Απάντηση σε giannis73giannis73 wrote:Φίλε δεν πιστεύω σε κάτι τυφλά ,ούτε επειδή μου το είπε η μητέρα μου ή ο δάσκαλός μου ή όποιος άλλος.
Πιστεύω επειδή βλέπω και ζω (όσο μου επιτρέπεται από τον Θεό λόγω της αμαρτωλότητάς μου) τον Χριστό μέσα στην ψυχή μου και στην ζωή μου ,μέσα από αυτόν τον μικρό πνευματικό μου αγώνα και μέσα από τα χιλιάδες θαύματα που κάνει γύρω μου.
Αυτή η χαρά που νιώθεις και η αγαλλίαση μετά από μια εξομολόγηση ή από μια ειληκρινή συζήτηση για τον Κύριο και τους Αγίους Του δεν εξηγιέται αλλά βιώνεται.
Αν διαβάσεις την Αγία Γραφή καλοπροαίρετα με ταπείνωση και με πόθο να βρεις την Αλήθεια ,τότε θα βρεις ότι ψάχνεις.
Αν όμως ψάχνεις κακοπροαίρετα με κακό σκοπό τότε θα τυφλωθείς και δεν θα πάρεις καμία απάντηση.
Δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε τα πάντα για τον Θεό για να τον πιστέψουμε ,αυτό όχι μόνο είναι ανόητο αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο για την ψυχή μας.
Άλλο φίλε μου το να ψάχνουμε καλοπροαίτερα να βρούμε τα απίστευτα νοήματα της αγάπης και της σοφίας του Κυρίου και άλλο να προσπαθούμε να βρούμε "τρωτά" σημεία προς αμφισβήτηση Του.
Κανένας μας δεν έχει όλες τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας ,αλλά να είσαι σίγουρος πως όλοι μας τις παίρνουμε λίγες λίγες ανάλογα της πνευματικής κατάστασης της ψυχής μας.
Και όσο προχωράς τόσο περισσότερο γεμίζει το κενό της ψυχής σου ο Κύριος και στο τέλος είσαι τόσο ευτυχισμένος που δεν σε νοιάζουν οι απορίες σου επειδή είσαι γεμάτος και αφήνεσαι στα χέρια του Κυρίου ,όπως είναι το μωράκι στην αγκαλιά της μαμάς του και είναι ευτυχισμένο χωρίς να το νοιάζει τίποτα άλλο.
Όλα αυτά όμως μόνον αν θέλεις και εκτελείς τις εντολές Του.
Τώρα αν δεν σε ικανοποίησαν οι απαντήσεις μας ,που δεν είμαστε και ειδικοί ,θα σε συμβούλευα να πας σε κάποιον πνευματικό και να μιλήσεις μαζί του.
Αν σε εκνεύρισα σου ζητώ συγγνώμη δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Αν λες πως δεν πιστεύεις τυφλά αλλά έχεις απαντήσεις για όλα αυτά τότε εντάξει.
Όμως εσύ τελικά λες πως δεν έχεις απαντήσεις επειδή είσαι άνθρωπος και δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα.
Οπότε τελικά με βάση αυτά που λες πιστεύεις τυφλά.
Αν όμως θες να πιστεύεις πως δεν πιστεύεις τυφλά το δέχομαι.
Ως προς το πόσο καλοπροαίρετος η μη είμαι κατά την διάρκεια της αναζήτησής μου σου δηλώνω πως είμαι καλοπροαίρετος.
Αν αυτό δεν σε πείθει δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Το να ψάχνω απαντήσεις όμως σε ασαφή ζητήματα δεν το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση.
Από την άλλη το να πιστεύω τυφλά σε δόγματα το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση ως προς την ανθρώπινη νόηση.
Απάντηση σε marjorymarjory wrote:Μα στο εξηγήσαμε: Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του. Άλλος τον εύκολο, άλλος τον δύσκολο. Η διαφοροποίηση εναποτίθεται καθαρά στον καθένα από εμάς. Ο καθένας μας έχει το αίσθημα του δικαίου και του σωστού. Αν βάλει όμως τον εγωισμό μπροστά, σίγουρα θα παρεκκλίνει. Ο εγωισμός είναι που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε.
Όχι, τόση ώρα ρωτάω τι διαφοροποιεί τους μεν από τους δε και μόλις τώρα έλαβα την απάντηση. Ο εγωισμός λοιπόν.
Άρα το αν θα σωθεί ή όχι κάποιος θα κριθεί από το πόσο εγωιστής είναι μιας και αυτό θα επηρεάσει τις πράξεις του και τον τρόπο δράσης του.
Οπότε αναγκαστικά καταλήγω στο ερώτημα:Γιατί ο θεός τους έκανε κάποιους περισσότερο εγωιστές και δεν θα σωθούν και άλλους λιγότερο και θα σωθούν?
Stelios wrote:Όλοι βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε σταυροδρόμια [επιλογές]. Δεν είμαστε ίδιοι όμως, διότι μέσα μας διαφοροποιείται το επίπεδο εγωισμού [φιλαυτίας κλπ.]. Αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Και αυτό μας κάνει να επιλέγουμε διαφορετικά ο ένας από τον άλλο.
Άρα λοιπόν αφού δεν είμαστε ίδιοι όπως λες και το τι θα κάνουμε εξαρτάται από αυτό το διαφορετικό που είναι ο καθένας τότε γιατί ο θεός τους έφτιαξε κάποιους με τέτοια χαρακτηριστικά που θα τους οδηγήσουν στην μη σωτηρία?
marjory wrote:Το γεγονός ότι ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτές ο Θεός, είναι το αυτεξούσιο. Τι δεν καταλαβαίνεις;;;
Με βάση τις παραπάνω σειρές, αν η επιλογές μας εξαρτώνται από αυτό που είμαστε (π.χ. εγωιστές ή όχι) και αφού αυτό που είμαστε είναι αποτέλεσμα του πως μας δημιούργησε ο θεός, τότε δεν βλέπω κάποια ελευθερία, δηλαδή το αυτεξούσιο που λες.
Αυτό δεν καταλαβαίνω λοιπόν.