Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

...για κάθε θέμα γενικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες...

Moderator: inanm7

Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 12:32 am

Αγαπητοί αδελφοί σκέφτομαι ένα θέμα που με προβληματίζει και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Σκέφτηκα πως όταν ο θεός δημιούργησε μια ψυχή, ως παντογνώστης θα έπρεπε να ξέρει την εξέλιξή της, αν δηλαδή τελικώς σωθεί ή όχι. Θα μου απαντήσει κάποιος πως ο θεός έδωσε και την δυνατότητα της μετάνοιας και της σωτηρίας όμως εγώ θα του απαντήσω πως κι αυτό θα το ήξερε εξαρχής. Δηλαδή αν τελικώς ήταν να μετανοιώσει και να αλλάξει και να σωθεί κάποιος ή να μην το κάνει και να μην σωθεί θα το ήξερε από την στιγμή που τον έφτιαξε.

Επομένως, γιατί να φτιάξει ο θεός κάποιον που γνωρίζει εξαρχής πως δεν θα σωθεί? Για να ταλαιπωρείται αιώνια? 'Η γιατί τον έφτιαξε με τέτοιες ιδιότητες και δυνατότητες που τελικά δεν θα σωθεί?
Stelios

Re: Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

Postby marjory » Sun Aug 05, 2012 12:46 am

Stelios wrote:Αγαπητοί αδελφοί σκέφτομαι ένα θέμα που με προβληματίζει και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Σκέφτηκα πως όταν ο θεός δημιούργησε μια ψυχή, ως παντογνώστης θα έπρεπε να ξέρει την εξέλιξή της, αν δηλαδή τελικώς σωθεί ή όχι. Θα μου απαντήσει κάποιος πως ο θεός έδωσε και την δυνατότητα της μετάνοιας και της σωτηρίας όμως εγώ θα του απαντήσω πως κι αυτό θα το ήξερε εξαρχής. Δηλαδή αν τελικώς ήταν να μετανοιώσει και να αλλάξει και να σωθεί κάποιος ή να μην το κάνει και να μην σωθεί θα το ήξερε από την στιγμή που τον έφτιαξε.

Επομένως, γιατί να φτιάξει ο θεός κάποιον που γνωρίζει εξαρχής πως δεν θα σωθεί? Για να ταλαιπωρείται αιώνια? 'Η γιατί τον έφτιαξε με τέτοιες ιδιότητες και δυνατότητες που τελικά δεν θα σωθεί?

ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ... Μεγάλη κουβέντα... Ο Θεός μας έπλασε μεν, αλλά μας έδωσε το αυτεξούσιο, δηλαδή την δυνατότητα να επιλέξουμε ΕΜΕΙΣ την διαδρομή μας και τον δρόμο που θα πάρει η ψυχή μας. Παρότι ο Θεός προγνωρίζει [αφού είναι άχρονος] όλη την διαδρομή μας και το τέλος μας, παρά ταύτα οι επιλογές είναι καθαρά δικές μας και ως εκ τούτου από εμάς εξαρτάται αν θα σωθούμε.

Καλώς όρισες στην παρέα μας Stelios
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 1:15 am

marjory wrote:ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟ... Μεγάλη κουβέντα... Ο Θεός μας έπλασε μεν, αλλά μας έδωσε το αυτεξούσιο, δηλαδή την δυνατότητα να επιλέξουμε ΕΜΕΙΣ την διαδρομή μας και τον δρόμο που θα πάρει η ψυχή μας. Παρότι ο Θεός προγνωρίζει [αφού είναι άχρονος] όλη την διαδρομή μας και το τέλος μας, παρά ταύτα οι επιλογές είναι καθαρά δικές μας και ως εκ τούτου από εμάς εξαρτάται αν θα σωθούμε.

Καλώς όρισες στην παρέα μας Stelios

Καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ για την πολύ απάντηση.

Αυτεξούσιο λες λοιπόν, που σημαίνει πως από μας εξαρτάται η τελική μας έκβαση. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με την αρχική ερώτησή μου και είναι μια πρόταση που χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης στην οποία θα προβώ αφού αποσαφηνίσω την αρχική μου ερώτηση:

Ρωτάω λοιπόν, έχοντας αυτεξούσιο, άρα όντας εξαρτώμενοι από την δική μας βούληση και μόνο θα καταλήξουμε κάπου:
  • Ο θεός, ως άχρονος, γνωρίζει την κατάληξη του καθενός.
  • Άρα ξέρει ποιοι δεν θα σωθούν και θα βασανίζονται αιώνια. (δεν θίγω αν είναι αυτεξούσια έκβαση ή όχι, σημασία έχει πως γνωρίζει την έκβαση)
  • Επομένως γιατί κατασκευάζει κάποιον που ξέρει εξαρχής πως δεν θα σωθεί και θα οδηγηθεί στην κόλαση?

Ως προς το αυτεξούσιο τώρα, ως προέκταση της ερώτησής μου:

Έχω κι εδώ έναν προβληματισμό:

Σε τι διαφέρει μια ψυχή που τελικά σώζεται από μία που δεν σώζεται?
  • Προφανώς διαφέρει ως προς κάποια χαρακτηριστικά, ιδιότητες και δυνατότητες που την έκαναν να δράσει στην ζωή της με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να καταλήξει στην σωτηρία.
  • Τα χαρακτηριστικά αυτά που κάνουν τις ψυχές να διαφέρουν μεταξύ τους υποθέτω πως δίδονται στην στιγμή της δημιουργίας τους.
  • Επομένως αυτά κρίνουν την τελική της έκβαση. ( -->μη μου πείτε πως μπορεί να αλλάξει μια ψυχή ανεξάρτητα από την αρχική της κατασκευή , η δυνατότητα αλλαγής είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να δοθεί ή όχι, γι αυτό κάποιοι θα αλλάξουν ενώ άλλοι όχι --> μη μου πείτε πως την δυνατότητα αλλαγής την έχουν όλοι γιατί ακόμα και τότε και η βούληση για αλλαγή προς την αρετή ή την βελτιστοποίηση είναι κάτι που κρίνεται από τα δοσμένα χαρακτηριστικά μας, γι αυτό και κάποιοι θα την επιλέξουν ενώ άλλοι όχι. Δεν γίνεται να επιλέξουμε αναίτια, επιλέγουμε γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε την στιγμή που κάνουμε την επιλογή και το ότι είμαστε όπως είμαστε σε κάθε χρονική στιγμή δεν είναι κάτι που εμείς επιλέξαμε)
  • Επομένως ο δημιουργός κρίνει την τελική έκβαση μια ψυχής, από την στιγμή που την δημιουργεί.
Stelios

Postby giannis73 » Sun Aug 05, 2012 10:49 am

Stelios wrote:Καλώς σας βρήκα! Σε ευχαριστώ για την πολύ απάντηση.

Αυτεξούσιο λες λοιπόν, που σημαίνει πως από μας εξαρτάται η τελική μας έκβαση. Αυτό όμως δεν σχετίζεται με την αρχική ερώτησή μου και είναι μια πρόταση που χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης στην οποία θα προβώ αφού αποσαφηνίσω την αρχική μου ερώτηση:

Ρωτάω λοιπόν, έχοντας αυτεξούσιο, άρα όντας εξαρτώμενοι από την δική μας βούληση και μόνο θα καταλήξουμε κάπου:
  • Ο θεός, ως άχρονος, γνωρίζει την κατάληξη του καθενός.
  • Άρα ξέρει ποιοι δεν θα σωθούν και θα βασανίζονται αιώνια. (δεν θίγω αν είναι αυτεξούσια έκβαση ή όχι, σημασία έχει πως γνωρίζει την έκβαση)
  • Επομένως γιατί κατασκευάζει κάποιον που ξέρει εξαρχής πως δεν θα σωθεί και θα οδηγηθεί στην κόλαση?

Ως προς το αυτεξούσιο τώρα, ως προέκταση της ερώτησής μου:

Έχω κι εδώ έναν προβληματισμό:

Σε τι διαφέρει μια ψυχή που τελικά σώζεται από μία που δεν σώζεται?
  • Προφανώς διαφέρει ως προς κάποια χαρακτηριστικά, ιδιότητες και δυνατότητες που την έκαναν να δράσει στην ζωή της με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να καταλήξει στην σωτηρία.
  • Τα χαρακτηριστικά αυτά που κάνουν τις ψυχές να διαφέρουν μεταξύ τους υποθέτω πως δίδονται στην στιγμή της δημιουργίας τους.
  • Επομένως αυτά κρίνουν την τελική της έκβαση. ( -->μη μου πείτε πως μπορεί να αλλάξει μια ψυχή ανεξάρτητα από την αρχική της κατασκευή , η δυνατότητα αλλαγής είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να δοθεί ή όχι, γι αυτό κάποιοι θα αλλάξουν ενώ άλλοι όχι --> μη μου πείτε πως την δυνατότητα αλλαγής την έχουν όλοι γιατί ακόμα και τότε και η βούληση για αλλαγή προς την αρετή ή την βελτιστοποίηση είναι κάτι που κρίνεται από τα δοσμένα χαρακτηριστικά μας, γι αυτό και κάποιοι θα την επιλέξουν ενώ άλλοι όχι. Δεν γίνεται να επιλέξουμε αναίτια, επιλέγουμε γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε την στιγμή που κάνουμε την επιλογή και το ότι είμαστε όπως είμαστε σε κάθε χρονική στιγμή δεν είναι κάτι που εμείς επιλέξαμε)
  • Επομένως ο δημιουργός κρίνει την τελική έκβαση μια ψυχής, από την στιγμή που την δημιουργεί.

Συγνώμη φίλε αλλά θα σου πω την άποψή μου σχετικά με το θέμα που αναπτύσεις.
Πιστεύω πως δεν υπάρχει καταρχήν κανείς που μπορεί να σου απαντήσει ποιος τελικά έχει σωθεί ή όχι ή τουλάχιστον για τους περισσότερους ,αλλά θα τα δούμε όλοι μας στην τελική κρίση.
Η ψυχή που σώζεται από την ψυχή που δεν σώζεται διαφέρει μόνο στο ότι αυτή που σώζεται θέλει να σωθεί ,ενώ αυτή που δεν σώζεται είναι επειδή δεν θέλει να σωθεί.
Υπάρχει κανένας γονιός(νορμάλ) που να θέλει το κακό του παιδιού του ,αλλά όταν αυτό το παιδί του θέλει το κακό του τότε τι μπορεί να κάνει ο γονιός?
Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά που σε σώζούν και άλλα που σε καταδικάζουν ,όλα τα χαρακτηριστικά που έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος σε σώζουν και όλα μπορούν να σε καταδικάσουν ανάλογα με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιείς.Αν τα χρησιμοποιήσεις καλοπροαίρετα σε σώζουν και αν τα χρησιμοποιήσεις κακοπροαίρετα και με διαστροφή σε καταδικάζουν.
Υπάρχει η δυνατότητα όχι αλλαγής αλλά μετατροπής της χρήσης του χαρακτηριστικού μας από κακοπροαίρετη σε καλοπροαίρετη ,την οποία και φυσικά την επιτυγχάνει ο Θεός και όχι εμείς από μόνοι μας αλλά φυσικά για να το κάνει θα πρέπει να το θελήσουμε και Αυτός θα μας το πραγματοποιήσει στην ταχύτητα και στον βαθμό που αντέχει η ψυχή μας.
Η βούληση για αλλαγή είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά και αν διαθέτουμε.
Δεν επιλέγουμε αναίτια αφού η αιτία για να επιλέξουμε τον Θεό είναι ,ότι μακριά Του δεν έχουμε ησυχία ,γαλήνη ,αγάπη και ευτυχία και αυτός είναι ο λόγος που θα μας κάνει να τον επιλέξουμε αλλά υπάρχουν και πολλοί που παρόλο που υποφέρουν και καίγονται από την φωτιά της αμαρτίας ,της απογοήτευσης ,της ανάγκης από αγάπη ,πάλι δεν τον επιζητούν όχι επειδή δεν μπορούν αλλά δεν θέλουν, αν θελήσουν ειλικρινά ο Θεός θα τρέξει αμέσως κοντά τους.
Ο Χριστός προσπαθούσε να τον σώσει τον Ιούδα με τον ένα και τον άλλον τρόπο αλλά ο Ιούδας δεν ήθελε ούτε στο τέλος να ζητήσει ένα απλό συγνώμη από τον Κύριο και θα τον έκανε μεγαλύτερο από όλους τους Αποστόλους.
Δεν μπορεί με το ζόρι να σε βάλει στον Παράδεισο ο Θεός γιατί και στον Παράδεισο να σε έβαζε με το ζόρι τότε θα ζούσες πάλι κόλαση.
Δεν θα ρίξουμε το φταίξιμο στον Θεό για το αν θα πάμε στην κόλαση γιατί μόνον εμείς φταίμε για το αν θα πάμε εκεί.
Αυτά λέει και ο Διάβολος και δεν μετανοεί και θα καταδικαστεί και αυτά είπαν και οι Πρωτόπλαστοι αλλά μετανόησαν και είναι Άγιοι τώρα.
giannis73

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 1:46 pm

giannis73 wrote:Συγνώμη φίλε αλλά θα σου πω την άποψή μου σχετικά με το θέμα που αναπτύσεις.

Σε ευχαριστώ φίλε μου για την απάντηση.
Θα σου απαντήσω αναλυτικά σε κάθε σου φράση γιατί μου αρέσει η ουσία.

giannis73 wrote:Πιστεύω πως δεν υπάρχει καταρχήν κανείς που μπορεί να σου απαντήσει ποιος τελικά έχει σωθεί ή όχι ή τουλάχιστον για τους περισσότερους ,αλλά θα τα δούμε όλοι μας στην τελική κρίση.

Ναι αλλά άσχετο με το θέμα, εγώ αναφέρομαι στο τι γνωρίζει ο θεός από πριν και όχι οι άνθρωποι. Εκτός κι αν λέγοντας κανείς εννοείς πως ούτε κι ο άχρονος θεός γνωρίζει, οπότε θέλω να το αποσαφηνίσεις αν είναι έτσι.

giannis73 wrote:Η ψυχή που σώζεται από την ψυχή που δεν σώζεται διαφέρει μόνο στο ότι αυτή που σώζεται θέλει να σωθεί ,ενώ αυτή που δεν σώζεται είναι επειδή δεν θέλει να σωθεί.

Και τι κρίνει το αν κάποιος θα θέλει ή όχι? Η θέληση αυτή δεν εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καθενός?
Γιατί ο Α να θέλει ενώ ο Β να μην θέλει "χαζός" είναι ο Β? (Κι αν είναι "χαζός" τι φταίει αυτός που είναι "χαζός?)
Είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία και αναίτια?
Τι θα προκαλέσει την θέληση κάποιου να θέλει να σωθεί ενώ σε άλλους δεν θα την προκαλέσει? Προφανώς υπάρχει κάποια διαφορά σε δύο τέτοια άτομα. Ποια είναι αυτή?????

giannis73 wrote:[1] Υπάρχει κανένας γονιός(νορμάλ) που να θέλει το κακό του παιδιού του ,
[2] αλλά όταν αυτό το παιδί του θέλει το κακό του τότε τι μπορεί να κάνει ο γονιός?

[1] Άστοχο παράδειγμα καθώς κανείς άνθρωπος-γονεύς δεν διαμορφώνει εκ των προτέρων και κατά βούληση τα χαρακτηριστικά του παιδιού του. Επιπλέον το ότι κανείς νορμάλ γονιός δεν θέλει το κακό του παιδιού του δεν απαντά στην ερώτησή μου.

[2] Γιατί κάποιος να θέλει το κακό του? Σημαίνει πως είναι χαζός. Γιατί είναι χαζός? Ποιος τον έκανε χαζό?

giannis73 wrote:Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά που σε σώζούν και άλλα που σε καταδικάζουν ,όλα τα χαρακτηριστικά που έχει οποιοσδήποτε άνθρωπος σε σώζουν και όλα μπορούν να σε καταδικάσουν ανάλογα με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιείς.Αν τα χρησιμοποιήσεις καλοπροαίρετα σε σώζουν και αν τα χρησιμοποιήσεις κακοπροαίρετα και με διαστροφή σε καταδικάζουν.

Ανάλογα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιείς λες. Και από τι εξαρτάται ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσεις? Γιατί ο Α να τα χρησιμοποιήσει καλοπροαίρετα και ο Β κακοπροαίρετα? Σε τι διαφέρουν αυτοί η δύο? Είναι κάτι που βασίζεται στην τύχη ή στα χαρακτηριστικά του καθενός?

giannis73 wrote:Υπάρχει η δυνατότητα όχι αλλαγής αλλά μετατροπής της χρήσης του χαρακτηριστικού μας από κακοπροαίρετη σε καλοπροαίρετη ,την οποία και φυσικά την επιτυγχάνει ο Θεός και όχι εμείς από μόνοι μας [1] αλλά φυσικά για να το κάνει θα πρέπει να το θελήσουμε και Αυτός θα μας το πραγματοποιήσει στην ταχύτητα και στον βαθμό που αντέχει η ψυχή μας.
[2] Η βούληση για αλλαγή είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά και αν διαθέτουμε.

[1] Και από τι εξαρτάται το αν θα το θελήσουμε? Γιατί ο Α να το θελήσει και ο Β να μην το θελήσει? Σε τι διαφέρουν αυτοί οι δύο και λειτουργούν διαφορετικά. Είναι κάτι τυχαίο ή έχει να κάνει με τα γνωρίσματα του καθενός?

[2] Από τι εξαρτάται τότε το αν θα εκδηλωθεί βούληση για αλλαγή? Γιατί σε άλλους συμβαίνει και σε άλλους όχι? Τυχαία σε κάποιους συμβαίνει και σε άλλους όχι?

giannis73 wrote:Δεν επιλέγουμε αναίτια αφού η αιτία για να επιλέξουμε τον Θεό είναι ,ότι μακριά Του δεν έχουμε ησυχία ,γαλήνη ,αγάπη και ευτυχία και αυτός είναι ο λόγος που θα μας κάνει να τον επιλέξουμε αλλά υπάρχουν και πολλοί που παρόλο που υποφέρουν και καίγονται από την φωτιά της αμαρτίας ,της απογοήτευσης ,της ανάγκης από αγάπη ,πάλι δεν τον επιζητούν όχι επειδή δεν μπορούν αλλά δεν θέλουν, αν θελήσουν ειλικρινά ο Θεός θα τρέξει αμέσως κοντά τους.

Και γιατί κάποιοι θέλουν να απολαύσουν αυτή την ησυχία ,γαλήνη ,αγάπη και ευτυχία ενώ άλλοι δεν θέλουν παρόλο που υποφέρουν και καίγονται από την φωτιά της αμαρτίας ,της απογοήτευσης ,της ανάγκης από αγάπη όπως αυτολεξεί λες?
Αυτοί που δεν θέλουν τι είναι χαζοί? Εγωιστές μήπως? Τι είναι?

giannis73 wrote:Ο Χριστός προσπαθούσε να τον σώσει τον Ιούδα με τον ένα και τον άλλον τρόπο αλλά ο Ιούδας δεν ήθελε ούτε στο τέλος να ζητήσει ένα απλό συγνώμη από τον Κύριο και θα τον έκανε μεγαλύτερο από όλους τους Αποστόλους.

Γιατί δεν ήθελε ο Ιούδας. Ήταν χαζός, εγωιστής, κακός? Τι ήταν και λειτούργησε ενάντια στο καλό του?

giannis73 wrote:Δεν μπορεί με το ζόρι να σε βάλει στον Παράδεισο ο Θεός γιατί και στον Παράδεισο να σε έβαζε με το ζόρι τότε θα ζούσες πάλι κόλαση.

Ναι προφανώς, γιατί όμως κάποιοι να θέλουν και άλλοι όχι? Σε τι διαφέρουν?

giannis73 wrote:Δεν θα ρίξουμε το φταίξιμο στον Θεό για το αν θα πάμε στην κόλαση γιατί μόνον εμείς φταίμε για το αν θα πάμε εκεί.

Φυσικά, δεν ρίχνουμε το φταίξιμο κάπου, απλά ως ελεύθεροι και λογικοί άνθρωποι σκεφτόμαστε, προβληματιζόμαστε και εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας αναζητώντας απαντήσεις από άτομα που ξέρουν περισσότερα.

giannis73 wrote:Αυτά λέει και ο Διάβολος και δεν μετανοεί και θα καταδικαστεί και αυτά είπαν και οι Πρωτόπλαστοι αλλά μετανόησαν και είναι Άγιοι τώρα.

Επομένως ποιο είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο διαφέρει ο διάβολος από τους πρωτόπλαστούς αφού ακολούθησαν διαφορετικές επιλογές?

Βλακεία/ζήλεια/κακία/εγωισμός η κάτι άλλο που δεν σκέφτηκα?
Stelios

Postby Ομολογητής » Sun Aug 05, 2012 3:53 pm

Πολύ καλές και σημαντικές οι απορίες σου Στελιο.

Θα κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά.

Οι απορίες σου αυτές είναι σα να προσπαθείς να χωρέσεις έναν Ωκεανό μέσα σε ένα κουβαδάκι. Αν κάνεις λογική και γνωστική προσέγγιση, είναι σίγουρο οτι κάποια στιγμή θα βρεθείς σε αδιέξοδο. Πολλοί μάλιστα σε τέοια αδιέξοδο βάλανε και λίγες σάλτσες και δημιουργήσαν αιρέσεις.

Δεν τελειώνει, όμως, εκεί η φύση μας.

Ολες αυτές οι απορίες είναι αποτέλεσμα της πνευματικής μας τύφλωσης και κώφωσης.

Είμαστε μέσα στην αγκαλιά της Αγάπης του Θεού, και όμως αδυνατούμε να καταλάβουμε πολλά και οι απορίες μας είναι άπειρες!
Ζητούμε ξερή εγωιστική γνώση και αδιαφορούμε να μάθουμε μέσα από την βιωματική Χάρη του Θεού!
Οι απαντήσεις είναι ακατάληπτες διότι δε μπαίνει σε λογική και μέτρο η Αγάπη και Ενέργεια του Θεού!
Άμα συμπορευθούμε με Εκείνον, τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε.

Γράφω αυτά για να καταλάβουμε πόσο (α)πιθανό είναι με τη λογική να κατανοήσουμε τέτοια μυστήρια, ενώ πολύ εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε σε πλάνη.
«ο σώζων τον ΠΛΗΣΙΟΝ αυτού σωθήτω»
Ομολογητής

Postby Pamavol » Sun Aug 05, 2012 4:03 pm

Stelios wrote:Αγαπητοί αδελφοί σκέφτομαι ένα θέμα που με προβληματίζει και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

Αδελφέ μας Στέλιο καλώς ήρθες.
Για να μήν μείνει καμία σκιά στις ερωτήσεις σου θα έπρεπε να ακούσεις τις ομιλίες του π. Αθ. Μυτιληναίου για το κεφάλαιο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης.
Επειδή όμως είναι δύσκολο να ακούσεις τις 70 διαλέξεις του θα επιχειρήσω να σου δώσω μία εικόνα.

Ο Θεός πρίν την δημιουργία του Αδάμ είχε δημιουργήσει τους αγγέλους. Αυτοί μπορούσαν να "κλειδώσουν" άν ο Θεός το επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή στην αγαθή κατάσταση. Τους έκανε όμως ελεύθερους και τους κλείδωσε αργότερα, ΑΦΟΥ όμως είχε πέσει ο εωσφόρος και είχε παρασύρει μαζί του όσους ο Θεός επέτρεψε.

Πρίν την δημιουργία των αγγέλων ο Θεός το γνώριζε πως ελεύθερος ο αρχάγγελος θα έπεφτε και παρόλα αυτά το επέτρεψε προκειμένου να βοηθηθεί ο Αδάμ και η Εύα (θα δείς παρακάτω το πώς).

Η παγιωμένη κατάσταση των αγγέλων όμως δέν είχε μεγάλη αξία για τον Θεό γιατί ο άγγελος κλειδωμένος δέν έχει την δυνατότητα να φτάσει σέ ένα από τα ύψη του Θεού που είναι να έχει την θεωρητική γνώση της αμαρτίας και όχι την πρακτική.

Το δημιούργημα που θα είχε την ελευθερία για πάντα και να μήν κλειδωθεί ποτέ η αγαθή προαίρεση, ήταν ο Αδάμ (ο άνθρωπος). Γνώριζε φυσικά ο Θεός πως και αυτός θα έπεφτε οπότε φρόντισε να έχει την δικαιολογία του: τον εωσφόρο (η βοήθεια του Θεού που λέγαμε)!!!

Έχοντας τελειώσει την δημιουργία του ο Θεός έχει ενφυσήσει μέσα στον Αδάμ όλες τις ψυχές που θα γεννηθούν. Είναι όλες ίδιες. Για άντρες και γυναίκες και είναι ελεύθερες να διαλέξουν τον τρόπο ζωής και να μετανιώσουν για τα λάθη τους χάρη στον εωσφόρο και την υπέρτατη θυσία αγάπης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Άρα ο Θεός έκανε τα πάντα και κάνει τα πάντα για να σωθεί το πλάσμα του. Μας δίδαξε με την ζωή στην γή, με την δημιουργία, ήρθε ο ίδιος προσωπικά, και εξευτελίστηκε και βασανίστηκε και δίδαξε στον κάτω κόσμο όποιον δέν τον γνώρισε. Μέχρι όμως την ελευθερία του ανθρώπου. Αυτή δέν την πειράζει γιατί χάνει την αξία του ο άνθρωπος.
Είναι πρώιμο στάδιο να σκέφτεσαι πως ο Θεός ευθύνεται επειδή κάποιος διάλεξε την να καταπατήσει το δώρο που του δόθηκε,
την δυνατότητα και την χάρη να γίνει παιδί του Θεού.
την Ελευθερία να διαλέξει κανείς τον Θεό!

Άν το πάρεις ανάποδα, ποιά είναι η αξία της ελευθερίας άν ο Θεός δέν επέτρεπε την ζωή στους διαλέγοντες την κόλαση?
Ποιός θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Ιησού Χριστό ώστε να μπορούν να σωθούν οι άνθρωποι που έχουν μετανιώσει?
Δέν θα κατέληγε η ζωή των ανθρώπων στην γή σάν κάτι που είναι οι άγγελοι σε σχέση με τον Θεό?
Πού θα ήταν η αξία τους?
Πώς θα μπορούσαν να ονομαστούν παιδιά του Θεού?

Άν θέλεις άκουσε τις ομιλίες και αλήθεια, δέν θα σου μείνει καμία απορία.

Δοξασμένο το Όνομα Του Κυρίου
Στώμεν Καλώς Στώμεν Μετά Φόβου
Pamavol

Postby giannis73 » Sun Aug 05, 2012 5:49 pm

Stelios wrote:
giannis73 wrote:Συγνώμη φίλε αλλά θα σου πω την άποψή μου σχετικά με το θέμα που αναπτύσεις.

Ναι αλλά άσχετο με το θέμα, εγώ αναφέρομαι στο τι γνωρίζει ο θεός από πριν και όχι οι άνθρωποι. Εκτός κι αν λέγοντας κανείς εννοείς πως ούτε κι ο άχρονος θεός γνωρίζει, οπότε θέλω να το αποσαφηνίσεις αν είναι έτσι.
Φυσικά και ο Θεός γνωρίζει τα πάντα ,απλά θέλω να σου πω πως το πως ακριβώς σκέφτεται και δρα ο Θεός και για ποιον λόγο δεν υπάρχει κανένα ον που να το γνωρίζει γιατί πολύ απλά είμαστε δημιουργήματα και δεν είμαστε ίσοι με τον Θεό για να το καταλάβουμε.

Και τι κρίνει το αν κάποιος θα θέλει ή όχι? Η θέληση αυτή δεν εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καθενός?
Γιατί ο Α να θέλει ενώ ο Β να μην θέλει "χαζός" είναι ο Β? (Κι αν είναι "χαζός" τι φταίει αυτός που είναι "χαζός?)
Είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία και αναίτια?
Τι θα προκαλέσει την θέληση κάποιου να θέλει να σωθεί ενώ σε άλλους δεν θα την προκαλέσει? Προφανώς υπάρχει κάποια διαφορά σε δύο τέτοια άτομα. Ποια είναι αυτή?????
Δεν είναι θέμα χαζομάρας γιατί στην κόλαση θα έχει και χαζούς όπως λες αλλά και έξυπνους όπως το ίδιο και στον Παράδεισο αλλά θέμα ταπείνωσης ,η οποία δίδεται από τον Θεό σε αυτούς που υπακούουν στο Θέλημά Του και τηρούν τις εντολές Τού.Η βοήθεια από τον Θεό έρχεται στον άνθρωπο όταν αυτός τον αγαπάει και το ότι τον αγαπάει σημαίνει ότι τηρεί τις εντολές Του.

[1] Άστοχο παράδειγμα καθώς κανείς άνθρωπος-γονεύς δεν διαμορφώνει εκ των προτέρων και κατά βούληση τα χαρακτηριστικά του παιδιού του. Επιπλέον το ότι κανείς νορμάλ γονιός δεν θέλει το κακό του παιδιού του δεν απαντά στην ερώτησή μου.

[2] Γιατί κάποιος να θέλει το κακό του? Σημαίνει πως είναι χαζός. Γιατί είναι χαζός? Ποιος τον έκανε χαζό?
Εγωισμός και υπερηφάνεια και ειδικότερα φιλαυτία που χωρίζεται σε φιλοδοξία,φιληδονία και φιλαργυρία.
Ο Θεός είναι λογική και μακριά από τον Θεό δεν υπάρχει λογική αλλά όλα είναι παράλογα και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί διαλέγει τα παράλογα από τα λογικά και δεν μπορεί να το καταλάβει επειδή είναι μακριά από τον Θεό και αν θελήσει να κάνει το θέλημα Του Θεού και όχι το δικό του τότε έρχεται η χάρις Του και σε κάνει να καταλάβεις πάρα πολλά πράγματα που δεν τα καταλάβαινες πριν και όλα ξεκαθαρίζουν σαν από θαύμα ξαφνικά μπροστά σου.
Κάνε προσευχή και παρακάλεσε με ταπείνωση και καθαρή καρδιά τον Κύριο να σε βοηθήσει και να σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις ,επειδή ίσως δεν τις ψάχνεις με ταπείνωση και θα δεις το θαύμα και μετά θα λες καλά εγώ πως δεν το καταλάβαινα αυτό πριν.

Ανάλογα με τον τρόπο που τα χρησιμοποιείς λες. Και από τι εξαρτάται ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσεις? Γιατί ο Α να τα χρησιμοποιήσει καλοπροαίρετα και ο Β κακοπροαίρετα? Σε τι διαφέρουν αυτοί η δύο? Είναι κάτι που βασίζεται στην τύχη ή στα χαρακτηριστικά του καθενός?
Δεν βασίζεται τίποτα στην τύχη αλλά ούτε σε χαρακτηριστικά κάποιου απλά είναι θέμα ελεύθερης βούλησης ,δεν μπορώ να το πω πιο απλά.

[1] Και από τι εξαρτάται το αν θα το θελήσουμε? Γιατί ο Α να το θελήσει και ο Β να μην το θελήσει? Σε τι διαφέρουν αυτοί οι δύο και λειτουργούν διαφορετικά. Είναι κάτι τυχαίο ή έχει να κάνει με τα γνωρίσματα του καθενός?

[2] Από τι εξαρτάται τότε το αν θα εκδηλωθεί βούληση για αλλαγή? Γιατί σε άλλους συμβαίνει και σε άλλους όχι? Τυχαία σε κάποιους συμβαίνει και σε άλλους όχι?

Και γιατί κάποιοι θέλουν να απολαύσουν αυτή την ησυχία ,γαλήνη ,αγάπη και ευτυχία ενώ άλλοι δεν θέλουν παρόλο που υποφέρουν και καίγονται από την φωτιά της αμαρτίας ,της απογοήτευσης ,της ανάγκης από αγάπη όπως αυτολεξεί λες?
Αυτοί που δεν θέλουν τι είναι χαζοί? Εγωιστές μήπως? Τι είναι?

Γιατί δεν ήθελε ο Ιούδας. Ήταν χαζός, εγωιστής, κακός? Τι ήταν και λειτούργησε ενάντια στο καλό του?

Ναι προφανώς, γιατί όμως κάποιοι να θέλουν και άλλοι όχι? Σε τι διαφέρουν?

Φυσικά, δεν ρίχνουμε το φταίξιμο κάπου, απλά ως ελεύθεροι και λογικοί άνθρωποι σκεφτόμαστε, προβληματιζόμαστε και εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας αναζητώντας απαντήσεις από άτομα που ξέρουν περισσότερα.
Αυτά μέσα στο κόκκινο είναι η απάντησή σου.

Επομένως ποιο είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο διαφέρει ο διάβολος από τους πρωτόπλαστούς αφού ακολούθησαν διαφορετικές επιλογές?

Βλακεία/ζήλεια/κακία/εγωισμός η κάτι άλλο που δεν σκέφτηκα?

Μπορεί να φανώ κουραστικός αλλά είναι απλά η ελεύθερη βούλησή μας
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή σε μπέρδεψα αλλά φίλε μου και εγώ άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες είμαι και μπορεί να είπα κάτι που να σε μπέρδεψε.
Μην τα παίρνεις όλα σωστά αυτά που σου είπα επειδή είπα την άποψή μου και δεν είμαι και θεολόγος.
Κάνε αυτό που λέει ο Κύριος
Κατά Ματθαίου κεφ.7
7 Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν, ζητεῖτε, καὶ εὑρήσετε, κρούετε, καὶ ἀνοιγήσεται ὑμῖν· 8 πᾶς γὰρ ὁ αἰτῶν λαμβάνει καὶ ὁ ζητῶν εὑρίσκει καὶ τῷ κρούοντι ἀνοιγήσεται. 9 ἢ τίς ἐστιν ἐξ ὑμῶν ἄνθρωπος, ὃν ἐὰν αἰτήσῃ ὁ υἱὸς αὐτοῦ ἄρτον, μὴ λίθον ἐπιδώσει αὐτῷ; 10 καὶ ἐὰν ἰχθὺν αἰτήσῃ, μὴ ὄφιν ἐπιδώσει αὐτῷ; 11 εἰ οὗν ὑμεῖς, πονηροὶ ὄντες, οἴδατε δόματα ἀγαθὰ διδόναι τοῖς τέκνοις ὑμῶν, πόσῳ μᾶλλον ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς δώσει ἀγαθὰ τοῖς αἰτοῦσιν αὐτόν;
giannis73

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 6:41 pm

Απάντηση σε Ομολογητής

Ομολογητής wrote:Πολύ καλές και σημαντικές οι απορίες σου Στελιο.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Ομολογητής wrote:Θα κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά.
Οι απορίες σου αυτές είναι σα να προσπαθείς να χωρέσεις έναν Ωκεανό μέσα σε ένα κουβαδάκι. Αν κάνεις λογική και γνωστική προσέγγιση, είναι σίγουρο οτι κάποια στιγμή θα βρεθείς σε αδιέξοδο. .

Δεν έχει σημασία αν ένας προβληματισμός είναι δύσκολος για έναν ανθρώπινο νου. Τα αδιέξοδα είναι για να προσπερνιούνται. Ο άνθρωπος καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του έφτανε σε αδιέξοδα που τελικά προσπερνούσε και έτσι προόδευε πνευματικά και φιλοσοφικά. Αλλιώς χάνουμε κάθε έννοια ελευθερίας. Εσύ δηλαδή θα μου προτείνεις το «πίστευε και μη ερεύνα»? Προσωπικά προτιμώ το «πίστευε και μη, ερεύνα».

Ομολογητής wrote:Πολλοί μάλιστα σε τέτοια αδιέξοδο βάλανε και λίγες σάλτσες και δημιουργήσαν αιρέσεις.

Στις οποίες αν αρχίσουμε και θέτουμε παρόμοια ερωτήματα θα οδηγηθούν στην δημιουργία και άλλων αιρέσεων, με λίγα λόγια δεν κατάφεραν και πολλά.

Ομολογητής wrote:Δεν τελειώνει, όμως, εκεί η φύση μας. Όλες αυτές οι απορίες είναι αποτέλεσμα της πνευματικής μας τύφλωσης και κώφωσης.

Γιατί να θεωρείσαι τυφλός και κωφός όταν προβληματίζεσαι και υγιής όταν δεν προβληματίζεσαι? Που είναι η ελευθερία της σκέψης?

Ομολογητής wrote: Είμαστε μέσα στην αγκαλιά της Αγάπης του Θεού, και όμως αδυνατούμε να καταλάβουμε πολλά και οι απορίες μας είναι άπειρες! Ζητούμε ξερή εγωιστική γνώση και αδιαφορούμε να μάθουμε μέσα από την βιωματική Χάρη του Θεού!

Γιατί αποκαλείς την γνώση που αποζητώ ξερή και εγωιστική? Είναι λάθος να θέλω να ξέρω σε τι πιστεύω? Να πιστεύω δηλαδή σε κάτι που δεν ξέρω και χωρίς να προβληματίζομαι επειδή έτσι με έμαθε η μαμά μου? Κι αν μου μάθαινε άλλο η μαμά μου? Αν μου μάθαινε πως ο θεός είναι ένα ιπτάμενο και αόρατο τάπερ και δεν πρέπει να προβληματίζομαι γι αυτό γιατί είμαι χαζός άνθρωπος και δεν μπορώ να καταλάβω τις ανώτερες προθέσεις του αλλά θα πρέπει να υπακούω και να πιστεύω γιατί αλλιώς θα είμαι ένας εγωιστής τότε εγώ τι θα έπρεπε να κάνω? Μην θεωρήσεις το παράδειγμά μου ακραίο, δεν απέχει πολύ από διάφορες θρησκείες.

Ομολογητής wrote:Οι απαντήσεις είναι ακατάληπτες διότι δε μπαίνει σε λογική και μέτρο η Αγάπη και Ενέργεια του Θεού! Άμα συμπορευθούμε με Εκείνον, τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε. Γράφω αυτά για να καταλάβουμε πόσο (α)πιθανό είναι με τη λογική να κατανοήσουμε τέτοια μυστήρια, ενώ πολύ εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε σε πλάνη.

Για οτιδήποτε μη αποδείξιμο η μη εξηγήσιμο θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν είμαστε ικανοί να το γνωρίσουμε γι αυτό δεν πρέπει να κρίνουμε και να προβληματιζόμαστε αλλά να πιστεύουμε τυφλά. Έτσι θα μπορούσα να εφεύρω κι εγώ μια δοξασία, να την μαθαίνω σε βρέφη και να τους λέω μην τολμήσετε να αμφισβητήσετε τίποτα, δεν είστε ικανοί να καταλάβετε, πιστέψτε τυφλά σε οτιδήποτε λέω ακόμα κι αν δεν βγάζει λογική, αλλιώς θα υποπέσετε στο αμάρτημα του εγωισμού. Πόσο σωστό είναι όμως αυτό?

Απάντηση σε pamavol

Pamavol wrote:Αδελφέ μας Στέλιο καλώς ήρθες.
Για να μήν μείνει καμία σκιά στις ερωτήσεις σου θα έπρεπε να ακούσεις τις ομιλίες του π. Αθ. Μυτιληναίου για το κεφάλαιο της Γενέσεως της Παλαιάς Διαθήκης. Επειδή όμως είναι δύσκολο να ακούσεις τις 70 διαλέξεις του θα επιχειρήσω να σου δώσω μία εικόνα.

Καλώς σας βρήκα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση και την προσπάθεια να μου εξηγήσεις. Η απορία μου εξάλλου είναι τόσο απλή…

Pamavol wrote:Ο Θεός πρίν την δημιουργία του Αδάμ είχε δημιουργήσει τους αγγέλους. Αυτοί μπορούσαν να "κλειδώσουν" άν ο Θεός το επιθυμούσε από την πρώτη στιγμή στην αγαθή κατάσταση. Τους έκανε όμως ελεύθερους και τους κλείδωσε αργότερα, ΑΦΟΥ όμως είχε πέσει ο εωσφόρος και είχε παρασύρει μαζί του όσους ο Θεός επέτρεψε.
Πρίν την δημιουργία των αγγέλων ο Θεός το γνώριζε πως ελεύθερος ο αρχάγγελος θα έπεφτε και παρόλα αυτά το επέτρεψε προκειμένου να βοηθηθεί ο Αδάμ και η Εύα (θα δείς παρακάτω το πώς).

Επομένως έφτιαξε τον εωσφόρο με σκοπό να υποπέσει, μιας και γνώριζε πως θα υποπέσει καθώς αλλιώς δεν θα τον έφτιαχνε ή θα τον κρατούσε «κλειδωμένο», ώστε να βοηθηθεί ο Αδάμ και η Εύα (που θα δω παρακάτω το πώς). Σωστά?
Αν ναι, γιατί έφτιαξε ένα όν που θα βασανίζεται αιώνια στην κόλαση (εωσφόρος) για να βοηθήσει ένα άλλο (άνθρωπος)? Κρίμα δεν είναι?

Pamavol wrote:Η παγιωμένη κατάσταση των αγγέλων όμως δέν είχε μεγάλη αξία για τον Θεό γιατί ο άγγελος κλειδωμένος δέν έχει την δυνατότητα να φτάσει σέ ένα από τα ύψη του Θεού που είναι να έχει την θεωρητική γνώση της αμαρτίας και όχι την πρακτική.

Και γιατί τότε τους άφησε κλειδωμένους και μη ελεύθερους?

Pamavol wrote:Το δημιούργημα που θα είχε την ελευθερία για πάντα και να μήν κλειδωθεί ποτέ η αγαθή προαίρεση, ήταν ο Αδάμ (ο άνθρωπος). Γνώριζε φυσικά ο Θεός πως και αυτός θα έπεφτε οπότε φρόντισε να έχει την δικαιολογία του: τον εωσφόρο (η βοήθεια του Θεού που λέγαμε)!!!

Επομένως μου λες πως ο εωσφόρος φτιάχτηκε για να υποπέσει ή έστω του επιτράπηκε (το ίδιο κάνει αν ο θεός γνώριζε την έκβασή του εξ’αρχής) ώστε να έχει δικαιολογία ο άνθρωπος????? Δηλαδή ένα ον υπέπεσε και θα βασανίζεται αιώνια στην κόλαση για να έχει δικαιολογία ένα άλλο που και γι αυτό ήξερε ο θεός πως θα υπόπιπτε? Καλά κατάλαβα?
Pamavol wrote:Έχοντας τελειώσει την δημιουργία του ο Θεός έχει ενφυσήσει μέσα στον Αδάμ όλες τις ψυχές που θα γεννηθούν. Είναι όλες ίδιες. Για άντρες και γυναίκες και είναι ελεύθερες να διαλέξουν τον τρόπο ζωής και να μετανιώσουν για τα λάθη τους,

Ωραία, επιτέλους φτάσαμε στην ουσία της συζήτησης, στην φύση της ελευθερίας που έχουμε. Επιτέλους.
Έχω λοιπόν να ρωτήσω σε αυτό το σημείο ότι ρωτάω σε τόσες γραμμές στα προηγούμενά μου posts και δεν έλαβα ακόμα απάντηση:
Αν εξαρχής είναι όλες οι ψυχές ίδιες γιατί κάποιες θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να σωθούν και θα κρατήσουν τέτοια στάση στην ζωή τους και θα λάβουν τέτοιες αποφάσεις ώστε να πάνε στον παράδεισο ενώ οι άλλες ψυχές δεν θα δράσουν έτσι και θα πάνε στην κόλαση??
Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί αυτές που θα σωθούν από αυτές που δεν θα σωθούν και κάνει τις πρώτες να ζήσουν και να δράσουν με τον σωστό τρόπο σε αντίθεση με τις δεύτερες?????
Σε αυτό αποζητώ μια απάντηση.
Αν μου πεις όμως πως το χαρακτηριστικό είναι η θέλησή τους να σωθουν τότε να ξέρεις πως θα σε ρωτήσω από τι εξαρτάται αν μία ψυχή θα έχει θέληση να σωθεί ενώ κάποια άλλη όχι. Γιατί κάποιες να αποφασίσουν να το θελήσουν ενώ άλλες όχι. Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που προκαλεί σε μια ψυχή την θέληση για σωτηρία ενώ σε μια άλλη όχι???

Pamavol wrote: χάρη στον εωσφόρο και την υπέρτατη θυσία αγάπης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Γιατί είναι θυσία αγάπης να καταδικαστεί ένα ον για να έχει δικαιολογία ένα άλλο?

Pamavol wrote: Άρα ο Θεός έκανε τα πάντα και κάνει τα πάντα για να σωθεί το πλάσμα του. Μας δίδαξε με την ζωή στην γή, με την δημιουργία, ήρθε ο ίδιος προσωπικά, και εξευτελίστηκε και βασανίστηκε και δίδαξε στον κάτω κόσμο όποιον δέν τον γνώρισε. Μέχρι όμως την ελευθερία του ανθρώπου. Αυτή δέν την πειράζει γιατί χάνει την αξία του ο άνθρωπος.
Είναι πρώιμο στάδιο να σκέφτεσαι πως ο Θεός ευθύνεται επειδή κάποιος διάλεξε την να καταπατήσει το δώρο που του δόθηκε,

την δυνατότητα και την χάρη να γίνει παιδί του Θεού.
την Ελευθερία να διαλέξει κανείς τον Θεό!

Αυτό το κομμάτι της απάντησή σου είναι πολύ ενθουσιώδες, γεμάτο θαυμαστικά και μεγάλα λόγια μιλώντας για μια ελευθερία για την οποία ρωτάω εξαρχής αλλά δεν μου απαντάς. Αν το στάδιο μου είναι τόσο πρώιμο θα είναι πολύ εύκολο να πάρω μια απάντηση οπότε και περιμένω.

Pamavol wrote:Άν το πάρεις ανάποδα, ποιά είναι η αξία της ελευθερίας άν ο Θεός δέν επέτρεπε την ζωή στους διαλέγοντες την κόλαση?

Δεν διακρίνω κάποια ελευθερία σε κάποιον που ο θεός ξέρει εξαρχής που θα καταλήξει. Αν εσύ διακρίνεις περιμένω να μου την εξηγήσεις.

Pamavol wrote:Ποιός θα επιχειρούσε να σκοτώσει τον Ιησού Χριστό ώστε να μπορούν να σωθούν οι άνθρωποι που έχουν μετανιώσει?

Επέτρεψε δηλαδή την δημιουργία κακών για να παίξουν τον ρόλο τους? Αυτό μου λες? Και δεν είναι κρίμα γι αυτούς τους κακούς που θα βασανίζονται αιώνια στην κόλαση?

Pamavol wrote:Δεν θα κατέληγε η ζωή των ανθρώπων στην γή σάν κάτι που είναι οι άγγελοι σε σχέση με τον Θεό? Πού θα ήταν η αξία τους? Πώς θα μπορούσαν να ονομαστούν παιδιά του Θεού?

Ναι θα κατέληγε αλλά τι σχέση έχει αυτό. Αν υπάρχει ελευθερία καλώς υπάρχει. Εξήγησέ την μου όμως αντί να αναφέρεσαι συνεχώς σε αυτήν χωρίς να την εξηγείς.

Απάντηση σε giannis73

giannis73 wrote: Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή σε μπέρδεψα αλλά φίλε μου και εγώ άνθρωπος με πάθη και αδυναμίες είμαι και μπορεί να είπα κάτι που να σε μπέρδεψε.

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αδελφέ, εκτιμώ που επιδιώξες να βοηθήσεις στους προβληματισμούς μου.
giannis73 wrote:Μην τα παίρνεις όλα σωστά αυτά που σου είπα επειδή είπα την άποψή μου και δεν είμαι και θεολόγος.

Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να είναι κάποιος θεολόγος για να έχει μερίδιο στην αλήθεια. Αν θέλουμε να πιστεύουμε και να είμαστε σοβαροί άνθρωποι, θεολόγοι πρέπει να είμαστε όλοι μας. Αλλιώς είμαστε έρμαια των δογμάτων.

Θα απαντήσω αναλυτικά σε αυτά που είπες:

giannis73 wrote:Φυσικά και ο Θεός γνωρίζει τα πάντα ,απλά θέλω να σου πω πως το πως ακριβώς σκέφτεται και δρα ο Θεός και για ποιον λόγο δεν υπάρχει κανένα ον που να το γνωρίζει γιατί πολύ απλά είμαστε δημιουργήματα και δεν είμαστε ίσοι με τον Θεό για να το καταλάβουμε.

Αυτό δεν είναι απάντηση. Τότε μπορώ να σου πω κι εγώ διάφορες ερμηνείες για τον κόσμο για τις οποίες να απαιτήσω να μην έχεις καμία δυνατότητα άποψης και κριτικής επειδή ως άνθρωπος δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις. Θα κάτσεις να με πιστέψεις? Και πως θα ξέρεις αν είναι αυτή η αλήθεια και θα την πιστεύεις?

giannis73 wrote:Δεν είναι θέμα χαζομάρας γιατί στην κόλαση θα έχει και χαζούς όπως λες αλλά και έξυπνους όπως το ίδιο και στον Παράδεισο αλλά θέμα ταπείνωσης ,η οποία δίδεται από τον Θεό σε αυτούς που υπακούουν στο Θέλημά Του και τηρούν τις εντολές Τού.Η βοήθεια από τον Θεό έρχεται στον άνθρωπο όταν αυτός τον αγαπάει και το ότι τον αγαπάει σημαίνει ότι τηρεί τις εντολές Του.

Ωραία δεν είναι θέμα χαζομάρας λοιπόν αλλά θέμα ταπείνωσης. Η ταπείνωση αυτή που είναι το κλειδί της σωτηρίας λες πως δίνεται από τον θεό στον άνθρωπο σε όσους ακολουθούν τις εντολές του. Και ρωτάω τώρα εγώ:

Γιατί κάποιοι τηρούν τις εντολές του και λαμβάνουν την πολυπόθητη ταπείνωση απ΄ τον θεό που θα τους οδηγήσει στην σωτηρία ενώ άλλοι κάνουν το αντίθετο. Τι διαφοροποιεί τους πρώτους απ τους δεύτερους? Γιατί ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους? Σε τι διαφέρουν???

giannis73 wrote:Εγωισμός και υπερηφάνεια και ειδικότερα φιλαυτία που χωρίζεται σε φιλοδοξία,φιληδονία και φιλαργυρία.
Ο Θεός είναι λογική και μακριά από τον Θεό δεν υπάρχει λογική αλλά όλα είναι παράλογα και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί διαλέγει τα παράλογα από τα λογικά και δεν μπορεί να το καταλάβει επειδή είναι μακριά από τον Θεό και αν θελήσει να κάνει το θέλημα Του Θεού και όχι το δικό του τότε έρχεται η χάρις Του και σε κάνει να καταλάβεις πάρα πολλά πράγματα που δεν τα καταλάβαινες πριν και όλα ξεκαθαρίζουν σαν από θαύμα ξαφνικά μπροστά σου.
Κάνε προσευχή και παρακάλεσε με ταπείνωση και καθαρή καρδιά τον Κύριο να σε βοηθήσει και να σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις ,επειδή ίσως δεν τις ψάχνεις με ταπείνωση και θα δεις το θαύμα και μετά θα λες καλά εγώ πως δεν το καταλάβαινα αυτό πριν.

Σε σένα δηλαδή έδωσε απάντηση σε αυτό το ερώτημα μέσω προσευχής?
Μπορείς να την πεις και σε μένα σε παρακαλώ? (το ερώτημα μου είναι μερικές γραμμές πάνω με τα κόκκινα γράμματα)

giannis73 wrote:Δεν βασίζεται τίποτα στην τύχη αλλά ούτε σε χαρακτηριστικά κάποιου απλά είναι θέμα ελεύθερης βούλησης ,δεν μπορώ να το πω πιο απλά.

Ελεύθερη βούληση λες. Δηλαδή δύο άνθρωποι πχ εντελώς ίδιοι (αν και δεν γίνεται έστω πως υπάρχουν), στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον (αν και δεν γίνεται έστω πως γίνεται) θα λάβουν διαφορετικές αποφάσεις? Γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο?
Last edited by Stelios on Sun Aug 05, 2012 8:02 pm, edited 4 times in total.
Stelios

Postby marjory » Sun Aug 05, 2012 7:07 pm

Φίλε Στέλιο, αναρωτιέσαι γιατί ο Θεός να δημιουργήσει κάποιον που δεν θα σωθεί.

Ο Θεός όμως δεν δημιούργησε κανέναν άνθρωπο με δεδομένο ότι δεν θα σωθεί.

Όλες οι απαντήσεις που παίρνεις στρέφονται γύρω από το αυτεξούσιο που έχει το δημιούργημα του Θεού, αυτεξούσιο το οποίο οδηγεί τον άνθρωπο στην επιλογή είτε να σωθεί, είτε όχι.

Μέσα από τις απαντήσεις που πήρες, αναφέρονται τα συστατικά που, εάν τα προβάλλει ο άνθρωπος, δεν θα φτάσει ποτέ στη σωτηρία: εγωισμός, φιλαυτία και πρώτα απ' όλα αμετανοησία.

Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε όλοι. Από εμάς όμως εξαρτάται αν θα τα προβάλλουμε ή αν θα τα πολεμήσουμε.

Η διαφορετική προσέγγιση κάθε ανθρώπου [αν θέλει δηλαδή να σωθεί ή όχι] εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.

Ο Θεός γνωστοποιεί στον άνθρωπο την ύπαρξή Του. Κι ο άνθρωπος αποφασίζει είτε να Τον ακολουθήσει, είτε όχι.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Next

Return to ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ