οποία αξιώθηκε να γνωρίσει ο Γάδ.

Με κατάπληξη άκουσε όλα αυτά ο Απόστολος Θωμάς και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Θεό

για τα θαυμάσια του και την Θεία Πρόνοιά Του.

Αμέσως τους κατήχησε και τους βάπτισε όλους και άλλα αναρίθμητα πλήθη ινδών,

στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Απο το βιβίο “Ψυχωφελείς Οπτασίες και Διηγήσεις” , Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”

talantoblog
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 05, 2026 2:32 pm

Image

Oι ψυχές στον ουρανό επικοινωνούν μεταξύ τους;

Kάποτε εἶχα ρωτήσει τόν μακαριστό Γέροντα Εφραίμ τον Αριζονίτη ἐάν οἱ ψυχές στόν οὐρανό ἐπικοινωνοῦν μεταξύ τους.

Μοῦ εἶχε πεῖ ὄτι τά μέλη τῆς οἰκογένειας βρίσκονται μαζί.

- Μιλοῦν μεταξύ τους, τόν ρώτησα; .

-Ναί, μοῦ εἶπε, ὑμνοῦν καί δοξολογοῦν τόν Θεό.

Οι συγγενείς ή οι φίλοι θα γνωρίζονται στη Βασιλεία του Θεού;

Διηγήθηκε ένας ευσεβής γεωπόνος σχετικά με τον θάνατο του πατέρα του:

«Δόξα τω Θεώ, εξομολογήθηκε και κοινώνησε πριν φύγει.

Όταν έγινε δε και το άγιο Ευχέλαιο, σήκωσε τα μάτια του ψηλά, χαμογέλασε και είπε χαρούμενος:

– Έρχομαι!… έρχομαι!… Σε δύο ώρες έρχομαι!…

Πράγματι, σε δυο ώρες ακριβώς έφυγε.

Κοίταξα το ρολόι.

Τις προηγούμενες μέρες έλεγε στη μητέρα μου:

– Σ’ αυτό το παιδάκι που τριγυρίζει μέσα στο δωμάτιο, δώσε ένα γλυκό, φίλεψέ το.

Η μητέρα μου καταλάβαινε ότι κάτι υπερφυσικό έβλεπε, αν και του έλεγε ότι ήταν το εγγονάκι του, ο Άνθιμος.

Εκείνος όμως απαντούσε ήρεμα και με πλήρη πνευματική διαύγεια:

– Όχι, όχι! Δεν είναι ο Άνθιμος.

Είναι ο Μύρων, ο αδελφός μου!

Ο Μύρων ήταν ένα μικρό αδελφάκι του, που είχε φύγει απ’ αυτόν τον κόσμο μικρούλι.

Μόλις τεσσερισήμισι χρονών!

Τώρα, χαριτωμένο αγγελάκι του Θεού, εστάλη από την αγάπη Του για να χαροποιήσει τον μεγάλο αδελφό του

και να τον συντροφεύσει στοργικά στο μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα…».

Πολλοί θέτουν το ερώτημα:

Οι συγγενείς ή οι φίλοι θα γνωρίζονται στη Βασιλεία του Θεού;

Οι Πατέρες της Εκκλησίας απαντούν πως ναι, θα γνωρίζονται.

Η συγγενική αγάπη καθώς και όλα τα αγαθά αισθήματα των ανθρώπων, θα εξαγιαστούν και θα μετατραπούν

σε πνευματική εν Χριστώ Ιησού αγάπη, την τελεία Αγάπη.

Έχουμε πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο Θεός σε μια ψυχή που πρόκειται να ταξιδέψει κοντά Του στέλνει σεσωσμένα

συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία αγαπά, για να συμπαρασταθούν και να χαροποιήσουν την ψυχή κατά την έξοδό της.

Πολλοί βλέπουν τους κεκοιμημένους γονείς τους, αδελφούς κ.λπ. -και το λέγουν- λίγο πριν φύγουν για την αιωνιότητα.

Η ουσιαστική όμως βοήθεια, συμπαράσταση και συνόδευση της ψυχής, καθώς και η προστασία της γίνεται από

τους αγίους Αγγέλους που αποστέλλει ο Ουράνιος Πατέρας.

Μερικές φορές αποστέλλονται και Άγιοι για συμπαράσταση.

Μεγάλη σημασία σ’ αυτή την περίπτωση έχει κατά πόσο έχει ευαρεστήσει τον Θεό ο άνθρωπος με την ζωή του,

αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το έλεος του μεγάλου Θεού.

Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης Αριζονίτης

psigmataorthodoxias3
XAPA

Unread postby XAPA » Mon Oct 05, 2026 2:48 pm

Image

«Θεέ μου, Σε παρακαλώ, είπε, ανάστησέ τον, για να μετανοήση, και μετά πάρ᾿ τον».

-Όταν ήμουν δικαίος, στην Σκήτη των Ιβήρων,

με επισκέφθηκε μια μέρα κάποιος που ήταν περίπου πενήντα πέντε χρονών.

Είχε έρθει αργά το απόγευμα και δεν χτύπησε, για να μην ενοχλήση τους Πατέρες και κοιμήθηκε έξω.

Όταν τον είδαν οι Πατέρες, τον πήραν μέσα και με ειδοποίησαν.

-«Καλά, του είπα, γιατί δεν χτύπησες το καμπανάκι, για να σού ανοίξουμε και να σε τακτοποιήσουμε;».

-«Τί λές, Πάτερ μου, πώς να ενοχλήσω τους Πατέρες;»,
μου είπε.

Βλέπω, το πρόσωπό του είχε μία λάμψη.

Κατάλαβα ότι θα ζούσε πολύ πνευματικά.

Μου είπε μετά ότι είχε μείνει μικρός ορφανός από πατέρα και γι᾿ αυτό, όταν παντρεύτηκε,

αγαπούσε πάρα πολύ τον πεθερό του.

Πρώτα περνούσε από το σπίτι των πεθερικών του και μετά πήγαινε στο σπίτι του.

Στενοχωριόταν όμως, γιατί ο πεθερός του έβριζε πολύ.

Πολλές φορές τον είχε παρακαλέσει να μη βρίζη, αλλά εκείνος γινόταν χειρότερος.

Κάποτε αρρώστησε βαριά ο πεθερός του.

Τον πήγαν στο νοσοκομείο και μετά από λίγες μέρες πέθανε.

Εκείνος δεν ήταν κοντά του την ώρα που ξεψύχησε, γιατί έπρεπε να ξεφορτώση ένα πλοίο.

Όταν πήγε στο νοσοκομείο και τον βρήκε στο νεκροστάσιο κάτω,προσευχήθηκε με πολύ πόνο:

«Θεέ μου, Σε παρακαλώ, είπε, ανάστησέ τον, για να μετανοήση, και μετά πάρ᾿ τον».

Αμέσως ο νεκρός άνοιξε τα μάτια του και άρχισε να κουνάη τα χέρια του.

Το προσωπικό, μόλις τον είδαν, εξαφανίσθηκαν.

Τον τακτοποίησε και τον πήγε στο σπίτι του εντελώς καλά.

Έζησε πέντε χρόνια με μετάνοια και μετά πέθανε.

-«Πάτερ μου, μού είπε, ευχαριστώ πολύ τον Θεό, που μου έκανε αυτήν την χάρη.

Ποιός είμαι εγώ, για να μου κάνη ο Θεός τέτοια χάρη;».

Είχε απλότητα και τέτοια ταπείνωση, που ούτε καν του περνούσε από το μυαλό ότι ανέστησε νεκρό.

Είχε διαλυθή από ευγνωμοσύνη προς τον Θεό γι᾿ αυτό που του έκανε.

Πολλοί άνθρωποι βασανίζονται, γιατί δεν κατορθώνουν να δοξασθούν με μάταιες δόξες ή να πλουτίσουν με μάταια πράγματα.

Δεν σκέφτονται ότι αυτά στην άλλη, την αληθινή ζωή, ούτε χρειάζονται, αλλά ούτε και μεταφέρονται.

Εκεί μόνον τα έργα μας θα μεταφέρουμε, τα οποία θα μας βγάλουν από εδώ και το ανάλογο διαβατήριο

για το μεγάλο και αιώνιο ταξίδι μας.

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Δ’ «Οικογενειακή Ζωή»

proskynitis
XAPA

PreviousNext

Return to ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ