Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

...για κάθε θέμα γενικού ενδιαφέροντος που δεν μπορεί να ενταχθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες...

Moderator: inanm7

Re: Γιατί δημιουργήθηκε κάποιος που δεν θα σωθεί?

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 7:27 pm

marjory wrote:Φίλε Στέλιο, αναρωτιέσαι γιατί ο Θεός να δημιουργήσει κάποιον που δεν θα σωθεί.
Ο Θεός όμως δεν δημιούργησε κανέναν άνθρωπο με δεδομένο ότι δεν θα σωθεί.

Εννοείς πως δεν ξέρει εξαρχής? Ως άχρονος δεν θα έπρεπε να ξέρει?

marjory wrote:Όλες οι απαντήσεις που παίρνεις στρέφονται γύρω από το αυτεξούσιο που έχει το δημιούργημα του Θεού, αυτεξούσιο το οποίο οδηγεί τον άνθρωπο στην επιλογή είτε να σωθεί, είτε όχι.

Αυτό το αυτεξούσιο που αν και φαντάζει τόσο προφανές και τελικά δεν είναι προσπαθώ να καταλάβω. Εγώ σε ρωτάω για το πώς υπάρχει αυτό το αυτεξούσιο, με συγκεκριμένες πάντα ερωτήσεις, κι εσύ αντί να τις απαντάς για να μου εξηγήσεις την πίστη σου στην ύπαρξη του αυτεξούσιου μου λες πως απλά υπάρχει. Τι νόημα έχει μια τέτοιου είδους απάντηση?

marjory wrote:Μέσα από τις απαντήσεις που πήρες, αναφέρονται τα συστατικά που, εάν τα προβάλλει ο άνθρωπος, δεν θα φτάσει ποτέ στη σωτηρία: εγωισμός, φιλαυτία και πρώτα απ' όλα αμετανοησία.
Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε όλοι. Από εμάς όμως εξαρτάται αν θα τα προβάλλουμε ή αν θα τα πολεμήσουμε.

Και γιατί κάποιοι τα προβάλλουν (και δεν θα σωθούν) ενώ άλλοι τα πολεμούν και θα σωθούν?
Σε τι διαφέρουν οι πρώτοι απ΄τους 2ους? Είμαι θέμα τύχης? Είναι πιο χαζοί? Είναι πιο κακοί? Τί είναι??
Γιατί κάποιοι επιλέγουν την σωστοί πορεία ενώ άλλοι όχι? Τι τους διαφοροποιεί??

marjory wrote:Η διαφορετική προσέγγιση κάθε ανθρώπου [αν θέλει δηλαδή να σωθεί ή όχι] εξαρτάται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
Ο Θεός γνωστοποιεί στον άνθρωπο την ύπαρξή Του. Κι ο άνθρωπος αποφασίζει είτε να Τον ακολουθήσει, είτε όχι.

Και πάλι τα ίδια.
Γιατί αφού όλοι έχουμε τις ίδιες δυνατότητες επιλογών και είμαστε ως ψυχές κατασκευαστικά ίδιοι ακολουθούμε διαφορετικές πορείες και κάποιοι τελικά επιλέγουν να ακολουθήσουν τον χριστό ενώ άλλοι όχι.
Αν ήμασταν ίδιοι θα αποφασίζαμε και το ίδιο. Σε τι διαφέρουμε λοιπόν και αυτό διαφοροποιεί τις επιλογές μας??
Τόσο απλή ερώτηση...
Stelios

Postby giannis73 » Sun Aug 05, 2012 7:39 pm

Stelios wrote:Απάντηση σε giannis73

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αδελφέ, εκτιμώ που επιδιώξες να βοηθήσεις στους προβληματισμούς μου.
Ναι όμως όπως είδες η άποψή σου δεν με κάλυψε επειδή δεν απάντησε στην κύρια απορία μου. Αν κι εσύ όπως φαίνεται δεν γνωρίζεις, πως μπορείς να το αποδέχεσαι και να πιστεύεις τυφλα?

Φίλε δεν πιστεύω σε κάτι τυφλά ,ούτε επειδή μου το είπε η μητέρα μου ή ο δάσκαλός μου ή όποιος άλλος.
Πιστεύω επειδή βλέπω και ζω (όσο μου επιτρέπεται από τον Θεό λόγω της αμαρτωλότητάς μου) τον Χριστό μέσα στην ψυχή μου και στην ζωή μου ,μέσα από αυτόν τον μικρό πνευματικό μου αγώνα και μέσα από τα χιλιάδες θαύματα που κάνει γύρω μου.
Αυτή η χαρά που νιώθεις και η αγαλλίαση μετά από μια εξομολόγηση ή από μια ειληκρινή συζήτηση για τον Κύριο και τους Αγίους Του δεν εξηγιέται αλλά βιώνεται.
Αν διαβάσεις την Αγία Γραφή καλοπροαίρετα με ταπείνωση και με πόθο να βρεις την Αλήθεια ,τότε θα βρεις ότι ψάχνεις.
Αν όμως ψάχνεις κακοπροαίρετα με κακό σκοπό τότε θα τυφλωθείς και δεν θα πάρεις καμία απάντηση.
Δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε τα πάντα για τον Θεό για να τον πιστέψουμε ,αυτό όχι μόνο είναι ανόητο αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο για την ψυχή μας.
Άλλο φίλε μου το να ψάχνουμε καλοπροαίτερα να βρούμε τα απίστευτα νοήματα της αγάπης και της σοφίας του Κυρίου και άλλο να προσπαθούμε να βρούμε "τρωτά" σημεία προς αμφισβήτηση Του.
Κανένας μας δεν έχει όλες τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας ,αλλά να είσαι σίγουρος πως όλοι μας τις παίρνουμε λίγες λίγες ανάλογα της πνευματικής κατάστασης της ψυχής μας.
Και όσο προχωράς τόσο περισσότερο γεμίζει το κενό της ψυχής σου ο Κύριος και στο τέλος είσαι τόσο ευτυχισμένος που δεν σε νοιάζουν οι απορίες σου επειδή είσαι γεμάτος και αφήνεσαι στα χέρια του Κυρίου ,όπως είναι το μωράκι στην αγκαλιά της μαμάς του και είναι ευτυχισμένο χωρίς να το νοιάζει τίποτα άλλο.
Όλα αυτά όμως μόνον αν θέλεις και εκτελείς τις εντολές Του.
Τώρα αν δεν σε ικανοποίησαν οι απαντήσεις μας ,που δεν είμαστε και ειδικοί ,θα σε συμβούλευα να πας σε κάποιον πνευματικό και να μιλήσεις μαζί του.
Last edited by giannis73 on Sun Aug 05, 2012 7:43 pm, edited 1 time in total.
giannis73

Postby marjory » Sun Aug 05, 2012 7:41 pm

Stelios wrote:Αυτό το αυτεξούσιο που αν και φαντάζει τόσο προφανές και τελικά δεν είναι προσπαθώ να καταλάβω. Εγώ σε ρωτάω για το πώς υπάρχει αυτό το αυτεξούσιο, με συγκεκριμένες πάντα ερωτήσεις, κι εσύ αντί να τις απαντάς για να μου εξηγήσεις την πίστη σου στην ύπαρξη του αυτεξούσιου μου λες πως απλά υπάρχει. Τι νόημα έχει μια τέτοιου είδους απάντηση?

Το γεγονός ότι ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτές ο Θεός, είναι το αυτεξούσιο. Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Stelios wrote:Και γιατί κάποιοι τα προβάλλουν (και δεν θα σωθούν) ενώ άλλοι τα πολεμούν και θα σωθούν?
Σε τι διαφέρουν οι πρώτοι απ΄τους 2ους? Είμαι θέμα τύχης? Είναι πιο χαζοί? Είναι πιο κακοί? Τί είναι??
Γιατί κάποιοι επιλέγουν την σωστοί πορεία ενώ άλλοι όχι? Τι τους διαφοροποιεί??

Μα στο εξηγήσαμε: Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του. Άλλος τον εύκολο, άλλος τον δύσκολο. Η διαφοροποίηση εναποτίθεται καθαρά στον καθένα από εμάς. Ο καθένας μας έχει το αίσθημα του δικαίου και του σωστού. Αν βάλει όμως τον εγωισμό μπροστά, σίγουρα θα παρεκκλίνει. Ο εγωισμός είναι που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε.

Stelios wrote:Και πάλι τα ίδια.
Γιατί αφού όλοι έχουμε τις ίδιες δυνατότητες επιλογών και είμαστε ως ψυχές κατασκευαστικά ίδιοι ακολουθούμε διαφορετικές πορείες και κάποιοι τελικά επιλέγουν να ακολουθήσουν τον χριστό ενώ άλλοι όχι.
Αν ήμασταν ίδιοι θα αποφασίζαμε και το ίδιο. Σε τι διαφέρουμε λοιπόν και αυτό διαφοροποιεί τις επιλογές μας??
Τόσο απλή ερώτηση...

Όλοι βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε σταυροδρόμια [επιλογές]. Δεν είμαστε ίδιοι όμως, διότι μέσα μας διαφοροποιείται το επίπεδο εγωισμού [φιλαυτίας κλπ.]. Αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Και αυτό μας κάνει να επιλέγουμε διαφορετικά ο ένας από τον άλλο.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 8:14 pm

Απάντηση σε giannis73

giannis73 wrote:Φίλε δεν πιστεύω σε κάτι τυφλά ,ούτε επειδή μου το είπε η μητέρα μου ή ο δάσκαλός μου ή όποιος άλλος.
Πιστεύω επειδή βλέπω και ζω (όσο μου επιτρέπεται από τον Θεό λόγω της αμαρτωλότητάς μου) τον Χριστό μέσα στην ψυχή μου και στην ζωή μου ,μέσα από αυτόν τον μικρό πνευματικό μου αγώνα και μέσα από τα χιλιάδες θαύματα που κάνει γύρω μου.
Αυτή η χαρά που νιώθεις και η αγαλλίαση μετά από μια εξομολόγηση ή από μια ειληκρινή συζήτηση για τον Κύριο και τους Αγίους Του δεν εξηγιέται αλλά βιώνεται.
Αν διαβάσεις την Αγία Γραφή καλοπροαίρετα με ταπείνωση και με πόθο να βρεις την Αλήθεια ,τότε θα βρεις ότι ψάχνεις.
Αν όμως ψάχνεις κακοπροαίρετα με κακό σκοπό τότε θα τυφλωθείς και δεν θα πάρεις καμία απάντηση.
Δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε τα πάντα για τον Θεό για να τον πιστέψουμε ,αυτό όχι μόνο είναι ανόητο αλλά και πάρα πολύ επικίνδυνο για την ψυχή μας.
Άλλο φίλε μου το να ψάχνουμε καλοπροαίτερα να βρούμε τα απίστευτα νοήματα της αγάπης και της σοφίας του Κυρίου και άλλο να προσπαθούμε να βρούμε "τρωτά" σημεία προς αμφισβήτηση Του.
Κανένας μας δεν έχει όλες τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες μας ,αλλά να είσαι σίγουρος πως όλοι μας τις παίρνουμε λίγες λίγες ανάλογα της πνευματικής κατάστασης της ψυχής μας.
Και όσο προχωράς τόσο περισσότερο γεμίζει το κενό της ψυχής σου ο Κύριος και στο τέλος είσαι τόσο ευτυχισμένος που δεν σε νοιάζουν οι απορίες σου επειδή είσαι γεμάτος και αφήνεσαι στα χέρια του Κυρίου ,όπως είναι το μωράκι στην αγκαλιά της μαμάς του και είναι ευτυχισμένο χωρίς να το νοιάζει τίποτα άλλο.
Όλα αυτά όμως μόνον αν θέλεις και εκτελείς τις εντολές Του.
Τώρα αν δεν σε ικανοποίησαν οι απαντήσεις μας ,που δεν είμαστε και ειδικοί ,θα σε συμβούλευα να πας σε κάποιον πνευματικό και να μιλήσεις μαζί του.

Αν σε εκνεύρισα σου ζητώ συγγνώμη δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Αν λες πως δεν πιστεύεις τυφλά αλλά έχεις απαντήσεις για όλα αυτά τότε εντάξει.
Όμως εσύ τελικά λες πως δεν έχεις απαντήσεις επειδή είσαι άνθρωπος και δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα.
Οπότε τελικά με βάση αυτά που λες πιστεύεις τυφλά.
Αν όμως θες να πιστεύεις πως δεν πιστεύεις τυφλά το δέχομαι.

Ως προς το πόσο καλοπροαίρετος η μη είμαι κατά την διάρκεια της αναζήτησής μου σου δηλώνω πως είμαι καλοπροαίρετος.
Αν αυτό δεν σε πείθει δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Το να ψάχνω απαντήσεις όμως σε ασαφή ζητήματα δεν το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση.
Από την άλλη το να πιστεύω τυφλά σε δόγματα το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση ως προς την ανθρώπινη νόηση.

Απάντηση σε marjory

marjory wrote:Μα στο εξηγήσαμε: Ο καθένας επιλέγει τον δρόμο του. Άλλος τον εύκολο, άλλος τον δύσκολο. Η διαφοροποίηση εναποτίθεται καθαρά στον καθένα από εμάς. Ο καθένας μας έχει το αίσθημα του δικαίου και του σωστού. Αν βάλει όμως τον εγωισμό μπροστά, σίγουρα θα παρεκκλίνει. Ο εγωισμός είναι που διαφοροποιεί τους μεν από τους δε.

Όχι, τόση ώρα ρωτάω τι διαφοροποιεί τους μεν από τους δε και μόλις τώρα έλαβα την απάντηση. Ο εγωισμός λοιπόν.
Άρα το αν θα σωθεί ή όχι κάποιος θα κριθεί από το πόσο εγωιστής είναι μιας και αυτό θα επηρεάσει τις πράξεις του και τον τρόπο δράσης του.

Οπότε αναγκαστικά καταλήγω στο ερώτημα:
Γιατί ο θεός τους έκανε κάποιους περισσότερο εγωιστές και δεν θα σωθούν και άλλους λιγότερο και θα σωθούν?

Stelios wrote:Όλοι βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε σταυροδρόμια [επιλογές]. Δεν είμαστε ίδιοι όμως, διότι μέσα μας διαφοροποιείται το επίπεδο εγωισμού [φιλαυτίας κλπ.]. Αυτό είναι που κάνει την διαφορά. Και αυτό μας κάνει να επιλέγουμε διαφορετικά ο ένας από τον άλλο.

Άρα λοιπόν αφού δεν είμαστε ίδιοι όπως λες και το τι θα κάνουμε εξαρτάται από αυτό το διαφορετικό που είναι ο καθένας τότε γιατί ο θεός τους έφτιαξε κάποιους με τέτοια χαρακτηριστικά που θα τους οδηγήσουν στην μη σωτηρία?

marjory wrote:Το γεγονός ότι ο καθένας μας κάνει τις επιλογές του, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτές ο Θεός, είναι το αυτεξούσιο. Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Με βάση τις παραπάνω σειρές, αν η επιλογές μας εξαρτώνται από αυτό που είμαστε (π.χ. εγωιστές ή όχι) και αφού αυτό που είμαστε είναι αποτέλεσμα του πως μας δημιούργησε ο θεός, τότε δεν βλέπω κάποια ελευθερία, δηλαδή το αυτεξούσιο που λες.
Αυτό δεν καταλαβαίνω λοιπόν.
Stelios

Postby marjory » Sun Aug 05, 2012 8:39 pm

Stelios wrote:Γιατί ο θεός τους έκανε κάποιους περισσότερο εγωιστές και δεν θα σωθούν και άλλους λιγότερο και θα σωθούν?

.......γιατί ο θεός τους έφτιαξε κάποιους με τέτοια χαρακτηριστικά που θα τους οδηγήσουν στην μη σωτηρία?

......και αφού αυτό που είμαστε είναι αποτέλεσμα του πως μας δημιούργησε ο θεός,....

Τελικά ή δεν καταλαβαίνεις όντως, ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να καταλάβεις: ο Θεός μας δημιούργησε όλους ίδιους, αλλά εμείς διαφοροποιηθήκαμε στην πορεία, από τα επίπεδα εγωισμού. Μην προσπαθείς να ρίξεις φταίξιμο στον Θεό, ότι δήθεν άλλους τους έπλασε διαφορετικά από εμάς. Όλοι πήραμε τα ίδια στοιχεία, άλλος οικειοθελώς ανέπτυξε τα μεν, άλλος οικειοθελώς ανέπτυξε τα δε.

Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις αυτό το πράγμα για να καταλάβεις μετά τι σημαίνει αυτεξούσιο.

Το να επιμένεις ότι οι επιλογές μας τελικά δεν είναι δικές μας αλλά του Θεού [εμμένοντας ότι αφού Εκείνος μας δημιούργησε, ως εκ τούτου έχει δημιουργήσει και τον χαρακτήρα μας και ελέγχει κατά πόσο είμαστε εγωιστές], σε οδηγεί σε αδυναμία κατανόησης.
Ω πανύμνητε μήτερ, η τεκούσα των πάντων αγίων αγιώτατον Λόγον, δεξαμένη την νυν προσφοράν, από πάσης ρύσαι συμφοράς άπαντας, και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους Σοι βοώντας.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 8:57 pm

marjory wrote:Τελικά ή δεν καταλαβαίνεις όντως, ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να καταλάβεις: ο Θεός μας δημιούργησε όλους ίδιους, αλλά εμείς διαφοροποιηθήκαμε στην πορεία, από τα επίπεδα εγωισμού. Μην προσπαθείς να ρίξεις φταίξιμο στον Θεό, ότι δήθεν άλλους τους έπλασε διαφορετικά από εμάς. Όλοι πήραμε τα ίδια στοιχεία, άλλος οικειοθελώς ανέπτυξε τα μεν, άλλος οικειοθελώς ανέπτυξε τα δε.

Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις αυτό το πράγμα για να καταλάβεις μετά τι σημαίνει αυτεξούσιο.

Το να επιμένεις ότι οι επιλογές μας τελικά δεν είναι δικές μας αλλά του Θεού [εμμένοντας ότι αφού Εκείνος μας δημιούργησε και ως εκ τούτου έχει δημιουργήσει και τον χαρακτήρα μας και ελέγχει κατά πόσο είμαστε εγωιστές], σε οδηγεί σε αδυναμία κατανόησης.

• Με συγχωρείς αν σε εκνεύρισα αλλά δεν είχα τέτοιο σκοπό. Το να μην θέλω να καταλάβω είναι άτοπο μιας και ρωτάω για να καταλάβω.
  • Φταίξιμο δεν προσπαθώ να ρίξω στον θεό σε καμία περίπτωση, απλά έχω προβληματισμούς και τους εκφράζω.
  • Δεν επιμένω σε κάποια άποψη όπως λες για το θέμα για τον απλούστατο λόγο πως δεν έχω άποψη επειδή δεν ξέρω και γι αυτό ρωτάω. Το ότι οι απαντήσεις μου δημιουργούν επιπλέον απορίες και ότι δεν τις δέχομαι άκριτες δεν σημαίνει πως επιμένω για κάτι.
  • Αντί να ασχολούμαστε με μένα όμως ας ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος με βάση τα νέα στοιχεία που παρέθεσες:

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία λοιπόν ΤΕΛΙΚΑ δημιουργούμαστε όλοι ίδιοι. Μετά εμείς αποφασίζουμε αν θα στραφούμε προς τον εγωισμό κτλ ή αν θα είμαστε ενάρετοι.
Ως προς αυτό έχω να ρωτήσω: Η απόφασή μας αυτή από τι καθορίζεται? Δηλαδή γιατί κάποιος να επιλέξει το σωστό και κάποιος άλλος το λάθος? Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο αυτές ομάδες ανθρώπων με αποτέλεσμα τις διαφορετικές τους επιλογές? Γιατί κάποιος να μην θέλει να επιλέξει το καλό για τον ευατό του και να μην το κάνει ενώ κάποιος άλλος να το κάνει?
Stelios

Postby marjory » Sun Aug 05, 2012 9:18 pm

Stelios wrote:Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία λοιπόν ΤΕΛΙΚΑ δημιουργούμαστε όλοι ίδιοι. Μετά εμείς αποφασίζουμε αν θα στραφούμε προς τον εγωισμό κτλ ή αν θα είμαστε ενάρετοι.
Ως προς αυτό έχω να ρωτήσω: Η απόφασή μας αυτή από τι καθορίζεται? Δηλαδή γιατί κάποιος να επιλέξει το σωστό και κάποιος άλλος το λάθος? Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο αυτές ομάδες ανθρώπων με αποτέλεσμα τις διαφορετικές τους επιλογές? Γιατί κάποιος να μην θέλει να επιλέξει το καλό για τον ευατό του και να μην το κάνει ενώ κάποιος άλλος να το κάνει?

Καταλυτική επίδραση στον άνθρωπο έχει ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ. Όσο πιο επιρρεπείς είμαστε στον πειρασμό, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τον Θεό, και τόσο λιγότερο διακρίνουμε το τι είναι σωστό και τι λάθος.

Επειδή αναζητάς απαντήσεις σε ουσιώδη θέματα, θα σου πρότεινα να συζητήσεις διεξοδικά πάνω σε αυτά με έναν πνευματικό. Κι αυτό διότι εδώ, όσο κι αν θέλουμε να σε βοηθήσουμε, ο γραπτός λόγος δεν θα είναι σύμμαχος, ενώ σε μια συζήτηση με τον πνευματικό θα σου λυθούν όλες οι τυχόν απορίες.
marjory
Καθολικός Συντονιστής

Postby giannis73 » Sun Aug 05, 2012 9:39 pm

Stelios wrote:Απάντηση σε giannis73

Αν σε εκνεύρισα σου ζητώ συγγνώμη δεν είχα τέτοιο σκοπό.
Αν λες πως δεν πιστεύεις τυφλά αλλά έχεις απαντήσεις για όλα αυτά τότε εντάξει.
Όμως εσύ τελικά λες πως δεν έχεις απαντήσεις επειδή είσαι άνθρωπος και δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα.
Οπότε τελικά με βάση αυτά που λες πιστεύεις τυφλά.
Αν όμως θες να πιστεύεις πως δεν πιστεύεις τυφλά το δέχομαι.

Ως προς το πόσο καλοπροαίρετος η μη είμαι κατά την διάρκεια της αναζήτησής μου σου δηλώνω πως είμαι καλοπροαίρετος.
Αν αυτό δεν σε πείθει δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Το να ψάχνω απαντήσεις όμως σε ασαφή ζητήματα δεν το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση.
Από την άλλη το να πιστεύω τυφλά σε δόγματα το θεωρώ κακοπροαίρετη στάση ως προς την ανθρώπινη νόηση.

Φίλε μου ,ούτε εκνευρίστηκα ,αλλά ούτε σε έκρινα ότι είσαι κακοπροαίρετος.
Εγώ απλά έγραψα αυτό που πιστεύω για όταν κάποιος είναι καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος.
Εσύ με έκρινες ότι πιστεύω τυφλά,άποψή σου είναι και την δέχομαι αλλά δεν γνωρίζεις τους λόγους που με τράβηξε ο Κύριος κοντά του,όπως και δεν μπορούμε να ξέρουμε για κανέναν τι πιστεύει και πόσο πιστεύει παρά μόνον ο Κύριος το γνωρίζει.
Εγώ είπα αυτά που πιστεύω ,αν πιστεύεις ότι δεν σε καλύπτουν ,θα σε συμβούλευα καλοπροαίρετα ,να πας σε κάποιον πνευματικό να μιλήσεις μαζί του και είμαι σίγουρος ότι αυτός θα σε βοηθήσει.
Η Παναγιά μαζί σου.
giannis73

Postby Antonis22 » Sun Aug 05, 2012 11:05 pm

Stelios wrote:
  • Με συγχωρείς αν σε εκνεύρισα αλλά δεν είχα τέτοιο σκοπό. Το να μην θέλω να καταλάβω είναι άτοπο μιας και ρωτάω για να καταλάβω.
  • Φταίξιμο δεν προσπαθώ να ρίξω στον θεό σε καμία περίπτωση, απλά έχω προβληματισμούς και τους εκφράζω.
  • Δεν επιμένω σε κάποια άποψη όπως λες για το θέμα για τον απλούστατο λόγο πως δεν έχω άποψη επειδή δεν ξέρω και γι αυτό ρωτάω. Το ότι οι απαντήσεις μου δημιουργούν επιπλέον απορίες και ότι δεν τις δέχομαι άκριτες δεν σημαίνει πως επιμένω για κάτι.
  • Αντί να ασχολούμαστε με μένα όμως ας ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος με βάση τα νέα στοιχεία που παρέθεσες:

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία λοιπόν ΤΕΛΙΚΑ δημιουργούμαστε όλοι ίδιοι. Μετά εμείς αποφασίζουμε αν θα στραφούμε προς τον εγωισμό κτλ ή αν θα είμαστε ενάρετοι.

To πως αντιλαμβάνεται ο καθένας το καλό για τον εαυτό του δεν έχει σχέση πάντοτε με το να ακολουθεί μια κατά Θεού ζωή. Όπως το έλεγε στο περίπου ο Γ.Παίσιος(δεν το θυμάμαι επακριβώς) : όπως τα ζώα αρέσκονται να κοιμούνται στις κοπριές δεν θέλουν να φύγουν γιατί νιώθουν ζεστασιά , έτσι και κάποιοι άνθρωποι τους αρέσει να ''κυλιούνται'' στις αμαρτίες/πάθη τους και δεν θέλουν να ξεφύγουν''.

Ο κάθε ένας γνωρίζει τα της Ορθοδοξίας . Τι υποστηρίζει η θρησκεία.
Το πως μεγαλώνει ο καθένας είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών κοινωνικών παραγόντων και όχι μόνο. Αλλά όλοι γνωρίζουν ποιοι θεωρείται ΚΑΛΟ, άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί.Ενδιάμεσα υπάρχουν και πολλοί μηχανισμοί....παραποίησης.Και ας πούμε ότι τα πάθη και οι αμαρτίες τείνουν να θεωρηθούν ως κάτι το φυσιολογικό...και η Χριστιανική ηθική ξεπερασμένη.

Όχι, τόση ώρα ρωτάω τι διαφοροποιεί τους μεν από τους δε και μόλις τώρα έλαβα την απάντηση. Ο εγωισμός λοιπόν.
Άρα το αν θα σωθεί ή όχι κάποιος θα κριθεί από το πόσο εγωιστής είναι μιας και αυτό θα επηρεάσει τις πράξεις του και τον τρόπο δράσης του.

Οπότε αναγκαστικά καταλήγω στο ερώτημα:
Γιατί ο θεός τους έκανε κάποιους περισσότερο εγωιστές και δεν θα σωθούν και άλλους λιγότερο και θα σωθούν?

Άτοπο συμπέρασμα.
Ο Χριστιανός δεν προσεύχεται ΜΟΝΟ για τον εαυτό του, αλλά για όλον τον κόσμο. Ατομική ,κατά κάποιον τρόπο,σωτηρία προωθούν οι ανθρωποκεντρικές θεωρίες όπως Ινδουισμός , Βουδισμός κ.ο.κ.
Άρα το αν σωθεί κάποιος, είναι θέμα ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΩΣ...όπου αναπόφευκτα φέρνει και άλλες αρετές εξαλείφοντας τα πάθη, όπως ο εγωισμός και η υπερηφάνεια.
Εγωιστές ανθρώπους δεν έφτιαξε ο Θεός. Ο Εγωισμός είναι πάθος που προκύπτει απ την παρα φύσιν ζωή του ανθρώπου...Π.Χ Υλισμός!
Antonis22

Postby Stelios » Sun Aug 05, 2012 11:41 pm

Antonis22 wrote:To πως αντιλαμβάνεται ο καθένας το καλό για τον εαυτό του δεν έχει σχέση πάντοτε με το να ακολουθεί μια κατά Θεού ζωή. Όπως το έλεγε στο περίπου ο Γ.Παίσιος(δεν το θυμάμαι επακριβώς) : όπως τα ζώα αρέσκονται να κοιμούνται στις κοπριές δεν θέλουν να φύγουν γιατί νιώθουν ζεστασιά , έτσι και κάποιοι άνθρωποι τους αρέσει να ''κυλιούνται'' στις αμαρτίες/πάθη τους και δεν θέλουν να ξεφύγουν''.

Και το πως αντιλαμβάνεται κανείς το καλό για τον εαυτό του από τι εξαρτάται?
Δηλαδή γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται το καλό για τον εαυτό τους όπως ορίζει η ορθοδοξία και τελικά θα σωθούν ενώ άλλοι το αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο και δεν θα σωθούν? Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο ομάδες ανθρώπων?

Antonis22 wrote:Ο κάθε ένας γνωρίζει τα της Ορθοδοξίας . Τι υποστηρίζει η θρησκεία.
Το πως μεγαλώνει ο καθένας είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών κοινωνικών παραγόντων και όχι μόνο. Αλλά όλοι γνωρίζουν ποιο θεωρείται ΚΑΛΟ, άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί.Ενδιάμεσα υπάρχουν και πολλοί μηχανισμοί....παραποίησης.Και ας πούμε ότι τα πάθη και οι αμαρτίες τείνουν να θεωρηθούν ως κάτι το φυσιολογικό...και η Χριστιανική ηθική ξεπερασμένη.

Ωραία τελικά όλοι το γνωρίζουν αλλά γιατί κάποιοι αποφασίζουν να το ακολουθήσουν και θα σωθούν ενώ άλλοι όχι?
Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί τις δύο ομάδες ανθρώπων?

Antonis22 wrote:Άτοπο συμπέρασμα.
Ο Χριστιανός δεν προσεύχεται ΜΟΝΟ για τον εαυτό του, αλλά για όλον τον κόσμο. Ατομική ,κατά κάποιον τρόπο,σωτηρία προωθούν οι ανθρωποκεντρικές θεωρίες όπως Ινδουισμός , Βουδισμός κ.ο.κ.

OK

Antonis22 wrote:Άρα το αν σωθεί κάποιος, είναι θέμα ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΩΣ...όπου αναπόφευκτα φέρνει και άλλες αρετές εξαλείφοντας τα πάθη, όπως ο εγωισμός και η υπερηφάνεια.
Εγωιστές ανθρώπους δεν έφτιαξε ο Θεός. Ο Εγωισμός είναι πάθος που προκύπτει απ την παρα φύσιν ζωή του ανθρώπου...Π.Χ Υλισμός!

Μάλιστα. Άρα τελικά το να σωθεί κάποιος είναι θέμα ταπεινώσεως και η έλλειψη εγωισμού.

Οπότε προκύπτει το ερώτημα:
Γιατί κάποιοι καταλήγουν να γίνουν ταπεινοί και να μην έχουν εγωισμό κι έτσι τελικά να σωθούν? Τι το διαφορετικό έχουν από τους άλλους ανθρώπους που δεν έχουν την ίδια κατάληξη? Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό της πρώτης ομάδας ανθρώπων που τους κάνει να καταλήγουν ταπεινοί και μη εγωιστές σε αντίθεση με αυτούς της άλλης ομάδας?
Stelios

PreviousNext

Return to ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ